Ízvilág receptgyűjtemény

 
Új receptek
Friss bejegyzések
Friss hozzászólások
 

HETI MENÜK
 
DIÉTÁK
 
DIÉTÁS RECEPTEK
 

 

VALENTIN-NAPI RECEPTEK
 
HÚSVÉTI RECEPTEK
 
KARÁCSONYI, ADVENTI RECEPTEK
 
SZILVESZTERI, ÚJÉVI RECEPTEK
 
KISOKOS
 
FŰSZER- ÉS GYÓGYNÖVÉNYEK
 
GYÜMÖLCSÖK
 
ZÖLDSÉGEK
 

Naptár
2025. Szeptember
HKSCPSV
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05
<<   >>
 
 

 

Új receptek
Archívum - 2010.

Tejszínes halfilé

Hozzávalók 4 személyre: 4 szelet  tengeri hal filé, 2 kk. halfűszerkeverék, 2 dl főzőtejszín, 2 ek. olaj, 1 db citrom, 1kg burgonya, vaj
 
Elkészítése:

A tepsit kivajazom, a tejszínt összekeverem a 2 evőkanál olajjal, és a halfűszerrel. A halszeleteket tepsibe, vagy tűzálló edénybe teszem és leöntöm a fűszeres tejszínnel. Az edényt alufóliával betakarom és egy napra hűtőbe teszem.

Másnap előmelegített sütőben szép pirosra sütöm. Héjában sült hasábburgonyával, citromkarikákkal díszítve tálalom.


TENGERI HAL

Serpenyős sertésborda

Hozzávalók: 60 dkg sertéskaraj, 80 dkg burgonya, 2 db zöldpaprika, 1 db paradicsom, 2 db vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 csomó petrezselyemzöld, 3 evőkanál olaj, pirospaprika, őrölt kömény, só

Elkészítése:

A karajszeleteket vékonyra kiklopfoljuk, sóval meghintjük, felhevített olajban elősütjük, majd az olajból kiemelve félretesszük.

A visszamaradt olajban megfuttatjuk a finomra vágott vöröshagymát, fokhagymát, meghintjük pirospaprikával, és kevés vízzel felöntjük. Beletesszük a húst, a cikkekre vágott burgonyát, a kis kockákra vágott paprikát, paradicsomot. Kevés köménnyel és sóval ízesítjük, majd lassú tűzön készre pároljuk.

Tálaláskor a serpenyős burgonyát a tányér közepére halmozzuk, a bordákat ráhelyezzük és paprikával, paradicsommal, petrezselyemzölddel díszítjük.


SERTÉSKARAJ / BORDA

Pfefferonis-konyakos kacsamájpástétom

Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg kacsamáj, 2 ek. olaj, 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, só, őrölt bors, 5 cl brandy, 1,5 dl zöldségleves, 1 ek. zselatinpor, 4-5 pfefferoni paprika, salátalevél

Elkészítése

A forró olajban futtassuk meg az apróra vágott hagymát, és adjuk hozzá a megtisztított, kisebb darabokra vágott kacsamájat. Közepes tűzön 8-10 percig pirítsuk, hogy a májdarabok közepe rózsaszínű maradjon, és mielőtt lehúzzuk a tűzről, fűszerezzük zúzott fokhagymával, sóval, borssal.

Keverőtálba téve öntsük hozzá a brandyt, a forró zöldséglevesben feloldott zselatint, és turmixoljuk krémesre. Hűtsük langyosra, majd öntsük folpackkal bélelt keskeny őzgerinc formába, és hosszanti irányban nyomkodjuk bele a nagyobb darabokra vágott, jól lecsepegtetett pfefferonikat. 2-3 órára tegyük hűtőbe dermedni, majd tálaláskor forró vízbe mártott késsel vágjuk félujjnyi vastag szeletekre.

Leveles salátával, pfefferonival, petrezselyemmel, szendvicsparadicsommal díszítve, friss pékáruval kínáljuk.


ELŐÉTELEK, HIDEGKONYHA, SZENDVICSKRÉM, PÁSTÉTOM

Szőlős tekercs

Hozzávalók a piskótához: 4 tojás, 8 dkg liszt, 8 dkg cukor; a töltelékhez: 15-15 dkg piros és fehér mag nélküli szőlő, 25 dkg túró, 5 dkg cukor, 0,5 dl vörösbor, 1 tasak zselatinpor (10 g), 2 dl tejszín
 
Elkészítése:
 
A 4 tojást szétválasztjuk, a sárgákat kikeverjük 6 deka cukorral. A fehérjét kemény habbá verjük a maradék 2 deka cukorral. Óvatosan a habhoz adjuk a sárga krémet és a lisztet. A tésztát sütőpapírral kibélelt, lisztezett tepsibe simítjuk és középmeleg sütőben megsütjük.
 
A szőlőket megmossuk és mindkét féléből 10-10 dkg-ot péppé turmixoljuk, majd átszűrjük, hogy a héjdarabok ne maradjanak benne.
 
A túrót is turmixgépbe tesszük és krémesre turmixoljuk, hozzáadjuk a cukrot, a szőlőlevet, majd az egészet újra összeturmixoljuk.
 
A zselatinport a vörösborban felolvasztjuk és a szőlős töltelékhez keverjük, majd hűtőbe tesszük dermedni. Ha megdermedt (1-2 óra), a piskótalapra egyenletesen elkenjük, majd feltekerjük.
 
A tejszínt kemény habbá verjük, megkenjük vele a tekercs tetejét. A maradék szőlőt félbevágjuk és kidíszítjük vele a sütemény tetejét.

TEKERCS, ROLÓ

Stefánia vagdalt krumplipürével (Gáspár Bea, Vacsoracsata)

Hozzávalók 5 személyre: 7 tojás, só, őrölt bors, 60 dkg darált sertéshús, 3 zsemle, 2 gerezd foghagyma, 1 fej vöröshagyma, pirospaprika, zsemlemorzsa, 10 dkg sertészsír/olaj

Elkészítési mód:

5 tojást sós vízben megfőzünk, majd lehűtjük és megpucoljuk. A darált húst a vízbe áztatott és kinyomkodott zsemlékkel, 2 tojással, a zúzott fokhagymával és a finomra vágott hagymával összekeverjük. Ízesítjük sóval, borssal és pirospaprikával. Összegyúrjuk, és ha túl lágynak éreznénk, kevés zsemlemorzsát adunk hozzá. Ezután zsemlemorzsával meghintett deszkán kiterítjük, és a főtt tojásokat hosszában a közepébe tesszük. A széleit felhajtjuk, henger alakúra formázzuk. Tepsibe tesszük, a tetejét megszórjuk zsemlemorzsával, és meglocsoljuk olvasztott zsírral vagy olajjal. 160 fokos sütőben kb. 1 óra alatt megsütjük.



Krumplipüré

Hozzávalók: 1,5 kg burgonya, 5 dl tej, 6 dkg vaj vagy 8 dkg margarin, só


Elkészítési mód:

A meghámozott, kockákra vágott  krumplit főzzük meg sós vízben, alaposan szűrjük le, törjük át. Lassú tűzön morzsoljuk hozzá a vajat (vagy margarint), s folyamatos keverés mellett (legjobb, ha habverővel keverjük) lassan adjuk hozzá a forró tejet. A végén sózzuk.


DARÁLT HÚS, SERTÉSHÚS

Újházi tyúkhúsleves (2)

Hozzávalók 4 személyre: 1 db ~ 2 kg-os tyúk, 25 dkg sárgarépa, 10 dkg petrezselyemgyökér, 8 dkg zeller, 6 dkg karalábé, 8 dkg csiperkegomba, 1 db közepes vöröshagyma, 10 dkg kelkáposzta, 10 dkg friss zöldborsó, 1 db zöldpaprika, 1 csokor petrezselyemzöldje, 10-15 szem egész bors, ízlés szerint gyömbér, só, cérnametélt

Elkészítése:

A megtisztított tyúkot kívül-belül alaposan átmossuk, majd 2 liter hideg vízben feltesszük főni. A tetején keletkező habot szűrőkanállal leszedjük, majd ha felforrt, mérsékeljük a hőfokot, és gyöngyöző vízben főzzük tovább.

Fél órai főzés után beletesszük a megtisztított, de egészben hagyott sárgarépát, petrezselyemgyökeret, zellert, karalábét, kelkáposztát. Teatojásba beletesszük a fokhagymát, a gyömbért és a sáfrányt, majd a levesbe lógatjuk és lassú tűzön, félig lefedve tovább főzzük.

A maradék zöldséget (paprikát kockázva) és a gombát (a kisebbeket egyben hagyva, a nagyobbakat cikkekre vágva) külön lábosban egy kevés sós vízben, vagy csontlében főzzük meg.

Ha a zöldség és a tyúk is megfőtt kiemeljük a levesből és hűlni hagyjuk. A tyúkot kicsontozzuk, bőrét eltávolítjuk, és a húst vékony csíkokra vágjuk. A levesben főtt zöldséget vágódeszkára rakjuk és szintén vékony metéltre vágjuk. A levest a tűzről lehúzva 15 percig pihentetjük, majd leszűrjük.

Tálaláskor a tányérokba rakjuk a csíkokra vágott húst, a zöldséget, és a sós vízben kifőzött cérnametéltet. Ezután az egészet felöntjük forró levessel, a tetejét pedig finomra vágott petrezselyemmel szórjuk meg.

Majonézes tojássaláta

Hozzávalók: tojás, majonéz, tejföl, porcukor, só, bors, petrezselyemzöld

Elkészítése:

Személyenként 3 tojást keményre főzünk. Közben a szokásosnál sűrűbb tartármártást készítünk.

A főtt tojásokat megpucoljuk, karikákra vágjuk, sózzuk, és óvatosan elkeverjük a mártással.

Finomra vágott petrezselyemmel megszórva tálaljuk.

* Készíthetjük főtt burgonya- és virslikarikákkal vegyesen is.


SALÁTÁK

Bolgár brokkoli

Hozzávalók: brokkoli, liszt, tojás, sör, ecet, szerecsendió, só, étolaj

Elkészítése:

A mélyhűtött vagy friss brokkolit gyengén sós-ecetes vízben félig puhára főzzük.

Közben lisztből tojással és sörrel sűrű palacsintatésztát készítünk, amelyet sóval, reszelt szerecsendióval ízesítünk.

A jól lecsepegtetett brokkoli rózsákat a masszába mártjuk, majd bő, forró olajban kisütjük.

Párolt rizzsel és tartármártással tálaljuk.


BROKKOLI

Tojáskoktél

Hozzávalók 2 személyre: 5 db főtt tojás, 20 dkg ementáli sajt, 20 dkg alma, 5 dkg dió, 2 ek. kapros majonéz, 2 dl tejföl, salátalevél, petrezselyemzöld

Elkészítése:

Az ementáli sajtot, az almát és 4 darab kemény tojást csíkokra, a diót durvára vágjuk. Az egészet elkeverjük 2 evőkanál kapros majonézzel ízesített 2 dl tejföllel, és salátalevéllel kibélelt poharakba töltjük.

A maradék felkarikázott főtt tojással és finomra vágott petrezselyemmel díszítjük.


SALÁTÁK

Sólet füstölt oldalassal és főtt tojással

Hozzávalók 4 személyre: 80 dkg füstölt oldalas, 50 dkg apró szemű fehér bab, 10 dkg gersli (árpagyöngy), 2 db nagyobb vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 4 db tojás, 4 evőkanál libazsír, pirospaprika, őrölt feketebors, só

Elkészítése:

Az előző este beáztatott babot egy nagy lábosba tesszük a gerslivel elkeverve. Rátesszük a feldarabolt füstölt oldalast, a finomra vágott hagymát, zúzott fokhagymát, libazsírral meglocsoljuk, pirospaprikával, borssal, kevés sóval ízesítjük, és megfelelő mennyiségű vízzel felöntve fedő alatt lassú forralással készre pároljuk.

Mikor a bab már majdnem megpuhult rátesszük a jól megmosott egész tojásokat is.

Tálaláskor a sóletet a tányérra halmozzuk, rátesszük az oldalas darabokat és a megtisztított, félbevágott főtt tojásokat, majd finomra vágott petrezselyemmel hintjük meg.


BAB, FÜSTÖLT OLDALAS

 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót
 

RECEPTKERESŐ

 Keresés hozzávalók szerint

 
RECEPTEK
 
HIDEGKONYHA, SZENDVICSEK
 
LEVESEK, LEVESBETÉTEK
 
FŐZELÉKEK
 
HÚS- ÉS HALÉTELEK
 
HÚSOK, HÚSKÉSZÍTMÉNYEK
 
BÁRÁNY / BIRKA
 
CSIRKE, TYÚK
 
HALAK,TENGER GYÜMÖLCSEI
 
KACSA
 
LIBA
 
MARHA, BORJÚ
 
NYÚL
 
PULYKA
 
SERTÉS
 
STRUCC
 
   VAD
 
TÉSZTÁK, RIZSÉTELEK
 
SÜTEMÉNYEK, DESSZERTEK, PÉKÁRUK
 
ZÖLDSÉGES ÉTELEK
 
SALÁTÁK
 
ITALOK
 
BEFŐZÉS, TARTÓSÍTÁS
 
VILÁGKONYHA
 


Mindig tudnod kell, melyik kikötõ felé tartasz. - ROSE HARBOR, a mi városunk - FRPG    *****    A boroszkányok gyorsan megtanulják... Minden mágia megköveteli a maga árát. De vajon mekkora lehet ez az ár? - FRPG    *****    Alkosd meg a saját karaktered, és irányítsd a sorsát! Vajon képes lenne túlélni egy ilyen titkokkal teli helyen? - FRPG    *****    why do all monsters come out at night - FRPG - Csatlakozz közénk! - Írj, és éld át a kalandokat!    *****    Aki szörnyekkel küzd, vigyázzon, nehogy belõle is szörny váljék. S ha hosszasan tekintesz egy örvénybe, az örvény vissza    *****    Rose Harbor, ahol a tenger suttog és a múlt sosem tûnik el teljesen. - FRPG - csatlakozz közénk te is :)    *****    Egy kikötõ, ahol minden hullám egy új kezdetet ígér. Rose Harbor, több mint egy város, egy világ a világ mögött.    *****    Rose Harbor &#8211; kisvárosi báj, nagy titkokkal - légy részese te is ennek a kalandnak :) - FRPG    *****    Óceán, erdõ, csillagfény &#8211; minden ösvény Rose Harborba vezet - aktív FRPG közösség    *****    Itachi Shinden 1. kötet Magyarul elérhetõ a konoha.hu -n. Nézzetek be! *** Itachi Shinden 1. kötet Magyarul elérhetõ!!!    *****    ÁGICAKÖNYVTÁRA - KÖNYVEK, KÖNYVEK, KÖNYVEK - ÁGICAKÖNYVTÁRA    *****    MOVIE-NIGHT -> Filmek, Sorozatok <- MOVIE-NIGHT    *****    Movie-    *****    Játssz a színekkel keress szebbnél szebb képeket, építs, szépítsd a portálod, hogy szebb és színesebb legyen a világod!    *****    Debrecen Huszti Lakóparki napelemes családiház eladó. 06209911123 Debrecen Huszti Lakóparki napelemes családiház eladó.    *****    Pont ITT Pont MOST! Pont NEKED! Már fejlesztés alatt is szebbnél színes szebb képek! Ha gondolod gyere less be!    *****    Kedves Csokoládé kedvelõk! Segítségeteket kérném a kérdõívem kitöltéséhez! Témája a CSOKOLÁDÉ MÁRKÁK! Köszön    *****    Homlokzati hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, nyaralók és egyéb épületek homlokzati hõszigetelését!    *****    * Beugrós munkavállalók éjjel-nappal. * Beugrós munkavállalók éjjel-nappal. * Beugrós munkavállalók éjjel-nappal. *    *****    Elindult a Játék határok nélkül rajongói oldal! Ha te is szeretted a '90-es évek népszerû mûsorát, nézz be ide!