Ízvilág receptgyűjtemény

 
Új receptek
Friss bejegyzések
Friss hozzászólások
 

HETI MENÜK
 
DIÉTÁK
 
DIÉTÁS RECEPTEK
 

 

VALENTIN-NAPI RECEPTEK
 
HÚSVÉTI RECEPTEK
 
KARÁCSONYI, ADVENTI RECEPTEK
 
SZILVESZTERI, ÚJÉVI RECEPTEK
 
KISOKOS
 
FŰSZER- ÉS GYÓGYNÖVÉNYEK
 
GYÜMÖLCSÖK
 
ZÖLDSÉGEK
 

Naptár
2025. Január
HKSCPSV
30
31
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
<<   >>
 
 

 

Új receptek
Archívum - 2011.

Erdélyi kapros zöldbab

Hozzávalók 4 személyre: 1 kg tisztított zöldbab, 1 ek. olaj, 4 db paradicsom, 5 dkg vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 20 dkg túró, 1 cs. kapor

Elkészítése:

A zöldbabot megfuttatjuk a felmelegített olajon, megsózzuk, és fedő alatt pároljuk. A paradicsom héját lehúzzuk, húsát negyedekbe vágva hozzáadjuk a zöldbabhoz, majd a lereszelt vöröshagymával és a zúzott fokhagymával ízesítjük. Jól összeforraljuk, tűzről levéve rászórjuk az elmorzsolt túrót, a finomra vágott kaprot, és lefedve hagyjuk kb. 10 percig állni hagyjuk, csak utána tálaljuk.


ZÖLDBAB

Teafagylalt

Hozzávalók: 1 l tej, 8 ek. kristálycukor, 5 dkg teafű, 6 tojássárgája

Elkészítése:

Forraljuk föl a tejet, majd keverjük bele a cukrot. Tegyük a teafüvet egy mélyebb tálba, öntsük rá a cukros tejet és hagyjuk állni. Keverjünk össze 6 tojássárgáját egy fazékban, öntsük rá a cukros tejes teakeveréket, és forraljuk össze. Ha kihűlt, szűrjük át szitán, és fagyasszuk le.


FAGYIK, PARFÉK

Teamisu

Hozzávalók: 2 tojássárgája, 1 kupica rum, 3 evőkanál cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 1 citrom reszelt héja, 25 dkg mascarpone krém, 25 dkg babapiskóta, 1 dl víz, 5 feketetea filter, 4 evőkanál cukor, 2 kávéskanál őrölt fahéj

Elkészítése:

Verjük habosra a 2 tojássárgáját a vaníliás cukorral, majd adjuk hozzá a sajtkrémet, és addig keverjük simára. Forraljuk fel a vizet, és 3-4 percig áztassuk bele a filtereket. Szedjük ki a teát, tegyük félre hűlni. Adjuk hozzá a cukrot és a rumot. Vajazzunk ki egy tálat, szórjuk meg a fahéjjal és a cukorral. A babapiskótákat mártsuk bele a rumos, cukros teába, és fektessük azokat a tálba. Öntsük rá a mascarponés keverék harmadát, majd erre újabb réteg mártogatott piskótát tegyünk és rétegezzük, míg el nem fogy. Tegyük a hűtőbe, s pár óra múlva fogyaszthatjuk.


SÜTÉS NÉLKÜL

Jázminteás lencse

Hozzávalók: 1 csésze lencse, 1 csésze rizs, 6 csésze víz, 2 vöröshagyma felvágva, 5 gerezd fokhagyma, 1 ek. só, 1/2 kk. őrölt kömény, 1 leveskocka, 2 jázmintea filter, 1/3 csésze aprított petrezselyem

Elkészítése:

Forraljunk fel 3 csésze vizet, és adjuk hozzá a lencsét és a rizst, 20 percig főzzük alacsony lángon, kevergetve. Az olajban pároljuk üvegesre a hagymát és a fokhagymát. Adjuk hozzá a köményt, sót, a leveskockát. Keverjük a lencséhez, és adjunk hozzá még 3 csésze vizet, amiben 5 percig áztattuk a filtereket. Újból forraljuk fel, és főzzük, míg a lencse megpuhul. Keverjük hozzá a petrezselymet és egyet rottyantsunk az egészen.


LENCSE

Malmői hústekercs

Hozzávalók: marharostélyos, tojás, tejszín, sárgarépa, zöldborsó, vöröshagyma, só, őrölt bors, petrezselyemzöld, mustár, húsleves, vaj, olaj

Elkészítése:

A rostélyosokat jól kiverjük, sózzuk, mustárral megkenjük. Közben a finomra vágott zöldpetrezselymet - személyenként egy csomónyit - kevés vajon megfuttatunk, majd 1 tojással elhabarjuk. Törött borssal ízesítjük. A rostélyosok belső felét a petrezselymes krémmel megkenjük és feltekerjük. Cérnával összekötözzük.

Kevés olajon finomra vágott vöröshagymát fonnyasztunk és beletesszük a hústekercseket. Mellérakjuk a kockákra vágott sárgarépát, zöldborsót és időnként kevés húslevest aláöntve puhára pároljuk. Tálalás előtt 1 dl tejszínnel átforraljuk. Főtt burgonyával adjuk asztalra.


MARHAROSTÉLYOS (HÁTSZÍN, BORDA), SVÉD

Rakott burgonya

Hozzávalók: burgonya, gyulai vagy csabai kolbász, tojás, tejföl, só, vaj

Elkészítése:

Héjában főtt burgonyát meghámozunk és felkarikázunk. Kivajazott tűzálló edénybe teszünk belőle egy sort, majd gyulai vagy csabai kolbászkarikákat és főtt tojásszeleteket helyezünk rá,  2-3 kanál tejföllel meglocsoljuk, apró vajdarabokat morzsolunk rá, aztán ismét a burgonya következik. Addig ismételjük a rétegeket, míg a hozzávalók el nem fogynak. Az utolsó sor burgonya legyen, sóval ízesítjük és meglocsoljuk tejföllel. Sütőben pirosra sütjük, salátával tálaljuk.


BURGONYA

Sajtos keksz

Hozzávalók: 30 dkg finomliszt, 12 dkg margarin, 10 dkg juhtúró (gomolyatúró), 3 ek. tejföl, 1 tojás, 2 + 8 dkg reszelt sajt, só

Elkészítése:

30 deka finomlisztet 12 deka margarinnal, 10 deka juhtúróval (gomolyatúróval), három evőkanál tejföllel, egy tojássárgájával meg két deka reszelt sajttal összegyúrunk, és ha a túrótól nem elég sós, kissé megsózzuk. A hűtőszekrényben legalább két óráig pihentetjük, majd késfok vastagságúra nyújtjuk. A maradék tojásfehérjével megkenjük, és nyolc deka reszelt sajttal meghintjük. Derelyemetszővel (rádlival) kis kockákra vágjuk és sütőlemezre fektetve a forró sütőbe toljuk. Erős lángon aranysárgára sütjük.

Kiadós, és fémdobozban jól eltartható.


SÓS SÜTEMÉNYEK

Mikádó torta

Hozzávalók: 2 db tojás, 7,5 dkq + 3 tk. cukor, 2 cs. vaníliás cukor, 6 dkg liszt, 1 tk. sütőpor, 2 tk. kakaó, 8 ek. kókuszreszelék, 1 nagy doboz ananászkonzerv (darabolt), 15 dkg ananászdzsem, 5 dl + 2,5 dl tejszín, 1 cs. habfixáló, 10 dkg étcsokoládé, 2-3 dkg vaj, ostyapálcák, gyöngycukor

Elkészítése:

A tojásfehérjét 2 evőkanál hideg vízzel kemény habbá verjük, majd hozzáadjuk a 7,5 dkg cukrot és a vaníliás cukrot.

A tojássárgákat a liszttel, a sütőporral és a kakaóval összekeverjük, és a két masszát összevegyítjük. Egy 26 cm átmérőjű, kipattintható tortaformát sütőpapírral kibélelünk, beleöntjük a tésztát, és 18-20 perc alatt közepes hőmérsékletű sütőben megsütjük, majd hűlni hagyjuk.

A kókuszreszeléket (zsiradék nélkül) megpirítjuk, hűlni hagyjuk, majd az  ananászdzsemmel és az ananászdarabokkal összekeverjük és a tésztára simítjuk.

5 dl tejszínt, a habfixálót és 2 teáskanál cukrot tejszínhabbá verünk, és az ananászra kenjük.

A csokoládét darabokra törjük, 1 dl tejszínnel és a vajjal felolvasztjuk, majd 15 percig hűlni hagyjuk, és bevonjuk vele a torta tetejét.

A maradék tejszínt és cukrot habbá verjük, habrózsákat nyomunk a torta tetejére, és gyöngycukorral beszórjuk. A torta tetejét ostyapálcákkal díszítjük.


TORTA, TORTÁCSKA

Leveszöldség sóban

Hozzávalók: 1 kg sárgarépa, 50-50 dkg fehérrépa, paradicsom, fehér káposzta, karfiol, 25-25 dkg karalábé, zellergumó, kelkáposzta, vöröshagyma, zöldpaprika, maréknyi petrezselyemzöld és zellerzöld, 1 kg só

Elkészítése:

Összedarálunk egy kiló sárgarépát 50-50 deka fehérrépával, paradicsommal, fehér káposztával meg karfiollal, természetesen valamennyit előtte megtisztítjuk, megmossuk. Kerül bele még darálva 25-25 deka karalábé, zellergumó, kelkáposzta, vöröshagyma és zöldpaprika is. Maréknyi összevagdalt petrezselyemmel és ugyanannyi zellerzölddel ízesítjük, végül az egészet egy kiló sóval jól összekeverjük. Kis üvegekbe töltve lekötjük.

Télen ezzel a keverékkel ízesíthetjük mindazt az ételt, amelybe nyáron zöldség kerül.


EGYÉB

Lencseleves

Hozzávalók 4 személyre: 30 dkg sertés- vagy borjúcsont, 10 dkg sárgarépa, 5 dkg petrezselyemgyökér, 20 dkg lencse, 2 dkg só, 4 dkg zsír, 6 dkg liszt, 2 dkg vöröshagyma, 2 dkg cukor, 1 db babérlevél, 1/2 dl ecet, 2 dkg mustár, 1,5 dl tejföl

Elkészítése:

A megtisztított és megmosott lencsét puhára főzzük. A csontot, zöldségeket 1,5 liter sós vízben 2 óra hosszat főzzük és a megfőtt lencsére szűrjük, majd beletesszük a babérlevelet.

Lisztből és zsírból finomra vágott hagymával rántást készítünk, kevés hideg vízzel felöntjük, a levesbe keverjük, ecettel, cukorral ízesítjük és 10 percig forraljuk.

Tálalás előtt a tejfölben a mustárt habverővel elkeverjük és a levesbe tesszük.


LEVESEK

 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót
 

RECEPTKERESŐ

 Keresés hozzávalók szerint

 
RECEPTEK
 
HIDEGKONYHA, SZENDVICSEK
 
LEVESEK, LEVESBETÉTEK
 
FŐZELÉKEK
 
HÚS- ÉS HALÉTELEK
 
HÚSOK, HÚSKÉSZÍTMÉNYEK
 
BÁRÁNY / BIRKA
 
CSIRKE, TYÚK
 
HALAK,TENGER GYÜMÖLCSEI
 
KACSA
 
LIBA
 
MARHA, BORJÚ
 
NYÚL
 
PULYKA
 
SERTÉS
 
STRUCC
 
   VAD
 
TÉSZTÁK, RIZSÉTELEK
 
SÜTEMÉNYEK, DESSZERTEK, PÉKÁRUK
 
ZÖLDSÉGES ÉTELEK
 
SALÁTÁK
 
ITALOK
 
BEFŐZÉS, TARTÓSÍTÁS
 
VILÁGKONYHA
 


Könyves oldal - Ágica Könyvtára - ahol megnézheted milyen könyveim vannak, miket olvasok, mik a terveim...    *****    Megtörtént Bûnügyekkel foglalkozó oldal - magyar és külföldi esetek.    *****    Why do all the monsters come out at night? - Rose Harbor, a város, ahol nem a természetfeletti a legfõbb titok - FRPG    *****    A boroszkányok gyorsan megtanulják... Minden mágia megköveteli a maga árát. De vajon mekkora lehet ez az ár? - FRPG    *****    Alkosd meg a saját karaktered, és irányítsd a sorsát! Vajon képes lenne túlélni egy ilyen titkokkal teli helyen? - FRPG    *****    Mindig tudnod kell, melyik kiköt&#245; felé tartasz. - ROSE HARBOR, a mi városunk - FRPG    *****    Akad mindannyijukban valami közös, valami ide vezette õket, a delaware-i aprócska kikötõvárosba... - FRPG    *****    boroszkány, vérfarkas, alakváltó, démon és angyal... szavak, amik mind jelentenek valamit - csatlakozz közénk - FRPG    *****    Why do all the monsters come out at night? - Rose Harbor, a város, ahol nem a természetfeletti a legfõbb titok - FRPG    *****    why do all monsters come out at night - FRPG - Csatlakozz közénk! - Írj, és éld át a kalandokat!    *****    CRIMECASESNIGHT - Igazi Bûntényekkel foglalkozó oldal    *****    Figyelem, figyelem! A második vágányra karácsonyi mese érkezett! Mesés karácsonyt kíván mindenkinek: a Mesetáros    *****    10 éves a Haikyuu!! Ennek alkalmából részletes elemzést olvashatsz az anime elsõ évadáról az Anime Odyssey blogban!    *****    Ismerd meg az F-Zero sorozatot, a Nintendo legdinamikusabb versenyjáték-szériáját! Folyamatosan bõvülõ tartalom.    *****    Advent a Mesetárban! Téli és karácsonyi mesék és színezõk várnak! Nézzetek be hozzánk!    *****    Nagyon pontos és részletes születési horoszkóp, valamint 3 év ajándék elõrejelzés, diplomás asztrológustól. Kattints!!!!    *****    A horoszkóp a lélek tükre,egyszer mindenkinek érdemes belenézni.Keress meg és én segítek értelmezni a csillagok állását!    *****    HAMAROSAN ÚJRA ITT A KARÁCSONY! HA SZERETNÉL KARÁCSONYI HANGULATBA KEVEREDNI, AKKOR KATT IDE: KARACSONY.GPORTAL.HU    *****    Nyakunkon a Karácsony, ajándékozz születési horoszkópot barátaidnak, ismerõseidnek.Nagyon szép ajándék! Várlak, kattints    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!