Ízvilág receptgyűjtemény

 
Új receptek
Friss bejegyzések
Friss hozzászólások
 

HETI MENÜK
 
DIÉTÁK
 
DIÉTÁS RECEPTEK
 

 

VALENTIN-NAPI RECEPTEK
 
HÚSVÉTI RECEPTEK
 
KARÁCSONYI, ADVENTI RECEPTEK
 
SZILVESZTERI, ÚJÉVI RECEPTEK
 
KISOKOS
 
FŰSZER- ÉS GYÓGYNÖVÉNYEK
 
GYÜMÖLCSÖK
 
ZÖLDSÉGEK
 

Naptár
2025. Szeptember
HKSCPSV
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05
<<   >>
 
 

 

Új receptek
Archívum - 2010.

Májgombócleves

Hozzávalók 4 személyre: 1 kis doboz marhamájkrém, 25 dkg vegyes leveszöldség, 2 ek. olaj, 1 ek. liszt, 1 db tojás, 1/2 dl tej, 1 ek. zabpehely, 2 dl kefir, 1 tk. pirospaprika, 1 csokor petrezselyemzöld, 2 gerezd fokhagyma, 1 mk. majoranna, só, bors

Elkészítése:

Először a májgombóc masszáját készítjük el: a tojást a tejjel habosra keverjük, hozzáadjuk a majorannát, a sót, a borsot és az apróra vágott petrezselyemzöld felét, majd belekeverjük a zabpelyhet, valamint a villával összetört májkrémet. 15 percen keresztül pihentetjük.

Közben megtisztítjuk a zöldségeket, vékony hasábokra vágjuk, és az olajon megpirítjuk. A tűzről lehúzva belekeverjük a pirospaprikát, és azonnal ráöntünk 1 liter vizet. Megsózzuk, megborsozzuk, belekeverjük az összezúzott fokhagymát, és felforraljuk, majd 10 percig főzzük.

Ezután a májas masszából nedves kézzel pici gombócokat formálunk, és beletesszük a forrásban lévő levesbe. Tovább főzzük még 10 percig, addigra a gombócok is megfőnek.

Végül a kefirben elkeverünk fél dl vizet, valamint a lisztet, és behabarjuk vele a levest. Jól kiforraljuk, a megmaradt petrezselyemzöldet belekeverjük. Lehúzzuk a tűzről és lefedve néhány percig állni hagyjuk, majd tálaljuk.


LEVESEK

Bábolnai töltött tojás

Hozzávalók 2 személyre: 4-5 db csirkemáj, 4 tojás, zsír, mustár, őrölt bors, só

Elkészítése:

4-5 darab csirkemájat kevés zsíron megsütünk, és ha kihűlt, egész finomra vágjuk.

Közben 4 tojást keményre főzünk, megpucoljuk, és hosszában félbevágjuk. Sárgájukat kivesszük és összedolgozzuk a májjal. Sóval, őrölt borssal, és annyi mustárral ízesítjük, hogy pikáns ízű legyen.

A krémmel megtöltjük a tojásokat és franciasalátára, tartármártással leöntve tálaljuk.


ELŐÉTELEK, HIDEGKONYHA

Savanyú vetrece

Hozzávalók 4 személyre: 60 dkg marhanyak, 10 dkg kolozsvári szalonna, 1 citrom, 1 fej vöröshagyma, 2 dl tejföl, 2 ek. liszt, 2 ek. olaj, 1 dl száraz fehérbor, 1 ek. mustár, babérlevél, őrölt feketebors, só

Elkészítése:

A húst megmossuk és egyforma csíkokra vágjuk. A olajat felhevítjük, beletesszük a csíkokra vágott szalonnát, jól kisütjük, majd beletesszük a finomra vágott hagymát, kissé megfonnyasztjuk. Hozzáadjuk a húst és a saját levében sóval, borssal, babérlevéllel, mustárral, borral ízesítve készre pároljuk.

Tejfölös habarással sűrítjük, és jól kiforraljuk.

Tálaláskor tejföllel és petrezselyemmel díszítjük, és zsemlegombóccal körítve tálaljuk.


MARHANYAK

Tejszínes-gombás penne

Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg penne tészta, 25 dkg füstölt sonka, 30 dkg szeletelt gomba, vöröshagyma, 5 gerezd fokhagyma, 3 dl tejszín, só, bors, oregánó

Elkészítése:

A tésztát sós vízben kifőzzük. A vöröshagymát kevés olajon megpirítjuk, rátesszük a szeletelt füstölt sonkát és a gombát. Hozzáadjuk az összezúzott fokhagymát, sózzuk, borsozzuk és sok oregánóval fűszerezzük. Kevés vizet öntünk rá és kis lángon kb. 30 percig főzzük.

Összekeverjük a kifőtt tésztával és a tejszínnel. Tűzálló tálba tesszük, tetejét megszórjuk reszelt sajttal és pár percre a sütőbe tesszük.


CSŐTÉSZTA (rövid), TOLLHEGY, PENNE, RIGATONI

Padlizsános-juhtúrós lasagne

Hozzávalók 4 személyre: 25 dkg lasagne lap, 25 dkg koktélparadicsom, 70 dkg padlizsán, 30 dkg juhtúró, 4 evőkanál tej, 10 dkg spenót, snidling, 4 evőkanál olaj, őrölt bors, só

Elkészítése:

A padlizsánt vágjuk fél centi vastag szeletekre, sózzuk be, és hagyjuk állni. A juhsajtot keverjük össze a felaprított snidlinggel és a tejjel. (Ha nem kapunk friss lasagne tésztát, akkor több tejjel, hígabb masszát készítsünk.) Karikázzuk fel a paradicsomokat is. A lemosott padlizsánszeleteket roston süssük meg, majd borsozzuk, és ha szükséges, sózzuk újra.

Egy kiolajozott tepsibe rétegezzük bele a hozzávalókat: egy réteg tésztát, a sajtos szószt, a padlizsánt, a felezett paradicsomot, a spenótlevelet, aztán ismét tészta következik. A végén paradicsommal zárjunk, és kevés olajjal locsoljuk meg. Alufóliával lefedve, 200 °C-ra előmelegített sütőben 15 perc alatt készre süthetjük.


ELŐÉTELEK

Zöldséges leveles

Hozzávalók: 1 csomag mélyhűtött leveles vajastészta; a töltelékhez: 10 dkg konzerv bab, 2 sárgarépa, 1 fehérrépa, 10-10 dkg zöldbab és zöldborsó (a zöldbab lehet mélyhűtött vagy konzerv is); a tésztára: 7 dkg reszelt ementáli, 1 kk. csemege pirospaprika; a mártáshoz: 2,5 dl tej, só, bors, 3 dkg gríz, 3 dkg vaj, 1 dl tejföl, 1 tojássárgája, 5 dkg ementáli sajt, reszelt szerecsendió

Elkészítése:

A tésztát szobahőmérsékleten felengedjük, a konzervbab levét lecsepegtetjük. A répákat megtisztítjuk, apró kockákra vágjuk, és forró, sós vízben puhára főzzük. Leszűrjük, majd a levében a borsót és a zöldbabot is megfőzzük. Az összes zöldséget lecsöpögtetjük, és a megforrósított vajon együtt átforgatjuk.

A tésztát belisztezett deszkán 3 mm vastagra nyújtjuk, és vízzel megkent sütőlapra fektetjük. Tetejét a felvert tojássárgájával megkenjük, villával megszurkáljuk, majd a reszelt sajttal és a paprikával meghintjük. Előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt aranysárgára sütjük.

Közben a krémhez a tejet sóval, borssal felforraljuk, a búzadarát apránként, nehogy csomós legyen, belekeverjük, és sűrűre főzzük. A tojássárgáját és a kis kockákra vágott sajtot beledolgozzuk, csipetnyi szerecsendióval illatosítjuk. A párolt zöldséget beleforgatjuk, és melegen tartjuk.

A megsült tésztát recés élű késsel 3 egyforma részre vágjuk. A zöldséges ragu felét az egyikre rákenjük, a második lapot rátesszük, a maradék tölteléket rásimítjuk, végül a harmadik tésztalappal befedjük. Egy kicsit lenyomtatjuk, az oldalain kibukott tölteléket visszakanalazzuk, és az egészet még 3-4 percre a sütőbe visszatoljuk. Melegen, hidegen egyaránt finom.

 Könnyebben tudjuk szeletelni, ha a felső lapot előre felporciózzuk, és úgy tesszük a „torta” tetejére.


ZÖLDSÉG

Mézes tekercs

Hozzávalók: 6 tojás, 15 dkg méz, 15 dkg reszelt főzőcsokoládé, 1 tasak vaníliás cukor, 8 dkg liszt, 1/2 tasak sütőpor

Elkészítése:

A tojások sárgáját a mézzel habosra keverjük, majd hozzáadjuk a reszelt főzőcsokoládét, a vaníliás cukrot, a sütőporral elkevert lisztet, majd végül a tojások kemény habját. Papírral kibélelt tepsiben összekeverés után azonnal sütjük.

Sütés után még melegen tekercsbe felcsavarjuk, majd hűlés után ízlés szerint megtöltjük tejszínhabbal vagy málnakrémmel.


TEKERCS, ROLÓ

Sütőtökös pite (Erdélyi Mónika, Vacsoracsata)

Hozzávalók a tésztához: 150 g margarin, 200 g liszt, 5-6 evőkanál hideg víz, egy csipet só.
A töltelék hozzávalói: 1 db sütőtök (kisebb méretű), 4 dl tejszín kemény habbá verve, 50 g barnacukor, 100 g kristálycukor, 1 teáskanál őrölt fahéj, fél teáskanál őrölt gyömbér, negyed teáskanál őrölt szerecsendió, 2 db tojássárgája, 1 csipet só


Elkészítése:

Egy keverőedénybe tegyük a lisztet és a sót. Késsel daraboljuk a lisztre a margarint, majd kézzel morzsoljuk össze. Adjuk hozzá a hideg vizet, és gyúrjuk alaposan össze. Tegyük hűtőbe és pihentessük legalább egy órán keresztül.

Közben készítsük el a tölteléket. A sütőtököt hagyományos módon a sütőben süssük meg, majd várjuk meg, míg kihűl. Tegyük a tökhúst egy tálba, adjuk hozzá a cukrokat, a tojások sárgáját és a fűszereket. Keverjük jól össze és a felvert tejszínnel lazítsuk fel.

Lisztezett nyújtódeszkán nyújtsuk ki a tésztát fél centisre és egy kerek, közepes méretű, vajjal kikent és liszttel meghintett kerek peremes tortaformát béleljünk ki vele. Töltsük a tölteléket a formába, majd meleg sütőben 200 fokon süssük először 10 percig, utána vegyük vissza a hőmérsékletet 130 fokra, és további 45-50 percig süssük. Mielőtt kivennénk érdemes fogvájóval próbát végezni, szúrjuk bele a töltelékbe, és ha már nem ragad rá, akkor szabad csak kivenni a sütőből. A kihűlt pitét vágjuk cikkekre és felvert tejszínhabbal tálaljuk.


LEPÉNY, PITE, FELFÚJT

Karfiolleves

Hozzávalók 4 személyre: 30 dkg tisztított karfiol, 2 dl tejföl, 2 ek. olaj, 1 ek. vegeta, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 csapott ek. liszt, 1 tk. piros fűszerpaprika, 1 késhegynyi őrölt bors, só

Elkészítése:

A megtisztított karfiolt apró rózsáira vágjuk, majd kis fazékba tesszük. Ráöntjük az olajat, és erős lángon gyorsan lepirítjuk, közben kevergetjük. Ezután a tűzről lehúzzuk, rászórjuk a pirospaprikát, gyorsan összekeverjük, és ráöntünk 1 liternyi vizet. Beleszórjuk a vegetát és a borsot, valamint a megmosott, apróra vágott petrezselyemzöld felét. Fedő nélkül felforraljuk, és 10 percig főzzük.

Amíg a karfiol fő, a tejfölt simára keverjük a liszttel és fél dl vízzel. A forrásban lévő levesbe csorgatjuk, közben kevergetjük. Ismét felforraljuk, és 5 percig főzzük, végül beleszórjuk a megmaradt petrezselyemzöldet. Befedve lehúzzuk a tűzről, és 10 perc múlva tálaljuk.


LEVESEK

Tartármártás

Hozzávalók: majonéz, citromlé, fehérbor, porcukor, mustár, tejföl

Elkészítése:

A majonézhez állandó keverés mellett ízlés szerint citromlét, fehérbort, porcukrot, mustárt és tejfölt adunk.

A kész tartármártás kellemesen pikáns ízű, csomómentes és mártássűrűségű legyen!


MÁRTÁSOK, SZÓSZOK, HIDEGKONYHA

 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót
 

RECEPTKERESŐ

 Keresés hozzávalók szerint

 
RECEPTEK
 
HIDEGKONYHA, SZENDVICSEK
 
LEVESEK, LEVESBETÉTEK
 
FŐZELÉKEK
 
HÚS- ÉS HALÉTELEK
 
HÚSOK, HÚSKÉSZÍTMÉNYEK
 
BÁRÁNY / BIRKA
 
CSIRKE, TYÚK
 
HALAK,TENGER GYÜMÖLCSEI
 
KACSA
 
LIBA
 
MARHA, BORJÚ
 
NYÚL
 
PULYKA
 
SERTÉS
 
STRUCC
 
   VAD
 
TÉSZTÁK, RIZSÉTELEK
 
SÜTEMÉNYEK, DESSZERTEK, PÉKÁRUK
 
ZÖLDSÉGES ÉTELEK
 
SALÁTÁK
 
ITALOK
 
BEFŐZÉS, TARTÓSÍTÁS
 
VILÁGKONYHA
 


Mindig tudnod kell, melyik kikötõ felé tartasz. - ROSE HARBOR, a mi városunk - FRPG    *****    A boroszkányok gyorsan megtanulják... Minden mágia megköveteli a maga árát. De vajon mekkora lehet ez az ár? - FRPG    *****    Alkosd meg a saját karaktered, és irányítsd a sorsát! Vajon képes lenne túlélni egy ilyen titkokkal teli helyen? - FRPG    *****    why do all monsters come out at night - FRPG - Csatlakozz közénk! - Írj, és éld át a kalandokat!    *****    Aki szörnyekkel küzd, vigyázzon, nehogy belõle is szörny váljék. S ha hosszasan tekintesz egy örvénybe, az örvény vissza    *****    Rose Harbor, ahol a tenger suttog és a múlt sosem tûnik el teljesen. - FRPG - csatlakozz közénk te is :)    *****    Egy kikötõ, ahol minden hullám egy új kezdetet ígér. Rose Harbor, több mint egy város, egy világ a világ mögött.    *****    Rose Harbor &#8211; kisvárosi báj, nagy titkokkal - légy részese te is ennek a kalandnak :) - FRPG    *****    Óceán, erdõ, csillagfény &#8211; minden ösvény Rose Harborba vezet - aktív FRPG közösség    *****    Itachi Shinden 1. kötet Magyarul elérhetõ a konoha.hu -n. Nézzetek be! *** Itachi Shinden 1. kötet Magyarul elérhetõ!!!    *****    ÁGICAKÖNYVTÁRA - KÖNYVEK, KÖNYVEK, KÖNYVEK - ÁGICAKÖNYVTÁRA    *****    MOVIE-NIGHT -> Filmek, Sorozatok <- MOVIE-NIGHT    *****    Movie-    *****    Játssz a színekkel keress szebbnél szebb képeket, építs, szépítsd a portálod, hogy szebb és színesebb legyen a világod!    *****    Debrecen Huszti Lakóparki napelemes családiház eladó. 06209911123 Debrecen Huszti Lakóparki napelemes családiház eladó.    *****    Pont ITT Pont MOST! Pont NEKED! Már fejlesztés alatt is szebbnél színes szebb képek! Ha gondolod gyere less be!    *****    Kedves Csokoládé kedvelõk! Segítségeteket kérném a kérdõívem kitöltéséhez! Témája a CSOKOLÁDÉ MÁRKÁK! Köszön    *****    Homlokzati hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, nyaralók és egyéb épületek homlokzati hõszigetelését!    *****    * Beugrós munkavállalók éjjel-nappal. * Beugrós munkavállalók éjjel-nappal. * Beugrós munkavállalók éjjel-nappal. *    *****    Elindult a Játék határok nélkül rajongói oldal! Ha te is szeretted a '90-es évek népszerû mûsorát, nézz be ide!