Tejszínes halfilé Hozzávalók 4 személyre: 4 szelet tengeri hal filé, 2 kk. halfűszerkeverék, 2 dl főzőtejszín, 2 ek. olaj, 1 db citrom, 1kg burgonya, vaj
Elkészítése:
A tepsit kivajazom, a tejszínt összekeverem a 2 evőkanál olajjal, és a halfűszerrel. A halszeleteket tepsibe, vagy tűzálló edénybe teszem és leöntöm a fűszeres tejszínnel. Az edényt alufóliával betakarom és egy napra hűtőbe teszem.
Másnap előmelegített sütőben szép pirosra sütöm. Héjában sült hasábburgonyával, citromkarikákkal díszítve tálalom.
Serpenyős sertésborda Hozzávalók: 60 dkg sertéskaraj, 80 dkg burgonya, 2 db zöldpaprika, 1 db paradicsom, 2 db vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 csomó petrezselyemzöld, 3 evőkanál olaj, pirospaprika, őrölt kömény, só
Elkészítése:
A karajszeleteket vékonyra kiklopfoljuk, sóval meghintjük, felhevített olajban elősütjük, majd az olajból kiemelve félretesszük.
A visszamaradt olajban megfuttatjuk a finomra vágott vöröshagymát, fokhagymát, meghintjük pirospaprikával, és kevés vízzel felöntjük. Beletesszük a húst, a cikkekre vágott burgonyát, a kis kockákra vágott paprikát, paradicsomot. Kevés köménnyel és sóval ízesítjük, majd lassú tűzön készre pároljuk.
Tálaláskor a serpenyős burgonyát a tányér közepére halmozzuk, a bordákat ráhelyezzük és paprikával, paradicsommal, petrezselyemzölddel díszítjük.
Pfefferonis-konyakos kacsamájpástétom Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg kacsamáj, 2 ek. olaj, 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, só, őrölt bors, 5 cl brandy, 1,5 dl zöldségleves, 1 ek. zselatinpor, 4-5 pfefferoni paprika, salátalevél
Elkészítése
A forró olajban futtassuk meg az apróra vágott hagymát, és adjuk hozzá a megtisztított, kisebb darabokra vágott kacsamájat. Közepes tűzön 8-10 percig pirítsuk, hogy a májdarabok közepe rózsaszínű maradjon, és mielőtt lehúzzuk a tűzről, fűszerezzük zúzott fokhagymával, sóval, borssal.
Keverőtálba téve öntsük hozzá a brandyt, a forró zöldséglevesben feloldott zselatint, és turmixoljuk krémesre. Hűtsük langyosra, majd öntsük folpackkal bélelt keskeny őzgerinc formába, és hosszanti irányban nyomkodjuk bele a nagyobb darabokra vágott, jól lecsepegtetett pfefferonikat. 2-3 órára tegyük hűtőbe dermedni, majd tálaláskor forró vízbe mártott késsel vágjuk félujjnyi vastag szeletekre.
Leveles salátával, pfefferonival, petrezselyemmel, szendvicsparadicsommal díszítve, friss pékáruval kínáljuk.
, ,
Szőlős tekercs Hozzávalók a piskótához: 4 tojás, 8 dkg liszt, 8 dkg cukor; a töltelékhez: 15-15 dkg piros és fehér mag nélküli szőlő, 25 dkg túró, 5 dkg cukor, 0,5 dl vörösbor, 1 tasak zselatinpor (10 g), 2 dl tejszín
Elkészítése:
A 4 tojást szétválasztjuk, a sárgákat kikeverjük 6 deka cukorral. A fehérjét kemény habbá verjük a maradék 2 deka cukorral. Óvatosan a habhoz adjuk a sárga krémet és a lisztet. A tésztát sütőpapírral kibélelt, lisztezett tepsibe simítjuk és középmeleg sütőben megsütjük.
A szőlőket megmossuk és mindkét féléből 10-10 dkg-ot péppé turmixoljuk, majd átszűrjük, hogy a héjdarabok ne maradjanak benne.
A túrót is turmixgépbe tesszük és krémesre turmixoljuk, hozzáadjuk a cukrot, a szőlőlevet, majd az egészet újra összeturmixoljuk.
A zselatinport a vörösborban felolvasztjuk és a szőlős töltelékhez keverjük, majd hűtőbe tesszük dermedni. Ha megdermedt (1-2 óra), a piskótalapra egyenletesen elkenjük, majd feltekerjük.
A tejszínt kemény habbá verjük, megkenjük vele a tekercs tetejét. A maradék szőlőt félbevágjuk és kidíszítjük vele a sütemény tetejét.
Stefánia vagdalt krumplipürével (Gáspár Bea, Vacsoracsata) Hozzávalók 5 személyre: 7 tojás, só, őrölt bors, 60 dkg darált sertéshús, 3 zsemle, 2 gerezd foghagyma, 1 fej vöröshagyma, pirospaprika, zsemlemorzsa, 10 dkg sertészsír/olaj
Elkészítési mód:
5 tojást sós vízben megfőzünk, majd lehűtjük és megpucoljuk. A darált húst a vízbe áztatott és kinyomkodott zsemlékkel, 2 tojással, a zúzott fokhagymával és a finomra vágott hagymával összekeverjük. Ízesítjük sóval, borssal és pirospaprikával. Összegyúrjuk, és ha túl lágynak éreznénk, kevés zsemlemorzsát adunk hozzá. Ezután zsemlemorzsával meghintett deszkán kiterítjük, és a főtt tojásokat hosszában a közepébe tesszük. A széleit felhajtjuk, henger alakúra formázzuk. Tepsibe tesszük, a tetejét megszórjuk zsemlemorzsával, és meglocsoljuk olvasztott zsírral vagy olajjal. 160 fokos sütőben kb. 1 óra alatt megsütjük.
Krumplipüré
Hozzávalók: 1,5 kg burgonya, 5 dl tej, 6 dkg vaj vagy 8 dkg margarin, só
Elkészítési mód:
A meghámozott, kockákra vágott krumplit főzzük meg sós vízben, alaposan szűrjük le, törjük át. Lassú tűzön morzsoljuk hozzá a vajat (vagy margarint), s folyamatos keverés mellett (legjobb, ha habverővel keverjük) lassan adjuk hozzá a forró tejet. A végén sózzuk.
,
Újházi tyúkhúsleves (2) Hozzávalók 4 személyre: 1 db ~ 2 kg-os tyúk, 25 dkg sárgarépa, 10 dkg petrezselyemgyökér, 8 dkg zeller, 6 dkg karalábé, 8 dkg csiperkegomba, 1 db közepes vöröshagyma, 10 dkg kelkáposzta, 10 dkg friss zöldborsó, 1 db zöldpaprika, 1 csokor petrezselyemzöldje, 10-15 szem egész bors, ízlés szerint gyömbér, só, cérnametélt
Elkészítése:
A megtisztított tyúkot kívül-belül alaposan átmossuk, majd 2 liter hideg vízben feltesszük főni. A tetején keletkező habot szűrőkanállal leszedjük, majd ha felforrt, mérsékeljük a hőfokot, és gyöngyöző vízben főzzük tovább.
Fél órai főzés után beletesszük a megtisztított, de egészben hagyott sárgarépát, petrezselyemgyökeret, zellert, karalábét, kelkáposztát. Teatojásba beletesszük a fokhagymát, a gyömbért és a sáfrányt, majd a levesbe lógatjuk és lassú tűzön, félig lefedve tovább főzzük.
A maradék zöldséget (paprikát kockázva) és a gombát (a kisebbeket egyben hagyva, a nagyobbakat cikkekre vágva) külön lábosban egy kevés sós vízben, vagy csontlében főzzük meg.
Ha a zöldség és a tyúk is megfőtt kiemeljük a levesből és hűlni hagyjuk. A tyúkot kicsontozzuk, bőrét eltávolítjuk, és a húst vékony csíkokra vágjuk. A levesben főtt zöldséget vágódeszkára rakjuk és szintén vékony metéltre vágjuk. A levest a tűzről lehúzva 15 percig pihentetjük, majd leszűrjük.
Tálaláskor a tányérokba rakjuk a csíkokra vágott húst, a zöldséget, és a sós vízben kifőzött cérnametéltet. Ezután az egészet felöntjük forró levessel, a tetejét pedig finomra vágott petrezselyemmel szórjuk meg.
Majonézes tojássaláta Hozzávalók: tojás, majonéz, tejföl, porcukor, só, bors, petrezselyemzöld
Elkészítése:
Személyenként 3 tojást keményre főzünk. Közben a szokásosnál sűrűbb tartármártást készítünk.
A főtt tojásokat megpucoljuk, karikákra vágjuk, sózzuk, és óvatosan elkeverjük a mártással.
Finomra vágott petrezselyemmel megszórva tálaljuk.
* Készíthetjük főtt burgonya- és virslikarikákkal vegyesen is.
Bolgár brokkoli Hozzávalók: brokkoli, liszt, tojás, sör, ecet, szerecsendió, só, étolaj
Elkészítése:
A mélyhűtött vagy friss brokkolit gyengén sós-ecetes vízben félig puhára főzzük.
Közben lisztből tojással és sörrel sűrű palacsintatésztát készítünk, amelyet sóval, reszelt szerecsendióval ízesítünk.
A jól lecsepegtetett brokkoli rózsákat a masszába mártjuk, majd bő, forró olajban kisütjük.
Párolt rizzsel és tartármártással tálaljuk.
Tojáskoktél Hozzávalók 2 személyre: 5 db főtt tojás, 20 dkg ementáli sajt, 20 dkg alma, 5 dkg dió, 2 ek. kapros majonéz, 2 dl tejföl, salátalevél, petrezselyemzöld
Elkészítése:
Az ementáli sajtot, az almát és 4 darab kemény tojást csíkokra, a diót durvára vágjuk. Az egészet elkeverjük 2 evőkanál kapros majonézzel ízesített 2 dl tejföllel, és salátalevéllel kibélelt poharakba töltjük.
A maradék felkarikázott főtt tojással és finomra vágott petrezselyemmel díszítjük.
Sólet füstölt oldalassal és főtt tojással Hozzávalók 4 személyre: 80 dkg füstölt oldalas, 50 dkg apró szemű fehér bab, 10 dkg gersli (árpagyöngy), 2 db nagyobb vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 4 db tojás, 4 evőkanál libazsír, pirospaprika, őrölt feketebors, só
Elkészítése:
Az előző este beáztatott babot egy nagy lábosba tesszük a gerslivel elkeverve. Rátesszük a feldarabolt füstölt oldalast, a finomra vágott hagymát, zúzott fokhagymát, libazsírral meglocsoljuk, pirospaprikával, borssal, kevés sóval ízesítjük, és megfelelő mennyiségű vízzel felöntve fedő alatt lassú forralással készre pároljuk.
Mikor a bab már majdnem megpuhult rátesszük a jól megmosott egész tojásokat is.
Tálaláskor a sóletet a tányérra halmozzuk, rátesszük az oldalas darabokat és a megtisztított, félbevágott főtt tojásokat, majd finomra vágott petrezselyemmel hintjük meg.
,
|