Ponty tojásmártásban Hozzávalók 2 személyre: 40 dkg pontyfilé, 50 dkg burgonya, 5 dkg vaj, 3 dkg liszt, 2 dl tej, 2 ek. tejföl, 2 tojássárgája, só, őrölt bors, citrom, vaj, zsemlemorzsa
Elkészítése:
Személyenként 18-20 dkg filézett pontyot sós vízben majdnem puhára főzünk. Közben 5 dkg vajból és 3 dkg lisztből kb. 2 dl tejjel besamelt készítünk. Sózzuk, borsozzuk, hozzáadunk 2 evőkanál tejfölt és 2 nyers tojássárgáját.
Egy kivajazott tűzálló üvegedény alját kirakjuk főtt, karikára vágott burgonyával. Erre fektetjük a halszeleteket, amelyekre néhány csepp citromot csepegtetünk. Az egész felületet bevonjuk a tojásos besamellel. Vajdarabkákat morzsolunk a tetejére, és egész vékonyan meghintjük zsemlemorzsával. Néhány percig meleg sütőben sütjük.
,
Hagymás sertésborda sajttal Hozzávalók 4 személyre: 40 dkg sertésborda, 2 dkg só, 3 dkg liszt, 15 dkg zsír, 80 dkg burgonya, 15 dkg vöröshagyma, 8 dkg vaj, 1/2 csomó zöldpetrezselyem és 15 dkg edami sajt
Elkészítése:
A négy darab, egyenként 10 dkg-os sertésbordát húsverő kalapáccsal enyhén kiveregetjük, megsózzuk, és mindkét oldalát lisztbe mártva, kevés forró zsírban szép pirosra megsütjük.
A megtisztított burgonyát megmossuk, és vékony karikákra vágjuk. Bő forró zsírba tesszük, de csak annyira sütjük meg, hogy a burgonya félig sült, üveges maradjon. Ekkor a zsírból kiszedjük és jól lecsepegtetjük.
A vöröshagymát vékony karikára vágjuk. Serpenyőben vajat hevítünk, ebben a hagymakarikákat gyakori keverés mellett megfonnyasztjuk.
Egy megfelelő nagyságú tűzálló edényt vagy sütőtepsit vajjal kikenünk, egyenletesen elosztjuk benne a burgonya majd a hagyma felét. Ráhelyezzük a megsült bordákat és betakarjuk a hagyma, végül a burgonya megmaradt másik részével. Megszórjuk apróra vágott zöldpetrezselyemmel. Ráöntünk kb. 1 dl húslevet vagy vizet, a tetejét gazdagon megszórjuk edami sajttal, 3-4 dkg vajat csipegetünk rá, és letakarva középmeleg sütőbe tesszük. Addig sütjük, ameddig a leve teljesen elpárolódott, ekkor a fedőt levesszük és még 4-5 percig tovább sütjük, hogy a teteje megpiruljon.
,
Kerített bélszín szelet Hozzávalók: bélszín, füstölt szalonna (szeletelt bacon), őrölt bors, só, vaj
Elkészítése:
Előzetesen már bepácolt bélszínt kb. 15 dkg-os szeletekre vágunk. Füstölt szalonnából vékony, hosszú és olyan széles csíkokat vágunk, amilyen vastagok a bélszínszeletek. A szeleteket "bekerítjük" a szalonnacsíkokkal, és cérnával rögzítjük. A húsokat törött borssal és sóval ízesítjük és vajban 6-8 percig sütjük. Vegyes zöldségkörettel, saját levével meglocsolva tálaljuk.
Sajtos gombóc Hozzávalók 4 személyre: 4 tojás, 20 dkg reszelt sajt, 25 dkg zsemlemorzsa, 10 dkg margarin, pirospaprika, só, olaj
Elkészítése:
A margarint elkeverjük a tojások sárgájával, kevés sót, pirospaprikát teszünk bele, hozzákeverjük a reszelt sajtot és a zsemlemorzsát. Kis gombócokat formálunk belőle, felvert tojásfehérjébe és zsemlemorzsába forgatjuk, és forró olajban világossárgára sütjük. Joghurttal tálaljuk.
Boros dinnyetorta Hozzávalók: 6 tojásból sütött kakaós tortalap, 80 dkg sárgadinnye, 65 dkg ananászdinnye, 1 kg cukordinnye, 6 dl vörösbor; a töltelékhez: 4 ek. meggylekvár, 10 zselatinlap, 30 dkg túró, 1/2 vaníliarúd kikapart belseje, 10 dkg cukor, 4 dl vörösbor, 3 dl tejszínhab, 5 dkg csokoládéreszelék; a díszítéshez: 2 ek. sárgabaracklekvár, 1 tasak zselépor, 5 dkg cukor, 2 dl fehérbor, 1,5 dl tejszín, mandulaszirom
Elkészítése:
A dinnyéket félbevágjuk, kimagozzuk és 20 deka sárgadinnyét felkockázunk, a többiből karalábévájóval golyókat formálunk. Leöntjük a vörösborral és fél óráig áztatjuk.
A tortalapot háromba vágjuk. Az alsó lap köré karimát pattintunk és megkenjük 2 kanál meggylekvárral.
Beáztatjuk a zselatinlapokat. A túrót elkeverjük a cukorral, a vaníliarúd kikapart belsejével és a vörösborral. A félretett, kockára vágott sárgadinnyét pürésítjük és azt is hozzákeverjük, valamint a kinyomkodott zselatint. Hűtőbe tesszük, és amikor szilárdulni kezd, beleforgatjuk a kemény habbá vert tejszínt és a csokoládéreszeléket.
A töltelék felét a lekváros lapra kenjük és befedjük a másik lappal. A maradék krémben elkeverjük a maradék meggylekvárt, a tortára kenjük és beborítjuk a harmadik lappal. Három órára behűtjük.
A dinnyegolyókat leszűrjük és felfogjuk a levét. A torta tetejét bevonjuk a sárgabaracklekvárral és kirakjuk a dinnyegolyókkal. A felfogott lében elkeverjük a zseléport, a cukrot és a fehérbort, majd a tortára öntjük.
Miután jól lehűlt, a tortáról levesszük a karimát, és a tejszínhabbal bevonjuk az oldalát. Pirított mandulaszirommal díszítjük.
Ribiszkezselé Hozzávalók: ribizli, cukor
Elkészítése:
A ribiszkét megmossuk, szárastól befőzőlábasba öntjük. Időnként megkeverve addig hagyjuk a tűzön, míg a gyümölcsszemek megpattannak. Ekkor az egészet áttörjük, és az így kapott levet megmérjük. Minden kiló ribiszkeléhez 80 deka cukrot adunk, és kevergetve addig forraljuk, amíg a habját el nem törte, és a zselét kistányérra csöppentve meg nem kocsonyásodik.
Ekkor háromdecis üvegekbe töltve egy tálcán (vagy tepsin) a meleg, de elzárt sütő ajtajába állítjuk: a zselé teteje "megbőrösödik". Végül a kihűlt zselét lekötjük.
Nemcsak kenyérre kenve kitűnő, de egy kevés vizet aláöntve, az egészet kevergetve felolvasztva nagyszerű gyümölcstorta-bevonat.
Sajttal töltött burgonya Hozzávalók: burgonya, füstölt sajt, tejföl só, őrölt bors, vaj
Elkészítése:
Héjában főtt burgonyákat meghámozunk, hosszában félbevágjuk és üregeket kaparunk rá. Az így kivájt burgonyát annyi tejfellel, reszelt füstölt sajttal, sóval, törött borssal elkeverjük, hogy krémszerű legyen. Visszatöltjük az üregekbe. Kivajazott tűzálló üvegedénybe rakjuk, vajdarabokat morzsolunk rá és forró sütőben kb. 10 percig sütjük.
Fitneszsaláta (2) Hozzávalók 4 személyre: 2 lilahagyma, 50 dkg paradicsom, 3 zöldpaprika, 1 kisebb kígyóuborka, 1 csomó hónapos retek, 2-3 ek. balzsamecet, 1-2 ek. szójamártás, 1/2 mk. frissen őrölt feketebors, 1/2 csokor metélőhagyma
Elkészítése:
A zöldségeket megmossuk, megtisztítjuk, majd egycentis kockákra vágjuk. Az összevágott zöldségeket 2-3 evőkanál balzsamecettel és 1-2 evőkanál szójamártással összekeverjük, megborsozzuk, felaprított metélőhagymával fűszerezzük, és azonmód tálalhatjuk is.
Fitneszsaláta Hozzávalók 4 személyre: 2 lilahagyma, 50 dkg paradicsom, 3 zöldpaprika, 1 kisebb kígyóuborka, 1 csomó hónapos retek, fél kk. só, 1 nagy citrom leve, 6 ek. olívaolaj, fél mk. frissen őrölt feketebors, 1 mk. porcukor, fél csokor metélőhagyma
Elkészítése:
A zöldségeket megmossuk, megtisztítjuk, majd egycentis kockákra vágjuk. Ezután megsózzuk, átkeverjük, és kb. 10 percig pihentetjük.
Közben a citrom levét kifacsarjuk, majd az olajjal, a borssal meg a porcukorral összekeverjük, a felaprított metélőhagymával fűszerezzük, végül a felkockázott zöldségeket is beleforgatjuk.
Göngyölt virsli Hozzávalók: virsli, kolozsvári szalonna, vöröshagyma
Elkészítése:
Kolozsvári szalonnából hajszálvékony szeleteket vágunk, a virsliket kb. 5 cm hosszúságúra feldaraboljuk. Mindegyik virslit egy-egy szalonnaszeletbe tekerjük, és úgy húzzuk nyársra (vagy hurkapálcikára), hogy a göngyölt virslik közé egy-egy darabka hagyma kerüljön. Az így megrakott nyársat tepsire ráfektetjük, hogy a nyárs két vége a tepsi szélén legyen (a sütés közben lecsöpögő zsiradék pedig a tepsibe kerüljön), és forró sütőbe tolva addig sütjük, míg a szalonna szép ropogósra nem pirult.
Párolt zöldséggel és/vagy burgonyapürével körítjük. Nyáron a szabadban roston is süthetjük meg a göngyölt virsliket.
,
|