Gombaleves (3)
Hozzávalók 4 személyre: 30 dkg borjúcsont, 10 dkg sárgarépa, 5 dkg fehérrépa, 2 dkg só, 15 dkg gomba, 4 dkg zsír, 6 dkg liszt, 1,5 dl tejföl, 1/4 cs. petrezselyemzöld, 3 dkg vöröshagyma, 1 g őrölt bors
Elkészítése:
A csontot és a zöldségeket 1,5 liter sós vízben 2 óra hosszat főzzük.
A gombát megtisztítjuk, megmossuk, szeletekre vágjuk. 1 dkg zsírban finomra vágott hagymát lepirítunk, az összevágott gombát beletesszük, lepároljuk, borsozzuk és a leszűrt csontlébe tesszük.
3 dkg zsírból és 6 dkg lisztből rántást készítünk, vágott zöldpetrezselymet teszünk bele, a levesbe keverjük és 10 percig forraljuk. Tálalás előtt belekeverjük a tejfölt.
Gesztenyés ''pogácsa''
Hozzávalók: 1 kész piskótalap (kb. 40 dkg), 8 dkg sárgabaracklekvár; a krémhez: 2 tojássárgája, 5 dkg porcukor, 1 csomag vaníliás cukor, 25 dkg gesztenyepüré, 2-3 ek. rum, 2 dl tejszín; az öntethez: 3 dkg kakaópor, 3 dkg kristálycukor, 1 ek. étkezési keményítő, 1 ek. olaj
Elkészítése:
A piskótalapból 5 centi átmérőjű pogácsaszaggatóval a lehető legtöbb páros számú (legalább 24) korongot szúrunk ki, majd tálcára sorakoztatjuk.
A sárgabaracklekvárt felforrósítjuk, fémszűrön áttörjük, és megkenjük vele a tésztakorongok tetejét.
A krémhez vízfürdőbe állított edényben sűrű-habosra keverjük a tojássárgákat a porcukorral és a vaníliás cukorral. Kivesszük a krémet a vízből, hozzákeverjük a gesztenyemasszát és a rumot. A tejszínt kemény habbá verjük, óvatosan a masszához adjuk, majd nyomózsákba vagy kivágott csúcsú nejlonzacskóba szedjük, és arányosan elosztva a korongok felére nyomjuk. Lekvárral megkent oldalukkal felfelé a krém tetejére illesztjük a korongok párját, lazán letakarjuk, és hűvös helyen 2-3 óráig pihentetjük.
Az öntethez 2,5 dl hideg vízzel elkeverjük a kakaót, a cukrot és a keményítőt, majd mérsékelt tűzön 2-3 percig forraljuk, végül hozzáadjuk az olajat.
A pogácsákat tálra rendezzük, megöntözzük a forró mártással, és azonnal tálaljuk. Tetejét megszórhatjuk darált pirított mogyoróval vagy pisztáciával.
Foltos sütemény
Hozzávalók: 30-30 dkg porcukor és liszt, 1 tojás, 12,5 dkg margarin, 1 citrom leve és héja, 1-2 ek. kakaópor, 1 dl tej, sütőpor, tetejére: 2-3 dkg porcukor
Elkészítése:
A cukrot, a margarint, a tojást, a citromlevet és -héjat jól összekeverjük, hozzáadjuk a lisztet, a sütőport és kevés tejet, hogy könnyen önthető legyen. A massza egyötödét a tálban hagyjuk, és hozzákeverjük a kakaót. A sárga masszát kizsírozott tepsibe öntjük, és a kakaós masszából halmokat rakunk rá. Megsütjük, majd porcukorral meghintjük.
Helikon falatok
Hozzávalók: 30 dkg párizsi, burgonyapüré, 10 dkg reszelt sajt, 2 tojássárgája, 1 dl tejföl, 1 kk. paradicsompüré, só, őrölt bors, zsiradék, vaj
Elkészítése:
Harminc dkg párizsit vastagabb szeletekre vágunk, és bő, forró zsiradékban megsütjük, így kis kosarakat kapunk.
Közben 2 db tojássárgáját, 1 dl tejfölt, 1 kávéskanálnyi paradicsompürét, 10 dkg reszelt sajtot, sót, törött borsot jól összedolgozunk, majd ezzel a krémmel megtöltjük a kosárkákat.
Egy edényt vastagon kivajazunk. Az aljára a szokásosnál sűrűbb burgonyapürét helyezünk, és ebbe süllyesztjük a töltött párizsikosárkákat. Forró sütőben addig sütjük, amíg a krém meg nem olvad.
Fejes salátával tálaljuk.
Tavaszi zöldleves
Hozzávalók 4 személyre: 20 dkg zöldspárga, 20 dkg spenót, só, 20 dkg mirelit zöldborsó, 3 retek, 2 szál újhagyma, fehér bors, szerecsendió, 5 dkg vaj
Elkészítése:
A zöldségeket megmossuk, megtisztítjuk. A zöldspárga alsó felét vékonyan meghámozzuk, a végét levágjuk, kidobjuk, majd a többit nagyobb darabokra szeleteljük. Az újhagymát felkarikázzuk. A spárgafejekből és a zöldborsóból egy keveset félreteszünk. A zöldségeket másfél liter vízben sóval, fehér borssal és frissen őrölt szerecsendióval feltesszük főni. Fedő alatt 10 percig főzzük, majd krémesre turmixoljuk.
A felkarikázott retket a zöldborsóval és a spárgával a vajon kissé átfuttatjuk.
A levest csészébe szedjük, és levesbetétnek a párolt vajas zöldségekből teszünk a tetejére.
Csokikarika
Hozzávalók: 1 db kész piskótarolád, 1 db tojás, 25 dkg porcukor, 1 dl tej, 20 dkg margarin, kakaópor
Elkészítése:
A tojásba beletesszük a porcukrot, jól elkeverjük, majd hozzáadjuk a margarint. Ezzel is jól összedolgozzuk, hozzáadjuk a tejet, és az egészet habosra keverjük. Végül annyi kakaóport szórunk bele, amilyen sötét krémet kívánunk csinálni. A kész piskótaroládot megkenjük krémmel, és felcsavarjuk. Hűtőben jól lehűtjük.
Meleg vízbe mártott késsel szeleteljük. Csokoládékrémmel díszítve vagy tejszínhabbal tálaljuk.
Töltött paradicsom Éva módra
Hozzávalók: paradicsom, tejszínes krémsajt, saláta, só, őrölt bors, dió
Elkészítése:
A megmosott nagyobb paradicsomokat félbevágjuk és belsejüket kikaparjuk.
Készen kapható tejszínes krémsajtot metéltre vágott zöldsalátával, sóval, törött borssal eldolgozunk, és az üregekbe töltjük.
Durvára vágott dióval meghintve, hűtve tálaljuk.
Tepsis zöldség
Hozzávalók 1 személyre: 30 dkg burgonya, 1-1 piros és sárga húsú paprika, 1 kis cukkini, 3 gerezd fokhagyma, 3 ek. olívaolaj, só, rozmaring
Elkészítése:
30 dkg burgonyát alaposan megmosunk, hosszában negyedekbe vágjuk és sütőlemezre tesszük. Ráöntünk egy evőkanál olívaolajat és megszórjuk egy kávéskanál sóval. Sütőben 200 fokon kb. 30 percig sütjük, közben egyszer megforgatjuk.
Amíg a burgonya sül, egy piros és egy sárga húsú paprikát csíkokra, egy kis cukkinit szeletekre, 3 gerezd fokhagymát vékony szeletekre vágunk. Az egészet a krumpli közé tesszük, ráöntünk 2 evőkanál olívaolajat és megsózzuk. Megszórjuk kevés finomra vágott rozmaringgal, és 20–25 percre visszatesszük a sütőbe. Zöldsalátát kínálunk hozzá.
Tengeri hal fűszeres gombával
Hozzávalók 1 személyre: 15 dkg tonhal, 10 dkg apró szemű burgonya, 25 dkg gomba, 1 ek. tejszín, 1 ek. olaj, 1 kk. étkezési keményítő, só, őrölt bors
Elkészítése:
15 dkg tonhalat 10 dkg apró, hámozott és félbevágott burgonyával gőzben megpárolunk (szűrőben forrásban lévő víz fölé tesszük és lefedjük), enyhén megsózzuk.
25 dkg szeletelt gombát 1 ek. olajban puhára párolunk. 5 dl hideg vízben feloldunk 1 kávéskanál étkezési keményítőt, a gombára öntjük és csomómentesre sűrítjük. A tűzről levéve hozzáöntünk 1 ek. tejszínt, kevés sóval, borssal ízesítjük. A hallal és a burgonyával tálaljuk. Citrommal és metélőhagymával díszítjük.
Spenótgratin burgonyarösztivel
Hozzávalók 1 személyre: 20 dkg spenót, 1 tojás, 5 dkg mozzarella sajt, só, őrölt bors, pirospaprika; a rösztihez: 15 dkg burgonya, 2 ek. margarin, só
Elkészítése:
20 dkg friss (vagy mélyhűtött) spenótot tűzálló tálba rakunk, és kevés vizet aláöntve előmelegített sütőben 220 fokon 20 percig pároljuk. Ezután kivesszük (a frisset ledaráljuk), összekeverjük, majd egy mélyedést készítünk benne. Egy tojást a mélyedésbe ütünk, sóval, borssal fűszerezzük. Öt dkg mozzarella sajtot lereszelünk, a tojásra tesszük és megszórjuk pirospaprikával. A spenótgratint a sütőbe visszatesszük és 15-20 percig sütjük, míg a sajt ráolvad a tetejére.
Közben elkészítjük a rösztit: 15 dkg burgonyát meghámozunk, megmosunk és nagy lyukú reszelőn lereszelünk. Teflonserpenyőben két evőkanál margarint felhevítünk, beletesszük a reszelt burgonyát, megsózzuk, és kb. 10 percig sütjük, majd egy tányér vagy fedő segítségével megfordítjuk, és lefedve 10 percig sütjük a másik oldalát is. Előmelegített tálra tesszük és a spenóttal tálaljuk.
|