Tepertőkrémes melegszendvics Hozzávalók: 15 dkg jó szárazra sütött tepertő, 1 nagy, héjában főtt burgonya, 1 evőkanálnyi mustár, ízlés szerint só, 1 csapott mokkáskanál törött fekete bors, 1 kis fej vöröshagyma, 1 dl kefir
Elkészítése:
A meghámozott főtt burgonyát, a megtisztított vöröshagymát és a tepertőt ledarálom, majd az összes fűszerrel, a kefirrel és a mustárral összekeverem.
Megpirított kenyérszeletekre kenem, és a grillsütőben megsütöm.
Kacsamáj roueni mártáson Hozzávalók 4 személyre: 40 dkg kacsamáj, 40 dkg karfiol, 3 dkg cukor, fél dl olaj, 1 szál sárgarépa, 1 fej hagyma, 1 kisebb fehérrépa, 2 dkg liszt, 3 dl húsleves, 1 dl tejszín, 8 dkg gyöngyhagyma (ecetes), kakukkfű, őrölt bors, só
Elkészítése:
Karamellizáljuk a cukrot az olajban. Aprítsuk fel a zöldségeket és a hagymát, majd pirítsuk meg a karamellben. Szórjuk meg a liszttel, sózzuk, borsozzuk, ízesítsük kakukkfűvel. Forraljuk össze a húslevessel és a tejszínnel. Csöpögtessük le a gyöngyhagymát, és forraljuk össze a mártással.
A szeletekre vágott kacsamájat kevés zsiradékban, lassú tűzön pirítsuk meg, amikor félig átsült, tegyük félre. A helyére az előfőzött, rózsákra szedett pagodakarfiolt tegyük, és amikor megpuhult, tegyük vissza mellé sülni a kacsamájat.
Úgy tálaljuk, hogy először a gyöngyhagymás mártást merjük a tányérra, arra tegyük a kacsamájat, végül a karfiolt.
Zöldborsótorta Hozzávalók: 50 dkg fagyasztott leveles tészta, 30 dkg kifejtett zöldborsó, 3 dkg margarin, 2 csapott ek. liszt, 2 dl tej, 3 tojás, ízlés szerint frissen reszelt szerecsendió, só, törött fehér bors
Elkészítése:
A felengedett tészta egynegyed részét félretesszük a tetejére és a díszítésre, majd a többit nagy tortaformára nyújtjuk, hogy olyan magas pereme is legyen, mint amilyen magas a tortaforma. Félretesszük.
A margarint felolvasztjuk, rászórjuk a lisztet és habzásig forrósítjuk, majd felöntjük a tejjel, és kevergetve sűrűre főzzük. Hagyjuk, hogy kissé lehűljön.
Ezután hozzákeverjük az előzőleg habosra felvert tojásokat meg a sót, a borsot, a szerecsendió-reszeléket. Addig keverjük, amíg a massza az összes tojást fel nem veszi, illetve egynemű nem lesz. Ekkor belekeverjük a nyers zöldborsószemeket, és az egészet belesimítjuk a tortaformába.
A forma tetejét a félretett és kinyújtott tésztával lezárjuk, kicsit rá is nyomkodjuk, majd a szélére körben kis díszeket formázunk a tésztából.
10 percig közepes lángon előmelegített sütőbe toljuk, és 20 percig nem nyitjuk ki a sütőt. Ezután takaréklángra visszakapcsoljuk, és szép piros-ropogósra megsütjük a tortát.
Felvágás előtt legalább 25 percig hagyjuk állni, majd 8 részre vágjuk. Akkor a legjobb, ha még nem hűlt ki teljesen, de már nem meleg.
Édes álom Hozzávalók: 20 dkg barnacukor, 15 dkg porcukor, 1 kész piskótarolád, 50 dkg margarin, 1 tasak hidegen készíthető vaníliás puding, 2 dl víz, 50 dkg kókuszreszelék, 10 dkg kakaópor, 1 dl tejszín, rumaroma
Elkészítése:
A porcukrot, a margarint és a pudingot 2 deci vízzel habosra keverjük, és két részre osztjuk. Az egyik feléhez hozzáadunk 30 deka kókuszt, a másik felébe pedig belekeverjük a kakaót. Mindkét krémet félretesszük.
A grillázshoz a barnacukrot világosbarna színűre főzzük a tejszínnel, és hozzákeverjük a maradék kókuszt. Egy lemezre öntjük, s miután kihűlt, összegyúrjuk egy pici rumaromával. A masszából a rolád hosszának megfelelő rudat nyújtunk.
Egy tiszta konyharuhára tesszük a kigöngyölgetett piskótalapot, egyharmadára kókuszos, kétharmadára pedig csokoládés vajkrémet kenünk. A szélére helyezzük a grillázsrudat, és a konyharuha segítségével óvatosan feltekerjük. A maradék kókuszkrémmel bevonjuk a tekercset, és 1 órára hűtőbe tesszük.
Forró vízbe mártott késsel háromszög alakban felszeletelve tálaljuk.
 A szeleteket fehércsokoládéba is mártogathatjuk.
Narancsos-diós süti (Deutsch Anita, Vacsoracsata) Hozzávalók: 20 dkg darált dió, 20 dkg kristálycukor, 1 púpozott evőkanál zsemlemorzsa, 1/2 sütőpor, 10 tojás, 5 dkg kakaó, 1 csomag margarin, kávé, tejszín, 1 narancs
Elkészítési mód:
Tészta: A diót, cukrot, zsemlemorzsát, sütőport, 8 tojás sárgáját, a narancs levét, és lereszelt héját összekeverjük, majd szép, lassan hozzáadjuk a tojások felvert habját is. Tepsiben 150- 180 fokon megsütjük.
Krém: 2 egész tojást, kakaót, lefőtt kávét, nagyon kevés tejszínnel és cukorral gőz fölött felfőzünk. Tűzről levéve belekeverjük a margarint és hagyjuk kihűlni. (Előző nap elkészítve jobb.) Miután kihűlt a tészta, a közepét és a tetejét megkenjük a krémmel, és megszórjuk darált dióval.
Görög bableves Hozzávalók 4 személyre: 1 bögre szárazbab, 8 dl víz, 1 fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 2 db sárgarépa, 1 db zeller, 0,5 dl olívaolaj, 1 dl paradicsompüré, ízlés szerint petrezselyem
Elkészítése:
Mossuk meg jól babot és áztassuk be 2 órára forró vízbe. Ezután olajban pároljuk meg az összevágott hagymát, az összenyomott fokhagymát, a vékony csíkokra vágott répát és a lereszelt vagy apróra vágott zellert. Adjuk hozzá a paradicsomot, sózzuk, borsozzuk. Fedjük le és lassan forraljuk 10 percig.
Keverjük hozzá a babot és az áztató vizet, fedjük le és lassú tűzön főzzük kb. 2 órán át. Ezután tegyük bele az összevágott petrezselymet, sózzuk, és addig főzzük, míg a bab meg nem puhul. Tálalás előtt meghintjük petrezselyemmel.
Mint minden bableves, ez is másnap az igazi, addigra jól összeérnek az ízek.
Csokoládés püspökkenyér Hozzávalók: 15 dkg rétesliszt, 20 dkg cukor, 15 dkg csokoládé, 7 tojásfehérje, csipet só, vaj, liszt
Elkészítése:
A tojásfehérjéket egy habverővel verd fel kemény habbá. Ezután óvatosan forgasd bele a lisztet, de ne törd össze a habot. Add hozzá a darabokra tört csokoládét és a sót. (Lehet bele tenni mogyorót, diót, vagy aszalt gyümölcsöket is.) Az így elkészült masszát öntsd kivajazott, lisztezett formába, és közepesen forró sütőben süsd meg.
Ha a tészta megsült, hagyd bent még 5 percig, de a sütő ajtaját nyisd ki. Ezután vedd ki, borítsd ki a formából, és vond be csokoládémázzal.
Bácskai tojásleves Hozzávalók 2 személyre: 3 tojássárgája, 1 dl tejföl, 1 kk. reszelt vöröshagyma, 1 kk. majoranna, pirospaprika, liszt, olaj, citromlé, só, őrölt bors
Elkészítése:
Zsemleszínű rántását készítünk, amelyhez hozzáadunk egy kávéskanálnyi reszelt vöröshagymát és egy kávéskanál majorannát. Tovább pirítjuk.
Mikor a hagyma megfonnyadt, meghintjük csipetnyi pirospaprikával, feleresztjük 4 dl vízzel, és jól elkeverve pár percig forraljuk.
Közben 3 tojássárgáját elkeverünk 1 dl tejföllel és a tűzről lehúzott leveshez adjuk. Sóval, őrölt borssal és pár csepp citromlével ízesítjük. Átforraljuk.
Pirított zsemlekockákkal tálaljuk.
Tepsis csirkemell Hozzávalók 4 személyre: 3-4 db fél csirkemellfilé, 80 dk g fagyasztott hasábburgonya, 1 fej hagyma, 10 dkg füstölt főtt császárszalonna csík, 20 dkg laskagomba, 10 dkg Pannónia sajt, Kotányi Borsos grill, ételízesítő, só, morzsolt bazsalikom, olaj
Elkészítése:
A csirkemelleket vékonyan felszeleteljük, kiklopfoljuk és befűszerezzük. Fél óra múlva forró olajon hirtelen átsütjük a húst, majd félretesszük.
A császárszalonnát csíkokra vágjuk, és kissé megsütjük, majd félretesszük. A maradék zsiradékon átpirítjuk a felszeletelt gombát.
A fagyasztott burgonyát forró olajban megsütjük, jól lecsöpögtetjük, megsózzuk, és egy nagyobb tepsi alján szétterítjük. Egyenletesen elosztjuk rajta a húst, megszórjuk gombával és karikára vágott vöröshagymával, majd a reszelt sajttal. Forró sütőben 10-15 perc alatt készre sütjük.
Tálalás előtt sült szalonnával díszítjük.
Káposztás kifli Hozzávalók 4 darabhoz: 4 darab virsli, 10 dkg savanyú káposzta, 1 darab tojás, 1 darab tojássárgája, 25 dkg liszt + a nyújtáshoz, 1 dl tej, 3,5 dkg élesztő, 1 teáskanál cukor, 1 evőkanál tejföl, 1 evőkanál vaj, kapor, őrölt bors, só
Elkészítése:
Morzsoljuk bele az élesztőt a langyos cukros tejbe, és hagyjuk felfutni. Gyúrjuk össze a lisztet a tejföllel, a tojássárgájával, a vajjal, sóval, borssal és a kovásszal. Dagasszuk be, és hagyjuk 20-25 percig meleg helyen kelni.
Lisztezett deszkán nyújtsuk fél centi vastagra. Vágjunk a tésztából akkora háromszögeket, hogy elférjen bennük a virsli. Tegyük a tésztára a finomra vágott kaporral elkevert káposztát, rá a virslit, és jó szorosan tekerjük fel. Tegyük sütőlemezre, majd kenjük meg tojással, és előmelegített sütőben 180 ˘C-on süssük aranybarnára.
,
|