Margarétakifli Hozzávalók: vajaskifli, szilvalekvár, vörösbor, cukor, vaníliás porcukor, liszt, tojás, zsemlemorzsa, olaj
Elkészítése:
A bolti vajaskifliket félbevágjuk, és a belének a felét eltávolítjuk. Cukrozott vörösborral meglocsoljuk. Mikor beitta, akkor szilvalekvárral megtöltjük és a kifliket összezárjuk.
Lisztbe, tojásba és zsemlemorzsába bundázzuk, majd forró olajban kisütjük. Meghintjük vaníliás porcukorral és még melegen tálaljuk.
Tofus béles Hozzávalók: 3-4 evőkanál méz, 1/2 liter víz, 3 dkg élesztő, 60 dkg teljes kiőrlésű liszt vagy 40 dkg teljes kiőrlésű és 20 dkg durum sima liszt, csipet só, 2 nagy főtt krumpli összetörve, 1 dl olívaolaj. Töltelék: 60 dkg tofu összetörve, 1/2 csésze méz, 1 citrom reszelt héja és leve
Elkészítése:
Keverjük össze a vizet, mézet és az élesztőt, majd futtassuk fel meleg helyen. Keverjük össze a száraz összetevőket, majd adjuk hozzá a felfuttatott élesztőt, és gyúrjuk ki jó alaposan, és letakarva kelesszük 1 óráig meleg helyen.
Nyújtsuk ki a felét, tegyük tepsibe, szurkáljuk meg a tésztát, és a tofus krémmel kenjük meg, majd a maradék tésztával borítsuk be, és azt is szurkáljuk meg, hogy levegőzhessen. Először 10 percig nagy lángon, majd utána tűpróbáig közepes lángon süssük.
Bundázott ráknyárs friss salátalevélen Hozzávalók: személyenként 8 db 16-20-as garnélarák, citromlé, só; a bundázáshoz: liszt, 1 tojás, zsemlemorzsa; a tálaláshoz: friss ropogós salátalevél (vegyesen), citromlé, citromszeletek, olívaolaj, balzsamecet
Elkészítése:
Tisztítsuk meg a garnélákat, csak az utolsó farokrészt hagyjuk rajtuk. Négyesével tűzzük nyársa, sóval, kevés citromlével ízesítsük, és így, nyárson panírozzuk be.Bő, forró olajban süssük meg.
A salátaleveleket enyhén locsoljuk meg citromlével, olívaolajjal és balzsamecettel. Citromcikket tálalhatunk hozzá.
,
Töltött hagyma Hozzávalók 4 személyre: 6 nagy fej hagyma, 30 dkg főtt füstölt tarja, 1,5 dl tejszín, 15 dkg reszelt sajt, 3 tojás, 3 gerezd fokhagyma, petrezselyemzöld, só, fehérbors
Elkészítése:
A megtisztított hagymákat enyhén sós, forró vízben pár percig előfőzzük. A vízből kiemeljük, lecsepegtetjük. Éles késsel, óvatosan kiszedjük a közepüket. Vigyázzunk, nehogy megsérüljön a külső 2-3 buroklevél.
A töltelékhez felaprítjuk a hagyma belső részeit, a fokhagymát és a petrezselyemzöldet. Hozzáadjuk a ledarált füstölt tarját, a reszelt sajt felét, a tojást és a tejszínt. Összedolgozzuk, sózzuk, borsozzuk.
Egy kizsírozott tűzálló tálba beleállítjuk a hagymákat, kanalanként elosztjuk bennük a tölteléket, meghintjük a maradék reszelt sajttal, és 170 fokra előmelegített sütőben 30 perc alatt megsütjük.
Friss vagy pirított rozskenyérrel kínáljuk.
Tejfölös kekszsüti Hozzávalók 4 személyre: 4 kis doboz tejföl, 4 vaníliás cukor, 8 dkg kristálycukor, 50 dkg kocka alakú édes keksz, tetejére gyümölcs, 2 csomag tortazselé
Az edény alját kibélelem keksszel.
A tejfölt a vaníliás cukorral és a kristálycukorral összekeverem, majd a keksszel rétegezem egy edénybe. Tetejére keksz kerüljön, rá pici krém, gyümölcs és a tortazselé.
Kb. 1 órára beteszem a hűtőbe.
Tejszínes gombaszósz (Oszvald Marika, Vacsoracsata) Hozzávalók: 30 dkg apró szemű csiperkegomba, 3 szál újhagyma, másfél deciliter tejszín, só, darált bors, 2 csapott evőkanál liszt, 1 evőkanál vaj
Elkészítési mód:
Forrósítsuk fel a vajat egy nagy serpenyőben, tegyük bele a felkarikázott újhagymát, majd pároljuk pár percig. Adjuk hozzá a négybe vágott gombafejeket, fűszerezzük darált borssal, ízesítsük sóval. Közepes lángon addig pároljuk, míg a gomba a saját párolólevét el nem párologta.
Szórjuk meg a liszttel, keverjük jól össze, majd öntsük hozzá a tejszínt. Keverjük simára, és jól forraljuk ki.
Erdei gyümölcsleves Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg mirelit erdei gyümölcs, 3 dl tejszín, 4 ek. liszt, 6 ek. kristálycukor, ízlés szerint fahéj, ízlés szerint szegfűszeg, 3 pohár gyümölcsjoghurt, fél rúd vanília, 1 db karikázott citrom
Elkészítése:
A mirelit gyümölcsöket egy mély lábasba szórjuk, és felöntjük vízzel. Rászórjuk a cukrot, a fahéjat és a szegfűszeget, és a bevágott vaníliarudat, majd néhány percig főzzük.
Elkészítjük a habarást. A lisztet egy mélyebb edénybe tesszük és annyi vizet öntünk rá, hogy sűrű, de csomómentes palacsintatésztára emlékeztető anyagot kapjunk. Szintén habverővel apránként hozzákeverjük a tejszínt, majd 1-2 merőkanállal rákanalazunk a forró levesből, és simára keverjük, majd lassan a leveshez keverjük. Óvatosan rottyantunk egyet a levesen, majd hozzákeverjük a gyümölcsjoghurtokat és a citromkarikákat. Megkóstoljuk, hogy kell-e még bele cukor vagy fűszer, majd kihűtjük és fogyasztásig a hűtőbe tesszük.
Ponty Danubius módon Hozzávalók 4 személyre: 1 kg burgonya, 80 dkg pontyfilé, 5 dkg vaj + a tetejére, 4 dkg liszt, 2 dl tej, 2 ek. tejföl, 2 tojássárgája, citrom(lé), só, őrölt bors, zsemlemorzsa
Elkészítése:
A filézett pontyot sós vízben majdnem puhára főzzük.
Közben 5 dkg vajból és a lisztből a tejjel besamelt készítünk. Sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a tejfölt és a nyers tojássárgákat.
Egy kivajazott tűzálló üvegedény alját kirakjuk főtt, karikákra vágott burgonyával. Erre fektetjük a halszeleteket, amelyekre néhány csepp citromot csepegtetünk. Az egészet bevonjuk a tojásos besamellel, vajdarabkákat morzsolunk a tetejére, és egész vékonyan meghintjük zsemlemorzsával. Meleg sütőben néhány percig sütjük.
Tojásos olívasaláta Hozzávalók 4 személyre: 1 nagy fej saláta, 6 tojás, 4 evőkanál olívaolaj, 2 evőkanál borecet, 3 evőkanál kimagozott olajbogyó, 1 teáskanál mustár, 2 nagy csokor snidling, 2 gerezd fokhagyma, só és őrölt bors ízlés szerint, 3 dl kefir, 5 dkg reszelt juhsajt, 25 dkg kemény koktélparadicsom
Elkészítése:
A tojásokat keményre főzzük és meghámozzuk, majd nyolcadokba vágjuk. A paradicsomokat megmossuk, megszárítjuk és negyedeljük.
Az olívaolajat simára keverjük a borecettel, ízesítjük a sóval, a törött borssal, a zúzott fokhagymával, a finomra metélt snidlinggel, majd elkeverjük a kefirrel. Hozzáadjuk a reszelt juhsajtot, a finomra vágott olajbogyót, a felszeletelt paradicsomot és a tojásgerezdeket. Jól összekeverjük és 2 órára behűtjük.
Tálalás előtt összekeverjük a megmosott, megszárított és laskára tépett salátalevelekkel. Pirított kenyérszeletekkel kínáljuk.
Budwig-krém Hozzávalók 4 személyre: 8 kávéskanál rizs (vagy árpa), 8 kávéskanál olaj, 24 szem mogyoró (vagy mandula), 2 citrom, 2 alma, 4 kis banán (vagy 8 kk. méz), 20 dkg sovány fehér sajt. A díszítéshez almagerezdek, mogyoró
Elkészítése:
A rizst és a mogyorót finomra daráljuk, a citromok levét kinyomjuk. Az almákat meghámozzuk, a magházukat kiszedjük, húsukat lereszeljük, a citromlével meglocsoljuk, és összekeverjük. A banánokat meghámozzuk, és turmixoljuk.
A sajtot az olajjal simára keverjük, állandóan kevergetve hozzáadjuk a banánpürét, az almát és a rizses mogyorót. Az egészet sima masszává keverjük. Almagerezdekkel és mogyorószemekkel díszítve tálaljuk.
,
|