Sonkahabos töltött tojás Hozzávalók 4 személyre: 10 dkg sonka, 2 dkg mustár, 5 dkg vaj, 4 főtt tojás, fejes saláta, petrezselyem, só, őrölt bors
Elkészítése:
Az apróra vágott sonkahúst keverjük habosra a mustárral, a vajjal és a tojássárgákkal. Ízlés szerint fűszerezzük sóval, borssal és vágott petrezselyemmel.
Habzsákból töltsük a félbevágott tojásokba, és állítsuk salátaalapzatra.
,
Tejszínes kínai csirkemell Hozzávalók 4 személyre: 4 db csirkemellfilé, 5 dl tejszín, 3-4 zsenge sárgarépa, 2-3 zsenge fehérrépa, 1 póréhagyma, 1-2 alma (kemény húsú és savanyú), 1 csomag kínai fűszerkeverék, szójaszósz, szerecsendió, só, bors
Elkészítése:
A csirkemellet megtisztítjuk, vékony csíkokra vágjuk. Edénybe tesszük, meglocsoljuk szójaszósszal, hogy szép barna színe legyen, majd rászórjuk az egész csomag kínai fűszerkeveréket, sózzuk, borsozzuk, egy kevés szerecsendiót reszelünk rá. Lefóliázzuk, és pihentetjük a hűtőben legalább 1 órán keresztül.
A zöldségeket megmossuk, megtisztítjuk, vékony csíkokra vágjuk.
Magas falú serpenyőben vagy wokban kevés olajat hevítünk, majd beletesszük a csirkemell csíkokat. Fehérre pirítjuk őket, kiszedjük egy tálba, majd a zöldségeket is megpirítjuk. Ha a zöldség már majdnem készen van, hozzákeverjük a csirkemell csíkokat, és összefőzzük őket.
10-15 perc múlva hozzáöntjük a tejszínt, és tovább főzzük kb. 5-10 percig.
Rizzsel vagy curry-s rizzsel tálaljuk.
Rajnai fűszeres koszorú Hozzávalók: 50 dkg finomliszt, 2,5 dkg élesztő, 4 csapott ek. cukor vagy 16 csepp mesterséges édesítőszer, 1 mk. só, fél citrom reszelt héja, 12,5 dkg vaj vagy margarin, 1 tojás, 1,25 dl tej; a töltelékhez: 5 dkg mák (nem darált) 1,25 dl rum, 10 dkg mazsola, 10 dkg aszalt füge, diónyi friss gyömbér, 20 dkg őrölt mandula, 10 dkg barna cukor, 1/2-1/2 kk. őrölt fahéj és őrölt szegfűszeg, 1,25 dl tejszín; a nyújtáshoz: liszt; a lekenéshez: 1 tojássárgája, 3 ek. tej; a tetejére: 5 dkg vágott mandula, 5 dkg cukrozott narancshéj (aszalt sárgabarack is lehet); porcukor, 3-4 kk. azonnal oldódó kávé
Elkészítése:
A lisztet gyúródeszkára szitáljuk, közepét kimélyítjük. Ide morzsoljuk az élesztőt, amire rászórjuk a cukrot - vagy belecsepegtetjük az édesítőszert - a sót és a citromhéjat. Belecsurgatjuk az olvasztott vajat, beleöntjük a kissé felvert tojást, majd a langyos tejet apránként hozzáöntve 6-8 perc alatt rugalmas tésztává dagasztjuk. Akkor jó, ha elválik a deszkától. Cipóvá formáljuk, egy kevés liszttel behintjük, letakarva langyos helyen kb. 40 perc alatt duplájára kelesztjük.
Ezalatt a töltelékhez a mákot egy serpenyőben 5-6 percig pirítjuk, amíg pattogni nem kezd, majd kihűtjük.
A rumot meglangyosítjuk, a megmosott, lecsöpögtetett mazsolára öntjük, a megmosott fügét félcentis kockákra vágjuk, és belekeverjük.
A gyömbért megtisztítjuk, finomra reszeljük, majd a mandulával, a cukorral, a fahéjjal, a szegfűszeggel, a tejszínnel, a rumos gyümölcsökkel és a mákkal összekeverjük.
A tésztát egy kb. 50x30 centis lappá nyújtjuk, a tölteléket egyenletesen rákenjük úgy, hogy körben ujjnyi szélesen üresen maradjon. Ezt a részt megkenjük a tojássárgájával elkevert tejjel.
Felhengergetjük, akár a piskótatekercset szokás, azután sütőpapírral bélelt tepsire fektetjük. Koszorú formájúra meghajlítjuk, és ahol a tészta összeér, jól egymáshoz nyomkodjuk.
Körben, 4-5 helyen végig bevágjuk, a tejes tojássárgájával lekenjük. 10-15 percig pihentetjük, végül közepesen forró, 180 C-os sütőben kb. 35 percig sütjük.
Ezalatt a tetejére való mandulát szárazon, serpenyőben pár percig pirítjuk.
A cukrozott narancshéjat apróra vágjuk.
Az ízlés szerinti porcukrot és a kávét 3 evőkanál vízben elkeverjük.
A kész tésztát rácsra fektetjük, még melegen a cukros kávéval megkenjük, végül meghintjük a mandulával meg a narancshéjjal.
,
Bakonyi csirkemell tésztával (Gáspár Bea, Vacsoracsata) Hozzávalók 5 személyre: 2 db egész csirkemell filé, 10-15 dkg füstölt húsos szalonna, 1 kis doboz szeletelt gomba, 1 db nagyobb fej hagyma, 1 db zöldpaprika, 1 db kisebb paradicsom, 2-3 evőkanál olíva-, vagy napraforgóolaj, 1 evőkanálnyi paprikakrém, 2 db pörköltkocka, vagy pörköltalappor 2 evőkanálnyi, 1 pohár tejfel, vagy 2 dl főzőtejszín, só az ízesítéshez, ha még szükséges
Elkészítési mód:
A kockára vágott hagymát pároljuk meg az olajon, és amikor üveges, tegyük bele a kockákra vágott paprikát, majd a paradicsomot. Egy kicsit összesütjük, és hozzátesszük a felkockázott szalonnát, pirítjuk, hogy kapjon egy kis szint, és paprikázzuk, rátesszük a rostokra merőlegesen vékony szeletekre vágott csirkemellet.
Ezt fehéredésig sütjük, hozzá adjuk a leszűrt gombát, azzal is sütjük néhány percig, aztán felengedjük 1-1,5 dl vízzel, és többször kavargatva puhára főzzük.
Amikor puha, beleteszünk 2 db pörkölt kockát, vízzel szaporítjuk, hogy sűrű szaftot kapjunk. Néhány percig főzzük, majd beletesszük a tejfelt, jól összekavarjuk, amikor felforr, készen van. Makarónival vagy egyéb tésztával tálaljuk.
Vegyes gyümölcsleves Hozzávalók 4 személyre: 2 db alma, 2 db körte, 8-10 db szilva, 2 dl tejszín, 1 tojássárgája, 1-2 ek. liszt, kristálycukor, citromlé, fél citrom reszelt héja, 1 tk. fahéj, 5-6 szegfűbors, 8-10 db szegfűszeg
Elkészítése:
A gyümölcsöket megmossuk, kimagozzuk, és kis darabokra vágjuk. Forrásban levő 1 liter vízbe 20-25 kávéskanál kristálycukrot teszünk, beleteszünk pár fahéjdarabot, 8-10 szegfűszeget, 5-6 szegfűborsot és egy citrom lereszelt héját. Ezután a forrásban levő vízbe először az almát tesszük bele, majd kb. 3-4 perc főzés után a körtét 1-2 percre, végül a szilvát. Egy-két perc főzés után félretesszük.
A tejszínben kikeverjük a tojássárgáját 1-2 evőkanál liszttel. Ezután a lehűlt levesből kanállal 2 decit apránként hozzámerünk, közben folyamatosan keverjük, nehogy megcsomósodjon. Langyosan vagy lehűtve tálaljuk.
Halas tojás Hozzávalók: tojás, zsemle, tej, tejföl, só, bors, mustár. A tálaláshoz: hagymás heringsaláta, tartármártás, sárgarépa
Elkészítése:
A tojásokat a kaszinótojáshoz hasonlóan készítjük el: személyenként egy tojást keményre főzünk, megtisztítjuk, majd hosszában félbevágjuk. Tojásonként fél zsömlét tejbe áztatunk, belét kinyomkodjuk és a tojássárgájával együtt áttörjük. Tojásonként 1 evőkanál tejfölt, sót, borsot, mustárt adunk hozzá és jól eldolgozzuk. A keveréket visszatöltjük a tojásokba.
Készen kapható hagymás heringsalátára tesszük a megtöltött tojásokat, és leöntjük tartármártással. Reszelt sárgarépával díszítjük.
,
Cigánypecsenye Hozzávalók 4 személyre: 60 dkg sertéstarja, 20 dkg kolozsvári húsos szalonna, 3 evőkanál olaj, 3 gerezd fokhagyma, pirospaprika, őrölt feketebors, só
Elkészítése:
A fólia alatt megütögetett tarja szeleteket kevés sóval és zúzott fokhagymával dörzsöljük be.
A szalonnából kakastaréjokat vágunk. A szalonna és a hússzeleteket felhevített olajban pirosra sütjük.
Tálaláskor a pirospaprikával meghintett sült szalonnaszeleteket a tarja szeletekre tesszük, hagymás tört burgonyával és savanyúságokkal körítve adjuk az asztalra.
Majonézes-tejszínes kukoricasaláta Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg konzerv kukorica, 2 lilahagyma, 1 csokor metélőhagyma, tárkony, 2 ek. fehérborecet, 2 dl majonéz, 1 dl tejszín, só, bors
Elkészítése:
A lilahagymát félkarikára vágjuk, összekeverjük a levétől lecsepegtetett kukoricával, és az apróra vágott tárkonnyal.
A majonézt összedolgozzuk a borecettel, tejszínnel, majd sózzuk, borsozzuk és ezután összekeverjük a kukoricával. Tetejét megszórjuk finomra vágott metélőhagymával.
Parmezános sült padlizsán Hozzávalók 4 személyre: 1 kg padlizsán, 40 dkg paradicsom (hámozott), 1 darab mozzarellagolyó, 5 dkg parmezán sajt, 1 kisebb vöröshagyma, 1 csokor bazsalikom, olívaolaj, őrölt bors, só
Elkészítése:
A padlizsánt hosszában vágjuk fél centis szeletekre, és sózzuk meg. Az apróra vágott hagymát az olajban dinszteljük meg, szórjuk bele az összevágott paradicsomot, sózzuk, borsozzuk, és főzzük 10 percig. Szórjuk bele a felaprított bazsalikomot, és jól keverjük össze.
Mossuk le a padlizsánszeleteket, és süssük meg roston. A szeletek felével béleljünk ki négy kis formát. Tegyünk rájuk egy réteg paradicsomszószt, szórjuk meg a felkockázott mozzarellával, aztán ismét egy réteg padlizsánt, majd a szószt, a mozzarellát, végül fedjük le a maradék padlizsánnal, és szórjuk meg a reszelt sajttal. Tegyük 180 °C-ra előmelegített sütőbe, és süssük 30 percig.
Amikor kész, hagyjuk kihűlni, és a formából tányérra borítva, a maradék szósszal kínáljuk.
Narancsos tekercs Hozzávalók a sárga tésztához: 3 tojás, késhegynyi sütőpor, 1 ek. olaj, 3 ek. cukor, 3 ek. liszt; a barna tésztához: 3 tojás, késhegynyi sütőpor, 1 ek. olaj, 3 ek. cukor, 2 ek. liszt, 1 ek. kakaópor; a krémhez: 1 tasak vaníliás pudingpor, 4 ek. cukor, 4 dl tej, 2 tojás, 6-7 ek. narancsdzsem, 1 ek. kandírozott narancshéj; a díszítéshez: kakaópor
Elkészítése:
A sárga és a barna piskótát külön-külön megsütjük. A tojások sárgáját a cukorral kikeverjük. Hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet és az olajat, végül óvatosan belekeverjük a tojásfehérjék keményre vert habját.
A barna masszához természetesen a kakaóport is hozzáadjuk. A kétféle masszát sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, közepes lángon 20 perc alatt megsütjük, és feltekerve kihűtjük.
Elkészítjük a krémet: a pudingport a tojássárgájákkal és a cukorral jól kikeverjük, a tejet hozzáöntve simára kidolgozzuk.
A tojásfehérjét kemény habbá verjük és félretesszük.
A pudingot sűrűre főzzük, majd a tojáshabot még forrón beleforgatjuk.
A krémet kihűtjük, 2-3 evőkanálnyit félreteszünk belőle a sütemény tetejére.
A dzsem negyedrészével megkenjük az óvatosan széthajtott sárga piskótát. Ráfektetjük a barna tésztát, aminek a közepébe vastag csíkban belesimítjuk a maradék dzsemmel és a kandírozott narancshéjjal elkevert krémet. A dupla tésztát úgy hajtjuk rá, hogy a krémet teljesen körülölelje, majd a süteményt egy tálra fektetjük.
A tetejét bekenjük a félretett krémmel, és meghintjük kakaóporral.
,
|