Pizzás bagettek Hozzávalók 4 személyre: 25 dkg cukkini, 1 kis konzerv morzsolt kukorica, 1 tasak milánói makaróni alappor, 1 nagy bagett, 10 dkg reszelt sajt
Elkészítése:
A cukkinit megmossuk, lereszeljük. A kukoricát lecsepegtetjük. A milánói makaróni alapot simára keverjük fél liter vízzel, és felforraljuk. Beleszórjuk a cukkinit, a kukoricát, és 5 percig forraljuk.
A sütőt 220 °C-fokra előmelegítjük. A bagettet nem túl vékonyra felszeleteljük, a szószt szétosztjuk a kenyérszeleteken, megszórjuk a sajttal, és a sütőben kb. 15 percig pirítjuk.
Pórés rétes Hozzávalók 4 rúdhoz: 1 csomag réteslap (8 lapos), 4 közepes póréhagyma, 3-4 ek. olaj, só, őrölt bors, 2 egész tojás + 3-4 tojás szétválasztott sárgája és fehérjéje, 2 ek. zsemlemorzsa, olaj a kenéshez
Elkészítése:
A póréhagymákat megtisztítjuk, vékony karikákra vágjuk, és 3-4 evőkanál olajon, sóval, őrölt borssal jó puhára pároljuk. A póré annyi levet ereszt, hogy nem kell alá víz.
Ezután a tűzről levesszük, langyosra hűtjük, majd két egész tojással, 3-4 tojássárgájával, meg azok habbá vert fehérjéjével elkeverjük. (Ajánlatos bele két evőkanál zsemlemorzsát is tenni, az jól "köti".)
Egy réteslapot kiterítünk, olajjal megkenjük és ráteszünk egy másik lapot. A hosszanti oldalára egy csíkban rákenjük a pórés töltelék negyedét és a rétest összegöngyöljük. A többi lapot ugyanígy készítjük el, így végül négy szép karcsú rudat kapunk. Kiolajozott sütőlemezre fektetjük, a tetejét is megkenjük olajjal, és forró sütőben, erős lángon szép pirosra sütjük.
Ha megsült, legalább 10 percig állni hagyjuk, csak utána vágjuk fel kétujjnyi széles, ferde szeletekre.
,
Csokoládés-banános szelet Hozzávalók: 35 dkg liszt, 1 tasak sütőpor, 3 érett banán, 25 dkg puha margarin, 25 dkg kristálycukor, 4 tojás, 10 dkg reszelt étcsokoládé; a mázhoz: 20 dkg étcsokoládé, kevés tej, 1 ek. margarin
Elkészítése:
A sütőport összekeverjük a liszttel.
A banánt meghámozzuk és villával szétnyomkodjuk.
A margarint összekeverjük a cukorral és a banánnal, egyenként hozzáadjuk a tojásokat, majd belekeverjük a sütőporos lisztet és a reszelt csokoládét.
Kivajazunk egy normál méretű tepsit, belesimítjuk a tésztát, és 180 Celsius-fokra előmelegített sütőben kb. 20 percig sütjük, majd a tepsiben kissé hűlni hagyjuk.
Elkészítjük a mázat, simára keverjük és bevonjuk vele a kihűlt tészta tetejét. Szeletelve kínáljuk.
 Ha a mázat fényesebbre, lágyabbra szeretnénk, a margarin helyett olajjal keverjük el az olvasztott csokoládét.
Burgonyakrémleves (2) Hozzávalók 4 személyre: 30 dkg burgonya (megpucolva), 2-3 babérlevél, 5 dkg vaj, 2 dkg liszt, 2 dl tej, 1 tojássárgája, só, őrölt bors, pirított zsemlekocka
Elkészítése:
A tisztított és darabolt burgonyát kevés vízben a babérlevéllel együtt puhára főzünk, majd a babérlevelet kiszedjük, és a burgonyát a saját levével együtt áttörjük.
A vajból a liszttel és a tejjel besamelt készítünk. Hozzáadjuk az áttört burgonyát, majd felengedjük 1 liter vízzel. Sóval, őrölt borssal ízesítjük, és átforraljuk. Ha szükséges, turmixoljuk, egy tojássárgájával elkeverjük, és csészében, pirított zsemlekockákkal tálaljuk.
Egri krémes lepény Hozzávalók a tésztához: 15 dkg finomliszt, 5 dkg zsír vagy 5 dkg margarin, 5 dkg porcukor, 1 kk. kakaópor, 1 tojás, 1/2 cs. sütőpor, tej. A krémhez: 2 ek. finomliszt, 2,5 dl tej, 1 cs. vaníliás cukor, 15 dkg margarin, 10 dkg porcukor; kb. 15 dkg babapiskóta, 1,25-1,25 dl tej és rum, díszítéshez: keserű csokoládé
Elkészítése:
15 deka finomlisztet a zsírral vagy a margarinnal, a porcukorral, egy kiskanálnyi kakaóval, egy tojással, fél csomag sütőporral meg annyi hideg tejjel gyúrunk össze, hogy rugalmas tésztát kapjunk. A tepsi hátlapján annak nagyságára kinyújtjuk, és a forró sütőbe toljuk. Erős lángon 10-15 perc alatt megsütjük. A sütőből kivéve a tészta alját késsel meglazítjuk, és ha kihűlt, két lappá vágjuk a vékony tésztát.
Két evőkanál finomlisztet 2,5 dl tejjel simára keverünk, kevergetve sűrű besamelmártássá főzzük, és a tűzről levéve a vaníliás cukorral ízesítjük. 15 deka margarint 10 deka porcukorral habosra keverünk, majd a kihűlt besamellel újra kikeverjük. Nem egészen a felét az egyik tésztalapra kenjük, és fele tej-fele rum keverékébe mártogatott babapiskótával sűrűn kirakjuk.
Egy kevés krémet félreteszünk, a többit a piskótára kenjük, és a második lappal beborítva, a félretett krémmel vékonyan megkenjük. A tetejére keserű csokoládét reszelünk, és másnap szeleteljük kockákra, ha a lapok megpuhultak.
Keszthelyi karfiol Hozzávalók 2 személyre: 1 karfiol, 1 vöröshagyma, tej, 1 db zsemle, 1 dl tejföl, liszt, tojás, zsemlemorzsa, őrölt bors, olaj, só
Elkészítése:
Egy nagyobb fej karfiolt rózsáira szedünk és gyengén sós vízben puhára főzzük.
Ezután egy kisebb fej reszelt vöröshagymát olajban megfonnyasztunk, majd eldolgozzuk egy tejben áztatott és kicsavart zsemlével, a tejföllel, a karfiollal és egy tojással. Sóval, őrölt borssal ízesítjük és kis pogácsákat formázunk belőle.
Lisztbe, tojásba, zsemlemorzsába forgatjuk, és bő, forró olajban ropogósra sütjük.
Köretként, de tartármártással önálló ételként is tálalhatjuk.
,
Kandírozott narancshéj Hozzávalók: 4 narancs, 60 dkg cukor
Elkészítése:
A narancsok aljáról és tetejéről vájunk le egy-egy kis korongot, és a narancsokat felezzük meg. Ezután vegyük ki a narancsok húsát úgy, hogy a héja maradjon félben.
A héjat meleg vízben alaposan mossuk meg, majd lassú tűzön 20 percig főzzük. Ezután szűrjük le, öblítsük le hideg vízzel és hagyjuk megszáradni. Kaparjuk ki a héj belső fehér részét úgy, hogy a külső rész ne sérüljön, és a héjat vágjuk félcentis csíkokra.
A cukrot kb. fél liternyi vízben forraljuk fel, majd közepes lángon 10 percig főzzük. Ezután a héjakat dobjuk a szirupba, és lassú tűzön kb. 50 percig rotyogtassuk, majd szűrőkanállal szedjük ki, csöpögtessük le és hagyjuk megszáradni.

Tükörtojás tejfölben Hozzávalók 2 személyre: 4 tojás, 1 dl tejföl, só
Elkészítése:
A tejfölt felforraljuk, sózzuk, és közben beleütjük a tojásokat. Néhány percig keményedni hagyjuk, majd az egészet együtt tálaljuk.
Habart tojás Hozzávalók: tojás, tejszín vagy tej, só, vaj
Elkészítése:
Személyenként 2 tojást felütünk, sózzuk és 1/2 dl tejszínnel vagy tejjel elkeverjük Ezután egy serpenyőben vajat olvasztunk, beleöntjük a tojást, és habverővel vagy villával állandó keverés mellett lassú tűzön addig sütjük, míg rántotta sűrűségű nem lesz.
Csokoládéhab (2) Hozzávalók 6 személyre: 25 dkg (ét)csokoládé, 6 tojás, tálaláshoz: tejszínhab, csokis tortadara, reszelt narancshéj
Elkészítése:
Kis darabokra tördeljük a csokoládét, és egy mély serpenyőbe téve vízgőzön felolvasztjuk. A gőzről levesszük, és amikor már langyosra hűlt, a tojássárgákkal alaposan kikeverjük. Végül a tojások kemény habbá vert fehérjéjét is hozzáadjuk, és egy nagy tálba töltve egy napra a hűtőszekrénybe tesszük. Ezalatt ez a könnyű hab besűrűsödik, és másnap könnyen tálalhatjuk kistányérokba, vagy talpas poharakba.
Tálaláskor a tetejét édes tejszínhabbal, tortadarával, és reszelt narancshéjjal díszítjük.
|