Tagliatelle édes póréhagymával és mascarponéval Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg tagliatelle (olasz metélt tészta), 3 közepes póréhagyma, 3 gerezd fokhagyma, 10 dkg mascarpone vagy 2 dl tejszín, olívaolaj, vaj, 1 marék reszelt parmezán
Elkészítése:
A vajat és az olívaolajat egy serpenyőben forrósítsd fel. A karikára vágott póréhagymát a fokhagymával együtt dobd a serpenyőbe, és fedő alatt, kis lángon 2-3 perc alatt párold puhára. Sózd, borsozd, add hozzá a mascarponét (vagy a tejszínt), a kifőzött tésztát, majd tálalás előtt szórd meg parmezán sajttal.
Ananászos sonka Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg főtt füstölt sonka, 1 ananászkonzerv, 2 dl főzőtejszín, 1-1 ek. liszt és ecetes torma, 1 kk. ételízesítő, bors
Elkészítése:
A sonkát felszeleteljük és egy kizsírozott tűzálló tálban vagy tepsiben egymás mellé fektetjük.
A lisztet és a tejszínt simára keverjük, hozzáöntünk 1 deci ananászlevet, beleszórjuk a fűszereket és kevergetve felforraljuk. Sűrűre főzzük, majd hozzáadjuk a tormát és a felkockázott ananászt, de már nem forraljuk, csak jól összekeverjük.
A mártással leöntjük a sonkaszeleteket, és előmelegített sütőben aranyszínűre sütjük.
Füstölt sajtos zellerkrémleves pirított kenyérkockával Hozzávalók 4 személyre: A díszítéshez: 2,5 dkg vaj, 1 db vöröshagyma, 75 dkg zellerszár, 1 db burgonya, 2 ek. petrezselyemzöld, 6 dl erőleves, 3 dl tejszín, 15 dkg füstölt sajt, 2 szelet kenyér, zellerlevél, snidling, reszelt füstölt sajt
Elkészítése:
Egy nagy lábasban megolvasztjuk a vajat, és rátesszük a megtisztított és kockákra vágott zellert, hagymát és a burgonyát. Néhány percig pirítjuk, majd az egészet felöntjük az erőlevessel és 15 perc alatt lassú tűzön puhára főzzük a zöldségeket.
Ezután hagyjuk kicsit kihűlni, majd turmixgépbe öntjük a levest, és sima krémmé mixeljük a zöldségeket. Visszatesszük a pépes zöldségeket a lábasba, felöntjük tejszínnel és hozzáadjuk a felkockázott füstölt sajtot, és addig melegítjük, míg a sajt felolvad a levesben.
Forrón, zellerlevelekkel, snidlinggel és reszelt sajttal megszórva azonnal tálaljuk. Két szelet kenyeret felkockázunk, serpenyőben hirtelen megpirítjuk, majd fogyasztás előtt a levesbe szórunk belőle.
Nyírségi csirke Hozzávalók 4 személyre: 8 db csirkecomb vagy csirkemell (vagy egy csirke feldarabolva), 20 dkg alma, vaj, só, bors, citromlé, alufólia
Elkészítése:
A sütőedényt kibéleljük alufóliával és vékonyan kivajazzuk.
A kibélelt tepsibe helyezzük a csirkedarabokat, sózzuk, borsozzuk és nagyon kevés citromlevet csepegtetünk rá.
Az almát megtisztítjuk és gerezdekre vágva a csirkére helyezzük. Tetejére vajdarabkákat morzsolunk. Beborítjuk az alufólia másik felével, és sütőben kb. 30 perc alatt megsütjük.
Rizibizivel és fejessalátával tálaljuk.
Tiramisu Hozzávalók: 4-5 tojás, 2 és fél doboz babapiskóta, 21 dkg cukor, rumeszencia (ízlés szerint), 4-5 adag közepes erősségű kávé, 500 g mascarpone sajt
Elkészítése:
A tojássárgákat a cukor felével habosra keverjük, majd hozzáadjuk a sajtkrémet. Alaposan elkeverjük, hogy csomómentes legyen.
A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, majd óvatosan - hogy ne törjön össze - a sajtos krémhez adagoljuk.
A kávéhoz ízlés szerint rumot keverünk, egy kis cukorral is édesíthetjük. Majd egy lapos edénybe öntjük.
Egy (lehetőleg átlátszó) edénybe lerakjuk az első réteg krémet. Ezután a piskóta következik. A piskótákat hirtelen mártjuk meg a kávéban, és úgy helyezzük a krémre, hogy az áztatott fele kerüljön felülre. Így rakjuk a rétegeket, míg el nem fogy a hozzávaló. Általában két réteg piskóta lesz, felülre krém kerüljön.
Díszítésként megszórhatjuk egy kis kakaóval. Hogy összeérjenek az ízek, fél napig állni hagyjuk a hűtőszekrényben.
Currys halfasírt Hozzávalók 4 személyre: A krokettekhez: 1 citrom, 20 dkg hal, 20 dkg zöldbab, 6 bazsalikomlevél, 16 salátalevél, 1 kávéskanál curry, 1 kávéskanál barnacukor, 2 evőkanál olaj, 1 tojás, őrölt bors, só. A szószhoz: 1 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál olaj, 4 evőkanál szójaszósz, 4 evőkanál édes-savanyú szósz
Elkészítése:
A szószhoz a zúzott fokhagymát olajban megfuttatjuk, majd belekeverjük a kétféle szószt, és félretesszük.
A krokettekhez a citrom héját lereszeljük, a halat kis kockákra, a bazsalikomot apróra vágjuk. A zöldbabot sós vízben megfőzzük, és lecsöpögtetjük.
A halat és a babot finomra turmixoljuk, majd belekeverjük a citromhéjat, a curryt, a tojást, a borsot, a cukrot, és az olajban megsütjük. Papírtörlővel a zsiradékot leitatjuk.
Minden golyót 1-1 salátalevélbe csomagolunk, és a szószba téve tálaljuk.
Sonkával töltött zeller tejfölben sütve Hozzávalók 4 személyre: 4 db lehetőleg egyforma zeller (60 dkg), 20 dkg főtt, füstölt sonka, 8 dkg sajt, 4 dl tejföl, 5 dkg vaj, curry, só
Elkészítése:
A zellert meghámozzuk és sós vízben puhára főzzük. Amikor kihűltek, karalábévájóval kifúrjuk úgy, hogy tölthetők legyenek.
A zellerek kivájt részét apróra vágjuk, majd összekeverjük a darált sonkával, a reszelt sajttal és 1 deci tejföllel. Sóval és kevés curryvel ízesítjük.
A kész tölteléket a zellerekbe töltjük. Lábosba rakjuk, ráöntjük az olvasztott vajat és a tejfölt, majd a sütőben megsütjük.
Túrós csoda őzgerincben Hozzávalók: 15 dkg Rama margarin, 50 dkg túró, 20 dkg porcukor, 2 tojássárgája, 2 cs. vaníliás cukor, 1 dl tej, rum, 6 db babapiskóta, 1 cs. 10 g-os zselatin, gyümölcs (barack, meggy, banán stb. ízlés szerint)
Elkészítése:
A margarint habosra kikavarjuk a porcukorral, a tojássárgákkal és a vaníliás cukorral.
Tejben feloldjuk a zselatint, úgy, hogy a tej langyos legyen. Picit hűtjük, azután összekeverjük a túróval.
A gerincformát folpackkal kibéleljük. Az első sort a túrós massza felével kezdjük, utána rakunk rá gyümölcsöt, rumos tejben megáztatott babapiskótát, végül a massza másik felével betakarjuk.
Tetejét befedjük a folpackkal, majd hűtőbe tesszük dermedni 3-4 órát. Végül tálcára borítjuk és szeletelve tálaljuk.
Banánkenyér (Steiner Kristóf, Vacsoracsata) Hozzávalók: 2-4 nagyon érett banán, 10 dkg liszt, 10 dkg apróra zúzott dió, 10 dkg barna nádcukor, 5 dkg mazsola, 2 tojás, 5 dkg fehér csokoládé, egy kanál joghurt, 125 g vaj, egy csomag sütőpor, vodka
Elkészítési mód:
170 fokra előmelegítjük a sütőt. A mazsolát vodkában forraljuk pár percig.
A száraz összetevőket egy nagy tálban összekeverjük.
A felvert tojáshoz hozzáadjuk a szétzúzott banánokat és a joghurtot, valamit az olvasztott vajat.
A két edény tartalmát összekeverjük, beleszórjuk az apró csokidarabokat és a lecsöpögtetett mazsolát. Kivajazott gyümölcskenyérformában kb. 1 óra alatt megsütjük.
Citromos karotta Hozzávalók 4 személyre: 60 dkg sárgarépa, 1 zöldcitrom (vagy citrom), olívaolaj, só, bors, friss citromfű
Elkészítése:
A sárgarépát reszeld le, sóval, borssal ízesítsd. A zöldcitrom héját reszeld bele, és facsard hozzá a levét. A citromfüvet vágd finomra, és az olívaolajjal együtt keverd a karottához. A salátát egy órát hagyd állni a hűtőben, hogy az ízek összeérjenek.
Fogyaszthatod köretként, például füstölt pisztráng mellé vagy önálló fogásként.
|