Spenóttal töltött hagyma Hozzávalók 4 személyre: 20 dkg mélyhűtött spenót, 6 közepes fej vöröshagyma (kb. 75 dkg), 10 dkg trappista sajt, 2 tojássárgája, 1 gerezd zúzott fokhagyma, 1 csirke- vagy zöldségleveskocka, 0,5 száraz fehérbor, 1 ek. olaj, 5 dkg parmezán sajt
Elkészítése:
A spenótot kiolvasztjuk. A hagymákat megtisztítjuk, és 1 percig előfőzzük. Ha kissé kihűlt, kalapjukat levágjuk, és a belüket kivájjuk úgy, hogy a hagymának kb. 1 cm vastag fala maradjon. Ezután a hagymákat lassú tűzön még 10-12 percig főzzük, és fejjel lefelé tálra állítva lecsurgatjuk őket.
Közben a trappista sajtot lereszeljük.
A spenótról leöntjük a levet, a masszát összekeverjük a sajttal, a tojássárgával, a fokhagymával, fél kávéskanál sóval, 2 késhegynyi borssal.
2 deci vízben felforraljuk a leveskockát, hozzáadjuk a bort és a lét egy tűzálló tálba öntjük. A spenótos keverékkel megtöltjük a hagymát, és a tűzálló tálba állítjuk. Mindegyik hagymát olajba mártott kenőecsettel körbekenjük, és a tetejét megszórjuk a reszelt parmezánnal.
1-2 percig előmelegítjük a sütőt 180 fokra, és a töltött hagymákat kb. 15-20 percig sütjük, amíg a parmezán szép színt kap.
Sütőtökgolyó Hozzávalók: 50 dkg sült sütőtök, 20 dkg kekszmorzsa, 1 narancs reszelt héja és leve, 10 dkg porcukor, 15 dkg darált dió
Elkészítése:
A sült tököt pépesítjük, hozzáadjuk a kekszmorzsát, a cukrot, a narancs reszelt héját és levét, a darált diót.
Golyókat formálunk belőle, és tetszés szerint megforgatjuk durva szemcséjű barna cukorban, kókuszreszelékben vagy darált dióban.
Mogyorókrémes palacsinta (Oszvald Marika, Vacsoracsata) Hozzávalók:
10 dkg liszt, 1 csipetnyi só, 2 db tojás, 3 dl tej, étolaj, mogyorókrém
Elkészítési mód:
Szitáljuk a lisztet egy keverőtálba, ízesítsük egy csipetnyi sóval. Kezünkkel készítsünk a közepébe egy mélyedést, majd üssünk bele két tojást. Öntsünk hozzá 0,5 dl félzsíros tejet és egy evőkanál étolajat. Kezdjük el habverővel keverni a közepétől kiindulva addig, míg a tojás, az olaj és a liszt összekeveredik, majd erősen keverjük sima tésztává. Utána kis adagokban keverjük hozzá a maradék 2,5 dl tejet.
Forrósítsuk fel a palacsintasütőt, majd egy evőkanál olajjal csorgassuk meg. Öntsünk bele egy adag palacsintatésztát, és a szokásos módon süssük ki.
Még forrón mogyorókrémmel töltsük meg.
Húsvéti leves Hozzávalók 4 személyre: kevés csont, 1/2 fej vöröshagyma, 2 db sárgarépa, 1/2 csomag petrezselyem, tejföl, fejes saláta, kapor, só, liszt, olaj
Elkészítése:
Kevés megmosott és egyszer leforrázott csonttal, fél fej tisztított vöröshagymával, 2 db tisztított sárgarépával, fél csomag petrezselyemmel, sóval vizet forralunk.
Ha forr, akkor világos rántással berántjuk, kockákra vágott fejes salátát és finomra vágott kaprot főzünk bele. Átforraljuk, és tejföllel tálaljuk.
,
Tojásos-paradicsomos tésztasaláta Hozzávalók 4 személyre: 30 dkg szarvacskatészta, 3 főtt tojás, 2 alma, 3-4 csemegeuborka, 3 kemény paradicsom, 3 virsli, 4-5 evőkanál majonéz, 2 evőkanál tejszín, 1 evőkanál Worcester-szósz, 1-1 csipet reszelt szerecsendió és pirospaprika, só
Elkészítése:
A tésztát enyhén sós vízben kifőzzük. Leszűrjük, hideg vízzel leöblítjük, lecsepegtetjük.
A főtt tojásokat, a kicsumázott almákat, az uborkákat meg a paradicsomokat egycentis kockákra, a virsliket karikákra vágjuk.
A majonézt a tejszínnel hígítjuk, a szerecsendióval és a pirospaprikával fűszerezzük, kissé megsózzuk. A Worcester-szósszal ízesítjük, és a tésztát meg az összevágott hozzávalókat beleforgatjuk.
Borral párolt kínai kel posírozott tojással Hozzávalók 4 személyre: 1 kg kínai kel, 4 dkg vaj, 1 fej vöröshagyma, 2,5 dl száraz fehérbor, 8 tojás, 6 dl zöldségleves, kevés fehérborecet, 1 csokor petrezselyem, só, őrölt bors
Elkészítése:
A kínai kelt szedjük leveleire, mossuk meg, csepegtessük le, és vágjuk félujjnyi vastag csíkokra.
A forró vajban futtassuk meg a felszeletelt hagymát, dobjuk rá a kelcsíkokat, és locsoljuk meg a borral. Közepes tűzön pároljuk, sóval, borssal, petrezselyemmel ízesítsük, majd amikor kicsit összeesett, de roppanós, húzzuk le a tűzről.
A posírozott tojáshoz a zöldséglevest a borecettel forraljuk fel, majd üssünk bele egy tojást, vegyük takarékra, és két evőkanál segítségével a fehérjét húzzuk a sárgájára, majd lassú tűzön 4-5 perc alatt posírozzuk, hogy a sárgája kicsit lágy maradjon. Tegyük kivajazott porcelántálba, hogy meleg maradjon, míg elkészítjük a többi tojást.
Tálaláskor a kelt halmozzuk tányérokra, és fektessünk a közepükre két-két posírozott tojást. Forrón kínáljuk.
Ropogós hagymalabdák Hozzávalók 4 személyre: 8 fej közepes vöröshagyma, 40 dkg sütni való kolbász, 3 ek. liszt; a sütéshez: bőven olaj
Elkészítése:
A hagymákat megtisztítjuk, forrásban lévő, sós vízben 10-12 percig főzzük. Szűrőkanállal kiemeljük, és hosszában félbevágjuk.
A kolbász héját lehúzzuk, húsát villával szétnyomkodjuk.
A hagymák belsejét kiemeljük úgy, hogy 2-3 levél megmaradjon, és a fél hagymákat a kolbászhússal megtöltjük. Két-két megtöltött fél hagymát összeillesztünk, hústűvel (vagy fogpiszkálóval) átszúrjuk, rögzítjük.
A hagymákat lisztben megforgatjuk, majd a felforrósított olajban 3-4 perc alatt aranysárgára sütjük. Konyhai papírkendőn lecsepegtetjük, és forrón kínáljuk.
Seherezádé álma Hozzávalók: 25 dkg kész piskóta, 10 dkg aszalt gyümölcs, 10 dkg méz, 10 dkg narancslekvár, 10 dkg dió. Az öntethez: 1 csomag puncs pudingpor, 3 dl tej
A piskótát közepes, a gyümölcsöt kis kockákra vágjuk.
A mézzel és a lekvárral összedolgozzuk, majd kis gombócokat formálunk belőle. Durvára vágott dióban megforgatjuk.
A pudingporból sűrű öntetet készítünk, és tálaláskor a gombócok köré öntjük.
Rizsfelfújt erdei gyümölccsel (Bereczki Zoltán, Vacsoracsata) Hozzávalók: 400 g rizs (barna rizs, jázminrizs), 50 g teljes kiőrlésű zsemlemorzsa, 100 g bio növényi margarin, 1 l rizstej, 250 g nádcukor, 50 g mazsola, 1 cs. foszfátmentes sütőpor, bourbon vanília, bio citromhéj, kurkuma
Elkészítése:
A kevés vízben félig megfőtt rizst tejjel felengedjük, nádcukorral, vaníliával, citromhéjjal ízesítjük és puhára főzzük. A margarint kurkumával és foszfátmentes sütőporral kikeverjük és a mazsolával együtt a rizshez adjuk. A margarinnal kikent és zsemlemorzsával meghintett tepsibe terítjük a masszát. Közepes meleg sütőben készre sütjük.
Lekvárral vagy karoböntettel tálaljuk.
Zoli erdei gyümölcs öntetet készített hozzá, amit szintén rettentő egyszerű elkészíteni:
1 kg piros gyümölcsöt (szeder, ribizli, málna, áfonya, eper) összeturmixolunk (dísznek egy pár szemet rakjunk félre, mert a tálalásnál rettentő guszta egy két gyümölcsdarab a tányér szélén) és a végén mézzel édesítsük.
Vaníliafelfújt Hozzávalók 4 személyre: 2,5 dl tej, 3 tojás, 3 ek. liszt, 5 dkg vaníliás porcukor, 1 vaníliarúd, 1-2 dkg vaj
Elkészítése:
A tejet a liszttel hidegen simára keverjük, majd hozzáadunk egy felhasított vaníliarudat, és gyenge tűzön addig kevergetjük, amíg az edény falától el nem válik. Ezután langyosra hűtjük.
Hozzáadunk 1 dkg vajat, lassanként a vaníliás porcukrot, és egyenként a tojások sárgáját. Jól összedolgozzuk, majd óvatosan elkeverjük a tojásfehérjékből vert habbal. Vajjal kikent formába öntjük, és sütőben, vízgőzön dermesztjük.
Borsodóval, csokoládémártással vagy sűrű málnaszörppel tálaljuk.
|