Tojás hentes módra Hozzávalók 2 személyre: 50 dkg véres hurka, 2 tojás, vöröshagyma, só, őrölt bors, majoranna, kakukkfű, zsír
Elkészítése:
Fél kg véres hurka bőrét lehúzzuk. Apróra vágott vöröshagymát zsírban megfonnyasztunk, és beletesszük a szintén finomra vágott hurkát. Borssal, sóval, majoránnával - ízlés szerint kakukkfűvel - ízesítjük.
Ezután személyenként 1 tojást felverünk, a hurkára öntjük, és pár percig sütjük. Köményes burgonyával, savanyúsággal tálaljuk.
Amerikai szilvás lepény Hozzávalók: 1 kg szilva, 25 dkg finomliszt, 10 dkg Rama margarin, 2 tojás, 1 ek. kristálycukor, 1/2 citrom leve, tejföl, só, zsemlemorzsa v. búzacsíra
Elkészítése:
25 deka finomlisztet 10 deka margarinnal, két tojássárgájával, csipetnyi sóval meg annyi tejföllel gyúrunk össze, hogy rugalmas tésztát kapjunk, és legalább egy óráig, de még jobb, ha egy éjjelen át a hűtőszekrényben pihentetjük.
Másnap téglalappá nyújtjuk és egy akkora tepsibe terítjük, hogy legfeljebb fél centi vastag tésztát kapjunk. Zsemlemorzsával vagy búzacsírával meghintjük, és egy kiló megtisztított, félbe vágott, kimagozott szilvával sűrűn kirakjuk. A forró sütőbe tolva majdnem egészen megsütjük.
Közben a tojások fehérjét egy evőkanálnyi kristálycukorral kemény habbá verjük, egy fél citrom levével ízesítjük, és a tésztára simítva, a sütőbe visszatoljuk. Most már inkább szárítjuk, mint sütjük a tésztát, amíg a teteje halványrózsaszínű nem lett. A tepsiben hagyjuk kihűlni, és hideg vízbe mártott késsel kockákra vágjuk, úgy rakjuk tálra.
,
Ínyenc kertészszelet Hozzávalók: marhafelsál, tej, sárgarépa, gomba, kelbimbó, karfiol, só, őrölt bors, petrezselyemzöld, vaj
Elkészítése:
Kb. 50 dkg marhafelsálat kétszer átdarálunk, sóval, őrölt borssal fűszerezzük, apránként hozzáadunk 1 dl tejet és jól eldolgozzuk. A masszából szeleteket formázunk.
Kis kockákra vágott sárgarépát, gombát, kelbimbót, rózsáira szedett karfiolt puhára párolunk. A hússzeleteket forró vajban csak átsütjük. A hússütő vajban átforgatjuk a puhára párolt zöldségeket, és a kisütött szeletekre öntjük, ez egyben a köret is. Finomra vágott zöldpetrezselyemmel díszítjük.
Rakott fasírt Hozzávalók 4 személyre: 40 dkg darált hús, 70 dkg burgonya, 4 db zsemle, 8 db tojás, 1 gerezd fokhagyma, 3 közepes fej vöröshagyma, 4 dl tejföl, só, őrölt bors, pirospaprika, olaj
Elkészítése:
A darált húst összegyúrjuk az áztatott, kicsavart zsemlével, a 3 nyers tojással és az apróra vágott, olajban pirított vöröshagymával. Sóval, pirospaprikával ízesítjük, majd jól összedolgozzuk. A felét kiolajozott tepsibe terítjük, és befedjük a héjában főtt, megtisztított, karikára vágott burgonyával.
Kevés olajban megfuttatunk 2 fej apróra vágott vöröshagymát, és a burgonyára öntjük. 4 tojást megfőzünk, karikákra vágjuk, és rárétegezzük a burgonyára. Meglocsoljuk a tejföllel, végül rásimítjuk a maradék húst. Tetejét megkenjük tojássárgával, és szép pirosra sütjük. Kockákra vágva, savanyúsággal tálaljuk.
,
Ribiszkebefőtt Hozzávalók: ribizli, cukor, tartósítószer, víz
Elkészítése:
A szép, nagy szemű ribiszkét a száráról óvatosan lefejtve megmossuk, lecsöpögtetjük, és háromdecis üvegekbe rakjuk. A továbbiakban ugyanúgy járunk el vele, mint az egresbefőttel.
Hortobágyi töltött burgonya Hozzávalók: sertéspörkölt, burgonya, tejföl, vaj
Elkészítése:
A szokásos módon sertéspörköltet készítünk. Közben személyenként két db nagyobb burgonyát héjában megfőzünk, majd tisztítás után hosszában félbevágjuk őket. Üregeket kaparunk ki.
Ezután a pörköltöt levétől lecsurgatjuk és pépesre vágjuk. A húskrémmel megtöltjük a burgonyákat, aztán kivajazott tűzálló edénybe helyezzük.
A pörkölt levét tejfeles habarással besűrítjük és a burgonyákat bevonjuk vele. Előmelegített sütőben kb. 25 percig sütjük.
Szilvás tekercs Hozzávalók 4 személyre: 60 dkg burgonya, szilva (vagy darabos baracklekvár), 1 tojás, 15-20 dkg liszt, mák, dió vagy zsemlemorzsa, só, porcukor, fahéj, olaj
Elkészítése:
60 deka burgonyát héjában megfőzünk, majd meghámozzuk, és áttörjük. Csipetnyi sóval, egy egész tojással, meg annyi finomliszttel gyúrjuk össze, hogy rugalmas tésztát kapjunk (a krumpli nedvességétől függően 15-20 dekával), majd egy evőkanál olajat is beledolgozunk. Lisztezett deszkán két vékony, hosszúkás téglaláppá nyújtjuk, és megtisztított, kimagozott, apróra vágott szilvával beterítjük. Fahéjas porcukorral meghintjük, és szorosan összegöngyöljük.
A két tekercset kizsírozott tiszta konyharuhába csomagoljuk, átkötjük, és lobogva forró sós vízbe fektetve 15 percig főzzük. Ezután alaposan lecsepegtetjük, a ruhából kibontjuk, és cukros darált mákba (vagy dióba, illetve vajban pirított zsemlemorzsába) forgatjuk. A tálon szeleteljük fel.
A szilvás gombóc közeli rokona ez a kitűnő, német meleg tészta, csak kevesebb a munkánk vele, mintha egyenként gömbölygetnénk a gombócokat. Nemcsak szi1vából, de darabos baracklekvárból is készíthető.
Tojásos vese Hozzávalók: sertésvese, tojás, tejföl, vöröshagyma, pirospaprika, só, őrölt bors, köménymag, zsír
Elkészítése:
Az ereitől megtisztított, megmosott sertésvesét egy órán át hideg vízben áztatjuk, majd egészen kis kockákra vágjuk.
Kevés zsírban egy fej reszelt vöröshagymát megfonnyasztunk, hozzáadjuk a vesét, meghintjük pirospaprikával, törött borssal, sóval, pár szem köménymaggal. Átpirítjuk, és kevés vizet aláöntve puhára pároljuk.
Közben személyenként 2 tojást 1 evőkanál tejföllel elkeverünk. Ha a vese megpuhult, ráöntjük a tojásokat és rántotta keménységűre sütjük.
,
Bolgár burgonya Hozzávalók 4 személyre: 60 dkg burgonya, 30 dkg maradék pörkölthús vagy sült hús, 1 üveg zöldbab (konzerv), 20 dkg marinált paprika, 1 + 2 dl tejföl, 5 dkg sajt, 1 tojássárgája, majoranna, kakukkfű, bazsalikom/rozmaring, só
Elkészítése:
30 deka maradék pörkölthúst vagy más sültet átdarálunk, összekeverünk egy kis üveg (levétől leszűrt) konzerv zöldbabbal. kb. 20 deka laskára vágott marinált paprikával, egy deci tejföllel, és csipetnyi majorannával, kakukkfűvel meg bazsalikommal vagy rozmaringporral ízesítjük. Mély tűzálló tálba terítjük, és befedjük 60 deka héjában főtt, meghámozott, karikára vágott burgonyával. A krumplit megsózzuk, és leöntjük két deci tejföl, öt deka reszelt sajt meg egy tojássárga keverékével. A forró sütőben addig sütjük, amíg a teteje szépen meg nem pirult. Salátával vagy ecetes savanyúsággal kínáljuk.
,
Ínyenc szelet Hozzávalók 2 személyre: 50 dkg marhafelsál (darált), 1 dl tej, zsemlemorzsa, só, őrölt bors, vaj, citrom
Elkészítése:
Kb. 50 dkg marhafelsálat kétszer átdarálunk, sóval, őrölt borssal fűszerezzük, apránként hozzáadunk 1 dl tejet és jól eldolgozzuk. A masszából szeleteket formázunk, zsemlemorzsába forgatjuk, és forró vajban átsütjük. Tálaláskor citromot csepegtetünk rá.
,
|