Málé Hozzávalók egy tepsihez: 50 dkg kukoricaliszt, forró víz
Elkészítése:
Egy tálba öntött kukoricalisztbe apránként keverjünk forró vizet addig, míg galuskasűrűségű tésztamasszát kapunk. Ekkor a tálat letakarjuk, és legalább 6-8 órán át meleg helyen pihentetjük. Egy, a gáz- vagy villanysütőhöz járó, lapos tepsit, vagy két kisebb peremes tepsit kivajazunk, és beleöntjük a tésztát. Elsimítjuk a tetejét, és 20-30 perc alatt közepesen meleg sütőben megsütjük a málét. Akkor jó, ha a széle kissé megpirul. Tűpróbával ellenőrizhetjük, hogy átsült-e a közepe is, Ha kihűlt, tetszés szerint felszeleteljük.
Azért fontos, hogy betartsuk a pihentetési időt, mert az alatt a kukoricaliszt keményítőtartalma részben átalakul, lebomlik cukorrá, ettől lesz édes a málé.
Van ahol a kukoricaliszt helyett búza-, vagy hajdinalisztből sütik, tésztájába még tököt, almát is kevernek. Az ízletes, édeskés lepény kedvelt reggeli vagy uzsonna lehet. Lekvárral leöntve, töltve, gyümölccsel tálalva egészséges finomság.
Tojáslepény káposztával Hozzávalók 2 személyre: 25 dkg fejeskáposzta, 4 db tojás, köménymag, só, őrölt bors, zsír
Elkészítése:
A fejeskáposztát finomra vágjuk, kevés zsíron köménymaggal együtt megfonnyasztjuk. Összekeverjük 4 db felvert tojással, sózzuk, borsozzuk, és a palacsintához hasonlóan kisütjük.
Libatepertős pástétom Hozzávalók 4 személyre: 25 dkg libatepertő, 2 főtt tojás, 1 kk. mustár, 1-2 ek. tárkonyecet, 1/2 fej vöröshagyma, kakukkfű, só, 1 ek. libazsír (ha szükséges)
Elkészítése:
25 deka libatepertőt és két főtt tojást ledarálunk, összekeverjük egy kiskanál mustárral, 1-2 kanál tárkonyecettel, késhegynyi kakukkfűvel, fél fej reszelt vöröshagymával, ízlés szerint sózzuk, és ha túl száraz lenne, egy evőkanál libazsírral lágyítjuk.
,
Epergombóc Hozzávalók 4 személyre: 40 dkg nagy szemű eper, 25 dkg tehéntúró, 16 dkg rétesliszt, 6 dkg margarin, 2 tojás, 1 kupica rum, 8 dkg vaj, 10 dkg zsemlemorzsa, 5 dkg porcukor, 1 cs. vaníliás cukor, só, liszt
Elkészítése:
25 deka tehéntúrót burgonyanyomón áttörünk, és 16 deka rétesliszttel, 6 deka puha margarinnal, 2 egész tojással, egy kupica rummal meg csipetnyi sóval összedolgozzuk. Két órára hűtőszekrénybe rakjuk, majd lisztezett deszkán ujjnyi vastagra nyújtjuk, és akkora négyzeteket vágunk belőle, hogy mindegyikbe egy-egy eperszemet csomagolhassunk.
40 deka nagy szemű epret megmosunk, lecsumázunk, lecsepegtetünk, és egyenként a tésztadarabokba csomagoljuk, gombócokká gömbölygetjük. Lobogva forró, enyhén sós vízbe rakjuk, és 10 percig főzzük.
Közben 8 deka vajon 10 deka zsemlemorzsát aranyszínűre pirítunk, és a leszűrt gombócokat beleforgatjuk. Inkább rázogatjuk, mint keverjük, nehogy széttörjenek a gombócok. 5 deka porcukrot 1 csomag vaníliás cukorral elkeverünk, és a tányéron ezzel szórjuk meg a gombócokat. Forrón tálaljuk.
Papi Hozzávalók 4 személyre: 1/2 kg burgonya, 1/2 kg alma, tej, só
Elkészítése:
Fél kiló meghámozott és kockákra vágott burgonyát tejes, sós vízben félig puhára főzünk. Ezután hozzáadunk 1/2 kiló hámozott és szintén kockákra vágott almát, és együtt puhára főzzük. Mikor megpuhult, akkor pépesre törjük.
Kímélő köret, de megcukrozva gyermekeknek főételnek is adható.
Zöldséges, töltött hústekercs Hozzávalók 4 személyre: 4 szelet hosszúkaraj (vagy sovány tarja), 1/2 kg burgonya, 2 db zsemle, 1 tojás, 1 ek. szójagranulátum, 1-1 ek. reszelt vöröshagyma és petrezselyemzöld, 1 csapott ek. ételízesítő, zöldségek (apró karotta, kis gombafejek, zöldborsó, karalábé, apró újburgonya stb.), só, őrölt bors, zsír, római tál
Elkészítése:
A római tálat hideg vízben 30-40 percig áztatjuk. Közben 4 szelet kicsontozott hosszúkarajt (esetleg sovány tarját) vékonyra kiverünk, megszórjuk sóval, őrölt borssal, és félretesszük.
Két beáztatott zsemlét kifacsarunk, elmorzsoljuk, hozzáadunk 1 egész tojást, 1 evőkanál szójagranulátumot, 1-1 kanál reszelt vöröshagymát és apróra vágott petrezselyemzöldet, egy csapott evőkanál ételízesítőt jól összedolgozzuk, és elosztjuk a hústekercsekre.
A vízből kivett római tálat kikenjük zsírral, az aljára teszünk kb. 1/2 kiló hámozott és karikákra vágott nyers burgonyát, erre tesszük a tekerccsé sodort töltött húst, és körberakjuk mindenféle idényzöldséggel: apró karottával, kis gombafejekkel, zöldborsóval, kockára vágott karalábéval, apró újburgonyával stb. Az egészet meglocsoljuk egy kevés zsírral, bőven megszórjuk vágott petrezselyemmel, és az edényt a fedővel letakarva hideg sütőbe tesszük, és előbb lassan melegítve, majd erős tűzön kb. 1,5 óráig sütjük. Ha a zöldségek túl sok vizet eresztettek volna, akkor fedő nélkül süssük még néhány percig, hogy csak kevés lé legyen alatta.
,
Horgászpecsenye Hozzávalók 2 személyre: ponty, 10 dkg vaj, 1 kk. szardellapaszta, citrom(lé), 1 dl édes fehérbor, só, liszt
Elkészítése:
A tisztított és szeletekre vágott pontyot megsózzuk, és kevés lisztben megforgatjuk.
10 deka vajat elkeverünk 1 kávéskanálnyi szardellapasztával és felmelegítjük. Átsütjük benne a halszeleteket, és mikor már majdnem megsültek, citromlevet csepegtetünk rá.
A halat kivesszük, a sütőzsiradékot 1 deci édes fehérborral állandó keverés mellett átforraljuk, majd tálaláskor forrón a halszeletekre öntjük.
Bajai racsa Hozzávalók 4 személyre: 1 kg burgonya, 25 dkg zöldpaprika és paradicsom, 1 nagy fej vöröshagyma, 2 ek. olaj, 10 dkg füstölt szalonna, 4 tojás, só, őrölt bors
Elkészítése:
Egy közepes nagyságú tűzálló tálat zsiradékkal kikenünk. A burgonyát, vöröshagymát, paradicsomot és a paprikát megtisztítjuk és karikákra vágjuk. A tepsibe beletesszük a burgonya egy részét, megsózzuk, majd egy réteg zöldpaprika, paradicsom és vöröshagyma következik, olajjal kicsit meglocsoljuk, és addig ismételjük a rétegezést, amíg a hozzávalók el nem fogynak. A tetejére bevagdalt füstöltszalonna-szeleteket teszünk, kb. 1 dl vizet öntünk alá, és közepesen meleg sütőben szép pirosra sütjük.
Mikor a tetején a szalonna megsült, fejenként egy-egy tojást ütünk rá, és készre sütjük. Savanyúsággal tálaljuk.
,
Mákos-túrós szelet Hozzávalók: 1 dl tejföl, 1 dkg élesztő, 1 tojássárgája, 25 dkg finomliszt, 12,5 dkg vaj/margarin, 1 ek. porcukor, 1 csipet só, 1 tasak vaníliás cukor; a töltelékhez: 10 dkg mazsola, 3 ek. rum, 1 citrom, 25 dkg darált mák, 25 dkg porcukor, 1/4-1/4 kk. őrölt fahéj és szegfűszeg, 1,5 dl tej, 5 dkg vaj/margarin, 50 dkg túró, 2 tojás, 1 dl tejföl, 1 tasak vaníliás pudingpor
Elkészítése:
Meglangyosítjuk a tejfölt, belekeverjük az elmorzsolt élesztőt és a tojássárgáját.
A lisztben eldolgozzuk a vajat/margarint, a porcukrot, a vaníliás cukrot, a sót, majd hozzáadjuk az élesztős tejfölt és összegyúrjuk. Cipót formálunk belőle, letakarjuk, és fél órát pihentetjük.
A mazsolát megmossuk és meglocsoljuk a rummal.
A citromot alaposan megmossuk, héját lereszeljük, levét kinyomjuk.
A mákot összekeverjük 12,5 deka porcukorral, a szegfűszeggel, a fahéjjal és a reszelt citromhéjjal.
A tejet felfőzzük a vajjal/margarinnal és a mákkal. Hagyjuk kihűlni, majd hozzáadjuk a rumos mazsolát.
A tojások sárgáját habosra keverjük a maradék porcukorral, majd hozzáadunk 2 evőkanál citromlét, a tejfölt, a pudingport, az áttört túrót, végül beleforgatjuk a fehérjékből vert kemény habot.
A tésztát kinyújtjuk, és egy kb. 25x30 cm-es sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük. A széleken kissé felmagasítjuk, és villával megszurkáljuk.
Egyenletesen elkenjük rajta a mák-, majd a túrókrémet, és 180 °C-ra előmelegített sütőben, középső bordamagasságon 1 órát sütjük. Ha nagyon pirulna a teteje, alufóliával lazán letakarjuk, de át kell sülnie (tűpróba!).
A tepsiben hagyjuk langyosra hűlni, majd kisebb szeletekre-rombuszokra vágjuk.
Tojáslepény almával Hozzávalók: tojás, alma, só, vaj
Elkészítése:
Személyenként két tojást jól eldolgozunk 10 deka reszelt és jól kinyomott almával, kevés sóval. Palacsintasütőben, forró vajban megsütjük.
|