Ízvilág receptgyűjtemény

 
Új receptek
Friss bejegyzések
Friss hozzászólások
 

HETI MENÜK
 
DIÉTÁK
 
DIÉTÁS RECEPTEK
 

 

VALENTIN-NAPI RECEPTEK
 
HÚSVÉTI RECEPTEK
 
KARÁCSONYI, ADVENTI RECEPTEK
 
SZILVESZTERI, ÚJÉVI RECEPTEK
 
KISOKOS
 
FŰSZER- ÉS GYÓGYNÖVÉNYEK
 
GYÜMÖLCSÖK
 
ZÖLDSÉGEK
 

Naptár
2025. Szeptember
HKSCPSV
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05
<<   >>
 
 

 

Új receptek
Archívum - 2010.

Csokoládékrémes fatörzs

Hozzávalók a piskótához: 8 tojássárgája, 15 dkg cukor, citrom reszelt héja, 4 tojásfehérje, 8 dkg liszt, 2 dkg étkezési keményítő; a krémhez: 3 dl tejszín, 1,5 dl rum, 30 dkg étcsokoládé, 10 dkg vaj
 
Elkészítése:
 
A tojássárgákat habosra keverjük 1 evőkanál cukorral és a citromhéjjal.
 
A tojásfehérjét a maradék cukorral kemény habbá verjük és beleforgatjuk a tojássárgás masszába. Rászórjuk a lisztet, és azt is beleforgatjuk. A masszát egy 30x40 cm-es sütőpapírral kibélelt tepsibe simítjuk, és 230 fokra előmelegített sütőben a középső sínen 8-10 percig sütjük.
 
Porcukorral megszórt konyharuhára borítjuk, lehúzzuk róla a papírt, és a konyharuha segítségével azonnal-forrón, szorosan feltekerjük. Betakarjuk egy másik, benedvesített konyharuhával és hagyjuk kihűlni.
 
A krémhez a tejszínt felforraljuk, levesszük a tűzről, hozzáadjuk a rumot és a darabokra tördelt csokoládét. Amint a csoki elolvad, a krémet addig verjük, amíg a térfogata a duplájára nő. Egy órára hűtőbe tesszük, aztán a puha vajat hozzáadva, újra felverjük.
 
A kihűlt tésztát kitekerjük, megkenjük a krém harmadával. Feltekerjük, bevonjuk a maradék krémmel és villával megcifrázzuk. 1-2 szeletet levágunk belőle, és a fatörzshöz támasztjuk.
 
Ízlés szerint díszítjük.

TEKERCS, ROLÓ

Vegyes pecsenye somogyi dödöllével (Forgács Gábor, Vacsoracsata)

Hozzávalók a vegyes pecsenyéhez: 1 fél kiló sertés oldalas, ne túl zsíros legyen, 1 fél kiló csirkeszárny, 2 fej fokhagyma, 2 fej hagyma, 1 doboz ketchup, 1/2 kiló méz, só, őrölt kömény. Hozzávalók a somogyi dödölléhez: 2 kiló krumpli, 1 kiló vöröshagyma, 1/2 kiló liszt, 1/2 kiló libazsír, só

Elkészítése:

A vegyes pecsenye elkészítése:

Az oldalast megmossuk, majd egyenlő darabokra vágjuk.
Lábasba tesszük, mellétesszük a gerezdekre szedett, megpucolt 1 fej fokhagymát, jól megsózzuk, megszórjuk egy mokkáskanál őrölt köménymagot. Felöntjük vízzel – épp hogy ellepje, és félpuhára főzzük. A csirke szárnnyal ugyan ezt tesszük egy másik lábasban.

Ha megfőttek egyenként kitesszük a darabokat egy szűrőre és jól lecsöpögtetjük.
Majd egy nagy tálban összekeverünk 2 üveg ketchup 1 üveg mézzel. Egyenként megpörgetjük benne a húsokat és szépen sorban egy sütő tepsire tesszük.
Betesszük a sütőbe és 200 fokon ropogósra sütjük.

A somogyi dödölle elkészítése:

A krumplit héjában, jól megsózott vízben puhára főzzük. Megpucoljuk és egy nagy tálban összenyomkodjuk. Keverésközben hozzáadunk egy evőkanál libazsírt és annyi lisztet, hogy kemény pépet kapjunk.

A maradék zsírt megolvasztjuk és az apróra vágott hagymát pirosra sütjük benne. Levesszük a lángról. A krumplipépből két evőkanál segítségével nagy gombócokat formázunk, majd megforgatjuk a hagymás zsírban, hogy jó hagymás legyen, azután sütőlapra tesszük szépen sorban. Előmelegített sütőbe tesszük és 250 fokon picit megpirítjuk.


CSIRKESZÁRNY, SERTÉSOLDALAS

Omlós almás kifli

Hozzávalók: a tésztához: 20 dkg búzaliszt, 5 dkg szójaliszt, 1/2 csomag margarin, 1/2 pohár zsírszegény tejföl, 1/2 csomag élesztő, 3-4 darab édesítő. A töltelékhez: 3 dkg búzacsíra, 30 dkg alma, 1/2 citrom héja, ízlés szerint őrölt fahéj, 4-5 darab édesítő

Elkészítése:

A töltelékhez a hámozott almát reszeld le, és saját levében párold meg. Ízesítsd kevés fahéjjal, reszelt citromhéjjal (ízlés szerint citromlével is), és keverd hozzá a szárazon megpirított búzacsírát.

A tésztához keverd el a kétféle lisztet és morzsold össze a margarinnal. Az élesztőt szórd bele a tejfölbe, keverd hozzá a porrá tört édesítőt, majd a liszthez öntve az egészet gyúrd össze. Vékonyra nyújtva, közepes méretű pogácsaszaggatóval vagy pohárral szaggas formákat belőle. A korongok egyik felére tegyél egy kávéskanálnyi tölteléket, a másik felét hajtsd rá, és a széleket kissé nyomkodd le. Előmelegített sütőben süsd világos rózsaszínűre.


APRÓSÜTEMÉNY

Milánói rizottó

Hozzávalók 4 személyre: 20 dkg rizs, 1/2 fej vöröshagyma, 6 dkg vaj, 1 ek. ételízesítő, 1 csokor petrezselyemzöld, 20 dkg főtt füstölt sonka, 10 dkg mélyhűtött zöldborsó, 2 főtt tojás, 8 dkg reszelt sajt, őrölt fehér bors, só

Elkészítése:

A megmosott és jól lecsepegtetett rizst a reszelt hagymával a vajban 1-2 percig pirítjuk, majd kb. 1-2 deci forrásban lévő ételízesítős vízzel felöntjük. Belekeverjük az apróra vágott petrezselymet, kevés borsot, és megsózzuk. Fedővel letakarva, takaréklángon a rizst puhára pároljuk.

Amikor megpuhult, belekeverjük az apró kockákra vágott sonkát, a párolt zöldborsót, és a kis kockákra darabolt főtt tojásokat. Az így elkészített rizottót formába vagy csészébe tömködjük, és tányérra borítjuk. Tetejét reszelt sajttal meghintjük, és körbeöntjük paradicsommártással.


RIZS, OLASZ

Gombaleves (2)

Hozzávalók 4 személyre: 25 dkg csiperkegomba, 10 dkg sárgarépa, 10 dkg fehérrépa, 3 ek. olaj, 2 ek. liszt, 2 dl tejföl, 1 fej vöröshagyma, ízlés szerint petrezselyemzöld, ízlés szerint őrölt bors, ízlés szerint só

Elkészítése:

A megtisztított gombát vékony szeletekre vágjuk, a sárgarépát és a fehérrépát pedig felkockázzuk.

A megtisztított, apróra vágott vöröshagymát forró olajon fonnyasszuk meg, majd adjuk hozzá a zöldségeket és a finomra vágott petrezselyem felét. Ha a zöldségek kissé megpirultak, öntsünk hozzá 1-1,5 liter vizet, sózzuk és borsozzuk. Amikor a leves megfőtt, a lisztből és a tejfölből készített habarással sűrítsük be.

Tálaláskor a maradék petrezselyemzölddel díszítsük.


LEVESEK

Töltött narancs

Hozzávalók 4 személyre: 4 db narancs, 2 tojás, 3 dl tej, vaníliás porcukor, liszt, babapiskóta

Elkészítése:

A megmosott narancsok tetejét levágjuk, a belsejét kiszedjük és kis kockákra vágjuk.

Ezután a tojássárgákat vaníliás porcukorral habosra keverünk, majd 1 evőkanálnyi lisztet is hozzáadunk, felhígítjuk a tejjel és a tűzön sűrűre, csomómentesre főzzük.

A tűzről levéve hozzáadjuk a tojások felvert habját és a narancskockákat. Ha kihűlt, megtöltjük a narancsokat.

Babapiskótát adunk mellé.


DESSZERT

Tepsis lazac

Hozzávalók: személyenként 2 szelet lazacfilé, 2 gerezd fokhagyma, tej az áztatáshoz, só, bors, bacon szalonna csíkok, kevés olaj

Elkészítése:

A lazacfilét besózzuk, bedörzsöljük a zúzott fokhagymával majd leöntjük annyi tejjel, ami ellepi. Ebben pácoljuk 30 percet.

A sütőedényt olajjal kikenjük, a szeleteket egymás mellé tesszük. Sóval , borssal, és a tejből kiszűrt fokhagymával fűszerezzük. Minden szeletet beborítunk 2 bacon szelettel. Meglocsoljuk kevés olívaolajjal. Forró sütőben 25 perc alatt készre sütjük.

Vajas burgonyával és fokhagymás joghurtmártással kínáljuk.


LAZAC

Háromízű pástétom

Hozzávalók 4 személyre: 20 dkg fagyasztott spenót, 15-15 dkg marinált pirospaprika és konzerv csemege kukorica, 45 dkg burgonyapüré, 5 tojás, 3 dkg vaj, 2 dl tejszín, 2 gerezd fokhagyma, szerecsendió, őrölt bors, só

Elkészítése:

A marinált paprikát lecsöpögtetjük, és 1 tojással, sóval, borssal pürésítjük. A kukoricát sóval, borssal ízesítjük, és 1 tojással pürésítjük. A spenótot 2,5 dkg vajban kis lángon 10 percig pároljuk, kihűtjük, majd 1 tojással, sóval és borssal pürésítjük.

A kész krumplipürét kis lángon felmelegítjük, majd levesszük a tűzről, és összekeverjük a tejszínnel, a maradék tojásokkal, és  sóval, borssal, szerecsendióval, zúzott fokhagymával ízesítjük. A pürét három részre osztjuk, és mindegyikbe belekeverjük valamelyik zöldségpürét.

Kivajazzuk a pástétomformát, és három rétegben beletesszük a püréket spenót, kukorica, paprika sorrendben. Alufóliával lefedjük, és forró sütőben, vízfürdőben 30 percig gőzöljük. Elzárjuk a sütőt, a pástétomot még 5 percig benne hagyjuk, majd kiborítjuk a formából, felszeleteljük, és tálaljuk.


ELŐÉTELEK

Sajtos rakott zöldborsó

Hozzávalók 4 személyre: 60 dkg zöldborsó, 6 szelet csirke- vagy pulykamell, 3 szál sárgarépa, 30 dkg rizs, 3 tojás sárgája, 2 dl tejföl, 10 dekányi reszelt sajt, kikenéshez margarin

60 deka kifejtett, megmosott zöldborsót, 30 dkg rizst és 3 szál megtisztított, kockákra vágott sárgarépát külön-külön megpárolunk.

Egy mély tűzálló tálat margarinnal kikenünk, és egy sor főtt rizst terítünk bele, amit 2-3 dekányi reszelt sajttal meghintünk.

3 tojás sárgáját 2 deci tejföllel simára keverünk, és ezzel a sajtos zöldborsó tetejét meglocsoljuk.

Ezt követően egy sor kockákra vágott párolt sárgarépa következik.

A tetejére előzőleg olívaolajon átpuhított husiszeleteket fektetünk, melyeket zöldborsóval borítunk be.

Ezt a rétegezést addig folytatjuk, amíg a hozzávalókból tart. A tetejére borsó kerül, melyet a maradék tojásos tejföllel nyakon öntünk és reszelt sajttal bőven meghintünk.

15-20 percre forró sütőbe toljuk, hogy kissé átsüljön, és a tetején a sajt megpiruljon.


CSIRKEMELL, PULYKAMELL, ZÖLDBORSÓ

Vulkán

Hozzávalók: 0,5 kg túró, 4 tojás, 1 citrom, 2 dkg zselatin, 15 dkg tejszínhab, 10 kockacukor, 15 dkg vaníliás porcukor, 40 dkg eper

Elkészítése:

A megmosott citrom héján ledörzsöljük a kockacukrokat. Hozzáadjuk a citrom átszűrt levét, a tojások sárgáját, és habverővel verve gőz fölött besűrítjük.

A túrót áttörjük, a zselatint kevés vízben feloldjuk, a fehérjét habbá verjük.

A tojásos masszához hozzáadjuk a feloldott zselatint, majd a túróval és 10 dkg porcukorral alaposan összekeverjük. Beleforgatjuk a tojásfehérjehabot és a tejszínhabot. A masszát kuglófformába töltjük, és 2 órán keresztül hűtőben dermesztjük.

Tálaláskor a forma külsejét forró vízbe mártjuk, a tartalmát tálra borítjuk. A lyukat a közepén telerakjuk eperrel, a maradékot cukorral összeturmixoljuk, és a vulkán köré öntjük.


SÜTÉS NÉLKÜL

 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót
 

RECEPTKERESŐ

 Keresés hozzávalók szerint

 
RECEPTEK
 
HIDEGKONYHA, SZENDVICSEK
 
LEVESEK, LEVESBETÉTEK
 
FŐZELÉKEK
 
HÚS- ÉS HALÉTELEK
 
HÚSOK, HÚSKÉSZÍTMÉNYEK
 
BÁRÁNY / BIRKA
 
CSIRKE, TYÚK
 
HALAK,TENGER GYÜMÖLCSEI
 
KACSA
 
LIBA
 
MARHA, BORJÚ
 
NYÚL
 
PULYKA
 
SERTÉS
 
STRUCC
 
   VAD
 
TÉSZTÁK, RIZSÉTELEK
 
SÜTEMÉNYEK, DESSZERTEK, PÉKÁRUK
 
ZÖLDSÉGES ÉTELEK
 
SALÁTÁK
 
ITALOK
 
BEFŐZÉS, TARTÓSÍTÁS
 
VILÁGKONYHA
 


Mindig tudnod kell, melyik kikötõ felé tartasz. - ROSE HARBOR, a mi városunk - FRPG    *****    A boroszkányok gyorsan megtanulják... Minden mágia megköveteli a maga árát. De vajon mekkora lehet ez az ár? - FRPG    *****    Alkosd meg a saját karaktered, és irányítsd a sorsát! Vajon képes lenne túlélni egy ilyen titkokkal teli helyen? - FRPG    *****    why do all monsters come out at night - FRPG - Csatlakozz közénk! - Írj, és éld át a kalandokat!    *****    Aki szörnyekkel küzd, vigyázzon, nehogy belõle is szörny váljék. S ha hosszasan tekintesz egy örvénybe, az örvény vissza    *****    Rose Harbor, ahol a tenger suttog és a múlt sosem tûnik el teljesen. - FRPG - csatlakozz közénk te is :)    *****    Egy kikötõ, ahol minden hullám egy új kezdetet ígér. Rose Harbor, több mint egy város, egy világ a világ mögött.    *****    Rose Harbor &#8211; kisvárosi báj, nagy titkokkal - légy részese te is ennek a kalandnak :) - FRPG    *****    Óceán, erdõ, csillagfény &#8211; minden ösvény Rose Harborba vezet - aktív FRPG közösség    *****    Itachi Shinden 1. kötet Magyarul elérhetõ a konoha.hu -n. Nézzetek be! *** Itachi Shinden 1. kötet Magyarul elérhetõ!!!    *****    ÁGICAKÖNYVTÁRA - KÖNYVEK, KÖNYVEK, KÖNYVEK - ÁGICAKÖNYVTÁRA    *****    MOVIE-NIGHT -> Filmek, Sorozatok <- MOVIE-NIGHT    *****    Movie-    *****    Játssz a színekkel keress szebbnél szebb képeket, építs, szépítsd a portálod, hogy szebb és színesebb legyen a világod!    *****    Debrecen Huszti Lakóparki napelemes családiház eladó. 06209911123 Debrecen Huszti Lakóparki napelemes családiház eladó.    *****    Pont ITT Pont MOST! Pont NEKED! Már fejlesztés alatt is szebbnél színes szebb képek! Ha gondolod gyere less be!    *****    Kedves Csokoládé kedvelõk! Segítségeteket kérném a kérdõívem kitöltéséhez! Témája a CSOKOLÁDÉ MÁRKÁK! Köszön    *****    Homlokzati hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, nyaralók és egyéb épületek homlokzati hõszigetelését!    *****    * Beugrós munkavállalók éjjel-nappal. * Beugrós munkavállalók éjjel-nappal. * Beugrós munkavállalók éjjel-nappal. *    *****    Elindult a Játék határok nélkül rajongói oldal! Ha te is szeretted a '90-es évek népszerû mûsorát, nézz be ide!