Csúsztatott palacsinta (Forgács Gábor, Vacsoracsata) Hozzávalók: 5 tojás, 5 dkg vaj, 10 dkg liszt, 2 dl tej, 10 dkg vaníliás cukor, 5 dkg áfonyalekvár, 1/2 deci édes vörösbor, cukor, olaj a sütéshez
Elkészítési mód:
A vajat habosra keverjük és a tojásoknak a sárgáját hozzáadjuk, és jól elkeverjük. Hozzáadjuk lassan, keverve a lisztet – hogy ne csomósodjon – majd a tejet és egy csipetnyi sót.
A tojások fehérjét egy csipet cukorral keményre verjük, majd lazán hozzákeverjük, lassan, óvatosan, hogy ne törjön össze.
A forró olajban csak az egyik oldalát sütjük meg a palacsintáknak, majd óvatosan egy tálra csúsztatjuk, megszórjuk vaníliás cukorral, majd megcsöpögtetjük az áfonyalekvárban elkevert vörösborral. Ezt addig ismételjük, amíg el nem fogy. Az utolsót fordítva tegyük a tetejére. Azt már csak cukrozzuk. Forrón tálaljuk.
Reform süti és krém alaprecept Keverj össze 3 bögre teljes kiőrlésű tönkölybúzalisztet, 1 bögre barna rizslisztet, 1 bögre szójalisztet és 1 csomag sütőport.
1 dl citromlében futtass föl 1 púpozott evőkanál szódabikarbónát – óvatosan, a tál fölött, mert könnyen kifut – majd add a száraz hozzávalókhoz 1dl napraforgó olajjal.
A tésztát ízlés szerint édesítsd mézzel vagy barna cukorral, azután pedig vaníliás szójatejjel hígítsd laza nokedli-állagúvá. Töltsd a kívánt formába és süsd meg!
Ha tortát készítesz, reszeld le 5 citrom héját, aminek egyik felét a tésztába, másik felét a krémbe kevered.
Ha muffint sütsz, tehetsz a tésztába reszelt citromhéjat, mazsolát, csokidarabokat, gyümölcsöt vagy bármit, amihez kedved van.
Ha a püspökkenyér mellett döntesz, a tésztát hagyd sűrűbbre, és a nedves hozzávalók fölhasználása előtt, keverj a száraz lisztbe mazsolát, diót, aszalt gyümölcsöket és 75 százalékos, valódi kakaótartalmú csokidarabokat.
* Minden sütemény tésztáját kóstold meg nyersen, és ha szükséges, változtass az összetételén! Ha tudod, légkeveréses sütőben készítsd az édességeket, 160 fokon. A torta megközelítőleg 60, a muffin 40 perc alatt készül el.
Tortakrém:
2 l vaníliás szójatejben főzz föl egy zacskó barna rizslisztet. Addig főzd, amíg puding állagú nem lesz, és már nem érezni benne a lisztszemcséket. Ezután keverj hozzá kb. 10 dkg biomargarint, reszelt citromhéjat és ízlés szerint citromlevet. Ha már kicsit kihűlt a krém, édesítsd kedved szerint mézzel vagy nádcukorral!
A készre sült tortaalapot vágd ketté, és mielőtt a lapokat megkennéd a krémmel, kicsit locsold meg citromlével! Töltsd meg a tésztát, majd kívül is vond be a krémmel! Piros erdei gyümölcsökkel és pirított-vágott mandulával teheted igazán dekoratívvá!
Lugosi Dóra receptje
Töltött pizza Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg liszt, 2 tasak (7 g-os) szárított élesztő, 16 ek. olívaolaj, 2 fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1 doboz (425 ml) hámozott, darabolt paradicsom, 3 tk. pizza fűszerkeverék, 50 dkg csiperke, 25 dkg mozzarella, 20 dkg főtt sonka, 1 paradicsom, 1 ág rozmaring, 3 ág oregánó, só, bors, kevés margarin
Elkészítése:
A lisztet összekeverjük az élesztővel és 1 teáskanál sóval, majd beledolgozunk 10 evőkanál olajat és 3 deci langyos vizet. Összegyúrjuk, és letakarva, meleg helyen 1 órán át kelesztjük.
Közben az egyik vöröshagymát és a fokhagymát apróra felkockázzuk, 1 evőkanál olajon megpároljuk, és hozzáadjuk a darabolt paradicsomot. Sóval, borssal és 1 teáskanál fűszerkeverékkel ízesítve 10 percig főzzük.
A másik felaprított vöröshagymát és a felszeletelt gombát megpirítjuk 3 evőkanál forró olajon. Sóval, borssal és a maradék fűszerkeverékkel ízesítjük.
A mozzarellából 5-6 szeletet levágunk, a többit felkockázzuk. A sonkát csíkokra metéljük.
A tésztát átgyúrjuk, 2 részre osztjuk, és az egyiket kb. 38 x 30 cm-es ovális lappá nyújtjuk. A margarinnal kikent, liszttel meghintett tepsibe fektetjük, és úgy kenjük meg a paradicsomszósszal, hogy a szélein 1-2 cm szabadon maradjon. A sonkát és a mozzarellakockákat a gombához vegyítjük, és elosztjuk a paradicsomrétegen. A tésztaszéleket megkenjük vízzel.
A maradék tésztát ugyanakkorára nyújtjuk, a töltelékre fektetve a széleknél jól összenyomjuk, és 10 percig kelesztjük. A tetején elosztjuk a felszeletelt paradicsomot, a durvára aprított zöldfűszereket és a mozzarellaszeleteket, végül meglocsoljuk a maradék olajjal. Előmelegített sütőbe téve 200 fokon kb. 35 percig sütjük.
Gombakrémleves pirított kenyérkockával Hozzávalók 4 személyre: 1 kg gomba, 1 db vöröshagyma, ízlés szerint só, ízlés szerint bors, 1 dl olaj, 2 dl tejszín, 2 szelet kenyér
Elkészítése:
Megtisztítjuk a gombákat. 10-15 kb. egyforma fejet félreteszünk, a többit összedaraboljuk.
A vöröshagymát felaprítjuk, majd kevés olajon megdinszteljük. Hozzáadjuk az összedarabolt gombát, egy kicsit megpirítjuk, majd felengedjük vízzel (nagyjából 1,5-2 l víz, attól függően, milyen sűrűre szeretnénk). Ízesítjük sóval, borssal, és megfőzzük.
Közben a félretett gombafejeket szépen felszeleteljük, és barnára pirítjuk.
A gombalevest összeturmixoljuk, hozzáadjuk a tejszínt, és újra felforraljuk, belekeverjük a pirított gombákat, és tálaljuk.
Két szelet kenyeret felkockázunk, serpenyőben hirtelen megpirítjuk, majd fogyasztás előtt a levesbe szórunk belőle.
Rizibizi Hozzávalók: zöldborsó (konzerv is lehet), rizs, sajt, őrölt bors
Elkészítése:
A zöldborsót megpároljuk. (Ha konzervet használunk, akkor csak leszűrjük a levét.)
A rizsből párolt rizst készítünk, majd ha megpuhult, összekeverjük a zöldborsóval, reszelt sajttal, őrölt borssal és formázva tálaljuk.
Tepsis sajtos csirkemell Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg csirkemell, rizsliszt/kukoricaliszt, 20 dkg reszelt sajt, 2-3 tojás, 2 dl tejföl, bors, só
Elkészítése:
A vékonyan felszeletelt csirkemelleket sózzuk, borsozzuk, megforgatjuk lisztben, tojásban és reszelt sajtban.
A tepsi aljára tejfölt öntünk, erre tesszük rá a hússzeleteket, s addig sütjük közepes hőfokon, míg szép barna nem lesz a tetejükön a sajt.
Pulykamellből is elkészíthetjük ezt az ételt, de akkor kicsit több ideig kell sütni a húst.
Füstölt tofuval göngyölt sütőtökös tésztatekercs Hozzávalók 4 személyre: 20 dkg főtt burgonya, 30 dkg sült sütőtök, 2 tojás, 40 dkg liszt, 1 csomag füstölt tofu, 1,5 liter zöldségleves, 1,5 dl olívaolaj, 1 csokor petrezselyem, só, őrölt bors; a mártáshoz: 3 dkg vaj, 1 csokor petrezselyem, 2,5 dl tejföl, só, őrölt bors
Elkészítése:
A meleg főtt burgonyát a sült tökkel együtt tegyük keverőtálba, jól törjük össze, és hűtsük ki. Adjuk hozzá a tojásokat, sózzuk, borsozzuk meg, szórjuk rá a liszt felét, és keverjük össze. Most már látjuk, mennyi lisztet kell még hozzáadni, hogy könnyen gyúrható tésztát kapjunk. A sütőtökös tésztát vágjuk ketté, gömbölygessük ki, majd lisztezett deszkán nyújtsuk fél centi vastagra. Egyenletesen osszuk el rajtuk a vékonyra szeletelt füstölt tofut. Szorosan göngyöljük fel, tekerjük vászonkendőbe, és a két végét kössük össze.
A zöldséglevest öntsük magas falú edénybe, forraljuk fel, és lassú tűzön főzzük meg benne a sütőtökös tésztatekercseket. Tálalásig tartsuk melegen.
Az olívaolajat keverjük el az apróra vágott petrezselyemmel, és tegyük félre. A mártáshoz a forró vajban futtassuk meg a petrezselymet, öntsük rá a tejfölt, és mielőtt felforrna, húzzuk le a tűzről. Sóval, borssal ízesítsük.
Tálaláskor a felszeletelt tofus tésztatekercset tegyük tányérra, locsoljuk meg petrezselymes olívaolajjal, és locsoljuk körbe a tejfölös-petrezselymes mártással.
Zelleres burgonyaropogós Hozzávalók: 30 dkg zellergumó tisztán mérve, 30 dkg héjában főtt burgonya, 4 dkg vaj (vagy margarin), 1-2 dl tej, 2 db egész tojás, 2-3 evőkanál zsemlemorzsa, 1 púpozott teáskanál vegeta, 1 mokkáskanál só, 1 mokkáskanál törött fehér bors, olaj a sütéshez
Elkészítés
A zellert gondosan megtisztítom és darabokra vágva kevés sós vízben puhára párolom.
Ha megpuhult, a tejjel három decire egészítem ki a folyadékot és a meghámozott, darabokra vágott burgonyával együtt turmixban péppé zúzom. Ezután keverem hozzá az egész tojásokat és a fűszereket, majd a hűtőszekrénybe teszem, hogy megdermedjen.
Ha már hideg, nedves kézzel (legjobb másnap) kis hengereket formálok belőle és a zsemlemorzsában megmártva bő, forró olajban mindkét oldalán pirosra sütöm. (Ha a massza túl lágy, akkor kevés zsemlemorzsát vagy lisztet keverek hozzá.) A felesleges olajat lecsöpögtetem róla, és valamilyen pikáns mártással vagy salátával tálalom.
Túrós süti sütés nélkül Hozzávalók: 1/2 dl tej, 1/2 kg darált keksz, 30 dkg margarin, 1/2 kg túró, 5 dl tejszín, 20-25 dkg porcukor, 1 cs. zselatin, 2 cs. vaníliás cukor, 4-5 evőkanál sárgabaracklekvár
Elkészítése:
A kekszet összegyúrom a puha margarinnal, a lekvárral és közepes méretű tepsiben szétnyomkodom.
A túrót habosra keverem a porcukorral és vaníliás cukorral.
A tejben feloldom a zselatint, felfőzöm, majd lehűtöm és langyosan a túróhoz keverem.
A tejszínt keménnyé verem és ezt is belekeverem a túrókrémbe. A tepsiben lévő kekszre öntöm, és elegyengetem, majd hűtés után vizes késsel szeletelem.
Amerikai bélszín steak zöldfűszerekkel (Zimány Linda, Vacsoracsata) Hozzávalók: 8 szelet marha vesepecsenye, 3 dl tejszín, 1 evőkanál vaj, 2 evőkanál olívaolaj, 3 db zellerszár, 1 db sárgarépa, 1,5 dl száraz madeira bor vagy cherry, 1 evőkanál magos mustár, só, őrölt bors, 4 szál kakukkfű
Elkészítési mód:
A bélszínszeleteket ütögessük meg kissé, majd csorgassunk rá olívaolajat, daráljunk rá borsot, tépkedjünk rá kakukkfüvet és hintsük meg kevéske sóval. Tegyük a hűtőbe pár órára, hogy a fűszerek íze jól átjárja.
Egy nagy serpenyőt forrósítsunk fel, tegyük bele a fűszerezett hússzeleteket, majd közepes lángon mindkét oldalát két-két percig süssük, utána vegyük ki a serpenyőből.
Tegyük a vajat a serpenyőbe, szórjuk bele az apró kockákra felvágott sárgarépát és zellerszárat, majd közepes lángon pároljuk. Pár perc elteltével öntsük hozzá a bort, és addig pároljuk míg a bor elpárolog, és cukortartalma karamellként bevonja a zöldségeket. Utána öntsük hozzá a tejszínt és a mustárt is. Ízesítsük kevéske sóval és őrölt borssal, és helyezzük vissza a megsütött hússzeleteket, még egyet forraljunk rajta.
Tálaláskor egy nagy tányér közepére tegyünk sós vízben megfőzött hajdinát, tetejére a bélszínszeleteket, köréje a tejszínes szószból kanalazzunk.
|