Ízvilág receptgyűjtemény

 
Új receptek
Friss bejegyzések
Friss hozzászólások
 

HETI MENÜK
 
DIÉTÁK
 
DIÉTÁS RECEPTEK
 

 

VALENTIN-NAPI RECEPTEK
 
HÚSVÉTI RECEPTEK
 
KARÁCSONYI, ADVENTI RECEPTEK
 
SZILVESZTERI, ÚJÉVI RECEPTEK
 
KISOKOS
 
FŰSZER- ÉS GYÓGYNÖVÉNYEK
 
GYÜMÖLCSÖK
 
ZÖLDSÉGEK
 

Naptár
2025. Szeptember
HKSCPSV
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05
<<   >>
 
 

 

Új receptek
Archívum - 2010.

Csúsztatott palacsinta (Forgács Gábor, Vacsoracsata)

Hozzávalók: 5 tojás, 5 dkg vaj, 10 dkg liszt, 2 dl tej, 10 dkg vaníliás cukor, 5 dkg áfonyalekvár, 1/2 deci édes vörösbor, cukor, olaj a sütéshez

Elkészítési mód:

A vajat habosra keverjük és a tojásoknak a sárgáját hozzáadjuk, és jól elkeverjük. Hozzáadjuk lassan, keverve a lisztet – hogy ne csomósodjon – majd a tejet és egy csipetnyi sót.

A tojások fehérjét egy csipet cukorral keményre verjük, majd lazán hozzákeverjük, lassan, óvatosan, hogy ne törjön össze.

A forró olajban csak az egyik oldalát sütjük meg a palacsintáknak, majd óvatosan egy tálra csúsztatjuk, megszórjuk vaníliás cukorral, majd megcsöpögtetjük az áfonyalekvárban elkevert vörösborral. Ezt addig ismételjük, amíg el nem fogy. Az utolsót fordítva tegyük a tetejére. Azt már csak cukrozzuk. Forrón tálaljuk.


PALACSINTA

Reform süti és krém alaprecept

Keverj össze 3 bögre teljes kiőrlésű tönkölybúzalisztet, 1 bögre barna rizslisztet, 1 bögre szójalisztet és 1 csomag sütőport.

1 dl citromlében futtass föl 1 púpozott evőkanál szódabikarbónát – óvatosan, a tál fölött, mert könnyen kifut – majd add a száraz hozzávalókhoz 1dl napraforgó olajjal.

A tésztát ízlés szerint édesítsd mézzel vagy barna cukorral, azután pedig vaníliás szójatejjel hígítsd laza nokedli-állagúvá. Töltsd a kívánt formába és süsd meg!

 

Ha tortát készítesz, reszeld le 5 citrom héját, aminek egyik felét a tésztába, másik felét a krémbe kevered.

Ha muffint sütsz, tehetsz a tésztába reszelt citromhéjat, mazsolát, csokidarabokat, gyümölcsöt vagy bármit, amihez kedved van.

Ha a püspökkenyér mellett döntesz, a tésztát hagyd sűrűbbre, és a nedves hozzávalók fölhasználása előtt, keverj a száraz lisztbe mazsolát, diót, aszalt gyümölcsöket és 75 százalékos, valódi kakaótartalmú csokidarabokat.

* Minden sütemény tésztáját kóstold meg nyersen, és ha szükséges, változtass az összetételén! Ha tudod, légkeveréses sütőben készítsd az édességeket, 160 fokon. A torta megközelítőleg 60, a muffin 40 perc alatt készül el.

 

Tortakrém:

2 l vaníliás szójatejben főzz föl egy zacskó barna rizslisztet. Addig főzd, amíg puding állagú nem lesz, és már nem érezni benne a lisztszemcséket. Ezután keverj hozzá kb. 10 dkg biomargarint, reszelt citromhéjat és ízlés szerint citromlevet. Ha már kicsit kihűlt a krém, édesítsd kedved szerint mézzel vagy nádcukorral!

A készre sült tortaalapot vágd ketté, és mielőtt a lapokat megkennéd a krémmel, kicsit locsold meg citromlével! Töltsd meg a tésztát, majd kívül is vond be a krémmel! Piros erdei gyümölcsökkel és pirított-vágott mandulával teheted igazán dekoratívvá!

 

Lugosi Dóra receptje


ALAPTÉSZTÁK

Töltött pizza

Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg liszt, 2 tasak (7 g-os) szárított élesztő, 16 ek. olívaolaj, 2 fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1 doboz (425 ml) hámozott, darabolt paradicsom, 3 tk. pizza fűszerkeverék, 50 dkg csiperke, 25 dkg mozzarella, 20 dkg főtt sonka, 1 paradicsom, 1 ág rozmaring, 3 ág oregánó, só, bors, kevés margarin

Elkészítése:

A lisztet összekeverjük az élesztővel és 1 teáskanál sóval, majd beledolgozunk 10 evőkanál olajat és 3 deci langyos vizet. Összegyúrjuk, és letakarva, meleg helyen 1 órán át kelesztjük.

Közben az egyik vöröshagymát és a fokhagymát apróra felkockázzuk, 1 evőkanál olajon megpároljuk, és hozzáadjuk a darabolt paradicsomot. Sóval, borssal és 1 teáskanál fűszerkeverékkel ízesítve 10 percig főzzük.

A másik felaprított vöröshagymát és a felszeletelt gombát megpirítjuk 3 evőkanál forró olajon. Sóval, borssal és a maradék fűszerkeverékkel ízesítjük.

A mozzarellából 5-6 szeletet levágunk, a többit felkockázzuk. A sonkát csíkokra metéljük.

A tésztát átgyúrjuk, 2 részre osztjuk, és az egyiket kb. 38 x 30 cm-es ovális lappá nyújtjuk. A margarinnal kikent, liszttel meghintett tepsibe fektetjük, és úgy kenjük meg a paradicsomszósszal, hogy a szélein 1-2 cm szabadon maradjon. A sonkát és a mozzarellakockákat a gombához vegyítjük, és elosztjuk a paradicsomrétegen. A tésztaszéleket megkenjük vízzel.

A maradék tésztát ugyanakkorára nyújtjuk, a töltelékre fektetve a széleknél jól összenyomjuk, és 10 percig kelesztjük. A tetején elosztjuk a felszeletelt paradicsomot, a durvára aprított zöldfűszereket és a mozzarellaszeleteket, végül meglocsoljuk a maradék olajjal. Előmelegített sütőbe téve 200 fokon kb. 35 percig sütjük.


PIZZA

Gombakrémleves pirított kenyérkockával

Hozzávalók 4 személyre: 1 kg gomba, 1 db vöröshagyma, ízlés szerint só, ízlés szerint bors, 1 dl olaj, 2 dl tejszín, 2 szelet kenyér

Elkészítése:

Megtisztítjuk a gombákat. 10-15 kb. egyforma fejet félreteszünk, a többit összedaraboljuk.

A vöröshagymát felaprítjuk, majd kevés olajon megdinszteljük. Hozzáadjuk az összedarabolt gombát, egy kicsit megpirítjuk, majd felengedjük vízzel (nagyjából 1,5-2 l víz, attól függően, milyen sűrűre szeretnénk). Ízesítjük sóval, borssal, és megfőzzük.

Közben a félretett gombafejeket szépen felszeleteljük, és barnára pirítjuk.

A gombalevest összeturmixoljuk, hozzáadjuk a tejszínt, és újra felforraljuk, belekeverjük a pirított gombákat, és tálaljuk.

Két szelet kenyeret felkockázunk, serpenyőben hirtelen megpirítjuk, majd fogyasztás előtt a levesbe szórunk belőle.


LEVESEK

Rizibizi

Hozzávalók: zöldborsó (konzerv is lehet), rizs, sajt, őrölt bors

Elkészítése:

A zöldborsót megpároljuk. (Ha konzervet használunk, akkor csak leszűrjük a levét.)

A rizsből párolt rizst készítünk, majd ha megpuhult, összekeverjük a zöldborsóval, reszelt sajttal, őrölt borssal és formázva tálaljuk.


KÖRETEK

Tepsis sajtos csirkemell

Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg csirkemell, rizsliszt/kukoricaliszt, 20 dkg reszelt sajt, 2-3 tojás, 2 dl tejföl, bors, só

Elkészítése:

A vékonyan felszeletelt csirkemelleket sózzuk, borsozzuk, megforgatjuk lisztben, tojásban és reszelt sajtban.

A tepsi aljára tejfölt öntünk, erre tesszük rá a hússzeleteket, s addig sütjük közepes hőfokon, míg szép barna nem lesz a tetejükön a sajt.

Pulykamellből is elkészíthetjük ezt az ételt, de akkor kicsit több ideig kell sütni a húst.


CSIRKEMELL

Füstölt tofuval göngyölt sütőtökös tésztatekercs

Hozzávalók 4 személyre: 20 dkg főtt burgonya, 30 dkg sült sütőtök, 2 tojás, 40 dkg liszt, 1 csomag füstölt tofu, 1,5 liter zöldségleves, 1,5 dl olívaolaj, 1 csokor petrezselyem, só, őrölt bors; a mártáshoz: 3 dkg vaj, 1 csokor petrezselyem, 2,5 dl tejföl, só, őrölt bors


Elkészítése:

A meleg főtt burgonyát a sült tökkel együtt tegyük keverőtálba, jól törjük össze, és hűtsük ki. Adjuk hozzá a tojásokat, sózzuk, borsozzuk meg, szórjuk rá a liszt felét, és keverjük össze. Most már látjuk, mennyi lisztet kell még hozzáadni, hogy könnyen gyúrható tésztát kapjunk.  A sütőtökös tésztát vágjuk ketté, gömbölygessük ki, majd lisztezett deszkán nyújtsuk fél centi vastagra. Egyenletesen osszuk el rajtuk a vékonyra szeletelt füstölt tofut. Szorosan göngyöljük fel, tekerjük vászonkendőbe, és a  két végét kössük össze. 

A zöldséglevest öntsük magas falú edénybe, forraljuk fel, és lassú tűzön főzzük meg benne a sütőtökös tésztatekercseket. Tálalásig tartsuk melegen.

Az olívaolajat keverjük el az apróra vágott petrezselyemmel, és tegyük félre. A mártáshoz a forró vajban futtassuk meg a petrezselymet, öntsük rá a tejfölt, és mielőtt felforrna, húzzuk le a tűzről. Sóval, borssal ízesítsük.

Tálaláskor a felszeletelt tofus tésztatekercset tegyük tányérra, locsoljuk meg  petrezselymes olívaolajjal, és locsoljuk körbe a tejfölös-petrezselymes mártással.


ELŐÉTELEK

Zelleres burgonyaropogós

Hozzávalók: 30 dkg zellergumó tisztán mérve, 30 dkg héjában főtt burgonya, 4 dkg vaj (vagy  margarin), 1-2 dl tej, 2 db egész tojás, 2-3 evőkanál zsemlemorzsa, 1 púpozott teáskanál vegeta, 1 mokkáskanál só, 1 mokkáskanál törött fehér bors, olaj a sütéshez

Elkészítés

A zellert gondosan megtisztítom és darabokra vágva kevés sós vízben puhára párolom.

Ha megpuhult, a tejjel három decire egészítem ki a folyadékot és a meghámozott, darabokra vágott burgonyával együtt turmixban péppé zúzom. Ezután keverem hozzá az egész tojásokat és a fűszereket, majd a hűtőszekrénybe teszem, hogy megdermedjen.

Ha már hideg, nedves kézzel (legjobb másnap) kis hengereket formálok belőle és a zsemlemorzsában megmártva bő, forró olajban mindkét oldalán pirosra sütöm. (Ha a massza túl lágy, akkor kevés zsemlemorzsát vagy lisztet keverek hozzá.) A felesleges olajat lecsöpögtetem róla, és valamilyen pikáns mártással vagy salátával tálalom.


ZELLER

Túrós süti sütés nélkül

Hozzávalók: 1/2 dl tej, 1/2 kg darált keksz, 30 dkg margarin, 1/2 kg túró, 5 dl tejszín, 20-25 dkg porcukor, 1 cs. zselatin, 2 cs. vaníliás cukor, 4-5 evőkanál sárgabaracklekvár

Elkészítése:

A kekszet összegyúrom a puha margarinnal, a lekvárral és közepes méretű tepsiben szétnyomkodom.

A túrót habosra keverem a porcukorral és vaníliás cukorral.

A tejben feloldom a zselatint, felfőzöm, majd lehűtöm és langyosan a túróhoz keverem.

A tejszínt keménnyé verem és ezt is belekeverem a túrókrémbe. A tepsiben lévő kekszre öntöm, és elegyengetem, majd hűtés után vizes késsel szeletelem.


SÜTÉS NÉLKÜL

Amerikai bélszín steak zöldfűszerekkel (Zimány Linda, Vacsoracsata)

Hozzávalók: 8 szelet marha vesepecsenye, 3 dl tejszín, 1 evőkanál vaj, 2 evőkanál olívaolaj, 3 db zellerszár, 1 db sárgarépa, 1,5 dl száraz madeira bor vagy cherry, 1 evőkanál magos mustár, só, őrölt bors, 4 szál kakukkfű

Elkészítési mód:

A bélszínszeleteket ütögessük meg kissé, majd csorgassunk rá olívaolajat, daráljunk rá borsot, tépkedjünk rá kakukkfüvet és hintsük meg kevéske sóval. Tegyük a hűtőbe pár órára, hogy a fűszerek íze jól átjárja.

Egy nagy serpenyőt forrósítsunk fel, tegyük bele a fűszerezett hússzeleteket, majd közepes lángon mindkét oldalát két-két percig süssük, utána vegyük ki a serpenyőből.

Tegyük a vajat a serpenyőbe, szórjuk bele az apró kockákra felvágott sárgarépát és zellerszárat, majd közepes lángon pároljuk. Pár perc elteltével öntsük hozzá a bort, és addig pároljuk míg a bor elpárolog, és cukortartalma karamellként bevonja a zöldségeket. Utána öntsük hozzá a tejszínt és a mustárt is. Ízesítsük kevéske sóval és őrölt borssal, és helyezzük vissza a megsütött hússzeleteket, még egyet forraljunk rajta.

Tálaláskor egy nagy tányér közepére tegyünk sós vízben megfőzött hajdinát, tetejére a bélszínszeleteket, köréje a tejszínes szószból kanalazzunk.


BÉLSZÍN (VESEPECSENYE, SZŰZPECSENYE)

 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót
 

RECEPTKERESŐ

 Keresés hozzávalók szerint

 
RECEPTEK
 
HIDEGKONYHA, SZENDVICSEK
 
LEVESEK, LEVESBETÉTEK
 
FŐZELÉKEK
 
HÚS- ÉS HALÉTELEK
 
HÚSOK, HÚSKÉSZÍTMÉNYEK
 
BÁRÁNY / BIRKA
 
CSIRKE, TYÚK
 
HALAK,TENGER GYÜMÖLCSEI
 
KACSA
 
LIBA
 
MARHA, BORJÚ
 
NYÚL
 
PULYKA
 
SERTÉS
 
STRUCC
 
   VAD
 
TÉSZTÁK, RIZSÉTELEK
 
SÜTEMÉNYEK, DESSZERTEK, PÉKÁRUK
 
ZÖLDSÉGES ÉTELEK
 
SALÁTÁK
 
ITALOK
 
BEFŐZÉS, TARTÓSÍTÁS
 
VILÁGKONYHA
 


Mindig tudnod kell, melyik kikötõ felé tartasz. - ROSE HARBOR, a mi városunk - FRPG    *****    A boroszkányok gyorsan megtanulják... Minden mágia megköveteli a maga árát. De vajon mekkora lehet ez az ár? - FRPG    *****    Alkosd meg a saját karaktered, és irányítsd a sorsát! Vajon képes lenne túlélni egy ilyen titkokkal teli helyen? - FRPG    *****    why do all monsters come out at night - FRPG - Csatlakozz közénk! - Írj, és éld át a kalandokat!    *****    Aki szörnyekkel küzd, vigyázzon, nehogy belõle is szörny váljék. S ha hosszasan tekintesz egy örvénybe, az örvény vissza    *****    Rose Harbor, ahol a tenger suttog és a múlt sosem tûnik el teljesen. - FRPG - csatlakozz közénk te is :)    *****    Egy kikötõ, ahol minden hullám egy új kezdetet ígér. Rose Harbor, több mint egy város, egy világ a világ mögött.    *****    Rose Harbor &#8211; kisvárosi báj, nagy titkokkal - légy részese te is ennek a kalandnak :) - FRPG    *****    Óceán, erdõ, csillagfény &#8211; minden ösvény Rose Harborba vezet - aktív FRPG közösség    *****    Itachi Shinden 1. kötet Magyarul elérhetõ a konoha.hu -n. Nézzetek be! *** Itachi Shinden 1. kötet Magyarul elérhetõ!!!    *****    ÁGICAKÖNYVTÁRA - KÖNYVEK, KÖNYVEK, KÖNYVEK - ÁGICAKÖNYVTÁRA    *****    MOVIE-NIGHT -> Filmek, Sorozatok <- MOVIE-NIGHT    *****    Movie-    *****    Játssz a színekkel keress szebbnél szebb képeket, építs, szépítsd a portálod, hogy szebb és színesebb legyen a világod!    *****    Debrecen Huszti Lakóparki napelemes családiház eladó. 06209911123 Debrecen Huszti Lakóparki napelemes családiház eladó.    *****    Pont ITT Pont MOST! Pont NEKED! Már fejlesztés alatt is szebbnél színes szebb képek! Ha gondolod gyere less be!    *****    Kedves Csokoládé kedvelõk! Segítségeteket kérném a kérdõívem kitöltéséhez! Témája a CSOKOLÁDÉ MÁRKÁK! Köszön    *****    Homlokzati hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, nyaralók és egyéb épületek homlokzati hõszigetelését!    *****    * Beugrós munkavállalók éjjel-nappal. * Beugrós munkavállalók éjjel-nappal. * Beugrós munkavállalók éjjel-nappal. *    *****    Elindult a Játék határok nélkül rajongói oldal! Ha te is szeretted a '90-es évek népszerû mûsorát, nézz be ide!