Ízvilág receptgyűjtemény

 
Új receptek
Friss bejegyzések
Friss hozzászólások
 

HETI MENÜK
 
DIÉTÁK
 
DIÉTÁS RECEPTEK
 

 

VALENTIN-NAPI RECEPTEK
 
HÚSVÉTI RECEPTEK
 
KARÁCSONYI, ADVENTI RECEPTEK
 
SZILVESZTERI, ÚJÉVI RECEPTEK
 
KISOKOS
 
FŰSZER- ÉS GYÓGYNÖVÉNYEK
 
GYÜMÖLCSÖK
 
ZÖLDSÉGEK
 

Naptár
2024. December
HKSCPSV
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03
04
<<   >>
 
 

 

Új receptek
Archívum - 2010.

Madártej 2

Hozzávalók 4 személyre: 1 l tej, 20 dkg porcukor, 5 db tojás, 2 cs. vaníliás cukor, 1 ek. liszt

Elkészítése:

A tejet zománcozott lábosban a cukor felével és az egyik csomag vaníliás cukorral felforraljuk.

Közben kevés porcukorral felverjük a tojásfehérjéket. A habot beleszaggatjuk a forró tejbe, és ha a tej ismét felfőtt, megfordítjuk a habgaluskákat, majd szűrőkanállal kiszedjük egy tálba.

A tojások sárgáját összekeverjük a liszttel, a maradék porcukorral és vaníliás cukorral, és 1-2 dl forró tejet óvatosan elkeverünk benne. Ezt a keveréket nagyon lassan a többi forró tejhez öntjük. Sűrűsödésig keverjük, de ne forraljuk, mert akkor a tojás összefut benne. Utána óvatosan ráöntjük a habgaluskákra. Díszíthetjük vágott mandulával vagy dióval.


KRÉM, HAB, PUDING

Narancsos csokikeksz

Hozzávalók (kb. 80 db): 18 dkg mogyoró, 10 dkg porcukor, 7,5 dkg reszelt tejcsokoládé, 20 dkg liszt, 18 dkg vaj, 3 tojássárgája, 1 narancs reszelt héja, 2 ek. narancslikőr (vagy narancslé), 1 csipet só; a tetejére: tojásfehérje, 5 dkg szálasra vágott mandula

Elkészítése:

A mogyorót előmelegített sütőben kb. 10 percig pörköljük, majd kézzel ledörgöljük a bőrét. Ezután a mogyorót ledaráljuk és elkeverjük a porcukorral, a reszelt csokoládéval és a liszttel. Hozzáadjuk a vajat, a felvert tojássárgáját, a narancshéjat, a likőrt és a sót. Összegyúrjuk, 2 egyforma nagyságú tömbbé formáljuk, fóliába csavarjuk és éjszakára betesszük a hűtőbe.

Másnap fél centi vastagra nyújtjuk, szeletekre vágjuk, felvert tojásfehérjével megkenjük és megszórjuk a szálasra vágott mandulával. Sütőpapírral bevont lemezen, 190 °C-ra előmelegített sütőben kb. 15 percig sütjük.


APRÓSÜTEMÉNY (édes)

Szilvás torta

Hozzávalók: 1 kész piskótatorta, 30 dkg szilva, 4-4 dl tejföl és tejszín, 15 dkg porcukor, 1-1 tasak vaníliás cukor és zselatinpor

Elkészítése:

A tejfölt a vaníliás cukorral és a porcukorral összekeverjük, beleforgatjuk a habbá vert tejszínt. Hozzáadjuk az 1 dl vízben felfőzött, langyosra hűtött zselatint. A tortalapot kirakjuk a felezett, magozott szilvával. (Néhány szemet tegyünk félre a díszítéshez.) Ráöntjük a tejfölös tejszínhabot, és kb. 2 órára hűtőbe tesszük, végül feldíszítjük a maradék szilvaszemekkel.


TORTA, TORTÁCSKA

Sertéscomb görögösen

Hozzávalók: sertéscomb, fehérbor, paradicsom, só, őrölt bors, pirospaprika, vaj

Elkészítése:

A sertéscombot a szokásosnál nagyobb kockákra vágjuk, sóval, borssal ízesítjük, és vajon félig puhára pároljuk. Ezután megszórjuk pirospaprikával, személyenként fél deci fehérbort öntünk alá. Hozzáadunk személyenként két közepes méretű, karikára vágott paradicsomot és addig főzzük, amíg a mártás be nem sűrűsödik.

Tört burgonyával tálaljuk.


SERTÉSCOMB, GÖRÖG

Diétás csirke

Hozzávalók 4 személyre: 4 nagy csirkecomb vagy csirkemell, száraz fehérbor, 1 citrom, 1 közepes fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 3-3 szem borókabogyó, szegfűbors, 1 szem szegfűszeg, koriander, só

Elkészítése:

Egy közepes fej vöröshagymát kis kockákra vágunk, és két gerezd fokhagymával, 3-3 szem borókabogyóval, meg szegfűborssal és egy szem szegfűszeggel együtt egy tűzálló tálba rakjuk. Egy citromot megmosunk, héjastól karikákra vágjuk, és ezt is a tálba rakjuk. Annyi száraz fehérborral öntjük le, hogy éppen csak ellepje, és a tálat lefedve, a forró sütőbe toljuk, fél óráig pároljuk.

Közben négy nagy csirkecombot vagy -mellet lebőrözünk, és 2-2 darabba vágjuk, kissé megsózzuk.

A fél óra leteltével a tálból a citromot kidobjuk, és a lehúzott bőröket - mintha kibélelnénk - a tálba fektetjük. Erre sorba rakjuk a húsdarabokat, és kiskanálnyi finomra tört korianderrel megszórjuk. A tálat ismét lefedve, még egy fél órára visszatoljuk a sütőbe. Végül a fóliát lebontjuk róla, és a fölösleges levet elpárologtatjuk, esetleg a csirkét kissé meg is piríthatjuk.

Burgonyapürével tálaljuk.


CSIRKECOMB, CSIRKEMELL

Rántott házinyúl

Hozzávalók: házinyúl, liszt, tojás, zsemlemorzsa, citrom, ecet, vöröshagyma, egész bors, só, babérlevél, olaj

Elkészítése:

A hártyáitól megtisztított és felszeletelt házinyulat ecetes, olajos, hagymás, egész borssal, sóval, babérlevéllel és citrommal ízesített páclébe áztatjuk. Kb. 3-4 órai állás után levétől jól lecsepegtetjük és megsózzuk. A szokásos módon bundázzuk és forró olajban kisütjük.


NYÚL

Narancsdzsem 2

Hozzávalók: 2 kg narancs, 1 db citrom, 1,2 kg cukor, tartósítószer

Elkészítése:

Két kiló sárgabélű narancsot alaposan megmosunk, a sárga héjat burgonyahámozóval vékonyan lehántjuk, és vékony laskára vágjuk. A fehér bundát lebontjuk és eldobjuk. A húsát kimagozzuk, felszeleteljük, és a héjhoz adjuk. Egy citromot hasonlóképpen előkészítve hozzáadunk, és annyi vízzel, amennyi ellepi, megfőzzük. Utána 1,2 kiló cukrot öntünk bele, és meg-megkeverve még kb. 20 percig kis lángon főzzük. Csipetnyi tartósítószert keverünk bele, és kis üvegekbe töltve, lekötve szárazgőzbe rakjuk.


DZSEM, LEKVÁR, CSATNI

Sült narancs

Hozzávalók 4 személyre: 3 db narancs, 2 db alma, porcukor, vaj, (rum)

Elkészítése:

Három narancsot alaposan - sárga és fehér héjától egyaránt - megtisztítunk és vékonyra felkarikázzuk. Két almát héjastól felkarikázunk, és kis pogácsaszaggatóval kivágjuk belőlük a magházat.

Kivajazunk egy lapos tűzálló tálat, vagy zománcos tepsit. Félig egymásra fektetjük a narancs-, illetve almaszeleteket (egyik sorba narancs, a másikba alma kerüljön), az egészet bőven meghintjük porcukorral, és a forró sütőbe tolva, élénk tűznél addig sütjük, míg tetején a cukor pirulni nem kezd. Vigyázzunk a sütésnél, mert könnyen megéghet! Azon forrón tálaljuk.

Ha szeretjük a rum ízét, sütés után nagyon kevés rumot csepegtethetünk a gyümölcsre, de anélkül is jó.


DESSZERT, ÉDESSÉG

Tárkonyos debreceni leves

Hozzávalók: debreceni, sárgarépa, fehérrépa, zeller, karalábé, vöröshagyma, tejföl, liszt, tárkony, só, egész bors, reszelt citromhéj

Elkészítése:

A megtisztított és karikákra vágott sárgarépát, fehérrépát, karalábét és zellert egy egész hagymával, tárkonnyal, sóval, szemes borssal és reszelt citromhéjjal feltesszük főni. Mikor a zöldségek már majdnem megpuhultak, akkor hozzáadjuk a karikázott debrecenit, és tejfölös habarással besűrítjük. Jól átforraljuk. Egytálételként tálaljuk.


LEVESEK, EGYTÁLÉTELEK

Sült hal

Hozzávalók 4 személyre: 1 kg hal, 3 dl tejföl, 1 ek. reszelt vöröshagyma, 5 dkg margarin, 1 citrom, pirospaprika, só, őrölt bors

Elkészítése:

A halat megtisztítjuk, jól megmossuk, aztán felbontjuk. A vastag húsát beirdaljuk és kívül-belül besózzuk. A tálba, amelyben sütjük, keresztben és hosszában két-három tiszta fapálcikát teszünk. Ezekre fektetjük a halat, ráöntjük a tejfölt, meghintjük az apróra vagdalt vöröshagymával, pirospaprikával, törött borssal, és margarint morzsolunk rá. Kb. 1 óráig sütjük forró sütőben, de nem erős lángon. Közben gyakran locsoljuk saját levével. (Ha szükséges, egy-két evőkanál vizet öntünk rá.)

Citromkarikákkal díszítve, rizskörettel tálaljuk.


FOLYAMI HAL, PONTY

 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót
 

RECEPTKERESŐ

 Keresés hozzávalók szerint

 
RECEPTEK
 
HIDEGKONYHA, SZENDVICSEK
 
LEVESEK, LEVESBETÉTEK
 
FŐZELÉKEK
 
HÚS- ÉS HALÉTELEK
 
HÚSOK, HÚSKÉSZÍTMÉNYEK
 
BÁRÁNY / BIRKA
 
CSIRKE, TYÚK
 
HALAK,TENGER GYÜMÖLCSEI
 
KACSA
 
LIBA
 
MARHA, BORJÚ
 
NYÚL
 
PULYKA
 
SERTÉS
 
STRUCC
 
   VAD
 
TÉSZTÁK, RIZSÉTELEK
 
SÜTEMÉNYEK, DESSZERTEK, PÉKÁRUK
 
ZÖLDSÉGES ÉTELEK
 
SALÁTÁK
 
ITALOK
 
BEFŐZÉS, TARTÓSÍTÁS
 
VILÁGKONYHA
 


Figyelem, figyelem! A második vágányra karácsonyi mese érkezett! Mesés karácsonyt kíván mindenkinek: a Mesetáros    *****    10 éves a Haikyuu!! Ennek alkalmából részletes elemzést olvashatsz az anime elsõ évadáról az Anime Odyssey blogban!    *****    Ismerd meg az F-Zero sorozatot, a Nintendo legdinamikusabb versenyjáték-szériáját! Folyamatosan bõvülõ tartalom.    *****    Advent a Mesetárban! Téli és karácsonyi mesék és színezõk várnak! Nézzetek be hozzánk!    *****    Nagyon pontos és részletes születési horoszkóp, valamint 3 év ajándék elõrejelzés, diplomás asztrológustól. Kattints!!!!    *****    A horoszkóp a lélek tükre,egyszer mindenkinek érdemes belenézni.Keress meg és én segítek értelmezni a csillagok állását!    *****    HAMAROSAN ÚJRA ITT A KARÁCSONY! HA SZERETNÉL KARÁCSONYI HANGULATBA KEVEREDNI, AKKOR KATT IDE: KARACSONY.GPORTAL.HU    *****    Nyakunkon a Karácsony, ajándékozz születési horoszkópot barátaidnak, ismerõseidnek.Nagyon szép ajándék! Várlak, kattints    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!    *****    A legfrissebb hírek a Super Mario világából és a legteljesebb adatbázis a Mario játékokról.Folyamatosan bõvülõ tartalom.    *****    Gigágá! Márton napján is gyertek a Mesetárba! Nemcsak libát, de kacsát is kaptok! Játsszatok velünk!    *****    A Nintendo a Nintendo Music-kal megint valami kiváló dolgot hozott létre! Alaposan nagyító alá vettem, az eredmény itt.    *****    Leanderek, Parfümök, Olajok, és Szépségápolási termékek! Használd a LEVI10 kupont és kapj 10% kedvezményt!Megnyitottunk    *****    Megjelent a Nintendo saját gyártású órája, a Nintendo Sound Clock Alarmo! Ha kíváncsi vagy, mit tud, itt olvashatsz róla    *****    Megnyílt a webáruházunk! Parfümök, Szépségápolási termékek, Olajok mind egy helyen! Nyitási akciók, siess mert limitált!    *****    Az általam legjobbnak vélt sportanimék listája itt olvasható. Top 10 Sportanime az Anime Odyssey-n!    *****    Pont ITT Pont MOST! Pont NEKED! Már fejlesztés alatt is szebbnél szebb képek! Ha gondolod gyere less be!    *****    Megnyílt a webáruházunk! NYITÁSI AKCIÓK! Tusfürdõ+Fogkrém+Sampon+Izzadásgátló+multifunkcionális balzsam most csak 4.490!    *****    Új mese a Mesetárban! Téged is vár, gyere bátran!    *****    Veterán anime rajongók egyik kedvence a Vadmacska kommandó. Retrospektív cikket olvashatsz róla az Anime Odyssey blogban