Rakott burgonya Réka módra Hozzávalók 4 személyre: 1 kg burgonya, 20 dkg füstölt szalonna, 10 dkg füstölt kolbász, vöröshagyma, paprika, paradicsom, 2 dl tejföl, 1 tojássárgája, só
Elkészítése:
A tűzálló edény aljára kockára vágott füstölt szalonnát helyezünk (a felét). Erre rakjuk a hámozott és karikázott nyers burgonya felét. Sózzuk, karikára vágott kolbászt és vöröshagymát, valamint szintén szeletelt paprikát, paradicsomot - télen lecsót - adunk hozzá. Befedjük a burgonya másik felével, sózzuk. Tetejére újra kockázott szalonnát rakunk és közepesen meleg sütőbe toljuk.
A sütés befejezése előtt 10 perccel tojássárgájával elkevert tejföllel áthúzzuk. Addig sütjük, amíg aranysárga nem lesz.
Szalonnás májacska Hozzávalók 4 személyre: 1 csomag mirelit csirkemáj, füstölt szalonna (sliced bacon), fokhagyma, majoranna
Elkészítése:
Hagyunk felolvadni egy csomag fagyasztott csirkemájat, és a szíveket leszedve róla, a májat alaposan átmossuk, majd szűrőkanálba téve lecsepegtetjük. Ezután mindegyik májat nagyon vékony húsos szalonnaszeletbe göngyölünk, hogy körös-körül átölelje, és tűzálló tálra egymás mellé fektetjük. Sózni nem szabad, mert attól a máj megkeményedhet, de ha szeretjük, egy kevés fokhagymát, esetleg majorannát tehetünk a máj és a szalonna közé. A forró sütőbe toljuk, és erős lánggal addig sütjük, amíg a szalonna ropogósra pirul, ezalatt a máj is átsült. Azon frissiben, burgonyával vagy főzelékkel kínáljuk.
(Ha marad, sose melegítsük meg, inkább készítsünk belőle pástétomot: a májat a szalonnával együtt finomra daráljuk, és ugyanannyi súlyú margarinnal, egy kevés mustárral, sóval, őrölt borssal meg pástétomfűszerrel vagy majoránnával habosra keverjük. Tálalásig jégbe hűtjük. Ha kivizezett formába vagy csészébe nyomjuk, abból tálra boríthatjuk, és szeletelhetjük a dermedés után.)
Paradicsom tojással töltve Hozzávalók: paradicsom, tojás, só, őrölt bors, vaj
Elkészítése:
Nagyobb paradicsomokat megmosunk, tetejüket levágjuk, belsejét kikaparjuk. Az üregeket sózzuk, borsozzuk, egy kevés vajat teszünk az aljára és egy-egy tojást ütünk bele.
A paradicsomokat gyengén kivajazott tűzálló tálba helyezzük, és forró sütőben addig sütjük, míg a tojásfehérje meg nem keményedik.
Kelkáposztás csülök Hozzávalók 4 személyre: 1 nagy (vagy 2 kicsi) nyers mellső csülök, 1 kg kelkáposzta, 2 dl tejföl, 1 tojássárgája, olaj, só, (grillfűszer)
Elkészítése:
A csülköt alaposan megtisztítjuk, és sóval vagy grillfűszerrel bedörzsöljük. A kuktafazék aljára másfél deci vizet töltünk, a betétet belerakjuk, és erre fektetjük a húst. A kuktát lezárva, a jelzéstől számítva - a csülök nagyságától függően - 50-60 percig hagyjuk a tűzön.
Közben egy kiló kelkáposztát sós vízben megabálunk, lecsepegtetjük, és leveleire szedjük. A puha húst kicsontozzuk, hüvelykujjnyi vastag hasábokra vágjuk, és mindegyiket 1-1 káposztalevélbe göngyöljük. Vékonyan kiolajozott tűzálló tálba fektetjük, ha kell több rétegben is.
A kukta alján maradt levet zsírjára sütjük, majd először két deci tejföllel, utána egy tojássárgájával simára keverjük, és a kelgöngyölegekre öntjük. A sütőben az egészet átsütjük, de nem pirítjuk meg. Párolt rizzsel tálaljuk.
Rablóhús Hozzávalók 2 személyre: 30 dkg sertéscomb, 30 dkg burgonya, 10 dkg füstölt szalonna, 2 fej vöröshagyma, só, őrölt bors, olaj
Elkészítése:
A húsból 3-4 centiméteres szeleteket, a burgonyából, hagymából kicsit vastagabb karikákat, a szalonnából szélesebb csíkokat vágunk. Az így elkészített nyersanyagokat kihegyezett hurkapálcikára felfűzzük úgy, hogy a burgonyával kezdjük és fejezzük is be. Sózzuk, törött borssal meghintjük, és bő, forró olajban kisütjük. Vegyes savanyúsággal tálaljuk.
Csirkebecsinált Hozzávalók 4 személyre: 1 csirke, 2 kisebb sárgarépa, 2 kisebb fehérrépa, 1 kisebb zeller, 1 közepes fej vöröshagyma, 1 cs. petrezselyemzöld, 1/2 fej karalábé, 1 dl tejszín, 3 ek. liszt, 4 dkg margarin, só, őrölt bors, 3 ek. étolaj
Elkészítése:
A csirkét megtisztítjuk, kibontjuk, feldaraboljuk és alaposan megmossuk. Feltesszük főni annyi vízben, hogy éppen ellepje.
A sárgarépát, a fehérrépát és a zellert megtisztítjuk, megmossuk, és kis hasábokra vágjuk. A hagymát megtisztítjuk, megmossuk és a főzővízbe tesszük. Sóval, borssal ízesítve párolni kezdjük.
A margarinból és a lisztből világos rántást készítünk, amelybe belekeverjük a finomra vágott petrezselyemzöldet, majd hideg vízzel felengedjük és simára keverjük. A félig megfőtt csirkét berántjuk. Kivesszük belőle a hagymát, és a csirkét puhára pároljuk. Megsózzuk, beleöntjük a tejszínt, és így is megrotyogtatjuk. Párolt rizzsel tálaljuk.
Túrós metélt Hozzávalók: 50 dkg félzsíros túró, 20 dkg cérnametélt, 50 dkg alma, 4 tojás, 10 dkg mazsola, 3 dl rostos narancs leve, 15 dkg cukor, 10 dkg vaj, 1 tasak vaníliás pudingpor, 1 tk. sütőpor, 1 ek. porcukor
Elkészítése:
Megfőzzük a tésztát, majd leszűrjük.
Egy keverőtálban a tojássárgákat kikeverjük a cukorral, hozzáadjuk a sütőport, a száraz pudingport, a felolvasztott, de már nem meleg vajat, valamint apránként belekeverjük a narancslevet.
Ezután beleforgatjuk a reszelt almát (levével együtt), és a kihűlt, főtt tésztát. Végül belekeverjük a villával áttört túrót, a megmosott és leszárazott mazsolát, valamint a tojásfehérjékből vert kemény habot.
Egy kapcsos kerek tortaforma alját vajjal kikenjük, meghintjük a porcukorral, és belesimítjuk a masszát. Előmelegített forró sütőbe toljuk, és közepesnél valamivel kisebb lángon, lassú tűzön megsütjük. Ha a teteje barnulni kezdene, az előtt, hogy a belseje is átsült volna, letakarjuk alufóliával. A formában hagyjuk kihűlni, majd lekapcsoljuk az oldalát, és a tortalappal együtt csúsztatjuk tálra.
Szűzpecsenye narancsos mártásban Hozzávalók 4 személyre: 1 nagyobb szűzpecsenye (kb. 1 kg), 2 narancs, 3 gerezd fokhagyma, 2 ek. olívaolaj, 2 ek. cukor, 1 kk. frissen reszelt gyömbér, só, őrölt bors
Elkészítése:
Mossuk és konyhai papírtörlővel szárítsuk meg a húst. Vágjuk kb. másfél ujjnyi szeletekre.
A páchoz tisztítsuk meg és zúzzuk össze a fokhagymát. Mossuk meg a narancsot, a héját reszeljük le, a levét facsarjuk tálkába. Keverjük el a narancs levét a lereszelt héjával, az olajjal, a cukorral, a zúzott fokhagymával és a reszelt gyömbérrel. Kenjük be a páccal a hússzeletek minden oldalát, és fóliával lefedve legalább 24 órára tegyük a hűtőbe.
Kb. 15 cm-re a tűz fölé helyezett, olajjal megkent rácsra téve 5-6 percig süssük a szeletek mindkét oldalát, közben kenegessük a húsok alatt megmaradt narancsos páclével, amíg a pácban lévő cukortói enyhén karamellesre pirul.
,
Mazuri uborkás burgonya Hozzávalók 4 személyre: 8 nagyobb burgonya, 4 közepes uborka, 4 dl joghurt, 2 tojássárgája, 1 kis tubus majonéz, só, őrölt bors, kapor, vaj
Elkészítése:
A burgonyát héjában megfőzzük és tisztítás után karikákra vágjuk. Közben az uborkát meghámozunk és nagyobb kockákra vágjuk. Gyengén sós vízben puhára főzzük.
A joghurtot a majonézzel, sóval, törött borssal, 2 tojássárgájával és a közben megfőtt és leszűrt uborkával összedolgozunk.
A burgonyakarikákat kivajazott tűzálló edénybe rakjuk, áthúzzuk az uborkása mártással. Finomra vágott kaporral meghintjük és előmelegített sütőben kb. 15 percig sütjük.
, ,
Gombás újburgonya Hozzávalók 4 személyre: 1 kg újburgonya, 50 dkg gomba, füstölt szalonna, só, vaj/olaj
Elkészítése:
A burgonyát megtisztítjuk, és egészben, sós vízben puhára főzzük, majd alaposan lecsepegtetve egy kivajazott vagy kiolajozott tűzálló tálba terítjük. Egy fél kiló gombát megtisztítunk, és a kalapjukat a szár irányában középen behasítjuk. A vágatba 1-1 hajszálvékony füstölt szalonnaszeletet tűzünk, és a gombákat szárukkal lefelé a burgonya közé állítjuk. Az üres burgonyarészekre is hajszálvékony szalonnaszeleteket fektetünk, és a tálat a forró sütőbe tolva addig sütjük, amíg a gomba át nem sül, a szalonna ropogós nem lesz. Egy nagy tál salátával kitűnő, különleges egytálétel.
,
|