Spárga tagliatellével
Hozzávalók 4 személyre: 70 dkg zöld spárga, 3-4 l víz, 3-4 tk. só, 50 dkg tagliatelle (szélesmetélt), 1 vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 5 ek. olívaolaj, 6 dkg olajban eltett szárított paradicsom, 3 dkg fenyőmag, 1 cs. bazsalikom, só, frissen őrölt bors, 8 dkg reszelt parmezán sajt
Elkészítése:
Tisztítsd meg a spárgát, mosd meg, és kb. 3 cm hosszú darabokra vágd fel. A sós vizet forrald fel, főzd meg a tésztát, csöpögtesd le. A hagymát és a fokhagymát tisztítsd meg, és vágd apró kockákra.
Az olívaolajat nagy serpenyőben hevítsd fel, a hagymát és a fokhagymát párold üvegesre. Add hozzá a spárgát, és 3 percig süsd együtt.
A paradicsomot vágd csíkokra, és a fenyőmaggal keverd a spárgához. A bazsalikomot öblítsd le, aprítsd finomra, keverd a spárgához, az egészet sóval és borssal ízesítsd.
A tésztát szedd tányérokra, a spárgás zöldséget oszd el rajta. Parmezánnal megszórva tálald.
,
Töltött padlizsán (2)
Hozzávalók 4 személyre: 1 nagyobb padlizsán, citromlé, 10 dkg főtt rizs, 20 dkg főtt füstölt hús, 10 dkg sajt, 2 paradicsom, 1 kis fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 2 ek. olaj
Elkészítése:
A töltött padlizsánhoz hosszában kettévágunk egy szép, nagy padlizsánt, a vágatokat citromlével megkenjük, majd a padlizsánt eredeti formájára összeillesztve, a forró sütőbe rakjuk. 20 percig sütjük, utána újra szétszedjük, és a fél padlizsánok belsejét kiszedjük, kockákra vágjuk.
Két evőkanál olajon egy kis fej apró kockákra vágott vöröshagymát aranysárgára sütünk, két gerezd összevagdalt fokhagymát meg 20 deka laskára vágott főtt füstölt húst adunk hozzá, és kevergetve 2-3 percig pirítjuk. A tűzről levéve tíz deka, sós vízben főtt rizzsel, a kockákra vágott padlizsánnal, meg két meghámozott, szintén kockákra szelt paradicsommal összekeverjük, és öt deka sajtot reszelünk bele. Púpozottan a fél padlizsánokba töltjük, a tetejét még öt deka reszelt sajttal meghintjük, és a forró sütőben aranysárgára sütjük.
Mazsolás kocka
Hozzávalók a tésztához: 4 tojássárgája, 12 dkg porcukor, 10 dkg mazsola, 3 dkg kakaópor, 10 dkg darált dió, 7 tojásfehérje; a tepsi kikenéséhez: vaj, liszt; a töltelékhez: 3 tojássárgája, 15 dkg porcukor, 2 ek. kakaópor, 2 ek. rum, 20 dkg vaj
Elkészítése:
A tésztához a tojássárgáját a porcukorral fehéredésig keverjük, a mazsolát hozzáadjuk.
A kakaóport a dióval összeforgatjuk, harmadát a tojásos cukorhoz adjuk.
A tojásfehérjét kemény habbá verjük, harmadát az előzőekbe forgatjuk. A maradék hozzávalót két részletben, ugyanígy adjuk hozzá.
Egy kb. 30x20 centis tepsit vagy tűzálló tálat kivajazunk, belisztezünk. A masszát egyenletesen belesimítjuk, majd előmelegített sütőben, 170 fokon kb. 30 percig, tűpróbáig sütjük.
A krémhez a tojássárgáját a porcukorral habosra keverjük, majd a kakaót meg a rumot is hozzáadjuk. A vajat először magában, azután a kakaós–rumos krémmel keverjük habosra.
A kihűlt tésztát a tepsiből vágódeszkára borítjuk (ehhez előtte körben is, és alul is föllazítjuk), majd lapjában kettévágjuk. Az egyiket visszatesszük a tepsibe, a krém felét rákenjük. Erre kerül a másik tésztalap, amit a maradék krémmel megkenünk. Villával kicifrázzuk, felvágjuk, és néhány szem mazsolát teszünk minden kockára.
Gyümölcsös vagdaltnyárs
Hozzávalók 4 személyre: 50 dk vegyes darált hús, 2 fej vöröshagyma, 1 cs. petrezselyemzöld, 2 tojás, 2 ek. zsemlemorzsa, 1 ek. curry, 1 tk. só, 1/4 tk. őrölt bors, kevés liszt, kb. 5 dl olaj; a nyársakhoz: 1 szelet ananász, 10 dkg konzerv mandarin, 10 szem koktélcseresznye, 10 dkg szőlő, 4 cső konzerv bébikukorica, 6 dkg márványsajt, 6 dkg camembert, 4 savanyított pepperoni, 4 töltött olajbogyó
Elkészítése:
A hagymát meghámozzuk, és igen apró kockákra vágjuk, a petrezselymet nagyon finomra aprítjuk. A hagymából, a petrezselyemből, a darált húsból, a tojásból, a zsemlemorzsából és a fűszerekből sima masszát gyúrunk. 2 cm átmérőjű gombócokat formálunk belőle. A gombócokat lisztezett deszkára fektetjük.
Egy serpenyőben felforrósítjuk az olajat, a gombócokat egyenként beletesszük - egyszerre ne túl sokat - és körbe-körbe világosbarnára pirítjuk. A serpenyőt a sütés közben rázogatjuk, így tudjuk egyszerre sütni és forgatni a gombócokat. A gombócokról konyhai papírtörlőn leitatjuk a zsiradékot, majd a kihűlt gombócokat a felsorolt hozzávalókkal fapálcára szúrjuk.
Kubai rizses bab
Hozzávalók: sertéshús, rizs, tarkabab, füstölt szalonna, ananász, zöldpaprika, vöröshagyma, fokhagyma, só, őrölt bors, oregánó, zsír, vaj
Elkészítése:
A tarkababot és a hasábokra vágott zöldpaprikát előző este beáztatjuk, majd másnap az áztató vízben feltesszük főni. Amikor megpuhult, akkor leszűrjük, a főzőlevét félretesszük.
A sertéshúst kis kockákra vágjuk és zsírban fonnyasztott vöröshagymán, sóval, törött borssal, zúzott fokhagymával ízesítve, kevés főzőlevet aláöntve puhára pároljuk.
Az ugyancsak forró vajban átfuttatott rizst a főzőlével felengedjük. Sóval, oregánóval ízesítjük és puhára főzzük.
Ezután a babot a főtt rizzsel és a hússal elkeverjük, zsírjára pirított szalonnakockákkal és ananászkockákkal együtt tálaljuk.
Mézes kenyér
Hozzávalók: 50 dkg méz, 2 egész tojás, 2 tojássárgája, 6 dkg cukor, 5 dkg korpa, 20 dkg rozsliszt, 25 dkg finomliszt, 1 kk. szódabikarbóna, 1 kk. fahéj, 1/2 kk. őrölt szegfűszeg, 1 ek. reszelt citromhéj
Elkészítése:
A mézet meglangyosítjuk, a tojásokkal és a fűszerekkel jól összekeverjük. Hozzáadjuk a liszteket, melyekbe először belekevertük a szódabikarbónát. Zsiradékkal kikent, kilisztezett hosszúkás formába tegyük a jól kikevert, sűrű tésztát. A formát csak félig töltsük, mert a tészta megdagad. Lassú tűzön tűpróbáig süssük.
Sokáig elálló sütemény, vékony szeletekre vágva kínáljuk.
Karfiolkrémleves
Hozzávalók 4 személyre: 30 dkg borjú- vagy sertéscsont, 10 dkg sárgarépa, 5 dkg fehérrépa, 50 dkg karfiol, 5 dkg vaj, 6 dkg liszt, 1 dl tejszín, 1 db tojássárgája, 2 dkg só
Elkészítése:
A csontot és a zöldséget 1,5 liter sós vízben 2 óra hosszat főzzük. A leszűrt levesben a karfiolt puhára főzzük.
Vajból és lisztből világos rántást készítünk, a levesbe keverjük, felforraljuk és szitán áttörjük.
Tálalás előtt a tejszínt a tojássárgájával habverővel elkeverjük és a nem forró levesbe öntjük.
Kókuszgolyó
Hozzávalók kb. 30 db-hoz: 20 dkg kókuszreszelék, 6 tojásfehérje, 4 ek. barnacukor, 3 dkg liszt, 1-2 tk. citromlé, 1 adag kávé, pár csepp rumaroma vagy 1/2 dl sütőrum
Elkészítése:
A kókuszreszeléket három tojásfehérjével, a citromlével, a barnacukorral és körülbelül kétdekányi liszttel egy lábosban alaposan keverje össze. Helyezze a masszát a gázra, és kis lángon kevergesse pár percig, ezalatt adja hozzá a kávét és a rumot, vagy ízesítse pár csepp rumaromával. A tűzhelyről levéve adja hozzá a maradék lisztet és tojásfehérjét. Nedves kézzel formáljon kis golyókat és helyezze őket sütőpapírral bevont tepsire. A golyókat 100 °C-on körülbelül 30 percig szárítsa.
* Pár csepp ételfestékkel változatos, különleges színű kókuszgolyókat készíthet!
* Ha a sütője nem légkeveréses, a szárítást kitámasztott sütőajtó mellett végezze!
* A kész kókuszgolyókat papír desszertkapszlikban tálalhatja.
Rakott ''zserbó''
Hozzávalók: 1 kész piskótalap; 20 dkg liszt, 15 dkg margarin, 20 dkg porcukor, kevés sütőpor, 3 tojássárgája, 1 dl tejföl, 4 tojásfehérje, 15 dkg darált dió, 1 cs. vaníliás cukor, 1/2 citrom reszelt héja, 10 dkg sárgabaracklekvár
Elkészítése:
A tésztához a lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, hozzáadunk 5 dkg porcukrot, kevés sütőport és a tojássárgákat. Tejföllel összegyúrjuk, kinyújtjuk, és tepsibe tesszük.
A kemény habbá vert tojásfehérjét, a darált diót, a maradék porcukrot, a vaníliás cukrot és a citromhéjat összekeverjük, a tepsiben levő tésztára kenjük, és világosra sütjük.
A piskótát bekenjük baracklekvárral, és a diós tésztalapot rátesszük. Kissé rányomkodjuk, és a tetejét meghintjük porcukorral.
Évi kedvence
Hozzávalók: sertéshús, párizsi, liszt, tojás, zsemlemorzsa, só, őrölt bors, olaj
Elkészítése:
A sertésszeleteket jól kiverjük. Sóval, törött borssal ízesítjük, és hústűvel hozzáerősítjük a bőrétől leválasztott párizsikarikákat. A szokásos módon lisztbe, tojásba és morzsába bundázzuk. Bő, forró olajban kisütjük.
Burgonyapürével és salátával tálaljuk.
|