Tormás marhasült Hozzávalók: marhafelsál, fehérbor, vöröshagyma, zsír; a töltelékhez: torma, tejföl, zsemlemorzsa, só, porcukor
Elkészítése:
Az egyben hagyott felsált megsózzuk, forró zsírban átforgatjuk, majd karikákra vágott vöröshagymát mellé helyezve és kevés fehérbort aláöntve puhára pároljuk.
Közben elkészítjük a tölteléket. A reszelt nyers és egyszer leforrázott tormát összekeverjük tejföllel, kevés morzsával, sóval és egy kávéskanál porcukorral.
Amikor a hús megpuhult, akkor "felszúrjuk" és megtöltjük a tormakrémmel. Hústűvel összetűzzük és saját levében még kb. 15 percig pároljuk.
Vajas, főtt zöldséggel tálaljuk.
,
Sólet Hozzávalók: 1/2 kg bab, 1 kis mellső füstölt csülök, 40 dkg marhalábszár, 1 db libacomb, 3-4 gerezd fokhagyma, 1 kis fej vöröshagyma, 1 ek. liszt, pirospaprika, 2 ek. olaj, a díszítéshez: 4 tojás
Elkészítése:
Fél kiló babot egy éjjelen át vízben megáztatunk.
Másnap egy levesesfazékban két evőkanál olajban megpirítunk egy kis fej apróra vágott vöröshagymát, késhegynyi pirospaprikával meghintjük, majd a bab felét a pirított hagymára öntjük. Belerakunk egy kicsi mellső füstölt csülköt, 40 deka marhalábszárat nagyobb darabokra vágva és egy nagy, két darabba vágott, nyers libacombot, meg 3-4 gerezd fokhagymát. A maradék babot a tetejére öntjük, és annyi vízzel öntjük le, hogy a babot egyujjnyira ellepje. Egy csapott evőkanál lisztet a tetejére szórunk, de csak a víz felső rétegével keverjük el, a babot nem bolygatjuk meg. A fazekat lefedve az előmelegített sütőbe toljuk és ha a sólet felforrt, a lángot takarékra állítjuk. Így főzzük legalább egy fél napon keresztül, időnként megvizsgálva, hogy a levét mennyire főtte el: ha kell, egy kevés vízzel pótoljuk, de a végén nem szabad levesesnek lennie.
Négy tojást megmosunk, és ha már a bab meg a hús megpuhult, a babba "ágyazzuk". A fazekat ismét lefedve még legalább 15 percre a sütőbe visszatoljuk.
A forró tálat a sűrű babbal alapozzuk, a feldarabolt húst a tetejére fektetjük és a meghámozott, ketté vágott kemény tojásokkal díszítjük.
Gyors húspogácsa Hozzávalók 2 személyre: 1 db vagdalthús konzerv, 1 db tojás, őrölt bors, petrezselyemzöld, zsemlemorzsa, olaj
Elkészítése:
Egy doboz készen kapható vagdalthús konzervhez 1 egész tojást, egy kevés zsemlemorzsát, törött borsot és finomra vágott zöldpetrezselymet adunk. Húspogácsákat formázunk belőle, és forró olajban kisütjük.
A rántott szelethez hasonlóan bundázva is készíthetjük.
Csipkeszörp Hozzávalók: csipkebogyó, cukor, nátirumbenzoát
Elkészítése:
Akkor jó a csipkebogyó, amikor késő ősszel a dér már megcsípte.
A szemek két végéről a száraz részeket kis ollóval lecsípjük, és a bogyókat húsdarálón megdarálva megmérjük. Nagy uborkásüvegbe rakva kilónként három liter meleg vízzel leöntjük, és időnként megkeverve egy napig állni hagyjuk.
Vékony batisztruhába kötve kinyomkodjuk, a levet hűvös helyre félretesszük.
A kendőben maradt pépet egy liter vízzel fölmelegítjük, de nem forraljuk fel, és ezt is egy napig pihentetve, kendőn keresztül az előző napi léhez préseljük. Ekkor a levet megmérjük, és azonos súlyú cukorral összekeverjük, majd ismét átszűrjük. A szörp összsúlyához kilónként egy gramm nátriumbenzoátot keverünk, és üvegekbe töltve bedugaszoljuk.
Téli málnahabszelet Hozzávalók: a tésztához: 10 dkg rétesliszt, 4 tojás, 15 dkg kristálycukor, 1 cs. vaníliás cukor, szódabikarbóna, citromhéj, só; a töltelékhez: 4 dl tejszín, 1 cs mirelit málna, porcukor, 1 ek. zselatin, málnalekvár; a tetejére: citrommáz
Elkészítése:
Négy tojásfehérjét négy evőkanál hideg vízzel elkeverjük, és egy órára hűtőbe tesszük, majd kemény habbá verjük. Csipetnyi sóval, egy citrom reszelt sárga héjával, egy csomag vaníliás cukorral, meg 15 deka kristá1ycukorral ízesítjük, utána a tojások sárgáját, 10 deka réteslisztet és késhegynyi szódabikarbónát keverünk bele. Sütőpapírral bélelt, közepes nagyságú tepsibe töltjük, és úgy sütjük meg, mint a piskótát. Deszkára borítjuk, a papírt lehúzzuk róla, és ha kihűlt, két lapba vágjuk. Az egyik lapot málnalekvárral megkenjük, és a tölteléket rásimítjuk.
A töltelékhez négy deci tejszínt kemény habbá verünk, és egy doboz felengedett, lecsepegtetett málnát keverünk bele, ízlés szerint porcukorral ízesítjük.
Egy evőkanál zselatint a maradék málnalével meg egy kevés vízzel simára keverünk, egy fél percig kevergetve forraljuk, majd kihűtve a málnás habba szűrjük.
A második tésztalapot a tetejére fektetjük, málnaízzel megkenjük, és citrommázzal bevonjuk. Amikor félig megdermedt, a szeletek helyét késsel bejelöljük.
Debreceni tokány Hozzávalók: debreceni, füstölt szalonna, zöldpaprika, paradicsom, vöröshagyma, pirospaprika, őrölt bors, só
Elkészítése:
A debrecenit csíkokra vágjuk. A szintén csíkokra vágott füstölt szalonna zsírjában finomra vágott vöröshagymát fonnyasztunk és hozzáadjuk a húst. Pirospaprikával megszórjuk, és kevés vízzel felengedjük. Sózzuk, borsozzuk és mellétesszük a kockákra vágott zöldpaprikát, paradicsomot. Együtt puhára pároljuk.
Hagymás tört burgonyával tálaljuk.
Sült makaróni Hozzávalók 4 személyre: 30 dkg makaróni, 10 dkg margarin, 3 dl tej, 5 dkg reszelt sajt, 1 ek. liszt, 3 tojás, 1 ek. zsemlemorzsa, 1 ek. olaj, só
Elkészítése:
A makarónit forrásban lévő, 1 evőkanál olajjal elkevert vízben kifőzzük.
Közben kevés margarinból és a lisztből világos rántást készítünk, a tejjel feleresztjük, simára keverjük, megsózzuk, és amikor kicsit kihűlt, beletesszük a reszelt sajtot és a tojások sárgáját.
Egy tűzálló tálat margarinnal kikenünk, ebbe tesszük a vízből leszűrt makarónit, elvegyítjük a sajtos mártással, tetejét meghintjük zsemlemorzsával, és a többi margarint megolvasztva rálocsoljuk. Előmelegített sütőben addig sütjük, amíg a teteje megbarnul.
Narancsos tonhal Hozzávalók: tonhal, narancslé, citromlé, petrezselyemzöld, só, őrölt bors, vaj
Elkészítése:
A mélyhűtött és felengedett tonhalszeleteket sózzuk és borsozzuk. A szeleteket kivajazott tűzálló tálba helyezzük és citromlével ízesített narancslével leöntjük úgy, hogy az a halakat éppen ellepje. Meghintjük finomra vágott petrezselyemmel és előmelegített sütőben kb. 25 percig pároljuk.
Főtt burgonyával tálaljuk.
,
Éva-sütemény Hozzávalók: a tésztához: 45 dkg rétesliszt, 13 dkg cukor, 1,5 ek. méz, 7 dkg margarin (+ a tepsihez), 2 tojás, 1 kk. szódabikarbóna, 1 ek. kakaópor; a krémhez: 1-1 cs. vaníliás és csokoládés pudingpor, tej, 1 cs. vaníliás cukor, 1 ek. kakaópor; a tetejére: 2 ek. kakaópor, 2 ek. cukor, 2 dkg vaj
Elkészítése:
Két egész tojást 13 deka cukorral, hét deka margarinnal, egy kiskanál szódabikarbónával meg másfél evőkanál mézzel habosra keverünk, majd habverővel gőz fölött addig verjük, amíg meg nem melegedett, és beleverünk 45 deka réteslisztet. A gőzről levéve tovább keverjük, és háromfelé osztjuk. Az egyik részbe egy púpos evőkanálnyi kakaót is keverünk, hogy barna legyen. Ezután közepes nagyságú, kizsírozott tepsiben külön-külön három tésztalapot sütünk, és deszkára borítva hűtjük ki.
Közben az előírásnak megfelelően megfőzünk egy vanília ízű meg egy csokoládé ízű pudingot, de csak fele annyi tejet adunk hozzá, mint amennyi a tasakon szerepel, és kihűlni hagyjuk. A vaníliás ízűt egy csomag vaníliás cukorral, a csokoládésat még egy evőkanál kakaóval erősítjük.
Alulra egy sárga tésztalapot fektetünk, ezt a csokoládékrémmel kenjük meg, erre a barna lap kerül, amit a vaníliással vonunk be, majd a tetejére a másik sárga színű tésztalap kerül.
Végül két evőkanál kakaóból két evőkanál cukorral meg egy kevés vízzel sűrű mártást főzünk, és a tűzről levéve két deka vajjal kikeverjük, majd a tésztát ezzel a mázzal bevonjuk. Csak másnap szeleteljük hosszúkás darabokra.
Göngyölt gombóc Hozzávalók 2 személyre: 20-20 dkg darált sertés- és marhahús, 1 tojás, szalonna (sliced bacon), fokhagyma, só, őrölt bors, őrölt köménymag, pirospaprika, olaj
Elkészítése:
20 dkg sertés- és 20 dkg marhahúst kétszer átdarálunk. Eldolgozzuk 1 tojással, ízesítjük sóval, törött borssal, pirospaprikával és fokhagymával, finomra vágott köménymaggal. A masszából kis gombócokat formálunk és papírvékonyra vágott szalonnaszeletekbe göngyöljük. Fogpiszkálóval átszúrjuk, hogy a szalonna ne essen le. Bő, forró olajban 2 percig sütjük. Lecsepegtetve azonnal tálaljuk.
Párolt káposzta illik mellé.
|