Ízvilág receptgyűjtemény

 
Új receptek
Friss bejegyzések
Friss hozzászólások
 

HETI MENÜK
 
DIÉTÁK
 
DIÉTÁS RECEPTEK
 

 

VALENTIN-NAPI RECEPTEK
 
HÚSVÉTI RECEPTEK
 
KARÁCSONYI, ADVENTI RECEPTEK
 
SZILVESZTERI, ÚJÉVI RECEPTEK
 
KISOKOS
 
FŰSZER- ÉS GYÓGYNÖVÉNYEK
 
GYÜMÖLCSÖK
 
ZÖLDSÉGEK
 

Naptár
2025. Január
HKSCPSV
30
31
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
<<   >>
 
 

 

Új receptek
Archívum - 2010.

Ponty tojásmártásban

Hozzávalók 2 személyre: 40 dkg pontyfilé, 50 dkg burgonya, 5 dkg vaj, 3 dkg liszt, 2 dl tej, 2 ek. tejföl, 2 tojássárgája, só, őrölt bors, citrom, vaj, zsemlemorzsa

Elkészítése:

Személyenként 18-20 dkg filézett pontyot sós vízben majdnem puhára főzünk. Közben 5 dkg vajból és 3 dkg lisztből kb. 2 dl tejjel besamelt készítünk. Sózzuk, borsozzuk, hozzáadunk 2 evőkanál tejfölt és 2 nyers tojássárgáját.

Egy kivajazott tűzálló üvegedény alját kirakjuk főtt, karikára vágott burgonyával. Erre fektetjük a halszeleteket, amelyekre néhány csepp citromot csepegtetünk. Az egész felületet bevonjuk a tojásos besamellel. Vajdarabkákat morzsolunk a tetejére, és egész vékonyan meghintjük zsemlemorzsával. Néhány percig meleg sütőben sütjük.


PONTY, EGYTÁLÉTELEK

Hagymás sertésborda sajttal

Hozzávalók 4 személyre: 40 dkg sertésborda, 2 dkg só, 3 dkg liszt, 15 dkg zsír, 80 dkg burgonya, 15 dkg vöröshagyma, 8 dkg vaj, 1/2 csomó zöldpetrezselyem és 15 dkg edami sajt

Elkészítése:

A négy darab, egyenként 10 dkg-os sertésbordát húsverő kalapáccsal enyhén kiveregetjük, megsózzuk, és mindkét oldalát lisztbe mártva, kevés forró zsírban szép pirosra megsütjük.

A megtisztított burgonyát megmossuk, és vékony karikákra vágjuk. Bő forró zsírba tesszük, de csak annyira sütjük meg, hogy a burgonya félig sült, üveges maradjon. Ekkor a zsírból kiszedjük és jól lecsepegtetjük.

A vöröshagymát vékony karikára vágjuk. Serpenyőben vajat hevítünk, ebben a hagymakarikákat gyakori keverés mellett megfonnyasztjuk.

Egy megfelelő nagyságú tűzálló edényt vagy sütőtepsit vajjal kikenünk, egyenletesen elosztjuk benne a burgonya majd a hagyma felét. Ráhelyezzük a megsült bordákat és betakarjuk a hagyma, végül a burgonya megmaradt másik részével. Megszórjuk apróra vágott zöldpetrezselyemmel. Ráöntünk kb. 1 dl húslevet vagy vizet, a tetejét gazdagon megszórjuk edami sajttal, 3-4 dkg vajat csipegetünk rá, és letakarva középmeleg sütőbe tesszük. Addig sütjük, ameddig a leve teljesen elpárolódott, ekkor a fedőt levesszük és még 4-5 percig tovább sütjük, hogy a teteje megpiruljon.


EGYTÁLÉTELEK, SERTÉSKARAJ/BORDA

Kerített bélszín szelet

Hozzávalók: bélszín, füstölt szalonna (szeletelt bacon), őrölt bors, só, vaj

Elkészítése:

Előzetesen már bepácolt bélszínt kb. 15 dkg-os szeletekre vágunk. Füstölt szalonnából vékony, hosszú és olyan széles csíkokat vágunk, amilyen vastagok a bélszínszeletek. A szeleteket "bekerítjük" a szalonnacsíkokkal, és cérnával rögzítjük. A húsokat törött borssal és sóval ízesítjük és vajban 6-8 percig sütjük. Vegyes zöldségkörettel, saját levével meglocsolva tálaljuk.


MARHABÉLSZÍN (VESEPECSENYE, SZŰZPECSENYE)

Sajtos gombóc

Hozzávalók 4 személyre: 4 tojás, 20 dkg reszelt sajt, 25 dkg zsemlemorzsa, 10 dkg margarin, pirospaprika, só, olaj

Elkészítése:

A margarint elkeverjük a tojások sárgájával, kevés sót, pirospaprikát teszünk bele, hozzákeverjük a reszelt sajtot és a zsemlemorzsát. Kis gombócokat formálunk belőle, felvert tojásfehérjébe és zsemlemorzsába forgatjuk, és forró olajban világossárgára sütjük. Joghurttal tálaljuk.


SAJTOS ÉTELEK

Boros dinnyetorta

Hozzávalók: 6 tojásból sütött kakaós tortalap, 80 dkg sárgadinnye, 65 dkg ananászdinnye, 1 kg cukordinnye, 6 dl vörösbor; a töltelékhez: 4 ek. meggylekvár, 10 zselatinlap, 30 dkg túró, 1/2 vaníliarúd kikapart belseje, 10 dkg cukor, 4 dl vörösbor, 3 dl tejszínhab, 5 dkg csokoládéreszelék; a díszítéshez: 2 ek. sárgabaracklekvár, 1 tasak zselépor, 5 dkg cukor, 2 dl fehérbor, 1,5 dl tejszín, mandulaszirom
 
Elkészítése:
 
A dinnyéket félbevágjuk, kimagozzuk és 20 deka sárgadinnyét felkockázunk, a többiből karalábévájóval golyókat formálunk. Leöntjük a vörösborral és fél óráig áztatjuk.
 
A tortalapot háromba vágjuk. Az alsó lap köré karimát pattintunk és megkenjük 2 kanál meggylekvárral.
 
Beáztatjuk a zselatinlapokat. A túrót elkeverjük a cukorral, a vaníliarúd kikapart belsejével és a vörösborral. A félretett, kockára vágott sárgadinnyét pürésítjük és azt is hozzákeverjük, valamint a kinyomkodott zselatint. Hűtőbe tesszük, és amikor szilárdulni kezd, beleforgatjuk a kemény habbá vert tejszínt és a csokoládéreszeléket.
 
A töltelék felét a lekváros lapra kenjük és befedjük a másik lappal. A maradék krémben elkeverjük a maradék meggylekvárt, a tortára kenjük és beborítjuk a harmadik lappal. Három órára behűtjük.
 
A dinnyegolyókat leszűrjük és felfogjuk a levét. A torta tetejét bevonjuk a sárgabaracklekvárral és kirakjuk a dinnyegolyókkal. A felfogott lében elkeverjük a zseléport, a cukrot és a fehérbort, majd a tortára öntjük.
 
Miután jól lehűlt, a tortáról levesszük a karimát, és a tejszínhabbal bevonjuk az oldalát. Pirított mandulaszirommal díszítjük.


TORTA, TORTÁCSKA

Ribiszkezselé

Hozzávalók: ribizli, cukor

Elkészítése:

A ribiszkét megmossuk, szárastól befőzőlábasba öntjük. Időnként megkeverve addig hagyjuk a tűzön, míg a gyümölcsszemek megpattannak. Ekkor az egészet áttörjük, és az így kapott levet megmérjük. Minden kiló ribiszkeléhez 80 deka cukrot adunk, és kevergetve addig forraljuk, amíg a habját el nem törte, és a zselét kistányérra csöppentve meg nem kocsonyásodik.

Ekkor háromdecis üvegekbe töltve egy tálcán (vagy tepsin) a meleg, de elzárt sütő ajtajába állítjuk: a zselé teteje "megbőrösödik". Végül a kihűlt zselét lekötjük.

Nemcsak kenyérre kenve kitűnő, de egy kevés vizet aláöntve, az egészet kevergetve felolvasztva nagyszerű gyümölcstorta-bevonat.


DZSEM, LEKVÁR

Sajttal töltött burgonya

Hozzávalók: burgonya, füstölt sajt, tejföl só, őrölt bors, vaj

Elkészítése:

Héjában főtt burgonyákat meghámozunk, hosszában félbevágjuk és üregeket kaparunk rá. Az így kivájt burgonyát annyi tejfellel, reszelt füstölt sajttal, sóval, törött borssal elkeverjük, hogy krémszerű legyen. Visszatöltjük az üregekbe. Kivajazott tűzálló üvegedénybe rakjuk, vajdarabokat morzsolunk rá és forró sütőben kb. 10 percig sütjük.


BURGONYA

Fitneszsaláta (2)

Hozzávalók 4 személyre: 2 lilahagyma, 50 dkg paradicsom, 3 zöldpaprika, 1 kisebb kígyóuborka, 1 csomó hónapos retek, 2-3 ek. balzsamecet, 1-2 ek. szójamártás, 1/2 mk. frissen őrölt feketebors, 1/2 csokor metélőhagyma

Elkészítése:

A zöldségeket megmossuk, megtisztítjuk, majd egycentis kockákra vágjuk. Az összevágott zöldségeket 2-3 evőkanál balzsamecettel és 1-2 evőkanál szójamártással összekeverjük, megborsozzuk, felaprított metélőhagymával fűszerezzük, és azonmód tálalhatjuk is.


 SALÁTÁK

Fitneszsaláta

Hozzávalók 4 személyre: 2 lilahagyma, 50 dkg paradicsom, 3 zöldpaprika, 1 kisebb kígyóuborka, 1 csomó hónapos retek, fél kk. só, 1 nagy citrom leve, 6 ek. olívaolaj, fél mk. frissen őrölt feketebors, 1 mk. porcukor, fél csokor metélőhagyma

Elkészítése:

A zöldségeket megmossuk, megtisztítjuk, majd egycentis kockákra vágjuk. Ezután megsózzuk, átkeverjük, és kb. 10 percig pihentetjük.

Közben a citrom levét kifacsarjuk, majd az olajjal, a borssal meg a porcukorral összekeverjük, a felaprított metélőhagymával fűszerezzük, végül a felkockázott zöldségeket is beleforgatjuk.

 


SALÁTÁK

Göngyölt virsli

Hozzávalók: virsli, kolozsvári szalonna, vöröshagyma

Elkészítése:

Kolozsvári szalonnából hajszálvékony szeleteket vágunk, a virsliket kb. 5 cm hosszúságúra feldaraboljuk. Mindegyik virslit egy-egy szalonnaszeletbe tekerjük, és úgy húzzuk nyársra (vagy hurkapálcikára), hogy a göngyölt virslik közé egy-egy darabka hagyma kerüljön. Az így megrakott nyársat tepsire ráfektetjük, hogy a nyárs két vége a tepsi szélén legyen (a sütés közben lecsöpögő zsiradék pedig a tepsibe kerüljön), és forró sütőbe tolva addig sütjük, míg a szalonna szép ropogósra nem pirult.

Párolt zöldséggel és/vagy burgonyapürével körítjük. Nyáron a szabadban roston is süthetjük meg a göngyölt virsliket.


VIRSLI, GRILL, BOGRÁCS

 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót
 

RECEPTKERESŐ

 Keresés hozzávalók szerint

 
RECEPTEK
 
HIDEGKONYHA, SZENDVICSEK
 
LEVESEK, LEVESBETÉTEK
 
FŐZELÉKEK
 
HÚS- ÉS HALÉTELEK
 
HÚSOK, HÚSKÉSZÍTMÉNYEK
 
BÁRÁNY / BIRKA
 
CSIRKE, TYÚK
 
HALAK,TENGER GYÜMÖLCSEI
 
KACSA
 
LIBA
 
MARHA, BORJÚ
 
NYÚL
 
PULYKA
 
SERTÉS
 
STRUCC
 
   VAD
 
TÉSZTÁK, RIZSÉTELEK
 
SÜTEMÉNYEK, DESSZERTEK, PÉKÁRUK
 
ZÖLDSÉGES ÉTELEK
 
SALÁTÁK
 
ITALOK
 
BEFŐZÉS, TARTÓSÍTÁS
 
VILÁGKONYHA
 


Könyves oldal - Ágica Könyvtára - ahol megnézheted milyen könyveim vannak, miket olvasok, mik a terveim...    *****    Megtörtént Bûnügyekkel foglalkozó oldal - magyar és külföldi esetek.    *****    Why do all the monsters come out at night? - Rose Harbor, a város, ahol nem a természetfeletti a legfõbb titok - FRPG    *****    A boroszkányok gyorsan megtanulják... Minden mágia megköveteli a maga árát. De vajon mekkora lehet ez az ár? - FRPG    *****    Alkosd meg a saját karaktered, és irányítsd a sorsát! Vajon képes lenne túlélni egy ilyen titkokkal teli helyen? - FRPG    *****    Mindig tudnod kell, melyik kiköt&#245; felé tartasz. - ROSE HARBOR, a mi városunk - FRPG    *****    Akad mindannyijukban valami közös, valami ide vezette õket, a delaware-i aprócska kikötõvárosba... - FRPG    *****    boroszkány, vérfarkas, alakváltó, démon és angyal... szavak, amik mind jelentenek valamit - csatlakozz közénk - FRPG    *****    Why do all the monsters come out at night? - Rose Harbor, a város, ahol nem a természetfeletti a legfõbb titok - FRPG    *****    why do all monsters come out at night - FRPG - Csatlakozz közénk! - Írj, és éld át a kalandokat!    *****    CRIMECASESNIGHT - Igazi Bûntényekkel foglalkozó oldal    *****    Figyelem, figyelem! A második vágányra karácsonyi mese érkezett! Mesés karácsonyt kíván mindenkinek: a Mesetáros    *****    10 éves a Haikyuu!! Ennek alkalmából részletes elemzést olvashatsz az anime elsõ évadáról az Anime Odyssey blogban!    *****    Ismerd meg az F-Zero sorozatot, a Nintendo legdinamikusabb versenyjáték-szériáját! Folyamatosan bõvülõ tartalom.    *****    Advent a Mesetárban! Téli és karácsonyi mesék és színezõk várnak! Nézzetek be hozzánk!    *****    Nagyon pontos és részletes születési horoszkóp, valamint 3 év ajándék elõrejelzés, diplomás asztrológustól. Kattints!!!!    *****    A horoszkóp a lélek tükre,egyszer mindenkinek érdemes belenézni.Keress meg és én segítek értelmezni a csillagok állását!    *****    HAMAROSAN ÚJRA ITT A KARÁCSONY! HA SZERETNÉL KARÁCSONYI HANGULATBA KEVEREDNI, AKKOR KATT IDE: KARACSONY.GPORTAL.HU    *****    Nyakunkon a Karácsony, ajándékozz születési horoszkópot barátaidnak, ismerõseidnek.Nagyon szép ajándék! Várlak, kattints    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!