Hagymás-tejfölös tojás Hozzávalók 1 személyre: kenyér, 3 tojás, 1 nagy fej vöröshagyma, liszt, tejföl, olaj, só, bors, zsemlemorzsa
Elkészítése:
Egy jól kivajazott tűzálló üveg edény alját befedjük vékony szeletekre vágott, hámozott fehér kenyérrel. Személyenként egy nagyobb fej vöröshagymát karikákra vágunk,
és lisztben megforgatunk, forró olajban pirosra sütjük. Közben személyenként 3 db tojást keményre főzünk és szintén karikákra vágjuk.
A tűzálló edénybe lerakott kenyérre egy sor sült hagymát, majd a felvágott tojást teszünk, sózzuk, borsozzuk és bevonjuk tejföllel. Ezt újra hagyma, tojás és tejföl követi. A tetejére vékonyan zsemlemorzsát hintünk. Sütőben kb. 10 percig pirítjuk.
Rebarbaralepény Hozzávalók: 1 kg rebarbara, 30 dkg finomliszt, 20 dkg margarin, 10 dkg porcukor, 25 dkg kristálycukor, 2 tojássárgája, 4 tojásfehérje, 1/2 citrom reszelt héja, citromlé, pikáns gyümölcslekvár
Elkészítése:
30 deka finomlisztet 20 deka Rama margarinnal, 10 deka porcukorral, két tojássárgájával, egy fél citrom reszelt héjával összegyúrunk. Ha nem elég rugalmas, egy kevés hideg vizet is öntünk bele. A hűtőszekrényben legalább két óráig pihentetjük, majd egy akkora lappá nyújtjuk, hogy kibélelhessünk vele egy közepes nagyságú tepsit. Villával megszurkáljuk, a sütőben félig megsütjük, majd valamilyen pikáns gyümö1csízzel vékonyan megkenjük.
Amíg a nyers tészta pihen, egy kiló rebarbarát megtisztítunk, és ötcentis darabokra vágjuk. Egy kevés, 20 deka cukorral ízesített vízben puhára főzzük, majd erős lánggal a levét elpárologtatjuk. Ha már jó száraz, a félig sült tésztalapra terítjük, és négy, habbá vert tojásfehérjével vonjuk be, amelybe öt deka kristálycukrot meg egy kevés citromlevet kevertünk. A forró sütőbe visszatoljuk, de a lángot egy perc múlva nagyon kicsire állítjuk. Addig sütjük - azaz inkább szárítjuk -, amíg a teteje szép rózsaszínű nem lett, ezalatt az alja is átsül.
A tepsiben langyosra hűtjük, majd hideg vízbe mártogatott késsel 3x3 centis kockákra
vágjuk. Langyosan és hidegen egyaránt kitűnő.
Natúr sertésborda Hozzávalók: sertéskaraj, liszt, só, olaj
Elkészítése:
Sertésbordaszeleteket kiverünk, széleit - hogy sütéskor ne ugorjon össze - bevagdossuk, sózzuk és kevés lisztbe forgatjuk. Forró zsiradékban hirtelen megsütjük.
Káposztás paszuly Hozzávalók 4 személyre: 15 dkg tarkabab, 30 dkg savanyú káposzta, 25 dkg füstölt oldalas, 2 nagyobb fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, csemegepaprika, 1 babérlevél, 1 dl tejföl, 1 ek zsír
Elkészítése:
A beáztatott babot a füstölt oldalassal és a babérlevéllel kevés lében félpuhára főzzük, majd hozzáadjuk a savanyú káposztát. Egy evőkanálnyi zsírban finomra vágott vöröshagymát pirítunk, hozzáadunk egy gerezd fokhagymát, pirospaprikát, kikeverjük a tejföllel, és a kész ételbe öntve felforraljuk.
Töltött feta-krumpli Hozzávalók 4 személyre: 8 közepes szem főtt krumpli, 20 dkg fetasajt, 10 dkg kimagozott fekete olívabogyó, 3 szál póréhagyma, 1 cső piros húsú kaliforniai paprika, só, bors, kis ág rozmaring a díszítéshez, olívaolaj
Elkészítése:
Felezzük el hosszában a krumplit, kanállal kissé vájjuk ki a belsejét, az alját vágjuk egyenesre, hogy megálljon. Keverjük össze a krumpli kivájt belsejének a forgácsait a szétmorzsolt fetával. Aprítsuk fel az olívát. Tisztítsuk meg a pórét, karikázzuk vékonyra. Magozzuk ki a paprikát, mossuk meg, kockázzuk apróra. Forgassuk a hozzávalókat a krumplis-fetás masszához. Sózzuk, borsozzuk.
Töltsük a keveréket a felezett krumpliba, tegyünk a tetejére egy kis rozmaringot, és csöpögtessük meg olajjal. A megtöltött krumplikat rakjuk a 15 cm-re tűz fölé helyezett grillrácsra. Fedjük le alufóliával és így süssük kb. 10 percig.
Kínálhatjuk grillezett steakhez, de ropogós salátával vagy kevés citromlével
megcsöpögtetve, hidegen is finom.
Salzburgi galuska mikró módra Hozzávalók 2 személyre: 5 tojásfehérje, 3 tojássárga, 5 dkg kristálycukor, 1 csomag vaníliás cukor, 1 evőkanál rétesliszt, 2 dkg vaj, 1 citrom reszelt héja
Elkészítése:
A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, majd három deka cukorral, a vaníliás cukorral meg a reszelt citromhéjjal tovább verve, a tojássárgákat meg a lisztet is hozzáadjuk.
Egy vajjal kikent és a maradék cukorral beszórt ovális tűzálló tálba vizes tálalókanállal három nagy galuskát szaggatunk belőle, majd a legnagyobb teljesítménnyel két-három percig mikrohullámozzuk. Utána két percig állni hagyjuk, majd azonnal tálaljuk.
Ellentétben a hagyományos salzburgi galuskával, ennek nem a közepe, hanem a külseje marad krémes.
Görög rakott burgonya Hozzávalók 4 személyre: 60 dkg burgonya, 4 tojás, 20 dkg sajt, bélszínroló, tejföl, só, kapor, vaj
Elkészítése:
Két csomag bélszínrolót megsütünk, 60 dkg burgonyát héjában megfőzünk, majd hámozás után karikákra vágjuk. 4 db tojást keményre főzünk és karikázzuk. 20 dkg reszelt sajtot tejföllel, sóval, finomra vágott kaporral jól elkeverünk.
A kivajazott tűzálló edény aljára egy sor burgonyát helyezünk. Sózzuk és a megsült, hosszában félbevágott bélszínrolókat ráfektetjük. Erre rakjuk a tojáskarikákat. Sózzuk, a mártás felével leöntjük. Befedjük a burgonya másik felével és áthúzzuk a mártással. Meleg sütőben kb. 20-25 percig sütjük.
Florentin tojás Hozzávalók 1 személyre: 15 dkg paraj, 2 tojássárgája, 1 tojás, 1 dl tejszín, szódabikarbóna, szerecsendió, só, vaj
Elkészítése:
Személyenként 15 dkg megmosott parajt forró, lobogó szódabikarbónás vízben 5 percig főzünk, leszűrjük és kivajazott tűzálló üvegedénybe tesszük. Szerecsendiót reszelünk rá és megsózzuk. Két tojássárgáját 1 dl tejszínnel jól összedolgozzuk és a parajra öntjük. Ezután annyi egész tojást ütünk rá, ahány személyre készítjük. Forró sütőben sütjük, míg a tejszínes tojás és a tetején levő egész tojás meg nem alvad.
Friss zöldbabsaláta Hozzávalók 4 személyre: 40 dkg zsenge zöldbab, 1 dl száraz fehérbor, 1 húsleveskocka, 2 gerezd fokhagyma, 1 cs. újhagyma, 2-3 ek. olaj, rozmaring
Elkészítése:
40 deka zsenge zöldbabot megtisztítunk, kétcentis darabokra vágjuk, és 1 deci száraz fehérborban, egy húsleveskockával, rozmaringgal meg két gerezd fokhagymával ízesítve puhára főzzük.
A tűzről levéve, de még melegen karikákra belevágjuk egy csomó újhagyma fehér részét, és ha kihűlt, 2-3 evőkanál olajat öntünk bele. Egy napig jégbe hűtjük, csak utána kínáljuk.
Milánói szelet Hozzávalók: sertéshús, makaróni, liszt, tojás, zsemlemorzsa, reszelt sajt, só, őrölt bors, olaj, vaj
Elkészítése:
Sertésszeleteket vékonyra kiverünk. Sózzuk, borssal meghintjük, lisztbe, felvert tojásba, majd fele-fele arányban vegyített reszelt sajt és zsemlemorzsa keverékébe bundázzuk és bő, forró olajban kisütjük. Reszelt sajttal meghintett vajas makarónival tálaljuk.
|