Halkrémleves (2)
Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg halfilé, 2-3 halfej, 2 gerezd fokhagyma, 1 póréhagyma, 1 sárgarépa, 1 paradicsom, 2 ek. olívaolaj, 1 kk. paradicsompüré, 3 szál petrezselyem, 1 babérlevél, 1 kis ág rozmaring, 1 csipet chilipor, só, őrölt bors; a tálaláshoz: 4 szelet szikkadt bagett, 1 gerezd fokhagyma, 2 ek. frissen reszelt sajt
Elkészítése:
Nagyobb edényben felhevítjük az olajat, beletesszük a megtisztított-felaprított pórét és a répát, kevergetve lepirítjuk. Beletesszük a halat, a megtisztított halfejet, a fokhagymát, és további 5 percig pirítjuk. Hozzáadjuk a paradicsomot, a paradicsompürét, a fűszereket, felöntjük kb. 7 dl vízzel, és kb. 15 percig fedő nélkül forraljuk.
A halfejeket kidobjuk, a halat és a zöldségeket botmixerrel pürésítjük, majd szitán átnyomjuk úgy, hogy a halhús a levesbe kerüljön, de a szálkák fennakadjanak. A sűrítményt további 30 percig főzzük.
A bagettet felszeleteljük, és a forró sütőben inkább szárítjuk, mint pirítjuk. A fokhagymagerezdet kettévágjuk, bedörzsöljük a szeletkéket. A forró levest tányérba szedjük, ráteszünk egy-egy szelet kenyeret és megszórjuk a sajttal.
Elkészítési idő: 1,5 óra
Egy adag: 375 kcal
Borscs (2)
Hozzávalók 4 személyre: 30 dkg cékla, 6 dkg vaj, 5 dkg paradicsompüré, 2 dkg cukor, 1 db citrom, 1,3 l csontlé, 25 dkg fejes káposzta, 8 dkg sárgarépa, 5 dkg fehérrépa, 10 dkg vöröshagyma, 2 db babérlevél, 3 g bors, 2 dl tejföl, 3 dkg liszt, só
Elkészítése:
A megtisztított céklát finom metéltre vágjuk. Felhevített vajba tesszük, és hozzáadjuk a paradicsompürét. Cukorral és citromlével pároljuk, csontlével felengedjük, 30 percig főzzük.
A forrásban lévő csontlébe tesszük a káposztát, néhány percig főzzük, majd hozzáöntjük a párolt céklát, a külön vajban lepirított, metéltre szelt sárgarépát, fehérrépát és a pirított hagymát. Sóval, babérlevéllel, borssal fűszerezzük, majd amikor a zöldségek roppanós puhára főttek, tejfeles habarással sűrítjük és kevés citromlével enyhén savanykásra ízesítjük.
Joghurtos szilvatorta
Hozzávalók a tésztához: 4 dkg Rama, 15 dkg liszt, 7 dl langyos tej, 1 tk. cukor, 1/2 tasak szárított élesztő; a töltelékhez: 50 dkg szilva, 15 dkg natúr joghurt, 1 tojás, 2 tasak vaníliás cukor, 1 mk. őrölt fahéj; a tálaláshoz: 2 dl tejszín, 1 mk. őrölt fahéj
Elkészítése:
A margarint kis darabokra vágjuk. A lisztet összedolgozzuk a tejjel, a cukorral, az élesztővel, a margarinnal és egy csipet sóval. Alaposan kidagasztjuk, letakarjuk, és meleg helyen kb. 1 órát kelesztjük.
A szilvákat megmossuk, kettévágjuk, kimagozzuk. Kibélelünk sütőpapírral egy 26 cm átmérőjű tortaformát. A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük.
A tésztát vékonyra nyújtjuk, a formát kibéleljük vele úgy, hogy kb. 3 cm magas pereme is legyen. A szilvát egy rétegben, de szorosan a tésztára rakosgatjuk.
A joghurtot simára keverjük a tojással, a vaníliás cukorral, a fahéjjal, és a szilvákra öntjük. A sütőben kb. 30 percig sütjük. A tortát rácsra emeljük a formából, és hagyjuk kihűlni. Fahéjas tejszínhabbal tálaljuk.
1 szelet: 180 kcal
Zsályás-fenyőmagos sütőtökkrémleves
Hozzávalók 2 személyre: 30 dkg sütőtök, 1 ek. vaj, 1 ek. olívaolaj, 1 marék rucola, 2 ek. reszelt parmezán, 2 ek. pirított fenyőmag, só, bors, friss zsályalevél, 1-1,5 l húslevesalaplé vagy víz
Elkészítése:
A tököt hámozd meg, kockázd fel, és 1-1 evőkanál vaj és olívaolaj keverékén közepes hőmérsékleten pirítsd meg. Szórd meg apróra tépkedett zsályával, sózd és borsozd, majd öntsd fel 1-1,5 liter alaplével vagy vízzel. Főzd puhára, és turmixold össze.
Tálaláskor szórj rá pirított fenyőmagot, parmezánt és rucolát.
1 adag: 415 kcal
Borsókrémes borjúrolád
Hozzávalók 4 személyre: 80 dkg borjúhús, 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 30 dkg mélyhűtött zöldborsó, 1 dl fehérbor, 3 dl húsleves, 1 tojásfehérje, 10 dkg juhtúró, só, bors, néhány mentalevél, olívaolaj
Elkészítése:
A húst megsózzuk és borsozzuk. Kevés olajon megpirítjuk a felaprított vöröshagymát és a zúzott fokhagymát, aztán hozzáadjuk a zöldborsót, kevés bort, majd lefedve puhára pároljuk. Ha megpuhult a borsó, a serpenyő tartalmát összedolgozzuk a tojásfehérjével és az így elkészült tölteléket a húsra kenjük, megszórjuk az apróra tépkedett mentalevelekkel és a morzsolt juhtúróval. Aztán felgöngyöljük, átkötjük és belisztezzük a húst, majd kevés olajon, a fokhagymával együtt minden oldalán megpirítjuk. Közben meglocsoljuk egy pohár borral (ha ez kevés, akkor jöhet rá a húsleves is). Amikor megpuhult a hús, még 10 percig pihentetjük.
A sütésből megmaradt szaftot elkeverjük kevés húslevessel, majd leszűrjük és a tálaláshoz félretesszük.
A felszeletelt pecsenyét a szósszal meglocsolva, juhtúródarabkákkal, mentalevelekkel megszórva kínáljuk.
Elkészítési idő: 100 perc
Kalóriaérték: 465 kcal/adag
Szalonnás sertéssült
Hozzávalók 4 személyre: 1 kg sertésszűzérme, 15 dkg szeletelt bacon, 1 dl fehérbor, 1 fej vöröshagyma, 1 fokhagyma, olívaolaj, zsálya, rozmaringág, só, bors
Elkészítése:
A szalonnaszeletekkel körbetekerjük a húst, majd szorosan átkötözzük spárgával, aztán tepsibe tesszük a felkarikázott vöröshagymával, a zúzott fokhagymával és a kevés olajjal együtt. A zsályaleveleket és a rozmaringot benyomkodjuk a kötözőspárga és a hús közé. A tepsibe öntjük a bort is, majd 20 percig 220 C°-fokon sütjük. Utána lefedjük az egészet alufóliával, és további 1 órán keresztül sütjük a húst, sűrű locsolgatások mellett.
Ezután levesszük az alufóliát, és a húst még további 20 percig sütjük. Közben megfordítjuk, hogy mindkét oldalán egyenletesen süljön. Mindeközben húslevessel vagy vízzel locsolgatjuk, nehogy nagyon kiszáradjon.
Amikor elkészült, 15 percig pihentetjük, leszedjük róla a spárgát, és szeletelve tálaljuk.
Elkészítési idő: kb. 120 perc
Kalóriaérték: 470 kcal/adag
Citromos, szögletes fánk
Hozzávalók 40 darabhoz: 25 dkg liszt, 5 dkg vaj, 1 citrom reszelt héja, 4 dkg cukor, 1 cs. vaníliás cukor, 1 tojás, 2 ek. rum, 1 csipet só, bő olaj a sütéshez; 2 ek. porcukor a tálaláshoz
Elkészítése:
A megolvasztott vajat keverjük habosra a cukorral, a vaníliás cukorral és a citromhéjjal. Dolgozzuk bele a tojást, a rumot, meg egy csipet sót, végül keverjük bele a lisztet is.
A tésztát lisztezett deszkán nyújtsuk 3 mm vastagra, vágjunk belőle rombusz alakú darabokat (ha van, használjunk recés szélű derelyevágót).
A felforrósított olajban (fritőzben 170 C°-fokra) a fánkokat oldalanként egy-két perc alatt süssük aranyszínűre. A kész darabokat szedjük konyhai papírtörlőre, és tartsuk melegen, amíg a többi is elkészül. Porcukorral megszórva, frissen tálaljuk.
Elkészítési idő: 35 perc
Egy darab: 51 kcal
Hagyományos lekváros fánk
Hozzávalók kb. 20 darabhoz: 50 dkg liszt, 3 dkg élesztő, 2,5 dl tej, 5 dkg porcukor, 6 tojássárgája, 6 dkg vaj, 1 ek. rum, 1 csipet só, bő olaj a sütéshez; 30 dkg eper- vagy baracklekvár, vaníliás porcukor a tálaláshoz
Elkészítése:
Az élesztőt és egy kiskanál porcukrot keverjük el 1dl langyos tejben. A lisztet szitáljuk tálba, a közepébe nyomott mélyedésbe öntsük az élesztős tejet, a szélekről egy kevés lisztet keverjünk hozzá, majd letakarva hagyjuk a kétszeresére nőni (kb. 15 perc).
A maradék langyos tejben keverjük el a maradék porcukrot, egy csipet sót és a tojássárgáját, adjuk a liszthez, dolgozzuk össze. 2-3 részletben dagasszuk bele a margarint, a rumot, és konyharuhával letakarva, meleg helyen kelesszük a kétszeresére (kb. 30 perc).
Lisztezett munkalapon gyúrjuk át a tésztát, lapítsuk el, és 6-8 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval szúrjuk ki. Letakarva ismét kelesszük a kétszeresére. A tésztakorongok közepét hüvelykujjal nyomjuk be.
A nem túl forró olajban (fritőzben 160 C°-fokon) 4-5 percig fedő alatt, majd megfordítva, fedő nélkül süssük aranybarnára. Szedjük papírkendőre, hagyjuk kicsit hűlni.
A lekvárt kanalazzuk hegyes végű nyomózsákba, és a fánkok oldalán beszúrva nyomjunk keveset mindegyik közepébe. Porcukorral megszórva, a maradék lekvárral azonnal tálaljuk.
Elkészítési idő: 1 óra 45 perc
Egy darab: 179 kcal
Sajtgömbök körtemártással
Hozzávalók 4 személyre: 4 nagyobb körte, 25 dkg márványsajt, 10 dkg reszelt gouda sajt, 20 dkg szeder (mélyhűtött), 5 dkg pirított, vágott mandula, 5 dkg vágott pisztácia, 1 kis csokor menta, 1/2 dl narancslé, 2 szegfűszeg, 1 kk. fahéj, 5 cl narancslikőr, 1/2 citrom reszelt héja, porcukor a szóráshoz
Elkészítése:
A szedret hagyjuk kiengedni. A körtét meghámozzuk, négybe vágjuk, magházát kiemeljük, és a húsát apróra vágjuk, és a narancslével, a szegfűszeggel és a fahéjjal kis lábosban, fedő nélkül 5 percig főzzük. A szegfűszeget kidobjuk, a körtét összeturmixoljuk vagy villával áttörjük, belekeverjük a narancslikőrt és hűlni hagyjuk.
Az áttört márványsajtot a reszelt sajttal, a citrom héjával, a mentával alaposan összedolgozzuk. A masszából 12 kis golyócskát formázunk. Felét megforgatjuk a mandulában, a másik felét a pisztáciában.
A körtemártást szétosztjuk 4 tányérra, ráteszünk 2-2 sajtgolyót, szederrel díszítjük, megszórjuk porcukorral, és tálaljuk.
1 adag: 615 kcal, elkészítési idő: 30 perc
Tejszínes csokoládékrém
Hozzávalók 6 adaghoz: 15 dkg étcsokoládé, 3 dl tej, 3 tojássárgája, 10 dkg cukor, 1 ek. zselatinpor, 2 dl tejszín
Elkészítése:
A csokoládét összetörjük, és kis lábosban összekeverjük a tejjel. Lassú tűzön, állandó kevergetés mellett addig főzzük, amíg a csokoládé megolvad és a tej forrni kezd. Ekkor levesszük a tűzről.
A tojássárgáját keverőtálba tesszük a cukorral és fehéredésig keverjük. Fokozatosan hozzáadjuk a csokoládés tejet, habverővel alaposan összekeverjük. Egy tiszta edénybe öntjük, és lassú tűzön, kevergetve gyöngyözve főzzük (ne forraljuk fel!), amíg a krém annyira besűrűsödik, hogy megtapad a kanálon. Vegyük le a tűzről.
Egy kis tűzálló tálba tegyünk két evőkanál vizet, egyenletesen szórjuk bele a zselatint, és várjunk, amíg megkocsonyásodik. Öntsük bele a forró csokoládékeverékbe, és addig keverjük, amíg elolvad, majd tovább keverve hagyjuk a krémet kihűlni, de ne várjuk meg, amíg teljesen megköt. Habverővel lazán keverjük bele a tejszínt is.
Öntsük hat pohárba, és tegyük több órára, akár egész éjszakára a hűtőbe, amíg teljesen megszilárdul.
Elkészítési idő: 35 perc + hűtés
|