Mandulás csokoládépohár
Hozzávalók 4 személyre: 3 dl tejszín, 1 ek. zselatinpor, 15 dkg étcsokoládé, 4 jégkocka, 1,5 dl tej, 5 dkg cukor, 1 kk. mandulaaroma, tejszínhab és pirított hántolt mandula a díszítéshez
Elkészítése:
A tejszín felét teflonbevonatos edénybe öntjük, rászórjuk a zselatinport, és 5 percig állni hagyjuk. Majd közepes lángon, gyakran kevergetve addig főzzük, míg a szélén apró buborékok jelennek meg, és a zselatin teljesen feloldódik.
A csokoládét összetörjük vagy felaprítjuk. A még forró zselatinos keveréket turmixgépbe öntjük, hozzáadjuk a tört csokoládét, és addig turmixoljuk, amíg a csokoládé elolvad. Ezután a jégkockákat a keverékhez adjuk, beletesszük a tejet, a cukrot, a mandulaaromát és a megmaradt tejszínt, majd az egészet simára turmixoljuk.
A keveréket négy pohárba vagy kehelybe töltjük, s lefedve 4 órára hűtőszekrénybe tesszük, hogy megdermedjen. Tejszínhabrózsával és hántolt, pirított mandulával díszítjük.
Elkészítési idő: 35 perc + 4 óra hűtés
Csirkemelles tészta wokban
Hozzávalók 4 személyre: 30 dkg vékony spagetti, 30 dkg csirkemell, 25 dkg kínai kel, 4 szál újhagyma, 3 zellerszár, 1 hegyes erős paprika, 2 gerezd fokhagyma, 5 evőkanál olaj, 25 dkg garnélarák, 2,5 dl csirkehúsleves (kockából), 2 evőkanál szójaszósz, 3 liter víz a tésztafőzéshez
Elkészítése:
A forró, lobogó, sós vízbe beletesszük a tésztát, egyszer megkeverjük, és 10 perc alatt roppanósan puhára főzzük. A csirkemell filét megmossuk, megtörülgetjük, és 1 centis csíkokra vágjuk. A kifőtt tésztát leszűrjük, lecsöpögtetjük és félretesszük. A megtisztított, megmosott kínai kelt csíkokra metéljük. A megtisztított újhagymát karikára vágjuk. Az erős paprikát megmossuk, a magházát kiemeljük, a paprikát felkockázzuk. A megtisztított fokhagymát felaprítjuk, a megmosott zeller levelét letépkedjük, a szárát felaprítjuk. Wokban 4 evőkanál olajat forrósítunk, 2 perc alatt megsütjük benne a húst, és kiszedjük. A visszamaradt olajon a felaprított zöldségeket pár percig pirítjuk, majd hozzáadjuk a rákot, visszatesszük a húst, aztán felöntjük szójaszósszal és húslevessel. Megsózzuk, és kis lángon pár percig pároljuk. A maradék olajat egy másik edényben felforrósítjuk, és átmelegítjük benne a tésztát, majd összekeverjük a zöldséges hússal, és azonnal tálaljuk.
Olcsóbbá tehetjük az ételt, ha a rákot elhagyjuk, nélküle is nagyon finom.
Elkészítési idő: kb. 50 perc
430 kcal/adag
,
Gombás sertéskaraj
Hozzávalók 4 személyre: 1 kg (10 szelet) sertéskaraj, 10 dkg sampinyon gomba, 1 dl fehérbor, 1 ek. paradicsompüré, vöröshagyma, petrezselyemzöld, liszt, só, zsiradék
Elkészítése:
1 kiló sertéskarajt veszünk. Felszeleteljük tíz szeletre, úgy, hogy a gerinccsontot levágjuk, csak a bordacsontokat hagyjuk meg. A karajszeleteket megmossuk, kissé kiverjük, megsózzuk, és lisztbe forgatva, serpenyőben, forró zsírban, mindkét oldalon pirosra sütjük. Majd az átsütött karajszeleteket kiszedjük egy lábasba.
A serpenyőben visszamaradt zsírban egy evőkanál lisztet kissé megpirítunk. Adunk hozzá egy evőkanál paradicsompürét, egy deci fehérbort, két deci vizet. Felforraljuk, majd ráöntjük a lábasba szedett karajszeletekre, s azokat fedő alatt pároljuk.
Közben finomra vágott vöröshagymát pirítunk, egy evőkanál zsírban. Adunk hozzá 10 deka, felszeletelt sampinyon gombát. Meghintjük finomra vágott zöldpetrezselyemmel, és fedő alatt pároljuk. Mikor a hús puhulni kezd, hozzáadjuk a gombát, és együtt pároljuk tovább.
Tálalásnál a karajszeleteket a mártással leöntve, sült krumplival körítve adjuk asztalra.
Liptói rakott krumpli
Hozzávalók 4 személyre: 1,2 kg krumpli, 25 dkg túró, 8 dkg húsos füstölt szalonna, 10 dkg vaj, 1 kis csomó kapor, 1 kis csomó metélőhagyma, só, zsemlemorzsa
Elkészítése:
A krumplit héjában megfőzzük, meghámozzuk, és karikákra vágjuk. A szalonnát kis kockákra vágjuk, kisütjük, és a pörcöt is, a zsírját is a túróhoz öntjük. Hozzáadunk a túróhoz 7 deka olvasztott vajat is, majd a finomra vágott kaprot és metélőhagymát. Ízlés szerint sózzuk, jól összedolgozzuk, s lazán összekeverjük a főtt krumplival, lehetőleg úgy, hogy ne nagyon törjük össze. A tepsit vagy tűzálló tálat kikenjük a maradék vajjal, körbehintjük zsemlemorzsával, beleöntjük a túrós krumplit és közepesen forró sütőben 20 perc alatt szép pirosra sütjük.
Aki ezt az összeállítást túl zsírosnak találja, az a szalonna helyett használhat apróra vágott főtt füstölt sonkát, de azzal már a liptói rakott krumpli szalonváltozatát készítettük el. Adhatunk hozzá hagymás, köménymagos káposztasalátát, vagy csak egyszerűen savanyú káposztát.
Póréhagymaleves (2)
Hozzávalók: 2 szál póréhagyma, 10 dkg vaj, 1 csokor petrezselyemzöld, só, bors, 8 dl tej, 1 dl tejszín, 7 dkg liszt
Elkészítése:
A vékonyra felszeletelt hagymát a vajon megfuttatjuk. Hozzáadjuk a finomra vágott petrezselyemzöldet, sózzuk, borsozzuk. Amikor a hagyma szép aranysárga, megszórjuk a liszttel, és kis ideig tovább pirítjuk. Hozzáadjuk a tejet, és felforraljuk.
Tálaláskor tehetünk a tányérba egy-egy evőkanál tejfölt, így még finomabb.
Babos-zöldséges pulykacomb
Hozzávalók 4 személyre: 80 dkg felső pulykacomb filé, só, őrölt bors, 2 ek. mustár, fél dl olívaolaj, 1 dl száraz fehérbor, 2 szál sárgarépa, 1 kicsi zellergumó, fél szál póréhagyma, 1 dl húsleves, 1 doboz vörösbab konzerv, 1 cs. petrezselyemzöld
Elkészítése:
A pulykacombot kisebb kockákra daraboljuk, majd sóval, borssal és mustárral fűszerezzük. A forró olívaolajon pirosra sütjük a húst, majd hozzáöntjük a fehérbort, és fedővel lefedve félpuhára pároljuk. Ezután hozzáadjuk a karikákra vágott sárgarépát, a felkockázott zellergumót, és a karikákra vágott póréhagymát. Felöntjük a húslevessel, lassú tűzön puhára főzzük, majd végül hozzáadjuk a leszűrt vörösbab konzervet és az aprított petrezselymet. Jól átforraljuk, sóval, borssal utóízesítjük. Forrón tálaljuk, és friss kenyeret vagy zsemlét kínálunk mellé.
Jezsuitatorta
Hozzávalók: a tésztához: 10 tojásfehérje, 25 dkg cukor, 28 dkg darált dió, 4 ek. zsemlemorzsa; a krémhez: 10 tojássárgája, 20 dkg cukor, 2 dl tej, 3 ek. liszt, 6 dkg étcsokoládé, 25 dkg margarin, 2 tasak vaníliás cukor
Elkészítése:
A tojásfehérjét kemény habbá verjük. Kanalanként hozzáadunk 10 evőkanál cukrot, majd belekeverjük a darált diót, és a zsemlemorzsát. Megsütjük, és négy lapra vágjuk.
A krémhez a tojássárgákat a cukorral és a vaníliás cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a tejet, a lisztet és a csokoládét. Sűrű krémet főzünk belőle, és amikor kihűlt, belekeverjük a margarint.
A piskótalapok tetejét megkenjük, egymásra rakjuk, és kívülről is bevonjuk a krémmel.
Titok szelet
Hozzávalók: sertéshús, gyulai kolbász, csemege uborka, liszt, tojás, só, őrölt bors, olaj
Elkészítése:
A sertéshússzeleteket jó1 kiverjük, sózzuk és borsozzuk. Gyulai kolbászt és csemege uborkát karikákra vágunk. Az e1őkészített húsok egyik felére tesszük őket, és a hús másik felét ráhajtjuk. Hústűvel összefogjuk és a párizsi szelethez hasonlóan bundázzuk. Bő, forró olajban kisütjük.
Köményes burgonyával tálaljuk.
Karottás csirkemell
Hozzávalók 4 személyre: 1,2 kg csirkemell, 1 kg karotta, 1 dl száraz fehérbor, 1 dl tejföl, 1 db húsleveskocka, 2 nagy fej vöröshagyma, 2 ek. olaj, 3 dkg vaj, 1-1 késhegynyi kakukkfű és babérlevélpor, petrezselyemzöld, só
Elkészítése:
Lebőrözünk, kicsontozunk 1,20 kilónyi csirkemellet (a bőr meg a csont a levesbe kerülhet), és a húsát akkora kockákra vágjuk, mintha pörköltet készítenénk.
Két evőkanál olajon és három deka vajon fedő alatt, kis lángon megpirítunk két nagy fej, kockákra vágott vöröshagymát és a húsdarabokat belerakva, fehéredésig sütjük. Ekkor beleforgatunk egy kiló megtisztított, kétcentis darabokra vágott sárgarépát (a kicsi, karcsú répa jó hozzá), és együtt 2-3 percig pirítjuk. Leöntjük egy deci száraz fehérborral és egy húsleveskockával 1-1 késhegynyi kakukkfűvel meg babérlevélporral ízesítjük. Fedő alatt kis lángon puhára pároljuk, végül rövid lére sütjük.
Egy deci tejföllel gazdagítjuk, de ezzel már nem forraljuk fel, csak átmelegítjük. Közvetlenül tálalás előtt megkóstoljuk, ha kell utánasózzuk, és a tetejére egy csokor nagyon finomra vágott petrezselymet szórunk.
Ajánlatos petrezselymes rizst vagy apró vajas galuskát kínálni hozzá.
Kijevi csirkemell
Hozzávalók: csirkemell (filé), vaj, só őrölt bors, mustár, metélőhagyma, petrezselyemzöld, liszt, tojás, zsemlemorzsa, olaj
Elkészítése:
A csontjáról lefejtett és bőrétől elválasztott csirkemellet jól kiverjük, sózzuk.
A vajat sóval, törött borssal, mustárral, finomra vágott metélőhagymával, finomra vágott petrezselyemmel elkeverjük és a hús belső oldalát megkenjük. A húst összehajtjuk és a szokásos módon bundázzuk. Bő, forró zsiradékban hirtelen kisütjük.
Burgonyapürével tálaljuk.
,
|