Ízvilág receptgyűjtemény

 
Új receptek
Friss bejegyzések
Friss hozzászólások
 

HETI MENÜK
 
DIÉTÁK
 
DIÉTÁS RECEPTEK
 

 

VALENTIN-NAPI RECEPTEK
 
HÚSVÉTI RECEPTEK
 
KARÁCSONYI, ADVENTI RECEPTEK
 
SZILVESZTERI, ÚJÉVI RECEPTEK
 
KISOKOS
 
FŰSZER- ÉS GYÓGYNÖVÉNYEK
 
GYÜMÖLCSÖK
 
ZÖLDSÉGEK
 

Naptár
2025. Szeptember
HKSCPSV
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05
<<   >>
 
 

 

Új receptek
Archívum - 2010.

Zöldborsós szójapörkölt

Hozzávalók 4 személyre: 20 dkg szójakocka, 2-3 kk. ételízesítő, 1 nagy vöröshagyma, 3 ek. olaj, 1-1 kk. édes és csípős pirospaprika, 2 paradicsom, 1 zöldpaprika, 2 gerezd fokhagyma, 1 kk. majoránna, 30-35 dkg kifejtett zöldborsó
 
Elkészítése:
 
A szójakockát fél napra annyi ételízesítős vízbe áztatjuk, amennyi bőven ellepi.
 
A hagymát megtisztítjuk, finomra vágjuk és az olajban üvegesre sütjük. A tűzről lehúzva a pirospaprikát belekeverjük, majd az apróra vágott paradicsomot és paprikát is hozzáadjuk. Kis lángon 10 percig főzzük, majd beledobjuk a kinyomkodott szójakockát is.
 
A zúzott fokhagymával és a majoránnával fűszerezzük, lefödve kis lángon puhára pároljuk, elfövő levét pótoljuk.
 
Mielőtt teljesen megpuhul, a borsót is hozzáadjuk, együtt készre főzzük. Ha kell utánasózzuk.
 
Galuska vagy tarhonya illik köretnek hozzá.

ZÖLDBORSÓ

Csokoládés karácsonyi fatörzs

Hozzávalók a csokoládés tekercshez: 17 dkg étcsokoládé, 2 ek. kakaópor, 1,5 dl forró erős kávé, 6 tojás, 6 ek. cukor, 1 tk. vaníliaaroma; a ganache krémhez: 4,5 dl tejszín, 50 dkg étcsokoládé, 1 ek. vaníliaaroma; a töltelékhez: 20 dkg fehér csokoládé, 4,5 dl tejszín, 2 ek. brandy vagy csokoládélikőr

Elkészítése:

A ganache bevonathoz lassú tűzön, állandóan kevergetve, felmelegítjük a tejszínt. A tűzről levéve hozzáadjuk az összetördelt csokoládét, majd simára keverjük. Hűlni hagyjuk, és hűtőszekrénybe tesszük, de 10 percenként megkeverjük. Kb. 1 óra múlva már kenhető állagú lesz.

A tekercshez a kávét a kakaóval krémesre keverjük.

A tojássárgákat habosra keverjük a cukorral. Hozzáadjuk a felolvasztott csokoládét és a kakaós kávét.

A tojásfehérjéket kemény habbá verjük a cukorral és a vaníliaaromával. Óvatosan a csokoládés masszába forgatjuk, majd egy 38x26x2,5 cm-es, kivajazott, sütőpapírral kibélelt tepsibe simítjuk. 180 fokra előmelegített sütőben 20-25 percig sütjük. Kakaóval megszórt konyharuhára borítjuk, leszedjük róla a sütőpapírt, és a konyharuha segítségével felcsavarjuk.

A töltelékhez egy kis edényben 1 deci tejszínnel, állandó kevergetés mellett felolvasztjuk az apróra feldarabolt fehér csokoládét, majd hagyjuk kihűlni.

Kemény habbá verjük a maradék tejszínt a brandyvel, majd a kihűlt csokoládékrémmel összeforgatjuk.

A piskótatekercset szétterítjük, megkenjük a krémmel, majd a hosszabbik szélénél fogva ismét feltekerjük. A negyedénél elvágjuk, és a tekercseket úgy rendezzük el egy tálon, mintha két farönk lenne.

A ganache-t hagyjuk szobahőmérsékletűre felmelegedni, majd alaposan elkeverjük. Bevonjuk a tekercseket, villával megcifrázzuk a felszínét, mintha fakéreg lenne, és porcukorral beszórva, tetszés szerinti karácsonyi dekorációval díszítjük.


TEKERCS, ROLÓ, KARÁCSONYRA

Aranygaluska vaníliasodóval (Nyertes Zsuzsa, Vacsoracsata)

Hozzávalók: A tésztához: 250 g liszt, 25 g porcukor, 25 g vaj, 20 g élesztő, 3 g só, 1 db egész tojás, 130 ml tej, 1 db citrom héja. A vaníliasodóhoz: 750 ml tej, 1 db vaníliarúd belseje, 4 db tojássárgája, 50 g cukor, 40 g liszt, kevés rum. A szóráshoz, kenéshez:
80 g darált dió, 80 g kristálycukor, olvasztott vaj

Elkészítési mód:

Az összes összetevőt mérjük ki egy üstbe úgy, hogy az élesztő ne érintkezzen közvetlenül a sóval. Majd gyúrjuk teljesen simára a tésztát. Ezután 30 percig pihentessük a tésztát.

Míg kel a tésztánk, vékonyan vajazzunk, lisztezzünk ki egy 26 cm átmérőjű tortakarikát. Keverjük össze egy tálban a szóráshoz előkészített darált diót a kristálycukorral. Ha megkelt a tésztánk, nyújtsuk ki 2 cm vastagra, majd nagyjából egyforma darabokat szaggassunk belőle pogácsaszaggatóval, maradék nélkül. A kiszaggatott tésztákat egyenként olvasztott vajjal alaposan leecseteljük, majd alaposan a cukrozott dióba forgatjuk, végül szorosan a kivajazott formába tesszük. Ha megtelt a forma, a maradék cukros dióval megszórjuk, és újabb 30 percen át kelesztjük.

Míg kel az aranygaluska, elkészítjük a vaníliasodót. A cukrot és a lisztet egy tálba tesszük, alaposan elkeverjük. Hozzáadunk 100 ml tejet, valamint a tojások sárgáját. Ezzel csomómentesre keverjük. A maradék tejet feltesszük főni a vaníliarúd közepével, majd ha felforrt, vékony sugárban, folyamatos keverés mellett a tojássárgás alaphoz öntjük. Az így kapott keveréket visszaöntjük a fazékba, és kis lángon besűrítjük, míg ízében elmúlik a lisztes érzet. Végül adjuk hozzá a rumot is.

A megkelt aranygaluskát 170 °C-os előmelegített sütőben 30-35 perc alatt készre sütjük. Kihűlés után meleg vaníliasodóval leöntve tálaljuk.


DESSZERT

Fehérboros almaleves

Hozzávalók 4 személyre: 1 kg savanykás alma, 10 dkg barnacukor, 5 dkg mazsola, 2 dl fehérbor, 2 dl tejszín, 5 dkg liszt, 2 tojássárgája, csipetnyi só, 1 evőkanál citromlé, fahéj és szegfűszeg

Elkészítése:

Az almákat tisztítsd meg, és apró kockákra vágd fel. Egy liter vizet forralj fel, tedd bele a megmosott mazsolát, cukorral, citromlével, fahéjjal, szegfűszeggel ízesítve. Amikor forr, add hozzá az almakockákat, a fehérbort, és főzd néhány percig.

A tejszínt keverd el a liszttel, és sűrítsd be vele a levest. Merd a kész almalevest a tojások sárgájára, és jól keverd el.


LEVESEK

Sonkás fánk

Hozzávalók a tésztához: 30 dkg főtt krumpli, 30 dkg liszt, 4 dl tej, 1 tojás, 2 dkg élesztő, 3 dl olaj, só; a töltelékhez: 2-3 ek. tejföl, 20 dkg főtt füstölt sonka

Elkészítése:

A főtt krumplit áttörjük, összegyúrjuk a liszttel, a tojással, sóval, a langyos tejben felfuttatott élesztővel és annyi langyos tejjel, hogy kemény tésztát kapjunk. Jól kidolgozzuk, és letakarva, langyos helyen megkelesztjük.

A sonkát ledaráljuk, összekeverjük a tejföllel.

A tésztát lisztezett deszkán félujjnyi vastagságúra kinyújtjuk, egyik felére egyenlő távolságra töltelékhalmokat teszünk. Ráhajtjuk a tészta másik felét, egy kicsit lenyomkodjuk, majd fánkszaggatóval, a tölteléket a közepére helyezve, kiszúrjuk. Langyos helyen 15 percig pihentetjük, majd forró olajban megsütjük.

Tejfölös tormamártást kínálunk hozzá mártogatónak.


FÁNK

Gombás burgonyaleves

Hozzávalók 4 személyre: 15 dkg gomba, 40 dkg burgonya, 10 dkg vöröshagyma, 1 csomó petrezselyemzöld, 4 dkg liszt, 2 ek. olaj, 1 tk. só, 1 mk. őrölt feketebors, 10 dkg zellergumó

Elkészítése:

Az olajon megpirítjuk a finomra vágott vöröshagymát. Hozzáadjuk a megmosott, tisztított, szeletelt gombát, és az ugyancsak szeletekre vágott zellert. Sózzuk, borsozzuk,megszórjuk liszttel, majd felengedjük 8 dl hideg vízzel. Ezután beletesszük az apró kockákra vágott burgonyát, puhára főzzük.

Tálalás előtt petrezselyemzöldet szórunk a tetejére.


LEVESEK

Tojásos almaleves

Hozzávalók 2 személyre: 4 db alma, 2 tojássárgája, 1 kk. liszt, 1 dl tejszín, 1 ek. cukor, 2-3 szem szegfűszeg, só, triple sec

Elkészítése:

4 db nagyobb almát karikákra vágunk, és kb. 6 dl vízben 1 evőkanál kristálycukorral, csipetnyi sóval és 2-3 szem szegfűszeggel puhára főzzük.

Közben 2 tojássárgáját elkeverünk 1 kávéskanál liszttel és 1 dl tejszínnel. Mikor a leves már langyos, akkor állandó keverés mellett hozzáadjuk a tejszínes tojást és óvatosan átforraljuk.

Tálaláskor triple sec-kel ízesítjük.


LEVESEK

Tepsis hagymás gomba

Hozzávalók 4 személyre: 30 dkg egyforma, apró szemű gomba, 30 dkg lehetőleg ugyanolyan nagyságú vöröshagyma, 2 dl tejföl, 2 evőkanál liszt, 1 teáskanál pirospaprika, 1 teáskanál só, 1 mokkáskanál őrölt bors, 1 csokor petrezselyemzöld, a tetejére 10 dkg húsos füstölt szalonna, a tepsihez 1 evőkanál olaj

Elkészítése:

A gombát és a hagymát megtisztítjuk, megmossuk, lecsöpögtetjük. Egy kis tepsit az olajjal kikenünk.

A lisztet, a pirospaprikát, a sót és a borsot kis tálkában összekeverjük, majd a gombát és a hagymát egyenként megmártva benne a tepsibe rakjuk, jó szorosan egymás mellé.

A megmaradt fűszeres lisztet a tejföllel simára keverjük, hozzáadjuk a megmosott és finomra aprított petrezselyemzöldet, végül az étel tetejére öntve elosztjuk rajta a nagyon vékony csíkokra vágott füstölt szalonnát.  Előmelegített, forró sütőben 25-30 percig közepes lángon sütjük.


GOMBA

Juhsajtos burgonyaszuflé

Hozzávalók 4 személyre: 1 kg újburgonya, 15 dkg juhsajt, 1 dl tejszín, 2 darab tojás, vaj, bazsalikom, kakukkfű, petrezselyem, őrölt bors, só

Elkészítése:

Kapargassuk le az újkrumpli héját, majd sós, petrezselymes vízben főzzük félig puhára. Csepegtessük le.

A juhsajtot reszeljük le, keverjük hozzá a tejszínt, sózzuk, borsozzuk, majd óvatosan dolgozzuk hozzá a tojásokat. Szórjuk meg bazsalikommal és kakukkfűvel.

Vajazzunk ki egy tűzálló edényt, tegyük bele a félig megfőtt újkrumplit, öntsük rá a juhsajtos masszát, a tetejét szórjuk meg sajtdarabokkal, és 180-200 °C-ra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt süssük meg.


ELŐÉTELEK

Zöldborsópaprikás galuskával

Hozzávalók 4 személyre: a paprikáshoz: 50 dkg zöldborsó, 4 db vöröshagyma, 5 pár virsli, őrölt pirospaprika, bors, ételízesítő; a galuskához: 30 dkg liszt, 1 tojás, só, olaj, víz

A megtisztított hagymákat apró kockára daraboljuk, olajon megpároljuk.

A frissen kifejtett zöldborsót beleöntjük és tovább dinszteljük.

Meghintjük ételízesítővel, pici borssal, pirospaprikával, majd felöntjük vízzel, hogy bőven legyen leve.

Belerakjuk a virslit, majd körülbelül 25 percig főzzük.

Közben elkészítjük a galuskatésztát: a lisztbe beleütünk egy tojást, sót, olajat és vizet adunk hozzá, hogy ne legyen kemény tészta. Ezután beleszaggatjuk a galuskát a fövésben levő paprikásba.


ZÖLDBORSÓ

 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót
 

RECEPTKERESŐ

 Keresés hozzávalók szerint

 
RECEPTEK
 
HIDEGKONYHA, SZENDVICSEK
 
LEVESEK, LEVESBETÉTEK
 
FŐZELÉKEK
 
HÚS- ÉS HALÉTELEK
 
HÚSOK, HÚSKÉSZÍTMÉNYEK
 
BÁRÁNY / BIRKA
 
CSIRKE, TYÚK
 
HALAK,TENGER GYÜMÖLCSEI
 
KACSA
 
LIBA
 
MARHA, BORJÚ
 
NYÚL
 
PULYKA
 
SERTÉS
 
STRUCC
 
   VAD
 
TÉSZTÁK, RIZSÉTELEK
 
SÜTEMÉNYEK, DESSZERTEK, PÉKÁRUK
 
ZÖLDSÉGES ÉTELEK
 
SALÁTÁK
 
ITALOK
 
BEFŐZÉS, TARTÓSÍTÁS
 
VILÁGKONYHA
 


Mindig tudnod kell, melyik kikötõ felé tartasz. - ROSE HARBOR, a mi városunk - FRPG    *****    A boroszkányok gyorsan megtanulják... Minden mágia megköveteli a maga árát. De vajon mekkora lehet ez az ár? - FRPG    *****    Alkosd meg a saját karaktered, és irányítsd a sorsát! Vajon képes lenne túlélni egy ilyen titkokkal teli helyen? - FRPG    *****    why do all monsters come out at night - FRPG - Csatlakozz közénk! - Írj, és éld át a kalandokat!    *****    Aki szörnyekkel küzd, vigyázzon, nehogy belõle is szörny váljék. S ha hosszasan tekintesz egy örvénybe, az örvény vissza    *****    Rose Harbor, ahol a tenger suttog és a múlt sosem tûnik el teljesen. - FRPG - csatlakozz közénk te is :)    *****    Egy kikötõ, ahol minden hullám egy új kezdetet ígér. Rose Harbor, több mint egy város, egy világ a világ mögött.    *****    Rose Harbor &#8211; kisvárosi báj, nagy titkokkal - légy részese te is ennek a kalandnak :) - FRPG    *****    Óceán, erdõ, csillagfény &#8211; minden ösvény Rose Harborba vezet - aktív FRPG közösség    *****    Itachi Shinden 1. kötet Magyarul elérhetõ a konoha.hu -n. Nézzetek be! *** Itachi Shinden 1. kötet Magyarul elérhetõ!!!    *****    ÁGICAKÖNYVTÁRA - KÖNYVEK, KÖNYVEK, KÖNYVEK - ÁGICAKÖNYVTÁRA    *****    MOVIE-NIGHT -> Filmek, Sorozatok <- MOVIE-NIGHT    *****    Movie-    *****    Játssz a színekkel keress szebbnél szebb képeket, építs, szépítsd a portálod, hogy szebb és színesebb legyen a világod!    *****    Debrecen Huszti Lakóparki napelemes családiház eladó. 06209911123 Debrecen Huszti Lakóparki napelemes családiház eladó.    *****    Pont ITT Pont MOST! Pont NEKED! Már fejlesztés alatt is szebbnél színes szebb képek! Ha gondolod gyere less be!    *****    Kedves Csokoládé kedvelõk! Segítségeteket kérném a kérdõívem kitöltéséhez! Témája a CSOKOLÁDÉ MÁRKÁK! Köszön    *****    Homlokzati hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, nyaralók és egyéb épületek homlokzati hõszigetelését!    *****    * Beugrós munkavállalók éjjel-nappal. * Beugrós munkavállalók éjjel-nappal. * Beugrós munkavállalók éjjel-nappal. *    *****    Elindult a Játék határok nélkül rajongói oldal! Ha te is szeretted a '90-es évek népszerû mûsorát, nézz be ide!