Burgonyás sajtsaláta (2)
Hozzávalók 4 személyre: 4 közepes nagyságú burgonya, 20 dkg edami sajt, 1 alma, csemege uborka, tartármártás, citrom, só, cukor
Elkészítése:
Négy darab közepes méretű, héjában főtt burgonyát megtisztítunk, kis kockákra szeleteljük. Ugyancsak kockázzuk a húsz deka edami sajtot, 1 db hámozott almát, csemege uborkát. Tálba helyezzük az előkészített nyersanyagokat, tartármártással, citrommal, sóval összekeverjük. Egyéni ízlés szerint cukrot is adhatunk hozzá. Tálalásig hűtőszekrényben pihentetjük.
Körömpörkölt kocsonyahúsból
Hozzávalók 4 személyre: 1 kg kocsonyahús, 2 közepes fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 2-3 ek. lecsó, késhegynyi őrölt köménymag, só, pirospaprika, 2 ek. olaj
Elkészítése:
A kocsonyahúst apró darabokra vágjuk, leforrázzuk, a forró vízben pár percig állni hagyjuk, majd leöntjük róla a vizet, és hideg vízzel újra leöblítjük.
A hagymát apróra vágjuk, és a zsiradékban halványra pirítjuk. Beletesszük az összezúzott fokhagymát, a köményt, megszórjuk pirospaprikával, és kevés vízzel feleresztjük. Hozzáadjuk a kocsonyahúst, a kész lecsót, sóval ízesítjük, és pár percig pirítjuk. Felöntjük annyi vízzel, hogy majdnem ellepje, és fedő alatt pároljuk. Ha vizét elfőtte, addig pótoljuk, míg a hús teljesen megpuhul és a csontokról könnyen leválik.
Galuskával vagy tört burgonyával és savanyúsággal tálaljuk.
Tüdővagdalék leves
Hozzávalók 4 személyre: 30 dkg borjú- vagy sertéscsont, 10 dkg sárgarépa, 5 dkg petrezselyemgyökér, 25 dkg borjú- vagy sertéstüdő, 6 dkg liszt, 2 dkg só, 2 dkg vöröshagyma, 1/2 gerezd fokhagyma, 2 dkg mustár, 2 g pirospaprika, 1/2 g őrölt bors, 1/2 citrom, 1 babérlevél, 2 dkg vaj, 1 db zsemle, 6 dkg zsír
Elkészítése:
A csontot és a zöldséget 1,5 liter sós vízben 2 óra hosszat főzzük. A tüdőt külön megfőzzük, ledaráljuk.
2 dkg zsírban a finomra vágott hagymát megpirítjuk, a ledarált tüdőt hozzátesszük, törött borsot, babérlevelet teszünk bele és megpirítjuk. A leszűrt levessel felöntjük, citrommal, mustárral ízesítjük.
4 dkg zsírból és lisztből pirospaprikával rántást készítünk, kevés hideg vízzel felöntjük, a levesbe keverjük és 10 percig forraljuk.
A zsemlekockákat 2 dkg vajban megpirítjuk és tálaláskor a levesbe tesszük.
Sajtos póréval töltött burgonya
Hozzávalók 4 személyre: 4 nagy burgonya, 2 póréhagyma fehér része, 1 ek. reszelt ementáli sajt, 2 ek. reszelt parmezán, 1 tojás, 5 dkg bacon, 2 ek. olaj, csipetnyi köménymag, 3 dkg vaj, só, őrölt bors
Elkészítése:
A burgonyát alaposan megmossuk, alufóliába csomagoljuk, és gőz fölött 30-35 percig puhítjuk. A póréhagymát megtisztítjuk, és vékony karikákra vágjuk, majd a köménymaggal együtt 2 evőkanál olajon 5 percig pirítjuk, közben sózzuk, borsozzuk.
A kihűlt burgonyát kicsomagoljuk a fóliából, a tetejét levágjuk, a belsejét kivájjuk, és egy későbbi krumplipüréhez félretesszük.
Egy tálban összekeverjük a pórét, a tojássárgáját, a reszelt sajtokat és az egészen apróra vágott bacont, a szükséges mértékben sózzuk, borsozzuk, végül hozzáforgatjuk a késhegynyi sóval kemény habbá vert tojásfehérjét. A keveréket a kivájt burgonyákba kanalazzuk, és egy vékonyan kivajazott tepsibe egymás mellé lerakjuk, majd forró sütőben 10-12 percig sütjük, és még melegen tálaljuk.
Skót puding
Hozzávalók 4 személyre: 15 dkg liszt, 2 tojás, 2 dl tej, só, vaj
Elkészítése:
15 dkg lisztet 2 tojással, 2 dl tejjel és sóval jól kikeverünk. Kb. 2 órán át pihentetjük, majd vastagon kivajazott őzgerincformába öntjük. Előmelegített sütőben kb. 25 percig sütjük.
Pecsenyék mellé köretként tálaljuk.
Túrós-őszibarackos torta
Hozzávalók: 25 dkg liszt, 30 dkg cukor, 12,5 dkg margarin, 6 tojás, 1/2 tasak sütőpor, 1 cs. vaníliás cukor, 2 citrom, 75 dkg tehéntúró, 1 ek. búzadara, 50 dkg őszibarack (befőtt is jó)
Elkészítése:
A sütőporral elkevert lisztet, a margarinnal, 10 dkg cukorral, egy tojássárgájával, a vaníliás cukorral és egy citrom levével összedolgozzuk. A száraz, morzsolódós tésztát félretesszük.
A leforrázott barackok héját lehúzzuk, a gyümölcshúst feldaraboljuk, és kevés cukorral meghintjük. Az áttört túrót összekeverjük a maradék cukorral és a citrom levével, a búzadarával, 5 tojássárgájával, és a kemény habbá vert tojásfehérjével.
A tészta háromnegyedével kibélelünk egy tortaformát, hogy pereme is legyen. Rákenjük a túrót, elosztjuk rajta a gyümölcsöt, és rámorzsoljuk a maradék tésztát. Közepes hőmérsékletű sütőben 50-60 perc alatt megsütjük.
Amikor elkészült, még 10-15 percig hagyjuk a kikapcsolt sütőben, és csak akkor szeleteljük, amikor már teljesen kihűlt.
Svájci leves
Hozzávalók 4 személyre: 10 dkg keserű étcsokoládé, 8 dl tej, 2 tojássárgája, piskóta
Elkészítése:
10 dkg keserű étcsokoládét 2 dl tejjel kis lángon felolvasztunk, majd szép lassan állandó keverés mellett további 6 dl tejjel átforraljuk.
Tálalás előtt 2 tojássárgájával eldolgozzuk és kis piskótakockákra tálaljuk.
Töltött cékla 2
Hozzávalók: cékla, sült hús, tojás, alma, ecetes uborka, majonéz, ecet, só, cukor
Elkészítése:
Lehetőleg egyforma nagyságú, kisebb céklákat megfőzünk, meghámozunk, és ecetes-sós-cukros páclében egy napig érleljük. Ezután a levétől lecsurgatjuk, és közepét éles szélű kiskanállal vagy karalábévájóval kivájjuk.
A töltelékhez apróra összevágunk sült húst, főtt tojást, nyers almát, ecetes uborkát, és sűrű majonézzel összekeverjük. A cékla üregét ezzel megtöltve, tetejét egy főtt tojás karikával díszítjük.
Húspástétom helyett tölthetjük a céklát főtt tojással, uborkával, szalonnadarabokkal összekevert, tejföllel és mustárral gazdagított kenőmájassal is. Hidegen kínáljuk.
Rakott zöldbab Gábris módra
Hozzávalók: zöldbab, füstölt kolbász, tejföl, trappista sajt, só, vegeta, vaj
Elkészítése:
A darabolt zöldbabot sós, vegetás vízben megfőzzük és leszűrjük. Karikára vágott kolbászt adunk hozzá, és kivajazott tűzálló tálba tesszük.
1 pohár tejfölben 5-6 dkg reszelt trappista sajtot elkeverünk, majd a zöldbab tetejére öntjük. Sütőben szép pirosra sütjük.
Sonkás burgonyafelfújt
Hozzávalók 4 személyre: 60 dkg burgonya, 20 dkg főtt füstölt tarja, 4 db tojás, 12,5 dkg margarin, 2 ek. liszt, 3 dl tej, só, őrölt bors
Elkészítése:
Felolvasztjuk a margarin felét, átforgatjuk rajta a karikákra vágott burgonyát, és megsózva nagyon kevés vízzel puhára pároljuk, majd zsírjára sütjük.
A maradék margarinból a liszttel meg a tejjel kemény besamelt főzünk, és ha kihűlt, összekeverjük a tojások sárgájával meg a habbá vert fehérjével. Végül óvatosan belekeverjük a darált füstölt húst, és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
Kizsírozunk egy kerek, mély tűzálló tálat, beleöntjük a sonkás keverék egyharmadát, erre terítjük a párolt, langyosra hűtött burgonya felét. Befedjük a sonkapép második harmadával, erre rakjuk a maradék burgonyát, és az egészet bevonjuk a maradék sonkapéppel. A tepsibe vizet öntünk, forró sütőbe tesszük, ha langyos, beleállítjuk a tűzálló tálat úgy, hogy kétharmadáig ellepje a víz, és 5 percig erős, majd 45 percig közepes tűznél gőzben sütjük.
Savanyúsággal tálaljuk.
|