Ízvilág receptgyűjtemény

 
Új receptek
Friss bejegyzések
Friss hozzászólások
 

HETI MENÜK
 
DIÉTÁK
 
DIÉTÁS RECEPTEK
 

 

VALENTIN-NAPI RECEPTEK
 
HÚSVÉTI RECEPTEK
 
KARÁCSONYI, ADVENTI RECEPTEK
 
SZILVESZTERI, ÚJÉVI RECEPTEK
 
KISOKOS
 
FŰSZER- ÉS GYÓGYNÖVÉNYEK
 
GYÜMÖLCSÖK
 
ZÖLDSÉGEK
 

Naptár
2025. Január
HKSCPSV
30
31
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
<<   >>
 
 

 

Új receptek
Archívum - 2010.

Erdélyi hús burgonyafánkkal

Hozzávalók 4 személyre: a húshoz: 25 dkg marhahús, 2 db zsemle, 1 ek. mustár, 1 dl tejföl, 1 ek. paradicsompüré, 5 dkg margarin, 5 dkg reszelt sajt, 1 ek. olaj, só; a burgonyafánkhoz: 2 db nagyobb burgonya, 3 dkg margarin, 2 db tojás, 3 ek. tejföl, 1 dkg élesztő, liszt, só, olaj

Elkészítése:

A marhahúst az olajon megpároljuk. Ha megpuhult, áztatott, kinyomkodott zsemlékkel ledaráljuk. Mustárral, sóval ízesítjük. Egy kizsírozott tűzálló tálba halmozzuk, majd olvasztott margarinnal meglocsoljuk, és tejföllel elkevert paradicsompürével leöntve megsütjük. Tálalás előtt sajttal meghintjük.

A burgonyákat megfőzzük és szitán áttörjük. Tálban összekeverjük a margarint, a tojások sárgáját, a tejfölt, az élesztőt és egy csipetnyi sót. Ehhez hidegen hozzáadjuk a burgonyát, és annyi liszttel dolgozzuk össze, hogy kalácstészta keménységű legyen. Ha megkelt, kis fánkokat szaggatunk belőle, és forró olajban kisütjük.


MARHAHÚS

Banános-almás keksztorta

Hozzávalók: 25 dkg margarin, 20 dkg porcukor, 35 dkg darált keksz, 15 dkg darált dió, 6 banán, 4 alma; tetejére: 10 dkg étcsokoládé vagy tejszínhab
 
Elkészítése:
 
A margarint habosra keverjük a porcukorral, hozzáadjuk a kekszet, a diót, három pépesített banánt, és a meghámozott, lereszelt almát. Két részre osztjuk.
 
Az egyiket tálcára simítjuk, elosztjuk rajta a maradék karikára vágott banánt, befedjük a massza másik felével, és bevonjuk csokoládémázzal vagy tejszínhabbal.


TORTA, TORTÁCSKA

Marcipánkenyér

Hozzávalók: 20 dkg marcipánmassza, 10 dkg kandírozott vagy szárított gyümölcs (koktélcseresznye, füge, datolya, cukrozott narancshéj, mazsola stb.), 5 dkg keserű csokoládé, 5 dkg ét tortabevonó, 2 dkg vaj

Elkészítése:

Apróra vágjuk a kandírozott, vagy szárított gyümölcsöket, valamint a csokoládét. Összegyúrjuk a marcipánmasszával és hengert formálunk belőle. A tortabevonót felolvasztjuk a vajjal együtt, és bevonjuk vele a marcipánkenyeret.


SÜTÉS NÉLKÜL

Citromos tiramisu erdei gyümölcsökkel

Hozzávalók 6 személyre: 20 dkg babapiskóta, 25 dkg mascarpone, 1,5 dl tejszín, 4 tojássárgája, 15 dkg cukor, 3 citrom, 8 ek. limoncello (citromlikőr), 5 ek. citromlé, 10 dkg vegyes erdei gyümölcs

Elkészítése:

A sziruphoz 1 citrom héját lereszeljük, hozzáadjuk a citromlevet, 1,5 deci vizet és 2,5 deka cukrot. Felforraljuk, 1 percig főzzük, levesszük a tűzről, és beleöntjük a citromlikőr háromnegyedét.

Ezután a krém következik: habosra verjük a tojások sárgáját 8 deka cukorral, kanalanként hozzákeverjük a mascarponét, amíg sűrű és sima krémet nem kapunk. Cseppenként hozzákeverjük a maradék citromlikőrt, jó kemény habbá verjük a tejszínt, és óvatosan a krémhez forgatjuk.

A tál aljára egy réteg krémet kenünk, befedjük a szirupba mártott babapiskótákkal, erre újra egy réteg krém kerül, és így tovább, míg a hozzávalók ki nem fogynak. Krém kerül a tetejére, majd folpackkal lefedve 4 órára hűtőbe tesszük.

A maradék citromok héját lereszeljük, forrásban lévő vízzel leöntjük, lecsöpögtetjük, és 1,5 deci vízbe téve a maradék cukorral 10-15 percig főzzük.

A tiramisut kivesszük a hűtőből, gyümölcsökkel kirakjuk a tetejét, megszórjuk a cukorszirupban főtt citromhéjjal, és tálaljuk.


DESSZERT, SÜTÉS NÉLKÜL

Barackos kosárka

Hozzávalók kb. 12 db-hoz: a kosárkákhoz: 40 dkg liszt, 20 dkg margarin, 20 dkg cukor, liszt a nyújtáshoz, vaj a formák kikenéséhez; a töltelékhez: 1 cs. vaníliás pudingpor, 5 dkg vaj, 6 nagyobb magvaváló sárga- vagy őszibarack, 2 dkg vaj a gyümölcs párolásához; továbbá: 1 cs. citrom ízű tortazselé, mini tortaforma, szárazbab a vaksütéshez

Elkészítése:

A hozzávalókból előző nap összegyúrjuk a tésztát, és áttetsző fóliában legalább 24 órát pihentetjük a hűtőben.

A barackot megmossuk, forró vízbe dobjuk és lehúzzuk a héját. Éles késsel mélyen körbevágjuk, óvatosan szétnyitjuk és kiemeljünk a magját. A levét felfogva szűrőben lecsepegtetjük. Kevés vajon enyhén megpároljuk, majd konyhai papírtörlőre szedjük és bevagdossuk a tetejét.

Előmelegítjük a sütőt 180 fokra. Kb. 0,5 centi vastagra nyújtjuk a tésztát. Nagyobb méretű, cakkos szaggatóval köröket vágunk a tésztából (vagy tésztakiszúró híján négyzetekre vágjuk). Kivajazzuk, majd kibéleljük tésztával a formákat, a kilógó széleket tenyérrel végigsimítva csapjuk le. Szárazbabbal megtöltve kb. 15 percig sütjük az előmelegített sütőben.

Közben elkészítjük a tölteléket: a csomagolás előírása szerint megfőzzük a pudingot. Langyosra hűtjük, majd hozzákeverjük a barack felfogott levét és a vajat.

A sütőrácson kihűtött kosárkákból kiöntjük a babot. Mindegyikbe teszünk 1-1 evőkanálnyi tölteléket, majd 1-1 bevagdosott fél barackot, és bevonjuk a csomagolás előírása szerint elkészített tortazselével. Tálalásig tartsuk hidegen.


Málnával, kimagozott meggyel megrakva is finom, ekkor piros színű tortazselével vonjuk be. Készülhet körtéből és szilvából is, ehhez a körtét a vaj mellett kevés fehérboron, a szilvát vörösön pároljuk meg.


DESSZERT

Tengerész burgonya

Hozzávalók: burgonya, lángolt kolbász, szardínia (konzerv), vöröshagyma, piros kaviár, tejföl, sajt, petrezselyemzöld, vaj, só

Elkészítése:

A héjában főtt, hámozott és karikázott burgonya felét kivajazott üvegedénybe rakjuk. Erre rétegezzük a lángolt kolbászkarikákat, a levétől lecsurgatott szardíniát, a  karikázott vöröshagymát és ha van, akkor piros kaviárt. Finomra vágott petrezselyemmel meghintjük, tejfellel áthúzzuk és lezárjuk a burgonya másik felével. Újra tejfelezzük, reszelt sajttal és vajdarabokkal meghintjük. Előmelegített sütőben aranysárgára sütjük.


BURGONYA

Eperkehely

Hozzávalók 4 személyre: 30 dkg eper, 2 ek. cukor, 0,5 dl konyak, vanília- vagy eperfagylalt, tejszínhab

Elkészítése:

A megmosott, félbevágott epret megszórjuk cukorral, és 5 percig állni hagyjuk. Majd a felét négy talpas pohárba osztjuk, meglocsoljuk konyakkal, fagylaltot teszünk rá, erre kerül a maradék eper, a tetejére pedig tejszínhab.


FAGYIK, PARFÉK

Tojással rakott zöldpaprika

Hozzávalók 2 személyre: 50 dkg zöldpaprika, 4 tojás, tejföl, 1/2 fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, petrezselyemzöld, pirospaprika, só, őrölt bors, zsír/olaj, vaj

Elkészítése:

Kevés zsíron a reszelt vöröshagymát megfonnyasztjuk, megszórjuk pirospaprikával, elkeverjük és hozzáadjuk a tisztított, kockára vágott zöldpaprikát. Sózzuk, borsozzuk és egy gerezd szétnyomott fokhagymát teszünk mellé. Kevés vízzel felengedve puhára pároljuk.

Közben a tojást keményre főzzük. Egy tűzálló üvegedényt kivajazunk. Az edény aljára a párolt ízesített zöldpaprika felét tesszük. Erre helyezzük a karikára vágott kemény tojásokat, majd befedjük a zöldpaprika másik felével. Leöntjük finomra vágott zöldpetrezselyemmel elkevert tejföllel, és néhány percre sütőbe tesszük.


PAPRIKA

Ötperces meggyleves

Hozzávalók 4 személyre: 1 üveg meggybefőtt, 2 dl tejszín, 2 ek. finomliszt, só, 2 ek. 1 mk. cukor, fahéj

Elkészítése:

Fazékba öntünk levével együtt egy üveg kimagozott meggybefőttet, és egy fél üvegnyi vízzel engedjük fel. A tejszínt két csapott evőkanálnyi finomliszttel simára keverjük, és a tésztaszűrőn keresztül a levesbe öntjük. Egy csapott mokkáskanálnyi sóval, két púpos evőkanálnyi cukorral meg egy kevés őrölt fahéjjal ízesítjük, és három percig forraljuk. Melegen, hidegen egyaránt nagyon finom.


LEVESEK

Tarja pecsenye

Hozzávalók: sertéstarja, füstölt szalonna, vöröshagyma, paradicsom, liszt, só, őrölt bors, pirospaprika, mustár, olaj

Elkészítése:

Tarjaszeleteket füstölt szalonnával megtűzdelünk, sózzuk, borsozzuk, mustárral, olajjal megkenjük, egy napig érleljük.

Az érlelés után a hússzeleteket paprikás lisztben megforgatjuk és kevés olajban pirosra sütjük. Tálaláskor zsírban sült hagymakarikákkal borítjuk, roston sütött paradicsomkörettel tálaljuk.


SERTÉSTARJA

 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót
 

RECEPTKERESŐ

 Keresés hozzávalók szerint

 
RECEPTEK
 
HIDEGKONYHA, SZENDVICSEK
 
LEVESEK, LEVESBETÉTEK
 
FŐZELÉKEK
 
HÚS- ÉS HALÉTELEK
 
HÚSOK, HÚSKÉSZÍTMÉNYEK
 
BÁRÁNY / BIRKA
 
CSIRKE, TYÚK
 
HALAK,TENGER GYÜMÖLCSEI
 
KACSA
 
LIBA
 
MARHA, BORJÚ
 
NYÚL
 
PULYKA
 
SERTÉS
 
STRUCC
 
   VAD
 
TÉSZTÁK, RIZSÉTELEK
 
SÜTEMÉNYEK, DESSZERTEK, PÉKÁRUK
 
ZÖLDSÉGES ÉTELEK
 
SALÁTÁK
 
ITALOK
 
BEFŐZÉS, TARTÓSÍTÁS
 
VILÁGKONYHA
 


Könyves oldal - Ágica Könyvtára - ahol megnézheted milyen könyveim vannak, miket olvasok, mik a terveim...    *****    Megtörtént Bûnügyekkel foglalkozó oldal - magyar és külföldi esetek.    *****    Why do all the monsters come out at night? - Rose Harbor, a város, ahol nem a természetfeletti a legfõbb titok - FRPG    *****    A boroszkányok gyorsan megtanulják... Minden mágia megköveteli a maga árát. De vajon mekkora lehet ez az ár? - FRPG    *****    Alkosd meg a saját karaktered, és irányítsd a sorsát! Vajon képes lenne túlélni egy ilyen titkokkal teli helyen? - FRPG    *****    Mindig tudnod kell, melyik kiköt&#245; felé tartasz. - ROSE HARBOR, a mi városunk - FRPG    *****    Akad mindannyijukban valami közös, valami ide vezette õket, a delaware-i aprócska kikötõvárosba... - FRPG    *****    boroszkány, vérfarkas, alakváltó, démon és angyal... szavak, amik mind jelentenek valamit - csatlakozz közénk - FRPG    *****    Why do all the monsters come out at night? - Rose Harbor, a város, ahol nem a természetfeletti a legfõbb titok - FRPG    *****    why do all monsters come out at night - FRPG - Csatlakozz közénk! - Írj, és éld át a kalandokat!    *****    CRIMECASESNIGHT - Igazi Bûntényekkel foglalkozó oldal    *****    Figyelem, figyelem! A második vágányra karácsonyi mese érkezett! Mesés karácsonyt kíván mindenkinek: a Mesetáros    *****    10 éves a Haikyuu!! Ennek alkalmából részletes elemzést olvashatsz az anime elsõ évadáról az Anime Odyssey blogban!    *****    Ismerd meg az F-Zero sorozatot, a Nintendo legdinamikusabb versenyjáték-szériáját! Folyamatosan bõvülõ tartalom.    *****    Advent a Mesetárban! Téli és karácsonyi mesék és színezõk várnak! Nézzetek be hozzánk!    *****    Nagyon pontos és részletes születési horoszkóp, valamint 3 év ajándék elõrejelzés, diplomás asztrológustól. Kattints!!!!    *****    A horoszkóp a lélek tükre,egyszer mindenkinek érdemes belenézni.Keress meg és én segítek értelmezni a csillagok állását!    *****    HAMAROSAN ÚJRA ITT A KARÁCSONY! HA SZERETNÉL KARÁCSONYI HANGULATBA KEVEREDNI, AKKOR KATT IDE: KARACSONY.GPORTAL.HU    *****    Nyakunkon a Karácsony, ajándékozz születési horoszkópot barátaidnak, ismerõseidnek.Nagyon szép ajándék! Várlak, kattints    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!