Zöldségragu burgonyabundában Hozzávalók: 3-4 szem burgonya, 1 szál sárgarépa, 1 cső zöldpaprika, 1 közepes fej vöröshagyma, 200 g kínai kel vagy karfiol, 150 g csiperkegomba, 1 kk. gombakrémleves por, 1 ek. hidegen sajtolt napraforgóolaj, 5 ek. frissen reszelt sajt, 4-5 ek. tej, reszelt szerecsendió, 1 kk. szárított majoránna, 2 ek. apróra vágott petrezselyem, őrölt fekete bors
Elkészítés:
A burgonyát héjában puhára főzzük. A zöldségeket megtisztítjuk, megmossuk, a sárgarépát megreszeljük. A paprikát kockára, a hagymát és a kínai kelt 2 centis csíkokra vágjuk. A karfiolt rózsáira bontjuk. A gombákat vastagon felszeleteljük.
A gombakrémleves port 3 evőkanál vízzel és az olajjal egy edényben simára keverjük. A sárgarépát, a paprikát és a hagymát (ha karfiolt vettünk akkor azt) 5 percig pároljuk benne. Utána a kínai kelt is hozzáadjuk és még 3 percig főzzük. A végén a gombával összekeverve még 2 percig a tűzön hagyjuk.
A burgonyát áttörjük. A tejszínnel, a reszelt sajttal meg annyi tejjel keverjük össze, hogy híg, formálható masszát kapjunk. Szerecsendióval, sóval ízesítjük.
A vegyes zöldséget a majorannával, a felaprított petrezselyemmel és a maradék tejszínnel összekeverjük. A burgonyamasszát egy csillagcsöves nyomózsákba töltjük és a zöldség tetejét díszítjük vele. Grillsütőben 4-5 perc alatt kissé megpirítjuk.
Mézeskalács (3) Hozzávalók: 25 dkg liszt, 12,5 dkg méz, 10 dkg barnacukor, 5 dkg mogyoró, 2 evőkanál tej, 2,5 dkg vaj vagy margarin, 1 kávéskanál kókuszzsír, 2 dkg cukrozott citromhéj, 1 evőkanál fahéj, 1-1 kávéskanál őrölt szegfűszeg, kardamom és koriander, étcsokoládés bevonó
Elkészítése:
A cukrozott citromhéjat vágd kis kockákra. A mézet, cukrot, zsiradékot és fűszereket keverés mellett melegítsd fel, míg a zsiradék fel nem olvad. A cukrozott citromhéjat keverd bele, majd pihentesd a masszát. Szitáld bele a lisztet és az egészet jól gyúrd össze. A kókuszzsírt oldd fel a tejben és a legvégén add a tésztához. A tésztát pihentesd egy éjszaka lefedve.
A sütőt melegítsd elő 180 °C-ra. Egy sütőlemezt bélelj ki sütőpapírral. A mogyorót vagdosd félbe. A tésztát oszd három részre és adagonként nyújts fél cm vastagra, majd vágd 2x4 cm-es csíkokra. Tedd rá a sütőlemezre és a félbe vágott mogyoróval díszítsd. Körülbelül 12 perc alatt süsd aranybarnára. Óvatosan emeld le a sütőlemezről és hűtsd ki. Ízlés szerint csokibevonóval díszítheted.
* A tésztából lisztbe mártogatott a kiszúróval különböző figurákat süthetsz. Ha karácsonyfadísznek szánod, akkor sütés előtt szúrj lyukat a tésztába. A mézes tészta mélyhűtőben akár hónapokig eláll.
, ,
Brownie gyümölcsszósszal (Gáspár Bea, Vacsoracsata) Hozzávalók: A tésztához: 115 g puha teavaj, 200 g porcukor, 1 rúd vanília belseje, 2 db tojássárgája, 2 db tojásfehérje, 30 g keserű kakaópor, 60 g liszt, 2 g só, 1 g sütőpor
Elkészítési mód:
Melegítsük elő a sütőt 170 C-ra és készítsünk elő egy kiolajozott, kilisztezett tepsit. Szedjük ki a vaníliarúd belsejét, majd habosítsuk ki a vajat, és a porcukrot a vaníliarúd belsejével. Folyamatos habosítás mellett egyenként adjuk hozzá a tojás sárgákat. Közben egy másik edényben a lisztet alaposan keverjük össze a sütőporral, a sóval, és a kakaóporral. Ha a vaj felvette a tojás sárgákat, keverjük bele a lisztes keveréket. A tojásfehérjét verjük kemény habbá, és óvatosan forgassuk bele a vajas masszába.
FIGYELEM! Először egy kevés habbal lazítsuk fel a masszát, majd óvatosan keverjük bele a többi tojáshabot is. A kész masszát tegyük a formába, és 170 °C-on kb. 40 perc alatt süssük készre. Figyeljünk, nehogy megégjen a massza! Ha a brownie kisült, hagyjuk kihűlni, majd ízlés szerint vágjuk fel.
Gyümölcsszósz
Használhatunk gyümölcslekvárt, de ha úgy tartja kedvünk, készítsük el magunk a gyümölcsszószt a következő alapján.
Hozzávalók: 1/2l kg magozott és szeletelt tetszőleges gyümölcs vegyesen (friss, fagyasztott, vagy befőtt), 20 dkg cukor, fél liter víz, pici só, 1 pohár tejföl, 1 ek. liszt, kevés citromhéj
Elkészítési mód:
A gyümölcsöt a cukorral, meg a citromhéjjal a vízben puhára főzzük (kb. negyed óra). A tejfölben elkeverünk egy púpozott kanál lisztet és behabarjuk vele a mártást. Ha kell, még után ízesítjük cukorral, vagy sóval.
Halászlé Hozzávalók 4 személyre: 1 közepes (kb. 1,5 kg-os) ponty vagy 4 szelet ponty és halászlének való halaprólék, 2 nagy fej vöröshagyma, 2 db zöldpaprika, 2 db paradicsom, 1 ek. pirospaprika, 1 gerezd fokhagyma, 1 csapott ek. só. Díszítéshez: 1 db csípős csöves paprika vagy cseresznyepaprika
Elkészítése:
A halat megtisztítjuk, kifilézzük. A fejéből, az uszonyokból és a filézés után kikerülő csontokból, valamint az apró haldarabkákból készítjük a halászlé alaplevét, a halfilét pedig beletesszük a levesbe.
Egy nagy fazék aljára karikázzuk a megtisztított vöröshagymát és a fokhagymagerezdet, majd rátesszük a darabokra vágott halaprólékot és a csontokat. 1 csapott evőkanál sót és a pirospaprikát rászórjuk, ezután az egyik zöldpaprikát belekarikázzuk. Ráöntünk bő kétliternyi vizet, és felforraljuk. Erős lángon főzzük legalább másfél órán keresztül. 15 perccel azelőtt, mielőtt a főzési idő letelne, beletesszük a felvágott paradicsomokat.
Közben a halszeletek mindkét oldalát megsózzuk. Ha az alaplé elkészült, finom szűrőn keresztülengedjük, és a szűrőben lévő csontot, halhúst - amennyire csak lehetséges - átpasszírozzuk. Az így nyert sűrű hallevet fazékba öntjük, felforraljuk, és a már forrásban lévő levesbe óvatosan beleengedjük a halszeleteket. Keverés nélkül, és nagyon kis lángon 10 percig főzzük, végül a megmaradt zöldpaprikát vékony karikákra vágva, az utolsó pillanatban beletesszük.
Strasbourgi tojás Hozzávalók: tojás, libamájkrém, szalonna, tejföl, vaj, só. A tálaláshoz: franciasaláta, tartármártás
Elkészítése:
Személyenként 1 tojást keményre főzünk, megtisztítjuk és hosszában félbevágjuk. A sárgájukat kivesszük, és tojásonként fél doboz libamájkrémmel, 1 kávéskanál tejföllel és 2 dkg vajjal áttörjük, sózzuk, és kb. 2-3 dkg apró kockára vágott szalonnával jól eldolgozzuk. Az így kapott masszát visszatöltjük a fehérjékbe, és a kaszinótojáshoz hasonlóan (franciasaláta alapra helyezve, tartármártással leöntve) tálaljuk.
,
Marhahúsleves daragaluskával Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg marhaszegy, 50 dkg marhacsont, 15 dkg sárgarépa, 5 dkg petrezselyemgyökér, 5 dkg zeller, 1 cikk kelkáposzta, 1 db zöldpaprika, 1 db paradicsom, 1 db közepes fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 csomó petrezselyemzöld, gyömbér, egész feketebors, só. A daragaluskához: 8 dkg búzadara, 4 dkg margarin, 1 db tojás, só
Elkészítése:
A marhahúst és a csontot 2 liter vízben feltesszük főni. Mikor felforrt a habját leszedjük, beletesszük a hagymát, fokhagymát, paprikát, paradicsomot és gyömbérrel, borssal, sóval ízesítjük. Lassú forralással tovább főzzük.
Amikor a hús már majdnem megpuhult hozzáadjuk a megtisztított zöldségeket, és készre főzzük.
Közben a tojást habosra keverjük a margarinnal, majd hozzákeverjük a darát, és sóval ízesítjük. Hűtőben pihentetjük, majd kanál segítségével forrásban lévő sós vízbe szaggatjuk.
A főtt húst és a zöldséget óvatosan kiemeljük a levesből, a levét óvatosan átszűrjük.
Tálaláskor a szép egyenletes darabokra vágott marhahúst, főtt zöldséget, daragaluskát leveses tányérra tesszük és rászedjük a forró levest. Finomra vágott petrezselyemzölddel meghintve tálaljuk.
Csontlé Hozzávalók 2 literhez: 40 dkg sertéscsont, 20 dkg sárgarépa, 20 dkg petrezselyemgyökér, 20 dkg zellergumó, 4 l víz
Elkészítése:
A hozzávalókból levest főzünk, a folyadékot a felére beforraljuk, így a végére kb. 2 l kész csontlevünk lesz.
A csontlevet víz helyett használhatjuk, de megfelelően ízesítve, levesbetéttel önálló ételként is fogyasztható.
Tejszínes parajfőzelék Hozzávalók 4 személyre: 1,5 kg mélyhűtött vagy 2,5 kg friss paraj, 5 dkg só, 12 dkg zsír, 0,5 dkg fokhagyma, 0,5 dkg őrölt bors, 4 dl tej, 0,5 dkg szódabikarbóna, 1,5 dl tejszín, 10 dkg vaj, 2 l csontlé
Elkészítése:
Parajpürét készítünk. A friss parajt kiválogatjuk. A szárát letépjük. Többször váltott bő vízben alaposan megmossuk, majd lecsurgatjuk. Egy nagy lábasban a paraj mennyiségéhez viszonyítva sok vizet forralunk, és megsózzuk. Ha felforrt, hozzáadjuk a szódabikarbónát és a parajt. Felforraljuk, és mérsékelt tűzön, időnként megkevergetve puhára főzzük. A szódabikarbónát azért adjuk a vízhez, hogy a paraj megtartsa zöld színét. Leszűrjük, leöblítjük, és még melegen, szitán vagy gép segítségével pépessé törjük.
A fokhagymát sóval péppé zúzzuk. Világos rántást készítünk. Hozzáadjuk a fokhagymát, gyorsan elkeverjük benne és azonnal felengedjük forró tejjel és csontlével. Habverővel simára keverjük. Mindig annyi csontlevet adunk hozzá, hogy közepesen sűrű mártást kapjunk. Hozzáadjuk az áttört parajt vagy a mélyhűtött parajpürét. Gyorsan simára keverjük. Megsózzuk, törött borssal ízesítjük, és jól kiforraljuk. Ha túl sűrűnek találjuk, akkor annyi forró csontlével engedjük fel, hogy középsűrűségű legyen. Végül hozzáadjuk a tejszínt. Ízét javíthatjuk, ha tálalás előtt egy kevés vajat keverünk el benne, montírozzuk.
Parmezános cukkinigombócok Hozzávalók 4 személyre: 2 közepes cukkini, 4 zsemle, 2 tojás, 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 2 szál borsikafű (csombor), zsemlemorzsa, 10 dkg parmezán sajt (reszelt), őrölt bors, só, olaj a sütéshez
Elkészítése:
A megmosott cukkinikat reszeljük le, tegyük keverőedénybe, és sózzuk le. Nyomkodjuk ki a levét, majd adjuk hozzá a vízbe áztatott, kicsavart zsemléket, a tojásokat, a felaprított hagymát és csombort, a zúzott fokhagymát, kevés sót, borsot, a parmezán felét, és jól keverjük össze. Annyi zsemlemorzsát adjunk hozzá, hogy a massza formázható legyen.
Készítsünk belőle gombócokat, és forró olajban süssük pirosra. Szedjük szalvétával bélelt tányérra, majd forrón forgassuk a maradék parmezánba, és rögtön tálaljuk.
Zöldségpaprikás Hozzávalók 4 személyre: 1 doboz gombakonzerv, 1 doboz zöldborsó konzerv, 1 doboz répakonzerv, 1 doboz kukorica konzerv, 1 doboz hámozott paradicsom konzerv, 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 tv paprika, pirospaprika, só, bors, őrölt kömény, 1 doboz tejföl, 1 csomag petrezselyem, ételízesítő
Elkészítése:
Egy kis olajon megdinszteljük a felvágott vöröshagymát. Rádobjuk a lecsepegtetett zöldborsót, gombát, kukoricát, répát, ezután a paradicsom konzerv felét, beledobjuk az összedarabolt fokhagymát, a felszeletelt paprikát és fűszerezzük pirospaprikával, ételízesítővel, borssal, őrölt köménnyel. Néhány perc alatt összefőzzük, krémes tejföllel besűrítjük, tálaláskor frissen vágott petrezselymet szórunk a tetejére.
Főtt tésztával, rizzsel tálalhatjuk, de önmagában, friss kenyér kíséretében is megállja a helyét.
|