Tojáspörkölt Hozzávalók 4 személyre: 8 db főtt tojás, 1 nagyobb fej vöröshagyma, 1 kiskanál paradicsompüré, pirospaprika, só, 2 kiskanál olaj
Elkészítése:
Az apróra vágott vöröshagymát olajban aranysárgára pirítjuk, majd a sertéspörkölthöz hasonlóan meghintjük pirospaprikával, és paradicsompürével ízesítjük. Közben a keményre főtt tojásokat hosszában négyfelé vágjuk, és a felforrt hagymás lébe tesszük.
Burgonyagombóccal tálaljuk.
Epres túrókocka
Hozzávalók: a vizes piskótához: 6 tojás, 6 evőkanál kristálycukor, 6 evőkanál liszt, 1/3 csomag sütőpor; a töltelékhez: 1 kg túró, 1 kg eper, 4 dl tejszín, 20 dkg cukor, 2 evőkanál zselatin, citromlé
Elkészítése:
A vizes piskótához a tojások sárgáját 4 evőkanál vízzel és 2 evőkanál liszttel pépesre keverjük, a tojások fehérjét a cukorral kemény habbá verjük. A fehérjehabot a pépes tojássárgájához adjuk, majd fakanállal kevergetve beleszórunk még két evőkanálnyi, sütőporral elvegyített lisztet. Sütőpapírral kibélelt, négyszögletes háztartási tepsibe simítjuk a masszát, és kb. 160 °C-on kisütjük a tésztát.
A túrót és a tejszínt botmixerrel jól kikeverjük, közben cukorral, citromlével ízesítjük. A zselatint 1,5 dl forró vízben feloldjuk, és amikor langyosra hűl, a túróhoz keverjük. A masszát hűlni hagyjuk.
A tepsiben lévő piskótára felezett eperszemeket rakunk, majd ráöntjük a hideg krémet. Dermedés után kockákra vágjuk, és egy-egy eperszeletkével díszítjük mindegyik tetejét.
Reform töltött paradicsom Hozzávalók 4 személyre: 8 paradicsom, a borsókrémhez: 15 dkg csicseriborsó, 1 gerezd fokhagyma, 1 citrom (leve), 2 evőkanál szezámmag vagy olajbogyó (magozott), 1 kávéskanál szezámpüré (tahin); az avokádókrémhez: 1 avokádó, 1 fej lilahagyma, 1 citrom (leve), 1 gerezd fokhagyma, őrölt bors, só
Elkészítése:
A paradicsomokat kettévágjuk, a belsejüket kikaparjuk. Belül mindegyiket megsózzuk, és 30 percig hűvös helyen rácson állni hagyjuk.
A csicseriborsót megfőzzük, robotgéppel pürésítjük a zúzott fokhagymával, a citromlével, az olajjal, a tahinnal, és csipetnyi sóval, borssal.
Az avokádót meghámozzuk, kettévágjuk, kimagozzuk, húsát felkockázzuk. Robotgéppel az avokádót a citromlével, az apróra vágott hagymával, a fokhagymával, és sóval, borssal turmixoljuk.
A paradicsomok belsejét szárazra töröljük, felét a borsókrémmel, a többit az avokádókrémmel megtöltjük.
,
Mustár feketeribizlivel Hozzávalók: 10 dkg fagyasztott feketeribizli, 1,5 ek. méz, 4 ek. ribiszkelikőr, kis üveg dijoni mustár (250 ml)
Elkészítése:
A kiolvadt ribiszkét a mézzel és 3 evőkanál likőrrel főzzük fel, és nagyobb tűzön fedő nélkül további 4-5 percig rotyogtassuk. Keverjük el a mustárral és a megmaradt likőrrel, majd töltsük tiszta üvegbe.
Sajtos tojás Hozzávalók 2 személyre: 10 dkg zsíros sajt, 4 tojás, só, őrölt bors
Elkészítése:
Egy teflonserpenyőben az apró kockákra vágott sajtot megmelegítjük. A tojásokat egy edényben sóval, őrölt borssal jól összekeverjük, majd a forró sajtra öntjük. A tojás megdermedéséig sütjük.
Lakodalmas pecsenye Hozzávalók 6 személyre: 1 kg hátszín, 1 vöröshagyma, 1 l vörösbor, pici ecet, só, cukor, boróka, babérlevél, 1 karotta, 1 zeller, olaj, 1 ek. paradicsompüré, liszt, alma, mazsola, vaj, rum, konyak
Elkészítése:
A hátszínt egy fej hagymából, egy liter vörösborból, egy pici ecetből, sóból, cukorból, borókából, babérlevélből, egy karottából, egy zellerből és egy csipet cukorból készült páclében két napig állni hagyjuk.
Ezután a húst kivesszük a pácból és olajban átsütjük.
Egy evőkanál paradicsompürét kevés olajban kb. 6 percig pirítunk, majd a pácból a zöldségféléket a paradicsompürével együtt 5 percig pirítjuk. Amikor már barnás színe van, lisztet adunk hozzá, és azzal együtt tovább pirítjuk. Felöntjük a páclével, hozzáadjuk a húst, és lassan főzzük, míg a hús meg nem puhul.
A mártást átpasszírozzuk. Vajban kissé átsütött almakockákat és mazsolát adunk hozzá. (A mazsolát egy éjszakán át rum és konyak keverékében áztatjuk.) Fejes salátával körítjük.
Hideg burgonyaleves Hozzávalók: burgonya, vaj, liszt, kapor, tejföl, babérlevél, ecet, só
Elkészítése:
A tisztított és kis kockákra vágott nyers burgonyát sós vízben megfőzzük. Vajból és lisztből világos rántást készítünk, amelyben finomra vágott kaprot futtatunk meg. Besűrítjük vele a levest, majd tejföllel, babérlevéllel és ecettel pikánsra ízesítjük. Átforraljuk, majd jól kihűtve hidegen tálaljuk.
Olgi püspökkenyere Hozzávalók: 5 tojásfehérje, 10 dkg cukor, 5 dkg liszt, 5 dkg darált mogyoró vagy mandula, 5 dkg vaj, 10 dkg kandírozott gyümölcs (vagy étcsokoládé, vagy mazsola), zsír, liszt
Elkészítése:
Kemény habbá verjük a tojásfehérjéket, majd cukrot, lisztet, darált mogyorót vagy mandulát, végül olvasztott vajat adunk hozzá. Apróra vágva még belekeverhetünk 10 deka kandírozott gyümölcsöt, vagy étcsokoládét, esetleg mazsolát, de ha vegyesen is rakjuk, összesen ne legyen több 10 dekánál! Kizsírozott, kilisztezett kis őzgerinc- vagy püspökkenyérformába töltjük, és a forró sütőben 5 percig erős lánggal, majd takarékkal sütjük. Akkor jó, ha a beleszúrt tűre már nem tapad ragacsos massza. Deszkára borítva hűtjük ki, és csak másnap szeleteljük fel. Folpackba csomagolva sokáig eláll.
Még jobban eloszlik a darabos gyümölcs, ha a liszttel összekeverve adjuk a nyers tésztába.
Sertéscsülök tarkababos káposztával Hozzávalók 4 személyre: 2 db sertéscsülök, 5 dkg füstölt szalonna, 60 dkg savanyú káposzta, 20 dkg tarkabab, 2 db vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 1 csomó kapor, 2 dl tejföl, 2 ek. liszt, pirospaprika, babérlevél, só
Elkészítése:
A csülköket kevés sóval bedörzsöljük, és kevés vízzel meglocsolva sütőben félig megsütjük.
Közben a kockára vágott szalonnát kisütjük, rátesszük a szeletekre vágott hagymát és megfuttatjuk. Meghintjük pirospaprikával, kevés vízzel felöntjük, beletesszük az előző este beáztatott babot, babérlevéllel és kevés sóval ízesítve félig megpároljuk.
Hozzáadjuk a csülköket és a kimosott savanyú káposztát. Fedő alatt lassú forralással készre pároljuk. Tejfeles habarással sűrítve és finomra vágott kaporral meghintve pár percig még forraljuk.
Tálaláskor a kicsontozott, felszeletelt csülökhúst a babos káposztára tesszük, tejföllel, paprikával, paradicsommal, kaporral díszítjük.
Libaaprólék-becsinált Hozzávalók 4 személyre: 1 liba apróléka, 1 csomag vegyes leveszöldség, 5 dkg gomba, 5 dkg zöldborsó, 5 dkg vaj, 1 ek. liszt, 2 dl tejföl, 1 közepes fej vöröshagyma, pirospaprika, só, őrölt bors
Elkészítése:
A megtisztított libaaprólékot csontjáról lefejtjük, feldaraboljuk, és a hasonló nagyságúra aprított, tisztított zöldséggel, hagymával, sóval, és annyi vízzel, amennyi a hozzávalókat ellepi, puhára főzzük. Később hozzáadjuk a szeletekre vágott gombát és a borsót.
A vajból és a lisztből világos, pirospaprikával megszórt rántást készítünk. A rövid levet besűrítjük, és a tejfölt hozzáadva összerotyogtatjuk. Párolt rizzsel tálaljuk.
|