Ízvilág receptgyűjtemény

 
Új receptek
Friss bejegyzések
Friss hozzászólások
 

HETI MENÜK
 
DIÉTÁK
 
DIÉTÁS RECEPTEK
 

 

VALENTIN-NAPI RECEPTEK
 
HÚSVÉTI RECEPTEK
 
KARÁCSONYI, ADVENTI RECEPTEK
 
SZILVESZTERI, ÚJÉVI RECEPTEK
 
KISOKOS
 
FŰSZER- ÉS GYÓGYNÖVÉNYEK
 
GYÜMÖLCSÖK
 
ZÖLDSÉGEK
 

Naptár
2025. Szeptember
HKSCPSV
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05
<<   >>
 
 

 

Új receptek
Archívum - 2010.

Majorannás marhatokány

Hozzávalók 4 személyre: 60 dkg marhalapocka, 10 dkg kolozsvári szalonna, 1 db vöröshagyma, 1 csomó petrezselyemzöld, 2 dl tejföl, 2 evőkanál liszt, majoranna, őrölt feketebors, só

Elkészítése:

A csíkokra vágott szalonnát megpirítjuk, hozzáadjuk a finomra vágott hagymát és megfonnyasztjuk. A vékony csíkokra vágott húst rátesszük és sóval, borssal, majorannával ízesítve készre pároljuk. Tejfölből és lisztből készült habarással sűrítjük.

Tálaláskor a majorannás-tejfölös marhatokányt párolt rizzsel vagy főtt tésztával körítjük, és finomra vágott petrezselyemzölddel megszórjuk.


MARHALAPOCKA

Teleky káposzta

Hozzávalók 4 személyre: 40 dkg sertésborda, 1 kg savanyú káposzta, 15 dkg kolozsvári szalonna, 20 dkg füstölt hús, 20 dkg lángolt kolbász, 10 dkg rizs, 3 dkg vaj, 2 dl tejföl, 1 fej vöröshagyma, 1 csomó kapor, 1 dl olaj, 1 kanálnyi liszt, borsikafű, bors, só

Elkészítése:

A káposztát feltesszük főni a szalonnával, füstölt hússal, és az apróra vágott hagymával. Annyi vizet teszünk rá, amennyi éppen ellepi.

A rizst egy kevés vajban megpirítjuk.

A sertésbordát megsózzuk, és a kolbásszal együtt 4-4 darabra vágjuk. A bordákat és a kolbászokat forró olajban hirtelen megsütjük.

A megpuhult szalonnát és a füstölt húst kivesszük a káposztából. A káposztát liszttel elkevert tejföllel besűrítjük, beletesszük a rizst és nagy lángon 30 percig forraljuk tovább, hogy a rizs megpuhuljon.

Tálaláskor a káposztát a tál közepére halmozzuk, ráhelyezzük a felszeletelt húsokat, pecsenyezsírral meglocsoljuk, és a sütőben jól átforrósítjuk.


SAVANYÚ KÁPOSZTA, SERTÉSKARAJ / BORDA

Májpástétom vajastésztában

Hozzávalók 4 személyre: 1 csomag vajas tészta, 60 dkg kacsamáj, kakukkfű, brandy, 0,5 dl tejszín, 1 ek. liszt, 2 db tojás, 2 darab zsemle, őrölt bors, só

Elkészítése:

A máj felét daráljuk meg az áztatott zsemlével együtt, majd ízesítsük sóval, borssal, kakukkfűvel és brandy-vel. Gyúrjuk hozzá a tojásokat és a lisztet.

A másik felét daraboljuk kisebb kockákra, majd keverjük hozzá a májpéphez.

Egy közepes sütőformát béleljünk ki vékonyra nyújtott tésztával, töltsük bele a masszát, majd zárjuk le a formát. A leeső tésztadarabokkal díszítsük a tetejét, majd előmelegített sütőben, 170-180 °C-on süssük addig, míg szépen megpirul.

Diós-almás salátával kínálhatjuk.


ELŐÉTELEK

Zöldséges fánk

Hozzávalók: 25 dkg vegyes, levesben főtt zöldség, 2 evőkanál burgonyapehely (vagy 1 nagy, főtt burgonya), 1 egész tojás, 1 dl tej, 1-2 evőkanál finomliszt, 1 késhegynyi reszelt szerecsendió, 1 mokkáskanál törött fekete bors, 1 teáskanál só, 1 mokkáskanál sütőpor, 2 evőkanál olaj, a sütéshez külön olaj

Elkészítés:

A tojást habosra verem a tejjel, majd belekeverem a fűszereket és a burgonyapelyhet (vagy az áttört, esetleg lereszelt, főtt burgonyát). Hozzáadom a villával összetört, főtt zöldséget és az olajat. Ezután annyi lisztet teszek bele, hogy a massza kenhető legyen, de ne lágy.

Bő olajat forrósítok, amelybe teáskanállal beleszaggatom a zöldséges masszát. Mindkét oldalát pirosra sütöm, és a felesleges olajat lecsurgatva burgonyaköret mellé tálalom.


ZÖLDSÉG

Mennyei krémes tekercs

Hozzávalók a piskótához: 6 tojás, 6 ek. cukor, 1 tasak vaníliás cukor, 12 dkg liszt, fél tasak sütőpor; a krémhez: 2 dl tej, 10 dkg porcukor, 10 dkg kakaópor, 20 dkg vaj, 10 dkg kristálycukor, 10 dkg mogyoró, 35 dkg kimagozott meggybefőtt, 0,5 dl rum, 10 dkg mazsola; a tetejére: porcukor

Elkészítése:

A tojások sárgáját habosra keverjük a cukorral és a vaníliás cukorral. Rászórjuk a sütőporral elkevert liszt felét, rákanalazzuk a tojásfehérjékből vert kemény habot, majd a maradék lisztet. Óvatosan összedolgozzuk úgy, hogy a hab ne törjön össze. Kivajazott, kilisztezett 20 x 30 cm-es tepsibe simítjuk, és 200 fokra előmelegített sütőben megsütjük.

Lisztezett deszkára borítjuk, és nedves konyharuhában feltekerve hagyjuk kihűlni.

A krémhez a tejet a porcukorral és a kakaóval folyamatos keverés közben felforraljuk. Amikor kihűlt, hozzáadjuk a vajat, és az egészet habosra keverjük.

A cukrot felolvasztjuk, hozzáadjuk a durvára vágott mogyorót és aranybarnára pirítjuk. A forró grillázst kivajazott tányérra öntjük, majd amikor kihűlt, apró darabokra törjük.

A kakaókrémet elkeverjük a grillázzsal, a meggyel és a rumba áztatott mazsolával.

A krémet elsimítjuk a piskótán, szorosan feltekerjük, és hűtőbe tesszük, amíg a krém teljesen megdermed.

A tetejét meghintjük porcukorral, és ujjnyi vastag szeletekre vágva tálaljuk.


TEKERCS, ROLÓ

Juhtúróval töltött gombafejek (Kautzky Armand, Vacsoracsata)

Hozzávalók 5 személyre: 12-14 közepes gomba, 25 dkg juhtúró (vagy brindza), 1 ek. tejföl, snidling, baconszalonna, néhány szem dió

Elkészítési mód:

A gombafejeket megpucoljuk, enyhén megfűszerezzük. A juhtúrót a tejföllel és a snidlinggel összekeverjük, majd a gombába töltjük.

A bacon szeleteket a tepsibe fektetjük és rátesszük a gombafejeket, mindegyikbe egy fél hámozott dióbelet nyomunk.


ELŐÉTELEK

Magyaros gombaleves

Hozzávalók 4 személyre: 25 dkg gomba, 2 dl tejföl, 1 fej vöröshagyma, 1 db hegyes csípős paprika, 1 db paradicsom, 2 gerezd fokhagyma, 1 csokor petrezselyemzöld, 2 ek. olaj, 1 csapott ek. liszt, 1 tk. pirospaprika, késhegynyi őrölt fekete bors, 1 tk. só

Elkészítése:

A gombát megtisztítjuk, majd vékony szeletekre vágjuk. A hagymát tisztítás után finomra aprítjuk, az olajon, a fazékban egy-két percig fonnyasztjuk, ezután az edényt a tűzről lehúzzuk. Belekeverjük a pirospaprikát, és azonnal rátesszük a gombát. Megsózzuk, megborsozzuk, ezután visszatesszük a tűzre. Befedve addig pároljuk a saját levében, amíg zsírjára nem sül.

Ekkor hozzáadjuk a vékony szeletekre vágott zöldpaprikát. Beletesszük a finomra metélt petrezselyemzöld felét és a zúzott fokhagymát. Felöntjük 1 l vízzel és 5 percig forraljuk.

Közben a lisztet simára keverjük a tejföllel és egy-két evőkanálnyi levessel, majd a habarékot beleöntjük a forrásban lévő levesbe. Kevergetve néhány percig forraljuk, végül a kockára vágott paradicsomot és a megmaradt petrezselyemzöldet is hozzáadjuk.


LEVESEK

Majonéz

Hozzávalók 2 személyre: 1 tojássárgája, 1,5 ek. olaj, só 

Elkészítése: 

1 tojássárgájához folytonos keverés közben másfél evőkanál olajat csepegtetünk míg sűrű, egységes nem lesz, majd ízlés szerint megsózzuk.


MÁRTÁSOK, SZÓSZOK

Marhapörkölt

Hozzávalók 4 személyre: 80 dkg marhalábszár, 20 dkg vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 2 db zöldpaprika, 1 db hegyes erős paprika, 1 db paradicsom, 3 ek. olaj, pirospaprika, őrölt köménymag, só

Elkészítése: 

A felhevített olajon megfuttatjuk a finomra vágott vöröshagymát, fokhagymát. Rátesszük a kockára vágott marhahúst, zöldpaprikát, paradicsomot, és köménymaggal, sóval ízesítve lassú forralással pároljuk.

Mikor a hús már majdnem megpuhul, a tűzről levéve meghintjük a zsírját pirospaprikával, majd visszatéve készre forraljuk.

A marhapörköltet tarhonyával tálaljuk.


MARHALÁBSZÁR

Téli banános csemege

Hozzávalók 4 személyre: 4 banán, 4 ek. rum vagy brandy, 4 ek. tejszín, 2 ek. kristálycukor,  diónyi vaj

Elkészítése:

A banánokat 4-4 darabba vágjuk. A vajat felolvasztjuk, s amikor már habzik, beletesszük a banándarabokat. 2 percig sütjük, majd megfordítjuk és ráöntjük az alkoholt. Még 1-2 percig sütjük, hogy mindenütt aranybarna legyen.

Az öntethez a cukrot és a tejszínt összekeverjük, 1 percig melegítjük.

A sült banánt kistányérokra tesszük és meglocsoljuk az öntettel. Azonnal kínáljuk.


DESSZERT

 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót
 

RECEPTKERESŐ

 Keresés hozzávalók szerint

 
RECEPTEK
 
HIDEGKONYHA, SZENDVICSEK
 
LEVESEK, LEVESBETÉTEK
 
FŐZELÉKEK
 
HÚS- ÉS HALÉTELEK
 
HÚSOK, HÚSKÉSZÍTMÉNYEK
 
BÁRÁNY / BIRKA
 
CSIRKE, TYÚK
 
HALAK,TENGER GYÜMÖLCSEI
 
KACSA
 
LIBA
 
MARHA, BORJÚ
 
NYÚL
 
PULYKA
 
SERTÉS
 
STRUCC
 
   VAD
 
TÉSZTÁK, RIZSÉTELEK
 
SÜTEMÉNYEK, DESSZERTEK, PÉKÁRUK
 
ZÖLDSÉGES ÉTELEK
 
SALÁTÁK
 
ITALOK
 
BEFŐZÉS, TARTÓSÍTÁS
 
VILÁGKONYHA
 


Mindig tudnod kell, melyik kikötõ felé tartasz. - ROSE HARBOR, a mi városunk - FRPG    *****    A boroszkányok gyorsan megtanulják... Minden mágia megköveteli a maga árát. De vajon mekkora lehet ez az ár? - FRPG    *****    Alkosd meg a saját karaktered, és irányítsd a sorsát! Vajon képes lenne túlélni egy ilyen titkokkal teli helyen? - FRPG    *****    why do all monsters come out at night - FRPG - Csatlakozz közénk! - Írj, és éld át a kalandokat!    *****    Aki szörnyekkel küzd, vigyázzon, nehogy belõle is szörny váljék. S ha hosszasan tekintesz egy örvénybe, az örvény vissza    *****    Rose Harbor, ahol a tenger suttog és a múlt sosem tûnik el teljesen. - FRPG - csatlakozz közénk te is :)    *****    Egy kikötõ, ahol minden hullám egy új kezdetet ígér. Rose Harbor, több mint egy város, egy világ a világ mögött.    *****    Rose Harbor &#8211; kisvárosi báj, nagy titkokkal - légy részese te is ennek a kalandnak :) - FRPG    *****    Óceán, erdõ, csillagfény &#8211; minden ösvény Rose Harborba vezet - aktív FRPG közösség    *****    Itachi Shinden 1. kötet Magyarul elérhetõ a konoha.hu -n. Nézzetek be! *** Itachi Shinden 1. kötet Magyarul elérhetõ!!!    *****    ÁGICAKÖNYVTÁRA - KÖNYVEK, KÖNYVEK, KÖNYVEK - ÁGICAKÖNYVTÁRA    *****    MOVIE-NIGHT -> Filmek, Sorozatok <- MOVIE-NIGHT    *****    Movie-    *****    Játssz a színekkel keress szebbnél szebb képeket, építs, szépítsd a portálod, hogy szebb és színesebb legyen a világod!    *****    Debrecen Huszti Lakóparki napelemes családiház eladó. 06209911123 Debrecen Huszti Lakóparki napelemes családiház eladó.    *****    Pont ITT Pont MOST! Pont NEKED! Már fejlesztés alatt is szebbnél színes szebb képek! Ha gondolod gyere less be!    *****    Kedves Csokoládé kedvelõk! Segítségeteket kérném a kérdõívem kitöltéséhez! Témája a CSOKOLÁDÉ MÁRKÁK! Köszön    *****    Homlokzati hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, nyaralók és egyéb épületek homlokzati hõszigetelését!    *****    * Beugrós munkavállalók éjjel-nappal. * Beugrós munkavállalók éjjel-nappal. * Beugrós munkavállalók éjjel-nappal. *    *****    Elindult a Játék határok nélkül rajongói oldal! Ha te is szeretted a '90-es évek népszerû mûsorát, nézz be ide!