Csokoládékrémes fatörzs Hozzávalók a piskótához: 8 tojássárgája, 15 dkg cukor, citrom reszelt héja, 4 tojásfehérje, 8 dkg liszt, 2 dkg étkezési keményítő; a krémhez: 3 dl tejszín, 1,5 dl rum, 30 dkg étcsokoládé, 10 dkg vaj
Elkészítése:
A tojássárgákat habosra keverjük 1 evőkanál cukorral és a citromhéjjal.
A tojásfehérjét a maradék cukorral kemény habbá verjük és beleforgatjuk a tojássárgás masszába. Rászórjuk a lisztet, és azt is beleforgatjuk. A masszát egy 30x40 cm-es sütőpapírral kibélelt tepsibe simítjuk, és 230 fokra előmelegített sütőben a középső sínen 8-10 percig sütjük.
Porcukorral megszórt konyharuhára borítjuk, lehúzzuk róla a papírt, és a konyharuha segítségével azonnal-forrón, szorosan feltekerjük. Betakarjuk egy másik, benedvesített konyharuhával és hagyjuk kihűlni.
A krémhez a tejszínt felforraljuk, levesszük a tűzről, hozzáadjuk a rumot és a darabokra tördelt csokoládét. Amint a csoki elolvad, a krémet addig verjük, amíg a térfogata a duplájára nő. Egy órára hűtőbe tesszük, aztán a puha vajat hozzáadva, újra felverjük.
A kihűlt tésztát kitekerjük, megkenjük a krém harmadával. Feltekerjük, bevonjuk a maradék krémmel és villával megcifrázzuk. 1-2 szeletet levágunk belőle, és a fatörzshöz támasztjuk.
Ízlés szerint díszítjük.
Vegyes pecsenye somogyi dödöllével (Forgács Gábor, Vacsoracsata) Hozzávalók a vegyes pecsenyéhez: 1 fél kiló sertés oldalas, ne túl zsíros legyen, 1 fél kiló csirkeszárny, 2 fej fokhagyma, 2 fej hagyma, 1 doboz ketchup, 1/2 kiló méz, só, őrölt kömény. Hozzávalók a somogyi dödölléhez: 2 kiló krumpli, 1 kiló vöröshagyma, 1/2 kiló liszt, 1/2 kiló libazsír, só
Elkészítése:
A vegyes pecsenye elkészítése:
Az oldalast megmossuk, majd egyenlő darabokra vágjuk.
Lábasba tesszük, mellétesszük a gerezdekre szedett, megpucolt 1 fej fokhagymát, jól megsózzuk, megszórjuk egy mokkáskanál őrölt köménymagot. Felöntjük vízzel – épp hogy ellepje, és félpuhára főzzük. A csirke szárnnyal ugyan ezt tesszük egy másik lábasban.
Ha megfőttek egyenként kitesszük a darabokat egy szűrőre és jól lecsöpögtetjük.
Majd egy nagy tálban összekeverünk 2 üveg ketchup 1 üveg mézzel. Egyenként megpörgetjük benne a húsokat és szépen sorban egy sütő tepsire tesszük.
Betesszük a sütőbe és 200 fokon ropogósra sütjük.
A somogyi dödölle elkészítése:
A krumplit héjában, jól megsózott vízben puhára főzzük. Megpucoljuk és egy nagy tálban összenyomkodjuk. Keverésközben hozzáadunk egy evőkanál libazsírt és annyi lisztet, hogy kemény pépet kapjunk.
A maradék zsírt megolvasztjuk és az apróra vágott hagymát pirosra sütjük benne. Levesszük a lángról. A krumplipépből két evőkanál segítségével nagy gombócokat formázunk, majd megforgatjuk a hagymás zsírban, hogy jó hagymás legyen, azután sütőlapra tesszük szépen sorban. Előmelegített sütőbe tesszük és 250 fokon picit megpirítjuk.
,
Omlós almás kifli Hozzávalók: a tésztához: 20 dkg búzaliszt, 5 dkg szójaliszt, 1/2 csomag margarin, 1/2 pohár zsírszegény tejföl, 1/2 csomag élesztő, 3-4 darab édesítő. A töltelékhez: 3 dkg búzacsíra, 30 dkg alma, 1/2 citrom héja, ízlés szerint őrölt fahéj, 4-5 darab édesítő
Elkészítése:
A töltelékhez a hámozott almát reszeld le, és saját levében párold meg. Ízesítsd kevés fahéjjal, reszelt citromhéjjal (ízlés szerint citromlével is), és keverd hozzá a szárazon megpirított búzacsírát.
A tésztához keverd el a kétféle lisztet és morzsold össze a margarinnal. Az élesztőt szórd bele a tejfölbe, keverd hozzá a porrá tört édesítőt, majd a liszthez öntve az egészet gyúrd össze. Vékonyra nyújtva, közepes méretű pogácsaszaggatóval vagy pohárral szaggas formákat belőle. A korongok egyik felére tegyél egy kávéskanálnyi tölteléket, a másik felét hajtsd rá, és a széleket kissé nyomkodd le. Előmelegített sütőben süsd világos rózsaszínűre.
Milánói rizottó Hozzávalók 4 személyre: 20 dkg rizs, 1/2 fej vöröshagyma, 6 dkg vaj, 1 ek. ételízesítő, 1 csokor petrezselyemzöld, 20 dkg főtt füstölt sonka, 10 dkg mélyhűtött zöldborsó, 2 főtt tojás, 8 dkg reszelt sajt, őrölt fehér bors, só
Elkészítése:
A megmosott és jól lecsepegtetett rizst a reszelt hagymával a vajban 1-2 percig pirítjuk, majd kb. 1-2 deci forrásban lévő ételízesítős vízzel felöntjük. Belekeverjük az apróra vágott petrezselymet, kevés borsot, és megsózzuk. Fedővel letakarva, takaréklángon a rizst puhára pároljuk.
Amikor megpuhult, belekeverjük az apró kockákra vágott sonkát, a párolt zöldborsót, és a kis kockákra darabolt főtt tojásokat. Az így elkészített rizottót formába vagy csészébe tömködjük, és tányérra borítjuk. Tetejét reszelt sajttal meghintjük, és körbeöntjük paradicsommártással.
,
Gombaleves (2) Hozzávalók 4 személyre: 25 dkg csiperkegomba, 10 dkg sárgarépa, 10 dkg fehérrépa, 3 ek. olaj, 2 ek. liszt, 2 dl tejföl, 1 fej vöröshagyma, ízlés szerint petrezselyemzöld, ízlés szerint őrölt bors, ízlés szerint só
Elkészítése:
A megtisztított gombát vékony szeletekre vágjuk, a sárgarépát és a fehérrépát pedig felkockázzuk.
A megtisztított, apróra vágott vöröshagymát forró olajon fonnyasszuk meg, majd adjuk hozzá a zöldségeket és a finomra vágott petrezselyem felét. Ha a zöldségek kissé megpirultak, öntsünk hozzá 1-1,5 liter vizet, sózzuk és borsozzuk. Amikor a leves megfőtt, a lisztből és a tejfölből készített habarással sűrítsük be.
Tálaláskor a maradék petrezselyemzölddel díszítsük.
Töltött narancs Hozzávalók 4 személyre: 4 db narancs, 2 tojás, 3 dl tej, vaníliás porcukor, liszt, babapiskóta
Elkészítése:
A megmosott narancsok tetejét levágjuk, a belsejét kiszedjük és kis kockákra vágjuk.
Ezután a tojássárgákat vaníliás porcukorral habosra keverünk, majd 1 evőkanálnyi lisztet is hozzáadunk, felhígítjuk a tejjel és a tűzön sűrűre, csomómentesre főzzük.
A tűzről levéve hozzáadjuk a tojások felvert habját és a narancskockákat. Ha kihűlt, megtöltjük a narancsokat.
Babapiskótát adunk mellé.
Tepsis lazac Hozzávalók: személyenként 2 szelet lazacfilé, 2 gerezd fokhagyma, tej az áztatáshoz, só, bors, bacon szalonna csíkok, kevés olaj
Elkészítése:
A lazacfilét besózzuk, bedörzsöljük a zúzott fokhagymával majd leöntjük annyi tejjel, ami ellepi. Ebben pácoljuk 30 percet.
A sütőedényt olajjal kikenjük, a szeleteket egymás mellé tesszük. Sóval , borssal, és a tejből kiszűrt fokhagymával fűszerezzük. Minden szeletet beborítunk 2 bacon szelettel. Meglocsoljuk kevés olívaolajjal. Forró sütőben 25 perc alatt készre sütjük.
Vajas burgonyával és fokhagymás joghurtmártással kínáljuk.
Háromízű pástétom Hozzávalók 4 személyre: 20 dkg fagyasztott spenót, 15-15 dkg marinált pirospaprika és konzerv csemege kukorica, 45 dkg burgonyapüré, 5 tojás, 3 dkg vaj, 2 dl tejszín, 2 gerezd fokhagyma, szerecsendió, őrölt bors, só
Elkészítése:
A marinált paprikát lecsöpögtetjük, és 1 tojással, sóval, borssal pürésítjük. A kukoricát sóval, borssal ízesítjük, és 1 tojással pürésítjük. A spenótot 2,5 dkg vajban kis lángon 10 percig pároljuk, kihűtjük, majd 1 tojással, sóval és borssal pürésítjük.
A kész krumplipürét kis lángon felmelegítjük, majd levesszük a tűzről, és összekeverjük a tejszínnel, a maradék tojásokkal, és sóval, borssal, szerecsendióval, zúzott fokhagymával ízesítjük. A pürét három részre osztjuk, és mindegyikbe belekeverjük valamelyik zöldségpürét.
Kivajazzuk a pástétomformát, és három rétegben beletesszük a püréket spenót, kukorica, paprika sorrendben. Alufóliával lefedjük, és forró sütőben, vízfürdőben 30 percig gőzöljük. Elzárjuk a sütőt, a pástétomot még 5 percig benne hagyjuk, majd kiborítjuk a formából, felszeleteljük, és tálaljuk.
Sajtos rakott zöldborsó Hozzávalók 4 személyre: 60 dkg zöldborsó, 6 szelet csirke- vagy pulykamell, 3 szál sárgarépa, 30 dkg rizs, 3 tojás sárgája, 2 dl tejföl, 10 dekányi reszelt sajt, kikenéshez margarin
60 deka kifejtett, megmosott zöldborsót, 30 dkg rizst és 3 szál megtisztított, kockákra vágott sárgarépát külön-külön megpárolunk.
Egy mély tűzálló tálat margarinnal kikenünk, és egy sor főtt rizst terítünk bele, amit 2-3 dekányi reszelt sajttal meghintünk.
3 tojás sárgáját 2 deci tejföllel simára keverünk, és ezzel a sajtos zöldborsó tetejét meglocsoljuk.
Ezt követően egy sor kockákra vágott párolt sárgarépa következik.
A tetejére előzőleg olívaolajon átpuhított husiszeleteket fektetünk, melyeket zöldborsóval borítunk be.
Ezt a rétegezést addig folytatjuk, amíg a hozzávalókból tart. A tetejére borsó kerül, melyet a maradék tojásos tejföllel nyakon öntünk és reszelt sajttal bőven meghintünk.
15-20 percre forró sütőbe toljuk, hogy kissé átsüljön, és a tetején a sajt megpiruljon.
, ,
Vulkán Hozzávalók: 0,5 kg túró, 4 tojás, 1 citrom, 2 dkg zselatin, 15 dkg tejszínhab, 10 kockacukor, 15 dkg vaníliás porcukor, 40 dkg eper
Elkészítése:
A megmosott citrom héján ledörzsöljük a kockacukrokat. Hozzáadjuk a citrom átszűrt levét, a tojások sárgáját, és habverővel verve gőz fölött besűrítjük.
A túrót áttörjük, a zselatint kevés vízben feloldjuk, a fehérjét habbá verjük.
A tojásos masszához hozzáadjuk a feloldott zselatint, majd a túróval és 10 dkg porcukorral alaposan összekeverjük. Beleforgatjuk a tojásfehérjehabot és a tejszínhabot. A masszát kuglófformába töltjük, és 2 órán keresztül hűtőben dermesztjük.
Tálaláskor a forma külsejét forró vízbe mártjuk, a tartalmát tálra borítjuk. A lyukat a közepén telerakjuk eperrel, a maradékot cukorral összeturmixoljuk, és a vulkán köré öntjük.
|