Sonkás rántott palacsinta Hozzávalók a palacsintához: 15 dkg liszt, 3 tojás, 2 dl tej, só, buborékos ásványvíz, 2 ek. olaj; továbbá: 20 dkg füstölt, főtt sonka, 5 dkg vaj/margarin, só, bors, szerecsendió, 14 dkg liszt, 2 dl tej, 5 tojás, 1 csokor petrezselyem, 20 dkg prézli; a sütéshez: olaj
Elkészítése:
A palacsintához simára keverjük a lisztet a tojásokkal, a tejjel, 1 csipet sóval és annyi ásványvízzel, hogy folyós tésztát kapjunk. Belekeverjük az olajat, lefedve fél órát pihentetjük, aztán 8 palacsintát sütünk belőle.
A töltelékhez az apróra felkockázott sonkát megpirítjuk a forró vajban. Sóval, borssal, csipetnyi szerecsendióval ízesítjük, meghintjük 4 deka liszttel, felöntjük a tejjel, és folyamatosan keverve addig főzzük, amíg a massza elválik az edény falától. Lehúzzuk a tűzről, gyors mozdulatokkal elkeverünk benne egyenként 2 tojást, végül a finomra vágott petrezselymet.
Arányosan elosztva a palacsinták közepére halmozzuk a tölteléket, két oldalukat behajtjuk, szorosan feltekerjük, aztán a maradék lisztbe, felvert tojásba és a prézlibe forgatjuk. Forró, bő olajban aranybarnára sütjük, papírkendőre szedve felitatjuk róluk az olajat.
Párolt rizzsel és tartármártással tálaljuk.
Fahéjas szilvaleves (2) Hozzávalók 4 személyre: 1 kg szilva, 3 dl joghurt (lehet vaníliás is), 4-5 dkg kristálycukor, ízlés szerint fahéj, ízlés szerint szegfűszeg, 1 dl rum
Elkészítése:
A szilvákat félbevágjuk, kimagozzuk, és megfőzzük őket a fahéjjal és a szegfűszeggel.
Ha felforrt, besűrítjük a joghurttal, rummal ízesítjük. Még egyszer felforraljuk. Hidegen tálaljuk!
Burgonyakrémleves Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg burgonya, 1 sárgarépa, 1/2 fej vöröshagyma, tejszín, liszt, vaj, babérlevél, petrezselyem, só, őrölt bors
Elkészítése:
Kevés vajon megfonnyasztjuk a finomra vágott hagymát. Hozzáadjuk a kockára vágott burgonyát, és 1 liter vízzel felengedjük. Sóval, őrölt borssal, babérlevéllel és a sárgarépával ízesítjük.
Amikor a burgonya megpuhult, akkor tejszínes habarással besűrítjük, átforraljuk majd összeturmixoljuk.
Újra átforraljuk, és finomra vágott petrezselyemmel meghintve tálaljuk.
Tócsni Hozzávalók 4 személyre: 40 dkg nyers burgonya (tisztán mérve), 2 egész tojás, 2-3 evőkanál finomliszt, 1 gerezd fokhagyma, 1 késhegynyi őrölt szerecsendió, 1 teáskanál só, 1 evőkanál olaj + 2 evőkanál olaj a sütéshez
Elkészítése:
A burgonyát hámozás után nyersen lereszelem. A tojásokat habosra verem, belekeverem az olajat és a fűszereket. Ezután a megtisztított, zúzott fokhagymát és a nyers burgonyát is hozzáadom. Jól elkeverem, és annyi lisztet teszek hozzá, hogy galuskatészta sűrűségű massza legyen belőle.
Teflonedényben felforrósítom a maradék olajat, és evőkanállal kis halmokat engedek bele. Tetejét lelapítom, és mindkét oldalát szép pirosra megsütöm.
Csirkés palacsinta Hozzávalók 12 darabhoz: 12 sós palacsinta, 1 kg csirkemellfilé, 3 dkg vaj, 1 fej vöröshagyma, 1,5 dl húsleves (leveskockából), 1 dl fehérbor, 2 tojássárgája, 2 dl tejföl, 2 evőkanál finomra vágott petrezselyem, 3 dkg reszelt parmezán sajt, őrölt bors, só
Elkészítése:
A vajat felolvasztjuk, és megfonnyasztjuk benne a finomra vágott hagymát. Beletesszük a csirkehúst, sózzuk, borsozzuk. Megpirítjuk a húst, felöntjük a húslevessel meg a borral, befedjük, és puhára főzzük. A húst kiszedjük, amikor kihűlt, kis kockákra vágjuk, visszatesszük a főzőlébe, és felmelegítjük.
Közben a tojássárgákat a tejföllel egy lábasban összekeverjük, adunk hozzá egy keveset a főzőléből, és állandóan kevergetve, kis lángon besűrítjük. A mártásból másfél decit félreteszünk, a maradékot összekeverjük a petrezselyemmel és a csirkehússal.
A palacsintákra rákenjük a csirkés tölteléket, majd feltekerjük, és kivajazott sütőtálba tesszük. A félretett mártással befedjük, meghintjük reszelt sajttal, és 30 percre közepesen meleg sütőbe toljuk. Petrezselyemmel meghintve tálaljuk.
,
Mandulás rakottas zellerrel Hozzávalók 4 személyre: pár szál metélőzeller, 2 tojássárgája, 2,5 dl tejszín, 4 dkg reszelt parmezán, szerecsendió, 3 dkg darabokra tört mandulabél, fél pohár tej, fél citrom, 6 dkg vaj, 3 dkg liszt, só, bors
Elkészítése:
A zellert feldarabolom, eltávolítom belőle a keményebb részeket.
Egy nagyobb edényben 2 liter hideg vízben elkeverem a lisztet, megsózom, belecsavarom a fél citrom levét, beleöntöm a tejet, majd felforralom az egészet. Ebben a szószban addig főzöm a zellerszárakat, amíg a darabok finom puhák nem lesznek.
A végén lecsöpögtetem őket, forró serpenyőbe dobom, amiben előzőleg felolvasztottam a vajat, néhány percig pirítom, majd egy tűzálló tálba teszem.
A tojássárgáját elkeverem a tejszínnel, 2 dkg reszelt sajttal, borssal és az őrölt szerecsendióval, majd az egészet a zellerre öntöm. A rakottas tetejét megszórom mandulával, a maradék sajttal és néhány percre forró sütőbe tolom a tálat.
Túrókrémes banántorta Hozzávalók: 25 dkg omlós keksz, 25 dkg porcukor, 4 ek. kakaó, 8 ek. tej, 50 dkg mascarpone/krémsajt, 25 dkg túró, 1,5 dl tejszín, 4 banán, 10 dkg étcsokoládé, 5 dkg margarin, tejszínhab
Elkészítése:
A darált kekszet 15 deka porcukorral, 2 evőkanál kakaóval és a tejjel simára dolgozzuk, és egy 26 cm-es kapcsos tortaforma aljára simítjuk.
A mascarponét kikeverjük a túróval, a maradék kakaóval és a porcukorral, beleforgatjuk a keményre vert tejszínhabot. A krém felét a tortalapra simítjuk, kirakjuk 3 hosszában félbevágott banánnal, és befedjük a maradék krémmel. Három órára hűtőbe tesszük.
A csokoládét felolvasztjuk a margarinnal és a tortára öntjük. Amikor megdermedt, tejszínhabbal és a maradék felkarikázott banánnal díszítjük.
,
Húsleves velős csonttal (Oszvald Marika, Vacsoracsata) Hozzávalók: 0,5 kg leveshús, 1 velős csont, 1 csomó leveszöldség, 1 fej hagyma, só, egész bors, 2 gerezd fokhagyma, 1 csokor zellerlevél, leveskocka
Elkészítési mód:
Megmossuk a leveshúst és a velős csontot. Megmossuk, illetve megtisztítjuk a leveszöldséget. A hagymát kettévágjuk és a tűzhely lapján megbarnítjuk a vágási felületet.
Az összes hozzávalót 1,5-2 liternyi hideg vízben feltesszük főni, sózzuk és 1-1,5 órán keresztül lefedve lassú tűzön főzzük. Fűszerezzük pár szem egész borssal, két gerezd fokhagymával, 1 csokor zellerlevéllel.
Húsleveskockát csak a felhasználáskor teszünk bele, mivel anélkül hosszabb ideig eltartható.
Kukoricafőzelék (2) Hozzávalók 4 személyre: 1/2 kg kukorica (konzerv vagy fagyasztott), 1 piros kaliforniai paprika, 5 dkg margarin, 2 dl tej, 1 evőkanál liszt, 1 dl tejföl, só, bors
Elkészítése:
Sós vízben főzd puhára (konzerv esetén szűrd le) a kukoricát és az apró kockákra vágott paprikát.
Melegítsd meg a margarint, öntsd bele a kukoricaszemeket és a paprikát, hintsd meg a liszttel, a törött borssal, majd óvatosan, állandó kevergetés közben öntsd rá a tejet, és forrald sűrűre.
Tálaláskor tejföllel kínáld.
Fahéjas almaleves 
Hozzávalók 4 személyre: 60 dkg alma, 2-3 dl tejföl, 1-2 dkg búzaliszt, 1 db tojássárgája, 4-5 dkg kristálycukor, 1/2 db citrom, csipet só, ízlés szerint fahéj
Elkészítése:
Hámozzuk meg az almát, vágjuk ki a magházát, és daraboljuk fel. 2 liter vízzel tegyük fel főni, ízesítsük egy darabka fahéjjal, sóval, kristálycukorral és a citrommal.
A lisztet a tejföllel keverjük el csomómentesre. Amikor az alma már majdnem puha (7-8 perc), sűrítsük be a levest a lisztes tejföllel, majd főzzük még pár percig. Forrón keverjük bele a tojássárgáját.
Hidegen, melegen egyaránt fogyasztható.
|