Ízvilág receptgyűjtemény

 
Új receptek
Friss bejegyzések
Friss hozzászólások
 

HETI MENÜK
 
DIÉTÁK
 
DIÉTÁS RECEPTEK
 

 

VALENTIN-NAPI RECEPTEK
 
HÚSVÉTI RECEPTEK
 
KARÁCSONYI, ADVENTI RECEPTEK
 
SZILVESZTERI, ÚJÉVI RECEPTEK
 
KISOKOS
 
FŰSZER- ÉS GYÓGYNÖVÉNYEK
 
GYÜMÖLCSÖK
 
ZÖLDSÉGEK
 

Naptár
2025. Szeptember
HKSCPSV
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05
<<   >>
 
 

 

Új receptek
Archívum - 2010.

Sonkás rántott palacsinta

Hozzávalók a palacsintához: 15 dkg liszt, 3 tojás, 2 dl tej, só, buborékos ásványvíz, 2 ek. olaj; továbbá: 20 dkg füstölt, főtt sonka, 5 dkg vaj/margarin, só, bors, szerecsendió, 14 dkg liszt, 2 dl tej, 5 tojás, 1 csokor petrezselyem, 20 dkg prézli; a sütéshez: olaj

Elkészítése:

A palacsintához simára keverjük a lisztet a tojásokkal, a tejjel, 1 csipet sóval és annyi ásványvízzel, hogy folyós tésztát kapjunk. Belekeverjük az olajat, lefedve fél órát pihentetjük, aztán 8 palacsintát sütünk belőle.

A töltelékhez az apróra felkockázott sonkát megpirítjuk a forró vajban. Sóval, borssal, csipetnyi szerecsendióval ízesítjük, meghintjük 4 deka liszttel, felöntjük a tejjel, és folyamatosan keverve addig főzzük, amíg a massza elválik az edény falától. Lehúzzuk a tűzről, gyors mozdulatokkal elkeverünk benne egyenként 2 tojást, végül a finomra vágott petrezselymet.

Arányosan elosztva a palacsinták közepére halmozzuk a tölteléket, két oldalukat behajtjuk, szorosan feltekerjük, aztán a maradék lisztbe, felvert tojásba és a prézlibe forgatjuk. Forró, bő olajban aranybarnára sütjük, papírkendőre szedve felitatjuk róluk az olajat.

Párolt rizzsel és tartármártással tálaljuk.


PALACSINTA

Fahéjas szilvaleves (2)

Hozzávalók 4 személyre: 1 kg szilva, 3 dl joghurt (lehet vaníliás is), 4-5 dkg kristálycukor, ízlés szerint fahéj, ízlés szerint szegfűszeg, 1 dl rum


Elkészítése:

A szilvákat félbevágjuk, kimagozzuk, és megfőzzük őket a fahéjjal és a szegfűszeggel.

Ha felforrt, besűrítjük a joghurttal, rummal ízesítjük. Még egyszer felforraljuk. Hidegen tálaljuk!


LEVESEK

Burgonyakrémleves

Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg burgonya, 1 sárgarépa, 1/2 fej vöröshagyma, tejszín, liszt, vaj, babérlevél, petrezselyem, só, őrölt bors


Elkészítése:

Kevés vajon megfonnyasztjuk a finomra vágott hagymát. Hozzáadjuk a kockára vágott burgonyát, és 1 liter vízzel felengedjük. Sóval, őrölt borssal, babérlevéllel és a sárgarépával ízesítjük.

Amikor a burgonya megpuhult, akkor tejszínes habarással besűrítjük, átforraljuk majd összeturmixoljuk.

Újra átforraljuk, és finomra vágott petrezselyemmel meghintve tálaljuk.


LEVESEK

Tócsni

Hozzávalók 4 személyre: 40 dkg nyers burgonya (tisztán mérve), 2 egész tojás, 2-3 evőkanál finomliszt, 1 gerezd fokhagyma, 1 késhegynyi őrölt szerecsendió, 1 teáskanál só, 1 evőkanál olaj + 2 evőkanál olaj a sütéshez

Elkészítése:

A burgonyát hámozás után nyersen lereszelem. A tojásokat habosra verem, belekeverem az olajat és a fűszereket. Ezután a megtisztított, zúzott fokhagymát és a nyers burgonyát is hozzáadom. Jól elkeverem, és annyi lisztet teszek hozzá, hogy galuskatészta sűrűségű massza legyen belőle.

Teflonedényben felforrósítom a maradék olajat, és evőkanállal kis halmokat engedek bele. Tetejét lelapítom, és mindkét oldalát szép pirosra megsütöm.


BURGONYA

Csirkés palacsinta

Hozzávalók 12 darabhoz: 12 sós palacsinta, 1 kg csirkemellfilé, 3 dkg vaj, 1 fej vöröshagyma, 1,5 dl húsleves (leveskockából), 1 dl fehérbor, 2 tojássárgája, 2 dl tejföl, 2 evőkanál finomra vágott petrezselyem, 3 dkg reszelt parmezán sajt, őrölt bors, só

Elkészítése:

A vajat felolvasztjuk, és  megfonnyasztjuk benne a finomra vágott hagymát. Beletesszük a csirkehúst, sózzuk, borsozzuk. Megpirítjuk a húst, felöntjük a húslevessel meg a borral, befedjük, és puhára főzzük. A húst kiszedjük, amikor kihűlt, kis kockákra vágjuk, visszatesszük a főzőlébe, és felmelegítjük.

Közben a tojássárgákat a tejföllel egy lábasban összekeverjük, adunk hozzá egy keveset a főzőléből, és állandóan kevergetve, kis lángon besűrítjük. A mártásból másfél decit félreteszünk, a maradékot összekeverjük a petrezselyemmel és a csirkehússal.

A palacsintákra rákenjük a csirkés tölteléket, majd feltekerjük, és kivajazott sütőtálba tesszük. A félretett mártással befedjük, meghintjük reszelt sajttal, és 30 percre közepesen meleg sütőbe toljuk. Petrezselyemmel meghintve tálaljuk.


ELŐÉTELEK, PALACSINTA

Mandulás rakottas zellerrel

Hozzávalók 4 személyre: pár szál metélőzeller, 2 tojássárgája, 2,5 dl tejszín, 4 dkg reszelt parmezán, szerecsendió, 3 dkg darabokra tört mandulabél, fél pohár tej, fél citrom, 6 dkg vaj, 3 dkg liszt, só, bors

Elkészítése:

A zellert feldarabolom, eltávolítom belőle a keményebb részeket.

Egy nagyobb edényben 2 liter hideg vízben elkeverem a lisztet, megsózom, belecsavarom a fél citrom levét, beleöntöm a tejet, majd felforralom az egészet. Ebben a szószban addig főzöm a zellerszárakat, amíg a darabok finom puhák nem lesznek.

A végén lecsöpögtetem őket, forró serpenyőbe dobom, amiben előzőleg felolvasztottam a vajat, néhány percig pirítom, majd egy tűzálló tálba teszem.

A tojássárgáját elkeverem a tejszínnel, 2 dkg reszelt sajttal, borssal és az őrölt szerecsendióval, majd az egészet a zellerre öntöm. A rakottas tetejét megszórom mandulával, a maradék sajttal és néhány percre forró sütőbe tolom a tálat.


ZELLER

Túrókrémes banántorta

Hozzávalók: 25 dkg omlós keksz, 25 dkg porcukor, 4 ek. kakaó, 8 ek. tej, 50 dkg mascarpone/krémsajt, 25 dkg túró, 1,5 dl tejszín, 4 banán, 10 dkg étcsokoládé, 5 dkg margarin, tejszínhab
 
Elkészítése:
 
A darált kekszet 15 deka porcukorral, 2 evőkanál kakaóval és a tejjel simára dolgozzuk, és egy 26 cm-es kapcsos tortaforma aljára simítjuk.
 
A mascarponét kikeverjük a túróval, a maradék kakaóval és a porcukorral, beleforgatjuk a keményre vert tejszínhabot. A krém felét a tortalapra simítjuk, kirakjuk 3 hosszában félbevágott banánnal, és befedjük a maradék krémmel. Három órára hűtőbe tesszük.
 
A csokoládét felolvasztjuk a margarinnal és a tortára öntjük. Amikor megdermedt, tejszínhabbal és a maradék felkarikázott banánnal díszítjük.

SÜTÉS NÉLKÜL, TORTA, TORTÁCSKA

Húsleves velős csonttal (Oszvald Marika, Vacsoracsata)

Hozzávalók: 0,5 kg leveshús, 1 velős csont, 1 csomó leveszöldség, 1 fej hagyma, só, egész bors, 2 gerezd fokhagyma, 1 csokor zellerlevél, leveskocka


Elkészítési mód:

Megmossuk a leveshúst és a velős csontot. Megmossuk, illetve megtisztítjuk a leveszöldséget. A hagymát kettévágjuk és a tűzhely lapján megbarnítjuk a vágási felületet.

Az összes hozzávalót 1,5-2 liternyi hideg vízben feltesszük főni, sózzuk és 1-1,5 órán keresztül lefedve lassú tűzön főzzük. Fűszerezzük pár szem egész borssal, két gerezd fokhagymával, 1 csokor zellerlevéllel.

Húsleveskockát csak a felhasználáskor teszünk bele, mivel anélkül hosszabb ideig eltartható.


LEVESEK

Kukoricafőzelék (2)

Hozzávalók 4 személyre: 1/2 kg kukorica (konzerv vagy fagyasztott), 1 piros kaliforniai paprika, 5 dkg margarin, 2 dl tej, 1 evőkanál liszt, 1 dl tejföl, só, bors

Elkészítése:

Sós vízben főzd puhára (konzerv esetén szűrd le) a kukoricát és az apró kockákra vágott paprikát.

Melegítsd meg a margarint, öntsd bele a kukoricaszemeket és a paprikát, hintsd meg a liszttel, a törött borssal, majd óvatosan, állandó kevergetés közben öntsd rá a tejet, és forrald sűrűre.

Tálaláskor tejföllel kínáld.


FŐZELÉKEK

Fahéjas almaleves

Hozzávalók 4 személyre: 60 dkg alma, 2-3 dl tejföl, 1-2 dkg búzaliszt, 1 db tojássárgája, 4-5 dkg kristálycukor, 1/2 db citrom, csipet só, ízlés szerint fahéj

Elkészítése:

Hámozzuk meg az almát, vágjuk ki a magházát, és daraboljuk fel. 2 liter vízzel tegyük fel főni, ízesítsük egy darabka fahéjjal, sóval, kristálycukorral és a citrommal.

A lisztet a tejföllel keverjük el csomómentesre. Amikor az alma már majdnem puha (7-8 perc), sűrítsük be a levest a lisztes tejföllel, majd főzzük még pár percig. Forrón keverjük bele a tojássárgáját.

Hidegen, melegen egyaránt fogyasztható.


LEVESEK

 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót
 

RECEPTKERESŐ

 Keresés hozzávalók szerint

 
RECEPTEK
 
HIDEGKONYHA, SZENDVICSEK
 
LEVESEK, LEVESBETÉTEK
 
FŐZELÉKEK
 
HÚS- ÉS HALÉTELEK
 
HÚSOK, HÚSKÉSZÍTMÉNYEK
 
BÁRÁNY / BIRKA
 
CSIRKE, TYÚK
 
HALAK,TENGER GYÜMÖLCSEI
 
KACSA
 
LIBA
 
MARHA, BORJÚ
 
NYÚL
 
PULYKA
 
SERTÉS
 
STRUCC
 
   VAD
 
TÉSZTÁK, RIZSÉTELEK
 
SÜTEMÉNYEK, DESSZERTEK, PÉKÁRUK
 
ZÖLDSÉGES ÉTELEK
 
SALÁTÁK
 
ITALOK
 
BEFŐZÉS, TARTÓSÍTÁS
 
VILÁGKONYHA
 


Mindig tudnod kell, melyik kikötõ felé tartasz. - ROSE HARBOR, a mi városunk - FRPG    *****    A boroszkányok gyorsan megtanulják... Minden mágia megköveteli a maga árát. De vajon mekkora lehet ez az ár? - FRPG    *****    Alkosd meg a saját karaktered, és irányítsd a sorsát! Vajon képes lenne túlélni egy ilyen titkokkal teli helyen? - FRPG    *****    why do all monsters come out at night - FRPG - Csatlakozz közénk! - Írj, és éld át a kalandokat!    *****    Aki szörnyekkel küzd, vigyázzon, nehogy belõle is szörny váljék. S ha hosszasan tekintesz egy örvénybe, az örvény vissza    *****    Rose Harbor, ahol a tenger suttog és a múlt sosem tûnik el teljesen. - FRPG - csatlakozz közénk te is :)    *****    Egy kikötõ, ahol minden hullám egy új kezdetet ígér. Rose Harbor, több mint egy város, egy világ a világ mögött.    *****    Rose Harbor &#8211; kisvárosi báj, nagy titkokkal - légy részese te is ennek a kalandnak :) - FRPG    *****    Óceán, erdõ, csillagfény &#8211; minden ösvény Rose Harborba vezet - aktív FRPG közösség    *****    Itachi Shinden 1. kötet Magyarul elérhetõ a konoha.hu -n. Nézzetek be! *** Itachi Shinden 1. kötet Magyarul elérhetõ!!!    *****    ÁGICAKÖNYVTÁRA - KÖNYVEK, KÖNYVEK, KÖNYVEK - ÁGICAKÖNYVTÁRA    *****    MOVIE-NIGHT -> Filmek, Sorozatok <- MOVIE-NIGHT    *****    Movie-    *****    Játssz a színekkel keress szebbnél szebb képeket, építs, szépítsd a portálod, hogy szebb és színesebb legyen a világod!    *****    Debrecen Huszti Lakóparki napelemes családiház eladó. 06209911123 Debrecen Huszti Lakóparki napelemes családiház eladó.    *****    Pont ITT Pont MOST! Pont NEKED! Már fejlesztés alatt is szebbnél színes szebb képek! Ha gondolod gyere less be!    *****    Kedves Csokoládé kedvelõk! Segítségeteket kérném a kérdõívem kitöltéséhez! Témája a CSOKOLÁDÉ MÁRKÁK! Köszön    *****    Homlokzati hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, nyaralók és egyéb épületek homlokzati hõszigetelését!    *****    * Beugrós munkavállalók éjjel-nappal. * Beugrós munkavállalók éjjel-nappal. * Beugrós munkavállalók éjjel-nappal. *    *****    Elindult a Játék határok nélkül rajongói oldal! Ha te is szeretted a '90-es évek népszerû mûsorát, nézz be ide!