Ízvilág receptgyűjtemény

 
Új receptek
Friss bejegyzések
Friss hozzászólások
 

HETI MENÜK
 
DIÉTÁK
 
DIÉTÁS RECEPTEK
 

 

VALENTIN-NAPI RECEPTEK
 
HÚSVÉTI RECEPTEK
 
KARÁCSONYI, ADVENTI RECEPTEK
 
SZILVESZTERI, ÚJÉVI RECEPTEK
 
KISOKOS
 
FŰSZER- ÉS GYÓGYNÖVÉNYEK
 
GYÜMÖLCSÖK
 
ZÖLDSÉGEK
 

Naptár
2025. Július
HKSCPSV
30
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03
<<   >>
 
 

 

Új receptek
Archívum - 2010.

Finn halleves

Hozzávalók: burgonya, tengeri hal, tej, liszt, só, citromlé, kapor, tojássárgája

Elkészítése:

A burgonyát meghámozzuk és kockákra vágjuk. Enyhén sós vízben félig megfőzzük, majd hozzáadjuk az apróra darabolt halat és kb. 15 percig együtt forraljuk.

Ezután 1 evőkanál lisztet 1/2 liter tejjel simára dolgozunk és állandó keverés mellett a leveshez adjuk. Sóval, citromlével és finomra vágott kaporral ízesítjük. Jól átforraljuk.

Tálaláskor a tányérba 1 tojássárgáját ütünk, és erre merjük a forró levest.


LEVESEK, FINN

Fokhagymás göngyölt hús

Hozzávalók 4 személyre: 8 szelet sertéslapocka vagy 4 csirkemell(filé), 1 doboz paradicsompüré, 1 ek. mustár, vöröshagyma, fokhagyma, só, őrölt bors, babérlevélpor, 2 ek. olaj

Elkészítése:

Vékonyra kiverünk nyolc szelet sertéslapockát, vagy négy kicsontozott, lebőrözött csirkemellet, amiből nyolc hússzeletet vágtunk.

Féldoboznyi paradicsompürét egy evőkanál mustárral simára keverünk, és sóval, őrölt borssal meg babérlevélporral fűszerezzük. A hússzeletek egyik felére kenjük, és erre karikákra vágott vöröshagymát meg nagyon vékonyra szelt fokhagymát terítünk. A húst megkent felével befelé összegöngyöljük, és fogpiszkálóval vagy hústűvel megtűzzük. Két evőkanál olajon körös-körül fehéredésig sütjük, majd egy kevés vizet öntünk alá. A levébe keverjük a maradék féldoboznyi paradicsompürét, meg 2-3 gerezd tört fokhagymát. Kissé megsózzuk, és fedő alatt, a levében időnként megforgatva puhára pároljuk. Ha a levét elfőné, mindig csak egy kevés vizet öntünk utána, hogy csak sűrű mártása legyen a végén.

Sós vízben főtt spagettivel, vagy párolt rizzsel kínáljuk.


CSIRKEMELL, SERTÉSLAPOCKA

Borjúláb rántva

Hozzávalók: borjúláb, leveszöldség, só, liszt, tojás, zsemlemorzsa, olaj

Elkészítése:

Megtisztított és megperzselt borjúlábat sós, zöldséges vízben puhára főzünk, s amikor megpuhult, akkor csontjáról egy darabban leválasztjuk és hagyjuk kihűlni. Ezután megsózzuk, majd lisztbe, tojásba és zsemlemorzsába mártva forró olajban világosbarnára sütjük.

Tartármártással, fejes salátával tálaljuk.


BORJÚ

Mandulás kekszgolyók

Hozzávalók: darált keksz, mandulaesszencia, lekvár, kakaópor, porcukor, meggy(befőtt)

Elkészítése:

A darált kekszet mandulaesszenciával, lekvárral, porcukorral, kakaóporral alaposan összegyúrjuk. Az így kapott masszából golyókat formázunk, mindegyik közepébe egy-egy szem magozott meggyet rejtünk.


SÜTÉS NÉLKÜL

Burgonyás-sajtos ropogós

Hozzávalók 2 személyre: 1 db nagy burgonya, 1/2 csomag friss leveles tészta, 5 dkg brindza, 5 dkg balkáni sós sajt, 1/2 fej lilahagyma, 1 ek. joghurt, 1 kk. szárított petrezselyem, 1/2 kk. őrölt zöld kardamom, 1 ek. hidegen sajtolt olívaolaj, 1 kk. tengeri só; az öntethez: 1 kk. borsikafű, 1 kk. bazsalikom, 1 kk. szárított zsálya, 1/2 kk. őrölt fehérbors, 1/2 kk. tengeri só, 1 dl hidegen sajtolt olívaolaj

Elkészítése:

A burgonyát megmossuk és milliméteres karikákra szeleteljük. Sós, forró vízben 5 percig főzzük.

Míg fő a burgonya, elkészítjük az öntetet. Egy mozsárban összetörjük a fűszereket, felöntjük az olajjal, jól elkeverjük, és a felét a tésztára kenjük. A tésztával kibélelünk egy kisebb tepsit.

A burgonyát leszűrjük, és egyenként a tésztára rakjuk úgy, hogy egy kicsit fedjék egymást. Felkarikázzuk a lilahagymát, és a burgonya tetejére tesszük.

Egy edényben elkeverjük a brindzát a sajttal és a joghurttal, hozzáadjuk a petrezselymet és a zöld kardamomot is, majd az egészet egyenletesen elosztjuk a burgonyán. Előmelegített sütőben (180 °C) 25 percig sütjük.

Miután kisült a ropogós, a maradék öntetet is ráöntjük, és azonnal fogyasztjuk.


SÓS PITE, LEPÉNY, BÉLES

Cukrozott narancshéj 2

Hozzávalók: narancs, cukor

Elkészítése:

A narancs sárga héját a fehér bundával együtt lehámozzuk, 3-4 milliméter széles csíkokra vágjuk, és annyi hideg vízzel öntjük le, amennyi ellepi. Egy hétig áztatjuk, a vizet naponta frissre cseréljük.

Egy hét múlva a narancshéjat leszűrjük és megmérjük. A héjat lábasba töltve annyi friss vízzel öntjük le, amennyi ellepi, és lefödve egy óráig főzzük. Utána a fedőt levesszük, és minden kiló narancshéjra 80 deka cukrot véve megcukrozzuk. Most már fedő nélkül addig forraljuk, míg a levét elpárologtatja. A legvégén ajánlatos mellette állni és kavargatni, nehogy a héj odakapjon. Langyosra hűtjük, és kristálycukorba forgatva szétteregetjük: 2-3 nap alatt megszikkad, és nagyon finom.


EGYÉB

Csirkemelltekercs

Hozzávalók 4 személyre: 4 közepes csirkemell(filé), 4 tojás, kb. 10 dkg gépsonka, 2-3 dkg vaj, Piros Arany

Elkészítése:

Négy közepes nagyságú csirkemellet lebőrözünk, a csontját úgy szedjük ki, hogy a hús egészben maradjon, és nagy szeletet kapjunk. Ezeket jól kiverjük, de vigyázzunk, nehogy kilyukadjanak.

Négy tojást simára keverünk, és vékonyan megkenjük egy részével a hússzeleteket, majd félig egymásra fektetjük, hogy egy hosszúkás téglalapot kapjunk. Egymás mellé ráfektetünk nagyon vékony gépsonkaszeleteket.

A maradék tojást megsózzuk, és 2-3 deka vajon puha rántottát készítünk belőle. (Ha gazdagabban akarjuk adni, akkor még 5-10 deka apróra vágott sajtot, esetleg még tíz deka összevagdalt főtt füstölt húst is adhatunk hozzá, esetleg egy csokor finomra vágott petrezselyemmel vagy metélőhagymával is ízesíthetjük. Só helyett sózott darált pirospaprikával fűszerezhetjük, attól szép tarka lesz a rántotta.) Egy csíkban, hosszában a húsra halmozzuk, és a húst ráhajtva, az így kapott hengert kivajazott alufóliába csomagoljuk. Egy tepsire vagy tűzálló tálra fektetve a forró sütőben kb. 30 percig sütjük.

Ezután a fóliát széthajtjuk, a hús tetejét Piros Arany krémmel megkenjük - ez sózza is -, és a sütőbe visszatolva szépen megpirítjuk. Deszkára fektetve öt percig állni hagyjuk, csak utána szeleteljük fel. Burgonyapüré és befőtt vagy saláta illik hozzá.


CSIRKEMELL

Pljeskovica

Hozzávalók: darált birkahús (esetleg marha, vagy sertés), vöröshagyma, só, őrölt bors, pirospaprika, olaj

Elkészítése:

Kizárólag olajjal készül, nem terheli meg a gyomrot és természetesen faszén parázson sül. Eredetileg birkahús az alapja, de készülhet marha- vagy sertéshúsból is.

A darált húst sóval, kevés paprikával és több borssal fűszerezve finomra vágott vöröshagymával meg étolajjal összegyúrjuk, és hűtőben egy-két napig érleljük.

10-15 dkg-os, 5-6 mm vastagságú lepényeket készítünk belőle, és faparázson vagy teflonedényben megsütjük.

Köretnek apró kockákra vágott nyers hagyma való, amit sokféleképpen - például tejfellel, vagy sült paprikából, paradicsomból és törökparadicsomból készült (a paprikakrémhez hasonló) ajvárral, vagy tejföllel - ízesíthetünk.


DARÁLT HÚS (vegyes)

Marharagu savanykásan

Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg marhalapocka, 2-3 csemegeuborka, 1 kisebb fej vöröshagyma, 2 dl tejföl, 1 erőleveskocka, 1 babérlevél, só, 1 ek. olaj

Elkészítése:

A megmosott húst apró kockákra vágjuk, forró olajban, sózás nélkül, állandóan keverve átsütjük. Hozzáadjuk az apróra vágott uborkát, a reszelt hagymát, kicsit megsózzuk, és felengedjük 2 dl vízzel. Amikor forrni kezd, feloldjuk benne az erőleveskockát, szétmorzsoljuk a babérlevelet, és fedő alatt kb. másfél órát puhítjuk.

Ha a leve elpárolog, kevés vizet töltünk utána. Tálaláskor tejföllel dúsítjuk, tarhonyával tálaljuk.


MARHALAPOCKA

Narancsdzsem

Hozzávalók: 4 narancs, 3 citrom, kb. 1 kg kristálycukor

Elkészítése:

Négy narancsot és egy citromot héjastól hosszában kettévágunk, majd felszeleteljük. A magvakat természetesen eltávolítjuk. Megmérjük a súlyát, és háromszor annyi vízben 24 óráig áztatjuk.

Az egészet felforraljuk. 20 percig forrni hagyjuk, majd ismét 24 óráig hagyjuk állni.

A harmadik napon belecsavarjuk a maradék két citrom levét, megmérjük, és ugyanannyi súlyú cukorral 30 percig erősen forraljuk. Üvegekbe töltjük, mikor kihűlt, lekötözzük, és kigőzöljük.

Először nagyon híg, de amikor kihűlt, megkocsonyásodik. Az előírt mennyiségből kb. 4-5 db fél kg-os dzsemesüveg telik meg.


DZSEM, LEKVÁR, CSATNI

 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót
 

RECEPTKERESŐ

 Keresés hozzávalók szerint

 
RECEPTEK
 
HIDEGKONYHA, SZENDVICSEK
 
LEVESEK, LEVESBETÉTEK
 
FŐZELÉKEK
 
HÚS- ÉS HALÉTELEK
 
HÚSOK, HÚSKÉSZÍTMÉNYEK
 
BÁRÁNY / BIRKA
 
CSIRKE, TYÚK
 
HALAK,TENGER GYÜMÖLCSEI
 
KACSA
 
LIBA
 
MARHA, BORJÚ
 
NYÚL
 
PULYKA
 
SERTÉS
 
STRUCC
 
   VAD
 
TÉSZTÁK, RIZSÉTELEK
 
SÜTEMÉNYEK, DESSZERTEK, PÉKÁRUK
 
ZÖLDSÉGES ÉTELEK
 
SALÁTÁK
 
ITALOK
 
BEFŐZÉS, TARTÓSÍTÁS
 
VILÁGKONYHA
 


* Beugrós munkavállalók éjjel-nappal. * Beugrós munkavállalók éjjel-nappal. * Beugrós munkavállalók éjjel-nappal. *    *****    Elindult a Játék határok nélkül rajongói oldal! Ha te is szeretted a '90-es évek népszerû mûsorát, nézz be ide!    *****    Megjelent a Nintendo Switch 2 és a Mario Kart World! Ennek örömére megújítottam a Hungarian Super Mario Fan Club oldalt.    *****    Homlokzati hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168    *****    A PlayStation 3 átmeneti fiaskója után a PlayStation 4 ismét sikersztori volt. Ha kíváncsi vagy a történetére, katt ide!    *****    A Bakuten!! az egyik leginkább alulértékelt sportanime. Egyedi, mégis csodálatos alkotásról van szó. Itt olvashatsz róla    *****    A PlayStation 3-ra jelentõsen felborultak az erõviszonyok a konzolpiacon. Ha érdekel a PS3 története, akkor kattints ide    *****    Új mese a Mesetárban! Téged is vár, gyere bátran! Mese, mese, meskete - ha nem hiszed, nézz bele!    *****    Az Anya, ha mûvész - Beszélgetés Hernádi Judittal és lányával, Tarján Zsófival - 2025.05.08-án 18:00 -Corinthia Budapest    *****    &#10024; Egy receptes gyûjtemény, ahol a lélek is helyet kapott &#8211; ismerd meg a &#8222;Megóvlak&#8221; címû írást!    *****    Hímes tojás, nyuszipár, téged vár a Mesetár! Kukkants be hozzánk!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168    *****    Nagyon ütõs volt a Nintendo Switch 2 Direct! Elemzést a látottakról pedig itt olvashatsz!    *****    Elkészítem születési horoszkópod és ajándék 3 éves elõrejelzésed. Utána szóban minden kérdésedet megbeszéljük! Kattints    *****    Könyves oldal - egy jó könyv, elrepít bárhová - Könyves oldal    *****    20 éve jelent meg a Nintendo DS! Emlékezzünk meg ról, hisz olyan sok szép perccel ajándékozott meg minket a játékaival!    *****    Ha érdekelnek az animék,mangák,videojátékok, japán és holland nyelv és kultúra, akkor látogass el a személyes oldalamra.    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!    *****    Könyves oldal - Ágica Könyvtára - ahol megnézheted milyen könyveim vannak, miket olvasok, mik a terveim...    *****    Megtörtént Bûnügyekkel foglalkozó oldal - magyar és külföldi esetek.