Sonkás palacsinta Hozzávalók 4 személyre: 8 db palacsinta, 25 dkg sonka, 4 db tojás, 10 dkg zsír, 2 dl tejföl, só, őrölt bors, zsemlemorzsa, liszt, olaj a sütéshez, tartár
Elkészítése:
A felvert tojást zsírral, tejföllel, fűszerekkel és a darált sonkával jól elkeverjük. A palacsintákat a sonkakrémmel betöltjük. Lisztbe, tojásba, zsemlemorzsába panírozzuk. Bő, forró olajban megsütjük, tartárral tálaljuk.
Zöldséges rakott rizs Hozzávalók 4 személyre: 3 szál fehérrépa, 2 szál sárgarépa, negyed fej kel, 1 egész zellergumó, 1 kis fej hagyma, 2 evőkanál olaj, 20 dkg rizs, 2 dl savanykás fehérbor, 2 dl tejföl, 5 dkg reszelt sajt, só, törött bors
Elkészítése:
Az olajon fedő alatt 10-15 percig pároljuk az apróra darabolt zöldséget és hagymát, majd közé keverjük a jól megmosott rizst. Szárazon addig kevergetjük, amíg a rizs meg nem üvegesedett. Utána sózzuk, borsozzuk, felöntjük a kétszeresre hígított borral, befedjük, és puhára pároljuk.
Ha kész, tetejét meglocsoljuk tejföllel, megszórjuk reszelt sajttal és az előmelegített sütőben fedő nélkül addig sütjük, amíg a sajt meg nem pirult.
Görög rakott padlizsán Hozzávalók 4 személyre: 60 dkg (két kicsi) padlizsán, 10 dkg főtt füstölt hús, 1 fej vöröshagyma, 1 kis doboz paradicsompüré, 10 dkg sajt, 2 dkg liszt, 4 dl tej, 2 dkg vaj, só, őrölt bors, babérlevélpor, oregánó, szerecsendió, olaj
Elkészítése:
Két kicsi (összesen 60 deka) padlizsánt megmosunk, és héjastól egy centi vastag szeletekre vágjuk, kissé besózva egy fél óráig állni hagyjuk. Ezután a nedvességet papírtörlővel leitatjuk róla, és a padlizsánszeleteket teflonserpenyőben egy kevés olajban mindkét felükön megsütjük.
Közben egy másik edényben egy evőkanál olajon egy kis fej apróra vágott vöröshagymát megpirítunk, a tűzről levéve egy kis doboz paradicsompürét meg tíz deka apróra vágott főtt füstölt húst keverünk bele. Sóval, őrölt borssal, 1-1 késhegynyi babérlevélporral, meg - ha van - oregánóval (szurokfűvel) ízesítjük, és annyi vízzel öntjük fel, hogy mártás sűrűségű legyen; 4-5 percig forraljuk.
A padlizsánszeletek felét egy nagy tűzálló tál aljára fektetjük, a mártással megkenjük, és öt deka sajtot reszelünk rá. A maradék padlizsánszeletekkel beborítjuk, és két deka lisztből, négy deci tejjel meg két deka vajjal főtt besamelmártással vonjuk be, amit sóval, csipetnyi reszelt szerecsendióval, meg öt deka reszelt sajttal ízesítettünk. A forró sütőbe toljuk, és erős lánggal addig sütjük, amíg a teteje szép piros nem lesz.
Jó előre elkészíthető, csak sütni kell tálalás előtt.
,
Tojáslepény csirkemájjal Hozzávalók: tojás, csirkemáj, só, bors, majoranna, pirospaprika, vaj
Elkészítése:
Kis kockákra vágott csirkemájat vajon megfuttatunk, majorannával, törött borssal és kevés pirospaprikával meghintünk, majd előzőleg jól felvert tojásokat öntünk rá. Sózzuk és azonnal tálaljuk.
Meggyes gyűrű Hozzávalók: 2 tojás, 20 dkg cukor, 1 cs. sütőpor, 2 ek. tej, 8 dkg rétesliszt, 4 dkg vaj, 1 dl rum, porcukor/tejszínhab, meggy, vaj, (meggylé, rumaroma)
Elkészítése:
Két tojássárgát tíz deka cukorral meg egy csomag sütőporral alaposan kikeverünk, majd két evőkanál tejet, nyolc deka réteslisztet, négy deka olvasztott vajat, végül a tojások habbá vert fehérjét adjuk hozzá. Egy alaposan kizsírozott gyűrűformába töltjük, a forró sütőbe toljuk, és öt percig erős, majd mérsékelt tűzzel tűpróbáig sütjük.
Még melegen egy deszkára borítjuk, és egy fél deci vízből tíz deka cukorral főzött, egy deci rummal ízesített sziruppal meglocsoljuk. (Készíthetjük alkoholmentesen is, akkor egy deci meggylével és rumesszenciával ízesítjük a szirupot.) Ha az így ízesített tészta lehűlt, porcukorral meghintjük, és a közepén lévő üregbe kimagozott, egy kevés cukorral 1-2 percig főzött, kihűtött meggyet halmozunk.
Ha gazdagabban akarjuk adni, akkor a tésztára porcukor helyett édes tejszínhabot tegyünk.
Barackos tortácska mandulakrémmel Hozzávalók: az omlós kosárkákhoz (10 db kb. 12 cm átmérőjű kosárkához): 25 dkg liszt, 15 dkg margarin, 10 dkg porcukor, só, 5 dkg darált mogyoró, dió vagy mandula, 2 tojássárgája; a töltelékhez: 1 tasak tejszínízű pudingpor, 4 ek. cukor, 5 dl tej, 2 dl tejszín, 1 tasak vaníliás cukor, 5 dkg vékonyra szeletelt mandula, 10-15 apró őszibarack, 3 ek. olaj, 1 tasak fehér tortabevonó zselé
Elkészítése:
A tésztához valókat gyorsan összegyúrjuk, cipót formálunk belőle, és fóliával letakarva legalább 1 órára hűtőszekrénybe tesszük.
Ezután a tésztát belisztezett deszkán késfok vastagságúra kinyújtjuk, majd a vajjal kikent kosárkaformákat kibéleljük vele. Sütőlapra rakosgatjuk és előmelegített sütőben megsütjük.
A pudingot a cukorral és a tejjel a tasakon olvasható leírás szerint elkészítjük. Még forrón a kosárkákba kanalazzuk. A tejszínt a vaníliás cukorral kemény habbá verjük, és ha maradt puding, azzal óvatosan összeforgatjuk. A kosárkákban lévő pudingot mandulaforgáccsal megszórjuk és hagyjuk kihűlni.
A barackokat meghámozzuk, kimagozzuk, a citrom levével megöntözzük, majd a cukorral ízesített vízben 1-2 percig pároljuk. Ezután alaposan lecsöpögtetjük, és a kosárkákban szétosztjuk.
A tortazselét a zacskóján olvasható leírás szerint megfőzzük, majd a tortácskák tetejét bevonjuk vele. A kosárkák mellé 1-1 kanál mandulával megszórt habot kanalazunk, úgy kínáljuk.
Ungvári oldalas Hozzávalók: sertésoldalas, ketchup, liszt, tojás, zsemlemorzsa, őrölt bors, só, olaj
Elkészítése:
Sertésoldalast felszeletelünk, kicsontozzuk. Sózzuk, ketchuppal vékonyan megkenjük, kevés törött borssal ízesítjük, majd lisztbe, tojásba és morzsába forgatva bundázzuk. Bő, forró olajban kisütjük.
Rántott csirkemell sajtosan Hozzávalók 4 személyre: 2 db csirkemell, 10 dkg füstölt sajt, liszt, tojás, zsemlemorzsa, só, olaj
Elkészítése:
A megtisztított megmosott csirkemellhúst óvatosan lefejtjük a csontról. 6-8 szeletre vágjuk, kiveregetjük, a széleit bevágjuk, megsózzuk.
A füstölt sajtot is 6-8 részre vágjuk, s minden hússzeletre teszünk egy darabot. Együtt lisztbe, felvert tojásba, morzsába mártjuk, és forró, bő olajban kisütjük.
Zölddióbefőtt Hozzávalók: zöld dió, cukor, szegfűszeg, víz
Elkészítése:
Június elején, amikor a dió már fejlett, de még nem csontosodott meg, érdemes zöld diót eltenni.
A diószemeket megmossuk, tűvel megszurkáljuk, és naponta váltott vízben egy hétig áztatjuk. Utána friss vízzel leöntve majdnem puhára főzzük. A dió kilójára 60 deka cukrot számítva egy kevés vízzel meg néhány szem szegfűszeggel szirupot főzünk, a diót szűrőkanállal beleszedjük, és addig főzzük, amíg a leve jó sűrű nem lesz. Üvegekbe töltve azonnal lekötjük, és szárazgőzben hagyjuk kihűlni.
Télen apróra vágva puncstöltelékbe, gyümölcskenyérbe, püspökkenyérbe vagy felszeletelve tortadíszítésre kitűnő.
Rozmaringos pulyka grill zöldségekkel Hozzávalók 4 személyre: 1 kg pulykacomb, 10 dkg füstölt szalonna, 5 dkg fokhagyma, 20 dkg sárgarépa, 20 dkg karfiol, 15 dkg cukkini, 1 db kaliforniai paprika, Böllér grill zöldség fűszerkeverék, só, őrölt bors, grill szárnyas fűszerkeverék, 10 dkg zsír, 15 dkg vegyes zöldség
Elkészítése:
Az előkészített pulykacombot füstölt szalonnával, fokhagymával megspékeljük. Fűszerezzük, majd rozmaringágakkal borítjuk. Vegyes zöldséges, hagymás ágyon locsolgatva megsütjük. Ne szárítsuk ki!
Grill zöldségköretet készítünk. A sárgarépát megpucoljuk, citromlehúzóval lehúzzuk, majd felkarikázzuk. Így kis virágformákat kapunk. A puhulási sorrendnek megfelelően olívaolajon megpároljuk a zöldségeket: először a sárgarépát, majd a paprikát, cukkinit, leforrázott kelvirágot tesszük rá. Grill zöldség fűszerkeverékkel megszórjuk. Ha szükséges, kevés vizet öntünk alá. Készre, roppanós puhára pároljuk, majd petrezselyemzölddel megszórjuk.
|