Ízvilág receptgyűjtemény

 
Új receptek
Friss bejegyzések
Friss hozzászólások
 

HETI MENÜK
 
DIÉTÁK
 
DIÉTÁS RECEPTEK
 

 

VALENTIN-NAPI RECEPTEK
 
HÚSVÉTI RECEPTEK
 
KARÁCSONYI, ADVENTI RECEPTEK
 
SZILVESZTERI, ÚJÉVI RECEPTEK
 
KISOKOS
 
FŰSZER- ÉS GYÓGYNÖVÉNYEK
 
GYÜMÖLCSÖK
 
ZÖLDSÉGEK
 

Naptár
2025. Január
HKSCPSV
30
31
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
<<   >>
 
 

 

Új receptek
Archívum - 2011.

Bárányleves

Hozzávalók: báránycomb, vöröshagyma, paradicsom, petrezselyemzöld, olaj, só, egész bors, cérnametélt

Elkészítése:

Kevés forró olajban pirítsuk meg a finomra vágott hagymát, adjuk hozzá a báránycombot, a sót, borsot, paradicsomot és öntsük fel személyenként 4 dl vízzel. Lassú tűzön lefedve főzzük kb. 1,5 órát. Amikor a hús megpuhult, akkor vágjuk kockákra, tegyük vissza a levesbe és cérnametéltet főzzünk ki benne. Finomra vágott petrezselyemmel meghintve tálaljuk.


LEVESEK

Mángoldpüré

Hozzávalók 4 személyre: 1 kg mángold, 2 zsemle, tej, fokhagymapor, vegeta

Hozzávalók:

A leveleket a szárról lebontjuk és alaposan megmossuk. Sós vízben puhára főzzük majd leszűrjük. (A szárat sós vízben megfőzve, leszűrve, sajtos-tojásos tejföllel leöntve - mint a spárgát - megsüthetjük.)

Egy kilónyi mángoldhoz két zsemlét tejben megáztatunk, és ha megpuhult, nem nyomkodjuk ki, hanem a mángolddal együtt turmixoljuk. Ha túl sűrű lenne, még egy kevés tejjel hígítjuk. Mokkáskanálnyi fokhagymaport és egy csapott kiskanál Vegetát adunk hozzá, néhány percig kevergetve forraljuk és főzelékként tálaljuk.


FŐZELÉKEK

Gyümölcsös sütemény

Hozzávalók: 25 dkg puha vaj, 25 dkg cukor, 4 tojás, só, fahéj, 2 tk. reszelt citromhéj, 3 ek. citromlé, 2 cl rum, 30 dkg liszt, 1/2 cs. sütőpor, 9 dkg kandírozott gyümölcs, 3 dkg natúr pisztácia

Elkészítése:

Szétválasztjuk a tojásokat. A vajat habosra keverjük, majd egyenként belekeverjük a tojások sárgáját, és kisebb adagokban hozzáadjuk a cukrot is. Beleforgatjuk a csipetnyi sót, a csipetnyi fahéjat, a citromhéjat és -levet, majd a rumot is.

Két evőkanál  lisztet félreteszünk, a többit összekeverjük a sütőporral. Kisebb adagokban a tojásos keverékbe forgatjuk a sütőporos lisztet. Kemény habbá verjük a tojásfehérjét, majd lazán a tésztába keverjük.

Finomra vágjuk a kandírozott gyümölcsöket, összekeverjük a félretett liszttel, majd az apróra vágott pisztáciával együtt a tésztába keverjük.

Kibéleljük sütőpapírral a tepsit, beleöntjük a tésztát. Előmelegített sütőben 180 fokon 60 perc alatt megsütjük. Ha megsült, kivesszük a tepsiből és egy rácson kihűtjük.


TEPSIS SÜTI

Karalábékrém

Hozzávalók: natúr vajkrém, karalábé

Elkészítése:

A zsírszegény natúr vajkrémet finomra vágott vagy reszelt friss karalábéval habosra keverjük. Pirított kenyérrel tálaljuk.


SZENDVICSKRÉM, PÁSTÉTOM

Gesztenyekifli

Hozzávalók a tésztához: 25 dkg liszt, 10 dkg vaj, 1 dkg élesztő, 1 ek. cukor, só; a töltelékhez: 25 dkg gesztenyemassza, 1 dl tej, kevés cukor; a díszítéshez: vaníliás porcukor

Elkészítése:

A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, vékonyra kinyújtjuk, és fánkszaggatóval kiszaggatjuk.

A gesztenyemasszát cukros tejjel puhítjuk, a tésztákra kenjük, és kifliket formálunk belőlük. Világosra sütjük, és vaníliás porcukorban meghempergetjük.


APRÓSÜTEMÉNY (édes)

Parasztkenyér mikróval

Hozzávalók: 5 dkg friss élesztő, 2 dl tej, 2 ek. olaj, 1 ek. só, 1 ek. cukor, 1 késhegynyi őrölt kömény, 10-12 dkg korpás liszt, 75 dkg sima liszt

Elkészítése:

Kimérjük és előkészítjük a hozzávalókat. Egy tiszta konyharuhát enyhén benedvesítünk. Összekeverjük a korpás lisztet, 50-55 dkg sima lisztet, a sót, a cukrot és a köményt.

Egy tálban elmorzsoljuk az élesztőt. A tejet és 4 dl vizet kézmelegre melegítjük, hozzáadjuk az olajat és beleöntjük a lisztes keverékbe. Az élesztőhöz keverjük, és alaposan összedolgozzuk. Közben fokozatosan hozzádolgozzuk a maradék sima lisztet, amíg a tészta tömör és képlékeny lesz. (A végére a nyújtódeszka megszórásához hagyjunk kb. 3 ek. lisztet.)

A keverőedényt lefedjük a nedves konyharuhával, és a mikróban 2. fokozaton (450 W) 12 percig kelesztjük.

A nyújtódeszkát megszórjuk liszttel, ráborítiuk a megkelt tésztát és addig dolgozzuk, amíg sima és képlékeny lesz.

Egy 26 cm átmérőjű peremes porcelánedényt kibélelünk sütőpapírral. A tésztát az edénybe tesszük, lefedjük nedves konyharuhával, és ugyanolyan fokozaton, mint az előbb, ismét 12 percig kelesztjük.

Közben előmelegítjük a villanysütőt 250 fokra (gázsütő: 5. fokozat). A megkelt cipót meghintjük egy kevés liszttel, és kb. 20 percig sütjük. A cipó így majdnem feleannyi idő alatt készül el, mintha hagyományos módon készítettük volna.

A kenyér lefagyasztása jó tárolási módszer. Felengedni szobahőmérsékleten ajánlott, 1 éjszaka alatt. Ha sürgősebb, rövid időre tegyük a mikróba. Ha szeletelve fagyasztottuk le a kenyeret, kenyérpirítóban is felengedhetjük.


KENYÉR, PÉKSÜTEMÉNY

Szuflé karamellizált banánnal

Hozzávalók 6 adaghoz: 3 dkg vaj, 3 dkg liszt, 3 dkg cukor, 4 banán, 2 dl tej, kevés citromlé, 3 ek. karamellszirup, 4 tojássárgája, 6 fehérje

Elkészítése:

A vajat felolvasztjuk, elkeverjük benne a lisztet és a tejet, majd sűrű krémmé főzzük.

Turmixgépben összedolgozzuk a banánt, a cukrot és a karamellöntetet. Utána a krémet, a banánpépet, a tojássárgákat és a habbá vert fehérjéket óvatosan összekeverjük.

Vajjal kikenünk és porcukorral beszórunk 6 tálkát, ezekbe elosztjuk a krémet, de a poharakat csak félig töltjük meg. Végül 18-20 percre 200 fokos sütőbe tesszük a poharakat, de a sütő ajtaját egyszer sem nyitjuk ki a sütés alatt, nehogy összeessenek a felfújtak.


Egy adag: 590 kcal


LEPÉNY, PITE, FELFÚJT

Karamellkockák

Hozzávalók: 10 dkg sózatlan pirított földimogyoró, 4 dl tej, 22 dkg porcukor, 12,5 dkg vaj, 10 dkg méz

Elkészítése:

Vékonyan kivajazunk egy kb. 20x30 cm-es tepsit, és belesimítunk két réteg sütőpapírt úgy, hogy a szélein túllógjon.

Összekeverjük a tejet a cukorral, a vajjal és a mézzel. Lassú tűzön kevergetve sűrűre főzzük, azaz karamellizáljuk a cukrot (kb. 35 perc). Sötétbarna színű legyen. A masszába keverjük a földimogyorót, és az egészet a papírral bélelt tepsibe simítjuk. Hagyjuk kihűlni, illetve megszáradni.

Apró darabokra vágjuk, és jól zárható dobozban, szobahőmérsékleten tároljuk.


SÜTÉS NÉLKÜL

Szárított gyümölcsökkel töltött borjúnyelv

Hozzávalók 4-6 személyre: 1 borjúnyelv, 2 l húsleves, 2,5 dl vörösbor, 20 dkg ízlés szerinti szárított gyümölcs, 1,5 dl portói bor, 1/4 tk. őrölt chili, só, frissen őrölt bors, olvasztott vaj

Elkészítése:

A nyelvet megmossuk és egy hosszú, hegyes késsel felszúrjuk a vastagabb vége felől.

Kis kockákra vágjuk a szárított gyümölcsöket és kb. 20 percre beáztatjuk a portóiba. Utána lecsepegtetjük és összekeverjük a chilivel, a sóval és a borssal. A felszúrt nyelvbe töltjük a keveréket, majd szorosan összevarrjuk a nyílást.

A húslevest és a vörösbort összekeverjük egy fazékban, majd beletesszük a nyelvet. Felforraljuk és 20 percen át főzzük, majd kivesszük a húst, lecsepegtetjük és óvatosan lehúzzuk róla a bőrt (arra figyeljünk, hogy a varrást ne sértsük meg).

Felhevítünk egy-két evőkanál olvasztott vajat egy kuktában, minden oldalán megpirítjuk benne a húst, majd lejjebb vesszük a lángot, és felöntjük 1,5 dl főzőlével, utána pedig lefedve 40–50 percig főzzük. Időnként megfordítjuk, és szükség esetén pótoljuk a főzőlevet. Jó alaposan megsózzuk és megborsozzuk. Felszeleteljük a húst és zöldségágyon tálaljuk.


BORJÚ

Vecsési kolbászos káposzta

Hozzávalók: 30 dkg füstölt szalonna, savanyú káposzta, lángolt kolbász, tejföl, köménymag, babérlevél, só, pirospaprika

Elkészítése:

Harminc dkg kis kockákra vágott füstölt szalonnát zsírjára sütünk. Felét egy tepsi aljára öntjük. Egyszer átmosott savanyúkáposztát lángolt kolbászkarikákkal, köménymaggal, félbetépett babérlevelekkel, sóval elkeverünk és a tepsibe helyezzük. A szalonnasütő zsírral, a maradék szalonnakockákkal, pirospaprikával áthúzzuk és tejföllel vastagon végiglocsoljuk. (Aki kedveli az erőset, az cseresznyepaprikával is meghintheti.) Előmelegített sütőben kb. 35-40 percig sütjük.


SAVANYÚ KÁPOSZTA

 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót
 

RECEPTKERESŐ

 Keresés hozzávalók szerint

 
RECEPTEK
 
HIDEGKONYHA, SZENDVICSEK
 
LEVESEK, LEVESBETÉTEK
 
FŐZELÉKEK
 
HÚS- ÉS HALÉTELEK
 
HÚSOK, HÚSKÉSZÍTMÉNYEK
 
BÁRÁNY / BIRKA
 
CSIRKE, TYÚK
 
HALAK,TENGER GYÜMÖLCSEI
 
KACSA
 
LIBA
 
MARHA, BORJÚ
 
NYÚL
 
PULYKA
 
SERTÉS
 
STRUCC
 
   VAD
 
TÉSZTÁK, RIZSÉTELEK
 
SÜTEMÉNYEK, DESSZERTEK, PÉKÁRUK
 
ZÖLDSÉGES ÉTELEK
 
SALÁTÁK
 
ITALOK
 
BEFŐZÉS, TARTÓSÍTÁS
 
VILÁGKONYHA
 


Könyves oldal - Ágica Könyvtára - ahol megnézheted milyen könyveim vannak, miket olvasok, mik a terveim...    *****    Megtörtént Bûnügyekkel foglalkozó oldal - magyar és külföldi esetek.    *****    Why do all the monsters come out at night? - Rose Harbor, a város, ahol nem a természetfeletti a legfõbb titok - FRPG    *****    A boroszkányok gyorsan megtanulják... Minden mágia megköveteli a maga árát. De vajon mekkora lehet ez az ár? - FRPG    *****    Alkosd meg a saját karaktered, és irányítsd a sorsát! Vajon képes lenne túlélni egy ilyen titkokkal teli helyen? - FRPG    *****    Mindig tudnod kell, melyik kiköt&#245; felé tartasz. - ROSE HARBOR, a mi városunk - FRPG    *****    Akad mindannyijukban valami közös, valami ide vezette õket, a delaware-i aprócska kikötõvárosba... - FRPG    *****    boroszkány, vérfarkas, alakváltó, démon és angyal... szavak, amik mind jelentenek valamit - csatlakozz közénk - FRPG    *****    Why do all the monsters come out at night? - Rose Harbor, a város, ahol nem a természetfeletti a legfõbb titok - FRPG    *****    why do all monsters come out at night - FRPG - Csatlakozz közénk! - Írj, és éld át a kalandokat!    *****    CRIMECASESNIGHT - Igazi Bûntényekkel foglalkozó oldal    *****    Figyelem, figyelem! A második vágányra karácsonyi mese érkezett! Mesés karácsonyt kíván mindenkinek: a Mesetáros    *****    10 éves a Haikyuu!! Ennek alkalmából részletes elemzést olvashatsz az anime elsõ évadáról az Anime Odyssey blogban!    *****    Ismerd meg az F-Zero sorozatot, a Nintendo legdinamikusabb versenyjáték-szériáját! Folyamatosan bõvülõ tartalom.    *****    Advent a Mesetárban! Téli és karácsonyi mesék és színezõk várnak! Nézzetek be hozzánk!    *****    Nagyon pontos és részletes születési horoszkóp, valamint 3 év ajándék elõrejelzés, diplomás asztrológustól. Kattints!!!!    *****    A horoszkóp a lélek tükre,egyszer mindenkinek érdemes belenézni.Keress meg és én segítek értelmezni a csillagok állását!    *****    HAMAROSAN ÚJRA ITT A KARÁCSONY! HA SZERETNÉL KARÁCSONYI HANGULATBA KEVEREDNI, AKKOR KATT IDE: KARACSONY.GPORTAL.HU    *****    Nyakunkon a Karácsony, ajándékozz születési horoszkópot barátaidnak, ismerõseidnek.Nagyon szép ajándék! Várlak, kattints    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!