Erdélyi kapros zöldbab
Hozzávalók 4 személyre: 1 kg tisztított zöldbab, 1 ek. olaj, 4 db paradicsom, 5 dkg vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 20 dkg túró, 1 cs. kapor
Elkészítése:
A zöldbabot megfuttatjuk a felmelegített olajon, megsózzuk, és fedő alatt pároljuk. A paradicsom héját lehúzzuk, húsát negyedekbe vágva hozzáadjuk a zöldbabhoz, majd a lereszelt vöröshagymával és a zúzott fokhagymával ízesítjük. Jól összeforraljuk, tűzről levéve rászórjuk az elmorzsolt túrót, a finomra vágott kaprot, és lefedve hagyjuk kb. 10 percig állni hagyjuk, csak utána tálaljuk.
Teafagylalt
Hozzávalók: 1 l tej, 8 ek. kristálycukor, 5 dkg teafű, 6 tojássárgája
Elkészítése:
Forraljuk föl a tejet, majd keverjük bele a cukrot. Tegyük a teafüvet egy mélyebb tálba, öntsük rá a cukros tejet és hagyjuk állni. Keverjünk össze 6 tojássárgáját egy fazékban, öntsük rá a cukros tejes teakeveréket, és forraljuk össze. Ha kihűlt, szűrjük át szitán, és fagyasszuk le.
Teamisu
Hozzávalók: 2 tojássárgája, 1 kupica rum, 3 evőkanál cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 1 citrom reszelt héja, 25 dkg mascarpone krém, 25 dkg babapiskóta, 1 dl víz, 5 feketetea filter, 4 evőkanál cukor, 2 kávéskanál őrölt fahéj
Elkészítése:
Verjük habosra a 2 tojássárgáját a vaníliás cukorral, majd adjuk hozzá a sajtkrémet, és addig keverjük simára. Forraljuk fel a vizet, és 3-4 percig áztassuk bele a filtereket. Szedjük ki a teát, tegyük félre hűlni. Adjuk hozzá a cukrot és a rumot. Vajazzunk ki egy tálat, szórjuk meg a fahéjjal és a cukorral. A babapiskótákat mártsuk bele a rumos, cukros teába, és fektessük azokat a tálba. Öntsük rá a mascarponés keverék harmadát, majd erre újabb réteg mártogatott piskótát tegyünk és rétegezzük, míg el nem fogy. Tegyük a hűtőbe, s pár óra múlva fogyaszthatjuk.
Jázminteás lencse
Hozzávalók: 1 csésze lencse, 1 csésze rizs, 6 csésze víz, 2 vöröshagyma felvágva, 5 gerezd fokhagyma, 1 ek. só, 1/2 kk. őrölt kömény, 1 leveskocka, 2 jázmintea filter, 1/3 csésze aprított petrezselyem
Elkészítése:
Forraljunk fel 3 csésze vizet, és adjuk hozzá a lencsét és a rizst, 20 percig főzzük alacsony lángon, kevergetve. Az olajban pároljuk üvegesre a hagymát és a fokhagymát. Adjuk hozzá a köményt, sót, a leveskockát. Keverjük a lencséhez, és adjunk hozzá még 3 csésze vizet, amiben 5 percig áztattuk a filtereket. Újból forraljuk fel, és főzzük, míg a lencse megpuhul. Keverjük hozzá a petrezselymet és egyet rottyantsunk az egészen.
Malmői hústekercs
Hozzávalók: marharostélyos, tojás, tejszín, sárgarépa, zöldborsó, vöröshagyma, só, őrölt bors, petrezselyemzöld, mustár, húsleves, vaj, olaj
Elkészítése:
A rostélyosokat jól kiverjük, sózzuk, mustárral megkenjük. Közben a finomra vágott zöldpetrezselymet - személyenként egy csomónyit - kevés vajon megfuttatunk, majd 1 tojással elhabarjuk. Törött borssal ízesítjük. A rostélyosok belső felét a petrezselymes krémmel megkenjük és feltekerjük. Cérnával összekötözzük.
Kevés olajon finomra vágott vöröshagymát fonnyasztunk és beletesszük a hústekercseket. Mellérakjuk a kockákra vágott sárgarépát, zöldborsót és időnként kevés húslevest aláöntve puhára pároljuk. Tálalás előtt 1 dl tejszínnel átforraljuk. Főtt burgonyával adjuk asztalra.
,
Rakott burgonya
Hozzávalók: burgonya, gyulai vagy csabai kolbász, tojás, tejföl, só, vaj
Elkészítése:
Héjában főtt burgonyát meghámozunk és felkarikázunk. Kivajazott tűzálló edénybe teszünk belőle egy sort, majd gyulai vagy csabai kolbászkarikákat és főtt tojásszeleteket helyezünk rá, 2-3 kanál tejföllel meglocsoljuk, apró vajdarabokat morzsolunk rá, aztán ismét a burgonya következik. Addig ismételjük a rétegeket, míg a hozzávalók el nem fogynak. Az utolsó sor burgonya legyen, sóval ízesítjük és meglocsoljuk tejföllel. Sütőben pirosra sütjük, salátával tálaljuk.
Sajtos keksz
Hozzávalók: 30 dkg finomliszt, 12 dkg margarin, 10 dkg juhtúró (gomolyatúró), 3 ek. tejföl, 1 tojás, 2 + 8 dkg reszelt sajt, só
Elkészítése:
30 deka finomlisztet 12 deka margarinnal, 10 deka juhtúróval (gomolyatúróval), három evőkanál tejföllel, egy tojássárgájával meg két deka reszelt sajttal összegyúrunk, és ha a túrótól nem elég sós, kissé megsózzuk. A hűtőszekrényben legalább két óráig pihentetjük, majd késfok vastagságúra nyújtjuk. A maradék tojásfehérjével megkenjük, és nyolc deka reszelt sajttal meghintjük. Derelyemetszővel (rádlival) kis kockákra vágjuk és sütőlemezre fektetve a forró sütőbe toljuk. Erős lángon aranysárgára sütjük.
Kiadós, és fémdobozban jól eltartható.
Mikádó torta
Hozzávalók: 2 db tojás, 7,5 dkq + 3 tk. cukor, 2 cs. vaníliás cukor, 6 dkg liszt, 1 tk. sütőpor, 2 tk. kakaó, 8 ek. kókuszreszelék, 1 nagy doboz ananászkonzerv (darabolt), 15 dkg ananászdzsem, 5 dl + 2,5 dl tejszín, 1 cs. habfixáló, 10 dkg étcsokoládé, 2-3 dkg vaj, ostyapálcák, gyöngycukor
Elkészítése:
A tojásfehérjét 2 evőkanál hideg vízzel kemény habbá verjük, majd hozzáadjuk a 7,5 dkg cukrot és a vaníliás cukrot.
A tojássárgákat a liszttel, a sütőporral és a kakaóval összekeverjük, és a két masszát összevegyítjük. Egy 26 cm átmérőjű, kipattintható tortaformát sütőpapírral kibélelünk, beleöntjük a tésztát, és 18-20 perc alatt közepes hőmérsékletű sütőben megsütjük, majd hűlni hagyjuk.
A kókuszreszeléket (zsiradék nélkül) megpirítjuk, hűlni hagyjuk, majd az ananászdzsemmel és az ananászdarabokkal összekeverjük és a tésztára simítjuk.
5 dl tejszínt, a habfixálót és 2 teáskanál cukrot tejszínhabbá verünk, és az ananászra kenjük.
A csokoládét darabokra törjük, 1 dl tejszínnel és a vajjal felolvasztjuk, majd 15 percig hűlni hagyjuk, és bevonjuk vele a torta tetejét.
A maradék tejszínt és cukrot habbá verjük, habrózsákat nyomunk a torta tetejére, és gyöngycukorral beszórjuk. A torta tetejét ostyapálcákkal díszítjük.
Leveszöldség sóban
Hozzávalók: 1 kg sárgarépa, 50-50 dkg fehérrépa, paradicsom, fehér káposzta, karfiol, 25-25 dkg karalábé, zellergumó, kelkáposzta, vöröshagyma, zöldpaprika, maréknyi petrezselyemzöld és zellerzöld, 1 kg só
Elkészítése:
Összedarálunk egy kiló sárgarépát 50-50 deka fehérrépával, paradicsommal, fehér káposztával meg karfiollal, természetesen valamennyit előtte megtisztítjuk, megmossuk. Kerül bele még darálva 25-25 deka karalábé, zellergumó, kelkáposzta, vöröshagyma és zöldpaprika is. Maréknyi összevagdalt petrezselyemmel és ugyanannyi zellerzölddel ízesítjük, végül az egészet egy kiló sóval jól összekeverjük. Kis üvegekbe töltve lekötjük.
Télen ezzel a keverékkel ízesíthetjük mindazt az ételt, amelybe nyáron zöldség kerül.
Lencseleves
Hozzávalók 4 személyre: 30 dkg sertés- vagy borjúcsont, 10 dkg sárgarépa, 5 dkg petrezselyemgyökér, 20 dkg lencse, 2 dkg só, 4 dkg zsír, 6 dkg liszt, 2 dkg vöröshagyma, 2 dkg cukor, 1 db babérlevél, 1/2 dl ecet, 2 dkg mustár, 1,5 dl tejföl
Elkészítése:
A megtisztított és megmosott lencsét puhára főzzük. A csontot, zöldségeket 1,5 liter sós vízben 2 óra hosszat főzzük és a megfőtt lencsére szűrjük, majd beletesszük a babérlevelet.
Lisztből és zsírból finomra vágott hagymával rántást készítünk, kevés hideg vízzel felöntjük, a levesbe keverjük, ecettel, cukorral ízesítjük és 10 percig forraljuk.
Tálalás előtt a tejfölben a mustárt habverővel elkeverjük és a levesbe tesszük.
|