Mogyorókrémes fatörzs Hozzávalók a piskótához: 6 tojás, 10 dkg cukor, 4 rúd csokoládé, 7,5 dkg liszt; a töltelékhez: 20 dkg margarin, 20 dkg porcukor, 20 dkg darált mogyoró, 2,5 dl tejszín; a mázhoz: 4 ek. tej, 3 ek. porcukor, 3 ek. reszelt fehér csokoládé, 2 dkg margarin
Elkészítése:
A tojássárgákat habosra keverjük a cukorral, majd beleforgatjuk a kemény habbá vert tojásfehérjét. Óvatosan hozzákeverjük az olvasztott csokoládét és a lisztet. A masszát egy kizsírozott, belisztezett tepsibe simítjuk, és 180 fokra előmelegített sütőben 20 percig sütjük.
Porcukorral megszórt konyharuhára borítjuk, lehúzzuk róla a papírt, és a konyharuha segítségével szorosan feltekerjük. Betakarjuk egy benedvesített konyharuhával és hagyjuk kihűlni.
A cukorból kevés vízzel szirupot főzünk. Ráöntjük a mogyoróra és hűlni hagyjuk.
Ekkor a margarint hozzáadva krémesre keverjük, végül beleforgatjuk a keményre vert tejszínhabot.
A kihűlt tésztát kitekerjük, megkenjük a krémmel, feltekerjük, és bevonjuk a mázzal. Ehhez a tejben felfőzzük a cukrot és a fehér csokoládét. Amikor besűrűsödött, hozzáadjuk a margarint és hűlésig kevergetjük.
A kész fatörzset villával megcifrázzuk.
Sütőtökös szilvaleves és túrógombócok (Erdélyi Mónika, Vacsoracsata) Hozzávalók 5 személyre: 50 dkg szilva, 50 dkg sütőtök, 2 db fahéj rúd, fél kávéskanál őrölt szegfűszeg, 1 db vaníliarúd, 1 csipetnyi só, 2 dl tejszín, fél citrom leve, 15 dkg cukor, 3 evőkanál étkezési keményítő
Elkészítése:
Magozzuk ki a szilvákat, majd vágjuk kis darabokra. Tegyük egy nagy fazékba, adjuk hozzá a meghámozott és felaprított sütőtököt. Öntsük fel annyi vízzel, hogy duplán ellepje, és tegyük fel főni. Ízesítsük cukorral, sóval és citromlével, fűszerezzük egész fahéjdarabokkal, szegfűszeggel és hosszában kétfelé vágott vaníliarúddal. Főzzük körülbelül negyed órán keresztül, majd sűrítsük be hideg vízzel elkevert keményítővel. Öntsük hozzá a tejszínt, forraljunk rajta még egyet, majd szedjük ki a levesből a fahéj és vanília darabokat. Kézi mixerrel pürésítsük, utána finom lyukú szitán passzírozzuk át.
Tálaljuk üvegtálakba vagy leveses csészékbe. Hidegben melegen, melegben hidegen tálaljuk. Izgalmasabb ízű lehet a levesünk, ha csipetnyi őrölt gyömbért és szerecsendiót főzünk bele.
Túrógombócok
Hozzávalók: 50 dkg kecsketúró, 4 db tojás, 5 dkg vaj, 2 evőkanál búzadara, 1 evőkanál liszt, 1 csipetnyi só
Finom lyukú szitán törjük át a kecsketúrót, majd tegyük egy nagy tálba. Üssük rá a tojások sárgáját, a fehérjét tegyük egy tálba és tegyük a hűtőbe. Olvasszuk fel a vajat egy kis lábasban, majd csorgassuk a túróra. Ízesítsük csipetnyi sóval, szórjuk rá a lisztet és a búzadarát. Fakanállal alaposan dolgozzuk össze, majd pár órára ezt is tegyük a hűtőbe. Felhasználás előtt verjük fel a tojás fehérjét nem túl kemény habbá, majd kis adagokban, óvatosan dolgozzuk a tojásos túróhoz.
Forraljunk fel egy fazékban vizet, ízesítsük sóval, majd vizes kézzel formázzunk kezünkkel diónyi gombócokat a túrókrémből. Gyöngyöző vízben főzzük 2-3 percig, közben villával segítsük megfordulni, ha elkészült szedjük ki szűrőkanállal egy itatóspapírra, majd tálaljuk a szilvaleveshez.
Zöldborsós csirkeraguleves Hozzávalók 4 személyre: 1 kisebb csirke apróléka, 5 dkg vegyes leveszöldség, 15 dkg zöldborsó, 3 ek. olaj, 1 ek. liszt, 1 dl tejföl (vagy kefir), 1 tk. citromlé, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 mk. törött feketebors, só
Elkészítése:
A csirkeaprólékot egészen kicsi darabokra aprítjuk, majd a felforrósított olajon a húsdarabok mindkét oldalát átpirítjuk. Ezután aláöntünk 1 dl vizet, és fedő alatt addig pároljuk, amíg zsírjára nem sül.
Ezután hozzáadjuk a közben megtisztított és kis kockákra vágott zöldséget. Ismét fedő nélkül pirítjuk néhány percig, ráhintjük a lisztet, és további 2 percig kevergetjük a tűzön, majd felöntjük 1 liternyi vízzel. Beleszórjuk a sót, a borsot és a megmosott, finomra aprított petrezselyemzöld felét. Fedő alatt puhára főzzük.
Végül a zöldborsót is hozzáadjuk, majd a citromlével, és 2 evőkanál forró levessel simára kevert tejfölt beleöntjük, ismét felforraljuk, és még 5 percig főzzük.
A megmaradt petrezselyemzöldet rászórjuk, az edényt a tűzről lehúzzuk, és befedve hagyjuk állni 10 percig, aztán tálaljuk.
Kaszinótojás Hozzávalók: tojás, zsemle, tej, tejföl, só, bors, mustár, petrezselyemzöld, franciasaláta, tartármártás
Elkészítése:
Személyenként egy tojást keményre főzünk, megtisztítjuk, majd hosszában félbevágjuk.
Tojásonként fél zsömlét tejbe áztatunk, belét kinyomkodjuk és a tojássárgájával együtt áttörjük. Tojásonként 1 evőkanál tejfölt, sót, borsot, mustárt adunk hozzá és jól eldolgozzuk. A keveréket visszatöltjük a tojásokba.
A tálalóedény aljára egy franciasaláta talapzatot készítünk. Erre helyezzük a tojásokat és rájuk öntjük az átlagosnál kicsit sűrűbb tartármártást. Díszítésnek finomra vágott petrezselyemzöldet szórunk rá.
,
Hagymás rostélyos Hozzávalók 4 személyre: 80 dkg csontos rostélyos szelet, 40 dkg vöröshagyma, 1 csokor petrezselyemzöld, 4 dl olaj, 5 dkg liszt, 2 evőkanál mustár, őrölt feketebors, só
Elkészítése:
A rostélyos szeleteket fólia alatt kiklopfoljuk, sóval, borssal bedörzsöljük, megkenjük mustárral, és kevés olajjal meglocsolva 3-4 napon keresztül a hűtőben érleljük.
A karikákra vágott hagymát szálaira szedjük, kevés sóval meghintjük, és lisztbe forgatjuk majd bő, forró olajban aranysárgára sütjük.
A rostélyos szeleteket kevés felhevített olajban gyorsan készre sütjük.
Tálaláskor a sült hagymát a rostélyosokra halmozzuk, meghintjük finomra vágott petrezselyemzölddel, és sült hasábburgonyával körítjük.
Tejszínes pulykacomb Hozzávalók 4 személyre: 80 dkg pulykacomb,1 fej vöröshagyma, 20 dkg vaj, só, fehérbors, 20 dkg gomba, 10 dkg zöldborsó, 2 dl főzőtejszín, 6 dl víz, 5 dkg liszt, majoranna, ételízesítő, petrezselyemzöld
Elkészítése:
A felszeletelt hagymát vajon megpároljuk majd rátesszük a felkockázott húst. Ízlés szerint fűszerezzük, majd ha a hús kifehéredett, felöntjük a vízzel.
Mikor a hús félig megpuhult, akkor a gombát és a borsót is hozzáadjuk és puhára főzzük.
Vajas rántást készítünk, amit a tejszínnel engedünk fel, és ezzel sűrítjük be a szaftot. Galuskával körítve tálaljuk.
Parajos palacsinta sajtmártással Hozzávalók 4 személyre: 35 dkg liszt, 15 dkg parajpüré, 3 tojás, 2 gerezd fokhagyma, tej, 1 dl olaj, só, őrölt szerecsendió. A mártáshoz: 15 dkg edami sajt, 4 dkg vaj, 1 púpozott evőkanál liszt, forró tej, 1 dl habtejszín, őrölt fehérbors, őrölt szerecsendió
Elkészítése:
A lisztet szitáljuk keverőtálba, adjuk hozzá a parajpürét, a tojásokat, a zúzott fokhagymát, és fűszerezzük sóval, őrölt szerecsendióval, majd annyi tejet öntsünk hozzá, hogy tejszín sűrűségű tésztát kapjunk. Locsoljuk meg fél deci olajjal, keverjük bele, és olajozott, forró serpenyőben süssünk közepes vastagságú palacsintákat.
A mártáshoz az olvasztott vajban futtassuk meg a lisztet, majd kevergetve annyi forró tejet öntsünk hozzá, hogy tejszín sűrűségű mártást kapjunk. Öntsük bele a tejszínt, majd amikor felforrt, szórjuk bele a reszelt sajtot. Keverjük össze, hogy elolvadjon, és ízesítsük sóval, borssal, szerecsendióval.
Tálaláskor öntsük tányérra a sajtmártást, és fektessük bele a kevés mártással megkent, szorosan felgöngyölt parajos palacsintákat.
,
Zöldségfelfújt Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg apróra vágott mirelit zöldségkeverék, 4 tojás, 2 ek. olaj, 1,5 dl tej, 2 ek. liszt, 1,5 dl tejszín, só, bors
Elkészítése:
A zöldségkeveréket párold meg, csepegtesd le.
Egy kis tejben olvaszd meg a vajat, és a liszttel keverd simára. Óvatosan, kis adagokban add hozzá a tej-tejszín keveréket. A tűzről levéve egyenként dolgozd bele a tojássárgáját, forgasd össze a lecsöpögtetett zöldségkeverékkel, sózd, borsozd.
A tojásfehérjéből verj kemény habot, add a masszához, és öntsd tűzálló tálba. Előmelegített sütőbe téve kb. 30-35 percig süsd.
Mézes-gesztenyés rolád Hozzávalók: 12 dkg liszt, 4 tojás, 20 dkg méz, késhegyni szódabikarbóna; a krémhez: 15 dkg gesztenyemassza, 20 dkg vaj, 20 dkg porcukor, 1/2 dl rum; a tetejére: darált dió és mandula
Elkészítése:
A mézet megolvasztjuk, visszahűtjük, egyenként hozzáadjuk a tojások sárgáját, a kemény habbá vert fehérjét, majd a szódabikarbónával elkevert lisztet.
Közepes lángon megsütjük, még melegen feltekerjük konyharuha segítségével.
Ha kihűlt, megtöltjük a simára kevert gesztenyés krémmel, kívülről is bekenjük és megszórjuk darált dióval és mandulával.
Libacomb narancssalátával (Erdélyi Mónika, Vacsoracsata) Hozzávalók 5 személyre: 6 db libacomb, 3 evőkanál extra szűz olívaolaj, 4 ág kakukkfű, só, darált bors. Salátához: 3 db narancs, 1 doboz ruccola saláta, 3 evőkanál extra szűz olívaolaj, fél citrom leve
Elkészítése:
Éles késsel vagdossuk be a libacomb bőrét, majd csorgassuk meg olívaolajjal. Daráljunk rá borsot, hintsük meg sóval és tépkedjük rá a kakukkfű leveleit. Tegyük egy nagy tepsibe bőrével felfelé, fedjük le fóliával és legalább egy órára tegyük a hűtőszekrénybe, hogy a fűszerek íze jól átjárja a kacsahúst.
A hús pihentetése után vegyük le a fóliát, öntsünk alá másfél deciliternyi vizet, majd fedjük le alufóliával. Tegyük előmelegített sütőbe, és 170 fokon süssük körülbelül egy órán keresztül, míg a hús meg nem puhul. Ha szükséges az elpárolgott vizet pótoljuk. Mielőtt kivennénk a sütőből, előtte 10 perccel vegyük le a fóliát, hogy szép pirosra tudjon a pecsenye pirulni.
Míg a liba a sütőben sül, közben készítsük el a narancsos salátát. Hámozzuk meg a narancsokat, úgy hogy a fehér bőrét is vágjuk le. Vágjuk kétfelé, majd cikkezzük fel falatnyi darabokra. Tegyük egy nagy tálba, szórjuk rá a megmosott és lecsepegtetett ruccola leveleket, csorgassuk meg olívaolajjal és a citrom kifacsart levével, majd keverjük óvatosan össze.
Tálaljuk nagy tányérra a ropogós libacombot, melléje hájában megsütött süveg alakúra vágott burgonyát, és narancsos salátából kanalazzunk még.
|