Praliné
Hozzávalók: 15 dkg darált keksz, 10 dkg vaj, 1 dl tojáslikőr, 5 dkg darált dió, 30 dkg étcsokoládé
Elkészítése:
A kekszet összekeverjük a vajjal, a tojáslikőrrel és a dióval. Betesszük a hűtőszekrénybe. Ha megdermedt, a masszából golyókat formálunk.
A csokoládét gőzfürdőben felolvasztjuk, és a fogpiszkálóra tűzött golyókat megmártjuk a csokoládéban. Rácsra téve szárítjuk.
Karalábéleves
Hozzávalók 4 személyre: 30 dkg borjú- vagy sertéscsont, 10 dkg sárgarépa, 5 dkg petrezselyemgyökér, 50 dkg karalábé, 4 dkg zsír, 6 dkg liszt, 2 dkg só, 1 g őrölt bors, 1 dkg cukor, 1 dl tejfel
Elkészítése:
A csontot, zöldséget 1,5 liter sós vízben 2 óra hosszat főzzük. A megtisztított karalábét metéltre vágjuk, zsírban pároljuk, a lisztet hozzákeverjük, pirítjuk és vágott zöldpetrezselymet teszünk bele. A leszűrt levessel felöntjük, borsozzuk és addig forraljuk, amíg puha lesz.
Tálalás előtt belekeverjük a tejfelt.
Csemege kifli
Hozzávalók a tésztához: 40 dkg liszt, 15 dkg vaj, 4 tojássárgája, 2 dl tejföl, só; a töltelékhez: 20-20 dkg dió és cukor, 4 tojásfehérje
Elkészítése:
A tészta hozzávalóit jól összedolgozzuk, négy részre osztjuk, és kinyújtjuk. Vajjal megkenjük, majd feltekerjük. 2-3 ujjnyi széles darabokra vágjuk, egyenként elnyújtjuk, és vajjal megkenjük.
A diót, a cukrot és a habbá vert tojásfehérjét jól összekeverjük és a tésztákra kenjük. Kifli alakokat formálunk és megsütjük.
Májkrémmel töltött párizsi
Hozzávalók: párizsi, sertésmájkrém, liszt, tojás zsemlemorzsa, olaj
Elkészítése:
A héjától megtisztított kb. 1/2 cm-es párizsi szeleteket sertésmájkrémmel megkenünk és befedjük egy másik szelet párizsival. A szokásos módon bundázzuk és bő, forró olajban kisütjük.
Feltétként, de önálló húsételként is tálalhatjuk.
,
Rumos dióbomba
Hozzávalók: 10 dkg őrölt dió, 10 dkg háztartási keksz, 10 dkg cukor, 5 dkg margarin, 4 ek. forró tej, 1-2 kk. rum, kristálycukor, meggybefőtt
Elkészítése:
Az őrölt diót és az egészen finomra darált háztartási kekszet a porcukorral, a margarinnal, a forró tejjel és a rummal jól összegyúrjuk. Fél óra hosszat hagyjuk érlelni, majd nedves kézzel golyókat formálunk belőle, és kristálycukorban megforgatva minyonpapírba rakjuk. Díszítésül mindegyik golyócskára egy-egy szem meggybefőttet teszünk.
,
Diaboló
Hozzávalók: 25 dkg liszt, 13 dkg vaj, 13 dkg porcukor, 1/2 cs. sütőpor, 1 cs. vaníliás cukor, 1 db tojás, 1 ek. kakaópor, lekvár, só
Elkészítése:
25 deka lisztet összegyúrunk 13 deka vajjal, 13 deka porcukorral, fél csomag sütőporral, egy csomag vaníliás cukorral, egy egész tojással és csipet sóval. A tésztát két cipóba osztjuk, és az egyikbe beledolgozunk egy púpos evőkanálnyi kakaóport. A világos és a barna tésztát külön-külön vékonyra kisodorjuk, mindegyikből korongokat szúrunk ki és forró sütőben világosra megsütjük.
Ha kihűltek, egy világos és egy barna korongot lekvárral összeragasztunk, és úgy rakjuk tálra. Még szebb, ha a világos korongok tetejét sütés előtt kristálycukorral meghintjük.
Csokoládé mousse (Kovács Ági, Vacsoracsata)
Hozzávalók 4 személyre: 40 dkg étcsokoládé, 3 db tojás, 1/2 l tejszín kemény habbá verve, 3 ek. cukor
Elkészítése:
Vízgőz felett, kevergetés mellett olvasszuk meg a csokoládét. Egy nagy keverőtálba üssük bele a tojásokat és szórjuk rá a cukrot.
Egy nagy lábasban forraljunk vizet, tegyük a tetejére a keverőtálat, majd habverővel a vízgőz felett keverjünk belőle sűrű habot. Vegyük le a gőzről, állandó kevergetés mellett csorgassuk bele a felolvasztott csokoládét. Ha kissé kihűlt óvatosan keverjük bele a kemény habbá felvert tejszínt, öntsük lapos üvegedénybe vagy poharakba és tegyük a hűtőbe legalább fél napra.
Tálaláskor két meleg vízbe mártott evőkanál segítségével formázzunk belőle ovális gombócokat, majd óriás tányéron gyümölcsszósszal leöntve szervírozhatjuk.
Török saláta
Hozzávalók 4 személyre: 40 dkg paradicsom, 40 dkg uborka, 2 nagy fej lilahagyma, 2 cs. petrezselyemzöld, só, kevés majoranna vagy szurokfű, borecet, olívaolaj
Elkészítése:
Félbevágjuk, majd vékonyan felszeleteljük a paradicsomot, és összekeverjük a hosszában kettévágott, vékonyra szelt uborkával meg a fél karikákra vágott hagymával. Megszórjuk kevés sóval, szurokfűvel, a szárával együtt finomra vágott petrezselyemmel, megöntözzük kevés borecettel, bőven olívaolajjal.
Néhány órára behűtjük tálalás előtt.
Brokkolis cannelloni
Hozzávalók 4 személyre: 30 dkg brokkoli, 1 nagy golyó mozzarella, 20 dkg márványsajt, 10 dkg mascarpone, 1 doboz darabolt paradicsom, 1 ek. finomra vágott bazsalikom, 1 kk. vaj, 16 cannelloni tészta, 5 dkg reszelt parmezán, só, őrölt fehér bors
Elkészítése:
A megmosott brokkolit szedd apró rózsákra, és enyhén sós, lobogó vízbe téve főzd 4-5 percig. Szűrd le, hideg vízzel öblítsd le, majd hagyd kihűlni, és vágd apró darabkákra.
A mozzarellát és a márványsajtot vágd kis kockákra, keverd össze a mascarponéval, végül forgasd bele a brokkolit, majd sózd, borsozd.
A paradicsomot villával törd össze, keverd bele a bazsalikomot, a negyedét öntsd kivajazott tűzálló tálba.
A cannellonikat töltsd meg a brokkolis masszával, fektesd szorosan egymás mellé egy tűzálló tálba. Öntsd rá a maradék paradicsomot, szórd meg a parmezánnal, és 200 fokra előmelegített sütőben süsd kb. 30 percig.
Tavaszi vitaminbomba
Hozzávalók: 40 dkg uborka, 1 db zöldpaprika, 1 cs. retek, 1 cs. újhagyma, 1 cs. petrezselyem, 1 gerezd fokhagyma, 1 dl natúr joghurt, 5 dkg juhtúró, 2 dkg reszelt sajt, fél citrom leve, só, bors, 1 kk. barnacukor
Elkészítése:
Vágd össze a hozzávalókat egészen apróra, majd oldd fel a cukrot a citrom levében és keverd össze a joghurttal és a túróval. Öntsd a szószt a zöldségekre és reszeld hozzá a sajtot. Végül sózd és borsozd, majd keverd össze óvatosan. A tetejét hintsd meg az apróra vágott petrezselyemzölddel!
|