Lecsós csirkeaprólék
Hozzávalók 4 személyre: 75 dkg csirkeaprólék, 1 lecsókonzerv, 2 közepes fej vöröshagyma, 5 dkg füstölt szalonna, pirospaprika, só, 2 ek. olaj
Elkészítése:
Az aprólékot megtisztítjuk, kisebb darabokra vágjuk, és a megforrósított zsiradékban kissé átsütjük, majd kivesszük a húst.
A zsiradékban megpirítjuk az egyik fej apróra vágott vöröshagymát, ezt meghintjük pirospaprikával, kevés vízzel felengedjük, és beletesszük az aprólékot. Megsózzuk, és kevés vizet aláöntve fedő alatt majdnem puhára pároljuk.
Közben az apró kockákra vágott szalonnát félig megpirítjuk, hozzátesszük a vékonyra felszeletelt hagymát, és pár percig együtt pirítjuk. Hozzáöntjük a lecsókonzervet, megsózzuk és félig puhára pároljuk.
Ha az aprólék már megpuhult, a lábos egyik oldalára húzzuk, a másik oldalára tesszük a félig kész lecsót, és fedő alatt - nem keverve, hanem a lábost rázogatva - készre pároljuk. Galuskával tálaljuk.
Sütőtöksaláta
Hozzávalók 4 személyre: 1,5 kg sütőtök, 2 ek. reszelt vöröshagyma, 1 ek. borecet, 1 kk. mustár, 1 kk. porcukor, 5 ek. olaj, só; a díszítéshez főtt tojás és petrezselyemzöld
Elkészítése:
A sütőtököt meghámozzuk, kimagozzuk, a húsát dobókocka nagyságú darabokra vágjuk. Lobogva forró sós vízbe öntjük, és nem túl puhára főzzük, majd lecsepegtetjük, kihűtjük.
Két evőkanál reszelt vöröshagymát egy evőkanál borecettel, kiskanálnyi mustárral meg porcukorral és csipetnyi sóval kikeverünk, majd öt evőkanál olajat öntünk bele, miközben a salátalevet állandóan kevergetjük, így szép opálos lesz. A tökkockákat beleforgatjuk, a tálat egy napra a hűtőbe tesszük, majd újból felkeverve a tetejét főtt tojás cikkekkel meg összevagdalt petrezselyemmel díszítjük.
Hagyma csőben sütve
Hozzávalók: vöröshagyma, sajt, tejföl, só, vaj
Elkészítése:
A közepes méretű tisztított vöröshagymákat egészben, sós vízben félig puhára főzzük. Kivajazott tűzálló tálba helyezzük és reszelt sajttal elkevert tejföllel meglocsoljuk. Sütőben kb. 25 percig sütjük.
Köretként, de önálló ételként is tálalhatjuk.
,
Lenmagos kenyér
Hozzávalók 4 cipóhoz: 10 dkg lenmag, 15 dkg őrölt rozs, 8 dkg friss élesztő, 1 dl olaj, 1 púpozott ek. só, 50 dkg teljes kiőrlésű liszt (fele rozs, fele búza), kb. 1,3 kg sima liszt
Elkészítése:
A lenmagot és az őrölt rozst annyi hideg vízben, hogy ellepje, egy éjszakára beáztatjuk, és hagyjuk megduzzadni.
Az élesztőt elkeverjük egy kevés hideg vízben. A lenmagot és a rozst lecsepegtetjük, és az élesztőhöz keverjük. Hozzáadunk 1 l vizet, az olajat, a sót, a teljes kiőrlésű lisztet és a sima liszt nagy részét. Lisztezett deszkán képlékeny tésztává dolgozzuk a masszát, ha szükséges, még adhatunk hozzá lisztet. Tiszta konyharuhával letakarjuk és 20-30 percig pihenni hagyjuk.
Egy sütőtepsit kizsírozunk. A tésztához adunk egy kevés lisztet, ismét átdolgozzuk, és négy részre osztjuk. Mindegyik részt kb. 3 cm vastag kerek cipóra sodorjuk ki, és a tepsire tesszük. A cipók tetejét lisztbe mártott késsel kockákra bevagdaljuk, és a darabokat kissé szétválasztjuk (kelés közben majd összedagadnak). Letakarjuk, és 50-60 percig kelni hagyjuk.
A sütőt 250 fokra (gázsütő 5. fokozat) előmelegítjük, és a kenyeret 10-12 percig sütjük benne.
1 cipó kb. 867 kcal
Citromos-túrós felfújt
Hozzávalók kb. 6 adaghoz: 15 dkg ricotta vagy túró, 4 tojássárgája, 7,5 dkg cukor, 2 dkg étkezési keményítő, 2 citrom reszelt héja, 5 tojásfehérje
Elkészítése:
Habverővel összekeverjük a túrót, a tojássárgáját, 5 dkg cukrot, a keményítőt és a citromhéjat. A fehérjéből a maradék cukorral habot verünk, és a legvégén óvatos mozdulatokkal ezt is a túrós krémhez keverjük. Vajjal kikenünk és cukorral beszórunk legalább hat tálkát, ezekbe elosztjuk a krémet, de a poharakat csak félig töltjük meg. Mindegyik tetejére egy-egy citromszeletet helyezünk, majd 17-18 percre 200 fokos sütőbe teszem a tálkákat.
Elkészítési idő: 35 perc
420 kcal/adag
Mogyorós-narancsos süti
Hozzávalók: 18 dkg darált mogyoró, 12,5 dkg porcukor, 4 dkg felaprított cukrozott narancshéj, 1/2 narancs reszelt héja, 3 tojásfehérje, 3 dkg liszt; a díszítéshez: 20 dkg étcsokoládé, színes cukorgyöngy
Elkészítése:
A tésztához valókból sima tésztát gyúrunk. Egy sütőpapírral kibélelt tepsibe a masszából két teáskanál segítségével egymástól megfelelő távolságban diónyi halmokat rakunk, mindegyiket egyenként villával ellapítjuk, majd 175 fokra előmelegített sütőben 10 perc alatt aranysárgára sütjük. A kész kekszeket még melegen rácsra szedjük és kihűtjük.
Az étcsokoládét felolvasztjuk, a süteményeket félig belemártjuk és megszórjuk a színes cukorgyönggyel, majd zsírpapírra téve megszárítjuk.
Sült csirke naranccsal és rozmaringos burgonyával
Hozzávalók 4 személyre: 1 nagyobb sütni való csirke (kb. 1,3 kg-os), 80 dkg burgonya, 1 narancs, 3 ág rozmaring, 3 ek. olaj, 1/2 tk. őrölt fahéj, 1 tk. őrölt pirospaprika, só, őrölt bors
Elkészítése:
Előmelegítjük a sütőt 200 °C-ra. Leöblítjük a csirkét, szárazra töröljük és nyolcfelé vágjuk. Forró vízzel megmossuk a narancsot, félbevágjuk és felszeleteljük. Lecsipkedjük a rozmaringágról a leveleket és nagyobb darabokra vágjuk. Megtisztítjuk a burgonyát, megmossuk és vékony szeletekre vágjuk.
Az összes hozzávalót összekeverjük egy tálban az olajjal és jó alaposan megszórjuk fahéjjal, paprikával, sóval és borssal. A fűszeres csirkét és burgonyát elterítjük egy tepsiben és 200° C-on 50 perc alatt megsütjük, miközben időnként megforgatjuk.
Csokis csók
Hozzávalók: 15 dkg vaj, 10 dkg cukor, 15 dkg barnacukor, 1 cs. vaníliás cukor, csipetnyi só, 2 tojás, 20 dkg liszt, 5 dkg őrölt mandula, 1 tk. sütőpor, 7,5 dkg mandula, 10 dkg étcsokoládé
Elkészítése:
A puha vajat, a háromféle cukrot és a sót addig keverjük elektromos habverővel, amíg a cukor teljesen felolvad. Azután hozzáadjuk a tojásokat. A liszttel elvegyítjük az őrölt mandulát, a sütőport, és a tojásos krémre szórjuk. Beleforgatjuk a felaprított csokoládét és mandulát.
A sütőt 175 fokra felmelegítjük. Sütőpapírral kibélelünk két-három sütőlemezt. Két teáskanál segítségével a masszából egymástól megfelelő távolságban mogyorónyi vagy diónyi halmokat rakunk a tepsire. Egymás után kisütjük, majd kivesszük a sütőből, és rácsra téve hagyjuk kihűlni.
Linzi koszorú
Hozzávalók: 10 dkg cukor, 25 dkg vaj/margarin, 30 dkg liszt, 1 egész tojás, 1 cs. vaníliás cukor, savanykás lekvár
Elkészítése:
Az anyagokból linzertésztát gyúrunk, hideg helyen egy órát pihentetjük, majd fél centi vastagra kinyújtjuk és csillag, virág vagy szív alakzatokat szúrunk ki belőle. A kiszaggatott formák felének közepét azonos, de egy-két mérettel kisebb formával szúrjuk ki. Sütőpapírral kibélelt sütőlapra rakosgatjuk a koszorúkat, majd fél órára hideg helyre tesszük. Előmelegített sütőben középső rácson 8-10 perc alatt megsütjük.
Kisülés után egy-egy egész és kiszúrt korongot különféle savanykás lekvárral összeragasztunk.
Sáfrányos rizottó húsraguval
Hozzávalók 4 személyre: 40 dkg pulyka- vagy sertéscomb, 2 kis fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, só, őrölt bors, 3 dkg füstölt szalonna, 1 kk. szárított zsálya, 1 ek. paradicsompüré, 1-1,2 l húsleves (kockából), 2 ek. olaj, 35 dkg kerek szemű rizs, 1/2 dl száraz fehérbor, csipetnyi sáfrány
Elkészítése:
A húst leöblítjük, apró kockára vágjuk. A hagymákat és fokhagymát meghámozzuk, a hagymákat és a szalonnát felaprózzuk. A hagyma felét és a szalonnát egyszerre megpirítjuk, majd hozzáadjuk a húst, a zsályát és az áttört fokhagymát. Ízlés szerint sózzuk, frissen őrölt borssal illatosítjuk, és fedő alatt, mérsékelt tűzön, a saját levében-gőzében puhára pároljuk. A végén belekeverjük a paradicsompürét és annyi vizet, hogy mártássűrűségű legyen (ha túl híg, fedő nélkül, élénk tűzön néhány percig forraljuk).
Miközben a hús fő, elkészítjük a rizottót: a húslevest felforrósítjuk, megfonnyasztjuk az olajban a maradék hagymát, rádobjuk a rizst, 1 percig erős tűzön pirítjuk-pattogtatjuk, majd aláöntjük a bort, és hagyjuk elpárologni. Megszórjuk a sáfránnyal, aztán merőkanalanként - és a továbbiakban mindig csak annyit, amennyit a rizs felvesz - hozzáadjuk a forró húslevest, és folyamatosan keverve puhára főzzük. Lefedjük, 10 percig pihentetjük-puffasztjuk, majd mélytányérokba simítjuk, és a tetejükre szedjük az apróhúst levével együtt. Néhány zsályalevélkével díszítve azonnal tálaljuk.
Csak frissen jó!
|