Ízvilág receptgyűjtemény

 
Új receptek
Friss bejegyzések
Friss hozzászólások
 

HETI MENÜK
 
DIÉTÁK
 
DIÉTÁS RECEPTEK
 

 

VALENTIN-NAPI RECEPTEK
 
HÚSVÉTI RECEPTEK
 
KARÁCSONYI, ADVENTI RECEPTEK
 
SZILVESZTERI, ÚJÉVI RECEPTEK
 
KISOKOS
 
FŰSZER- ÉS GYÓGYNÖVÉNYEK
 
GYÜMÖLCSÖK
 
ZÖLDSÉGEK
 

Naptár
2025. Szeptember
HKSCPSV
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05
<<   >>
 
 

 

Új receptek
Archívum - 2010.

Őszibarack-krémleves (Deutsch Anita, Vacsoracsata)

Hozzávalók 5 személyre: 1 kg őszibarack, 5 dl főzőtejszín, szegfűszeg, cukor ízlés szerint


Elkészítési mód:

Az őszibarackot szegfűszeges, cukros vízben megfőzzük, majd ha kihűlt összeturmixoljuk és tejszínnel elkeverjük.

Apróra vágott barackkal tálaljuk. (A tetejére tejszínhabot is nyomhatunk.)


LEVESEK

Paradicsomleves (2)

Hozzávalók 4 személyre: 1 kis doboz paradicsompüré (vagy 75 dkg paradicsom), 1 ek. olaj, 1 ek. liszt, 2-3 db babérlevél, 1 db húsleveskocka, kristálycukor, só, oregánó

Elkészítése:

Az olajból és a lisztből világos rántást készítünk, beletesszük a paradicsompürét, és felöntjük 1 liter vízzel. Beletesszük a babérlevelet, az oregánót, a leveskockát, ízesítjük sóval, cukorral.

Főzhetünk bele reszelt tésztát, betűtésztát vagy egy kevés rizst.


LEVESEK

Savanyú tojásleves

Hozzávalók 2 személyre: 2 tojás, 3 dkg zsír, 1 dkg porcukor, 2 ek. liszt, 1/2 fej reszelt vöröshagyma, 2 babérlevél, ecet, őrölt bors, tejföl, 1/2 l víz vagy húsleves

Elkészítése:

A zsíron a porcukrot megpirítjuk, majd a liszttel, a reszelt vöröshagymával és a törött borssal rántást készítünk. Felengedjük fél liter vízzel vagy húslevessel, ecettel ízesítjük, babérlevelet főzünk bele és átforraljuk.

Tálalás előtt állandó keverés mellett személyenként egy-egy tojást ütünk bele, és néhány percig tovább forraljuk, majd tejföllel ízesítve tálaljuk.


LEVESEK

Tejszínes-gyümölcsös pulykamell

Hozzávalók 4 személyre: 1 doboz (850 ml) felezett sárgabarack, 2 gerezd fokhagyma, 2 ek. vaj, só, bors, 1 tk. őrölt curry, 4 kisebb szál póréhagyma, 1 ek. méz, 4 szelet filézett pulykamell (egyenként kb. 150 g), 1 ek. pirospaprika, 3 ek. liszt, 100 ml tejszín, 100 ml erőleves, 1 ek. paradicsompüré

Elkészítése:

A barackot leszűrjük, közben felfogjuk a levét. A gyümölcsöt kb. 3 cm-es kockákra vágjuk. Apróra vágjuk a megtisztított fokhagymát. Serpenyőben felhevített vajon megfuttatjuk a fokhagymát, majd hozzáadjuk a sárgabarackot. Sóval, borssal és curryvel fűszerezve körülbelül 5 percig pároljuk.

A pórét megmossuk, megtisztítjuk, hosszában négybe vágjuk és körülbelül 5 cm hosszú darabokra vágjuk. Hozzáadjuk a barackhoz, a mézzel édesítjük és 5 percig tovább pároljuk.

A húst leöblítjük, felitatjuk róla a nedvességet. Az őrölt paprikát és a lisztet összekeverjük, sózzuk és borsozzuk. A húst megforgatjuk a keverékben, majd a felhevített olajon mindkét oldalát 5 percig sütjük. Kiszedjük és melegen tartjuk.

A mártáshoz a pecsenyelét sűrítjük a tejszínnel Felöntjük a levessel és belekeverjük a paradicsompürét. Sóval, borssal és paprikával fűszerezzük. A húst a mártással és a barackos póréval körítve tálaljuk.


PULYKAMELL

Kecskesajtos palacsinta olajbogyóval

Hozzávalók 4 személyre: a palacsintához: 20 dkg liszt, 1 tojás, 3 dl tej, só, olaj a sütéshez. A töltelékhez: 2-2 evőkanál snidling, fekete olajbogyó-krém és bazsalikom, 20 dkg kecskesajt, 2 szál újhagyma, 2,5 dkg magozott fekete olajbogyó, olaj

Elkészítése:

Összekeverjük a palacsinta tésztáját, és konyharuhával letakarva félretesszük.

Egy csészében összekeverjük az olajbogyókrémet, a kis kockákra vágott kecskesajtot és a finomra vágott újhagymát.

Palacsintasütőben olajat melegítünk, megsütjük a palacsintákat, mindegyiket megszórjuk apróra vágott snidlinggel, bazsalikommal, elosztjuk rajtuk a darabokra vágott olajbogyókat, és 1-1 kanálnyi krémet. A palacsintákat félbehajtjuk, és serpenyőben még néhány percig sütjük, amíg a sajt elolvad.

Tányérra rakjuk, salátával és hagymakarikákkal körítjük, olajbogyókkal díszítjük.


ELŐÉTELEK

Késő nyári zöldségtál

Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg cukkini, 40 dkg padlizsán, 30 dkg paradicsom, 20 dkg zöld és piros színű paprika, 10 dkg vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 1 csomó petrezselyem, 2-3 szál zellerlevél, 5 dkg vaj, 4 dl joghurt, 10 dkg rozspehely, só, bor
 
Elkészítése:
 
Az apróra vágott vöröshagymát és a paprikát megfuttatjuk a vajon.
 
A többi zöldséget meghámozzuk és nagyobb kockákra vágjuk.
 
Tűzálló tálba halmozzuk vegyesen, megszórjuk az apróra vágott zöldfűszerekkel, sózzuk, borsozzuk, majd ráterítjük a párolt hagymát és paprikát.
 
Rászórjuk a rozspelyhet.
 
Az áttört fokhagymát összekeverjük a joghurttal és az ételre simítjuk.
 
Letakarva a sütőben kb. 50 percig sütjük.

ZÖLDSÉG

Fatörzs

Hozzávalók a tésztához: 6 tojás, 6 ek. kristálycukor, 6 ek. liszt; a krémhez: 4 tojás sárgája, 10 dkg porcukor, 1 tasak vaníliás cukor, 25 dkg vaj, 10 dkg étcsokoládé vagy 4 ek. kakaó, 2--3 ek. rum, 10 dkg pikáns dzsem (ribizli, málna vagy meggy), 1 narancs reszelt héja és leve (ez el is maradhat), 5 dkg durvára vágott dió/mandula (ha a tetejére is teszünk, akkor valamivel több), 5 dkg mazsola

Elkészítése:

A tészta hozzávalóiból a szokásos módon piskótát sütünk, majd még melegen feltekerjük, így hagyjuk kihűlni.

A megmosott, megszárított mazsolát beáztatjuk a rumba. A cukrot a tojássárgájával kikeverjük, majd gőz fölött krémesre főzzük, és hűlni hagyjuk.

A vajat először magában, majd a vaníliás cukorral habosra keverjük. Hozzáadjuk a megolvasztott csokoládét, a narancs héját és levét, végül apránként belekeverjük a kihűlt tojáskrémet.

A piskótatekercset óvatosan kihengergetjük, és vékonyan megkenjük a felforrósított dzsemmel.

Ha a lekvár kellően megdermedt rajta, a krém 2/3-át egyenletesen a piskótalapra kenjük, megszórjuk a dióval és a rumos mazsolával, majd szorosan föltekerjük.

A maradék krémmel bevonjuk a tekercset és villával hullámvonalat, göcsörtöket rajzolunk rá. Egy darabot le is vághatunk belőle, amit az egész fatörzshöz támasztunk.

Szeletelt mandulával vagy durvára vágott dióval, marcipán levelekkel, indákkal díszíthetjük. Tálalás előtt behűtjük, hogy szépen szeletelhessük.

 

A fatörzs torta hagyományos karácsonyi sütemény a franciáknál. Az ünnep melegét, az ilyenkor a kandallóba tett fahasábokat jelképezi.


TEKERCS, ROLÓ, KARÁCSONYRA

Magyaros fehérpecsenye (Deutsch Anita, Vacsoracsata)

Hozzávalók 5 személyre:

1 kg fehérpecsenye, 1 kg paradicsom, 1/2 kg paprika, 4 hagyma, bors, pirospaprika, mustár

Elkészítési mód:

A vékony szeletekre vágott húst befűszerezzük és állni hagyjuk.

Olajon hagymát pirítunk, a húst, a karikára vágott paradicsomot és paprikát főzzük addig, amíg a hús meg nem puhul. (Ez legalább 2-3 órát jelent.)

Ha elkészült, főtt krumplival tálaljuk.


MARHACOMB (FEHÉRPECSENYE)

Daragaluska-leves

Hozzávalók 4 személyre: 2 db tyúkhúsleveskocka, 2 db tojás, 3-4 ek. búzadara, 2 liter víz, ízlés szerint só

Elkészítése:

A tojásokat alaposan összekeverjük a búzadarával úgy, hogy lágy, de ne folyós masszát kapjunk. Ízlés szerint sóval ízesítjük. A kapott tésztát pihenni hagyjuk, hogy a gríz kellőképpen megduzzadjon.

A vizet feltesszük forrni, a leveskockákat belefőzzük, sóval ízesítjük. Bevizezett kanállal galuskákat szaggatunk a forrásban lévő vizünkbe és kb. 5 percig főzzük.


LEVESEK

Palermói tojásleves

Hozzávalók: tojássárgája, tej, sajt, ételízesítő, vaj, liszt, petrezselyem, só

Elkészítése:

Világos petrezselymes vajas rántást készítünk. Személyenként 1,5 dl vízzel felöntjük és kávéskanálnyi ételízesítővel ízesítjük, összeforraljuk.

Személyenként 1 tojássárgáját 1/2 dl tejjel elkeverünk és tálalás előtt a forró leveshez öntjük.

Ízlés szerint sózzuk és száraz reszelt sajttal bőven megszórva tálaljuk.


LEVESEK, OLASZ

 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót
 

RECEPTKERESŐ

 Keresés hozzávalók szerint

 
RECEPTEK
 
HIDEGKONYHA, SZENDVICSEK
 
LEVESEK, LEVESBETÉTEK
 
FŐZELÉKEK
 
HÚS- ÉS HALÉTELEK
 
HÚSOK, HÚSKÉSZÍTMÉNYEK
 
BÁRÁNY / BIRKA
 
CSIRKE, TYÚK
 
HALAK,TENGER GYÜMÖLCSEI
 
KACSA
 
LIBA
 
MARHA, BORJÚ
 
NYÚL
 
PULYKA
 
SERTÉS
 
STRUCC
 
   VAD
 
TÉSZTÁK, RIZSÉTELEK
 
SÜTEMÉNYEK, DESSZERTEK, PÉKÁRUK
 
ZÖLDSÉGES ÉTELEK
 
SALÁTÁK
 
ITALOK
 
BEFŐZÉS, TARTÓSÍTÁS
 
VILÁGKONYHA
 


Mindig tudnod kell, melyik kikötõ felé tartasz. - ROSE HARBOR, a mi városunk - FRPG    *****    A boroszkányok gyorsan megtanulják... Minden mágia megköveteli a maga árát. De vajon mekkora lehet ez az ár? - FRPG    *****    Alkosd meg a saját karaktered, és irányítsd a sorsát! Vajon képes lenne túlélni egy ilyen titkokkal teli helyen? - FRPG    *****    why do all monsters come out at night - FRPG - Csatlakozz közénk! - Írj, és éld át a kalandokat!    *****    Aki szörnyekkel küzd, vigyázzon, nehogy belõle is szörny váljék. S ha hosszasan tekintesz egy örvénybe, az örvény vissza    *****    Rose Harbor, ahol a tenger suttog és a múlt sosem tûnik el teljesen. - FRPG - csatlakozz közénk te is :)    *****    Egy kikötõ, ahol minden hullám egy új kezdetet ígér. Rose Harbor, több mint egy város, egy világ a világ mögött.    *****    Rose Harbor &#8211; kisvárosi báj, nagy titkokkal - légy részese te is ennek a kalandnak :) - FRPG    *****    Óceán, erdõ, csillagfény &#8211; minden ösvény Rose Harborba vezet - aktív FRPG közösség    *****    Itachi Shinden 1. kötet Magyarul elérhetõ a konoha.hu -n. Nézzetek be! *** Itachi Shinden 1. kötet Magyarul elérhetõ!!!    *****    ÁGICAKÖNYVTÁRA - KÖNYVEK, KÖNYVEK, KÖNYVEK - ÁGICAKÖNYVTÁRA    *****    MOVIE-NIGHT -> Filmek, Sorozatok <- MOVIE-NIGHT    *****    Movie-    *****    Játssz a színekkel keress szebbnél szebb képeket, építs, szépítsd a portálod, hogy szebb és színesebb legyen a világod!    *****    Debrecen Huszti Lakóparki napelemes családiház eladó. 06209911123 Debrecen Huszti Lakóparki napelemes családiház eladó.    *****    Pont ITT Pont MOST! Pont NEKED! Már fejlesztés alatt is szebbnél színes szebb képek! Ha gondolod gyere less be!    *****    Kedves Csokoládé kedvelõk! Segítségeteket kérném a kérdõívem kitöltéséhez! Témája a CSOKOLÁDÉ MÁRKÁK! Köszön    *****    Homlokzati hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, nyaralók és egyéb épületek homlokzati hõszigetelését!    *****    * Beugrós munkavállalók éjjel-nappal. * Beugrós munkavállalók éjjel-nappal. * Beugrós munkavállalók éjjel-nappal. *    *****    Elindult a Játék határok nélkül rajongói oldal! Ha te is szeretted a '90-es évek népszerû mûsorát, nézz be ide!