Hajdúkáposzta Hozzávalók 4 személyre: 15 dkg főtt füstölt hús, 15 dkg füstölt kolbász, 1 közepes fej vöröshagyma, 30 dkg savanyú káposzta, só, pirospaprika, kömény, 1 evőkanál olaj
Elkészítése:
Az apróra vágott vöröshagymát az olajon megfonnyasztjuk, és meghintjük pirospaprikával. Hozzáadjuk a kis kockákra vágott füstölt húst, és kevés vízen lassan pároljuk.
A savanyú káposztát kissé átmossuk, kevés olajon néhány köménymaggal átpirítjuk, és 2 dl vízzel felöntve puhára pároljuk. A megpuhult káposztát és a füstölt húsból készült pörköltet összekeverjük, majd hozzáadjuk a vékony karikákra vágott kolbászt, s az egészet még egyszer felforraljuk.
Tálaláskor egy-két kanál tejföllel meglocsolhatjuk.
Málnakocka Hozzávalók a piskótához: 6 tojás, 6 ek. cukor, 6 ek. liszt; a töltelékhez: 40 dkg málna, 2 dl tej, 2 ek. gríz, 15 dkg porcukor, 20 dkg vaj
Elkészítése:
A hozzávalókból a szokásos módon piskótát sütünk. Ha kihűlt, kettévágjuk.
A krémhez a tejből és a grízből tejbegrízt főzünk. A vajat és a cukrot habosra keverjük. Ha a gríz kihűlt, kanalanként a vajba keverjük. A málna háromnegyed részét összeturmixoljuk/pépesítjük, és a grízes krémbe keverjük.
A tészta egyik felét megkenjük a krémmel és ráborítjuk a másik felét. Hűtőbe tesszük, és tálalás előtt kockára vágjuk.
Tetszés szerint tejszínhabbal, a félretett málnaszemekkel, és ha van, egy-egy mentalevéllel díszítjük.
Tojáslepény pék módra Hozzávalók 2 személyre: 4 tojás, 5 dkg reszelt sajt, 2 szelet kenyér, tej, só, olaj
Elkészítése:
4 tojást elkeverünk 5 deka reszelt sajttal és sóval. Közben két vékony szelet fehér kenyérről a héját levágjuk, tejbe áztatjuk, kissé kinyomjuk és a tojásokhoz keverjük. Forró olajban lepényszerűen megsütjük.
Szilvával töltött libacomb Hozzávalók: libacomb, aszalt szilva
Elkészítése:
A libacombokat kicsontozzuk, és a csont helyére 6-8 szem kimagozott aszalt szilvát dugunk, és a húst cérnával körülkötjük. Kevés vízben (időnként utána töltögetve) megpároljuk, majd zsírjára sütjük. Csak kihűlés után szeletelhető!
Májpástétom Arad-módra Hozzávalók 4 személyre: 1/2 kg sertésmáj, leveszöldség (sárgarépa, fehérrépa, zeller, karalábé), 5 dkg füstölt szalonna, 1 kk. mustár, vörösbor, 5 dkg vaj, liszt, majoranna, néhány szem szegfűszeg, őrölt bors, só
Elkészítése:
Fél kiló sertésmájat sós vízben, leveszöldséggel (sárgarépa, fehérrépa, zeller karalábé) megfőzzük, majd a májat kétszer ledaráljuk, a zöldséget pedig villával összetörjük.
A főzővízben megabálunk 5 deka füstölt szalonnát, és bőre nélkül ezt is hozzádaráljuk a májhoz. Őrölt borssal, sóval, egy kiskanál mustárral, néhány szem tört szegfűszeggel és egy nagy csipet morzsolt majorannával ízesítjük, majd kevés vörösborral felengedjük.
5 deka vajjal és kevés liszttel könnyű vajas rántást készítünk, és a kész pástétomhoz keverjük. Őzgerinc formába töltjük és pár órára hűtőszekrénybe tesszük.
,
Spenótos palacsinta gombával Hozzávalók 4 személyre: a palacsintához: 20 dkg liszt, 1 tojás, 3 dl tej, só, olaj a sütéshez; a töltelékhez: 20-20 dkg spenótlevél és natúr krémsajt, 25 dkg csiperkegomba, 2,5 dkg vaj, 2 gerezd fokhagyma, csipetnyi szerecsendió, 5 dkg reszelt sajt, őrölt bors, só
Elkészítése:
A palacsintákhoz a tojást és néhány evőkanál lisztet habverővel csomómentesre keverünk, majd fokozatosan, felváltva hozzáadjuk az összes lisztet és tejet. A mennyiségeket módosíthatjuk is, de a végén sűrű, folyékony palacsintatésztát kell kapjunk. Az edényt lefedjük, és félretesszük.
A töltelékhez egy serpenyőben vajat olvasztunk, beletesszük a megtisztított, szeletekre vágott gombát meg a fokhagymát, és 5 percig pároljuk. Hozzáadjuk a megmosott, lecsöpögtetett spenótot, a szerecsendiót meg a krémsajtot, és ízlés szerint sóval, borssal ízesítjük. Az egész tölteléket jól összekeverjük, és melegen tartjuk.
A szokott módon megsütjük a palacsintákat, majd mindegyikre egy kanál tölteléket kenünk, és négybe hajtjuk. A megtöltött palacsintákat kivajazott jénai edénybe tesszük, meglocsoljuk olvasztott vajjal, megszórjuk reszelt sajttal, és néhány percre forró sütőbe tesszük.
(Fagyasztott parajkrémet is használhatunk, ha mikróban felengedjük, és lecsöpögtetjük róla a fölösleges vizet, ami eláztatná a palacsintát.)
,
Savanyú burgonyafőzelék Hozzávalók 4 személyre: 1 kg burgonya, só, vaj, liszt, 2-3 babérlevél, ecet, tejföl
Elkészítése:
A nyers, tisztított burgonyát fél centi vastag karikákra vágjuk, és annyi sós vízben tesszük fel főni, amennyi ellepi.
Vajból és lisztből világos rántást készítünk, kevés vízzel felengedjük, és amikor a burgonya félig megpuhult, akkor berántjuk és adunk hozzá 2-3 babérlevelet. Végül ecettel és tejföllel savanyítjuk és átforraljuk.
Normann torta Hozzávalók: a tésztához: 25 dkg finomliszt, 9 dkg vaj vagy margarin, 10 dkg porcukor, 4 tojássárgája, késhegynyi só; a töltelékhez: 1 kg nyári alma, 10 dkg porcukor, keksz vagy zsemlemorzsa; a bevonathoz: 2 tojás, 3 dkg cukor, 6 dkg rétesliszt, 1/4 l tej, késhegynyi só
Elkészítése:
Először a lisztet a puha vajjal vagy margarinnal, a cukorral, csipetnyi sóval összedolgozzuk, majd egyenként adjuk hozzá a tojássárgákat. Alaposan kidolgozzuk, ha kell, egy kevés hideg vizet is öntünk hozzá. A legjobb elektromos keverővel készíteni. Cipót formázunk belőle, és egy órára a hűtőszekrénybe tesszük.
Utána egy akkora kerek lappá nyújtjuk, hogy kibélelhessünk vele egy nagy torta- vagy pie-formát, de pereme is legyen. Megszórjuk egy kevés morzsával, és kirakjuk meghámozott, cikkekre vágott, magházától megszabadított almával. Egy kevés porcukorral meghintjük, és 30 percre a forró sütőbe toljuk.
A bevonat hozzávalóit habverővel simára keverjük, és az alma tetejére öntve még 15 percig sütjük. Ha tortaformában készítettük, akkor tálalás előtt a tortakarimát lehúzzuk róla, de ha pie-formában, akkor abban adjuk az asztalra.
Ponty Orly módra Hozzávalók 2 személyre: pontyfilé, 20 dkg liszt, 3 tojás, 2 dl sör, olaj, só
Elkészítése:
A tisztított pontyszeletekből 6-8 cm hosszú és 2 cm széles csíkokat vágunk és megsózzuk.
Az Orly masszához 20 deka lisztet csipetnyi sóval, 3 tojássárgájával és 1 deci sörrel jól eldolgozunk, majd hozzáadunk még 1 deci sört, a tojások felvert habját, és óvatosan belecsurgatunk egy evőkanál olajat.
A halszeleteket kevés lisztbe, majd a sörtésztába mártjuk, és bő, forró olajban aranysárgára sütjük.
Melegszendvics löncshúsból Hozzávalók 4 személyre: 1 doboz löncshúskonzerv, szeletelt kenyér, 5 dkg vaj, 5 dkg reszelt sajt, 1 cs. metélőhagyma, őrölt bors
Elkészítése:
A kenyérszeleteket kevés vajjal vagy zsírral megkenjük, rátesszük a kb. fél centi vastagra vágott löncshússzeleteket, meghintjük őrölt borssal, apróra vágott metélőhagymával, majd megszórjuk a reszelt sajttal, és sütőben vagy grillsütőben addig melegítjük, amíg a sajt ráolvad a tetejére. Teával fogyasztjuk.
|