Spenótos rakott krumpli Hozzávalók 4 személyre: 70 dkg spenót, 50 dkg sütni való kolbász, 40 dkg krumpli, 20 dkg nyers füstölt sonka, 10 dkg füstölt szalonna, 2 tojás, 1 ágacska rozmaring, 8-10 bazsalikomlevél, 1 gerezd fokhagyma, kevés szárított oregánó és majoránna, reszelt szerecsendió, só, bors, 1-2 ek. olaj, 1 fej közepes fokhagyma
Elkészítése:
A megtisztított, megmosott spenótot kevés sós vízben megpároljuk, és leszűrjük. A kolbászról lehúzzuk a héját, majd lábasba téve hozzáadjuk a finomra vágott vöröshagymát, a rozmaringot, a bazsalikomot, a zúzott fokhagymát, az oregánót, a majoránnát, egy csipet szerecsendiót, ízlés szerint sót, borsot, és erős tűzön néhány percig átforgatjuk, és megpirítjuk. Ha kihűlt, elkeverjük benne a tojást.
Egy tűzálló tálat vékonyan kibélelünk vékonyan felszeletelt szalonnával, rásimítjuk a kolbászos massza egyharmadát, annak tetejére tesszük a sonkaszeleteket, majd a spenót felét, erre ismét a kolbászt, és így rétegezzük tovább a maradék sonkával és spenóttal.
A krumplit meghámozzuk, megmossuk, vékonyan felkarikázzuk, és a spenót tetejére 2-3 sorban körkörösen szépen elrendezzük. Megsózzuk, megöntözzük az olajjal, és az előmelegített sütőben 180-190 fokon, 1-1,5 óráig sütjük, amíg a krumpli megpirul.
Spenótos pogácsa Hozzávalók: 20 dkg spenót, 60 dkg liszt, 25 dkg sajtkrém (mascarpone), 25 dkg puha vaj, 2 tojássárga, só; a kenéshez: 1 tojás; a szóráshoz: reszelt sajt
Elkészítése:
A megmosott spenótot lobogó, sós vízben megpároljuk. Leszűrjük, lecsöpögtetjük, alaposan kinyomkodjuk, és apróra vágjuk.
A liszthez hozzáadjuk a sót, és elmorzsoljuk benne a vajat. Beletesszük a sajtkrémet, a tojássárgákat és összegyúrjuk. Amikor majdnem összeállt a tészta, beledolgozzuk a spenótot. Fóliába csomagolva a hűtőben pihentetjük egy éjszakán át.
Másnap kivesszük a tésztát a hűtőből, várunk 1-2 órát, míg szobahőmérsékletű és nyújtható lesz. Lisztezett deszkán fél centi vastagra kinyújtjuk. Pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, kikent vagy sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük, tetejüket megkenjük tojással és megszórjuk sajttal. Előmelegített, 180 fokos sütőben, kb. 25-30 perc alatt megsütjük.
,
Spenótos halfelfújt Hozzávalók 4 személyre: 1 csomag spagetti, 30 dkg spenót, 30 dkg sajt, 4-5 ek. túró, só, bors, 70-80 dkg hal, citrom, 2 dl tejföl, ½ dl fehérbor, 1,5 dl tejszín, 1 gerezd fokhagyma, vaj; a tetejére: 10 dkg sajt
Elkészítése:
A tésztát enyhén sós vízben puhára főzzük, majd leszűrjük. A spenótot megmossuk, leforrázzuk, majd hideg vízzel átöblítjük. A sütőedényt – ami lehet egy jénai – kikenjük vajjal, a főtt tésztát az aljára terítjük, 15 deka reszelt sajtot és 2 evőkanál áttört túrót szórunk rá. Megborsozzuk, majd az enyhén sózott, citromlével meglocsolt halszeleteket elrendezzük rajta.
A vékony szeletekre vágott fokhagymagerezdet a spenóttal összekeverjük, majd a halszeletekre fektetjük. A tejfölt összekeverjük a tejszínnel, a maradék túróval, reszelt sajttal és a fehérborral, és ráöntjük a rakottasra. A tetejét kidíszíthetjük tésztával vagy spenóttal. Az edényt 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük, és 20-25 perc alatt megsütjük. A sütési idő vége előtt kb. 5 perccel megszórjuk a reszelt sajttal, és aranybarnára sütjük. Citromkarikával és kaporral díszítjük.
Ennél az ételnél fontos, hogy többször ellenőrizzük, nem ég-e meg a felfújt, illetve tűpróbával, hogy nem maradt-e nyers. Ugyanis a hal és a spenót egyaránt sok levet ereszthet.
,
Parmezános-spenótos fasírt Hozzávalók 4 személyre: 60 dkg burgonya, 50 dkg spenót, 1 tojás, frissen reszelt szerecsendió, 5 dkg liszt, 5 dkg étkezési keményítő, 5 dkg reszelt parmezán sajt, prézli, olaj
Elkészítése:
A megmosott krumplit héjában megfőzzük. A szárától megtisztított spenótot enyhén sós vízben 2 perc alatt előfőzzük, leszűrjük, összevágjuk. A krumplit meghámozzuk, és a tojással, a liszttel, a parmezán sajttal, a spenóttal, az étkezési keményítővel együtt összedolgozzuk, hogy képlékeny masszát kapjunk. Sóval, szerecsendióval fűszerezzük, és vizes kézzel gombócokat formálunk belőle. Lobogó, forró vízben 10 perc alatt kifőzzük, kiszedjük és lecsepegtetjük. Prézliben megforgatjuk és forró olajban aranybarnára sütjük.
Tojásos spenótrolád Hozzávalók a piskótához: 10 dkg liszt, 5 tojás, 1 kg spenót, 1 tasak sütőpor, 1 gerezd fokhagyma, só, bors; a töltelékhez: 1 kk. pirospaprika, 10 dkg reszelt sajt, 10 dkg füstölt karaj, 2,5 dl tejföl, 25 dkg túró, 5 főtt tojás; a bevonáshoz: 30 dkg krémsajt, 1 dl tejföl, 10 dkg reszelt sajt
Elkészítése:
A megmosott spenótot megfőzzük, majd leszűrjük, felaprítjuk és elkeverjük kevés olajjal, rányomjuk a fokhagymát, megsózzuk, megborsozzuk.
A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét egy csipetnyi sóval kemény habbá verjük, majd egyenként hozzáadjuk a tojássárgákat, végül a spenótot is. Beleforgatjuk a sütőporral elkevert, átszitált lisztet. Sütőpapírral kibélelt tepsibe simítjuk, és előmelegített, 200 fokos sütőben 30 perc alatt megsütjük. Deszkára borítjuk, lefejtjük róla a sütőpapírt, letakarjuk egy nedves konyharuhával, és vele együtt feltekerjük.
A töltelékhez a túrót összedolgozzuk a tejföllel és a pirospaprikával, majd a szétgöngyölt tésztára kenjük. Megszórjuk a kis kockákra vágott sajttal és füstölt karajjal. A szélesebb széle mentén kirakjuk a tojásokkal, majd szorosan feltekerjük.
A sajtkrémet összekeverjük a tejföllel, és bevonjuk vele a roládot. Végül körös-körül meghintjük a reszelt sajttal. Tálalásig behűtjük.
Holland padlizsán Hozzávalók 2 személyre: 1 padlizsán, 1 dl tejszín, vaj, só, őrölt bors
Elkészítése:
A padlizsánt megtisztítjuk és szeletekre vágjuk. Sózzuk, borsozzuk és vajon puhára sütjük. Amikor megsült, akkor 1 dl tejszínt öntünk alá és átforraljuk.
Köményes főtt burgonyával tálaljuk.
,
Kukoricakása (polenta, puliszka) Hozzávalók 4 személyre: 30 dkg kukoricadara, vaj, só
Elkészítése:
A kukoricadarát keverjük bele 1,5 liter forró, sós vízbe. Nagyon lassú tűzön, fedő nélkül, gyakran kevergetve főzzük kb. 30 percig. Ha kész, ízesítsük vajjal és fűszerezzük.
Gyakran ízesítik zöldfűszerekkel, szalonnával, vagy dióval, mogyoróval. Köretként illik halakhoz, ragukhoz vagy levesbe betétnek.
,
Mentás olíva Hozzávalók: 1/2 narancs héja, 1 tk. egész bors, 1/2 csomag menta, 1 üveg zöld olívabogyó, kb. 1,5 dl napraforgóolaj
Elkészítése:
A narancsot alaposan mossuk majd hámozzuk meg, és a narancshéjat vágjuk vastagabb csíkokra. A borsot mozsárban törjük durvára. Mindkettőt tegyük tiszta üvegbe a mentalevelekkel és a lecsöpögtetett olívabogyókkal együtt. Öntsük rá az olajat, hogy ellepje, és zárjuk le az üveget.
Angol tojás Hozzávalók 2 személyre: 6 tojás, vaj, liszt, tej, só, szerecsendió, (sajt)
Elkészítése:
Tűzálló üvegedényt kivajazunk, és mintha tükörtojást készítenénk, beleütünk négy tojást. Meleg sütőbe tesszük, és addig sütjük, míg a fehérje megdermed.
Közben besamelmártást készítünk, amit két tojássárgájával elkeverünk, sózzuk, kevés szerecsendiót reszelünk bele, és hozzáadjuk 2 tojás keményre vert habját. Óvatosan a tojásokra öntjük, és sütőben kb. 8-10 percig tovább sütjük. Ízlés szerint sajtot is reszelhetünk rá.
Avokádós bagettkarikák Hozzávalók 4 személyre: 1/2 rúd bagett, 1 avokádó, 2 ek. margarin, 2 ek. tejföl, 2 tk. citromlé, 2 ek. fenyőmag, bazsalikomlevelek
Elkészítése:
A sütőt 200 °C-fokra előmelegítjük. A bagettet 2 cm vastag karikákra vágjuk, rácsra rakjuk és kb. 10 percig pirítjuk a sütőben.
Az avokádót meghámozzuk, kimagozzuk, húsát villával péppé zúzzuk, simára keverjük a margarinnal, a tejföllel, sóval, borssal, a citromlével ízesítjük.
A fenyőmagot zsiradék nélkül megpirítjuk egy serpenyőben. A krémmel megkenjük a bagetteket, és rászórjuk a fenyőmagot. Bazsalikomlevelekkel díszítjük.
|