Ízvilág receptgyűjtemény

 
Új receptek
Friss bejegyzések
Friss hozzászólások
 

HETI MENÜK
 
DIÉTÁK
 
DIÉTÁS RECEPTEK
 

 

VALENTIN-NAPI RECEPTEK
 
HÚSVÉTI RECEPTEK
 
KARÁCSONYI, ADVENTI RECEPTEK
 
SZILVESZTERI, ÚJÉVI RECEPTEK
 
KISOKOS
 
FŰSZER- ÉS GYÓGYNÖVÉNYEK
 
GYÜMÖLCSÖK
 
ZÖLDSÉGEK
 

Naptár
2025. Január
HKSCPSV
30
31
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
<<   >>
 
 

 

Új receptek
Archívum - 2011.

Halkrémleves (2)

Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg halfilé, 2-3 halfej, 2 gerezd fokhagyma, 1 póréhagyma, 1 sárgarépa, 1 paradicsom, 2 ek. olívaolaj, 1 kk. paradicsompüré, 3 szál petrezselyem, 1 babérlevél, 1 kis ág rozmaring, 1 csipet chilipor, só, őrölt bors; a tálaláshoz: 4 szelet szikkadt bagett, 1 gerezd fokhagyma, 2 ek. frissen reszelt sajt

Elkészítése:

Nagyobb edényben felhevítjük az olajat, beletesszük a megtisztított-felaprított pórét és a répát, kevergetve lepirítjuk. Beletesszük a halat, a megtisztított halfejet, a fokhagymát, és további 5 percig pirítjuk. Hozzáadjuk a paradicsomot, a paradicsompürét, a fűszereket, felöntjük kb. 7 dl vízzel, és kb. 15 percig fedő nélkül forraljuk.

A halfejeket kidobjuk, a halat és a zöldségeket botmixerrel pürésítjük, majd szitán átnyomjuk úgy, hogy a halhús a levesbe kerüljön, de a szálkák fennakadjanak. A sűrítményt további 30 percig főzzük.

A bagettet felszeleteljük, és a forró sütőben inkább szárítjuk, mint pirítjuk. A fokhagymagerezdet kettévágjuk, bedörzsöljük a szeletkéket. A forró levest tányérba szedjük, ráteszünk egy-egy szelet kenyeret és megszórjuk a sajttal.


Elkészítési idő: 1,5 óra
Egy adag: 375 kcal


LEVESEK

Borscs (2)

Hozzávalók 4 személyre: 30 dkg cékla, 6 dkg vaj, 5 dkg paradicsompüré, 2 dkg cukor, 1 db citrom, 1,3 l csontlé, 25 dkg fejes káposzta, 8 dkg sárgarépa, 5 dkg fehérrépa, 10 dkg vöröshagyma, 2 db babérlevél, 3 g bors, 2 dl tejföl, 3 dkg liszt, só

Elkészítése:

A megtisztított céklát finom metéltre vágjuk. Felhevített vajba tesszük, és hozzáadjuk a paradicsompürét. Cukorral és citromlével pároljuk, csontlével felengedjük, 30 percig főzzük.

A forrásban lévő csontlébe tesszük a káposztát, néhány percig főzzük, majd hozzáöntjük a párolt céklát, a külön vajban lepirított, metéltre szelt sárgarépát, fehérrépát és a pirított hagymát. Sóval, babérlevéllel, borssal fűszerezzük, majd amikor a zöldségek roppanós puhára főttek, tejfeles habarással sűrítjük és kevés citromlével enyhén savanykásra ízesítjük.


LEVESEK

Joghurtos szilvatorta

Hozzávalók a tésztához: 4 dkg Rama, 15 dkg liszt, 7 dl langyos tej, 1 tk. cukor, 1/2 tasak szárított élesztő; a töltelékhez: 50 dkg szilva, 15 dkg natúr joghurt, 1 tojás, 2 tasak vaníliás cukor, 1 mk. őrölt fahéj; a tálaláshoz: 2 dl tejszín, 1 mk. őrölt fahéj

Elkészítése:

A margarint kis darabokra vágjuk. A lisztet összedolgozzuk a tejjel, a cukorral, az élesztővel, a margarinnal és egy csipet sóval. Alaposan kidagasztjuk, letakarjuk, és meleg helyen kb. 1 órát kelesztjük.

A szilvákat megmossuk, kettévágjuk, kimagozzuk. Kibélelünk sütőpapírral egy 26 cm átmérőjű tortaformát. A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük.

A tésztát vékonyra nyújtjuk, a formát kibéleljük vele úgy, hogy kb. 3 cm magas pereme is legyen. A szilvát egy rétegben, de szorosan a tésztára rakosgatjuk.

A joghurtot simára keverjük a tojással, a vaníliás cukorral, a fahéjjal, és a szilvákra öntjük. A sütőben kb. 30 percig sütjük. A tortát rácsra emeljük a formából, és hagyjuk kihűlni. Fahéjas tejszínhabbal tálaljuk.


1 szelet: 180 kcal


TORTA, TORTÁCSKA

Zsályás-fenyőmagos sütőtökkrémleves

Hozzávalók 2 személyre: 30 dkg sütőtök, 1 ek. vaj, 1 ek. olívaolaj, 1 marék rucola, 2 ek. reszelt parmezán, 2 ek. pirított fenyőmag, só, bors, friss zsályalevél, 1-1,5 l húslevesalaplé vagy víz

Elkészítése:

A tököt hámozd meg, kockázd fel, és 1-1 evőkanál vaj és olívaolaj keverékén közepes hőmérsékleten pirítsd meg. Szórd meg apróra tépkedett zsályával, sózd és borsozd, majd öntsd fel 1-1,5 liter alaplével vagy vízzel. Főzd puhára, és turmixold össze.

Tálaláskor szórj rá pirított fenyőmagot, parmezánt és rucolát.


1 adag: 415 kcal


LEVESEK

Borsókrémes borjúrolád

Hozzávalók 4 személyre: 80 dkg borjúhús, 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 30 dkg mélyhűtött zöldborsó, 1 dl fehérbor, 3 dl húsleves, 1 tojásfehérje, 10 dkg juhtúró, só, bors, néhány mentalevél, olívaolaj

Elkészítése:

A húst megsózzuk és borsozzuk. Kevés olajon megpirítjuk a felaprított vöröshagymát és a zúzott fokhagymát, aztán hozzáadjuk a zöldborsót, kevés bort, majd lefedve puhára pároljuk. Ha megpuhult a borsó, a serpenyő tartalmát összedolgozzuk a tojásfehérjével és az így elkészült tölteléket a húsra kenjük, megszórjuk az apróra tépkedett mentalevelekkel és a morzsolt juhtúróval. Aztán felgöngyöljük, átkötjük és belisztezzük a húst, majd kevés olajon, a fokhagymával együtt minden oldalán megpirítjuk. Közben meglocsoljuk egy pohár borral (ha ez kevés, akkor jöhet rá a húsleves is). Amikor megpuhult a hús, még 10 percig pihentetjük.

A sütésből megmaradt szaftot elkeverjük kevés húslevessel, majd leszűrjük és a tálaláshoz félretesszük.

A felszeletelt pecsenyét a szósszal meglocsolva, juhtúródarabkákkal, mentalevelekkel megszórva kínáljuk.


Elkészítési idő: 100 perc
Kalóriaérték: 465 kcal/adag


BORJÚ

Szalonnás sertéssült

Hozzávalók 4 személyre: 1 kg sertésszűzérme, 15 dkg szeletelt bacon, 1 dl fehérbor, 1 fej vöröshagyma, 1 fokhagyma, olívaolaj, zsálya, rozmaringág, só, bors

Elkészítése:

A szalonnaszeletekkel körbetekerjük a húst, majd szorosan átkötözzük spárgával, aztán tepsibe tesszük a felkarikázott vöröshagymával, a zúzott fokhagymával és a kevés olajjal együtt. A zsályaleveleket és a rozmaringot benyomkodjuk a kötözőspárga és a hús közé. A tepsibe öntjük a bort is, majd 20 percig 220 C°-fokon sütjük. Utána lefedjük az egészet alufóliával, és további 1 órán keresztül sütjük a húst, sűrű locsolgatások mellett.

Ezután levesszük az alufóliát, és a húst még további 20 percig sütjük. Közben megfordítjuk, hogy mindkét oldalán egyenletesen süljön. Mindeközben húslevessel vagy vízzel locsolgatjuk, nehogy nagyon kiszáradjon.

Amikor elkészült, 15 percig pihentetjük, leszedjük róla a spárgát, és szeletelve tálaljuk.


Elkészítési idő: kb. 120 perc
Kalóriaérték: 470 kcal/adag


SERTÉSSZŰZ

Citromos, szögletes fánk

Hozzávalók 40 darabhoz: 25 dkg liszt, 5 dkg vaj, 1 citrom reszelt héja, 4 dkg cukor, 1 cs. vaníliás cukor, 1 tojás, 2 ek. rum, 1 csipet só, bő olaj a sütéshez; 2 ek. porcukor a tálaláshoz

Elkészítése:

A megolvasztott vajat keverjük habosra a cukorral, a vaníliás cukorral és a citromhéjjal. Dolgozzuk bele a tojást, a rumot, meg egy csipet sót, végül keverjük bele a lisztet is.

A tésztát lisztezett deszkán nyújtsuk 3 mm vastagra, vágjunk belőle rombusz alakú darabokat (ha van, használjunk recés szélű derelyevágót).

A felforrósított olajban (fritőzben 170 C°-fokra) a fánkokat oldalanként egy-két perc alatt süssük aranyszínűre. A kész darabokat szedjük konyhai papírtörlőre, és tartsuk melegen, amíg a többi is elkészül. Porcukorral megszórva, frissen tálaljuk.


Elkészítési idő: 35 perc
Egy darab: 51 kcal


FÁNK

Hagyományos lekváros fánk

Hozzávalók kb. 20 darabhoz: 50 dkg liszt, 3 dkg élesztő, 2,5 dl tej, 5 dkg porcukor, 6 tojássárgája, 6 dkg vaj, 1 ek. rum, 1 csipet só, bő olaj a sütéshez; 30 dkg eper- vagy baracklekvár, vaníliás porcukor a tálaláshoz

Elkészítése:

Az élesztőt és egy kiskanál porcukrot keverjük el 1dl langyos tejben. A lisztet szitáljuk tálba, a közepébe nyomott mélyedésbe öntsük az élesztős tejet, a szélekről egy kevés lisztet keverjünk hozzá, majd letakarva hagyjuk a kétszeresére nőni (kb. 15 perc).

A maradék langyos tejben keverjük el a maradék porcukrot, egy csipet sót és a tojássárgáját, adjuk a liszthez, dolgozzuk össze. 2-3 részletben dagasszuk bele a margarint, a rumot, és konyharuhával letakarva, meleg helyen kelesszük a kétszeresére (kb. 30 perc).

Lisztezett munkalapon gyúrjuk át a tésztát, lapítsuk el, és 6-8 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval szúrjuk ki. Letakarva ismét kelesszük a kétszeresére. A tésztakorongok közepét hüvelykujjal nyomjuk be.

A nem túl forró olajban (fritőzben 160 C°-fokon) 4-5 percig fedő alatt, majd megfordítva, fedő nélkül süssük aranybarnára.  Szedjük papírkendőre, hagyjuk kicsit hűlni.

A lekvárt kanalazzuk hegyes végű nyomózsákba, és a fánkok oldalán beszúrva nyomjunk keveset mindegyik közepébe. Porcukorral megszórva, a maradék lekvárral azonnal tálaljuk.


Elkészítési idő: 1 óra 45 perc
Egy darab: 179 kcal


FÁNK

Sajtgömbök körtemártással

Hozzávalók 4 személyre: 4 nagyobb körte, 25 dkg márványsajt, 10 dkg reszelt gouda sajt, 20 dkg szeder (mélyhűtött), 5 dkg pirított, vágott mandula, 5 dkg vágott pisztácia, 1 kis csokor menta, 1/2 dl narancslé, 2 szegfűszeg, 1 kk. fahéj, 5 cl narancslikőr, 1/2 citrom reszelt héja, porcukor a szóráshoz

Elkészítése:

A szedret hagyjuk kiengedni. A körtét meghámozzuk, négybe vágjuk, magházát kiemeljük, és a húsát apróra vágjuk, és a narancslével, a szegfűszeggel és a fahéjjal kis lábosban, fedő nélkül 5 percig főzzük. A szegfűszeget kidobjuk, a körtét összeturmixoljuk vagy villával áttörjük, belekeverjük a narancslikőrt és hűlni hagyjuk.

Az áttört márványsajtot a reszelt sajttal, a citrom héjával, a mentával alaposan összedolgozzuk. A masszából 12 kis golyócskát formázunk. Felét megforgatjuk a mandulában, a másik felét a pisztáciában.

A körtemártást szétosztjuk 4 tányérra, ráteszünk 2-2 sajtgolyót, szederrel díszítjük, megszórjuk porcukorral, és tálaljuk.


1 adag: 615 kcal, elkészítési idő: 30 perc


DESSZERT, ÉDESSÉG

Tejszínes csokoládékrém

Hozzávalók 6 adaghoz: 15 dkg étcsokoládé, 3 dl tej, 3 tojássárgája, 10 dkg cukor, 1 ek. zselatinpor, 2 dl tejszín

Elkészítése:

A csokoládét összetörjük, és kis lábosban összekeverjük a tejjel. Lassú tűzön, állandó kevergetés mellett addig főzzük, amíg a csokoládé megolvad és a tej forrni kezd. Ekkor levesszük a tűzről.

A tojássárgáját keverőtálba tesszük a cukorral és fehéredésig keverjük. Fokozatosan hozzáadjuk a csokoládés tejet, habverővel alaposan összekeverjük. Egy tiszta edénybe öntjük, és lassú tűzön, kevergetve gyöngyözve főzzük (ne forraljuk fel!), amíg a krém annyira besűrűsödik, hogy megtapad a kanálon. Vegyük le a tűzről.

Egy kis tűzálló tálba tegyünk két evőkanál vizet, egyenletesen szórjuk bele a zselatint, és várjunk, amíg megkocsonyásodik. Öntsük bele a forró csokoládékeverékbe, és addig keverjük, amíg elolvad, majd tovább keverve hagyjuk a krémet kihűlni, de ne várjuk meg, amíg teljesen megköt. Habverővel lazán keverjük bele a tejszínt is.

Öntsük hat pohárba, és tegyük több órára, akár egész éjszakára a hűtőbe, amíg teljesen megszilárdul.


Elkészítési idő: 35 perc + hűtés


KRÉM, HAB, PUDING

 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót
 

RECEPTKERESŐ

 Keresés hozzávalók szerint

 
RECEPTEK
 
HIDEGKONYHA, SZENDVICSEK
 
LEVESEK, LEVESBETÉTEK
 
FŐZELÉKEK
 
HÚS- ÉS HALÉTELEK
 
HÚSOK, HÚSKÉSZÍTMÉNYEK
 
BÁRÁNY / BIRKA
 
CSIRKE, TYÚK
 
HALAK,TENGER GYÜMÖLCSEI
 
KACSA
 
LIBA
 
MARHA, BORJÚ
 
NYÚL
 
PULYKA
 
SERTÉS
 
STRUCC
 
   VAD
 
TÉSZTÁK, RIZSÉTELEK
 
SÜTEMÉNYEK, DESSZERTEK, PÉKÁRUK
 
ZÖLDSÉGES ÉTELEK
 
SALÁTÁK
 
ITALOK
 
BEFŐZÉS, TARTÓSÍTÁS
 
VILÁGKONYHA
 


Könyves oldal - Ágica Könyvtára - ahol megnézheted milyen könyveim vannak, miket olvasok, mik a terveim...    *****    Megtörtént Bûnügyekkel foglalkozó oldal - magyar és külföldi esetek.    *****    Why do all the monsters come out at night? - Rose Harbor, a város, ahol nem a természetfeletti a legfõbb titok - FRPG    *****    A boroszkányok gyorsan megtanulják... Minden mágia megköveteli a maga árát. De vajon mekkora lehet ez az ár? - FRPG    *****    Alkosd meg a saját karaktered, és irányítsd a sorsát! Vajon képes lenne túlélni egy ilyen titkokkal teli helyen? - FRPG    *****    Mindig tudnod kell, melyik kiköt&#245; felé tartasz. - ROSE HARBOR, a mi városunk - FRPG    *****    Akad mindannyijukban valami közös, valami ide vezette õket, a delaware-i aprócska kikötõvárosba... - FRPG    *****    boroszkány, vérfarkas, alakváltó, démon és angyal... szavak, amik mind jelentenek valamit - csatlakozz közénk - FRPG    *****    Why do all the monsters come out at night? - Rose Harbor, a város, ahol nem a természetfeletti a legfõbb titok - FRPG    *****    why do all monsters come out at night - FRPG - Csatlakozz közénk! - Írj, és éld át a kalandokat!    *****    CRIMECASESNIGHT - Igazi Bûntényekkel foglalkozó oldal    *****    Figyelem, figyelem! A második vágányra karácsonyi mese érkezett! Mesés karácsonyt kíván mindenkinek: a Mesetáros    *****    10 éves a Haikyuu!! Ennek alkalmából részletes elemzést olvashatsz az anime elsõ évadáról az Anime Odyssey blogban!    *****    Ismerd meg az F-Zero sorozatot, a Nintendo legdinamikusabb versenyjáték-szériáját! Folyamatosan bõvülõ tartalom.    *****    Advent a Mesetárban! Téli és karácsonyi mesék és színezõk várnak! Nézzetek be hozzánk!    *****    Nagyon pontos és részletes születési horoszkóp, valamint 3 év ajándék elõrejelzés, diplomás asztrológustól. Kattints!!!!    *****    A horoszkóp a lélek tükre,egyszer mindenkinek érdemes belenézni.Keress meg és én segítek értelmezni a csillagok állását!    *****    HAMAROSAN ÚJRA ITT A KARÁCSONY! HA SZERETNÉL KARÁCSONYI HANGULATBA KEVEREDNI, AKKOR KATT IDE: KARACSONY.GPORTAL.HU    *****    Nyakunkon a Karácsony, ajándékozz születési horoszkópot barátaidnak, ismerõseidnek.Nagyon szép ajándék! Várlak, kattints    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!