Ízvilág receptgyűjtemény

 
Új receptek
Friss bejegyzések
Friss hozzászólások
 

HETI MENÜK
 
DIÉTÁK
 
DIÉTÁS RECEPTEK
 

 

VALENTIN-NAPI RECEPTEK
 
HÚSVÉTI RECEPTEK
 
KARÁCSONYI, ADVENTI RECEPTEK
 
SZILVESZTERI, ÚJÉVI RECEPTEK
 
KISOKOS
 
FŰSZER- ÉS GYÓGYNÖVÉNYEK
 
GYÜMÖLCSÖK
 
ZÖLDSÉGEK
 

Naptár
2025. Január
HKSCPSV
30
31
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
<<   >>
 
 

 

Új receptek
Archívum - 2012.

Spárga tagliatellével

Hozzávalók 4 személyre: 70 dkg zöld spárga, 3-4 l víz, 3-4 tk. só, 50 dkg tagliatelle (szélesmetélt), 1 vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 5 ek. olívaolaj, 6 dkg olajban eltett szárított paradicsom, 3 dkg fenyőmag, 1 cs. bazsalikom, só, frissen őrölt bors, 8 dkg reszelt parmezán sajt

Elkészítése:

Tisztítsd meg a spárgát, mosd meg, és kb. 3 cm hosszú darabokra vágd fel. A sós vizet forrald fel, főzd meg a tésztát, csöpögtesd le. A hagymát és a fokhagymát tisztítsd meg, és vágd apró kockákra.

Az olívaolajat nagy serpenyőben hevítsd fel, a hagymát és a fokhagymát párold üvegesre. Add hozzá a spárgát, és 3 percig süsd együtt.

A paradicsomot vágd csíkokra, és a fenyőmaggal keverd a spárgához. A bazsalikomot öblítsd le, aprítsd finomra, keverd a spárgához, az egészet sóval és borssal ízesítsd.

A tésztát szedd tányérokra, a spárgás zöldséget oszd el rajta. Parmezánnal megszórva tálald.


METÉLT (tagliatelle), SPÁRGA

Töltött padlizsán (2)

Hozzávalók 4 személyre: 1 nagyobb padlizsán, citromlé, 10 dkg főtt rizs, 20 dkg főtt füstölt hús, 10 dkg sajt, 2 paradicsom, 1 kis fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 2 ek. olaj

Elkészítése:

A töltött padlizsánhoz hosszában kettévágunk egy szép, nagy padlizsánt, a vágatokat citromlével megkenjük, majd a padlizsánt eredeti formájára összeillesztve, a forró sütőbe rakjuk. 20 percig sütjük, utána újra szétszedjük, és a fél padlizsánok belsejét kiszedjük, kockákra vágjuk.

Két evőkanál olajon egy kis fej apró kockákra vágott vöröshagymát aranysárgára sütünk, két gerezd összevagdalt fokhagymát meg 20 deka laskára vágott főtt füstölt húst adunk hozzá, és kevergetve 2-3 percig pirítjuk. A tűzről levéve tíz deka, sós vízben főtt rizzsel, a kockákra vágott padlizsánnal, meg két meghámozott, szintén kockákra szelt paradicsommal összekeverjük, és öt deka sajtot reszelünk bele. Púpozottan a fél padlizsánokba töltjük, a tetejét még öt deka reszelt sajttal meghintjük, és a forró sütőben aranysárgára sütjük.


PADLIZSÁN

Mazsolás kocka

Hozzávalók a tésztához: 4 tojássárgája, 12 dkg porcukor, 10 dkg mazsola, 3 dkg kakaópor, 10 dkg darált dió, 7 tojásfehérje; a tepsi kikenéséhez: vaj, liszt; a töltelékhez: 3 tojássárgája, 15 dkg porcukor, 2 ek. kakaópor, 2 ek. rum, 20 dkg vaj

Elkészítése:

A tésztához a tojássárgáját a porcukorral fehéredésig keverjük, a mazsolát hozzáadjuk.

A kakaóport a dióval összeforgatjuk, harmadát a tojásos cukorhoz adjuk.

A tojásfehérjét kemény habbá verjük, harmadát az előzőekbe forgatjuk. A maradék hozzávalót két részletben, ugyanígy adjuk hozzá.

Egy kb. 30x20 centis tepsit vagy tűzálló tálat kivajazunk, belisztezünk. A masszát egyenletesen belesimítjuk, majd előmelegített sütőben, 170 fokon kb. 30 percig, tűpróbáig sütjük.

A krémhez a tojássárgáját a porcukorral habosra keverjük, majd a kakaót meg a rumot is hozzáadjuk. A vajat először magában, azután a kakaós–rumos krémmel keverjük habosra.

A kihűlt tésztát a tepsiből vágódeszkára borítjuk (ehhez előtte körben is, és alul is föllazítjuk), majd lapjában kettévágjuk. Az egyiket visszatesszük a tepsibe, a krém felét rákenjük. Erre kerül a másik tésztalap, amit a maradék krémmel megkenünk. Villával kicifrázzuk, felvágjuk, és néhány szem mazsolát teszünk minden kockára.


TEPSIS SÜTI

Gyümölcsös vagdaltnyárs

Hozzávalók 4 személyre: 50 dk vegyes darált hús, 2 fej vöröshagyma, 1 cs. petrezselyemzöld, 2 tojás, 2 ek. zsemlemorzsa, 1 ek. curry, 1 tk. só, 1/4 tk. őrölt bors, kevés liszt, kb. 5 dl olaj; a nyársakhoz: 1 szelet ananász, 10 dkg konzerv mandarin, 10 szem koktélcseresznye, 10 dkg szőlő, 4 cső konzerv bébikukorica, 6 dkg márványsajt, 6 dkg camembert, 4 savanyított pepperoni, 4 töltött olajbogyó

Elkészítése:

A hagymát meghámozzuk, és igen apró kockákra vágjuk, a petrezselymet nagyon finomra aprítjuk. A hagymából, a petrezselyemből, a darált húsból, a tojásból, a zsemlemorzsából és a fűszerekből sima masszát gyúrunk. 2 cm átmérőjű gombócokat formálunk belőle. A gombócokat lisztezett deszkára fektetjük.

Egy serpenyőben felforrósítjuk az olajat, a gombócokat egyenként beletesszük - egyszerre ne túl sokat - és körbe-körbe világosbarnára pirítjuk. A serpenyőt a sütés közben rázogatjuk, így tudjuk egyszerre sütni és forgatni a gombócokat. A gombócokról konyhai papírtörlőn leitatjuk a zsiradékot, majd a kihűlt gombócokat a felsorolt hozzávalókkal fapálcára szúrjuk.


ELŐÉTEL

Kubai rizses bab

Hozzávalók: sertéshús, rizs, tarkabab, füstölt szalonna, ananász, zöldpaprika, vöröshagyma, fokhagyma, só, őrölt bors, oregánó, zsír, vaj

Elkészítése:

A tarkababot és a hasábokra vágott zöldpaprikát előző este beáztatjuk, majd másnap az áztató vízben feltesszük főni. Amikor megpuhult, akkor leszűrjük, a főzőlevét félretesszük.

A sertéshúst kis kockákra vágjuk és zsírban fonnyasztott vöröshagymán, sóval, törött borssal, zúzott fokhagymával ízesítve, kevés főzőlevet aláöntve puhára pároljuk.

Az ugyancsak forró vajban átfuttatott rizst a főzőlével felengedjük. Sóval, oregánóval ízesítjük és puhára főzzük.

Ezután a babot a főtt rizzsel és a hússal elkeverjük, zsírjára pirított szalonnakockákkal és ananászkockákkal együtt tálaljuk.


RIZS, GABONAFÉLÉK

Mézes kenyér

Hozzávalók: 50 dkg méz, 2 egész tojás, 2 tojássárgája, 6 dkg cukor, 5 dkg korpa, 20 dkg rozsliszt, 25 dkg finomliszt, 1 kk. szódabikarbóna, 1 kk. fahéj, 1/2 kk. őrölt szegfűszeg, 1 ek. reszelt citromhéj

Elkészítése:

A mézet meglangyosítjuk, a tojásokkal és a fűszerekkel jól összekeverjük. Hozzáadjuk a liszteket, melyekbe először belekevertük a szódabikarbónát. Zsiradékkal kikent, kilisztezett hosszúkás formába tegyük a jól kikevert, sűrű tésztát. A formát csak félig töltsük, mert a tészta megdagad. Lassú tűzön tűpróbáig süssük.

Sokáig elálló sütemény, vékony szeletekre vágva kínáljuk.


KUGLÓF, KALÁCS, BEJGLI, GYÜMÖLCSKENYÉR

Karfiolkrémleves

Hozzávalók 4 személyre: 30 dkg borjú- vagy sertéscsont, 10 dkg sárgarépa, 5 dkg fehérrépa, 50 dkg karfiol, 5 dkg vaj, 6 dkg liszt, 1 dl tejszín, 1 db tojássárgája, 2 dkg só

Elkészítése:

A csontot és a zöldséget 1,5 liter sós vízben 2 óra hosszat főzzük. A leszűrt levesben a karfiolt puhára főzzük.

Vajból és lisztből világos rántást készítünk, a levesbe keverjük, felforraljuk és szitán áttörjük.

Tálalás előtt a tejszínt a tojássárgájával habverővel elkeverjük és a nem forró levesbe öntjük.


LEVESEK

Kókuszgolyó

Hozzávalók kb. 30 db-hoz: 20 dkg kókuszreszelék, 6 tojásfehérje, 4 ek. barnacukor, 3 dkg liszt, 1-2 tk. citromlé, 1 adag kávé, pár csepp rumaroma vagy 1/2 dl sütőrum

Elkészítése:

A kókuszreszeléket három tojásfehérjével, a citromlével, a barnacukorral és körülbelül kétdekányi liszttel egy lábosban alaposan keverje össze. Helyezze a masszát a gázra, és kis lángon kevergesse pár percig, ezalatt adja hozzá a kávét és a rumot, vagy ízesítse pár csepp rumaromával. A tűzhelyről levéve adja hozzá a maradék lisztet és tojásfehérjét. Nedves kézzel formáljon kis golyókat és helyezze őket sütőpapírral bevont tepsire. A golyókat 100 °C-on körülbelül 30 percig szárítsa.


* Pár csepp ételfestékkel változatos, különleges színű kókuszgolyókat készíthet!
* Ha a sütője nem légkeveréses, a szárítást kitámasztott sütőajtó mellett végezze!
* A kész kókuszgolyókat papír desszertkapszlikban tálalhatja.


APRÓSÜTEMÉNY (édes)

Rakott ''zserbó''

Hozzávalók: 1 kész piskótalap; 20 dkg liszt, 15 dkg margarin, 20 dkg porcukor, kevés sütőpor, 3 tojássárgája, 1 dl tejföl, 4 tojásfehérje, 15 dkg darált dió, 1 cs. vaníliás cukor, 1/2 citrom reszelt héja, 10 dkg sárgabaracklekvár

Elkészítése:

A tésztához a lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, hozzáadunk 5 dkg porcukrot, kevés sütőport és a tojássárgákat. Tejföllel összegyúrjuk, kinyújtjuk, és tepsibe tesszük.

A kemény habbá vert tojásfehérjét, a darált diót, a maradék porcukrot, a vaníliás cukrot és a citromhéjat összekeverjük, a tepsiben levő tésztára kenjük, és világosra sütjük.

A piskótát bekenjük baracklekvárral, és a diós tésztalapot rátesszük. Kissé rányomkodjuk, és a tetejét meghintjük porcukorral.


TEPSIS SÜTI

Évi kedvence

Hozzávalók: sertéshús, párizsi, liszt, tojás, zsemlemorzsa, só, őrölt bors, olaj

Elkészítése:

A sertésszeleteket jól kiverjük. Sóval, törött borssal ízesítjük, és hústűvel hozzáerősítjük a bőrétől leválasztott párizsikarikákat. A szokásos módon lisztbe, tojásba és morzsába bundázzuk. Bő, forró olajban kisütjük.

Burgonyapürével és salátával tálaljuk.


SERTÉSHÚS

 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót
 

RECEPTKERESŐ

 Keresés hozzávalók szerint

 
RECEPTEK
 
HIDEGKONYHA, SZENDVICSEK
 
LEVESEK, LEVESBETÉTEK
 
FŐZELÉKEK
 
HÚS- ÉS HALÉTELEK
 
HÚSOK, HÚSKÉSZÍTMÉNYEK
 
BÁRÁNY / BIRKA
 
CSIRKE, TYÚK
 
HALAK,TENGER GYÜMÖLCSEI
 
KACSA
 
LIBA
 
MARHA, BORJÚ
 
NYÚL
 
PULYKA
 
SERTÉS
 
STRUCC
 
   VAD
 
TÉSZTÁK, RIZSÉTELEK
 
SÜTEMÉNYEK, DESSZERTEK, PÉKÁRUK
 
ZÖLDSÉGES ÉTELEK
 
SALÁTÁK
 
ITALOK
 
BEFŐZÉS, TARTÓSÍTÁS
 
VILÁGKONYHA
 


Könyves oldal - Ágica Könyvtára - ahol megnézheted milyen könyveim vannak, miket olvasok, mik a terveim...    *****    Megtörtént Bûnügyekkel foglalkozó oldal - magyar és külföldi esetek.    *****    Why do all the monsters come out at night? - Rose Harbor, a város, ahol nem a természetfeletti a legfõbb titok - FRPG    *****    A boroszkányok gyorsan megtanulják... Minden mágia megköveteli a maga árát. De vajon mekkora lehet ez az ár? - FRPG    *****    Alkosd meg a saját karaktered, és irányítsd a sorsát! Vajon képes lenne túlélni egy ilyen titkokkal teli helyen? - FRPG    *****    Mindig tudnod kell, melyik kiköt&#245; felé tartasz. - ROSE HARBOR, a mi városunk - FRPG    *****    Akad mindannyijukban valami közös, valami ide vezette õket, a delaware-i aprócska kikötõvárosba... - FRPG    *****    boroszkány, vérfarkas, alakváltó, démon és angyal... szavak, amik mind jelentenek valamit - csatlakozz közénk - FRPG    *****    Why do all the monsters come out at night? - Rose Harbor, a város, ahol nem a természetfeletti a legfõbb titok - FRPG    *****    why do all monsters come out at night - FRPG - Csatlakozz közénk! - Írj, és éld át a kalandokat!    *****    CRIMECASESNIGHT - Igazi Bûntényekkel foglalkozó oldal    *****    Figyelem, figyelem! A második vágányra karácsonyi mese érkezett! Mesés karácsonyt kíván mindenkinek: a Mesetáros    *****    10 éves a Haikyuu!! Ennek alkalmából részletes elemzést olvashatsz az anime elsõ évadáról az Anime Odyssey blogban!    *****    Ismerd meg az F-Zero sorozatot, a Nintendo legdinamikusabb versenyjáték-szériáját! Folyamatosan bõvülõ tartalom.    *****    Advent a Mesetárban! Téli és karácsonyi mesék és színezõk várnak! Nézzetek be hozzánk!    *****    Nagyon pontos és részletes születési horoszkóp, valamint 3 év ajándék elõrejelzés, diplomás asztrológustól. Kattints!!!!    *****    A horoszkóp a lélek tükre,egyszer mindenkinek érdemes belenézni.Keress meg és én segítek értelmezni a csillagok állását!    *****    HAMAROSAN ÚJRA ITT A KARÁCSONY! HA SZERETNÉL KARÁCSONYI HANGULATBA KEVEREDNI, AKKOR KATT IDE: KARACSONY.GPORTAL.HU    *****    Nyakunkon a Karácsony, ajándékozz születési horoszkópot barátaidnak, ismerõseidnek.Nagyon szép ajándék! Várlak, kattints    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!