Ízvilág receptgyűjtemény

 
Új receptek
Friss bejegyzések
Friss hozzászólások
 

HETI MENÜK
 
DIÉTÁK
 
DIÉTÁS RECEPTEK
 

 

VALENTIN-NAPI RECEPTEK
 
HÚSVÉTI RECEPTEK
 
KARÁCSONYI, ADVENTI RECEPTEK
 
SZILVESZTERI, ÚJÉVI RECEPTEK
 
KISOKOS
 
FŰSZER- ÉS GYÓGYNÖVÉNYEK
 
GYÜMÖLCSÖK
 
ZÖLDSÉGEK
 

Naptár
2025. Szeptember
HKSCPSV
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05
<<   >>
 
 

 

Új receptek
Archívum - 2010.

Zöldségragu burgonyabundában

Hozzávalók: 3-4 szem burgonya, 1 szál sárgarépa, 1 cső zöldpaprika, 1 közepes fej vöröshagyma, 200 g kínai kel vagy karfiol, 150 g csiperkegomba, 1 kk. gombakrémleves por, 1 ek. hidegen sajtolt napraforgóolaj, 5 ek. frissen reszelt sajt, 4-5 ek. tej, reszelt szerecsendió, 1 kk. szárított majoránna, 2 ek. apróra vágott petrezselyem, őrölt fekete bors

Elkészítés:

A burgonyát héjában puhára főzzük. A zöldségeket megtisztítjuk, megmossuk, a sárgarépát megreszeljük. A paprikát kockára, a hagymát és a kínai kelt 2 centis csíkokra vágjuk. A karfiolt rózsáira bontjuk. A gombákat vastagon felszeleteljük.

A gombakrémleves port 3 evőkanál vízzel és az olajjal egy edényben simára keverjük. A sárgarépát, a paprikát és a hagymát (ha karfiolt vettünk akkor azt) 5 percig pároljuk benne. Utána a kínai kelt is hozzáadjuk és még 3 percig főzzük. A végén a gombával összekeverve még 2 percig a tűzön hagyjuk.

A burgonyát áttörjük. A tejszínnel, a reszelt sajttal meg annyi tejjel keverjük össze, hogy híg, formálható masszát kapjunk. Szerecsendióval, sóval ízesítjük.

A vegyes zöldséget a majorannával, a felaprított petrezselyemmel és a maradék tejszínnel összekeverjük. A burgonyamasszát egy csillagcsöves nyomózsákba töltjük és a zöldség tetejét díszítjük vele. Grillsütőben 4-5 perc alatt kissé megpirítjuk.


ZÖLDSÉG (vegyes)

Mézeskalács (3)

Hozzávalók: 25 dkg liszt, 12,5 dkg méz, 10 dkg barnacukor, 5 dkg mogyoró, 2 evőkanál tej, 2,5 dkg vaj vagy margarin, 1 kávéskanál kókuszzsír, 2 dkg cukrozott citromhéj, 1 evőkanál fahéj, 1-1 kávéskanál őrölt szegfűszeg, kardamom és koriander, étcsokoládés bevonó

Elkészítése:

A cukrozott citromhéjat vágd kis kockákra. A mézet, cukrot, zsiradékot és fűszereket keverés mellett melegítsd fel, míg a zsiradék fel nem olvad. A cukrozott citromhéjat keverd bele, majd pihentesd a masszát. Szitáld bele a lisztet és az egészet jól gyúrd össze. A kókuszzsírt oldd fel a tejben és a legvégén add a tésztához. A tésztát pihentesd egy éjszaka lefedve.

A sütőt melegítsd elő 180 °C-ra. Egy sütőlemezt bélelj ki sütőpapírral. A mogyorót vagdosd félbe. A tésztát oszd három részre és adagonként nyújts fél cm vastagra, majd vágd 2x4 cm-es csíkokra. Tedd rá a sütőlemezre és a félbe vágott mogyoróval díszítsd. Körülbelül 12 perc alatt süsd aranybarnára. Óvatosan emeld le a sütőlemezről és hűtsd ki. Ízlés szerint csokibevonóval díszítheted.

* A tésztából lisztbe mártogatott a kiszúróval különböző figurákat süthetsz. Ha karácsonyfadísznek szánod, akkor sütés előtt szúrj lyukat  a tésztába. A mézes tészta mélyhűtőben akár hónapokig eláll.


APRÓSÜTEMÉNY (édes), ADVENTRE, KARÁCSONYRA

Brownie gyümölcsszósszal (Gáspár Bea, Vacsoracsata)

Hozzávalók: A tésztához: 115 g puha teavaj, 200 g porcukor, 1 rúd vanília belseje, 2 db tojássárgája, 2 db tojásfehérje, 30 g keserű kakaópor, 60 g liszt, 2 g só, 1 g sütőpor

Elkészítési mód:

Melegítsük elő a sütőt 170 C-ra és készítsünk elő egy kiolajozott, kilisztezett tepsit. Szedjük ki a vaníliarúd belsejét, majd habosítsuk ki a vajat, és a porcukrot a vaníliarúd belsejével. Folyamatos habosítás mellett egyenként adjuk hozzá a tojás sárgákat. Közben egy másik edényben a lisztet alaposan keverjük össze a sütőporral, a sóval, és a kakaóporral. Ha a vaj felvette a tojás sárgákat, keverjük bele a lisztes keveréket. A tojásfehérjét verjük kemény habbá, és óvatosan forgassuk bele a vajas masszába.

FIGYELEM! Először egy kevés habbal lazítsuk fel a masszát, majd óvatosan keverjük bele a többi tojáshabot is. A kész masszát tegyük a formába, és 170 °C-on kb. 40 perc alatt süssük készre. Figyeljünk, nehogy megégjen a massza! Ha a brownie kisült, hagyjuk kihűlni, majd ízlés szerint vágjuk fel.



Gyümölcsszósz

Használhatunk gyümölcslekvárt, de ha úgy tartja kedvünk, készítsük el magunk a gyümölcsszószt a következő alapján.

Hozzávalók: 1/2l kg magozott és szeletelt tetszőleges gyümölcs vegyesen (friss, fagyasztott, vagy befőtt), 20 dkg cukor, fél liter víz, pici só, 1 pohár tejföl, 1 ek. liszt, kevés citromhéj

Elkészítési mód:

A gyümölcsöt a cukorral, meg a citromhéjjal a vízben puhára főzzük (kb. negyed óra). A tejfölben elkeverünk egy púpozott kanál lisztet és behabarjuk vele a mártást. Ha kell, még után ízesítjük cukorral, vagy sóval.


LEPÉNY, PITE, FELFÚJT

Halászlé

Hozzávalók 4 személyre: 1 közepes (kb. 1,5 kg-os) ponty vagy 4 szelet ponty és halászlének való halaprólék, 2 nagy fej vöröshagyma, 2 db zöldpaprika, 2 db paradicsom, 1 ek. pirospaprika, 1 gerezd fokhagyma, 1 csapott ek. só. Díszítéshez: 1 db csípős csöves paprika vagy cseresznyepaprika

Elkészítése:

A halat megtisztítjuk, kifilézzük. A fejéből, az uszonyokból és a filézés után kikerülő csontokból, valamint az apró haldarabkákból készítjük a halászlé alaplevét, a halfilét pedig beletesszük a levesbe.

Egy nagy fazék aljára karikázzuk a megtisztított vöröshagymát és a fokhagymagerezdet, majd rátesszük a darabokra vágott halaprólékot és a csontokat. 1 csapott evőkanál sót és a pirospaprikát rászórjuk, ezután az egyik zöldpaprikát belekarikázzuk. Ráöntünk bő kétliternyi vizet, és felforraljuk. Erős lángon főzzük legalább másfél órán keresztül. 15 perccel azelőtt, mielőtt a főzési idő letelne, beletesszük a felvágott paradicsomokat.

Közben a halszeletek mindkét oldalát megsózzuk. Ha az alaplé elkészült, finom szűrőn keresztülengedjük, és a szűrőben lévő csontot, halhúst - amennyire csak lehetséges - átpasszírozzuk. Az így nyert sűrű hallevet fazékba öntjük, felforraljuk, és a már forrásban lévő levesbe óvatosan beleengedjük a halszeleteket. Keverés nélkül, és nagyon kis lángon 10 percig főzzük, végül a megmaradt zöldpaprikát vékony karikákra vágva, az utolsó pillanatban beletesszük.


LEVESEK

Strasbourgi tojás

Hozzávalók: tojás, libamájkrém, szalonna, tejföl, vaj, só. A tálaláshoz: franciasaláta, tartármártás

Elkészítése:

Személyenként 1 tojást keményre főzünk, megtisztítjuk és hosszában félbevágjuk. A sárgájukat kivesszük, és tojásonként fél doboz libamájkrémmel, 1 kávéskanál tejföllel és 2 dkg vajjal áttörjük, sózzuk, és kb. 2-3 dkg apró kockára vágott szalonnával jól eldolgozzuk. Az így kapott masszát visszatöltjük a fehérjékbe, és a kaszinótojáshoz hasonlóan (franciasaláta alapra helyezve, tartármártással leöntve) tálaljuk.


ELŐÉTELEK, HIDEGKONYHA

Marhahúsleves daragaluskával

Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg marhaszegy, 50 dkg marhacsont, 15 dkg sárgarépa, 5 dkg petrezselyemgyökér, 5 dkg zeller, 1 cikk kelkáposzta, 1 db zöldpaprika, 1 db paradicsom, 1 db közepes fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 csomó petrezselyemzöld, gyömbér, egész feketebors, só. A daragaluskához: 8 dkg búzadara, 4 dkg margarin, 1 db tojás, só

Elkészítése:

A marhahúst és a csontot 2 liter vízben feltesszük főni. Mikor felforrt a habját leszedjük, beletesszük a hagymát, fokhagymát, paprikát, paradicsomot és gyömbérrel, borssal, sóval ízesítjük. Lassú forralással tovább főzzük.

Amikor a hús már majdnem megpuhult hozzáadjuk a megtisztított zöldségeket, és készre főzzük.

Közben a tojást habosra keverjük a margarinnal, majd hozzákeverjük a darát, és sóval ízesítjük. Hűtőben pihentetjük, majd kanál segítségével forrásban lévő sós vízbe szaggatjuk.

A főtt húst és a zöldséget óvatosan kiemeljük a levesből, a levét óvatosan átszűrjük.

Tálaláskor a szép egyenletes darabokra vágott marhahúst, főtt zöldséget, daragaluskát leveses tányérra tesszük és rászedjük a forró levest. Finomra vágott petrezselyemzölddel meghintve tálaljuk.


LEVESEK

Csontlé

Hozzávalók 2 literhez: 40 dkg sertéscsont, 20 dkg sárgarépa, 20 dkg petrezselyemgyökér, 20 dkg zellergumó, 4 l víz

Elkészítése:

A hozzávalókból levest főzünk, a folyadékot a felére beforraljuk, így a végére kb. 2 l kész csontlevünk lesz.

A csontlevet víz helyett használhatjuk, de megfelelően ízesítve, levesbetéttel önálló ételként is fogyasztható.


LEVESEK

Tejszínes parajfőzelék

Hozzávalók 4 személyre: 1,5 kg mélyhűtött vagy 2,5 kg friss paraj, 5 dkg só, 12 dkg zsír, 0,5 dkg fokhagyma, 0,5 dkg őrölt bors, 4 dl tej, 0,5 dkg szódabikarbóna, 1,5 dl tejszín, 10 dkg vaj, 2 l csontlé

Elkészítése:

Parajpürét készítünk. A friss parajt kiválogatjuk. A szárát letépjük. Többször váltott bő vízben alaposan megmossuk, majd lecsurgatjuk. Egy nagy lábasban a paraj mennyiségéhez viszonyítva sok vizet forralunk, és megsózzuk. Ha felforrt, hozzáadjuk a szódabikarbónát és a parajt. Felforraljuk, és mérsékelt tűzön, időnként megkevergetve puhára főzzük. A szódabikarbónát azért adjuk a vízhez, hogy a paraj megtartsa zöld színét. Leszűrjük, leöblítjük, és még melegen, szitán vagy gép segítségével pépessé törjük.

A fokhagymát sóval péppé zúzzuk. Világos rántást készítünk. Hozzáadjuk a fokhagymát, gyorsan elkeverjük benne és azonnal felengedjük forró tejjel és csontlével. Habverővel simára keverjük. Mindig annyi csontlevet adunk hozzá, hogy közepesen sűrű mártást kapjunk. Hozzáadjuk az áttört parajt vagy a mélyhűtött parajpürét. Gyorsan simára keverjük. Megsózzuk, törött borssal ízesítjük, és jól kiforraljuk. Ha túl sűrűnek találjuk, akkor annyi forró csontlével engedjük fel, hogy középsűrűségű legyen. Végül hozzáadjuk a tejszínt. Ízét javíthatjuk, ha tálalás előtt egy kevés vajat keverünk el benne, montírozzuk.


FŐZELÉKEK

Parmezános cukkinigombócok

Hozzávalók 4 személyre: 2 közepes cukkini, 4 zsemle, 2 tojás, 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 2 szál borsikafű (csombor), zsemlemorzsa, 10 dkg parmezán sajt (reszelt), őrölt bors, só, olaj a sütéshez

Elkészítése:

A megmosott cukkinikat reszeljük le, tegyük keverőedénybe, és sózzuk le. Nyomkodjuk ki a levét, majd adjuk hozzá a vízbe áztatott, kicsavart zsemléket, a tojásokat, a felaprított hagymát és csombort, a zúzott fokhagymát, kevés sót, borsot, a parmezán felét, és jól keverjük össze. Annyi zsemlemorzsát adjunk hozzá, hogy a massza formázható legyen.

Készítsünk belőle gombócokat, és  forró olajban süssük pirosra. Szedjük szalvétával bélelt tányérra, majd forrón forgassuk a maradék parmezánba, és rögtön tálaljuk.


ELŐÉTELEK

Zöldségpaprikás

Hozzávalók 4 személyre: 1 doboz gombakonzerv, 1 doboz zöldborsó konzerv, 1 doboz répakonzerv, 1 doboz kukorica konzerv, 1 doboz hámozott paradicsom konzerv, 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 tv paprika, pirospaprika, só, bors, őrölt kömény, 1 doboz tejföl, 1 csomag petrezselyem, ételízesítő

Elkészítése:

Egy kis olajon megdinszteljük a felvágott vöröshagymát. Rádobjuk a lecsepegtetett zöldborsót, gombát, kukoricát, répát, ezután a paradicsom konzerv felét, beledobjuk az összedarabolt fokhagymát, a felszeletelt paprikát és fűszerezzük pirospaprikával, ételízesítővel, borssal, őrölt köménnyel. Néhány perc alatt összefőzzük, krémes tejföllel besűrítjük, tálaláskor frissen vágott petrezselymet szórunk a tetejére.

Főtt tésztával, rizzsel tálalhatjuk, de önmagában, friss kenyér kíséretében is megállja a helyét.


ZÖLDSÉG (vegyes)

 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót
 

RECEPTKERESŐ

 Keresés hozzávalók szerint

 
RECEPTEK
 
HIDEGKONYHA, SZENDVICSEK
 
LEVESEK, LEVESBETÉTEK
 
FŐZELÉKEK
 
HÚS- ÉS HALÉTELEK
 
HÚSOK, HÚSKÉSZÍTMÉNYEK
 
BÁRÁNY / BIRKA
 
CSIRKE, TYÚK
 
HALAK,TENGER GYÜMÖLCSEI
 
KACSA
 
LIBA
 
MARHA, BORJÚ
 
NYÚL
 
PULYKA
 
SERTÉS
 
STRUCC
 
   VAD
 
TÉSZTÁK, RIZSÉTELEK
 
SÜTEMÉNYEK, DESSZERTEK, PÉKÁRUK
 
ZÖLDSÉGES ÉTELEK
 
SALÁTÁK
 
ITALOK
 
BEFŐZÉS, TARTÓSÍTÁS
 
VILÁGKONYHA
 


Mindig tudnod kell, melyik kikötõ felé tartasz. - ROSE HARBOR, a mi városunk - FRPG    *****    A boroszkányok gyorsan megtanulják... Minden mágia megköveteli a maga árát. De vajon mekkora lehet ez az ár? - FRPG    *****    Alkosd meg a saját karaktered, és irányítsd a sorsát! Vajon képes lenne túlélni egy ilyen titkokkal teli helyen? - FRPG    *****    why do all monsters come out at night - FRPG - Csatlakozz közénk! - Írj, és éld át a kalandokat!    *****    Aki szörnyekkel küzd, vigyázzon, nehogy belõle is szörny váljék. S ha hosszasan tekintesz egy örvénybe, az örvény vissza    *****    Rose Harbor, ahol a tenger suttog és a múlt sosem tûnik el teljesen. - FRPG - csatlakozz közénk te is :)    *****    Egy kikötõ, ahol minden hullám egy új kezdetet ígér. Rose Harbor, több mint egy város, egy világ a világ mögött.    *****    Rose Harbor &#8211; kisvárosi báj, nagy titkokkal - légy részese te is ennek a kalandnak :) - FRPG    *****    Óceán, erdõ, csillagfény &#8211; minden ösvény Rose Harborba vezet - aktív FRPG közösség    *****    Itachi Shinden 1. kötet Magyarul elérhetõ a konoha.hu -n. Nézzetek be! *** Itachi Shinden 1. kötet Magyarul elérhetõ!!!    *****    ÁGICAKÖNYVTÁRA - KÖNYVEK, KÖNYVEK, KÖNYVEK - ÁGICAKÖNYVTÁRA    *****    MOVIE-NIGHT -> Filmek, Sorozatok <- MOVIE-NIGHT    *****    Movie-    *****    Játssz a színekkel keress szebbnél szebb képeket, építs, szépítsd a portálod, hogy szebb és színesebb legyen a világod!    *****    Debrecen Huszti Lakóparki napelemes családiház eladó. 06209911123 Debrecen Huszti Lakóparki napelemes családiház eladó.    *****    Pont ITT Pont MOST! Pont NEKED! Már fejlesztés alatt is szebbnél színes szebb képek! Ha gondolod gyere less be!    *****    Kedves Csokoládé kedvelõk! Segítségeteket kérném a kérdõívem kitöltéséhez! Témája a CSOKOLÁDÉ MÁRKÁK! Köszön    *****    Homlokzati hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, nyaralók és egyéb épületek homlokzati hõszigetelését!    *****    * Beugrós munkavállalók éjjel-nappal. * Beugrós munkavállalók éjjel-nappal. * Beugrós munkavállalók éjjel-nappal. *    *****    Elindult a Játék határok nélkül rajongói oldal! Ha te is szeretted a '90-es évek népszerû mûsorát, nézz be ide!