Ízvilág receptgyűjtemény

 
Új receptek
Friss bejegyzések
Friss hozzászólások
 

HETI MENÜK
 
DIÉTÁK
 
DIÉTÁS RECEPTEK
 

 

VALENTIN-NAPI RECEPTEK
 
HÚSVÉTI RECEPTEK
 
KARÁCSONYI, ADVENTI RECEPTEK
 
SZILVESZTERI, ÚJÉVI RECEPTEK
 
KISOKOS
 
FŰSZER- ÉS GYÓGYNÖVÉNYEK
 
GYÜMÖLCSÖK
 
ZÖLDSÉGEK
 

Naptár
2025. Szeptember
HKSCPSV
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05
<<   >>
 
 

 

Új receptek
Archívum - 2010.

Görögdinnyés piskótaroló

Hozzávalók: 10 dkg cukor, 1 tasak vaníliás cukor, 7-8 dkg liszt, 2-3 dkg étkezési keményítő, 1 csapott tk. sütőpor, 40 dkg görögdinnyebél (tisztán), 5 dl tejszín, 2 tasak habfixáló, 6-8 csepp citromaroma, 1/2 citrom reszelt héja; a tetejére: porcukor
 
Elkészítése:
 
A tojásokat szétválasztjuk, és a fehérjéket 3 evőkanál hideg vízzel kemény habbá verjük. Közben beleszórunk 7-8 deka cukrot, és hozzáadjuk a vaníliás cukrot. Egyenként belekeverjük a tojássárgákat, rászitáljuk, majd beleforgatjuk a keményítővel és a sütőporral elvegyített lisztet. A masszát sütőpapírral kibélelt kb. 37 x 32 cm-es tepsibe simítjuk, és 200 fokra előmelegített sütőben 10-12 percig sütjük.
 
A piskótát cukorral meghintett nedves konyharuhára borítjuk, majd a ruha szélét ráhajtva hűlni hagyjuk.
 
A dinnyéből karalábévájóval apró golyókat kanyarítunk ki, és konyhai törlőpapírra téve lecsöpögtetjük.
 
A tejszínt a maradék cukorral kemény habbá verjük, közben beleszórjuk a habfixálót. Hozzáadjuk a citromaromát és a citromhéjat, majd a krémet úgy kenjük a piskótára, hogy körben kb. 3 cm-es sávot szabadon hagyunk. A dinnyegolyókat kissé a krémbe nyomkodjuk, majd a piskótát a konyharuha segítségével a keskenyebbik oldalánál fogva feltekerjük.
 
Porcukorral meghintve, felszeletelve kínáljuk.

TEKERCS, ROLÓ

Mézes-mákos guba vörös áfonya lekvárral (Kammerer Zoltán, Vacsoracsata)

Hozzávalók: 8 kifli, 6 dl tej, 5 dkg vaj, 1 csomag vaníliás cukor, 15 dkg mák, 3 szegfűszeg, 1 mokkáskanál reszelt citromhéj, 10 dkg porcukor, 3 evőkanál méz, áfonyalekvár


Elkészítési mód:

A kifliket karikákra vágjuk. A tejet a vajjal és a vaníliás cukorral felforraljuk, ráöntjük a kiflikarikákra, majd a tálat enyhén rázogatva felitatjuk a tejet.

A darált mákot a finomra összetört szegfűszeggel, a reszelt citromhéjjal és a porcukorral elkeverjük. Az így elkészített mákot a kiflire szórjuk, összerázzuk, és az egészet tűzálló tálba öntjük. Mézzel meglocsoljuk, és forró sütőben kb. 25 percig sütjük.

Áfonyalekvárral kínáljuk.


KIFLIBŐL, ZSEMLÉBŐL...

Bélszínjava Budapest módon

Hozzávalók 4 személyre: 80 dkg bélszín, őrölt feketebors, só. A raguhoz: 5 dkg füstölt szalonna, 10 dkg libamáj, 15 dkg gomba, 5 dkg zöldborsó, 2 db zöldpaprika, 1 db paradicsom, 1 db vöröshagyma, pirospaprika, őrölt feketebors, só

Elkészítése:

Az érlelt bélszínt 20 dkg-os. szeletekre vágjuk, sózzuk, borsozzuk, és felhasználásig hűtőben tároljuk.

A kis kockára vágott szalonnát kisütjük, hozzáadjuk a finomra vágott vöröshagymát, és megfuttatjuk. Meghintjük pirospaprikával, kevés vízzel felöntve kiforraljuk. Rátesszük a cikkekre vágott gombát, libamájat, paprikát, paradicsomot és a zöldborsót. Kevés sóval ízesítjük, és pár pillanat alatt készre pároljuk.

Kevés forró olajban a bélszín szeleteket hirtelen megsütjük.

Tálaláskor a gombás, libamájas ragut a bélszínszeletekre halmozzuk, párolt rizzsel és sült burgonyával körítve adjuk az asztalra.


BÉLSZÍN (VESEPECSENYE, SZŰZPECSENYE)

Zöldborsóleves

Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg zöldborsó, 1 db sárgarépa, 1 ek. olaj, 1 ek. liszt, 1 liter csontleves, 1 mk. pirospaprika, 1 csomag petrezselyem, ízlés szerint só, 1db paprika, 1 db  paradicsom, 7 dkg tészta

Elkészítése:

A megtisztított zöldborsót és a karikára vágott répát egy pici cukorral az olajon dinszteljük meg, majd hintsük meg a liszttel, fűszerpaprikával és engedjük fel a csontlevessel. Ízlés szerint sózzuk és főzzük puhára.

Galuskát vagy levestésztát főzhetünk bele, és tálaláskor szórjuk meg apróra vágott petrezselyemzölddel.


LEVESEK

Tojáskocsonya

Hozzávalók 2 személyre: 2 tojássárgája, 1 tojás, 1 dl tej, só, szerecsendió, vaj

Elkészítése:

2 tojássárgáját és 1 egész tojást csipetnyi sóval, kevés reszelt szerecsendióval és 1 dl tejjel jól összekeverünk

Egy tűzálló üvegedényt kivajazunk, beleöntjük a tojásos tejet. Az edényt vízfürdőbe állítjuk, és sütőben kb. 30 percig lassan gőzöljük. Ha megdermedt, kocsonyás lesz, akkor hideg vízbe borítjuk, majd néhány percnyi állás után vékony pengéjű késsel kis kockákra vágjuk.

Általában erő- vagy húsleveshez adjuk.


LEVESBETÉTEK

Bakonyi vadas marha

Hozzávalók 4 személyre: 80 dkg fehérpecsenye, 10 dkg füstölt szalonna, 10 dkg gomba, 2 nagyobb sárgarépa, 1 nagyobb petrezselyemgyökér, 1 kisebb zeller, 1 közepes vöröshagyma, 1 citrom, 1 csomó petrezselyemzöld, 1 teáskanál paradicsompüré, 4 evőkanál olaj, 2 evőkanál liszt, 2 dl tejföl, 2 evőkanál cukor, 1 evőkanál mustár, 1 db babérlevél, őrölt feketebors, só

Elkészítése:

A fehérpecsenyét vékony szalonnacsíkokkal megtűzdeljük, borssal, sóval bedörzsöljük, és felhevített olajban erősen körülsütjük, majd az olajbók kivéve félretesszük.

A visszamaradt olajban cukrot karamellizálunk, rátesszük a vékony szeletekre vágott zöldséget, hagymát és megfuttatjuk. Beletesszük a marhahúst, kevés vízzel felöntjük, babérlevelet, mustárt, cukrot adunk hozzá és készre pároljuk.

Mikor a hús megpuhult, a párolólevét lisztből és tejfölből készült habarással sűrítjük, citromlével ízesítjük és áttörjük. Hozzáadjuk a külön megpárolt, cikkekre vágott gombát, és pár pillanat alatt összeforraljuk.

Tálaláskor a pikáns gombás mártást a felszeletelt párolt marhahúsra halmozzuk, és zsemlegombóccal körítjük. Tejföllel és petrezselyemzölddel díszítjük.


 COMB (FEHÉRPECSENYE)

Téliszalámis saláta

Hozzávalók 4 személyre: 10-10 dkg téliszalámi, paprikás szalámi, csípős csabai szalámi (darabban, nem szeletelve!), 4 paradicsompaprika, 1 csípős paprika, 1 csokor zöldhagyma, 2 csokor hónapos retek, 2-2 ek. borecet és olaj, 1 ek. paradicsomlé, 1 tk. mustár, 1 mk. őrölt feketebors, só, cukor

Elkészítése:

A szalámik bőrét lehúzzuk, a paradicsompaprikát megmossuk, ereit és csumáját kivágjuk, majd mindet vékony csíkokra vágjuk.

A retket megtisztítjuk, megmossuk, és felszeleteljük, a zöldhagymát karikára vágjuk. A csípős paprikát nagyon vékonyan felkarikázzuk.

Az olajat elkeverjük a borecettel, a sóval, a cukorral, a mustárral, a paradicsomlével, az őrölt borssal, majd az összes hozzávalót összekeverjük. Fél napra hűtőszekrénybe tesszük, hogy az ízek összeérjenek. (Esetleg elkészíthetjük már előző nap is.)

Tálalás előtt átkeverjük, és friss péksüteménnyel tálaljuk.


SALÁTÁK

Kecskesajtos-paradicsomos szendvics

Hozzávalók 4 személyre: 6 koktélparadicsom, 1-1 evőkanál olaj, apróra vágott petrezselyem és bazsalikom, 1 gerezd fokhagyma, 8 szelet bagett, 15 dkg kecskesajt, őrölt bors, só

Elkészítése:

A paradicsomokat negyedekre vágjuk, sóval, borssal meghintjük, olajjal meglocsoljuk, petrezselyemmel és bazsalikommal megszórjuk, majd összekeverjük.

A fokhagymát kettévágjuk, ezzel a kenyérszeletkéket bedörzsöljük, majd ropogósra grillezzük.

Minden szeletre sajtot kenünk, és meleg sütőben átsütjük. Mindegyikre paradicsomdarabkát és bazsalikomlevelet teszünk. Rögtön tálaljuk.

 

 * Jércesalátával könnyű vacsora is lehet.


ELŐÉTELEK, SZENDVICS

Párolt zöldségek hollandi mártással

Hozzávalók 4 személyre: 40 dkg sárgarépa (bébirépa), 40 dkg brokkoli, 40 dkg karfiol, 40 dkg zöldbab, 2 tojássárgája, 2 dl tejszín, 1 evőkanál fehérbor, 1 kiskanál citromlé, csipet só, 10 dkg vaj a mártáshoz, 5 dkg vaj a zöldségekhez, vegyes zöldség fűszerkeverék

Elkészítés:

Először zöldség fűszerkeverékkel megszórjuk a zöldségeket. Hozzáadjuk a vajat, majd gőzpárolóban, vagy lefedett edényben mikrohullámú sütőben roppanósra pároljuk.

A mártáshoz vízfürdő felett a megolvasztott vajhoz hozzáadjuk a tojássárgáját, a tejszínt, egy csipet sót, és állandó kevergetéssel habosra keverjük. Végén adjuk hozzá a citromlevet és a fehérbort.

Elfoglaltabbak akár kész hollandi mártás porból is készíthetik.


ZÖLDSÉG

Gesztenyekrémes tekercs

Hozzávalók: 8 tojás, 15 dkg cukor, 20 dkg liszt, 40 dkg darált dió, 20 dkg cukor, 4 dl tejszín, 45 dkg gesztenyemassza, 1 tasak vaníliás cukor, 3 ek. rum, 25 dkg kimagozott meggy (kompótból vagy mélyhűtött)
 
Elkészítése:
 
A tojásokat szétválasztjuk.
 
A tojásfehérjéből a cukor folyamatos hozzáadásával habot verünk. Hozzáadjuk a tojássárgáját, a lisztet és a darált diót.
 
Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral, ujjnyi vastagon rákenjük a tésztát, és mérsékelten meleg sütőben megsütjük.
 
A krémhez a cukrot a tejszínnel felverjük, összekeverjük a gesztenyepürével, a vaníliás cukorral, a rummal és a meggy felével.
 
A süteménylapot megkenjük a krém háromnegyedével, feltekerjük, kívülről bekenjük a maradék gesztenyemasszával, és a félretett meggyel díszítjük.

TEKERCS, ROLÓ

 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót
 

RECEPTKERESŐ

 Keresés hozzávalók szerint

 
RECEPTEK
 
HIDEGKONYHA, SZENDVICSEK
 
LEVESEK, LEVESBETÉTEK
 
FŐZELÉKEK
 
HÚS- ÉS HALÉTELEK
 
HÚSOK, HÚSKÉSZÍTMÉNYEK
 
BÁRÁNY / BIRKA
 
CSIRKE, TYÚK
 
HALAK,TENGER GYÜMÖLCSEI
 
KACSA
 
LIBA
 
MARHA, BORJÚ
 
NYÚL
 
PULYKA
 
SERTÉS
 
STRUCC
 
   VAD
 
TÉSZTÁK, RIZSÉTELEK
 
SÜTEMÉNYEK, DESSZERTEK, PÉKÁRUK
 
ZÖLDSÉGES ÉTELEK
 
SALÁTÁK
 
ITALOK
 
BEFŐZÉS, TARTÓSÍTÁS
 
VILÁGKONYHA
 


Mindig tudnod kell, melyik kikötõ felé tartasz. - ROSE HARBOR, a mi városunk - FRPG    *****    A boroszkányok gyorsan megtanulják... Minden mágia megköveteli a maga árát. De vajon mekkora lehet ez az ár? - FRPG    *****    Alkosd meg a saját karaktered, és irányítsd a sorsát! Vajon képes lenne túlélni egy ilyen titkokkal teli helyen? - FRPG    *****    why do all monsters come out at night - FRPG - Csatlakozz közénk! - Írj, és éld át a kalandokat!    *****    Aki szörnyekkel küzd, vigyázzon, nehogy belõle is szörny váljék. S ha hosszasan tekintesz egy örvénybe, az örvény vissza    *****    Rose Harbor, ahol a tenger suttog és a múlt sosem tûnik el teljesen. - FRPG - csatlakozz közénk te is :)    *****    Egy kikötõ, ahol minden hullám egy új kezdetet ígér. Rose Harbor, több mint egy város, egy világ a világ mögött.    *****    Rose Harbor &#8211; kisvárosi báj, nagy titkokkal - légy részese te is ennek a kalandnak :) - FRPG    *****    Óceán, erdõ, csillagfény &#8211; minden ösvény Rose Harborba vezet - aktív FRPG közösség    *****    Itachi Shinden 1. kötet Magyarul elérhetõ a konoha.hu -n. Nézzetek be! *** Itachi Shinden 1. kötet Magyarul elérhetõ!!!    *****    ÁGICAKÖNYVTÁRA - KÖNYVEK, KÖNYVEK, KÖNYVEK - ÁGICAKÖNYVTÁRA    *****    MOVIE-NIGHT -> Filmek, Sorozatok <- MOVIE-NIGHT    *****    Movie-    *****    Játssz a színekkel keress szebbnél szebb képeket, építs, szépítsd a portálod, hogy szebb és színesebb legyen a világod!    *****    Debrecen Huszti Lakóparki napelemes családiház eladó. 06209911123 Debrecen Huszti Lakóparki napelemes családiház eladó.    *****    Pont ITT Pont MOST! Pont NEKED! Már fejlesztés alatt is szebbnél színes szebb képek! Ha gondolod gyere less be!    *****    Kedves Csokoládé kedvelõk! Segítségeteket kérném a kérdõívem kitöltéséhez! Témája a CSOKOLÁDÉ MÁRKÁK! Köszön    *****    Homlokzati hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, nyaralók és egyéb épületek homlokzati hõszigetelését!    *****    * Beugrós munkavállalók éjjel-nappal. * Beugrós munkavállalók éjjel-nappal. * Beugrós munkavállalók éjjel-nappal. *    *****    Elindult a Játék határok nélkül rajongói oldal! Ha te is szeretted a '90-es évek népszerû mûsorát, nézz be ide!