Tojással töltött sült paprika Hozzávalók 4 személyre: 8 db paradicsompaprika, 4 db tojás, 2 dl tejföl, 1 fej vöröshagyma, 5 dkg füstölt szalonna (bacon), 1 púpozott ek. liszt, 1 tk. só, 1 mk. őrölt bors, olaj
Elkészítése:
A paprikákat töltésre előkészítem (megmosom, kicsumázom) és félreteszem.
A tojásokat habosra verem a tejföllel, csomómentesre keverem a liszttel, beleteszem a fűszereket és az apróra vágott füstölt szalonnát, majd az egészet összekeverem.
A masszát a paprikákba töltöm, majd a fritőz kosarába téve forró olajban addig sütöm, amíg a tojás megkocsonyásodik.
Salátával tálalom.
Aszpikos avokádós rák Hozzávalók: 2 kígyóuborka, 6 zselatinlap, 2 citrom leve, 3 érett avokádó, 25 dkg gomolya sajt, 35 dkg rákhús (konzerv), 3 dl tejszín, 2 evőkanál reszelt torma, őrölt bors, só
Elkészítése:
Az uborkákat felkarikázzuk, megsózzuk, és 1 óráig állni hagyjuk. 22 cm hosszú és 8 cm széles mély formát olajjal kikenünk. 3 zselatinlapot 10 percre hideg vízbe áztatunk. 2 evőkanál citromlevet megmelegítünk, és a tűzről levéve belekeverünk 2 kinyomkodott zselatinlapot.
Az avokádókat meghámozzuk, kimagozzuk, kettőt apróra vágunk, majd pürésítjük. Belekeverünk 2 evőkanál citromlevet, a gomolya sajtot, és sóval, borssal ízesítjük. A maradék avokádót kockákra vágjuk, és a maradék citromlével meglocsoljuk.
A maradék zselatinlapokat 10 percre hideg vízbe áztatjuk. A rákot lecsöpögtetjük. Ha szükséges, vastag részeit levesszük. 2 evőkanál ráklevet megmelegítünk, majd a tűzről levéve belekeverjük a kinyomkodott zselatint. A hideg tejszínt kemény habbá verjük, belekeverjük a tormát és a zselatinos rákot.
Az uborkakarikák egy részével a forma alját és az oldalát befedjük. Az avokádókrém felét, a tormás krém felét, a rákot és az avokádókockákat a formába rétegezzük, majd a maradék avokádókrém és tormás krém következik. Az uborkakarikákkal befedjük. Letakarva 12 órára hűtőbe tesszük.
,
Hagyma bundában Hozzávalók 4 személyre: 1 kg egyforma méretű vöröshagyma; a bundához: 2 tojás, 0,5 dl tej, 3 ek. liszt, 4 ek. zsemlemorzsa, 1 tk. ételízesítő, 1-1 késhegynyi őrölt szerecsendió, csípős pirospaprika és törött bors; a sütéshez: olaj
Elkészítése:
A hagymát meghámozzuk, megmossuk és leszárítjuk.
A tojást a tejjel habosra felverjük, és a fűszerekkel ízesítjük.
Felforrósítunk három ujjnyi olajat. A hagymát megmártjuk a lisztben, az ízesített tojásba forgatjuk, és zsemlemorzsában meghempergetjük. A forró olajban csak néhány percig sütjük, hogy a hagyma belül ropogós maradjon.
A felesleges olajat papírtörlővel leitatjuk, és forrón tálaljuk. Tartármártással és tetszés szerinti körettel kínálhatjuk.
 A sült hagymakarikákat a hagyományos bundázás mellett, sörtésztába mártva is megsüthetjük, de ha sietünk, elég csak mindkét oldalról liszttel megszórni. Fontos, hogy a karikák szép nagyok és épek legyenek.
Ribizlis fantáziatorta Hozzávalók: 7-8 dkg vaj, 10 dkg babapiskóta, 15 db csokoládés ostyarúd, 2 tasak málnaízű zselépor, 5 dl joghurt, 3 ek. citromlé, 20 dkg cukor, 15 dkg ribizli, 5 dl tejszín; a díszítéshez: ribizli és citromfű, csokoládés ostyarúd
Elkészítése:
A babapiskótákat a csokoládés ostyarúddal együtt nejlonzacskóba rakjuk és addig görgetjük rajta a sodrófát, míg morzsát kapunk. A megolvasztott vajjal összedolgozzuk, olajjal megkent 26 cm-es kapcsos tortaformába nyomkodjuk, és hűtőszekrénybe tesszük.
A 2,5 deci vízzel elvegyített zseléport 5-10 percig állni hagyjuk. A joghurtot a citromlével kikeverjük. A cukrot a zseléhez adjuk. Kevergetve feloldódásig hevítjük (ne főzzük!), majd kihűtjük. A zselét a joghurttal összekeverjük.
2,5 deci tejszínt kemény habbá felverünk, és a ribizlivel együtt a dermedő joghurtkrémbe forgatjuk. A tortaformába simítjuk, és 4 órára hűtőszekrénybe állítjuk.
A maradék tejszínt felverjük, és 2/3-ad részével bevonjuk a tortát, oldalát a maradék habból nyomott csíkokkal, és félbevágott csokoládés ostyarúddal, tetejét ribizlivel és citromfűvel díszítjük.
,
Hagymakrémleves (VV Anett, Vacsoracsata) Hozzávalók: 4 fej vöröshagyma, 2 db zöldségleveskocka, 3 evőkanál olívaolaj, 4 szelet bacon szalonna, só, darált bors, őrölt szerecsendió
Elkészítési mód:
Forrósítsuk fel az olívaolajat egy fazékban, majd tegyük bele az összevágott vöröshagymát, kis lángon állandóan kevergetve pároljuk addig, míg a hagyma szép barna nem lesz. Utána öntsük fel két liter vízzel, fűszerezzük őrölt szerecsendióval, kevéske darált borssal. Ízesítsük sóval és a leveskockával. Főzzük kis lángon húsz percig, majd kézi mixerrel pürésítsük.
Egy serpenyőben pirítsuk meg a kis kockákra felvágott szalonnát, majd ha ropogósra sült, szedjük ki egy kistányérba.
Tálaljuk a levest csészékben, tetejére szórjunk a megsütött szalonnából. Ropogós pirítóssal kínáljuk.
Reteksaláta Hozzávalók: retek, 1/2 fej vöröshagyma, 1 ek. olaj, só, ecet, cukor
Elkészítése:
A megmosott, hámozott retket lereszeljük, sózzuk, hozzáadunk fél fej finomra vágott vöröshagymát, kevés ecetet és cukrot, valamint egy evőkanál olajat. Az egészet összekeverjük.
Tojássaláta Hozzávalók 4 személyre: 6 db tojás, 25 dkg sárgarépa, 25 dkg burgonya, másfél dl majonéz, 2 dl kefir, 1 evőkanál mustár, 1 mokkáskanál currypor, 1 mokkáskanál törött fehérbors, 1 evőkanál fűszerezett paradicsomlé (ketchup), ízlés szerint só
Elkészítése:
A burgonyát héjában megfőzöm, és még melegen meghámozom, majd kis kockákra vágom. A tojást keményre főzve ugyancsak felkockázom. A megtisztított sárgarépát félpuhára párolom, és kis kockákra metélem. A meleg hozzávalókat hagyom kihűlni.
Egy mély tálban összekeverem a majonézt a kefirrel, a mustárral, a ketchuppal, a sóval, a borssal, a curryvel, majd beleforgatom a már kihűlt főtt anyagokat. Jól összekeverem, és lefedve teszem be a hűtőszekrénybe egy-két órára.
Angolos töltött kenyértekercs Hozzávalók 4 személyre: 8 szelet sonka, 20 dkg spenót, 2 dkg vaj, 75 dkg toast kenyér, őrölt bors, só. A sajtos besamelhez: 3-3 dkg vaj és liszt, 5 dl tej, 20-20 dkg rokfort sajt és közepesen érett cheddar sajt, Cayenne bors, a forma kikenéséhez vaj
Elkészítése:
A sonkáról a zsíros részeket levágjuk, a többi részt hosszú vékony csíkokra vágjuk. A spenótot közepes tűzön 5 percig pároljuk, majd lecsöpögtetjük, és apróra vágjuk. Serpenyőbe öntjük, hozzáadjuk a vajat, és sóval, borssal ízesítjük. 5 percig pároljuk. Elkészítjük a besamelt. A vajat megolvasztjuk, majd levesszük a tűzről, és állandóan kevergetve beleszórjuk a lisztet. Újra tűzre tesszük, és tovább keverve lassanként hozzáöntjük a tejet. Borssal ízesítjük, és 5 perc alatt sűrűre főzzük.
A cheddar héját levágjuk, a cheddart kockákra vágjuk, majd a besamelbe keverjük, és 5 percig kis lángon főzzük, végül a szétmorzsolt rokfortot is belekeverve fondü sűrűségűre főzzük. Kihűtjük.
A kenyér héját levágjuk, a belsejét hosszában 4 szeletre vágjuk, a sajtos besamellel megkenjük, majd a sonkacsíkokkal és spenóttal megszórjuk.
A megkent kenyérszeleteket óvatosan felcsavarjuk, ügyelve, hogy a töltelék ne folyjon ki. A tekercseket vajjal kikent tepsibe rakjuk, és a forró sütőben 5 perc alatt készre sütjük. Amikor langyosra hűlt, vastag karikákra vágjuk. Frissen tálaljuk.
Uborkagolyók kapormártásban Hozzávalók 4 személyre: 1,2 kg kígyóuborka, 40 dkg darált hús, só, 1 fej hagyma, 2 tojás, 1 l húsleves kockából, 2,5 dl tejföl, 3 ek. liszt, 1 csokor friss kapor
Elkészítése:
A húst összedolgozzuk a finomra vágott hagymával, a tojással, sózzuk, borsozzuk. Kis gombócokat formálunk belőle, melyeket a húslevesben kifőzünk, majd félretesszük.
A meghámozott uborkából karalábévájóval kis golyókat vájunk ki (a maradékból salátát készíthetünk), 6-8 percre a gyöngyöző levesbe tesszük, majd kivesszük.
A főzőléből tejszínes habarással elkészítjük a mártást, beletesszük a hús- és uborkagolyókat, jól összeforraljuk.
Tálaláskor megszórjuk a frissen vágott kaporral és főtt rizzsel kínáljuk.
Raffaelo-ostya Hozzávalók: 3 ostyalap, 50 dkg cukor, 2 dl víz, 25 dkg margarin, 50 dkg tejpor, 10 dkg kókuszreszelék
Elkészítése:
A cukrot leöntjük egy kevés vízzel és felfőzzük. Hozzáadjuk a margarint, majd ha elolvadt, a vízzel elkevert tejport és a kókuszreszeléket is. Amikor a krém kissé kihűlt, megtöltjük a lapokat, letakarjuk szalvétával és nehezékkel lenyomatjuk.
|