Ízvilág receptgyűjtemény

 
Új receptek
Friss bejegyzések
Friss hozzászólások
 

HETI MENÜK
 
DIÉTÁK
 
DIÉTÁS RECEPTEK
 

 

VALENTIN-NAPI RECEPTEK
 
HÚSVÉTI RECEPTEK
 
KARÁCSONYI, ADVENTI RECEPTEK
 
SZILVESZTERI, ÚJÉVI RECEPTEK
 
KISOKOS
 
FŰSZER- ÉS GYÓGYNÖVÉNYEK
 
GYÜMÖLCSÖK
 
ZÖLDSÉGEK
 

Naptár
2025. Szeptember
HKSCPSV
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05
<<   >>
 
 

 

Új receptek
Archívum - 2010.

Sült paradicsom

Hozzávalók: paradicsom, olaj, palacsintatészta, só

Elkészítése:

A közepes nagyságú, hibátlan és kemény paradicsomokat ujjnyi vastag karikákra vágjuk, majd sűrű palacsintatésztába mártjuk, és forró olajban hirtelen átsütjük őket.

Megsózzuk, és köretként vagy akár önálló nyári vacsoraként is tálalhatjuk.


KÖRETEK, PARADICSOM

Korhelyleves

Hozzávalók 4 személyre: 30 dkg savanyú káposzta, 1 közepes fej vöröshagyma, 10 dkg füstölt szalonna, 1 gerezd fokhagyma, 1 db erős paprika, 30 dkg virsli, 2 dl tejföl, só, pirospaprika

Elkészítése:

Az apró kockákra vágott szalonna zsírját kiolvasztjuk, és megpirítjuk benne a szeletekre vágott vöröshagymát. Hozzáadjuk a savanyú káposztát, és fedő alatt 10-15 percig pároljuk. Megszórjuk pirospaprikával, zúzott fokhagymával, és felengedjük 1 liter hideg vízzel. A káposztát puhára pároljuk, majd hozzáadjuk a karikákra vágott virslit és a tejfölt.

Tálalás előtt ízlés szerint utánasózzuk, és erős paprikával csípősre ízesítjük.


LEVESEK, SZILVESZTERRE

Diókrémes szelet

Hozzávalók a tésztához: 8 tojássárgája, 21 dkg porcukor, 15 dkg finomliszt, 5 tojásfehérje, 1 csapott mk. fahéj, 2 tasak vaníliás cukor, csipetnyi só;
a krémhez: 2 tasak vaníliás pudingpor, 6 dl tej, 30 dkg porcukor, 4 tasak vaníliás cukor, 40 dkg darált dió, 8 ek. rum, 2 narancs, 40 dkg margarin/vaj, 2 ek. vágott pisztácia
 
Elkészítése:
 
A tojásfehérjéket egy csipet sóval kemény habbá verjük.
 
A tojássárgákat habosra keverjük a porcukorral és a vaníliás cukorral, majd kanalanként hozzáadjuk a fahéjjal elkevert lisztet és a habot. A masszát 3 részre osztjuk, majd sütőpapírral kibélelt 25x30 cm-es tepsiben egymás után világossárgára sütjük őket (8-10 perc), és hagyjuk egészen kihűlni.
 
A krémhez a pudingokat a tejben 15 deka porcukorral sűrű péppé főzzük. A tűzről lehúzva belekeverjük a diót, majd amikor már langyos, a rumot is.
 
A forró víz alatt alaposan megsíkált narancsokat kettévágjuk, 4 szeletet félreteszünk a díszítéshez, a levüket kinyomjuk, átszűrjük.
 
A margarint habosra keverjük a maradék porcukorral és a vaníliás cukorral, kanalanként beledolgozzuk a narancslét. 6-8 evőkanálnyit félreteszünk a díszítéshez, a többit simára keverjük a diós pudinggal.
 
A krémet 3 részre osztjuk, megkenjük a tésztalapokat, majd egymásra illesztjük őket. A felsőt villával megcifrázzuk, majd 1 napra hűtőbe tesszük.
 
Tálaláskor 10x3 cm-es szeletekre vágjuk, mindegyik szelet tetejére krémrózsát nyomunk, beleszúrunk egy darabka narancsot héjastól, és megszórjuk vágott pisztáciával.

TEPSIS SÜTI

Zöldcitromzselé

Hozzávalók: 8 db lime (zöldcitrom), 1 csomag zseléfix, 60 dkg cukor, 1 ek. lime szirup

Elkészítése:

Két zöldcitromot egészben jól megmosunk, vastagon levágjuk a héját és csíkokra vagdossuk. Facsarjuk ki az összes citrom levét.

A zseléfixet főzzük fel 2 evőkanálnyi cukorral, a citromhéjjal és a sziruppal, majd adjuk hozzá a többi cukrot és újból forraljuk fel. Állandóan kevergetve főzzük 3 percig.

Töltsük tiszta, száraz üvegekbe, jól zárjuk le, és 5 percre állítsuk fejre.

* Még finomabb, ha teszünk hozzá zöld banánlikőrt is.


DZSEM, LEKVÁR

Sonka tojással

Hozzávalók: füstölt sonka vagy gépsonka, tojás, vaj

Elkészítése:

Vékonyan kivajazott tűzálló üvegedénybe vagy teflon serpenyőbe személyenként 5 dkg füstölt vagy gépsonkát teszünk, majd ráütünk személyenként 2 tojást, és lassú tűzön megsütjük.


TOJÁSOS ÉTELEK

Sonkás malacgerinc

Hozzávalók 4 személyre: 1-1,5 kg bőrös, csontos karaj egyben, póréhagyma, gépsonka, fokhagymasó, provance-i fűszerkeverék, vaj, sör, szalonna

Elkészítése:

A karaj bőrét kockásra bevagdaljuk, és a húsát a bőr vágata mentén csontra merőlegesen bevágjuk. Ezekbe a vágatokba vékony póréhagyma karikákat meg gépsonkaszeleteket dugunk és a húst hosszában átkötjük, nehogy a vágatok mentén kinyíljon. Ezután a húsdarabot kívülről fokhagymasóval meg provance-i fűszerkeverékkel bedörzsöljük, de a bőrt ne érje, csak a vágatokat belülről. Az egészet alaposan kivajazott dupla alufólialapba csomagoljuk, és tepsire téve a forró sütőben kb. két óráig pároljuk.

Tálalás előtt az alufóliát széthajtjuk, és sörbe mártogatott szalonnával a bőrt megkenjük, majd szép világosbarnára, ropogósra pirítjuk.


SERTÉSKARAJ/BORDA

Gombás burgonyaleves (2)

Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg burgonya, 20 dkg gomba, 10 dkg füstölt szalonna, 1 fej vöröshagyma, 1-1 zöldpaprika és paradicsom (vagy 2 ek. lecsó), olaj, liszt, só, őrölt bors, pirospaprika, tejföl

Elkészítése:

A füstölt szalonnát kis kockákra vágjuk és zsírjára sütjük, majd ebben megpároljuk a reszelt vöröshagymát és a felkarikázott gombát. Hozzáadjuk a tisztított, kockára vágott burgonyát. Vízzel vagy csontlével felöntjük, sóval, őrölt borssal ízesítjük. Zöldpaprikát és paradicsomot (vagy lecsót) adunk hozzá. Amikor a burgonya félig puha, akkor pirospaprikás rántással sűrítjük. Tálalás előtt tejföllel átforraljuk.


LEVESEK

Hideg zöldségkrémleves

Hozzávalók 4 személyre: 1 fej vöröshagyma, 1 db zöldpaprika, 1 db uborka, 1 db fehérrépa, 60 dkg paradicsom, 1 gerezd fokhagyma, petrezselyemzöld, metélőhagyma, 1 dl tejföl, 1 dl tejszín, só, bors, cukor, 2 ek. olaj, sárgarépa a díszítéshez

Elkészítése:

Az apróra vágott vöröshagymát az olajban üvegesre pároljuk. A zöldpaprikát, a paradicsomot, az uborkát, a fehérrépát kis kockákra vágjuk, és a tört fokhagymát is hozzáadva a hagymára tesszük. Felengedjük 1,5 liter vízzel, és a fűszerekkel együtt 15 percig főzzük. Végül pedig - lehetőleg kézimixerrel - áttörtjük, és jégbe hűtve, tejfölözve, tejszínezve tálaljuk. A tetejére metélőhagymát és petrezselymet hintünk, sárgarépával díszítjük.


LEVESEK

Székelygulyás

Hozzávalók 4 személyre: 70 dkg sertéscomb vagy lapocka, 80 dkg savanyú káposzta, 2 dl tejföl, 1 fej vöröshagyma, 1 ek. liszt, 1 paprika, 1 paradicsom, 3 ek. olaj, 1/2 ek. pirospaprika, só, őrölt bors, majoranna, 2 gerezd fokhagyma

Elkészítése:

A húst 1x1 centis kockákra vágjuk és a fölaprított vöröshagymával az olajon megpirítjuk. Pirospaprikával meghintjük, elkeverjük, és egy kevés vizet öntünk alá. Megsózzuk, megborsozzuk, majorannával és zúzott fokhagymával fűszerezzük, egy-egy apróra vágott paprikát és paradicsomot is beledobunk, azután lefödve, kis lángon 45 perc alatt félpuhára pároljuk.

A savanyú káposztát rövidebbre aprítjuk és a húshoz adjuk. Egy kevés vizet aláöntve kb. 50 perc alatt megpároljuk. Végül a tejfölben simára kevert liszttel sűrítjük.


SAVANYÚ KÁPOSZTA, SERTÉSCOMB, SERTÉSLAPOCKA

Pikáns zöldbab

Hozzávalók 4 személyre: 75 dkg zsenge zöldbab, 2 dl tejföl, 5 dkg zsemlemorzsa, 8 dkg vaj, 1/2 citrom leve, 2 gerezd zúzott fokhagyma, só, őrölt bors, 1 húsleveskocka, 1 mk. őrölt kömény, 1 ek. édes mustár

Elkészítése: 

A zöldbabot megtisztítjuk, de egészben hagyjuk, és a húsleveskockával ízesített vízben nem teljesen puhára főzzük. Ezután leszűrjük (de a főzőlevet ne öntsük ki, kitűnő leves készülhet belőle tejfölös-vajas habarással besűrítve).

Két deka vajjal kikenünk egy tűzálló tálat, beletesszük a zöldbab felét, és a többi, felolvasztott vaj felével meglocsoljuk. A tejfölt a zúzott fokhagymával, a citromlével, a mustárral és az őrölt köménnyel simára keverjük, és a felét a zöldbabra simítjuk. A maradék zöldbabbal betakarjuk, erre a maradék pikáns mártás, rá az olvasztott vaj maradéka kerül. A végén zsemlemorzsával meghintjük, és a forró sütőbe tolva megsütjük.

Gazdagabban: Ha van maradék sült csirkénk vagy más pecsenyénk, ezt laskára vágva a két zöldbabréteg közé hintjük. De dúsíthatjuk füstölt hús csíkokkal is.


ZÖLDBAB

 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót
 

RECEPTKERESŐ

 Keresés hozzávalók szerint

 
RECEPTEK
 
HIDEGKONYHA, SZENDVICSEK
 
LEVESEK, LEVESBETÉTEK
 
FŐZELÉKEK
 
HÚS- ÉS HALÉTELEK
 
HÚSOK, HÚSKÉSZÍTMÉNYEK
 
BÁRÁNY / BIRKA
 
CSIRKE, TYÚK
 
HALAK,TENGER GYÜMÖLCSEI
 
KACSA
 
LIBA
 
MARHA, BORJÚ
 
NYÚL
 
PULYKA
 
SERTÉS
 
STRUCC
 
   VAD
 
TÉSZTÁK, RIZSÉTELEK
 
SÜTEMÉNYEK, DESSZERTEK, PÉKÁRUK
 
ZÖLDSÉGES ÉTELEK
 
SALÁTÁK
 
ITALOK
 
BEFŐZÉS, TARTÓSÍTÁS
 
VILÁGKONYHA
 


Itachi Shinden 1. kötet Magyarul elérhetõ a konoha.hu -n. Nézzetek be! *** Itachi Shinden 1. kötet Magyarul elérhetõ!!!    *****    ÁGICAKÖNYVTÁRA - KÖNYVEK, KÖNYVEK, KÖNYVEK - ÁGICAKÖNYVTÁRA    *****    MOVIE-NIGHT -> Filmek, Sorozatok <- MOVIE-NIGHT    *****    Movie-    *****    Játssz a színekkel keress szebbnél szebb képeket, építs, szépítsd a portálod, hogy szebb és színesebb legyen a világod!    *****    Debrecen Huszti Lakóparki napelemes családiház eladó. 06209911123 Debrecen Huszti Lakóparki napelemes családiház eladó.    *****    Pont ITT Pont MOST! Pont NEKED! Már fejlesztés alatt is szebbnél színes szebb képek! Ha gondolod gyere less be!    *****    Kedves Csokoládé kedvelõk! Segítségeteket kérném a kérdõívem kitöltéséhez! Témája a CSOKOLÁDÉ MÁRKÁK! Köszön    *****    Homlokzati hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, nyaralók és egyéb épületek homlokzati hõszigetelését!    *****    * Beugrós munkavállalók éjjel-nappal. * Beugrós munkavállalók éjjel-nappal. * Beugrós munkavállalók éjjel-nappal. *    *****    Elindult a Játék határok nélkül rajongói oldal! Ha te is szeretted a '90-es évek népszerû mûsorát, nézz be ide!    *****    Megjelent a Nintendo Switch 2 és a Mario Kart World! Ennek örömére megújítottam a Hungarian Super Mario Fan Club oldalt.    *****    Homlokzati hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168    *****    A PlayStation 3 átmeneti fiaskója után a PlayStation 4 ismét sikersztori volt. Ha kíváncsi vagy a történetére, katt ide!    *****    A Bakuten!! az egyik leginkább alulértékelt sportanime. Egyedi, mégis csodálatos alkotásról van szó. Itt olvashatsz róla    *****    A PlayStation 3-ra jelentõsen felborultak az erõviszonyok a konzolpiacon. Ha érdekel a PS3 története, akkor kattints ide    *****    Új mese a Mesetárban! Téged is vár, gyere bátran! Mese, mese, meskete - ha nem hiszed, nézz bele!    *****    Az Anya, ha mûvész - Beszélgetés Hernádi Judittal és lányával, Tarján Zsófival - 2025.05.08-án 18:00 -Corinthia Budapest    *****    &#10024; Egy receptes gyûjtemény, ahol a lélek is helyet kapott &#8211; ismerd meg a &#8222;Megóvlak&#8221; címû írást!    *****    Hímes tojás, nyuszipár, téged vár a Mesetár! Kukkants be hozzánk!