Francia hagymaleves Hozzávalók 4 személyre: 3 fej vöröshagyma, 4 dkg vaj, 1 liter csontlé vagy 2 leveskocka, 1 gerezd fokhagyma, 10 dkg reszelt ementáli sajt, 2 ek. liszt, 1 csipet szerecsendió, 1 csipet fehérbors, 1 csipet só, 4 szelet toast kenyér, petrezselyem
Elkészítése:
A megtisztított vöröshagymát felkarikázzuk, a fokhagymát finomra aprítjuk és a vajon mindkettőt aranybarnára pirítjuk. Ezután liszttel megszórjuk, és folyamatos kevergetés mellett felöntjük a csontlével. Sóval, szerecsendióval, és borssal fűszerezzük, majd lassú tűzön puhára főzzük.
A kenyér héját levágjuk, a szeleteket átlósan kettévágjuk, a sajttal megszórjuk és megpirítjuk.
A levest forrón leveses csészékbe töltjük, tetejükre egy kevés reszelt sajtot és friss petrezselymet szórunk. A sajtos kenyérszeleteket a csészealjra helyezzük és így tálaljuk a levest.
Rántott burgonya Hozzávalók 2 személyre: 50 dkg burgonya, vaj, tej, só, őrölt bors, 2 tojássárgája, liszt, olaj
Elkészítése:
Fél kg burgonyából az átlagosnál keményebb burgonyapürét készítünk. Elkeverjük csipetnyi borssal és két tojássárgájával.
Amikor kihűlt, szeleteket formázunk belőle és lisztbe forgatjuk, majd forró zsiradékban kisütjük.
Sajtos-tejszínes halfilé Hozzávalók 4 személyre: 1 csomag tengeri halfilé, 1 tk. fehérbors, 1 tk. ételízesítő, 1 doboz főzőtejszín, fokhagymakrém, 25 dkg trappista sajt vagy füstölt sajt
Elkészítése:
A halfiléket kevés fokhagymakrémmel bedörzsöljük, és egy kisebb, kiolajozott tepsibe fektetjük. Megszórjuk őrölt fehérborssal, ételízesítővel, leöntjük a főzőtejszínnel, rászórjuk a reszelt sajtot és egy kicsit állni hagyjuk (kb. 30 perc).
Előmelegített sütőben aranyszínűre sütjük (még maradjon rajta lé). Burgonyakörettel tálaljuk.
Pulykahúsos tésztabatyu Hozzávalók 4 személyre: 60 dkg pulykamell, 1 fej vöröshagyma, 1,5 dl tejszín, 2 evőkanál liszt, 1 csomag rétestészta, 2 evőkanál vaj, 2 csipet majoranna, olaj, őrölt bors, só
Elkészítse:
Az összevágott hagymát kevés olajban fonnyasszuk meg. Tegyük rá a kockákra vágott pulykamellet, és sóval, borssal, majorannával ízesítsük. Amikor a hús átsült, szórjuk meg liszttel, gyorsan keverjük össze, és öntsük rá a tejszínt. Forraljunk rajta egyet, hogy krémes állagú legyen.
Közben a réteslapokat kenjük meg olvasztott vajjal, vágjuk 10x10-es lapokra, és mindegyik közepére tegyünk a töltelékből. A tésztalapok négy sarkát összekötve formázzunk batyut belőlük, és a maradék rétescsíkokkal kössük össze. Tegyük kivajazott tepsibe, és 180 °C-ra előmelegített sütőben 15 perc alatt süssük aranybarnára.
Csongrádi sertésszűz Hozzávalók 4 személyre: 60 dkg sertésszűz egészben, 40 dkg darált sertéshús, 20 dkg sertéscseplesz (sertésháló, hashártya), 5 gerezd fokhagyma, 4 evőkanál olaj, pirospaprika, őrölt bors, só
Elkészítése
Felhevíttet olajban körülsütjük a sóval, borssal bedörzsölt szűzpecsenyéket.
Közben a finomra darált sertéshúsból kolbászhúst készítünk fokhagyma, pirospaprika, bors és só hozzáadásával. Az így elkészített kolbászhússal egyenletesen beborítjuk a szűzpecsenyét, és az egészet sertéshálóba csomagoljuk, majd közepesen meleg sütőben 20-25 perc alatt készre sütjük.
A felszeletelt sültet zöldségekkel és burgonyafánkkal körítve tálaljuk.
Vaníliakrémes-banános piskótatekercs Hozzávalók a tésztához: 3 közepes tojás, csipetnyi só, 12 + 5 dkg cukor, 1 tasak vaníliás cukor, 10 dkg liszt, 2 dkg étkezési (búza)keményítő, 1 tk. sütőpor, 2 dkg kakaópor, 1/2 dl tej; a töltelékhez: 3 közepes banán (kb. 50 dkg), 2-3 ek. citromlé, 1 tasak vaníliás pudingpor, 3 ek. cukor, 1 tasak vaníliás cukor, 4 dl tej, 12,5 dkg margarin, 1-2 ek. porcukor; a díszítéshez: tetszés szerint tejszínhab és banándarabok vagy csokoládémáz
Elkészítése:
A piskótához a tojásokat 12 deka cukorral, a sóval és a vaníliás cukorral fehéredésig keverjük. A tejjel váltogatva apránként hozzáadjuk az étkezési keményítővel, a sütőporral és a kakaóporral elvegyített, előzőleg átszitált lisztet. A masszát sütőpapírral kibélelt tepsibe simítjuk, és előmelegített sütőben, 225 fokon kb. 7 perc alatt megsütjük.
A piskótát 5 deka cukorral meghintett nedves konyharuhára borítjuk, majd a sütőpapír lehúzása után a konyharuha széleit ráhajtva hűlni hagyjuk.
A banánokat meghámozzuk, nem túl apróra felkockázzuk, majd citromlével azonnal megöntözzük, hogy ne barnuljanak meg.
A tejben a cukorral és a vaníliás cukorral megfőzzük a pudingot, majd ha kihűlt, kanalanként hozzáadjuk a porcukorral kikevert margarint. A tölteléket a piskótán elsimítjuk, megszórjuk a lecsöpögtetett banánkockákkal, és a konyharuha segítségével a hosszanti oldalánál fogva feltekerjük. 1,5 órára hűtőszekrénybe tesszük.
Ferdén 12 szeletre vágjuk, és habrózsákkal, banándarabokkal, csokoládémázzal díszítjük.
Újházi tyúkhúsleves (Gáspár Bea, Vacsoracsata) Hozzávalók 4-5 személyre: 1 egész tyúk, 100 g kelkáposzta, 1 zöldpaprika, 1 paradicsom, 1 fej vöröshagyma, 10-15 szem bors, 2 gerezd fokhagyma, só, 400 g vegyes leveszöldség, 100 g gomba, 100 g karfiol/spárga, 100 g zöldborsó (mélyhűtött), 50 g cérnametélt, néhány szál petrezselyemzöld
Elkészítési mód:
A tyúkhúst hideg vízben feltesszük főni. Ha felforrt, hozzáadjuk a kelkáposztát, a zöldpaprikát, a paradicsomot, a hagymát egészben, teatojásba zárva a borsot, a fokhagymát, és kissé megsózzuk. Fedő alatt, éppen csak gyöngyöztetve 1 órán át főzzük.
Beletesszük a megtisztított, nagyobb hasábokra vágott leveszöldséget, és további 1 órán át főzzük.
A zöldborsót, a megtisztított, felaprózott gombát és karfiolt/spárgát egy lábasban, 2 merőkanál húslevessel, fedő alatt puhára pároljuk, melegen tartjuk. Külön edényben, egy kevés húslevesben kifőzzük a cérnametéltet.
A főtt tyúkhúst kiemeljük a levesből, kisebb darabokra bontjuk, előmelegített tálba tesszük. A zöldséget vékony csíkokra vágjuk, a párolt zöldségekkel és a tésztával együtt a húshoz adjuk. A forró leves tetejéről leszedjük a zsírt, a hús tetejére, a tálba szűrjük, meghintjük vágott petrezselyemmel és azonnal tálaljuk.
Nyári tojássaláta Hozzávalók: zöldpaprika, paradicsom, uborka, retek, újhagyma, fejes saláta, tojás, joghurt, só, őrölt bors
Elkészítése:
A zöldpaprikát, paradicsomot, uborkát, retket, újhagymát karikára, egy fejes salátát csíkokra vágunk. Közben személyenként két tojást keményre főzünk, majd ha kihűlt, akkor azt is karikákra vágjuk.
Az egészet mély üvegtálba helyezzük. Sóval, borssal meghintjük és óvatosan elkeverjük ízlés szerinti mennyiségű joghurttal.
Két órára hűtőszekrénybe tesszük.
Lebbencsleves Hozzávalók 4 személyre: 15 dkg lebbencstészta, 5 dkg füstölt szalonna, 40 dkg burgonya, 1 fej vöröshagyma, 1 db paprika, 1 db paradicsom, 1 dl tejföl, 1 petrezselyemzöldje, 1 csipet pirospaprika, 1 csipet só
Elkészítése:
A szalonnát apró kockákra vágjuk és egy lábosban zsírjára sütjük, majd kivesszük egy tálra és lecsepegtetjük.
A visszamaradt zsírban megfonnyasztjuk a finomra vágott vöröshagymát, szintén ebben a zsírban rózsaszínre pirítjuk a nagyobb darabokra tört lebbencstésztát. Pirospaprikát szórunk rá, megsózzuk, majd felengedjük meleg vízzel, beletesszük a felkockázott burgonyát, és lassú tűzön puhára főzzük. Végül beletesszük a szalonnát, és a paprikával, paradicsommal készre főzzük.
Tálaláskor a levest 1-1 kanál tejfölre merjük, a tetejét pedig apróra vágott zöldpetrezselyemmel díszítjük.
Olasz burgonyalepény Hozzávalók 2 személyre: 30 dkg burgonya, 10 dkg reszelt sajt, 1 tojássárgája, liszt, olaj, só, őrölt bors
Elkészítése:
A megtisztított burgonyát sós vízben puhára főzzük, majd levétől lecsurgatva áttörjük. Jól elkeverjük a reszelt sajttal és a tojássárgájával. Sóval, őrölt borssal ízesítjük.
Lepényeket formálunk belőle, lisztbe mártjuk, és bő, forró zsiradékban ropogósra sütjük.
Feltétként, de paradicsom- vagy gombamártással önálló ételként is fogyasztható.
, ,
|