Tojásos gombóc Hozzávalók 2 személyre: 25 dkg burgonya, 4 főtt tojás, 2 dkg vaj, 2 ek. tejföl, 1 kk. mustár, szardellapaszta, só, zsemlemorzsa, liszt, olaj
Elkészítése:
25 dkg burgonyát héjában megfőzünk. Közben 4 db tisztított kemény tojást hosszában kettévágunk, sárgájukat kiszedjük, összetörjük, elkeverjük 2 dkg vajjal, 2 evőkanál tejföllel, egy kávéskanál mustárral, szardellapasztával, sóval és nagyon kevés zsemlemorzsával, majd visszatöltjük a fehérjékbe.
A hámozott burgonyából liszttel félkemény gombóctésztát készítünk. Akkora négyszögeket vágunk belőle, hogy a fél tojás beleférjen. A gombócokat bő, forró olajban kisütjük, majd jól lecsurgatjuk.
Ha önálló ételként fogyasztjuk, akkor reszelt sajttal megszórva tálaljuk, egyébként főzelékekhez feltétként adjuk.
Piskótapuding idénygyümölccsel Hozzávalók 4 személyre: 15 dkg babapiskóta, 4 dl tej, 2 dkg vaj, 1 cs. vaníliás cukor, 4 tojás, 1-2 ek. porcukor, vaj, zsemlemorzsa, idénygyümölcsök (eper, málna, cseresznye, meggy, ribizli stb.)
Elkészítése:
Tizenöt babapiskótát apróra tördelünk és egy mélyebb tálba tesszük. Négy dl tejet 2 dkg vajjal és egy csomag vaníliás cukorral felforralunk, ráöntjük a piskótára és jól összevegyítjük vele.
Négy tojásfehérjéből kemény habot verünk, egyenként hozzákeverjük a tojássárgákat, egy evőkanál porcukorral édesítjük, s végül elvegyítjük a tejes piskótával. A masszát egy vajjal kikent és morzsával megszórt formába öntjük. A formát egy vízzel telt nagyobb edénybe állítjuk, lefedjük, és 25-30 percig gőzöljük.
Lapos tálra borítva körberakjuk gyengén cukrozott idénygyümölccsel: eperrel, málnával, kimagozott cseresznyével, meggyel, leszemezett ribizlivel stb.
Rántott csirke Hozzávalók 2 személyre: egy csirke (kb. 80 dkg-os), só, liszt, tojás, zsemlemorzsa, olaj
Elkészítése:
A csirkét hat részre daraboljuk. A májat és a zúzát a szárnyak közé helyezzük. A csirkedarabokat megsózzuk, majd lisztbe, felvert tojásba és morzsába forgatjuk. Először forró olajban, majd lassú tűzön fedő alatt kb. 20 percig sütjük.
Savanyú tüdő zsemlegombóccal Hozzávalók 4 személyre: a tüdőhöz: 70 dkg sertéstüdő, 1 kis fej vöröshagyma, 1 dl tejföl, 1 kk. mustár, 1 kk. liszt, babérlevél, 1 db citrom vagy kevés ecet, majoranna, só, pirospaprika, őrölt bors, 1 kk. olaj, cukor; a zsemlegombóchoz: 4 db zsemle, 2 dl tej, 2 db tojás, liszt, só
Elkészítése:
A tüdőt babérlevéllel, hagymával, sóval ízesített forró vízbe tesszük, és puhára főzzük. A vízből kivéve lecsurgatjuk. Amikor a tüdő kihűlt, vékony csíkokra szeleteljük.
Az olajból és a lisztből világosbarna rántást készítünk, hozzáadjuk az apróra vágott hagymát, ezt is megpirítjuk, majd megszórjuk kevés pirospaprikával, feleresztjük 3 dl tüdőfőzőlével. Simára keverjük, ízesítjük egy darabka citromhéjjal, babérlevéllel, kevés mustárral, cukorral, csipetnyi majoránnával és citromlével vagy ecettel. Beletesszük a tüdőt, és felforraljuk. Tálaláskor belekeverjük a tejfölt.
A zsemléket apró kockákra vágjuk, és sütőben megpirítjuk, majd ráöntjük a tejet, és 15 percig állni hagyjuk. Összekeverjük a tojásokkal, egy csipet sóval és annyi liszttel, hogy jól formálható masszánk legyen. Vizes kézzel diónyi gombócokat formálunk belőle, és sós vízben 5 percig főzzük, majd leszűrjük.
Páros csillag Hozzávalók kb. 60 darabhoz: A világos tésztához: 25 dkg liszt, 10 dkg cukor, 12,5 dkg vaj, 1 tojás, 1 teáskanál reszelt narancshéj. A sötét tésztához: 25 dkg liszt, 12,5 dkg cukor, 12,5 dkg vaj, 2 dkg kakaópor, 1 evőkanál tej, 1 tojás. A tetejére: kevés porcukor
Elkészítése:
A tészták alapanyagait keverjük össze és nyújtsuk ki kb. 2 mm vastagra, Szúrjunk ki különböző méretű csillagokat, majd tojássárgájával felváltva ragasszunk össze világos, illetve sötét színű csillagokat. Helyezzük őket sütőpapírral kibélelt tepsire és előmelegített sütőben (180 fokon) 18-20 perc alatt süssük ki. A kihűlt süteményeket hintsük meg porcukorral.
Káposztás libacomb Hozzávalók 4 személyre: 2 nagy libacomb, 75 dkg savanyú káposzta, 2 dl tejföl, 1 kis fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 kk. pirospaprika, grillfűszer, fokhagymasó, olaj
Elkészítése:
Két nagy, de nem zsíros libacombot 2-2 darabba vágunk, a bőrét rács alakban behasítjuk, és a húsdarabokat grillfűszerrel meg fokhagymasóval bedörzsöljük. A kuktába másfél deci vizet töltünk, a betétet belerakjuk, és erre fektetjük a húsdarabokat. Az edényt lezárva tűzre tesszük, és a jelzéstől számítva - a comb nagyságától függően - 35-40 percig hagyjuk benne párolódni a húst.
Ezután egy kiskanál olajon megpirítunk egy kis fej apróra vágott vöröshagymát, hozzáadunk két gerezd apró kockákra vágott fokhagymát, és kiskanálnyi pirospaprikával megszórva beleforgatunk 75 deka alaposan kinyomkodott savanyú káposztát. Felöntjük a kukta alján lévő folyadékkal, de ha zsíros volt a hús, akkor csak kevesebbet adunk a káposztához, inkább vízzel pótoljuk. Fedő alatt kb. 10 percig pároljuk, majd két deci tejföllel összekeverve egy tűzálló tálba terítjük. A megpuhult combdarabokat a tetejére fektetjük, és a forró sütőben addig sütjük, amíg a liba kissé meg nem pirult.
(Készíthetjük úgy is, hogy csak a tejfölös káposzta felét terítjük a tál aljára, erre tíz deka, sós vízben főtt rizst szórunk, majd a maradék káposztával befedve, tetején a hússal sütjük meg.)
Bécsi tojás Hozzávalók 2 személyre: 4 főtt tojás, 2 ek. tejföl, 3 dkg sonka, só, petrezselyemzöld, (mustár), liszt, tojás, zsemlemorzsa, olaj
Elkészítése:
4 tisztított főtt tojás tompább végét levágjuk. A sárgájukat kivesszük és áttörjük, majd hozzáadunk tojásonként 1/2 evőkanál tejfölt, 3 dkg finomra vágott sonkát, sót és kevés finomra vágott petrezselymet. (Aki kedveli a pikáns ízeket, az kevés mustárral is ízesítheti.) Ezt a masszát visszatöltjük az üregekbe. A tojásokat a rántott szelethez hasonlóan bundázzuk és kisütjük.
Rakott parajgaluska Hozzávalók 4 személyre: 1 csomag mirelit paraj, 2 dl tej, 2 dl tejföl, 2 ek. finomliszt, 2 tojás, 1 tojássárgája, 5 dkg reszelt sajt, zsemlemorzsa, só, őrölt bors, szerecsendió, olaj
Elkészítése:
Két deci hideg tejet két evőkanál finomliszttel simára keverünk, majd kevergetve sűrű besamelmártássá főzzük. Langyosra hűtjük, és egy csomag felolvadt, alaposan kinyomkodott mirelit parajt, két tojást meg annyi zsemlemorzsát adunk hozzá, hogy sűrű tésztamasszát kapjunk. Sóval, őrölt borssal ízesítjük, és evőkanállal forrásban lévő sós vízbe szaggatjuk. (Ha közben a forró vízbe mártjuk a kanalat, nem ragad rá a tészta.) Megfőzzük, leszűrjük, forró vízzel leöblítjük, majd egy kiolajozott nagy tűzálló tálba rakjuk.
Két deci tejfölt egy tojássárgával meg öt deka reszelt sajttal simára keverünk, csipetnyi reszelt szerecsendióval fűszerezzük, és a parajgaluskákra öntve, a forró sütőben addig sütjük, amíg a teteje halványpiros nem lesz.
Citromos csirke Hozzávalók: csirkemell, tej, só, vaj, citrom
Elkészítése:
Csirkemellet a csontjáról lefejtünk, eltávolítjuk a bőrét és jól kiveregetjük. 20 percig annyi tejben áztatjuk, amennyi a húst éppen ellepi. Ezután jól lecsurgatjuk, sózzuk és teflonedényben, vajon puhára sütjük. Tálaláskor citromlevet csepegtetünk rá.
Rántott tojás krokett Hozzávalók 4 személyre: 4 db tojás, 1 cs. petrezselyemzöld, 1 db zsemle, tej, zsemlemorzsa, só, őrölt bors, olaj a sütéshez
Elkészítése:
3 tojásból híg rántották sütünk. A tejben megáztatjuk a zsemlét, kinyomjuk, összemorzsoljuk és a rántottába tesszük. A keverékbe beleütjük a negyedik tojást. Fűszerekkel ízesítjük, majd a masszából kis kroketteket formálunk, és megforgatjuk a zsemlemorzsában. Bő, forró olajban hirtelen kisütjük és céklasalátával tálaljuk.
|