Májgombócleves Hozzávalók 4 személyre: 1 kis doboz marhamájkrém, 25 dkg vegyes leveszöldség, 2 ek. olaj, 1 ek. liszt, 1 db tojás, 1/2 dl tej, 1 ek. zabpehely, 2 dl kefir, 1 tk. pirospaprika, 1 csokor petrezselyemzöld, 2 gerezd fokhagyma, 1 mk. majoranna, só, bors
Elkészítése:
Először a májgombóc masszáját készítjük el: a tojást a tejjel habosra keverjük, hozzáadjuk a majorannát, a sót, a borsot és az apróra vágott petrezselyemzöld felét, majd belekeverjük a zabpelyhet, valamint a villával összetört májkrémet. 15 percen keresztül pihentetjük.
Közben megtisztítjuk a zöldségeket, vékony hasábokra vágjuk, és az olajon megpirítjuk. A tűzről lehúzva belekeverjük a pirospaprikát, és azonnal ráöntünk 1 liter vizet. Megsózzuk, megborsozzuk, belekeverjük az összezúzott fokhagymát, és felforraljuk, majd 10 percig főzzük.
Ezután a májas masszából nedves kézzel pici gombócokat formálunk, és beletesszük a forrásban lévő levesbe. Tovább főzzük még 10 percig, addigra a gombócok is megfőnek.
Végül a kefirben elkeverünk fél dl vizet, valamint a lisztet, és behabarjuk vele a levest. Jól kiforraljuk, a megmaradt petrezselyemzöldet belekeverjük. Lehúzzuk a tűzről és lefedve néhány percig állni hagyjuk, majd tálaljuk.
Bábolnai töltött tojás Hozzávalók 2 személyre: 4-5 db csirkemáj, 4 tojás, zsír, mustár, őrölt bors, só
Elkészítése:
4-5 darab csirkemájat kevés zsíron megsütünk, és ha kihűlt, egész finomra vágjuk.
Közben 4 tojást keményre főzünk, megpucoljuk, és hosszában félbevágjuk. Sárgájukat kivesszük és összedolgozzuk a májjal. Sóval, őrölt borssal, és annyi mustárral ízesítjük, hogy pikáns ízű legyen.
A krémmel megtöltjük a tojásokat és franciasalátára, tartármártással leöntve tálaljuk.
,
Savanyú vetrece Hozzávalók 4 személyre: 60 dkg marhanyak, 10 dkg kolozsvári szalonna, 1 citrom, 1 fej vöröshagyma, 2 dl tejföl, 2 ek. liszt, 2 ek. olaj, 1 dl száraz fehérbor, 1 ek. mustár, babérlevél, őrölt feketebors, só
Elkészítése:
A húst megmossuk és egyforma csíkokra vágjuk. A olajat felhevítjük, beletesszük a csíkokra vágott szalonnát, jól kisütjük, majd beletesszük a finomra vágott hagymát, kissé megfonnyasztjuk. Hozzáadjuk a húst és a saját levében sóval, borssal, babérlevéllel, mustárral, borral ízesítve készre pároljuk.
Tejfölös habarással sűrítjük, és jól kiforraljuk.
Tálaláskor tejföllel és petrezselyemmel díszítjük, és zsemlegombóccal körítve tálaljuk.
Tejszínes-gombás penne Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg penne tészta, 25 dkg füstölt sonka, 30 dkg szeletelt gomba, vöröshagyma, 5 gerezd fokhagyma, 3 dl tejszín, só, bors, oregánó
Elkészítése:
A tésztát sós vízben kifőzzük. A vöröshagymát kevés olajon megpirítjuk, rátesszük a szeletelt füstölt sonkát és a gombát. Hozzáadjuk az összezúzott fokhagymát, sózzuk, borsozzuk és sok oregánóval fűszerezzük. Kevés vizet öntünk rá és kis lángon kb. 30 percig főzzük.
Összekeverjük a kifőtt tésztával és a tejszínnel. Tűzálló tálba tesszük, tetejét megszórjuk reszelt sajttal és pár percre a sütőbe tesszük.
Padlizsános-juhtúrós lasagne Hozzávalók 4 személyre: 25 dkg lasagne lap, 25 dkg koktélparadicsom, 70 dkg padlizsán, 30 dkg juhtúró, 4 evőkanál tej, 10 dkg spenót, snidling, 4 evőkanál olaj, őrölt bors, só
Elkészítése:
A padlizsánt vágjuk fél centi vastag szeletekre, sózzuk be, és hagyjuk állni. A juhsajtot keverjük össze a felaprított snidlinggel és a tejjel. (Ha nem kapunk friss lasagne tésztát, akkor több tejjel, hígabb masszát készítsünk.) Karikázzuk fel a paradicsomokat is. A lemosott padlizsánszeleteket roston süssük meg, majd borsozzuk, és ha szükséges, sózzuk újra.
Egy kiolajozott tepsibe rétegezzük bele a hozzávalókat: egy réteg tésztát, a sajtos szószt, a padlizsánt, a felezett paradicsomot, a spenótlevelet, aztán ismét tészta következik. A végén paradicsommal zárjunk, és kevés olajjal locsoljuk meg. Alufóliával lefedve, 200 °C-ra előmelegített sütőben 15 perc alatt készre süthetjük.
Zöldséges leveles Hozzávalók: 1 csomag mélyhűtött leveles vajastészta; a töltelékhez: 10 dkg konzerv bab, 2 sárgarépa, 1 fehérrépa, 10-10 dkg zöldbab és zöldborsó (a zöldbab lehet mélyhűtött vagy konzerv is); a tésztára: 7 dkg reszelt ementáli, 1 kk. csemege pirospaprika; a mártáshoz: 2,5 dl tej, só, bors, 3 dkg gríz, 3 dkg vaj, 1 dl tejföl, 1 tojássárgája, 5 dkg ementáli sajt, reszelt szerecsendió
Elkészítése:
A tésztát szobahőmérsékleten felengedjük, a konzervbab levét lecsepegtetjük. A répákat megtisztítjuk, apró kockákra vágjuk, és forró, sós vízben puhára főzzük. Leszűrjük, majd a levében a borsót és a zöldbabot is megfőzzük. Az összes zöldséget lecsöpögtetjük, és a megforrósított vajon együtt átforgatjuk.
A tésztát belisztezett deszkán 3 mm vastagra nyújtjuk, és vízzel megkent sütőlapra fektetjük. Tetejét a felvert tojássárgájával megkenjük, villával megszurkáljuk, majd a reszelt sajttal és a paprikával meghintjük. Előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt aranysárgára sütjük.
Közben a krémhez a tejet sóval, borssal felforraljuk, a búzadarát apránként, nehogy csomós legyen, belekeverjük, és sűrűre főzzük. A tojássárgáját és a kis kockákra vágott sajtot beledolgozzuk, csipetnyi szerecsendióval illatosítjuk. A párolt zöldséget beleforgatjuk, és melegen tartjuk.
A megsült tésztát recés élű késsel 3 egyforma részre vágjuk. A zöldséges ragu felét az egyikre rákenjük, a második lapot rátesszük, a maradék tölteléket rásimítjuk, végül a harmadik tésztalappal befedjük. Egy kicsit lenyomtatjuk, az oldalain kibukott tölteléket visszakanalazzuk, és az egészet még 3-4 percre a sütőbe visszatoljuk. Melegen, hidegen egyaránt finom.
Könnyebben tudjuk szeletelni, ha a felső lapot előre felporciózzuk, és úgy tesszük a „torta” tetejére.
Mézes tekercs Hozzávalók: 6 tojás, 15 dkg méz, 15 dkg reszelt főzőcsokoládé, 1 tasak vaníliás cukor, 8 dkg liszt, 1/2 tasak sütőpor
Elkészítése:
A tojások sárgáját a mézzel habosra keverjük, majd hozzáadjuk a reszelt főzőcsokoládét, a vaníliás cukrot, a sütőporral elkevert lisztet, majd végül a tojások kemény habját. Papírral kibélelt tepsiben összekeverés után azonnal sütjük.
Sütés után még melegen tekercsbe felcsavarjuk, majd hűlés után ízlés szerint megtöltjük tejszínhabbal vagy málnakrémmel.
Sütőtökös pite (Erdélyi Mónika, Vacsoracsata) Hozzávalók a tésztához: 150 g margarin, 200 g liszt, 5-6 evőkanál hideg víz, egy csipet só.
A töltelék hozzávalói: 1 db sütőtök (kisebb méretű), 4 dl tejszín kemény habbá verve, 50 g barnacukor, 100 g kristálycukor, 1 teáskanál őrölt fahéj, fél teáskanál őrölt gyömbér, negyed teáskanál őrölt szerecsendió, 2 db tojássárgája, 1 csipet só
Elkészítése:
Egy keverőedénybe tegyük a lisztet és a sót. Késsel daraboljuk a lisztre a margarint, majd kézzel morzsoljuk össze. Adjuk hozzá a hideg vizet, és gyúrjuk alaposan össze. Tegyük hűtőbe és pihentessük legalább egy órán keresztül.
Közben készítsük el a tölteléket. A sütőtököt hagyományos módon a sütőben süssük meg, majd várjuk meg, míg kihűl. Tegyük a tökhúst egy tálba, adjuk hozzá a cukrokat, a tojások sárgáját és a fűszereket. Keverjük jól össze és a felvert tejszínnel lazítsuk fel.
Lisztezett nyújtódeszkán nyújtsuk ki a tésztát fél centisre és egy kerek, közepes méretű, vajjal kikent és liszttel meghintett kerek peremes tortaformát béleljünk ki vele. Töltsük a tölteléket a formába, majd meleg sütőben 200 fokon süssük először 10 percig, utána vegyük vissza a hőmérsékletet 130 fokra, és további 45-50 percig süssük. Mielőtt kivennénk érdemes fogvájóval próbát végezni, szúrjuk bele a töltelékbe, és ha már nem ragad rá, akkor szabad csak kivenni a sütőből. A kihűlt pitét vágjuk cikkekre és felvert tejszínhabbal tálaljuk.
Karfiolleves Hozzávalók 4 személyre: 30 dkg tisztított karfiol, 2 dl tejföl, 2 ek. olaj, 1 ek. vegeta, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 csapott ek. liszt, 1 tk. piros fűszerpaprika, 1 késhegynyi őrölt bors, só
Elkészítése:
A megtisztított karfiolt apró rózsáira vágjuk, majd kis fazékba tesszük. Ráöntjük az olajat, és erős lángon gyorsan lepirítjuk, közben kevergetjük. Ezután a tűzről lehúzzuk, rászórjuk a pirospaprikát, gyorsan összekeverjük, és ráöntünk 1 liternyi vizet. Beleszórjuk a vegetát és a borsot, valamint a megmosott, apróra vágott petrezselyemzöld felét. Fedő nélkül felforraljuk, és 10 percig főzzük.
Amíg a karfiol fő, a tejfölt simára keverjük a liszttel és fél dl vízzel. A forrásban lévő levesbe csorgatjuk, közben kevergetjük. Ismét felforraljuk, és 5 percig főzzük, végül beleszórjuk a megmaradt petrezselyemzöldet. Befedve lehúzzuk a tűzről, és 10 perc múlva tálaljuk.
Tartármártás Hozzávalók: majonéz, citromlé, fehérbor, porcukor, mustár, tejföl
Elkészítése:
A majonézhez állandó keverés mellett ízlés szerint citromlét, fehérbort, porcukrot, mustárt és tejfölt adunk.
A kész tartármártás kellemesen pikáns ízű, csomómentes és mártássűrűségű legyen!
,
|