Ízvilág receptgyűjtemény

 
Új receptek
Friss bejegyzések
Friss hozzászólások
 

HETI MENÜK
 
DIÉTÁK
 
DIÉTÁS RECEPTEK
 

 

VALENTIN-NAPI RECEPTEK
 
HÚSVÉTI RECEPTEK
 
KARÁCSONYI, ADVENTI RECEPTEK
 
SZILVESZTERI, ÚJÉVI RECEPTEK
 
KISOKOS
 
FŰSZER- ÉS GYÓGYNÖVÉNYEK
 
GYÜMÖLCSÖK
 
ZÖLDSÉGEK
 

Naptár
2025. Január
HKSCPSV
30
31
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
<<   >>
 
 

 

Új receptek
Archívum - 2010.

Szűzpecsenye

Hozzávalók 4 személyre: szűzpecsenye, liszt, olaj, mustár, só, fűszer ízlés szerint (kömény, majoranna, kakukkfű vagy bazsalikom)

Elkészítése:

A sertés szűzpecsenyéjét hártyáitól megtisztítjuk, és kissé kiveregetjük. Olajjal, mustárral megkenjük, sóval, ízlés szerinti fűszerekkel - például köménnyel, majorannával, kakukkfűvel vagy bazsalikommal - ízesítjük. Egészen kevés lisztbe forgatjuk és forró olajban hirtelen megsütjük. Tálaláskor szeleteljük.


SERTÉSSZŰZ

Húsos paraj

Hozzávalók 4 személyre: 30 dkg sertéscomb, 1 közepes fej vöröshagyma, 1 csomag mirelit parajkrém, 1 dl tej, 1/2 citrom, 1 ek. liszt, 2 ek. olaj, só, őrölt bors

Elkészítése:

A húst megmossuk, kis kockákra vágjuk, és az apróra vágott hagymával együtt olajban puhára pároljuk. (Szükség szerint kevés vizet is önthetünk alá.)

A felengedett parajt 1 dl tejjel, sóval, törött borssal ízesítve sűrűre főzzük.

A megpuhult és zsírjára lesütött húst meghintjük 1 kanál liszttel, pár percig még pirítjuk, majd 2-3 evőkanál vizet öntve rá felforraljuk. A húst tűzálló tál közepére halmozzuk, ráöntjük a hús mártását, köré rakjuk a parajpürét, és a sütőben 10-15 percig sütjük.


SERTÉSCOMB, SPENÓT

Zserbó

Hozzávalók: Sütemény: 50 dkg rétesliszt, 25 dkg margarin, 4 tojás, 2 dkg élesztő, szódabikarbóna, tej, 25 dkg darált dió, 2 evőkanál porcukor, baracklekvár. Csokoládébevonat: 15 dkg étcsokoládé, 5 dkg vaj

Elkészítés:

A lisztet a margarinnal összegyúrjuk, késhegynyi szódabikarbóna hozzáadásával. Hozzáadjuk még a 4 tojás sárgáját, egy evőkanál porcukrot, fél csésze tejet (amit egy evőkanál cukorral megmelegítve, az élesztőt belemorzsolva, lefedve 10-15 perc alatt kovásszá alakítottuk) és összegyúrjuk. A tésztát három részre osztjuk.

A három tésztacipót egymás után tepsi méretűre nyújtjuk és a tepsibe tesszük úgy, hogy minden tésztarétegre baracklekvárt kenünk és megszórjuk dióval. A tepsiben, konyharuhával letakarva, meleg helyen egy órát állni hagyjuk, majd lassú tűznél közepesen pirosas barnára sütjük.

A csokoládébevonatot úgy készítjük, hogy vízfürdőn felolvasztjuk a vajat, belekeverjük az eltördelt csokoládét és simára keverjük. Nem szabad piszmogni vele, mert egy idő után minél tovább keverjük, annál keményebb lesz és így nehéz lesz szétteríteni a tésztán. Akkor kezdjük el készíteni, amikor a süteményt kivettük a sütőből.


TEPSIS SÜTI

Grillezett gyümölcsös fagyi

Hozzávalók 4 személyre: 4 készen kapható édes tésztakosárka (vagy kisebb tálka) a tálaláshoz, 2 szem nem túlérett magvaváló őszibarack, ízlés szerinti dobozos vanília vagy gyümölcsfagylalt, 1 ek. olívaolaj, karamellmártás

Elkészítése:

Az őszibarackot mossuk és hámozzuk meg, a magját emeljük ki, a húsát vágjuk négybe. Konyhai papírtörlővel tisztítsuk meg a grillrácsot, kenjük meg olajjal, és 15 cm-re a tűz fölött kb. 5 percig grillezzük a gyümölcsöt.

Közben adagoljuk a fagylaltot a tésztakosárkákba (vagy a tálkákba). Mindegyik tetejére ültessünk 2-2 darab grillezett barackot. A karamellmártással megöntözve kínáljuk.


GRILL, BOGRÁCS, DESSZERT, FAGYIK, PARFÉK

Szerb burgonya

Hozzávalók: burgonya, lecsó, tejföl, só, kömény, vaj

Elkészítése:

A hámozott és darabolt burgonyát sós, köményes vízben megfőzzük és püré finomságúra
áttörjük. Kivajazott tűzálló üvegedény aljára tesszük a püré felét, erre levétől lecsurgatott lecsót helyezünk, majd újra pürét és lecsót. Tejföllel áthúzzuk és előmelegített sütőben kb. 10 percig sütjük.


BURGONYA, SZERB

Provanszi göngyölt csirkemell

Hozzávalók 4 személyre: 4 közepes csirkemell, szeletelt bacon, paradicsom, fokhagyma, petrezselyemzöld, só, őrölt bors, provanszi fűszerkeverék

Elkészítése:

Négy közepes nagyságú csirkemellet lebőrözünk, kicsontozunk, de az így kapott nyolc
húsdarabot nem verjük szeletté. Sóval, őrölt borssal és provanszi fűszerkeverékkel bedörzsöljük, majd egyenként vékony, húsos füstölt szalonnaszeletekbe csomagoljuk, hústűvel vagy fogvájóval megtűzzük, nehogy szétnyíljon. Egy zománcos tepsire vagy tűzálló tálra egymás mellé fektetjük, és a forró sütőbe toljuk. Addig sütjük, amíg a hús meg nem puhul, és a szalonna ropogós, piros nem lesz. A teljes sütési idő 30-40 perc.

A sütés félidejében a pecsenyét félbevágott, vágott felükön sóval, őrölt borssal, tört fokhagymával, meg összevagdalt petrezselyemmel meghintett paradicsommal rakjuk körül, együtt sütjük készre. Petrezselymes újburgonyával és salátával is tálalhatjuk.


CSIRKEMELL

Finom töltött tojás

Hozzávalók: tojás, tojássárgája, leveszöldség (húslevesből), tejföl, sajt, só, őrölt bors

Elkészítése:

Húslevesben főzött leveszöldségeket félbevágott kemény tojások kivett sárgájával együtt egészen finomra aprítunk. Sózzuk, borsozzuk és tojásonként 1 evőkanál tejfölt adunk hozzá. Az eldolgozott tölteléket visszahelyezzük a fehérjékbe és kivajazott tűzálló üvegedénybe tesszük.

Két dl tejfölt elkeverünk 1 tojássárgájával és ezt a tojásokra öntjük. Reszelt sajttal meghintjük, néhány percre meleg sütőbe tesszük.


TOJÁSOS ÉTELEK

Tarhonyás rakott hús

Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg burgonya, 25 dkg csülök, 15 dkg tarhonya, 10 dkg füstölt szalonna, 2 dl tejföl, 1 közepes fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 2 ek. olaj, 1 kk. pirospaprika (vagy Piros Arany), só, őrölt bors, (füstölt vagy lángolt kolbász)

Elkészítése:

Megtisztítjuk a vöröshagymát, apró kockákra vágjuk, és az olajon megpirítjuk. Fehéredésig sütjük rajta a kicsontozott, kockákra vágott csülköt, egy csapott kiskanál pirospaprikával meghintjük, és egy kevés vízzel felengedjük. Megsózzuk (még jobb Piros Arany krémmel ízesíteni), és késhegynyi őrölt borsot meg egy gerezd fokhagymát adunk hozzá. Fedő alatt, kis lángon félpuhára pároljuk.

Közben egy másik edényben kiolvasztjuk a kis kockákra vágott füstölt szalonnát, és a tarhonyát beleforgatva, kissé megpirítjuk. Meghámozzuk és kis kockákra vágjuk a burgonyát.

Egy tűzálló tál aljára terítjük a tarhonya felét, erre rakjuk a hús felét, amire a burgonya fele következik. Most ismét tarhonya, erre hús, rá burgonya következik. (Ha gazdagabban akarjuk adni, akkor 1-1 réteg füstölt vagy lángolt kolbász is kerülhet az edénybe.)

A hús levét a deci tejföllel elkeverjük, és ezzel öntjük le a rakott húst. A tálat lefedve, a sütőben az egészet megpuhítjuk, majd a fedőt levéve róla, a tetejét
szépen megpirítjuk.


EGYTÁLÉTELEK

Sertésszelet Holstein módra

Hozzávalók: sertéshús, tojás, mustár, só, őrölt bors, vaj

Elkészítése:

Jól kivert és szélein bevagdosott sertésszeleteket megsózunk, törött borssal meghintjük, kevés mustárral megkenjük. Teflon serpenyőben vajon megsütjük. Ezután a húst kivesszük és a vajban tükörtojást sütünk. Egy-egy tükörtojást helyezünk a hússzeletekre, és vegyes savanyúsággal tálaljuk.


SERTÉS

Túrós pogácsa (2)

Hozzávalók: 1/2 bögre liszt, 25 dkg margarin, 25 dkg túró, 5 dkg füstölt sajt, 1 tojássárgája, só

Elkészítése:

A lisztet, a margarint, a túrót megsózzuk, lehetőleg előző este összegyúrjuk. Másnap 1,5 cm-re kinyújtjuk, pogácsaszaggatóval kivágjuk. Tetejét lekenjük tojássárgájával, és megszórjuk durvára reszelt sajttal. Közepesen forró sütőben kb. 20 percig sütjük.


POGÁCSA

 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót
 

RECEPTKERESŐ

 Keresés hozzávalók szerint

 
RECEPTEK
 
HIDEGKONYHA, SZENDVICSEK
 
LEVESEK, LEVESBETÉTEK
 
FŐZELÉKEK
 
HÚS- ÉS HALÉTELEK
 
HÚSOK, HÚSKÉSZÍTMÉNYEK
 
BÁRÁNY / BIRKA
 
CSIRKE, TYÚK
 
HALAK,TENGER GYÜMÖLCSEI
 
KACSA
 
LIBA
 
MARHA, BORJÚ
 
NYÚL
 
PULYKA
 
SERTÉS
 
STRUCC
 
   VAD
 
TÉSZTÁK, RIZSÉTELEK
 
SÜTEMÉNYEK, DESSZERTEK, PÉKÁRUK
 
ZÖLDSÉGES ÉTELEK
 
SALÁTÁK
 
ITALOK
 
BEFŐZÉS, TARTÓSÍTÁS
 
VILÁGKONYHA
 


Könyves oldal - Ágica Könyvtára - ahol megnézheted milyen könyveim vannak, miket olvasok, mik a terveim...    *****    Megtörtént Bûnügyekkel foglalkozó oldal - magyar és külföldi esetek.    *****    Why do all the monsters come out at night? - Rose Harbor, a város, ahol nem a természetfeletti a legfõbb titok - FRPG    *****    A boroszkányok gyorsan megtanulják... Minden mágia megköveteli a maga árát. De vajon mekkora lehet ez az ár? - FRPG    *****    Alkosd meg a saját karaktered, és irányítsd a sorsát! Vajon képes lenne túlélni egy ilyen titkokkal teli helyen? - FRPG    *****    Mindig tudnod kell, melyik kiköt&#245; felé tartasz. - ROSE HARBOR, a mi városunk - FRPG    *****    Akad mindannyijukban valami közös, valami ide vezette õket, a delaware-i aprócska kikötõvárosba... - FRPG    *****    boroszkány, vérfarkas, alakváltó, démon és angyal... szavak, amik mind jelentenek valamit - csatlakozz közénk - FRPG    *****    Why do all the monsters come out at night? - Rose Harbor, a város, ahol nem a természetfeletti a legfõbb titok - FRPG    *****    why do all monsters come out at night - FRPG - Csatlakozz közénk! - Írj, és éld át a kalandokat!    *****    CRIMECASESNIGHT - Igazi Bûntényekkel foglalkozó oldal    *****    Figyelem, figyelem! A második vágányra karácsonyi mese érkezett! Mesés karácsonyt kíván mindenkinek: a Mesetáros    *****    10 éves a Haikyuu!! Ennek alkalmából részletes elemzést olvashatsz az anime elsõ évadáról az Anime Odyssey blogban!    *****    Ismerd meg az F-Zero sorozatot, a Nintendo legdinamikusabb versenyjáték-szériáját! Folyamatosan bõvülõ tartalom.    *****    Advent a Mesetárban! Téli és karácsonyi mesék és színezõk várnak! Nézzetek be hozzánk!    *****    Nagyon pontos és részletes születési horoszkóp, valamint 3 év ajándék elõrejelzés, diplomás asztrológustól. Kattints!!!!    *****    A horoszkóp a lélek tükre,egyszer mindenkinek érdemes belenézni.Keress meg és én segítek értelmezni a csillagok állását!    *****    HAMAROSAN ÚJRA ITT A KARÁCSONY! HA SZERETNÉL KARÁCSONYI HANGULATBA KEVEREDNI, AKKOR KATT IDE: KARACSONY.GPORTAL.HU    *****    Nyakunkon a Karácsony, ajándékozz születési horoszkópot barátaidnak, ismerõseidnek.Nagyon szép ajándék! Várlak, kattints    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!