Ízvilág receptgyűjtemény

 
Új receptek
Friss bejegyzések
Friss hozzászólások
 

HETI MENÜK
 
DIÉTÁK
 
DIÉTÁS RECEPTEK
 

 

VALENTIN-NAPI RECEPTEK
 
HÚSVÉTI RECEPTEK
 
KARÁCSONYI, ADVENTI RECEPTEK
 
SZILVESZTERI, ÚJÉVI RECEPTEK
 
KISOKOS
 
FŰSZER- ÉS GYÓGYNÖVÉNYEK
 
GYÜMÖLCSÖK
 
ZÖLDSÉGEK
 

Naptár
2025. Szeptember
HKSCPSV
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05
<<   >>
 
 

 

Új receptek
Archívum - 2010.

Francia hagymaleves

Hozzávalók 4 személyre: 3 fej vöröshagyma, 4 dkg vaj, 1 liter csontlé vagy 2 leveskocka, 1 gerezd fokhagyma, 10 dkg reszelt ementáli sajt, 2 ek. liszt, 1 csipet szerecsendió, 1 csipet fehérbors, 1 csipet só, 4 szelet toast kenyér, petrezselyem

Elkészítése:

A megtisztított vöröshagymát felkarikázzuk, a fokhagymát finomra aprítjuk és a vajon mindkettőt aranybarnára pirítjuk. Ezután liszttel megszórjuk, és folyamatos kevergetés mellett felöntjük a csontlével. Sóval, szerecsendióval, és borssal fűszerezzük, majd lassú tűzön puhára főzzük.

A kenyér héját levágjuk, a szeleteket átlósan kettévágjuk, a sajttal megszórjuk és megpirítjuk.

A levest forrón leveses csészékbe töltjük, tetejükre egy kevés reszelt sajtot és friss petrezselymet szórunk. A sajtos kenyérszeleteket a csészealjra helyezzük és így tálaljuk a levest.


LEVESEK

Rántott burgonya

Hozzávalók 2 személyre: 50 dkg burgonya, vaj, tej, só, őrölt bors, 2 tojássárgája, liszt, olaj

Elkészítése:

Fél kg burgonyából az átlagosnál keményebb burgonyapürét készítünk. Elkeverjük csipetnyi borssal és két tojássárgájával.

Amikor kihűlt, szeleteket formázunk belőle és lisztbe forgatjuk, majd forró zsiradékban kisütjük.


BURGONYA

Sajtos-tejszínes halfilé

Hozzávalók 4 személyre: 1 csomag tengeri halfilé, 1 tk. fehérbors, 1 tk. ételízesítő, 1 doboz főzőtejszín, fokhagymakrém, 25 dkg trappista sajt vagy füstölt sajt

Elkészítése:

A halfiléket kevés fokhagymakrémmel bedörzsöljük, és egy kisebb, kiolajozott tepsibe fektetjük. Megszórjuk őrölt fehérborssal, ételízesítővel, leöntjük a  főzőtejszínnel, rászórjuk a reszelt sajtot és egy kicsit állni hagyjuk (kb. 30 perc).

Előmelegített sütőben aranyszínűre sütjük (még maradjon rajta lé). Burgonyakörettel tálaljuk.


TENGERI HAL

Pulykahúsos tésztabatyu

Hozzávalók 4 személyre: 60 dkg pulykamell, 1 fej vöröshagyma, 1,5 dl tejszín, 2 evőkanál liszt, 1 csomag rétestészta, 2 evőkanál vaj, 2 csipet majoranna, olaj, őrölt bors, só

Elkészítse:
 
Az összevágott hagymát kevés olajban fonnyasszuk meg. Tegyük rá a kockákra vágott pulykamellet, és sóval, borssal, majorannával ízesítsük. Amikor a hús átsült, szórjuk meg liszttel, gyorsan keverjük össze, és öntsük rá a tejszínt. Forraljunk rajta egyet, hogy krémes állagú legyen.

Közben a réteslapokat kenjük meg olvasztott vajjal, vágjuk 10x10-es lapokra, és mindegyik közepére tegyünk a töltelékből. A tésztalapok négy sarkát összekötve formázzunk batyut belőlük, és a maradék rétescsíkokkal kössük össze. Tegyük kivajazott tepsibe, és 180 °C-ra előmelegített sütőben 15 perc alatt süssük aranybarnára.


ELŐÉTELEK

Csongrádi sertésszűz

Hozzávalók 4 személyre: 60 dkg sertésszűz egészben, 40 dkg darált sertéshús, 20 dkg sertéscseplesz (sertésháló, hashártya), 5 gerezd fokhagyma, 4 evőkanál olaj, pirospaprika, őrölt bors, só

Elkészítése

Felhevíttet olajban körülsütjük a sóval, borssal bedörzsölt szűzpecsenyéket.

Közben a finomra darált sertéshúsból kolbászhúst készítünk fokhagyma, pirospaprika, bors és só hozzáadásával. Az így elkészített kolbászhússal egyenletesen beborítjuk a szűzpecsenyét, és az egészet sertéshálóba csomagoljuk, majd közepesen meleg sütőben 20-25 perc alatt készre sütjük.

A felszeletelt sültet zöldségekkel és burgonyafánkkal körítve tálaljuk.


SERTÉSSZŰZ

Vaníliakrémes-banános piskótatekercs

Hozzávalók a tésztához: 3 közepes tojás, csipetnyi só, 12 + 5 dkg cukor, 1 tasak vaníliás cukor, 10 dkg liszt, 2 dkg étkezési (búza)keményítő, 1 tk. sütőpor, 2 dkg kakaópor, 1/2 dl tej; a töltelékhez: 3 közepes banán (kb. 50 dkg), 2-3 ek. citromlé, 1 tasak vaníliás pudingpor, 3 ek. cukor, 1 tasak vaníliás cukor, 4 dl tej, 12,5 dkg margarin, 1-2 ek. porcukor; a díszítéshez: tetszés szerint tejszínhab és banándarabok vagy csokoládémáz
 
Elkészítése:
 
A piskótához a tojásokat 12 deka cukorral, a sóval és a vaníliás cukorral fehéredésig keverjük. A tejjel váltogatva apránként hozzáadjuk az étkezési keményítővel, a sütőporral és a kakaóporral elvegyített, előzőleg átszitált lisztet. A masszát sütőpapírral kibélelt tepsibe simítjuk, és előmelegített sütőben, 225 fokon kb. 7 perc alatt megsütjük.
 
A piskótát 5 deka cukorral meghintett nedves konyharuhára borítjuk, majd a sütőpapír lehúzása után a konyharuha széleit ráhajtva hűlni hagyjuk.
 
A banánokat meghámozzuk, nem túl apróra felkockázzuk, majd citromlével azonnal megöntözzük, hogy ne barnuljanak meg.
 
A tejben a cukorral és a vaníliás cukorral megfőzzük a pudingot, majd ha kihűlt, kanalanként hozzáadjuk a porcukorral kikevert margarint. A tölteléket a piskótán elsimítjuk, megszórjuk a lecsöpögtetett banánkockákkal, és a konyharuha segítségével a hosszanti oldalánál fogva feltekerjük. 1,5 órára hűtőszekrénybe tesszük.
 
Ferdén 12 szeletre vágjuk, és habrózsákkal, banándarabokkal, csokoládémázzal díszítjük.

TEKERCS, ROLÓ

Újházi tyúkhúsleves (Gáspár Bea, Vacsoracsata)

Hozzávalók 4-5 személyre: 1 egész tyúk, 100 g kelkáposzta, 1 zöldpaprika, 1 paradicsom, 1 fej vöröshagyma, 10-15 szem bors, 2 gerezd fokhagyma, só, 400 g vegyes leveszöldség, 100 g gomba, 100 g karfiol/spárga, 100 g zöldborsó (mélyhűtött), 50 g cérnametélt, néhány szál petrezselyemzöld

Elkészítési mód:

A tyúkhúst hideg vízben feltesszük főni. Ha felforrt, hozzáadjuk a kelkáposztát, a zöldpaprikát, a paradicsomot, a hagymát egészben, teatojásba zárva a borsot, a fokhagymát, és kissé megsózzuk. Fedő alatt, éppen csak gyöngyöztetve 1 órán át főzzük.

Beletesszük a megtisztított, nagyobb hasábokra vágott leveszöldséget, és további 1 órán át főzzük.

A zöldborsót, a megtisztított, felaprózott gombát és karfiolt/spárgát egy lábasban, 2 merőkanál húslevessel, fedő alatt puhára pároljuk, melegen tartjuk. Külön edényben, egy kevés húslevesben kifőzzük a cérnametéltet.

A főtt tyúkhúst kiemeljük a levesből, kisebb darabokra bontjuk, előmelegített tálba tesszük. A zöldséget vékony csíkokra vágjuk, a párolt zöldségekkel és a tésztával együtt a húshoz adjuk. A forró leves tetejéről leszedjük a zsírt, a hús tetejére, a tálba szűrjük, meghintjük vágott petrezselyemmel és azonnal tálaljuk.


LEVESEK

Nyári tojássaláta

Hozzávalók: zöldpaprika, paradicsom, uborka, retek, újhagyma, fejes saláta, tojás, joghurt, só, őrölt bors

Elkészítése:

A zöldpaprikát, paradicsomot, uborkát, retket, újhagymát karikára, egy fejes salátát csíkokra vágunk. Közben személyenként két tojást keményre főzünk, majd ha kihűlt, akkor azt is karikákra vágjuk.

Az egészet mély üvegtálba helyezzük. Sóval, borssal meghintjük és óvatosan elkeverjük ízlés szerinti mennyiségű joghurttal.

Két órára hűtőszekrénybe tesszük.


SALÁTÁK

Lebbencsleves

Hozzávalók 4 személyre: 15 dkg lebbencstészta, 5 dkg füstölt szalonna, 40 dkg burgonya, 1 fej vöröshagyma, 1 db paprika, 1 db paradicsom, 1 dl tejföl, 1 petrezselyemzöldje, 1 csipet pirospaprika, 1 csipet só

Elkészítése:

A szalonnát apró kockákra vágjuk és egy lábosban zsírjára sütjük, majd kivesszük egy tálra és lecsepegtetjük.

A visszamaradt zsírban megfonnyasztjuk a finomra vágott vöröshagymát, szintén ebben a zsírban rózsaszínre pirítjuk a nagyobb darabokra tört lebbencstésztát. Pirospaprikát szórunk rá, megsózzuk, majd felengedjük meleg vízzel, beletesszük a felkockázott burgonyát, és lassú tűzön puhára főzzük. Végül beletesszük a szalonnát, és a paprikával, paradicsommal készre főzzük.

Tálaláskor a levest 1-1 kanál tejfölre merjük, a tetejét pedig apróra vágott zöldpetrezselyemmel díszítjük.


LEVESEK

Olasz burgonyalepény

Hozzávalók 2 személyre: 30 dkg burgonya, 10 dkg reszelt sajt, 1 tojássárgája, liszt, olaj, só, őrölt bors

Elkészítése:

A megtisztított burgonyát sós vízben puhára főzzük, majd levétől lecsurgatva áttörjük. Jól elkeverjük a reszelt sajttal és a tojássárgájával. Sóval, őrölt borssal ízesítjük.

Lepényeket formálunk belőle, lisztbe mártjuk, és bő, forró zsiradékban ropogósra sütjük.

Feltétként, de paradicsom- vagy gombamártással önálló ételként is fogyasztható.


FELTÉTEK, BURGONYA, OLASZ

 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót
 

RECEPTKERESŐ

 Keresés hozzávalók szerint

 
RECEPTEK
 
HIDEGKONYHA, SZENDVICSEK
 
LEVESEK, LEVESBETÉTEK
 
FŐZELÉKEK
 
HÚS- ÉS HALÉTELEK
 
HÚSOK, HÚSKÉSZÍTMÉNYEK
 
BÁRÁNY / BIRKA
 
CSIRKE, TYÚK
 
HALAK,TENGER GYÜMÖLCSEI
 
KACSA
 
LIBA
 
MARHA, BORJÚ
 
NYÚL
 
PULYKA
 
SERTÉS
 
STRUCC
 
   VAD
 
TÉSZTÁK, RIZSÉTELEK
 
SÜTEMÉNYEK, DESSZERTEK, PÉKÁRUK
 
ZÖLDSÉGES ÉTELEK
 
SALÁTÁK
 
ITALOK
 
BEFŐZÉS, TARTÓSÍTÁS
 
VILÁGKONYHA
 


Mindig tudnod kell, melyik kikötõ felé tartasz. - ROSE HARBOR, a mi városunk - FRPG    *****    A boroszkányok gyorsan megtanulják... Minden mágia megköveteli a maga árát. De vajon mekkora lehet ez az ár? - FRPG    *****    Alkosd meg a saját karaktered, és irányítsd a sorsát! Vajon képes lenne túlélni egy ilyen titkokkal teli helyen? - FRPG    *****    why do all monsters come out at night - FRPG - Csatlakozz közénk! - Írj, és éld át a kalandokat!    *****    Aki szörnyekkel küzd, vigyázzon, nehogy belõle is szörny váljék. S ha hosszasan tekintesz egy örvénybe, az örvény vissza    *****    Rose Harbor, ahol a tenger suttog és a múlt sosem tûnik el teljesen. - FRPG - csatlakozz közénk te is :)    *****    Egy kikötõ, ahol minden hullám egy új kezdetet ígér. Rose Harbor, több mint egy város, egy világ a világ mögött.    *****    Rose Harbor &#8211; kisvárosi báj, nagy titkokkal - légy részese te is ennek a kalandnak :) - FRPG    *****    Óceán, erdõ, csillagfény &#8211; minden ösvény Rose Harborba vezet - aktív FRPG közösség    *****    Itachi Shinden 1. kötet Magyarul elérhetõ a konoha.hu -n. Nézzetek be! *** Itachi Shinden 1. kötet Magyarul elérhetõ!!!    *****    ÁGICAKÖNYVTÁRA - KÖNYVEK, KÖNYVEK, KÖNYVEK - ÁGICAKÖNYVTÁRA    *****    MOVIE-NIGHT -> Filmek, Sorozatok <- MOVIE-NIGHT    *****    Movie-    *****    Játssz a színekkel keress szebbnél szebb képeket, építs, szépítsd a portálod, hogy szebb és színesebb legyen a világod!    *****    Debrecen Huszti Lakóparki napelemes családiház eladó. 06209911123 Debrecen Huszti Lakóparki napelemes családiház eladó.    *****    Pont ITT Pont MOST! Pont NEKED! Már fejlesztés alatt is szebbnél színes szebb képek! Ha gondolod gyere less be!    *****    Kedves Csokoládé kedvelõk! Segítségeteket kérném a kérdõívem kitöltéséhez! Témája a CSOKOLÁDÉ MÁRKÁK! Köszön    *****    Homlokzati hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, nyaralók és egyéb épületek homlokzati hõszigetelését!    *****    * Beugrós munkavállalók éjjel-nappal. * Beugrós munkavállalók éjjel-nappal. * Beugrós munkavállalók éjjel-nappal. *    *****    Elindult a Játék határok nélkül rajongói oldal! Ha te is szeretted a '90-es évek népszerû mûsorát, nézz be ide!