Tojáskrémes kelvirág Hozzávalók 2 személyre: 50 dkg kelvirág (karfiol), 2 dl tejföl, 2 tojás, sajt, só, vaj
Elkészítése:
50 dkg tisztított, mosott, rózsaira szedett kelvirágot sós vízben megfőzünk és - miután lecsurgattuk - kivajazott tűzálló üvegedénybe helyezzük.
Közben 2 dl tejfölbe 2 egész tojást ütünk, sózzuk és jól elkeverjük. A masszát a kelvirágrózsákra öntjük, és sajtot reszelünk a tetejére. Előmelegített sütőben kb. 10 percig sütjük.
Betyársaláta Hozzávalók 4 személyre: 30 dkg burgonya, 50 dkg gomba, 20 dkg sárgarépa, 10 dkg zeller, 20 dkg vöröshagyma, 1 dl olaj, 2-3 ek. citromlé, kapor, fehérbors, cukor, só
Elkészítése:
30 dkg héjában főzött burgonyát, 50 dkg párolt gombát, 20 dkg párolt sárgarépát, 10 dkg párolt zel1ert, 20 dkg nyers vöröshagymát vékonyan felszeletelve, finomra vágott kaporral összekeverünk.
1 dl olajat 2-3 evőkanál citromlével, őrölt fehérborssal, kis cukorral, sóval elkeverünk és a zöldségekkel összekeverjük. Hűtőben 1-2 órát érleljük, hogy az ízek összeérjenek.
Nyírségi szelet Hozzávalók: sertéshús, alma, sajt, liszt, tojás, zsemlemorzsa, só, olaj
Elkészítése:
Sertésszeleteket jól kiverünk és megsózunk. Az egyik felükre vékonyra vágott sajtot
és almakarikákat helyezünk, ráhajtjuk a másik felét, majd a széleket hústűvel összetűzzük. A csomagocskákat a szokásos módon bundázzuk, forró olajban kisütjük.
Burgonyapürével tálaljuk.
Cseresznyemártás Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg cseresznyebefőtt vagy cseresznye, 1 ek. liszt, cukor, 2 dl tejföl, fahéj, szegfűszeg
Elkészítése:
A kimagozott cseresznyét 2-3 evőkanál vízzel felforraljuk és puhára főzzük (a befőttet csak felforraljuk), majd pépessé daráljuk vagy turmixoljuk. A liszttel kevert tejföllel ismét felforraljuk. Cukorral, fahéjjal és szegfűszeggel ízesítjük.
Főtt marhahússal és tört burgonyával tálaljuk.
Triplacsokoládés kocka Hozzávalók: 18-18 dkg vaj és étcsokoládé, 3 tojás, 18 dkg cukor, 6 dkg liszt, 5 dkg kakaó, 20-20 dkg étcsokoládé és tejcsokoládé
Elkészítése:
A vajat és a 18 deka étcsokoládét forró vízfürdőben megolvasztjuk. A tűzről levesszük, majd a habosra vert tojásokat és a cukrot belekeverjük.
A lisztet a kakaóba szitáljuk, és a csokoládés keverékbe forgatjuk. Végül a darabokra tördelt tej- és étcsokoládét is beleszórjuk.
A tésztát sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk, és 180 fokra előmelegített sütőben 35-40 perc alatt megsütjük. Hagyjuk kihűlni, majd kockákra vágva kínáljuk.
Marcipán készítése Hozzávalók: 25 dkg mandula (dió, mogyoró), 25 dkg porcukor, 1 tojásfehérje
Elkészítése:
A mandulát forró vízbe áztatjuk héját lehúzzuk. A megszárított mandulát kávédarálóban finomra őröljük, majd alaposan kikeverjük a cukorral és a tojásfehérjével.
Többféle ízesítéssel is készíthetjük: tehetünk bele rumot, keserűmandula-aromát, őrölt fahéjat, vaníliás cukrot. A mandula helyett dióból vagy mogyoróból is gyúrhatjuk.
Az elkészült masszával ugyanúgy járunk el, mintha tészta lenne: azaz kinyújtjuk és formákat vágunk ki belőle. Az apró kockákat, rombuszokat, golyókat azután kandírozott gyümölccsel, egész szem mogyoróval, mandulával, félbevágott dióval díszítjük, vagy olvasztott csokoládéba mártjuk.
Sajtgombóc olaszosan Hozzávalók 4 személyre: 30 dkg hosszú szemű rizs, 15 dkg gouda sajt, 1 csomó újhagyma, 1 tojás, 5-6 ek. liszt, 4 dl zöldségerőleves (kockából), 2 kis fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 5 apró paradicsom (kb. 25 dkg), 25 dkg csiperkegomba, 2 csokor bazsalikom, 2 ek. olaj, 50 dkg átpasszírozott paradicsom, frissen őrölt fekete bors, só
Elkészítése:
A rizst forrásban lévő, sós vízbe tesszük, és fedő alatt, alacsony hőfokon kb. 20 percig pároljuk. A gouda sajtot durvára lereszeljük. A megtisztított újhagymát megmossuk. A felét vékonyan felkarikázzuk, a többit kb. 5 cm-es darabokra vágjuk.
A lecsöpögtetett rizst összegyúrjuk a tojással, a liszttel, a sajttal és a hagymakarikákkal, majd sóval, borssal ízesítjük. Lisztes kézzel 8 egyforma gombócot formálunk, és az enyhén gyöngyöző levesben, alacsony hőfokon, kb. 15 percig főzzük.
A megtisztított vöröshagymát és fokhagymát apróra felkockázzuk. A paradicsom kemény közepét kivágjuk, héját keresztben bemetsszük, majd leforrázzuk és meghámozzuk. Félbevágjuk, a magokat kikaparjuk, és a húsát cikkekre vágjuk. A megtisztított, megmosott gombát négyfelé vágjuk. A bazsalikomot megmossuk, lerázzuk, és keveset félreteszünk a díszítéshez. A többit felaprítjuk.
A kétféle hagymát a felforrósított olajon üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a gombát meg a maradék újhagymát, és rövid ideig együtt sütjük. Belekeverjük az átpasszírozott paradicsomot, a bazsalikomot meg a paradicsomcikkeket, és 5-8 percig főzzük. Sóval, borssal fűszerezzük. A sajtgombócokat a zöldséges paradicsommártással leöntjük, és a félretett bazsalikomlevelekkel díszítjük.
Berlini karaj Hozzávalók 4 személyre: 4 szelet (egyenként 25 dkg) sertéskaraj, 4 alma, 2 ek. reszelt ecetes torma, 2 ek. citromlé, 2 ek. pirított vöröshagyma, só, őrölt bors
Elkészítése:
Vágjunk vízszintes "zsebet" a hússzeletbe. Mossuk meg az almát, vágjuk ki a magházat. Két almát szeleteljünk fel a többit reszeljük le, majd keverjük össze a tormával, a citromlével és a pirított hagymával. Ízlés szerint sózzuk-borsozzuk. Töltsük a masszát a húsokba vágott mélyedésbe, és a grillezésig tegyük a hűtőbe.
Sózzuk és borsozzuk meg a töltött hússzeleteket, és a forró grillrácson, 15 cm-re a tűz fölött kb. 6-8 percig süssük át a szeletek mindkét oldalát. Amíg a hús sül, grillezzük át mellette az almaszeleteket is.
,
Kapros-túrós rakott burgonya Hozzávalók: burgonya, tehéntúró, tejföl, kapor, vaj, só
Elkészítése:
A héjában főtt és tisztított burgonyákat karikákra vágjuk. Egyharmadát kivajazott üvegedénybe rétegezzük, sózzuk és megkenjük az áttört tehéntúróval, a tejföllel és a
finomra vágott kaporral előkészített krémmel. Újra burgonya, majd túrókrém és burgonya
következik. Tetejére vajdarabkákat morzsolunk és forró sütőben kb. 20 percig sütjük.
Patisszon görög módra Hozzávalók 4 személyre: 1/2 kg burgonya, 1/2 kg-os patisszon (csillagtök), 5 dkg füstölt szalonna, 2-3 db zöldpaprika, 2-3 db paradicsom, olaj, só, őrölt bors
Elkészítése:
Fél kg burgonyát héjában megfőzünk, majd megtisztítjuk és karikára vágjuk. Öt dkg füstölt szalonnát apró kockákra vágunk, 2-3 húsos zöldpaprikát és ugyanennyi paradicsomot is felkarikázunk. Egy kb. fél kilós patisszont megtisztítunk, s miután magját kikapartuk (ha zsenge, benne is hagyhatjuk), kb. 1 centiméter vastag szeletekre vágjuk.
Egy tűzálló tálat olajjal kikenünk, az aljára terítünk egy sor burgonyakarikát, megsózzuk, borsozzuk, és megszórjuk szalonnakockákkal. Erre teszünk egy sor patisszonszeletet, sózzuk, rátesszük a zöldpaprika- és paradicsomszeleteket, ismét szalonnakockák, patisszonszeletek következnek, és beborítjuk a maradék burgonyával. Megsózzuk, tejföllel meglocsoljuk, és forró sütőben - fedő alatt - fél óráig sütjük, majd fedő nélkül a tetejét öt perc alatt megpirítjuk.
|