Hurkás kelkáposzta Hozzávalók 4 személyre: 40 dkg véres hurka, 50 dkg kelkáposzta, 10 dkg árpagyöngy (gersli), 1 kis fej vöröshagyma, 1 dl tejföl, 1 kk. őrölt kömény, só, pirospaprika, 2 ek. olaj
Elkészítése:
A gerslit az apróra vágott kel szívével, a megreszelt hagymával egy kanál olajon, fedő alatt, gyengén megsózva puhára pároljuk. A kel nagyobb leveleit sós vízzel leforrázzuk, majd lefedve állni hagyjuk, hogy a gőzben kicsit megpuhuljon.
A másik evőkanálnyi olajon megsütjük a bőrétől megfosztott hurkát.
A tűzálló tál aljára terítjük a kelkáposzta felét, elosztjuk rajta a gerslis keveréket, befedjük hurkamorzsalékkal, és betakarjuk a maradék kellevelekkel. Leöntjük tejföllel, és langyos sütőbe tesszük. Közepes lángon kb. 45 percig sütjük.
Eperdzsemes túrógombóc Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg túró, 2 db tojás, 6 dkg liszt, 7 dkg búzadara, só, 2 dkg cukor, 15 dkg eperdzsem, 20 dkg zsemlemorzsa, 5 dkg vaj, 5 dkg vaníliás cukor, 20 dkg eperdzsem a tálaláshoz
Elkészítése:
Az áttört túrót egész tojással, liszttel, búzadarával, sóval, cukorral összekeverjük. Fél órát pihentetjük.
A gombócnak kialakított túrómasszát a sűrű eperdzsemmel megtöltjük. Bő, forrásban lévő vízben kifőzzük, utána pirított zsemlemorzsába forgatjuk. Vaníliás porcukorral megszórjuk és forró eperdzsemmel kínáljuk.
Bécsi kivitorta Hozzávalók: 25 dkg háztartási keksz, 5 dkg vaj, 0,5 dl sütőrum, 1 cs. vaníliaízű Aranka krémpor, 0,5 l tej, 25 dkg tehéntúró, 2 dl tejszín, 2 kivi, 1 cs. tortabevonó zselé
Elkészítése:
Az apróra tört kekszet dolgozd össze az olvasztott vajjal, a rummal és kb. 2 dl tejjel. A kemény, formázható masszát egyengesd el egy kivizezett tortaforma alján.
3 dl tejjel készítsd el a vaníliakrémet, dolgozd össze a szitán áttört túróval, add hozzá a habbá vert tejszínt, és a keveréket simítsd a masszára.
A meghámozott, vékony karikákra vágott kivivel borítsd be sűrűn a krémet, és az elkészített tortazselével vond be a tetejét. Tálalásig dermeszd hűtőszekrényben!
,
Gyulai töltött burgonya Hozzávalók: burgonya, lángolt kolbász vagy gyulai kolbászkrém, tejföl, tojás, sajt, olaj, vaj
Elkészítése:
A megtisztított nyers burgonyákat hosszában félbevágjuk, közepét kivájjuk, majd bő zsiradékban elősütjük. Megtöltjük pépesre vágott lángolt kolbásszal vagy gyulai kolbászkrémmel.
2 dl tejfölben elkeverünk 1 egész tojást, majd bevonjuk vele a burgonyákat. Kivajazott tűzálló üvegedénybe rakjuk, reszelt sajttal meghintjük, csipetnyi vajat teszünk a tetejére, és sütőben lassan átsütjük.
Fokhagymás sült csirke Hozzávalók 4 személyre: 1,5 kg-os csirke, 5 dkg füstölt szalonna, 2-3 fej(!) fokhagyma, grillfűszer vagy só, őrölt bors, pirospaprika, vaj
Elkészítése:
Egy kb. másfél kilós csirkét öt deka füstölt szalonnával meg szálkásra vágott fokhagymával megtűzdelünk, és a szárnyast kívül-belül grillfűszerrel vagy sóval, őrölt borssal, paprikával bedörzsöljük. A hasüregébe két dekányi vajat dugunk, és a csirke külsejét is puha vajjal bekenjük. Tűzálló tálra vagy zománcos tepsire fektetjük, és a forró sütőbe toljuk.
Két egész fej fokhagymát megtisztítunk, de a gerezdről nem húzzuk le a hártyát, és amikor a csirke már 25 percet sült, a fokhagymagerezdeket köréterítjük. Most már együtt sütjük, amíg a pecsenye ropogós piros nem lesz; ezalatt a fokhagyma is megpuhul, megpirul.
Együtt - burgonyapüré kíséretében - tálaljuk. A sült fokhagymagerezdek különleges, finom falatok, ezeket egyenként szopogatjuk ki a megsült burokból.
Velő tojással Hozzávalók 2 személyre: 3 tojás, 20 dkg sertés vagy borjúvelő, 5 dkg zsír, vöröshagyma, petrezselyemzöld, ecet, só, őrölt bors, pirospaprika
Elkészítése:
3 tojást jól elkeverünk. Hideg vízben kiáztatott és hártyáitól megtisztított 20 dkg borjú- vagy sertésvelőt néhány percig forrásban levő ecetes vízben főzünk, majd kivéve nagyobb darabokra összevágjuk.
5 dkg zsírban, finomra vágott vöröshagymával, finomra vágott petrezselyemmel, törött borssal serpenyőben megpirítjuk. Mikor a velő már megsült, ráöntjük a tojást és addig sütjük, míg közepes rántotta keménységű lesz. Közvetlenül a tálalás előtt, frissen készítsük, és sózzuk is. Pirospaprikával meghintjük.
Fehérbabsaláta Hozzávalók 4 személyre: 20 dkg száraz fehérbab, 2 dl kefir/tejföl, 1 nagy fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 mk. mustár, ecet, kakukkfű, cukor, só
Elkészítése:
20 deka száraz fehérbabot egy éjjelen át vízben áztatunk, majd másnap ebben az áztató vízben puhára főzzük, közben megsózzuk. A tűzről levéve egy nagy fej karikákra vágott vöröshagymát keverünk bele, egy kevés ecettel, cukorral ízesítjük és így hagyjuk kihűlni.
Két deci kefirt vagy tejfölt két gerezd tört fokhagymával, késhegynyi kakukkfűvel, meg mokkáskanálnyi mustárral simára keverünk, és a leszúrt babot beleforgatjuk. Ha túl sűrű lenne, egy kevés babfőző vízzel hígítjuk.
Tálalás előtt legalább egy napig a hűtőszekrényben érleljük.
Tűzdelt rostélyos Hozzávalók: rostélyos, szalonna, mustár, só, őrölt bors, vaj
Elkészítése:
Hártyáitól megtisztított rostélyosokat vékony szalonnacsíkokkal megtűzdelünk. Mustárral vékonyan megkenjük, sózzuk, törött borssal meghintjük. Teflonserpenyőben, vajon puhára sütjük.
Zöldbabsaláta Hozzávalók 4 személyre: 1 csomag mirelit zöldbab (fehér) vagy 1 üveg konzerv vajbab, ecet, só, majoranna, törött bors, 1 közepes fej vöröshagyma, 1 csomó petrezselyemzöld, cukor
Elkészítése:
A mirelit zöldbabot kiengedés után megmossuk, majd megfőzzük. A hagymát apróra vágjuk és összekeverjük a leszűrt zöldbabbal. Sóval, majorannával, törött borssal, ízlés szerint ecettel ízesítjük, és annyi saját levet teszünk rá, hogy ellepje. Jól összekeverjük, és egy órát állni hagyjuk. Sült kolozsvári szalonnával tálaljuk.
Egresbefőtt Hozzávalók: egres, cukor, tartósítószer, víz
Elkészítése:
Az éretlen, ropogós, hibátlan egresszemek két végéről a szárakat és a virágját kis ollóval lecsípjük, megmossuk, majd a továbbiakban az eperbefőtthöz hasonlóan készítjük el, de kissé több cukrot - egy liter vízhez 60 dekát - veszünk, és csak kétszer forrázzuk le, nem háromszor.
Télen levesnek, mártásnak kitűnő.
|