Görögdinnyés piskótaroló Hozzávalók: 10 dkg cukor, 1 tasak vaníliás cukor, 7-8 dkg liszt, 2-3 dkg étkezési keményítő, 1 csapott tk. sütőpor, 40 dkg görögdinnyebél (tisztán), 5 dl tejszín, 2 tasak habfixáló, 6-8 csepp citromaroma, 1/2 citrom reszelt héja; a tetejére: porcukor
Elkészítése:
A tojásokat szétválasztjuk, és a fehérjéket 3 evőkanál hideg vízzel kemény habbá verjük. Közben beleszórunk 7-8 deka cukrot, és hozzáadjuk a vaníliás cukrot. Egyenként belekeverjük a tojássárgákat, rászitáljuk, majd beleforgatjuk a keményítővel és a sütőporral elvegyített lisztet. A masszát sütőpapírral kibélelt kb. 37 x 32 cm-es tepsibe simítjuk, és 200 fokra előmelegített sütőben 10-12 percig sütjük.
A piskótát cukorral meghintett nedves konyharuhára borítjuk, majd a ruha szélét ráhajtva hűlni hagyjuk.
A dinnyéből karalábévájóval apró golyókat kanyarítunk ki, és konyhai törlőpapírra téve lecsöpögtetjük.
A tejszínt a maradék cukorral kemény habbá verjük, közben beleszórjuk a habfixálót. Hozzáadjuk a citromaromát és a citromhéjat, majd a krémet úgy kenjük a piskótára, hogy körben kb. 3 cm-es sávot szabadon hagyunk. A dinnyegolyókat kissé a krémbe nyomkodjuk, majd a piskótát a konyharuha segítségével a keskenyebbik oldalánál fogva feltekerjük.
Porcukorral meghintve, felszeletelve kínáljuk.
Mézes-mákos guba vörös áfonya lekvárral (Kammerer Zoltán, Vacsoracsata) Hozzávalók: 8 kifli, 6 dl tej, 5 dkg vaj, 1 csomag vaníliás cukor, 15 dkg mák, 3 szegfűszeg, 1 mokkáskanál reszelt citromhéj, 10 dkg porcukor, 3 evőkanál méz, áfonyalekvár
Elkészítési mód:
A kifliket karikákra vágjuk. A tejet a vajjal és a vaníliás cukorral felforraljuk, ráöntjük a kiflikarikákra, majd a tálat enyhén rázogatva felitatjuk a tejet.
A darált mákot a finomra összetört szegfűszeggel, a reszelt citromhéjjal és a porcukorral elkeverjük. Az így elkészített mákot a kiflire szórjuk, összerázzuk, és az egészet tűzálló tálba öntjük. Mézzel meglocsoljuk, és forró sütőben kb. 25 percig sütjük.
Áfonyalekvárral kínáljuk.
Bélszínjava Budapest módon Hozzávalók 4 személyre: 80 dkg bélszín, őrölt feketebors, só. A raguhoz: 5 dkg füstölt szalonna, 10 dkg libamáj, 15 dkg gomba, 5 dkg zöldborsó, 2 db zöldpaprika, 1 db paradicsom, 1 db vöröshagyma, pirospaprika, őrölt feketebors, só
Elkészítése:
Az érlelt bélszínt 20 dkg-os. szeletekre vágjuk, sózzuk, borsozzuk, és felhasználásig hűtőben tároljuk.
A kis kockára vágott szalonnát kisütjük, hozzáadjuk a finomra vágott vöröshagymát, és megfuttatjuk. Meghintjük pirospaprikával, kevés vízzel felöntve kiforraljuk. Rátesszük a cikkekre vágott gombát, libamájat, paprikát, paradicsomot és a zöldborsót. Kevés sóval ízesítjük, és pár pillanat alatt készre pároljuk.
Kevés forró olajban a bélszín szeleteket hirtelen megsütjük.
Tálaláskor a gombás, libamájas ragut a bélszínszeletekre halmozzuk, párolt rizzsel és sült burgonyával körítve adjuk az asztalra.
Zöldborsóleves Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg zöldborsó, 1 db sárgarépa, 1 ek. olaj, 1 ek. liszt, 1 liter csontleves, 1 mk. pirospaprika, 1 csomag petrezselyem, ízlés szerint só, 1db paprika, 1 db paradicsom, 7 dkg tészta
Elkészítése:
A megtisztított zöldborsót és a karikára vágott répát egy pici cukorral az olajon dinszteljük meg, majd hintsük meg a liszttel, fűszerpaprikával és engedjük fel a csontlevessel. Ízlés szerint sózzuk és főzzük puhára.
Galuskát vagy levestésztát főzhetünk bele, és tálaláskor szórjuk meg apróra vágott petrezselyemzölddel.
Tojáskocsonya Hozzávalók 2 személyre: 2 tojássárgája, 1 tojás, 1 dl tej, só, szerecsendió, vaj
Elkészítése:
2 tojássárgáját és 1 egész tojást csipetnyi sóval, kevés reszelt szerecsendióval és 1 dl tejjel jól összekeverünk
Egy tűzálló üvegedényt kivajazunk, beleöntjük a tojásos tejet. Az edényt vízfürdőbe állítjuk, és sütőben kb. 30 percig lassan gőzöljük. Ha megdermedt, kocsonyás lesz, akkor hideg vízbe borítjuk, majd néhány percnyi állás után vékony pengéjű késsel kis kockákra vágjuk.
Általában erő- vagy húsleveshez adjuk.
Bakonyi vadas marha Hozzávalók 4 személyre: 80 dkg fehérpecsenye, 10 dkg füstölt szalonna, 10 dkg gomba, 2 nagyobb sárgarépa, 1 nagyobb petrezselyemgyökér, 1 kisebb zeller, 1 közepes vöröshagyma, 1 citrom, 1 csomó petrezselyemzöld, 1 teáskanál paradicsompüré, 4 evőkanál olaj, 2 evőkanál liszt, 2 dl tejföl, 2 evőkanál cukor, 1 evőkanál mustár, 1 db babérlevél, őrölt feketebors, só
Elkészítése:
A fehérpecsenyét vékony szalonnacsíkokkal megtűzdeljük, borssal, sóval bedörzsöljük, és felhevített olajban erősen körülsütjük, majd az olajbók kivéve félretesszük.
A visszamaradt olajban cukrot karamellizálunk, rátesszük a vékony szeletekre vágott zöldséget, hagymát és megfuttatjuk. Beletesszük a marhahúst, kevés vízzel felöntjük, babérlevelet, mustárt, cukrot adunk hozzá és készre pároljuk.
Mikor a hús megpuhult, a párolólevét lisztből és tejfölből készült habarással sűrítjük, citromlével ízesítjük és áttörjük. Hozzáadjuk a külön megpárolt, cikkekre vágott gombát, és pár pillanat alatt összeforraljuk.
Tálaláskor a pikáns gombás mártást a felszeletelt párolt marhahúsra halmozzuk, és zsemlegombóccal körítjük. Tejföllel és petrezselyemzölddel díszítjük.
Téliszalámis saláta Hozzávalók 4 személyre: 10-10 dkg téliszalámi, paprikás szalámi, csípős csabai szalámi (darabban, nem szeletelve!), 4 paradicsompaprika, 1 csípős paprika, 1 csokor zöldhagyma, 2 csokor hónapos retek, 2-2 ek. borecet és olaj, 1 ek. paradicsomlé, 1 tk. mustár, 1 mk. őrölt feketebors, só, cukor
Elkészítése:
A szalámik bőrét lehúzzuk, a paradicsompaprikát megmossuk, ereit és csumáját kivágjuk, majd mindet vékony csíkokra vágjuk.
A retket megtisztítjuk, megmossuk, és felszeleteljük, a zöldhagymát karikára vágjuk. A csípős paprikát nagyon vékonyan felkarikázzuk.
Az olajat elkeverjük a borecettel, a sóval, a cukorral, a mustárral, a paradicsomlével, az őrölt borssal, majd az összes hozzávalót összekeverjük. Fél napra hűtőszekrénybe tesszük, hogy az ízek összeérjenek. (Esetleg elkészíthetjük már előző nap is.)
Tálalás előtt átkeverjük, és friss péksüteménnyel tálaljuk.
Kecskesajtos-paradicsomos szendvics Hozzávalók 4 személyre: 6 koktélparadicsom, 1-1 evőkanál olaj, apróra vágott petrezselyem és bazsalikom, 1 gerezd fokhagyma, 8 szelet bagett, 15 dkg kecskesajt, őrölt bors, só
Elkészítése:
A paradicsomokat negyedekre vágjuk, sóval, borssal meghintjük, olajjal meglocsoljuk, petrezselyemmel és bazsalikommal megszórjuk, majd összekeverjük.
A fokhagymát kettévágjuk, ezzel a kenyérszeletkéket bedörzsöljük, majd ropogósra grillezzük.
Minden szeletre sajtot kenünk, és meleg sütőben átsütjük. Mindegyikre paradicsomdarabkát és bazsalikomlevelet teszünk. Rögtön tálaljuk.
* Jércesalátával könnyű vacsora is lehet.
,
Párolt zöldségek hollandi mártással Hozzávalók 4 személyre: 40 dkg sárgarépa (bébirépa), 40 dkg brokkoli, 40 dkg karfiol, 40 dkg zöldbab, 2 tojássárgája, 2 dl tejszín, 1 evőkanál fehérbor, 1 kiskanál citromlé, csipet só, 10 dkg vaj a mártáshoz, 5 dkg vaj a zöldségekhez, vegyes zöldség fűszerkeverék
Elkészítés:
Először zöldség fűszerkeverékkel megszórjuk a zöldségeket. Hozzáadjuk a vajat, majd gőzpárolóban, vagy lefedett edényben mikrohullámú sütőben roppanósra pároljuk.
A mártáshoz vízfürdő felett a megolvasztott vajhoz hozzáadjuk a tojássárgáját, a tejszínt, egy csipet sót, és állandó kevergetéssel habosra keverjük. Végén adjuk hozzá a citromlevet és a fehérbort.
Elfoglaltabbak akár kész hollandi mártás porból is készíthetik.
Gesztenyekrémes tekercs Hozzávalók: 8 tojás, 15 dkg cukor, 20 dkg liszt, 40 dkg darált dió, 20 dkg cukor, 4 dl tejszín, 45 dkg gesztenyemassza, 1 tasak vaníliás cukor, 3 ek. rum, 25 dkg kimagozott meggy (kompótból vagy mélyhűtött)
Elkészítése:
A tojásokat szétválasztjuk.
A tojásfehérjéből a cukor folyamatos hozzáadásával habot verünk. Hozzáadjuk a tojássárgáját, a lisztet és a darált diót.
Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral, ujjnyi vastagon rákenjük a tésztát, és mérsékelten meleg sütőben megsütjük.
A krémhez a cukrot a tejszínnel felverjük, összekeverjük a gesztenyepürével, a vaníliás cukorral, a rummal és a meggy felével.
A süteménylapot megkenjük a krém háromnegyedével, feltekerjük, kívülről bekenjük a maradék gesztenyemasszával, és a félretett meggyel díszítjük.
|