Zöldborsós szójapörkölt Hozzávalók 4 személyre: 20 dkg szójakocka, 2-3 kk. ételízesítő, 1 nagy vöröshagyma, 3 ek. olaj, 1-1 kk. édes és csípős pirospaprika, 2 paradicsom, 1 zöldpaprika, 2 gerezd fokhagyma, 1 kk. majoránna, 30-35 dkg kifejtett zöldborsó
Elkészítése:
A szójakockát fél napra annyi ételízesítős vízbe áztatjuk, amennyi bőven ellepi.
A hagymát megtisztítjuk, finomra vágjuk és az olajban üvegesre sütjük. A tűzről lehúzva a pirospaprikát belekeverjük, majd az apróra vágott paradicsomot és paprikát is hozzáadjuk. Kis lángon 10 percig főzzük, majd beledobjuk a kinyomkodott szójakockát is.
A zúzott fokhagymával és a majoránnával fűszerezzük, lefödve kis lángon puhára pároljuk, elfövő levét pótoljuk.
Mielőtt teljesen megpuhul, a borsót is hozzáadjuk, együtt készre főzzük. Ha kell utánasózzuk.
Galuska vagy tarhonya illik köretnek hozzá.
Csokoládés karácsonyi fatörzs Hozzávalók a csokoládés tekercshez: 17 dkg étcsokoládé, 2 ek. kakaópor, 1,5 dl forró erős kávé, 6 tojás, 6 ek. cukor, 1 tk. vaníliaaroma; a ganache krémhez: 4,5 dl tejszín, 50 dkg étcsokoládé, 1 ek. vaníliaaroma; a töltelékhez: 20 dkg fehér csokoládé, 4,5 dl tejszín, 2 ek. brandy vagy csokoládélikőr
Elkészítése:
A ganache bevonathoz lassú tűzön, állandóan kevergetve, felmelegítjük a tejszínt. A tűzről levéve hozzáadjuk az összetördelt csokoládét, majd simára keverjük. Hűlni hagyjuk, és hűtőszekrénybe tesszük, de 10 percenként megkeverjük. Kb. 1 óra múlva már kenhető állagú lesz.
A tekercshez a kávét a kakaóval krémesre keverjük.
A tojássárgákat habosra keverjük a cukorral. Hozzáadjuk a felolvasztott csokoládét és a kakaós kávét.
A tojásfehérjéket kemény habbá verjük a cukorral és a vaníliaaromával. Óvatosan a csokoládés masszába forgatjuk, majd egy 38x26x2,5 cm-es, kivajazott, sütőpapírral kibélelt tepsibe simítjuk. 180 fokra előmelegített sütőben 20-25 percig sütjük. Kakaóval megszórt konyharuhára borítjuk, leszedjük róla a sütőpapírt, és a konyharuha segítségével felcsavarjuk.
A töltelékhez egy kis edényben 1 deci tejszínnel, állandó kevergetés mellett felolvasztjuk az apróra feldarabolt fehér csokoládét, majd hagyjuk kihűlni.
Kemény habbá verjük a maradék tejszínt a brandyvel, majd a kihűlt csokoládékrémmel összeforgatjuk.
A piskótatekercset szétterítjük, megkenjük a krémmel, majd a hosszabbik szélénél fogva ismét feltekerjük. A negyedénél elvágjuk, és a tekercseket úgy rendezzük el egy tálon, mintha két farönk lenne.
A ganache-t hagyjuk szobahőmérsékletűre felmelegedni, majd alaposan elkeverjük. Bevonjuk a tekercseket, villával megcifrázzuk a felszínét, mintha fakéreg lenne, és porcukorral beszórva, tetszés szerinti karácsonyi dekorációval díszítjük.
,
Aranygaluska vaníliasodóval (Nyertes Zsuzsa, Vacsoracsata)
Hozzávalók: A tésztához: 250 g liszt, 25 g porcukor, 25 g vaj, 20 g élesztő, 3 g só, 1 db egész tojás, 130 ml tej, 1 db citrom héja. A vaníliasodóhoz: 750 ml tej, 1 db vaníliarúd belseje, 4 db tojássárgája, 50 g cukor, 40 g liszt, kevés rum. A szóráshoz, kenéshez:
80 g darált dió, 80 g kristálycukor, olvasztott vaj
Elkészítési mód:
Az összes összetevőt mérjük ki egy üstbe úgy, hogy az élesztő ne érintkezzen közvetlenül a sóval. Majd gyúrjuk teljesen simára a tésztát. Ezután 30 percig pihentessük a tésztát.
Míg kel a tésztánk, vékonyan vajazzunk, lisztezzünk ki egy 26 cm átmérőjű tortakarikát. Keverjük össze egy tálban a szóráshoz előkészített darált diót a kristálycukorral. Ha megkelt a tésztánk, nyújtsuk ki 2 cm vastagra, majd nagyjából egyforma darabokat szaggassunk belőle pogácsaszaggatóval, maradék nélkül. A kiszaggatott tésztákat egyenként olvasztott vajjal alaposan leecseteljük, majd alaposan a cukrozott dióba forgatjuk, végül szorosan a kivajazott formába tesszük. Ha megtelt a forma, a maradék cukros dióval megszórjuk, és újabb 30 percen át kelesztjük.
Míg kel az aranygaluska, elkészítjük a vaníliasodót. A cukrot és a lisztet egy tálba tesszük, alaposan elkeverjük. Hozzáadunk 100 ml tejet, valamint a tojások sárgáját. Ezzel csomómentesre keverjük. A maradék tejet feltesszük főni a vaníliarúd közepével, majd ha felforrt, vékony sugárban, folyamatos keverés mellett a tojássárgás alaphoz öntjük. Az így kapott keveréket visszaöntjük a fazékba, és kis lángon besűrítjük, míg ízében elmúlik a lisztes érzet. Végül adjuk hozzá a rumot is.
A megkelt aranygaluskát 170 °C-os előmelegített sütőben 30-35 perc alatt készre sütjük. Kihűlés után meleg vaníliasodóval leöntve tálaljuk.
Fehérboros almaleves Hozzávalók 4 személyre: 1 kg savanykás alma, 10 dkg barnacukor, 5 dkg mazsola, 2 dl fehérbor, 2 dl tejszín, 5 dkg liszt, 2 tojássárgája, csipetnyi só, 1 evőkanál citromlé, fahéj és szegfűszeg
Elkészítése:
Az almákat tisztítsd meg, és apró kockákra vágd fel. Egy liter vizet forralj fel, tedd bele a megmosott mazsolát, cukorral, citromlével, fahéjjal, szegfűszeggel ízesítve. Amikor forr, add hozzá az almakockákat, a fehérbort, és főzd néhány percig.
A tejszínt keverd el a liszttel, és sűrítsd be vele a levest. Merd a kész almalevest a tojások sárgájára, és jól keverd el.
Sonkás fánk Hozzávalók a tésztához: 30 dkg főtt krumpli, 30 dkg liszt, 4 dl tej, 1 tojás, 2 dkg élesztő, 3 dl olaj, só; a töltelékhez: 2-3 ek. tejföl, 20 dkg főtt füstölt sonka
Elkészítése:
A főtt krumplit áttörjük, összegyúrjuk a liszttel, a tojással, sóval, a langyos tejben felfuttatott élesztővel és annyi langyos tejjel, hogy kemény tésztát kapjunk. Jól kidolgozzuk, és letakarva, langyos helyen megkelesztjük.
A sonkát ledaráljuk, összekeverjük a tejföllel.
A tésztát lisztezett deszkán félujjnyi vastagságúra kinyújtjuk, egyik felére egyenlő távolságra töltelékhalmokat teszünk. Ráhajtjuk a tészta másik felét, egy kicsit lenyomkodjuk, majd fánkszaggatóval, a tölteléket a közepére helyezve, kiszúrjuk. Langyos helyen 15 percig pihentetjük, majd forró olajban megsütjük.
Tejfölös tormamártást kínálunk hozzá mártogatónak.
Gombás burgonyaleves Hozzávalók 4 személyre: 15 dkg gomba, 40 dkg burgonya, 10 dkg vöröshagyma, 1 csomó petrezselyemzöld, 4 dkg liszt, 2 ek. olaj, 1 tk. só, 1 mk. őrölt feketebors, 10 dkg zellergumó
Elkészítése:
Az olajon megpirítjuk a finomra vágott vöröshagymát. Hozzáadjuk a megmosott, tisztított, szeletelt gombát, és az ugyancsak szeletekre vágott zellert. Sózzuk, borsozzuk,megszórjuk liszttel, majd felengedjük 8 dl hideg vízzel. Ezután beletesszük az apró kockákra vágott burgonyát, puhára főzzük.
Tálalás előtt petrezselyemzöldet szórunk a tetejére.
Tojásos almaleves Hozzávalók 2 személyre: 4 db alma, 2 tojássárgája, 1 kk. liszt, 1 dl tejszín, 1 ek. cukor, 2-3 szem szegfűszeg, só, triple sec
Elkészítése:
4 db nagyobb almát karikákra vágunk, és kb. 6 dl vízben 1 evőkanál kristálycukorral, csipetnyi sóval és 2-3 szem szegfűszeggel puhára főzzük.
Közben 2 tojássárgáját elkeverünk 1 kávéskanál liszttel és 1 dl tejszínnel. Mikor a leves már langyos, akkor állandó keverés mellett hozzáadjuk a tejszínes tojást és óvatosan átforraljuk.
Tálaláskor triple sec-kel ízesítjük.
Tepsis hagymás gomba Hozzávalók 4 személyre: 30 dkg egyforma, apró szemű gomba, 30 dkg lehetőleg ugyanolyan nagyságú vöröshagyma, 2 dl tejföl, 2 evőkanál liszt, 1 teáskanál pirospaprika, 1 teáskanál só, 1 mokkáskanál őrölt bors, 1 csokor petrezselyemzöld, a tetejére 10 dkg húsos füstölt szalonna, a tepsihez 1 evőkanál olaj
Elkészítése:
A gombát és a hagymát megtisztítjuk, megmossuk, lecsöpögtetjük. Egy kis tepsit az olajjal kikenünk.
A lisztet, a pirospaprikát, a sót és a borsot kis tálkában összekeverjük, majd a gombát és a hagymát egyenként megmártva benne a tepsibe rakjuk, jó szorosan egymás mellé.
A megmaradt fűszeres lisztet a tejföllel simára keverjük, hozzáadjuk a megmosott és finomra aprított petrezselyemzöldet, végül az étel tetejére öntve elosztjuk rajta a nagyon vékony csíkokra vágott füstölt szalonnát. Előmelegített, forró sütőben 25-30 percig közepes lángon sütjük.
Juhsajtos burgonyaszuflé Hozzávalók 4 személyre: 1 kg újburgonya, 15 dkg juhsajt, 1 dl tejszín, 2 darab tojás, vaj, bazsalikom, kakukkfű, petrezselyem, őrölt bors, só
Elkészítése:
Kapargassuk le az újkrumpli héját, majd sós, petrezselymes vízben főzzük félig puhára. Csepegtessük le.
A juhsajtot reszeljük le, keverjük hozzá a tejszínt, sózzuk, borsozzuk, majd óvatosan dolgozzuk hozzá a tojásokat. Szórjuk meg bazsalikommal és kakukkfűvel.
Vajazzunk ki egy tűzálló edényt, tegyük bele a félig megfőtt újkrumplit, öntsük rá a juhsajtos masszát, a tetejét szórjuk meg sajtdarabokkal, és 180-200 °C-ra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt süssük meg.
Zöldborsópaprikás galuskával Hozzávalók 4 személyre: a paprikáshoz: 50 dkg zöldborsó, 4 db vöröshagyma, 5 pár virsli, őrölt pirospaprika, bors, ételízesítő; a galuskához: 30 dkg liszt, 1 tojás, só, olaj, víz
A megtisztított hagymákat apró kockára daraboljuk, olajon megpároljuk.
A frissen kifejtett zöldborsót beleöntjük és tovább dinszteljük.
Meghintjük ételízesítővel, pici borssal, pirospaprikával, majd felöntjük vízzel, hogy bőven legyen leve.
Belerakjuk a virslit, majd körülbelül 25 percig főzzük.
Közben elkészítjük a galuskatésztát: a lisztbe beleütünk egy tojást, sót, olajat és vizet adunk hozzá, hogy ne legyen kemény tészta. Ezután beleszaggatjuk a galuskát a fövésben levő paprikásba.
|