Lencseleves pirított kolbászkarikákkal
Hozzávalók 4 személyre: 30 dkg kolbász, 20 dkg lencse, 1 fej vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, babérlevél, 20 dkg leveszöldség, pirospaprika, liszt, olaj
Elkészítése:
A lencsét elkezdjük főzni vöröshagymával, fokhagymával, babérlevéllel. (Tehetünk bele füstölt húst is, ekkor vigyázzunk a sóval!)
Amikor már szinte teljesen megfőtt a lencse, adjuk hozzá a kockára vágott zöldségeket, majd ha azok is megpuhultak, zsemleszínű pirospaprikás rántással sűrítjük a levest.
Tálalásnál tejfelt adhatunk hozzá, és tegyünk bele pirított kolbászkarikákat.
Bolognai spagetti
Hozzávalók 4 személyre: 40 dkg spagetti, 8 dkg vaj, 5 dkg füstölt szalonna, 10 dkg zeller, 10 dkg sárgarépa, 20 dkg marhahús, 15 dkg füstölt kolbász, 10 dkg vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 2 dkg só, 3 g őrölt bors, 1/4 cs. petrezselyemzöld, 1 g kakukkfű, 15 dkg paradicsompüré, 10 dkg reszelt sajt
Elkészítése:
Bő vizet forralunk, enyhén megsózzuk, majd a spagettit kifőzzük benne. Amikor a tészta megfőtt leszűrjük, langyos folyóvíz alatt leöblítjük és jól lecsepegtetjük. Edénybe tesszük, és egy kevés olvasztott vajat öntve rá összekeverjük.
A füstölt szalonnát apró kockákra vágjuk, hasonlóan daraboljuk a zellert és a sárgarépát is. A sovány marhahúst és a füstölt kolbászt a legnagyobb lyukú tárcsán ledaráljuk, hogy a hús ne legyen nagyon pépes.
A füstölt szalonnát félig lepirítjuk és hozzáteszünk 4-5 dkg vajat, majd a felaprított vöröshagymát beletéve üvegesre pároljuk. Ekkor beletesszük az összevágott zöldségeket és a zúzott fokhagymát. Az anyagokat néhány percig együtt pirítjuk, majd belekeverjük a darált kolbászt és a marhahúst. Sóval, borssal, apróra vágott petrezselyemmel, kakukkfűvel fűszerezzük. Amikor a hús puhára párolódott, hozzáadjuk a paradicsompürét és gyakori keverés közben mérsékelt tűzön készre főzzük.
A sütőben jól megforrósított spagettit tálra tesszük és a tetejére öntjük az elkészített paradicsomos húst. Gazdagon megszórjuk a reszelt sajttal és tálaljuk.
Kubai melegszendvics
Hozzávalók: ananász, sajt, kenyér, vaj
Elkészítése:
A kenyérszeleteket vékonyan megkenjük vajjal, majd ráteszünk egy karika ananászt és sajttal befedjük. Néhány percig forró sütőben pirítjuk.
Savanyú vadmalacleves
Hozzávalók 4 személyre: 20 dkg vaddisznó hús, 5 dkg fehérrépa, 5 dkg sárgarépa, 5 dkg zeller, 1 nagy fej vöröshagyma, só, babérlevél, kakukkfű, őrölt fehér bors, 1 kis doboz tejföl, tejszín, 1 db citrom, 1 cs. petrezselyemzöld, 0,8 dl étolaj
Elkészítése:
A finomra vágott hagymát olajon megfonnyasztjuk, majd hozzáadjuk a kis kockára vágott húst, és tovább pirítjuk. Rövid lével pároljuk, közben a fűszerekkel ízesítjük. A zöldségeket szintén kockára vágva beletesszük, felengedjük vízzel, és készre főzzük a levest.
Tejfeles habarással sűrítjük, tejszínnel dúsítjuk, citromlével ízesítjük, a legvégén finomra vágott petrezselymet adunk hozzá. Galuskával vagy csipetkével tálaljuk.
Tojáskrém
Hozzávalók 4 személyre: 8 db tojás, 10 dkg margarin, petrezselyemzöld vagy metélőhagyma, mustár, só, őrölt bors
Elkészítése:
A tojásokat megfőzzük és villával egészen apróra nyomkodjuk, majd a margarinnal elkeverjük úgy, hogy vajszerű pépet kapjunk. Törött borssal ízesítjük, majd beleszórjuk az egészen apróra vágott petrezselyemzöldet vagy snidlinget, és beletesszük a mustárt. Hideg vacsoraként, kenyérre kenve tálaljuk.
Diós kockák
Hozzávalók: 12,5 dkg margarin, 2 tojás, 10 dkg cukor, 1 cs. vaníliás cukor, 25 dkg darált dió, 5 dkg búzakeményítő, 1 kk. sütőpor, kb. 15 dkg fél dió a díszítéshez
Elkészítése:
Először habosra keverjük a margarint, cukrot, tojásokat, majd beletesszük a darált diót és a keményítővel elkevert sütőport. Zsiradékkal kikent, kb. 30x30 cm-es tepsibe kenjük a masszát. A tészta felületén körülbelül 4 cm széles rombuszokat húzunk késsel és mindegyik közepébe egy fél diót rakunk. A tepsit közepesen erős tűzű sütőbe tesszük, kb. 20 perc alatt megsül a sütemény. Ha kihűlt, darabokra vágjuk.
Fenyőkalács karácsonyi vajjal
Hozzávalók (kb. 16 adag): a tésztához: 100 ml tej, 450 g búzaliszt, 1 cs. instant élesztő, 80 g porcukor, 1 cs. vanillincukor, 1 csapott tk. só, 250 g túró, 1 tojás (közepes méretű), 100 g aszalt vörös áfonya; ezenkívül: 2 ek. tej, kb. 2 ek. mandulaforgács; a karácsonyi vajhoz: 250 g lágy vaj, 2 tk. mézeskalács fűszerkeverék, 1 ek. kakaópor, 50 g porcukor, 1 csipet só
Elkészítése:
A tepsit (kb. 30 x 40 cm) sütőpapírral kibéleljük. A sütőt előmelegítjük.
A tejet felmelegítjük. A lisztet az élesztővel elkeverjük, és egy keverőedénybe szitáljuk. A vörös áfonya kivételével hozzáadjuk a többi hozzávalót, és konyhai robotgéppel (dagasztó spirállal) kezdetben alacsony majd legmagasabb fokozaton sima tésztává dagasztjuk. Hozzáadjuk a vörös áfonyát. A tésztát letakarjuk, és meleg helyen kelni hagyjuk, amíg duplájára nő.
A tésztát enyhén lisztezett munkafelületen átgyúrjuk, és hengerré formázzuk. A hengert 16 egyenlő darabra vágjuk, a szeleteket előbb golyóvá, majd hosszúkás cipóvá formázzuk. Három-négy cipót a tepsi közepébe egymás fölé helyezünk, ez lesz a fenyő törzse. A többi cipót a törzs mindkét oldalához ferdén illesztjük. A tésztát lefedjük, és újra pihentetjük, amíg láthatóan megnő. A cipókat a tejjel megkenjük és mandulaforgáccsal hintjük. A tepsit a sütő alsó részébe toljuk, és a kalácsot megsütjük.
Alsó és felső sütés: kb. 200 °C (előmelegítve)
Légkeveréses: kb. 180 °C (előmelegítve)
Gáz: kb. 3-4. fokozat (előmelegítve)
Sütési idő: kb. 15 perc
Sütés után a süteményt sütőrácson hagyjuk kihűlni. Ízlés szerint porcukorral hintjük.
Vaj: Valamennyi hozzávalót egy keverőedénybe öntjük és konyhai robotgéppel (habverő) kezdetben alacsony, majd legmagasabb fokozaton simára keverjük. Tálalásig hűtőszekrényben tároljuk.
• A kalács tésztája jól fagyasztható. Miután a tészta felengedett, kb. 5 percig süssük elő.
• A karácsonyi vajat adagonként le lehet fagyasztani, majd a szükség szerinti mennyiséget felengedni.
(Dr. Oetker)
Mandulás csillagok
Hozzávalók: 25 dkg liszt, 10 dkg cukor, 20 dkg margarin, 1 tojássárgája, 10 dkg őrölt mandula, 5 dkg durvára vágott mandula, és a beszóráshoz még 2,5 dkg vágott mandula
Elkészítése:
Összegyúrjuk a lisztet, cukrot, margarint, tojássárgáját és az őrölt és durvára vágott mandulát, 3 mm vastagra kinyújtjuk és csillagformákat szúrunk ki belőle. A tetejüket megszórjuk a vágott mandulával és mérsékelt tűzű sütőben megsütjük.
Mogyorós sütik
Hozzávalók: 4 tojássárgája, 1 egész tojás, 15 dkg porcukor, 30 dkg darált mogyoró, kb. 12 dkg egész mogyoró
Elkészítése:
A tojássárgákat, a tojást és a cukrot habosra keverjük, beletesszük a darált mogyorót. Fél órát állni hagyjuk.
Megolajozott, lisztezett tepsire két kávéskanálnyi mennyiségeket halmozunk egymás mellé és belenyomunk egy-egy szem mogyorót. Mérsékelt tűzön lassan szárítsuk ki.
Csokis-áfonyás tallérok
Hozzávalók (kb. 80 db-hoz): a töltelékhez: 125 g aszalt vörös áfonya, 50 g őrölt mandula, 75 g csokoládé, 1 tojás (közepes méretű), 1 cs. Bourbon vaníliás cukor, 1/2 tk. őrölt fahéj, a tésztához: 375 g búzaliszt, 150 g porcukor, 1 cs. Bourbon vaníliás cukor, 1 tojás (közepes méretű), 180 g Rama margarin, 2 ek. víz, 2 tk. kakaópor
Elkészítése:
Az aszalt vörös áfonyát és a csokoládét apró darabokra vágjuk. A tepsit (kb. 30 x 40 cm) sütőpapírral kibéleljük, és a sütőt előmelegítjük.
A lisztet egy keverőedénybe szitáljuk. A kakaópor kivételével hozzáadjuk a többi hozzávalót és konyhai robotgéppel (dagasztó spirállal) kezdetben alacsony majd legmagasabb fokozaton sima tésztává dagasztjuk. A tésztát megfelezzük és az egyik feléhez a kakaóport hozzágyúrjuk. A világos és a kakaós tésztát külön-külön, enyhén lisztezett munkalapon, 20 x 10 cm nagyságú lappá nyújtjuk. A világos tésztát a kakaós tésztára helyezzük. enyhén rányomjuk, és óvatosan egy 20 x 40 cm-es lappá nyújtjuk.
A töltelékhez az előkészített áfonyát és a csokoládét egy keverőtálba öntjük, hozzáadjuk a többi hozzávalót, és jól elkeverjük. A tésztát a töltelékkel megszórjuk, majd elfelezzük. A lapokat a hosszabbik oldaltól indítva feltekerjük és egy órára a hűtőszekrénybe helyezzük.
A hengereket egyenlő nagyságú, kb. 1 cm széles szeletekre vágjuk, és a tepsibe fektetjük. A tepsit a sütő középső részébe toljuk, és a süteményt megsütjük.
Alsó és felső sütés: kb. 200 °C (előmelegítve)
Légkeveréses: kb. 180 °C (előmelegítve)
Gáz: kb. 3-4. fokozat (előmelegítve)
Sütési idő: kb. 10 perc
Sütés után a tallérokat sütőpapírral együtt, sütőrácson hagyjuk kihűlni.
• Ha a tészta túl lágy, helyezzük fél órára a hűtőszekrénybe.
• Jól záródó fém dobozban a tallérok akár 3 hétig is eltarthatóak.
(Dr. Oetker)
|