Köpenyes virsli Hozzávalók 4 személyre: 8 db stangli, 4 pár virsli, 1 ek. mustár, 5 dkg szeletelt bacon szalonna
Elkészítése:
A stanglikat kettévágjuk, belüket kivájjuk, megkenjük a mustárral, és beleteszünk egy-egy virslit. Rátesszük a stangli felső részét, vékony szalonnacsíkokkal körültekerjük, és alufóliába csomagoljuk. Forró sütőben jól átmelegítjük.
Erőleves Hozzávalók 4 személyre: 40 dkg marhacsont, 25 dkg sovány marhahús, 10 dkg sárgarépa, 5 dkg petrezselyemgyökér, 5 dkg zeller, 5 dkg karalábé, 5 dkg kelkáposzta, 2 dkg vöröshagyma, 2 dkg gomba, 1 db zöldpaprika, 1 gerezd fokhagyma, 2 dkg paradicsompüré, 1 g egész bors, 2 dkg só, 1 tojásfehérje
Elkészítése:
A húst ledaráljuk, a tojásfehérjét, paradicsompürét a darált hússal jól elkeverjük és 2 liter hideg vízzel állandó keverés közben felöntjük. A csontot, zöldséget, hagymát, gombát, sót, borsot, fokhagymát beletesszük, 4 órán át lassú forrásban tartjuk és utána átszűrjük.
Csokis-narancsos muffin Hozzávalók (kb. 12 db-hoz): a tésztához: 1 doboz Dr. Oetker Muffin narancsos-fűszeres alappor, 10 dkg lágy vaj vagy margarin, 1 tojás, 175 ml narancslé (100%-os); a díszítéshez: 1 tasak Dr. Oetker Cukormáz (csokoládéízű), 5 dkg lágy vaj vagy margarin, 1 tk. tej vagy rum, Dr. Oetker Tortadara (barna), Dr. Detker Decor Gyöngy selyem
Elkészítése:
A dobozban lévő papírformákat egy tepsibe állítjuk. A sütőt előmelegítjük.
A muffin tésztát a dobozon lévő használati utasítás szerint elkészítjük, majd a papírformákban elosztjuk. A tepsit a sütő középső részébe toljuk, és a süteményt 180 °C-ra előmelegített sütőben kb. 20-25 perc alatt megsütjük.
A megsült muffinokat sütőrácsra téve hagyjuk kihűlni. A cukormáz port a vajjal habosra keverjük. Hozzáadjuk a tejet (vagy rumot), és 5 percig tovább keverjük, míg könnyű, habos masszát kapunk. A habos krémmel a kihűlt muffinok tetejét megkenjük, majd ízlés szerint a Tortadarával vagy Decor Gyönggyel díszítjük.
Thüringiai májszeletek Hozzávalók: sertésmáj, tejszín, mustár, vöröshagyma, őrölt bors, őrölt bazsalikom, majoranna, só, vaj
Elkészítése:
A mustárral megkent sertésmájszeleteket vajban finomra vágott hagymával együtt átsütjük. Mikor majdnem puha, akkor törött borssal, őrölt bazsalikommal és majorannával ízesítjük. Kevés tejszínt öntünk alá és átforraljuk.
Tálaláskor sózzuk és petrezselymes főtt burgonyát adunk mellé.
,
Eszkimószelet Hozzávalók: a tésztához: 60 dkg cukor, 40 dkg liszt, 8 tojás, 2 dl víz, 2 ek. kakaópor, 1,5 cs. sütőpor, 10 dkg durvára vágott dió; a krémhez: 20 dkg margarin, 25 dkg cukor, 4 ek. liszt, 5 dl tej; az öntethez: 10 dkg margarin, 2 ek. cukor, 3 ek. kakaó, 1 ek. víz
Elkészítése:
A tészta hozzávalóiból piskótát sütünk, majd két lapra vágjuk.
A krémhez a cukrot, a lisztet és a tejet sűrű krémmé főzzük. Amikor kihűlt, a margarinnal habosra keverjük.
Az öntet hozzávalóit lassú tűzön összeolvasztjuk.
A tésztalapokat a krémmel megtöltjük, majd az öntetet a tetején elsimítjuk.
Hideg gyümölcsös tejleves Hozzávalók 4 személyre: 1 l tej, 40 dkg vegyes gyümölcs (eper, málna, kimagozott cseresznye vagy körte), 4 ek. porcukor
Elkészítése:
1 liter tejet 40 dkg vegyes gyümölccsel (eper, málna, kimagozott cseresznye vagy körte), és 4 evőkanál porcukorral turmixgépben vagy habverő segítségével jól eldolgozunk.
Pirított zsemlekockákra vagy babapiskótára tálaljuk.
Diós sütemény Hozzávalók: 6 tojás, 14 dkg cukor, 5 dkg mazsola, 3 dkg csokoládé (vagy 1 ek. kakaópor), 15 dkg darált dió, zsír, liszt; 1 ek. rum; a mázhoz: 30 dkg porcukor, 1/2 citrom leve
Elkészítése:
6 tojássárgáját 14 deka cukorral habosra keverünk, hozzáadunk 5 deka mazsolát, 3 deka reszelt csokoládét (vagy egy púpos evőkanálnyi kakaót), 15 deka darált diót és a tojások kemény habbá vert fehérjét. Kizsírozott, kilisztezett tepsiben megsütjük, majd kiborítva hagyjuk kihűlni. Még melegen megöntözzük egy evőkanálnyi rum és 2 evőkanálnyi víz keverékével.
Hidegen bevonjuk citrommázzal, amelyhez 30 deka porcukrot fér citrom levével és 2-3 evőkanálnyi vízzel 15 percig keverünk, utána öntjük a tészta tetejére. (Ha rózsaszínű mázt akarunk, víz helyett meggykompót levét adjuk hozzá.) Mikor a máz félig megszáradt, késsel bejelöljük a szeleteket, nehogy később törjön a teteje. Kockákra vágva tálaljuk.
Kocsispörkölt Hozzávalók: lecsókolbász, Piros Arany, vöröshagyma, zöldpaprika, paradicsom, sárgarépa, fehérrépa, zöldborsó, só, őrölt bors, olaj
Elkészítése:
A finomra vágott vöröshagymát olajon megfuttatjuk, majd Piros Arannyal elkeverjük. Hozzáadjuk a kockákra vágott lecsókolbászt, a szeletelt zöldpaprikát és paradicsomot, majd pár percig együtt pirítjuk. Hozzáadjuk a paradicsompürét, a kockázott sárgarépát és fehérrépát, zöldborsót és egész kevés vízzel felengedjük. Sóval, törött borssal ízesítjük és puhára pároljuk.
Galuskával tálaljuk.
Zöldborsófőzelék Hozzávalók 4 személyre: 1 doboz konzerv zöldborsó, 1 cs. petrezselyemzöld, 1 csipet cukor, 5 dkg margarin, 1 ek. liszt, só
Elkészítése:
A zsiradékból egy kanál liszttel világos rántást készítünk, és kevés borsólével felengedve felforraljuk. Ízesítjük, és csak a végén tesszük bele a leszűrt borsószemeket. Újra már nem szabad felforralni. Apróra vágott zöldpetrezselyemmel ízesítjük.
Bélszínrolóval, sült virslivel vagy tükörtojással tálaljuk.
Marhahúsleves 2 Hozzávalók 4 személyre: 80 dkg marhahús, 15 dkg sárgarépa, 5 dkg petrezselyemgyökér, 5 dkg zeller, 5 dkg karalábé, 5 dkg kelkáposzta, 1 db zöldpaprika, 2 dkg vöröshagyma, 2 dkg gomba, 1 gerezd fokhagyma, 2 dkg paradicsompüré, 1 g egész bors, 2 dkg só, 5 dkg cérnametélt
Elkészítése:
A megmosott marhahúst 2 liter vízben feltesszük főni. Ügyeljünk arra, hogy a leves lassan forrjon és a tetején keletkező habot leszedjük.
A megtisztított és megmosott zöldségeket, gombát, hagymát, zöldpaprikát, paradicsompürét, sót belerakjuk és addig forraljuk, amíg a hús megpuhul. Utána leszűrjük.
A cérnametéltet külön vízben megfőzzük, a megfőtt zöldséget, gombát metéltre vágjuk és a leszűrt levesbe tesszük.
|