Őszibarack-krémleves (Deutsch Anita, Vacsoracsata) Hozzávalók 5 személyre: 1 kg őszibarack, 5 dl főzőtejszín, szegfűszeg, cukor ízlés szerint
Elkészítési mód:
Az őszibarackot szegfűszeges, cukros vízben megfőzzük, majd ha kihűlt összeturmixoljuk és tejszínnel elkeverjük.
Apróra vágott barackkal tálaljuk. (A tetejére tejszínhabot is nyomhatunk.)
Paradicsomleves (2) Hozzávalók 4 személyre: 1 kis doboz paradicsompüré (vagy 75 dkg paradicsom), 1 ek. olaj, 1 ek. liszt, 2-3 db babérlevél, 1 db húsleveskocka, kristálycukor, só, oregánó
Elkészítése:
Az olajból és a lisztből világos rántást készítünk, beletesszük a paradicsompürét, és felöntjük 1 liter vízzel. Beletesszük a babérlevelet, az oregánót, a leveskockát, ízesítjük sóval, cukorral.
Főzhetünk bele reszelt tésztát, betűtésztát vagy egy kevés rizst.
Savanyú tojásleves Hozzávalók 2 személyre: 2 tojás, 3 dkg zsír, 1 dkg porcukor, 2 ek. liszt, 1/2 fej reszelt vöröshagyma, 2 babérlevél, ecet, őrölt bors, tejföl, 1/2 l víz vagy húsleves
Elkészítése:
A zsíron a porcukrot megpirítjuk, majd a liszttel, a reszelt vöröshagymával és a törött borssal rántást készítünk. Felengedjük fél liter vízzel vagy húslevessel, ecettel ízesítjük, babérlevelet főzünk bele és átforraljuk.
Tálalás előtt állandó keverés mellett személyenként egy-egy tojást ütünk bele, és néhány percig tovább forraljuk, majd tejföllel ízesítve tálaljuk.
Tejszínes-gyümölcsös pulykamell Hozzávalók 4 személyre: 1 doboz (850 ml) felezett sárgabarack, 2 gerezd fokhagyma, 2 ek. vaj, só, bors, 1 tk. őrölt curry, 4 kisebb szál póréhagyma, 1 ek. méz, 4 szelet filézett pulykamell (egyenként kb. 150 g), 1 ek. pirospaprika, 3 ek. liszt, 100 ml tejszín, 100 ml erőleves, 1 ek. paradicsompüré
Elkészítése:
A barackot leszűrjük, közben felfogjuk a levét. A gyümölcsöt kb. 3 cm-es kockákra vágjuk. Apróra vágjuk a megtisztított fokhagymát. Serpenyőben felhevített vajon megfuttatjuk a fokhagymát, majd hozzáadjuk a sárgabarackot. Sóval, borssal és curryvel fűszerezve körülbelül 5 percig pároljuk.
A pórét megmossuk, megtisztítjuk, hosszában négybe vágjuk és körülbelül 5 cm hosszú darabokra vágjuk. Hozzáadjuk a barackhoz, a mézzel édesítjük és 5 percig tovább pároljuk.
A húst leöblítjük, felitatjuk róla a nedvességet. Az őrölt paprikát és a lisztet összekeverjük, sózzuk és borsozzuk. A húst megforgatjuk a keverékben, majd a felhevített olajon mindkét oldalát 5 percig sütjük. Kiszedjük és melegen tartjuk.
A mártáshoz a pecsenyelét sűrítjük a tejszínnel Felöntjük a levessel és belekeverjük a paradicsompürét. Sóval, borssal és paprikával fűszerezzük. A húst a mártással és a barackos póréval körítve tálaljuk.
Kecskesajtos palacsinta olajbogyóval 
Hozzávalók 4 személyre: a palacsintához: 20 dkg liszt, 1 tojás, 3 dl tej, só, olaj a sütéshez. A töltelékhez: 2-2 evőkanál snidling, fekete olajbogyó-krém és bazsalikom, 20 dkg kecskesajt, 2 szál újhagyma, 2,5 dkg magozott fekete olajbogyó, olaj
Elkészítése:
Összekeverjük a palacsinta tésztáját, és konyharuhával letakarva félretesszük.
Egy csészében összekeverjük az olajbogyókrémet, a kis kockákra vágott kecskesajtot és a finomra vágott újhagymát.
Palacsintasütőben olajat melegítünk, megsütjük a palacsintákat, mindegyiket megszórjuk apróra vágott snidlinggel, bazsalikommal, elosztjuk rajtuk a darabokra vágott olajbogyókat, és 1-1 kanálnyi krémet. A palacsintákat félbehajtjuk, és serpenyőben még néhány percig sütjük, amíg a sajt elolvad.
Tányérra rakjuk, salátával és hagymakarikákkal körítjük, olajbogyókkal díszítjük.
Késő nyári zöldségtál Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg cukkini, 40 dkg padlizsán, 30 dkg paradicsom, 20 dkg zöld és piros színű paprika, 10 dkg vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 1 csomó petrezselyem, 2-3 szál zellerlevél, 5 dkg vaj, 4 dl joghurt, 10 dkg rozspehely, só, bor
Elkészítése:
Az apróra vágott vöröshagymát és a paprikát megfuttatjuk a vajon.
A többi zöldséget meghámozzuk és nagyobb kockákra vágjuk.
Tűzálló tálba halmozzuk vegyesen, megszórjuk az apróra vágott zöldfűszerekkel, sózzuk, borsozzuk, majd ráterítjük a párolt hagymát és paprikát.
Rászórjuk a rozspelyhet.
Az áttört fokhagymát összekeverjük a joghurttal és az ételre simítjuk.
Letakarva a sütőben kb. 50 percig sütjük.
Fatörzs Hozzávalók a tésztához: 6 tojás, 6 ek. kristálycukor, 6 ek. liszt; a krémhez: 4 tojás sárgája, 10 dkg porcukor, 1 tasak vaníliás cukor, 25 dkg vaj, 10 dkg étcsokoládé vagy 4 ek. kakaó, 2--3 ek. rum, 10 dkg pikáns dzsem (ribizli, málna vagy meggy), 1 narancs reszelt héja és leve (ez el is maradhat), 5 dkg durvára vágott dió/mandula (ha a tetejére is teszünk, akkor valamivel több), 5 dkg mazsola
Elkészítése:
A tészta hozzávalóiból a szokásos módon piskótát sütünk, majd még melegen feltekerjük, így hagyjuk kihűlni.
A megmosott, megszárított mazsolát beáztatjuk a rumba. A cukrot a tojássárgájával kikeverjük, majd gőz fölött krémesre főzzük, és hűlni hagyjuk.
A vajat először magában, majd a vaníliás cukorral habosra keverjük. Hozzáadjuk a megolvasztott csokoládét, a narancs héját és levét, végül apránként belekeverjük a kihűlt tojáskrémet.
A piskótatekercset óvatosan kihengergetjük, és vékonyan megkenjük a felforrósított dzsemmel.
Ha a lekvár kellően megdermedt rajta, a krém 2/3-át egyenletesen a piskótalapra kenjük, megszórjuk a dióval és a rumos mazsolával, majd szorosan föltekerjük.
A maradék krémmel bevonjuk a tekercset és villával hullámvonalat, göcsörtöket rajzolunk rá. Egy darabot le is vághatunk belőle, amit az egész fatörzshöz támasztunk.
Szeletelt mandulával vagy durvára vágott dióval, marcipán levelekkel, indákkal díszíthetjük. Tálalás előtt behűtjük, hogy szépen szeletelhessük.
A fatörzs torta hagyományos karácsonyi sütemény a franciáknál. Az ünnep melegét, az ilyenkor a kandallóba tett fahasábokat jelképezi.
,
Magyaros fehérpecsenye (Deutsch Anita, Vacsoracsata) Hozzávalók 5 személyre:
1 kg fehérpecsenye, 1 kg paradicsom, 1/2 kg paprika, 4 hagyma, bors, pirospaprika, mustár
Elkészítési mód:
A vékony szeletekre vágott húst befűszerezzük és állni hagyjuk.
Olajon hagymát pirítunk, a húst, a karikára vágott paradicsomot és paprikát főzzük addig, amíg a hús meg nem puhul. (Ez legalább 2-3 órát jelent.)
Ha elkészült, főtt krumplival tálaljuk.
Daragaluska-leves Hozzávalók 4 személyre: 2 db tyúkhúsleveskocka, 2 db tojás, 3-4 ek. búzadara, 2 liter víz, ízlés szerint só
Elkészítése:
A tojásokat alaposan összekeverjük a búzadarával úgy, hogy lágy, de ne folyós masszát kapjunk. Ízlés szerint sóval ízesítjük. A kapott tésztát pihenni hagyjuk, hogy a gríz kellőképpen megduzzadjon.
A vizet feltesszük forrni, a leveskockákat belefőzzük, sóval ízesítjük. Bevizezett kanállal galuskákat szaggatunk a forrásban lévő vizünkbe és kb. 5 percig főzzük.
Palermói tojásleves Hozzávalók: tojássárgája, tej, sajt, ételízesítő, vaj, liszt, petrezselyem, só
Elkészítése:
Világos petrezselymes vajas rántást készítünk. Személyenként 1,5 dl vízzel felöntjük és kávéskanálnyi ételízesítővel ízesítjük, összeforraljuk.
Személyenként 1 tojássárgáját 1/2 dl tejjel elkeverünk és tálalás előtt a forró leveshez öntjük.
Ízlés szerint sózzuk és száraz reszelt sajttal bőven megszórva tálaljuk.
,
|