Ízvilág receptgyűjtemény

 
Új receptek
Friss bejegyzések
Friss hozzászólások
 

HETI MENÜK
 
DIÉTÁK
 
DIÉTÁS RECEPTEK
 

 

VALENTIN-NAPI RECEPTEK
 
HÚSVÉTI RECEPTEK
 
KARÁCSONYI, ADVENTI RECEPTEK
 
SZILVESZTERI, ÚJÉVI RECEPTEK
 
KISOKOS
 
FŰSZER- ÉS GYÓGYNÖVÉNYEK
 
GYÜMÖLCSÖK
 
ZÖLDSÉGEK
 

Naptár
2025. Január
HKSCPSV
30
31
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
<<   >>
 
 

 

Új receptek
Archívum - 2011.

Fehércsokoládé torta eperrel

Hozzávalók 12-16 szelethez: 4 tojás, 15 dkg cukor, 1 csipet só, 6 dkg liszt, 6 dkg étkezési keményítő, 1/2 tk. sütőpor, 35 dkg fehércsokoládé, 50 dkg habtejszín, 50 dkg eper, sütőpapír

Elkészítése:

A piskótához válasszuk szét a tojásokat. A fehérjét 4 ek. hideg vízzel verjük habbá. A cukrot és sót hintsük bele és verjük tovább amíg fényes nem lesz a hab. Habarjuk bele a tojássárgáját, lisztet, keményítőt és sütőport, majd a tésztát öntsük egy sütőpapírral kibélelt csatos formába. Előmelegített sütőben 180 fokon kb. 20-25 percig süssük. A piskótát kihűlés után vegyük ki a formából, és vágjuk két lappá.

30 dkg fehércsokoládét vágjunk apró darabokra. Melegítsük fel a tejszínt és olvasszuk meg benne a csokoládét, majd legalább 4 óráig hagyjuk hűlni.

A maradék fehércsokiból a burgonyahámozóval vágjunk forgácsokat. Az epret mossuk meg, 12 szép szemet tegyünk félre, a maradékot pedig vágjuk szeletekre.

A fehércsokis tejszínt verjük fel krémesre, kenjünk rá belőle az alsó tortalapra és tegyünk rá néhány eperszeletet, helyezzük rá a másik piskótaszeletet és a piskótákat fedjük be csokis tejszínnel.

A maradék tejszínt verjük fel, tegyük egy habnyomó tasakba és díszítsük fel a tortát a habbal, a maradék eperszemekkel és a csokoládé forgácsokkal. Tálalásig tegyük hűtőszekrénybe.


TORTA, TORTÁCSKA

Lencsekrémleves

Hozzávalók 4 személyre: 30 dkg sertés- vagy borjúcsont, 10 dkg sárgarépa, 5 dkg petrezselyemgyökér, 20 dkg lencse, 6 dkg liszt, 6 dkg vaj, 2 dkg só, 2 dkg vöröshagyma, 1 dl tejszín, 1 tojássárgája, 1 db zsemle

Elkészítése:

A megtisztított és megmosott lencsét puhára főzzük. A csontot, zöldséget 1,5 liter sós vízben 2 óra hosszat főzzük és a megfőtt lencsére szűrjük.

4 dkg vajból, 6 dkg lisztből a finomra vágott hagymával rántást készítünk, a levesbe keverjük, 10 percig forraljuk és szitán áttörjük.

A zsemlét kockára vágjuk és 2 dkg vajban megpirítjuk. Tálalás előtt a tojássárgáját a tejszínnel habverővel elkeverjük, a nem forró levesbe öntjük és pirított zsemlekockával tálaljuk.


LEVESEK

Sózott paradicsompaprika

Hozzávalók: paradicsompaprika, só

Elkészítése:

Szép húsos, piros színű paradicsompaprikát kicsumázunk, és megmérjük. Utána megdaráljuk, és minden kiló paprikához 25 deka sót számítva azzal alaposan összekeverjük. Kicsi üvegekbe töltjük, és lekötjük, vagy ha csavaros a teteje, rácsavarjuk. Télen ezzel sózzuk-ízesítjük a pörköltféléket és mindazokat az ételeket, amelyekbe nyáron zöldpaprika kerül.

Nemcsak ízesíti, de színezi is ételünket.


EGYÉB

Tejfölös virslisaláta

Hozzávalók: virsli, 1 fej lilahagyma, 2 dl tejföl, só, őrölt bors

Elkészítése:

A megfőzött virsliket karikákra vágjuk. Ugyancsak felkarikázunk egy nagyobb fej lilahagymát. Egy salátástálban az előkészített anyagokat elkeverjük 2 dl tejföllel. Sóval és törött borssal ízesítjük. Hűtve tálaljuk.


SALÁTÁK

Sajtos bundás zsemle

Hozzávalók 4 személyre: 4 db zsemle, 2 db tojás, 10 dkg reszelt sajt, tej az áztatáshoz, liszt, só, olaj

Elkészítése:

A felszeletelt zsemléket sós tejben megmártjuk, lisztben meghempergetjük, és a sajttal elkevert, felvert tojásban is megmártva, bő, forró olajban hirtelen kisütjük. Nem szabad lassú tűzön sütni, mert akkor a sajt nyúlóssá válik.

Tálalhatjuk feltétként főzelékeken (pl. spenóton), de teával is finom.


TOJÁSOS ÉTELEK, FELTÉTEK

Karfiolos borjú- vagy sertésszelet

Hozzávalók 4 személyre: 4 db 20 dkg-os borjúcombszelet vagy sertésborda, 1 késhegynyi bors, 6-7 g só, 3 ek. liszt, 10 dkg zsír, 60-70 dkg tisztított karfiol, 3 dkg reszelt sajt; gratin mártás: 5 dkg vaj, 5 dkg liszt, 2 tojássárgája, 2 dl tejföl, 5 dkg reszelt sajt, 5 dkg vaj

Elkészítése:

A rózsáira szedett karfiolt forrásban levő sós vízben puhára (de nem szétesőre) főzzük, leszűrjük, nagyon jól lecsurgatjuk.

Amíg a karfiol fő, elkészítjük a gratin mártást: 5 deka vajból és 5 deka lisztből besamelt készítünk, amelyhez hozzákeverünk 2 tojássárgájával elkevert 2 deci tejfelt, végül 5-5 deka reszelt sajtot és vajat adunk hozzá.

A hússzeletekből hirtelensültet (natúrszeletet) készítünk. Egy alacsony peremű tűzállóedényt a pecsenyezsír egy kis részével kizsírozunk és belerakjuk a kisütött szeleteket. Erre rakosgatjuk a főtt karfiolrózsákat. Ráöntjük a gratin mártást és megszórjuk a reszelt sajttal. Forró sütőben szép pirosra sütjük.


BORJÚ, SERTÉSKARAJ/BORDA

Lencseleves füstölt szalonnával

Hozzávalók 4 személyre: 40 dkg lencse, 1 szál sárgarépa, 1 darabka zeller, 1 szál fehérrépa, 6 dkg húsos, füstölt szalonna, 2 ek. olaj, 3 dkg liszt, 1 nagy fej hagyma, 3 db marhahúsleves-kocka, 1 babérlevél, egy kevés kakukkfű és majoránna, só és bors, 1 csokor petrezselyem zöldje, pár csepp ecet

Elkészítése:

A sárgarépát, a fehérrépát, a zellert megtisztítjuk, megmossuk és kockára vágjuk. A szalonnát levágjuk a bőréről, majd szintén felkockázzuk. A lencsét kiválogatjuk, hideg vízben áztatjuk, petrezselymet megmossuk és finomra aprítjuk. A hagymát megtisztítjuk, azután apróra vágjuk. A leveskockából 1,5 liter marhahúslevest főzünk, azután hagyjuk kihűlni. Egy fazékban felforrósítjuk az olajat, beletesszük a szalonnát, a hagymát, a répaféléket, mindezt együtt pirítjuk, meghintjük liszttel, addig kevergetjük a tűzön, míg világosbarna lesz, azután apránként, állandó keverés mellett, hozzáöntjük a hideg levest, kis lángon felforraljuk, beletesszük a lencsét, a babérlevelet, a kakukkfüvet, a majorannát, és a sót meg a borsot, azután további 20 percig, kis lángon főzzük, végül egy kevés ecettel meglocsoljuk, belekeverjük a petrezselymet, majd azonnal, forrón tálaljuk.


LEVESEK

Mazsolás-almás csiga

Hozzávalók: 40 dkg hámozott, feldarabolt alma, 1 citrom leve, 20 dkg cukor, 4 dkg mazsola, 7-8 dkg mandula, 15 dkg félzsíros túró, 6 ek. olaj, 30 dkg liszt, 1 csomag sütőpor

Elkészítése:

A citromléből 1 evőkanálnyit félreteszünk, a maradékot 10 dkg cukorral és az apróra felvágott almával összekeverjük. Kb. 3 percig pároljuk. Hozzáadjuk a mazsolát és a mandulát, majd hűlni hagyjuk.

A túrót az olajjal, 5 dkg cukorral, a liszttel és a sütőporral sima tésztává összedolgozzuk. Lisztezett deszkán 30x35 cm-es lappá kinyújtjuk, rákenjük a tölteléket, és a rövidebb oldalánál fogva feltekerjük. Kb. 2 cm vastagságú szeletekre vágjuk. A csigákat sütőpapírral kibélelt tepsibe fektetjük, és előmelegített sütőben, 200 fokon 18-20 perc alatt megsütjük.

Miután kihűltek, tetejüket az 5 dkg porcukorral és 1 ek. citromlével kikevert mázzal megkenjük.


BUKTA, TÁSKA...

Lengyel uborkás párolt hús

Hozzávalók 4 személyre: 70 dkg sertéscomb, 1 közepes sárgarépa, 1 hagyma, 10-15 dkg ecetes (csemege) uborka, 2-3 ek. olaj, 1-1 mk. szárított kakukkfű, bors, ízlés szerint só, 1 dl tejföl, 1,5-2 dl marhahúsleves (leveskockából), 1 tk. liszt, 1 babérlevél

Elkészítése:

A húst előbb ujjnyi vastag szeletekre, majd ugyanolyan vastag csíkokra vágjuk és forró olajban minden oldalán hirtelen megpirítjuk. Hozzáadjuk az egészen finomra vágott hagymát, a megtisztított és karikára vágott sárgarépát, felöntjük a húslevessel, kakukkfűvel, babérlevéllel, borssal, sóval fűszerezzük, és lassú tűzön, fedő alatt, puhára pároljuk. Mielőtt teljesen puha lenne, beletesszük a csíkokra vágott uborkát, majd a liszttel elkevert tejfellel besűrítjük.

Főtt krumplival kínáljuk: Kisebb krumplikat meghámozunk, és sós vízben, egészben megfőzve tálaljuk.


SERTÉSCOMB, LENGYEL

Csupacsokoládé-torta

Hozzávalók a tésztához: 15 dkg finomliszt, 10 dkg cukrozatlan kakaópor, 1 kk. sütőpor, 30 dkg kristálycukor, 4 tojás, csipetnyi só, 1,5 dl olaj, 1,25 dl hideg víz; a forma kikenéséhez: vaj, finomliszt; a sziruphoz: 1,25 dl víz, 8 dkg kristálycukor; a töltelékhez: 40 dkg étcsokoládé (tejcsokoládé is lehet), 5 dl tejszín, 1 cs. vaníliás cukor; a bevonáshoz: 15 dkg étcsokoládé, 3-4 dkg vaj

Elkészítése:

A tésztához a lisztet a kakaóporral, a sütőporral és 20 deka cukorral összeforgatjuk. A tojások sárgáját a sóval, az olajjal meg a vízzel jól kikeverjük, és az előzőekhez adjuk. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, a vége felé a maradék cukrot is beleszórjuk. A kakaós masszába forgatjuk, majd egy kivajazott, belisztezett 25-26 cm átmérőjű tortaformába simítjuk úgy, hogy a tésztát a közepéről a széle felé kicsit "felhúzzuk". Erre azért van szükség, mert különben nagyon felpúposodik. Előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 °C) kb. 45 percig sütjük. Elkészültét a beleszúrt tűvel ellenőrizhetjük.

A sziruphoz valókat fölforraljuk, hűlni hagyjuk.

A töltelékhez az étcsokoládét lábasba tördeljük, a tejszínt ráöntjük. A vaníliás cukorral ízesítjük, és kevergetve addig melegítjük, míg a csokoládé fölolvad benne. Ezután lefödve hűlni hagyjuk, majd egy éjszakára hűtőbe tesszük. Másnap krémesre, habosra keverjük, 4-5 evőkanálnyit félreteszünk belőle, a többivel a tésztát fogjuk majd megtölteni.

A tésztát lapjában három egyenlő részre vágjuk. Az alsót a szirup harmadával meglocsoljuk, és a csokoládékrém felét rákenjük. Ezután a második lap következik, amit szintén meglocsolunk a sziruppal, s a maradék krémmel megkenjük. Az utolsó tésztalapot ráfektetjük, kissé le is nyomkodjuk, a sziruppal meglocsoljuk. Letakarva 3-4 órára hűtőszekrénybe állítjuk. Ezután rácsra csúsztatjuk, az oldalát és a tetejét a félretett krémmel megkenjük.

A bevonáshoz való csokoládét a vajjal fölolvasztjuk, a tortára kenjük, majd ismét hűtőszekrénybe tesszük, míg a bevonat megdermed. Forró vízbe mártott késsel szeleteljük föl.


TORTA, TORTÁCSKA

 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót
 

RECEPTKERESŐ

 Keresés hozzávalók szerint

 
RECEPTEK
 
HIDEGKONYHA, SZENDVICSEK
 
LEVESEK, LEVESBETÉTEK
 
FŐZELÉKEK
 
HÚS- ÉS HALÉTELEK
 
HÚSOK, HÚSKÉSZÍTMÉNYEK
 
BÁRÁNY / BIRKA
 
CSIRKE, TYÚK
 
HALAK,TENGER GYÜMÖLCSEI
 
KACSA
 
LIBA
 
MARHA, BORJÚ
 
NYÚL
 
PULYKA
 
SERTÉS
 
STRUCC
 
   VAD
 
TÉSZTÁK, RIZSÉTELEK
 
SÜTEMÉNYEK, DESSZERTEK, PÉKÁRUK
 
ZÖLDSÉGES ÉTELEK
 
SALÁTÁK
 
ITALOK
 
BEFŐZÉS, TARTÓSÍTÁS
 
VILÁGKONYHA
 


Könyves oldal - Ágica Könyvtára - ahol megnézheted milyen könyveim vannak, miket olvasok, mik a terveim...    *****    Megtörtént Bûnügyekkel foglalkozó oldal - magyar és külföldi esetek.    *****    Why do all the monsters come out at night? - Rose Harbor, a város, ahol nem a természetfeletti a legfõbb titok - FRPG    *****    A boroszkányok gyorsan megtanulják... Minden mágia megköveteli a maga árát. De vajon mekkora lehet ez az ár? - FRPG    *****    Alkosd meg a saját karaktered, és irányítsd a sorsát! Vajon képes lenne túlélni egy ilyen titkokkal teli helyen? - FRPG    *****    Mindig tudnod kell, melyik kiköt&#245; felé tartasz. - ROSE HARBOR, a mi városunk - FRPG    *****    Akad mindannyijukban valami közös, valami ide vezette õket, a delaware-i aprócska kikötõvárosba... - FRPG    *****    boroszkány, vérfarkas, alakváltó, démon és angyal... szavak, amik mind jelentenek valamit - csatlakozz közénk - FRPG    *****    Why do all the monsters come out at night? - Rose Harbor, a város, ahol nem a természetfeletti a legfõbb titok - FRPG    *****    why do all monsters come out at night - FRPG - Csatlakozz közénk! - Írj, és éld át a kalandokat!    *****    CRIMECASESNIGHT - Igazi Bûntényekkel foglalkozó oldal    *****    Figyelem, figyelem! A második vágányra karácsonyi mese érkezett! Mesés karácsonyt kíván mindenkinek: a Mesetáros    *****    10 éves a Haikyuu!! Ennek alkalmából részletes elemzést olvashatsz az anime elsõ évadáról az Anime Odyssey blogban!    *****    Ismerd meg az F-Zero sorozatot, a Nintendo legdinamikusabb versenyjáték-szériáját! Folyamatosan bõvülõ tartalom.    *****    Advent a Mesetárban! Téli és karácsonyi mesék és színezõk várnak! Nézzetek be hozzánk!    *****    Nagyon pontos és részletes születési horoszkóp, valamint 3 év ajándék elõrejelzés, diplomás asztrológustól. Kattints!!!!    *****    A horoszkóp a lélek tükre,egyszer mindenkinek érdemes belenézni.Keress meg és én segítek értelmezni a csillagok állását!    *****    HAMAROSAN ÚJRA ITT A KARÁCSONY! HA SZERETNÉL KARÁCSONYI HANGULATBA KEVEREDNI, AKKOR KATT IDE: KARACSONY.GPORTAL.HU    *****    Nyakunkon a Karácsony, ajándékozz születési horoszkópot barátaidnak, ismerõseidnek.Nagyon szép ajándék! Várlak, kattints    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!