Lecsós palacsinta Hozzávalók 4 személyre: 8 db sós palacsinta, 8 dl lecsó, 6 db tojás, 2 fej vöröshagyma, 4 dl tejföl, 2 ek. olaj, cukor, pirospaprika, só
Elkészítése:
Az egyik fej hagymát nagyon apróra vágjuk, egy evőkanál olajban megpároljuk, majd pirospaprikával megszórjuk. Beleöntjük a lecsót, megsózzuk, és megpároljuk. Belekeverjük a tejföl felét, a tojásokat, és ha szükséges, kevés cukorral édesítjük. Forráspontig melegítjük, majd megtöltjük a palacsintákat, és egyenként felgöngyöljük.
A mártáshoz a másik hagymát apróra vágjuk, a maradék olajban megpároljuk, sóval, borssal, pirospaprikával ízesítjük. A maradék tejföllel összekeverjük, és 4-5 percig főzzük. Tűzálló tálban egymás mellé fektetjük a palacsintákat, a mártással leöntjük, és sütőben átsütjük (de nem pirítjuk meg).
,
Zöldségek túrós gombóccal Hozzávalók a raguhoz: 2 fej vöröshagyma, 10 dkg sárgarépa, 15 dkg petrezselyemgyökér, 3 evőkanál mogyoró, 50 dkg kelbimbó, 2 evőkanál olvasztott vaj, 4 dl zöldségleves, só, bors, 1 csokor vegyes zöldfűszer (például kapor, petrezselyem, metélőhagyma), 2 evőkanál reszelt torma; a gombóchoz: 20 dkg sovány túró, 18 dkg száraz kenyér, 1,5 dl tejföl, 1 tojás, 1 tojássárgája, só, bors, szerecsendió
Elkészítés:
A gombóchoz a túrót szitán áttörjük, a száraz kenyeret szétmorzsoljuk, a tejfölt krémesre keverjük.
A tejföl kétharmadát hűtőbe tesszük. A maradék tejfölbe belekeverünk 2 evőkanál kenyérmorzsát, hozzáadjuk a tojást és a tojássárgáját. Ezután belekeverjük a maradék morzsát és a túrót, majd az egészet fűszerezzük sóval, borssal és szerecsendióval. A tésztát rövid ideig pihentetjük.
A raguhoz a hagymát felszeleteljük, a sárgarépát és a petrezselyemgyökeret kockákra vágjuk, a mogyorót durvára vagdaljuk. A kelbimbót megtisztítjuk, külső leveleit eltávolítjuk, és a nagyobb darabokat félbevágjuk. A kelbimbót az olvasztott vajban 2 perc alatt átsütjük. Hozzáadjuk a többi zöldséget, felöntjük zöldséglevessel, sóval, borssal fűszerezzük, és 10 percig főzzük.
A fűszereket megmossuk, lerázzuk, és apróra vágjuk.
Vizes kézzel dió nagyságú gombócokat formázunk a tésztából - ha túl lágy lenne, tegyünk hozzá még zsemlemorzsát -, és sós vízben megfőzzük.
A hideg, krémes tejfölt kanalanként a raguhoz keverjük, hozzáadjuk a zöldfűszereket és a tormát, utánaízesítjük és a túrós gombócokkal tálaljuk.
Kókuszkrémes tekercs Hozzávalók a piskótához: 8 tojássárgája, 15 dkg cukor, citrom reszelt héja, 4 tojásfehérje, 8 dkg liszt, 2 dkg étkezési keményítő; a krémhez: 15 dkg fehér csokoládé, 2 tojásfehérje, 3 ek. tej, 1 ek. rum, 1,5 dl tejszín, 12 dkg kókuszreszelék
Elkészítése:
A tojássárgákat habosra keverjük a cukorral, majd beleforgatjuk a kemény habbá vert tojásfehérjét. Rászórjuk a lisztet, és azt is beleforgatjuk. A masszát egy 30x40 cm-es sütőpapírral kibélelt tepsibe simítjuk, és 230 fokra előmelegített sütőben a középső sínen 8-10 percig sütjük.
Porcukorral megszórt konyharuhára borítjuk, lehúzzuk róla a papírt, és a konyharuha segítségével szorosan feltekerjük. Betakarjuk egy másik, benedvesített konyharuhával és hagyjuk kihűlni.
A krémhez a tojásfehérjéket és a tejszínt külön-külön habbá verjük.
A csokoládét forró vízfürdőben felolvasztjuk, hozzáadjuk a tejet és a rumot, majd a tűzről levéve óvatosan hozzákeverjük a felvert tojás-, majd a tejszínhabot.
A krém kétharmadával megkenjük a piskótalapot, feltekerjük, bevonjuk a maradék krémmel és villával becsíkozzuk. A süteményt ezután 2-3 órára hűtőszekrénybe tesszük.
Tálalás előtt alaposan megszórjuk kókuszreszelékkel, hogy teljesen befedje a fatörzset.
Sült tarja bajor káposztával (Kautzky Armand, Vacsoracsata) Hozzávalók 5 személyre: fejenként 2 szelet tarja, a páchoz ízlés szerint fűszerek, 2 kg burgonya, 2 fej vöröshagyma, egy nagyobb fej káposzta, köménymag, bacon
Elkészítési mód:
A hússzeleteket megmossuk, kiklopfoljuk, ízlés szerint bepácoljuk (olaj, mustár) sütés előtt a pácot leitatjuk, pici lisztben megforgatjuk és kevés olajon serpenyőben megpirítjuk. Ezt követően tepsibe lerakjuk a hússzeleteket, ráöntjük a maradék zsiradékot és 1 dl vízzel felöntjük. Alufólia alatt fél órán át pároljuk, majd a fólia nélkül 10 percet pirítjuk. Így lesz a hús puha.
Két fej vöröshagymát apróra vágunk és megdinszteljük, majd hozzáadjuk a csíkokra vágott káposztát. Sóval, borssal és köménymaggal ízesítjük. A bacont csíkokra vágjuk és az eközben megpirított burgonyára tesszük.
Marhahúsleves Hozzávalók 4 személyre: 1 kg marhafartő, 50 dkg marhacsont, 1 db velős csont, 2,5 liter víz, ízlés szerint só, 1/2 fej káposzta, 1/2 db zeller, 1/2 db karalábé, 2 db sárgarépa, 2 db petrezselyemgyökér, 7 szem egész bors, 1 db paprika, 1 db paradicsom, 1 db vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, pár szem gomba, ízlés szerint petrezselyemzöld, ízlés szerint gyömbér, 8 dkg levestészta
Elkészítése:
A húst, a csontot felengedjük a vízzel, sózzuk, és lassú tűzön 1/2 órán át főzzük. (Ha a velős csont két végét bekenjük sóval, nem fő ki a velő.) Közben többször leszedjük a habját. A vöröshagymán rajtahagyunk 1 barna héjat, és a fokhagymát is belső héjával tesszük a levesbe.
1 óra elteltével az előkészített zeller, zellerlevél, karalábé, bors, gyömbér kerül bele. Lassú tűzön 1 órát főzzük, akkor a többi zöldséget is beletesszük, és addig főzzük, amíg a hús puha nem lesz. Az időközben megpuhult zöldséget vegyük ki a levesből, hogy ne főfön szét.
Egy evőkanálnyi hideg vizet locsolunk a levesre, majd átszűrjük, és beleszórjuk a felaprított petrezselyemzöldet.
Marhahúsleves-kockával készített lébe kifőzzük a levesbetétet (csigatészta, eperlevél, kiskocka, grízgaluska stb.). A velőhöz pirítós kenyeret adunk, sózzuk, paprikázzuk ízlés szerint. A főtt húshoz ecetes tormát vagy gyümölcsmártást adhatunk.
Habgaluska Hozzávalók 2 személyre: 2 tojás, só
Elkészítése:
Két tojásfehérjét kemény habbá verünk, majd a sárgákkal és sóval lágyan összekeverjük.
Kávéskanállal forrásban lévő levesbe szaggatjuk.
Csáky-rostélyos Hozzávalók 4 személyre: 60 dkg hátszín, 20 dkg kolozsvári húsos szalonna, 3 db zöldpaprika, 2 db paradicsom, 2 db vöröshagyma, 1 csomó petrezselyemzöld, 2 db tojás, 2 dl tejföl, 2 evőkanál liszt, 3 evőkanál olaj, pirospaprika, őrölt feketebors, só
Elkészítése:
A hátszínszeleteket húsverő kalapács segítségével vékonyra ütögetjük, sóval, borssal meghintjük és félretesszük.
A kockára vágott szalonnát kipirítjuk rátesszük a kis kockára vágott hagymát és megfuttatjuk. Meghintjük pirospaprikával, és kevés vízzel felöntve jól kiforraljuk. Hozzáadjuk a kis kockára vágott paprikát és paradicsomot, majd gyorsan készre pároljuk. Felvert tojásokat keverünk hozzá, és addig pirítjuk, míg meg nem köt.
A tojásos lecsót a hátszínszeletekre halmozzuk, szorosan felcsavarjuk, és hústűvel megtűzzük. Felhevített olajon körülsütjük a roládokat, majd félretesszük.
A visszamaradt olajban megfuttatjuk a finomra vágott hagymát, meghintjük pirospaprikával, és kevés vízzel felöntve kiforraljuk. Beletesszük a roládokat, és megfelelő mennyiségű vízzel felöntve készre pároljuk. A pároló levet tejfeles habarással sűrítjük, és sűrű szűrőn átszűrjük.
Tálaláskor a két-három szeletbe vágott, lecsós tojással töltött hátszínszeletet körülöntjük a paprikás mártással, paprikával, paradicsommal díszítjük, és galuskával körítjük.
Téli disznósajtsaláta Hozzávalók 4 személyre: 40 dkg disznósajt, 2 ecetes uborka, 1 fekete retek, 1 nagy csokor snidling vagy 1 tk. reszelt vöröshagyma, 1,5 dl majonéz, 1,5 dl kefir, 2 gerezd fokhagyma, só, őrölt feketebors
Elkészítése:
Az ecetes uborkát és a meghámozott retket almareszelőn lereszeljük, az utóbbit jól megsózzuk. A disznósajtot vékony csíkokra vágjuk.
A majonézt elkeverjük a kefirrel, a finomra vágott snidlinggel vagy vöröshagymával, az összezúzott fokhagymával, majd belekeverjük a levéből kinyomkodott retket, az uborkát és a disznósajtot. Ezután a salátát ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és jól behűtve tálaljuk.
Sonkába burkolt kocsonyázott savanyú zöldségek Hozzávalók 4 személyre: 20 dkg ecetes sárgarépa, 20 dkg bébikukorica, 20 dkg csemegeuborka, 10 dkg gyöngyhagyma, 5 dl zöldségleves, 1 tasak zselatinpor, 4 szelet füstölt húsos sonka, salátalevél
Elkészítése:
Az ecetes sárgarépát, a bébikukoricát, a csemegeuborkát vágjuk hosszú csíkokra, a gyöngyhagymát felezzük el, és igazítsuk folpackkal bélelt keskeny formába.
A zöldséglevest forraljuk fel, szórjuk bele a zselatinport, és lehúzva a tűzről addig keverjük, míg feloldódik. Amikor langyosra hűlt, öntsük az előkészített zöldségekre, és 2-3 órára tegyük a hűtőbe dermedni.
Borítsuk ki a formából, és csavarjuk a vékony sonkaszeletekbe. Tálaláskor forró vízbe mártott késsel vágjuk félujjnyi vastag szeletekre, és díszítsük friss leveles salátákkal, zellerlevéllel. A salátákra mustáros-olívás öntetet is készíthetünk, és friss pékáruval kínáljuk.
,
Töltött szőlőlevél Hozzávalók 4 személyre: 1 üveg tölteni való zsenge szőlőlevél, 1/2 kg barnarizs, 2 ek. paprikalekvár (sóban eltett darált pritamin), 3 ek. vegamix, 2 tk. őrölt kömény, 1 tk. rozmaring, só ízlés szerint, 2 ek. fokhagyma granulátum, 1 ek. kurkuma, 25 dkg szárazon megpirított szezámmag
Elkészítése:
1 dl olívaolajat turmixoljunk el 2 citrom levével, 3 nagy gerezd fokhagymával, és 1-2 dl vízzel. A szőlőleveleket áztassuk be vízbe, hogy könnyen szétnyithatók legyenek.
A barnarizst ha megmostuk csöpögtessük le, és szárazon pirítsuk meg. A szezámmag kivételével adjuk hozzá a többi összetevőt, és öntsük fel háromszoros vízmennyiséggel. Ha megfőtt keverjük hozzá a szezámmagot, és várjunk addig, míg egy kicsit kihűl és könnyebben dolgozhatunk vele.
A szőlőleveket egyenként terítsük ki és a közepére rakjunk 1 kanálnyi fűszeres rizst. Először a felső szélét hajtsuk rá, majd a két szélét, és azután tekerjük fel. Rakjuk egymás mellé szép sorban a tekercseket egy tepsibe, és a tetejüket locsoljuk meg a citromos, olajos, fokhagymás öntettel.Tegyük a sütőbe és 15 perc alatt süssük át.
|