Ízvilág receptgyűjtemény

 
Új receptek
Friss bejegyzések
Friss hozzászólások
 

HETI MENÜK
 
DIÉTÁK
 
DIÉTÁS RECEPTEK
 

 

VALENTIN-NAPI RECEPTEK
 
HÚSVÉTI RECEPTEK
 
KARÁCSONYI, ADVENTI RECEPTEK
 
SZILVESZTERI, ÚJÉVI RECEPTEK
 
KISOKOS
 
FŰSZER- ÉS GYÓGYNÖVÉNYEK
 
GYÜMÖLCSÖK
 
ZÖLDSÉGEK
 

Naptár
2025. Szeptember
HKSCPSV
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05
<<   >>
 
 

 

Új receptek
Archívum - 2010.

Lecsós palacsinta

Hozzávalók 4 személyre: 8 db sós palacsinta, 8 dl lecsó, 6 db tojás, 2 fej vöröshagyma, 4 dl tejföl, 2 ek. olaj, cukor, pirospaprika, só

Elkészítése:

Az egyik fej hagymát nagyon apróra vágjuk, egy evőkanál olajban megpároljuk, majd pirospaprikával megszórjuk. Beleöntjük a lecsót, megsózzuk, és megpároljuk. Belekeverjük a tejföl felét, a tojásokat, és ha szükséges, kevés cukorral édesítjük. Forráspontig melegítjük, majd megtöltjük a palacsintákat, és egyenként felgöngyöljük.

A mártáshoz a másik hagymát apróra vágjuk, a maradék olajban megpároljuk, sóval, borssal, pirospaprikával ízesítjük. A maradék tejföllel összekeverjük, és 4-5 percig főzzük. Tűzálló tálban egymás mellé fektetjük a palacsintákat, a mártással leöntjük, és sütőben átsütjük (de nem pirítjuk meg).


ELŐÉTELEK, PALACSINTA

Zöldségek túrós gombóccal

Hozzávalók a raguhoz: 2 fej vöröshagyma, 10 dkg sárgarépa, 15 dkg petrezselyemgyökér, 3 evőkanál mogyoró, 50 dkg kelbimbó, 2 evőkanál olvasztott vaj, 4 dl zöldségleves, só, bors, 1 csokor vegyes zöldfűszer (például kapor, petrezselyem, metélőhagyma), 2 evőkanál reszelt torma; a gombóchoz: 20 dkg sovány túró, 18 dkg száraz kenyér, 1,5 dl tejföl, 1 tojás, 1 tojássárgája, só, bors, szerecsendió

Elkészítés:

A gombóchoz a túrót szitán áttörjük, a száraz kenyeret szétmorzsoljuk, a tejfölt krémesre keverjük.

A tejföl kétharmadát hűtőbe tesszük. A maradék tejfölbe belekeverünk 2 evőkanál kenyérmorzsát, hozzáadjuk a tojást és a tojássárgáját. Ezután belekeverjük a maradék morzsát és a túrót, majd az egészet fűszerezzük sóval, borssal és szerecsendióval. A tésztát rövid ideig pihentetjük.

A raguhoz a hagymát felszeleteljük, a sárgarépát és a petrezselyemgyökeret kockákra vágjuk, a mogyorót durvára vagdaljuk. A kelbimbót megtisztítjuk, külső leveleit eltávolítjuk, és a nagyobb darabokat félbevágjuk. A kelbimbót az olvasztott vajban 2 perc alatt átsütjük. Hozzáadjuk a többi zöldséget, felöntjük zöldséglevessel, sóval, borssal fűszerezzük, és 10 percig főzzük.

A fűszereket megmossuk, lerázzuk, és apróra vágjuk.

Vizes kézzel dió nagyságú gombócokat formázunk a tésztából - ha túl lágy lenne, tegyünk hozzá még zsemlemorzsát -, és sós vízben megfőzzük.

A hideg, krémes tejfölt kanalanként a raguhoz keverjük, hozzáadjuk a zöldfűszereket és a tormát, utánaízesítjük és a túrós gombócokkal tálaljuk.


ZÖLDSÉG

Kókuszkrémes tekercs

Hozzávalók a piskótához: 8 tojássárgája, 15 dkg cukor, citrom reszelt héja, 4 tojásfehérje, 8 dkg liszt, 2 dkg étkezési keményítő; a krémhez: 15 dkg fehér csokoládé, 2 tojásfehérje, 3 ek. tej, 1 ek. rum, 1,5 dl tejszín, 12 dkg kókuszreszelék
 
Elkészítése:
 
A tojássárgákat habosra keverjük a cukorral, majd beleforgatjuk a kemény habbá vert tojásfehérjét. Rászórjuk a lisztet, és azt is beleforgatjuk. A masszát egy 30x40 cm-es sütőpapírral kibélelt tepsibe simítjuk, és 230 fokra előmelegített sütőben a középső sínen 8-10 percig sütjük.
 
Porcukorral megszórt konyharuhára borítjuk, lehúzzuk róla a papírt, és a konyharuha segítségével szorosan feltekerjük. Betakarjuk egy másik, benedvesített konyharuhával és hagyjuk kihűlni.
 
A krémhez a tojásfehérjéket és a tejszínt külön-külön habbá verjük.
 
A csokoládét forró vízfürdőben felolvasztjuk, hozzáadjuk a tejet és a rumot, majd a tűzről levéve óvatosan hozzákeverjük a felvert tojás-, majd a tejszínhabot.
 
A krém kétharmadával megkenjük a piskótalapot, feltekerjük, bevonjuk a maradék krémmel és villával becsíkozzuk. A süteményt ezután 2-3 órára hűtőszekrénybe tesszük.
 
Tálalás előtt alaposan megszórjuk kókuszreszelékkel, hogy teljesen befedje a fatörzset.

TEKERCS, ROLÓ

Sült tarja bajor káposztával (Kautzky Armand, Vacsoracsata)

Hozzávalók 5 személyre: fejenként 2 szelet tarja, a páchoz ízlés szerint fűszerek, 2 kg burgonya, 2 fej vöröshagyma, egy nagyobb fej káposzta, köménymag, bacon

Elkészítési mód:

A hússzeleteket megmossuk, kiklopfoljuk, ízlés szerint bepácoljuk (olaj, mustár) sütés előtt a pácot leitatjuk, pici lisztben megforgatjuk és kevés olajon serpenyőben megpirítjuk. Ezt követően tepsibe lerakjuk a hússzeleteket, ráöntjük a maradék zsiradékot és 1 dl vízzel felöntjük. Alufólia alatt fél órán át pároljuk, majd a fólia nélkül 10 percet pirítjuk. Így lesz a hús puha.

Két fej vöröshagymát apróra vágunk és megdinszteljük, majd hozzáadjuk a csíkokra vágott káposztát. Sóval, borssal és köménymaggal ízesítjük. A bacont csíkokra vágjuk és az eközben megpirított burgonyára tesszük.


SERTÉSTARJA

Marhahúsleves

Hozzávalók 4 személyre: 1 kg marhafartő, 50 dkg marhacsont, 1 db velős csont, 2,5 liter víz, ízlés szerint só, 1/2 fej káposzta, 1/2 db zeller, 1/2 db karalábé, 2 db sárgarépa, 2 db petrezselyemgyökér, 7 szem egész bors, 1 db paprika, 1 db paradicsom, 1 db vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, pár szem gomba, ízlés szerint petrezselyemzöld, ízlés szerint gyömbér, 8 dkg levestészta

Elkészítése:

A húst, a csontot felengedjük a vízzel, sózzuk, és lassú tűzön 1/2 órán át főzzük. (Ha a velős csont két végét bekenjük sóval, nem fő ki a velő.) Közben többször leszedjük a habját. A vöröshagymán rajtahagyunk 1 barna héjat, és a fokhagymát is belső héjával tesszük a levesbe.

1 óra elteltével az előkészített zeller, zellerlevél, karalábé, bors, gyömbér kerül bele. Lassú tűzön 1 órát főzzük, akkor a többi zöldséget is beletesszük, és addig főzzük, amíg a hús puha nem lesz. Az időközben megpuhult zöldséget vegyük ki a levesből, hogy ne főfön szét.

Egy evőkanálnyi hideg vizet locsolunk a levesre, majd átszűrjük, és beleszórjuk a felaprított petrezselyemzöldet.

Marhahúsleves-kockával készített lébe kifőzzük a levesbetétet (csigatészta, eperlevél, kiskocka, grízgaluska stb.). A velőhöz pirítós kenyeret adunk, sózzuk, paprikázzuk ízlés szerint. A főtt húshoz ecetes tormát vagy gyümölcsmártást adhatunk.


LEVESEK

Habgaluska

Hozzávalók 2 személyre: 2 tojás, só

Elkészítése:

Két tojásfehérjét kemény habbá verünk, majd a sárgákkal és sóval lágyan összekeverjük.

Kávéskanállal forrásban lévő levesbe szaggatjuk.


LEVESBETÉTEK

Csáky-rostélyos

Hozzávalók 4 személyre: 60 dkg hátszín, 20 dkg kolozsvári húsos szalonna, 3 db zöldpaprika, 2 db paradicsom, 2 db vöröshagyma, 1 csomó petrezselyemzöld, 2 db tojás, 2 dl tejföl, 2 evőkanál liszt, 3 evőkanál olaj, pirospaprika, őrölt feketebors, só

Elkészítése:

A hátszínszeleteket húsverő kalapács segítségével vékonyra ütögetjük, sóval, borssal meghintjük és félretesszük.

A kockára vágott szalonnát kipirítjuk rátesszük a kis kockára vágott hagymát és megfuttatjuk. Meghintjük pirospaprikával, és kevés vízzel felöntve jól kiforraljuk. Hozzáadjuk a kis kockára vágott paprikát és paradicsomot, majd gyorsan készre pároljuk. Felvert tojásokat keverünk hozzá, és addig pirítjuk, míg meg nem köt.

A tojásos lecsót a hátszínszeletekre halmozzuk, szorosan felcsavarjuk, és hústűvel megtűzzük. Felhevített olajon körülsütjük a roládokat, majd félretesszük.

A visszamaradt olajban megfuttatjuk a finomra vágott hagymát, meghintjük pirospaprikával, és kevés vízzel felöntve kiforraljuk. Beletesszük a roládokat, és megfelelő mennyiségű vízzel felöntve készre pároljuk. A pároló levet tejfeles habarással sűrítjük, és sűrű szűrőn átszűrjük.
Tálaláskor a két-három szeletbe vágott, lecsós tojással töltött hátszínszeletet körülöntjük a paprikás mártással, paprikával, paradicsommal díszítjük, és galuskával körítjük.


ROSTÉLYOS (HÁTSZÍN, BORDA)

Téli disznósajtsaláta

Hozzávalók 4 személyre: 40 dkg disznósajt, 2 ecetes uborka, 1 fekete retek, 1 nagy csokor snidling vagy 1 tk. reszelt vöröshagyma, 1,5 dl majonéz, 1,5 dl kefir, 2 gerezd fokhagyma, só, őrölt feketebors

Elkészítése:

Az ecetes uborkát és a meghámozott retket almareszelőn lereszeljük, az utóbbit jól megsózzuk. A disznósajtot vékony csíkokra vágjuk.

A majonézt elkeverjük a kefirrel, a finomra vágott snidlinggel vagy vöröshagymával, az összezúzott fokhagymával, majd belekeverjük a levéből kinyomkodott retket, az uborkát és a disznósajtot. Ezután a salátát ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és jól behűtve tálaljuk.


SALÁTÁK

Sonkába burkolt kocsonyázott savanyú zöldségek

Hozzávalók 4 személyre: 20 dkg ecetes sárgarépa, 20 dkg bébikukorica, 20 dkg csemegeuborka, 10 dkg gyöngyhagyma, 5 dl zöldségleves, 1 tasak zselatinpor, 4 szelet füstölt húsos sonka, salátalevél


Elkészítése:

Az ecetes sárgarépát, a bébikukoricát, a csemegeuborkát vágjuk hosszú csíkokra, a gyöngyhagymát felezzük el, és igazítsuk folpackkal bélelt keskeny formába.

A zöldséglevest forraljuk fel, szórjuk bele a zselatinport, és lehúzva a tűzről addig keverjük, míg feloldódik. Amikor langyosra hűlt, öntsük az előkészített zöldségekre, és 2-3 órára tegyük a hűtőbe dermedni.

Borítsuk ki a formából, és csavarjuk a vékony sonkaszeletekbe. Tálaláskor forró vízbe mártott késsel vágjuk félujjnyi vastag szeletekre, és díszítsük friss leveles salátákkal, zellerlevéllel. A salátákra mustáros-olívás öntetet is készíthetünk, és friss pékáruval kínáljuk.


ELŐÉTELEK, HIDEGKONYHA

Töltött szőlőlevél

Hozzávalók 4 személyre: 1 üveg tölteni való zsenge szőlőlevél, 1/2 kg barnarizs, 2 ek. paprikalekvár (sóban eltett darált pritamin), 3 ek. vegamix, 2 tk. őrölt kömény, 1 tk. rozmaring, só ízlés szerint, 2 ek. fokhagyma granulátum, 1 ek. kurkuma, 25 dkg szárazon megpirított szezámmag

Elkészítése:

1 dl olívaolajat turmixoljunk el 2 citrom levével, 3 nagy gerezd fokhagymával, és 1-2 dl vízzel. A szőlőleveleket áztassuk be vízbe, hogy könnyen szétnyithatók legyenek.

A barnarizst ha megmostuk csöpögtessük le, és szárazon pirítsuk meg. A szezámmag kivételével adjuk hozzá a többi összetevőt, és öntsük fel háromszoros vízmennyiséggel. Ha megfőtt keverjük hozzá a szezámmagot, és várjunk addig, míg egy kicsit kihűl és könnyebben dolgozhatunk vele.

A szőlőleveket egyenként terítsük ki és a közepére rakjunk 1 kanálnyi fűszeres rizst. Először a felső szélét hajtsuk rá, majd a két szélét, és azután tekerjük fel. Rakjuk egymás mellé szép sorban a tekercseket egy tepsibe, és a tetejüket locsoljuk meg a citromos, olajos, fokhagymás öntettel.Tegyük a sütőbe és 15 perc alatt süssük át.


ZÖLDSÉG

 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót
 

RECEPTKERESŐ

 Keresés hozzávalók szerint

 
RECEPTEK
 
HIDEGKONYHA, SZENDVICSEK
 
LEVESEK, LEVESBETÉTEK
 
FŐZELÉKEK
 
HÚS- ÉS HALÉTELEK
 
HÚSOK, HÚSKÉSZÍTMÉNYEK
 
BÁRÁNY / BIRKA
 
CSIRKE, TYÚK
 
HALAK,TENGER GYÜMÖLCSEI
 
KACSA
 
LIBA
 
MARHA, BORJÚ
 
NYÚL
 
PULYKA
 
SERTÉS
 
STRUCC
 
   VAD
 
TÉSZTÁK, RIZSÉTELEK
 
SÜTEMÉNYEK, DESSZERTEK, PÉKÁRUK
 
ZÖLDSÉGES ÉTELEK
 
SALÁTÁK
 
ITALOK
 
BEFŐZÉS, TARTÓSÍTÁS
 
VILÁGKONYHA
 


Mindig tudnod kell, melyik kikötõ felé tartasz. - ROSE HARBOR, a mi városunk - FRPG    *****    A boroszkányok gyorsan megtanulják... Minden mágia megköveteli a maga árát. De vajon mekkora lehet ez az ár? - FRPG    *****    Alkosd meg a saját karaktered, és irányítsd a sorsát! Vajon képes lenne túlélni egy ilyen titkokkal teli helyen? - FRPG    *****    why do all monsters come out at night - FRPG - Csatlakozz közénk! - Írj, és éld át a kalandokat!    *****    Aki szörnyekkel küzd, vigyázzon, nehogy belõle is szörny váljék. S ha hosszasan tekintesz egy örvénybe, az örvény vissza    *****    Rose Harbor, ahol a tenger suttog és a múlt sosem tûnik el teljesen. - FRPG - csatlakozz közénk te is :)    *****    Egy kikötõ, ahol minden hullám egy új kezdetet ígér. Rose Harbor, több mint egy város, egy világ a világ mögött.    *****    Rose Harbor &#8211; kisvárosi báj, nagy titkokkal - légy részese te is ennek a kalandnak :) - FRPG    *****    Óceán, erdõ, csillagfény &#8211; minden ösvény Rose Harborba vezet - aktív FRPG közösség    *****    Itachi Shinden 1. kötet Magyarul elérhetõ a konoha.hu -n. Nézzetek be! *** Itachi Shinden 1. kötet Magyarul elérhetõ!!!    *****    ÁGICAKÖNYVTÁRA - KÖNYVEK, KÖNYVEK, KÖNYVEK - ÁGICAKÖNYVTÁRA    *****    MOVIE-NIGHT -> Filmek, Sorozatok <- MOVIE-NIGHT    *****    Movie-    *****    Játssz a színekkel keress szebbnél szebb képeket, építs, szépítsd a portálod, hogy szebb és színesebb legyen a világod!    *****    Debrecen Huszti Lakóparki napelemes családiház eladó. 06209911123 Debrecen Huszti Lakóparki napelemes családiház eladó.    *****    Pont ITT Pont MOST! Pont NEKED! Már fejlesztés alatt is szebbnél színes szebb képek! Ha gondolod gyere less be!    *****    Kedves Csokoládé kedvelõk! Segítségeteket kérném a kérdõívem kitöltéséhez! Témája a CSOKOLÁDÉ MÁRKÁK! Köszön    *****    Homlokzati hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, nyaralók és egyéb épületek homlokzati hõszigetelését!    *****    * Beugrós munkavállalók éjjel-nappal. * Beugrós munkavállalók éjjel-nappal. * Beugrós munkavállalók éjjel-nappal. *    *****    Elindult a Játék határok nélkül rajongói oldal! Ha te is szeretted a '90-es évek népszerû mûsorát, nézz be ide!