Majorannás marhatokány Hozzávalók 4 személyre: 60 dkg marhalapocka, 10 dkg kolozsvári szalonna, 1 db vöröshagyma, 1 csomó petrezselyemzöld, 2 dl tejföl, 2 evőkanál liszt, majoranna, őrölt feketebors, só
Elkészítése:
A csíkokra vágott szalonnát megpirítjuk, hozzáadjuk a finomra vágott hagymát és megfonnyasztjuk. A vékony csíkokra vágott húst rátesszük és sóval, borssal, majorannával ízesítve készre pároljuk. Tejfölből és lisztből készült habarással sűrítjük.
Tálaláskor a majorannás-tejfölös marhatokányt párolt rizzsel vagy főtt tésztával körítjük, és finomra vágott petrezselyemzölddel megszórjuk.
Teleky káposzta Hozzávalók 4 személyre: 40 dkg sertésborda, 1 kg savanyú káposzta, 15 dkg kolozsvári szalonna, 20 dkg füstölt hús, 20 dkg lángolt kolbász, 10 dkg rizs, 3 dkg vaj, 2 dl tejföl, 1 fej vöröshagyma, 1 csomó kapor, 1 dl olaj, 1 kanálnyi liszt, borsikafű, bors, só
Elkészítése:
A káposztát feltesszük főni a szalonnával, füstölt hússal, és az apróra vágott hagymával. Annyi vizet teszünk rá, amennyi éppen ellepi.
A rizst egy kevés vajban megpirítjuk.
A sertésbordát megsózzuk, és a kolbásszal együtt 4-4 darabra vágjuk. A bordákat és a kolbászokat forró olajban hirtelen megsütjük.
A megpuhult szalonnát és a füstölt húst kivesszük a káposztából. A káposztát liszttel elkevert tejföllel besűrítjük, beletesszük a rizst és nagy lángon 30 percig forraljuk tovább, hogy a rizs megpuhuljon.
Tálaláskor a káposztát a tál közepére halmozzuk, ráhelyezzük a felszeletelt húsokat, pecsenyezsírral meglocsoljuk, és a sütőben jól átforrósítjuk.
,
Májpástétom vajastésztában Hozzávalók 4 személyre: 1 csomag vajas tészta, 60 dkg kacsamáj, kakukkfű, brandy, 0,5 dl tejszín, 1 ek. liszt, 2 db tojás, 2 darab zsemle, őrölt bors, só
Elkészítése:
A máj felét daráljuk meg az áztatott zsemlével együtt, majd ízesítsük sóval, borssal, kakukkfűvel és brandy-vel. Gyúrjuk hozzá a tojásokat és a lisztet.
A másik felét daraboljuk kisebb kockákra, majd keverjük hozzá a májpéphez.
Egy közepes sütőformát béleljünk ki vékonyra nyújtott tésztával, töltsük bele a masszát, majd zárjuk le a formát. A leeső tésztadarabokkal díszítsük a tetejét, majd előmelegített sütőben, 170-180 °C-on süssük addig, míg szépen megpirul.
Diós-almás salátával kínálhatjuk.
Zöldséges fánk Hozzávalók: 25 dkg vegyes, levesben főtt zöldség, 2 evőkanál burgonyapehely (vagy 1 nagy, főtt burgonya), 1 egész tojás, 1 dl tej, 1-2 evőkanál finomliszt, 1 késhegynyi reszelt szerecsendió, 1 mokkáskanál törött fekete bors, 1 teáskanál só, 1 mokkáskanál sütőpor, 2 evőkanál olaj, a sütéshez külön olaj
Elkészítés:
A tojást habosra verem a tejjel, majd belekeverem a fűszereket és a burgonyapelyhet (vagy az áttört, esetleg lereszelt, főtt burgonyát). Hozzáadom a villával összetört, főtt zöldséget és az olajat. Ezután annyi lisztet teszek bele, hogy a massza kenhető legyen, de ne lágy.
Bő olajat forrósítok, amelybe teáskanállal beleszaggatom a zöldséges masszát. Mindkét oldalát pirosra sütöm, és a felesleges olajat lecsurgatva burgonyaköret mellé tálalom.
Mennyei krémes tekercs Hozzávalók a piskótához: 6 tojás, 6 ek. cukor, 1 tasak vaníliás cukor, 12 dkg liszt, fél tasak sütőpor; a krémhez: 2 dl tej, 10 dkg porcukor, 10 dkg kakaópor, 20 dkg vaj, 10 dkg kristálycukor, 10 dkg mogyoró, 35 dkg kimagozott meggybefőtt, 0,5 dl rum, 10 dkg mazsola; a tetejére: porcukor
Elkészítése:
A tojások sárgáját habosra keverjük a cukorral és a vaníliás cukorral. Rászórjuk a sütőporral elkevert liszt felét, rákanalazzuk a tojásfehérjékből vert kemény habot, majd a maradék lisztet. Óvatosan összedolgozzuk úgy, hogy a hab ne törjön össze. Kivajazott, kilisztezett 20 x 30 cm-es tepsibe simítjuk, és 200 fokra előmelegített sütőben megsütjük.
Lisztezett deszkára borítjuk, és nedves konyharuhában feltekerve hagyjuk kihűlni.
A krémhez a tejet a porcukorral és a kakaóval folyamatos keverés közben felforraljuk. Amikor kihűlt, hozzáadjuk a vajat, és az egészet habosra keverjük.
A cukrot felolvasztjuk, hozzáadjuk a durvára vágott mogyorót és aranybarnára pirítjuk. A forró grillázst kivajazott tányérra öntjük, majd amikor kihűlt, apró darabokra törjük.
A kakaókrémet elkeverjük a grillázzsal, a meggyel és a rumba áztatott mazsolával.
A krémet elsimítjuk a piskótán, szorosan feltekerjük, és hűtőbe tesszük, amíg a krém teljesen megdermed.
A tetejét meghintjük porcukorral, és ujjnyi vastag szeletekre vágva tálaljuk.
Juhtúróval töltött gombafejek (Kautzky Armand, Vacsoracsata) Hozzávalók 5 személyre: 12-14 közepes gomba, 25 dkg juhtúró (vagy brindza), 1 ek. tejföl, snidling, baconszalonna, néhány szem dió
Elkészítési mód:
A gombafejeket megpucoljuk, enyhén megfűszerezzük. A juhtúrót a tejföllel és a snidlinggel összekeverjük, majd a gombába töltjük.
A bacon szeleteket a tepsibe fektetjük és rátesszük a gombafejeket, mindegyikbe egy fél hámozott dióbelet nyomunk.
Magyaros gombaleves Hozzávalók 4 személyre: 25 dkg gomba, 2 dl tejföl, 1 fej vöröshagyma, 1 db hegyes csípős paprika, 1 db paradicsom, 2 gerezd fokhagyma, 1 csokor petrezselyemzöld, 2 ek. olaj, 1 csapott ek. liszt, 1 tk. pirospaprika, késhegynyi őrölt fekete bors, 1 tk. só
Elkészítése:
A gombát megtisztítjuk, majd vékony szeletekre vágjuk. A hagymát tisztítás után finomra aprítjuk, az olajon, a fazékban egy-két percig fonnyasztjuk, ezután az edényt a tűzről lehúzzuk. Belekeverjük a pirospaprikát, és azonnal rátesszük a gombát. Megsózzuk, megborsozzuk, ezután visszatesszük a tűzre. Befedve addig pároljuk a saját levében, amíg zsírjára nem sül.
Ekkor hozzáadjuk a vékony szeletekre vágott zöldpaprikát. Beletesszük a finomra metélt petrezselyemzöld felét és a zúzott fokhagymát. Felöntjük 1 l vízzel és 5 percig forraljuk.
Közben a lisztet simára keverjük a tejföllel és egy-két evőkanálnyi levessel, majd a habarékot beleöntjük a forrásban lévő levesbe. Kevergetve néhány percig forraljuk, végül a kockára vágott paradicsomot és a megmaradt petrezselyemzöldet is hozzáadjuk.
Majonéz Hozzávalók 2 személyre: 1 tojássárgája, 1,5 ek. olaj, só
Elkészítése:
1 tojássárgájához folytonos keverés közben másfél evőkanál olajat csepegtetünk míg sűrű, egységes nem lesz, majd ízlés szerint megsózzuk.
Marhapörkölt Hozzávalók 4 személyre: 80 dkg marhalábszár, 20 dkg vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 2 db zöldpaprika, 1 db hegyes erős paprika, 1 db paradicsom, 3 ek. olaj, pirospaprika, őrölt köménymag, só
Elkészítése:
A felhevített olajon megfuttatjuk a finomra vágott vöröshagymát, fokhagymát. Rátesszük a kockára vágott marhahúst, zöldpaprikát, paradicsomot, és köménymaggal, sóval ízesítve lassú forralással pároljuk.
Mikor a hús már majdnem megpuhul, a tűzről levéve meghintjük a zsírját pirospaprikával, majd visszatéve készre forraljuk.
A marhapörköltet tarhonyával tálaljuk.
Téli banános csemege Hozzávalók 4 személyre: 4 banán, 4 ek. rum vagy brandy, 4 ek. tejszín, 2 ek. kristálycukor, diónyi vaj
Elkészítése:
A banánokat 4-4 darabba vágjuk. A vajat felolvasztjuk, s amikor már habzik, beletesszük a banándarabokat. 2 percig sütjük, majd megfordítjuk és ráöntjük az alkoholt. Még 1-2 percig sütjük, hogy mindenütt aranybarna legyen.
Az öntethez a cukrot és a tejszínt összekeverjük, 1 percig melegítjük.
A sült banánt kistányérokra tesszük és meglocsoljuk az öntettel. Azonnal kínáljuk.
|