Ízvilág receptgyűjtemény

 
Új receptek
Friss bejegyzések
Friss hozzászólások
 

HETI MENÜK
 
DIÉTÁK
 
DIÉTÁS RECEPTEK
 

 

VALENTIN-NAPI RECEPTEK
 
HÚSVÉTI RECEPTEK
 
KARÁCSONYI, ADVENTI RECEPTEK
 
SZILVESZTERI, ÚJÉVI RECEPTEK
 
KISOKOS
 
FŰSZER- ÉS GYÓGYNÖVÉNYEK
 
GYÜMÖLCSÖK
 
ZÖLDSÉGEK
 

Naptár
2025. Január
HKSCPSV
30
31
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
<<   >>
 
 

 

Új receptek
Archívum - 2010.

Rakott burgonya Réka módra

Hozzávalók 4 személyre: 1 kg burgonya, 20 dkg füstölt szalonna, 10 dkg füstölt kolbász, vöröshagyma, paprika, paradicsom, 2 dl tejföl, 1 tojássárgája, só

Elkészítése:

A tűzálló edény aljára kockára vágott füstölt szalonnát helyezünk (a felét). Erre rakjuk a hámozott és karikázott nyers burgonya felét. Sózzuk, karikára vágott kolbászt és vöröshagymát, valamint szintén szeletelt paprikát, paradicsomot - télen lecsót - adunk hozzá. Befedjük a burgonya másik felével, sózzuk. Tetejére újra kockázott szalonnát rakunk és közepesen meleg sütőbe toljuk.

A sütés befejezése előtt 10 perccel tojássárgájával elkevert tejföllel áthúzzuk. Addig sütjük, amíg aranysárga nem lesz.


BURGONYA

Szalonnás májacska

Hozzávalók 4 személyre: 1 csomag mirelit csirkemáj, füstölt szalonna (sliced bacon), fokhagyma, majoranna

Elkészítése:

Hagyunk felolvadni egy csomag fagyasztott csirkemájat, és a szíveket leszedve róla, a májat alaposan átmossuk, majd szűrőkanálba téve lecsepegtetjük. Ezután mindegyik májat nagyon vékony húsos szalonnaszeletbe göngyölünk, hogy körös-körül átölelje, és tűzálló tálra egymás mellé fektetjük. Sózni nem szabad, mert attól a máj megkeményedhet, de ha szeretjük, egy kevés fokhagymát, esetleg majorannát tehetünk a máj és a szalonna közé. A forró sütőbe toljuk, és erős lánggal addig sütjük, amíg a szalonna ropogósra pirul, ezalatt a máj is átsült. Azon frissiben, burgonyával vagy főzelékkel kínáljuk.

(Ha marad, sose melegítsük meg, inkább készítsünk belőle pástétomot: a májat a szalonnával együtt finomra daráljuk, és ugyanannyi súlyú margarinnal, egy kevés mustárral, sóval, őrölt borssal meg pástétomfűszerrel vagy majoránnával habosra keverjük. Tálalásig jégbe hűtjük. Ha kivizezett formába vagy csészébe nyomjuk, abból tálra boríthatjuk, és szeletelhetjük a dermedés után.)


CSIRKEMÁJ

Paradicsom tojással töltve

Hozzávalók: paradicsom, tojás, só, őrölt bors, vaj

Elkészítése:

Nagyobb paradicsomokat megmosunk, tetejüket levágjuk, belsejét kikaparjuk. Az üregeket sózzuk, borsozzuk, egy kevés vajat teszünk az aljára és egy-egy tojást ütünk bele.

A paradicsomokat gyengén kivajazott tűzálló tálba helyezzük, és forró sütőben addig sütjük, míg a tojásfehérje meg nem keményedik.


PARADICSOM

Kelkáposztás csülök

Hozzávalók 4 személyre: 1 nagy (vagy 2 kicsi) nyers mellső csülök, 1 kg kelkáposzta, 2 dl tejföl, 1 tojássárgája, olaj, só, (grillfűszer)

Elkészítése:

A csülköt alaposan megtisztítjuk, és sóval vagy grillfűszerrel bedörzsöljük. A kuktafazék aljára másfél deci vizet töltünk, a betétet belerakjuk, és erre fektetjük a húst. A kuktát lezárva, a jelzéstől számítva - a csülök nagyságától függően - 50-60 percig hagyjuk a tűzön.

Közben egy kiló kelkáposztát sós vízben megabálunk, lecsepegtetjük, és leveleire szedjük. A puha húst kicsontozzuk, hüvelykujjnyi vastag hasábokra vágjuk, és mindegyiket 1-1 káposztalevélbe göngyöljük. Vékonyan kiolajozott tűzálló tálba fektetjük, ha kell több rétegben is.

A kukta alján maradt levet zsírjára sütjük, majd először két deci tejföllel, utána egy  tojássárgájával simára keverjük, és a  kelgöngyölegekre öntjük. A sütőben az egészet átsütjük, de nem pirítjuk meg. Párolt rizzsel tálaljuk.


SERTÉSCSÜLÖK

Rablóhús

Hozzávalók 2 személyre: 30 dkg sertéscomb, 30 dkg burgonya, 10 dkg füstölt szalonna, 2 fej vöröshagyma, só, őrölt bors, olaj

Elkészítése:

A húsból 3-4 centiméteres szeleteket, a burgonyából, hagymából kicsit vastagabb karikákat, a szalonnából szélesebb csíkokat vágunk. Az így elkészített nyersanyagokat kihegyezett hurkapálcikára felfűzzük úgy, hogy a burgonyával kezdjük és fejezzük is be. Sózzuk, törött borssal meghintjük, és bő, forró olajban kisütjük. Vegyes savanyúsággal tálaljuk.


SERTÉSCOMB

Csirkebecsinált

Hozzávalók 4 személyre: 1 csirke, 2 kisebb sárgarépa, 2 kisebb fehérrépa, 1 kisebb zeller, 1 közepes fej vöröshagyma, 1 cs. petrezselyemzöld, 1/2 fej karalábé, 1 dl tejszín, 3 ek. liszt, 4 dkg margarin, só, őrölt bors, 3 ek. étolaj

Elkészítése:

A csirkét megtisztítjuk, kibontjuk, feldaraboljuk és alaposan megmossuk. Feltesszük főni annyi vízben, hogy éppen ellepje.

A sárgarépát, a fehérrépát és a zellert megtisztítjuk, megmossuk, és kis hasábokra vágjuk. A hagymát megtisztítjuk, megmossuk és a főzővízbe tesszük. Sóval, borssal ízesítve párolni kezdjük.

A margarinból és a lisztből világos rántást készítünk, amelybe belekeverjük a finomra vágott petrezselyemzöldet, majd hideg vízzel felengedjük és simára keverjük. A félig megfőtt csirkét berántjuk. Kivesszük belőle a hagymát, és a csirkét puhára pároljuk. Megsózzuk, beleöntjük a tejszínt, és így is megrotyogtatjuk. Párolt rizzsel tálaljuk.


CSIRKE

Túrós metélt

Hozzávalók: 50 dkg félzsíros túró, 20 dkg cérnametélt, 50 dkg alma, 4 tojás, 10 dkg mazsola, 3 dl rostos narancs leve, 15 dkg cukor, 10 dkg vaj, 1 tasak vaníliás pudingpor, 1 tk. sütőpor, 1 ek. porcukor

Elkészítése:

Megfőzzük a tésztát, majd leszűrjük.

Egy keverőtálban a tojássárgákat kikeverjük a cukorral, hozzáadjuk a sütőport, a száraz pudingport, a felolvasztott, de már nem meleg vajat, valamint apránként belekeverjük a narancslevet.

Ezután beleforgatjuk a reszelt almát (levével együtt), és a kihűlt, főtt tésztát. Végül belekeverjük a villával áttört túrót, a megmosott és leszárazott mazsolát, valamint a tojásfehérjékből vert kemény habot.

Egy kapcsos kerek tortaforma alját vajjal kikenjük, meghintjük a porcukorral, és belesimítjuk a masszát. Előmelegített forró sütőbe toljuk, és közepesnél valamivel kisebb lángon, lassú tűzön megsütjük. Ha a teteje barnulni kezdene, az előtt, hogy a belseje is átsült volna, letakarjuk alufóliával. A formában hagyjuk kihűlni, majd lekapcsoljuk az oldalát, és a tortalappal együtt csúsztatjuk tálra.

 

Szűzpecsenye narancsos mártásban

Hozzávalók 4 személyre: 1 nagyobb szűzpecsenye (kb. 1 kg), 2 narancs, 3 gerezd fokhagyma, 2 ek. olívaolaj, 2 ek. cukor, 1 kk. frissen reszelt gyömbér, só, őrölt bors

Elkészítése:

Mossuk és konyhai papírtörlővel szárítsuk meg a húst. Vágjuk kb. másfél ujjnyi szeletekre.

A páchoz tisztítsuk meg és zúzzuk össze a fokhagymát. Mossuk meg a narancsot, a héját reszeljük le, a levét facsarjuk tálkába. Keverjük el a narancs levét a lereszelt héjával, az olajjal, a cukorral, a zúzott fokhagymával és a reszelt gyömbérrel. Kenjük be a páccal a hússzeletek minden oldalát, és fóliával lefedve legalább 24 órára tegyük a hűtőbe.

Kb. 15 cm-re a tűz fölé helyezett, olajjal megkent rácsra téve 5-6 percig süssük a szeletek mindkét oldalát, közben kenegessük a húsok alatt megmaradt narancsos páclével, amíg a pácban lévő cukortói enyhén karamellesre pirul.


GRILL, BOGRÁCS, SERTÉSSZŰZ

Mazuri uborkás burgonya

Hozzávalók 4 személyre: 8 nagyobb burgonya, 4 közepes uborka, 4 dl joghurt, 2 tojássárgája, 1 kis tubus majonéz, só, őrölt bors, kapor, vaj

Elkészítése:

A burgonyát héjában megfőzzük és tisztítás után karikákra vágjuk. Közben az uborkát meghámozunk és nagyobb kockákra vágjuk. Gyengén sós vízben puhára főzzük.

A joghurtot a majonézzel, sóval, törött borssal, 2 tojássárgájával és a közben megfőtt és leszűrt uborkával összedolgozunk.

A burgonyakarikákat kivajazott tűzálló edénybe rakjuk, áthúzzuk az uborkása mártással. Finomra vágott kaporral meghintjük és előmelegített sütőben kb. 15 percig sütjük.


EGYTÁLÉTELEK, BURGONYA, LENGYEL

Gombás újburgonya

Hozzávalók 4 személyre: 1 kg újburgonya, 50 dkg gomba, füstölt szalonna, só, vaj/olaj

Elkészítése:

A burgonyát megtisztítjuk, és egészben, sós vízben puhára főzzük, majd alaposan lecsepegtetve egy kivajazott vagy kiolajozott tűzálló tálba terítjük. Egy fél kiló gombát megtisztítunk, és a kalapjukat a szár irányában középen behasítjuk. A vágatba 1-1 hajszálvékony füstölt szalonnaszeletet tűzünk, és a gombákat szárukkal lefelé a burgonya közé állítjuk. Az üres burgonyarészekre is hajszálvékony szalonnaszeleteket fektetünk, és a tálat a forró sütőbe tolva addig sütjük, amíg a gomba át nem sül, a szalonna ropogós nem lesz. Egy nagy tál salátával kitűnő, különleges egytálétel.


EGYTÁLÉTELEK, BURGONYA

 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót
 

RECEPTKERESŐ

 Keresés hozzávalók szerint

 
RECEPTEK
 
HIDEGKONYHA, SZENDVICSEK
 
LEVESEK, LEVESBETÉTEK
 
FŐZELÉKEK
 
HÚS- ÉS HALÉTELEK
 
HÚSOK, HÚSKÉSZÍTMÉNYEK
 
BÁRÁNY / BIRKA
 
CSIRKE, TYÚK
 
HALAK,TENGER GYÜMÖLCSEI
 
KACSA
 
LIBA
 
MARHA, BORJÚ
 
NYÚL
 
PULYKA
 
SERTÉS
 
STRUCC
 
   VAD
 
TÉSZTÁK, RIZSÉTELEK
 
SÜTEMÉNYEK, DESSZERTEK, PÉKÁRUK
 
ZÖLDSÉGES ÉTELEK
 
SALÁTÁK
 
ITALOK
 
BEFŐZÉS, TARTÓSÍTÁS
 
VILÁGKONYHA
 


Könyves oldal - Ágica Könyvtára - ahol megnézheted milyen könyveim vannak, miket olvasok, mik a terveim...    *****    Megtörtént Bûnügyekkel foglalkozó oldal - magyar és külföldi esetek.    *****    Why do all the monsters come out at night? - Rose Harbor, a város, ahol nem a természetfeletti a legfõbb titok - FRPG    *****    A boroszkányok gyorsan megtanulják... Minden mágia megköveteli a maga árát. De vajon mekkora lehet ez az ár? - FRPG    *****    Alkosd meg a saját karaktered, és irányítsd a sorsát! Vajon képes lenne túlélni egy ilyen titkokkal teli helyen? - FRPG    *****    Mindig tudnod kell, melyik kiköt&#245; felé tartasz. - ROSE HARBOR, a mi városunk - FRPG    *****    Akad mindannyijukban valami közös, valami ide vezette õket, a delaware-i aprócska kikötõvárosba... - FRPG    *****    boroszkány, vérfarkas, alakváltó, démon és angyal... szavak, amik mind jelentenek valamit - csatlakozz közénk - FRPG    *****    Why do all the monsters come out at night? - Rose Harbor, a város, ahol nem a természetfeletti a legfõbb titok - FRPG    *****    why do all monsters come out at night - FRPG - Csatlakozz közénk! - Írj, és éld át a kalandokat!    *****    CRIMECASESNIGHT - Igazi Bûntényekkel foglalkozó oldal    *****    Figyelem, figyelem! A második vágányra karácsonyi mese érkezett! Mesés karácsonyt kíván mindenkinek: a Mesetáros    *****    10 éves a Haikyuu!! Ennek alkalmából részletes elemzést olvashatsz az anime elsõ évadáról az Anime Odyssey blogban!    *****    Ismerd meg az F-Zero sorozatot, a Nintendo legdinamikusabb versenyjáték-szériáját! Folyamatosan bõvülõ tartalom.    *****    Advent a Mesetárban! Téli és karácsonyi mesék és színezõk várnak! Nézzetek be hozzánk!    *****    Nagyon pontos és részletes születési horoszkóp, valamint 3 év ajándék elõrejelzés, diplomás asztrológustól. Kattints!!!!    *****    A horoszkóp a lélek tükre,egyszer mindenkinek érdemes belenézni.Keress meg és én segítek értelmezni a csillagok állását!    *****    HAMAROSAN ÚJRA ITT A KARÁCSONY! HA SZERETNÉL KARÁCSONYI HANGULATBA KEVEREDNI, AKKOR KATT IDE: KARACSONY.GPORTAL.HU    *****    Nyakunkon a Karácsony, ajándékozz születési horoszkópot barátaidnak, ismerõseidnek.Nagyon szép ajándék! Várlak, kattints    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!